Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που είναι ανεξάρτητο από τράπεζες και κυβερνήσεις. Σήμερα, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα στο Internet, που το καθένα επιδιώκει να γίνει Bitcoin στη θέση του Bitcoin. Δείτε ποια είναι τα σημαντικότερα ψηφιακά νομίσματα, και γιατί αξίζουν την προσοχή μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα και πως δημιουργούνται

Τα ψηφιακά νομίσματα είναι η εικονική αναπαράσταση μιας αξίας, ή πιο απλά ένα είδος ηλεκτρονικού χρήματος.

Σε αντίθεση με τα “συμβατικά” χρήματα που γνωρίζουμε, τα ψηφιακά νομίσματα δεν ελέγχονται από κάποια χώρα ή από κάποια κεντρική τράπεζα. Αυτό μας παρέχει ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στη χρήση τους, αλλά και μεγαλύτερη αστάθεια στην ισοτιμία τους.

Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα είναι το Bitcoin, που αναπτύχθηκε το 2009 από ένα μυστηριώδες άτομο με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, του οποίου η ιστορία θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία.

Στην αρχή, το Bitcoin δεν άξιζε σχεδόν τίποτα, στα τέλη του 2013 έφτασε να αξίζει 1400 δολάρια το ένα, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η ισοτιμία της μονάδας του είναι πάνω από τα $500.

3 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Και γιατί τα ψηφιακά νομίσματα έχουν αξία ώστε να συγκρίνονται ακόμα και με το δολάριο; Χωρίς να μπλέξουμε με οικονομικές θεωρίες, θα λέγαμε ότι όταν κάτι γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό σε ένα σύνολο ανθρώπων και αυξάνεται η ζήτηση του, τότε αυτομάτως αποκτά και αξία.

Τα ψηφιακά νομίσματα δεν εκδίδονται από κάποια δημόσια αρχή, παρά μόνο από αυτούς που τα δημιουργούν, και μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως μέσω πληρωμής από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το λογισμικό τους είναι ανοικτού κώδικα και οι συναλλαγές γίνονται με την μορφή P2P ή μέσω servers.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι κάτι εξαιρετικά ριζοσπαστικό και ξεκίνησε αντιπροσωπεύοντας περισσότερο μια ιδεολογία και όχι απλώς ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

5 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Πιο εξειδικευμένα, τα ψηφιακά νομίσματα ανήκουν στην κατηγορία των cryptocurrencies. Χρησιμοποιούν δηλαδή κρυπτογραφικές μεθόδους για τον έλεγχο της δημιουργίας των μονάδων τους αλλά και για την ασφάλεια των συναλλαγών τους.

Ο τρόπος παραγωγής για τα περισσότερα cryptocurrencies γίνεται μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας που λέγεται mining, που κυριολεκτικά σημαίνει “σκάψιμο σε ορυχείο”.

7 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Πρόκειται για μια σύνθετη διεργασία και θα προσπαθήσουμε να την περιγράψουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Όταν γίνονται συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα, το αντίστοιχο δίκτυο του νομίσματος καταγράφει την κάθε συναλλαγή σε μια λίστα που λέγεται block. Το κάθε block σχετίζεται άμεσα με το προηγούμενο και το επόμενο του και έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα, το blockchain.

9 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Ο ρόλος των miners είναι να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των συναλλαγών. Αυτό γίνεται με πολύπλοκες μαθηματικές μεθόδους και μέσω μιας αλγοριθμικής διαδικασίας, που εκτελείται αυτόματα από ειδικά προγράμματα.

Το γεγονός πως η κάθε συναλλαγή συνδέεται με την προηγούμενη και την επόμενη, προστατεύει τα ψηφιακά νομίσματα. Είναι αδύνατον να πάει κάποιος εκ των υστέρων και να αλλάξει μια συναλλαγή, γιατί αυτό θα έσπαγε την αλυσίδα. Κάθε επιβεβαιωμένη συναλλαγή είναι μόνιμα καταγεγραμμένη, και είναι αδύνατον να ακυρωθεί.

Ποιο είναι όμως το κίνητρο που έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το mining? Η απάντηση είναι πως αποτελεί μία από τις μεθόδους για να αποκτήσουμε ψηφιακά νομίσματα.

Πώς αποκτούμε ψηφιακά νομίσματα

Υπάρχουν τέσσερις βασικές μέθοδοι για να αποκτήσουμε ψηφιακά νομίσματα, και ισχύουν τόσο για το Βitcoin όσο και για εναλλακτικά του νομίσματα.

Mining

Όπως αναφέραμε, ο ρόλος του κάθε miner είναι να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των συναλλαγών. Όποιος miner σφραγίσει μία συναλλαγή στο blockchain, παίρνει σαν ανταμοιβή μονάδες από τα αντίστοιχα ψηφιακά νομίσματα.

10 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε απλός χρήστης μπορεί να γίνει miner και ενδεχομένως να κερδίσει έναν αριθμό από ψηφιακά νομίσματα. Στην πράξη, όμως, το mining είναι μάλλον ο χειρότερος τρόπος για να αποκτήσουμε ψηφιακά νομίσματα.

Ο λόγος είναι πως το mining είναι σχεδιασμένο να δυσκολεύει τεχνητά με την πάροδο του χρόνου, για να αποφευχθεί ο πληθωρισμός. Όσο περισσότερα νομίσματα παράγονται, τόσο μειώνεται η αξία τους. Αν το mining δεν είχε σταθερή δυσκολία, με την πάροδο του χρόνου θα παράγονταν ατέλειωτα νομίσματα, και η αξία του κάθε νομίσματος θα μειωνόταν συνεχώς.

11 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Έτσι, το mining είναι σχεδιασμένο να χρειάζεται ολοένα και περισσότερο χρόνο ή ισχυρότερο εξοπλισμό. Μάλιστα, τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα έχουν υπολογισμένο ένα μέγιστο αριθμό νομισμάτων που θα παραχθεί ποτέ, μετά τον οποίο δεν θα παράγονται νέα νομίσματα του είδους. Για το Bitcoin, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 21 εκατομμύρια.

Στα πρώτα χρόνια του Bitcoin, ένας οποιοσδήποτε απλός υπολογιστής μπορούσε να κάνει mining μερικών χιλιάδων Bitcoin σε λίγες ημέρες. Σήμερα το Bitcoin mining είναι ασύμφορο για έναν απλό χρήστη. Θα του κοστίζει περισσότερο το ρεύμα που θα κάψει, με τον υπολογιστή να λειτουργεί ασταμάτητα για μήνες, από το κέρδος που θα έχει από το Bitcoin.

Σε νεότερα ψηφιακά νομίσματα, πιθανώς το mining να είναι ακόμα επιλογή. Όμως σε κάθε νόμισμα που έχει πλέον μια σχετική αξία, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για το mining, αξίας εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ.

Αγοράζοντας από ανταλλακτήρια

Σε κάθε αεροδρόμιο, ή στην πλατεία Συντάγματος, μπορούμε να πάμε σε ειδικές επιχειρήσεις και να αλλάξουμε πχ Ευρώ σε Δολάρια. Αντίστοιχα υπάρχουν ιστοσελίδες που ονομάζονται ανταλλακτήρια (exchange) στις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε ψηφιακά νομίσματα με βάση την τρέχουσα αξία τους.

12 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Όμως η φράση-κλειδί είναι η “τρέχουσα αξία”. Όποιος αγόρασε Bitcoin το Δεκέμβριο του 2013, που κόστιζαν 1400 δολάρια, σήμερα έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της επένδυσής του, και είναι άγνωστο αν θα επανέλθει ποτέ το Bitcoin σε αυτά τα επίπεδα.

Αυτό το πρόβλημα το έχουν πρακτικά όλα τα ψηφιακά νομίσματα, και οφείλεται στο αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα.

Τα συμβατικά νομίσματα προστατεύονται από νόμους και από τις κεντρικές τράπεζες, ώστε να είναι όσο γίνεται ελεγχόμενη η άνοδος και η πτώση της ισοτιμίας μεταξύ τους. Στα ψηφιακά νομίσματα, όμως, σε μία εβδομάδα η τιμή ισοτιμία με το δολάριο να ανέβει 200% ή να πέσει 80%. Οπότε για κανέναν λόγο δεν επενδύουμε σημαντικά κεφάλαια σε πειραματικούς, για την ώρα, μεθόδους συναλλαγής.

Πώληση προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν προσθέσει το Bitcoin σαν μια επιλογή για πληρωμή, μαζί με συμβατικές μεθόδους, όπως την πληρωμή με πιστωτική κάρτα ή το PayPal.

13 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Αντί λοιπόν να παιδευόμαστε με το mining ή να ρισκάρουμε τα χρήματά μας αγοράζοντας ψηφιακά νομίσματα, μπορούμε να τα δεχτούμε σαν μέθοδο πληρωμής για την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών. Όπως γίνεται ουσιαστικά και με όλα τα συμβατικά νομίσματα.

Μέσω Faucets

Τα faucets είναι ιστοσελίδες ή εφαρμογές που αν ολοκληρώσουμε κάποια απλή συνήθως εργασία, μας προσφέρουν σαν επιβράβευση fractions (υποδιαιρέσεις μονάδας) ψηφιακών νομισμάτων.

Ουσιαστικά είναι σαν την παροχή υπηρεσιών που προαναφέραμε, μόνο που δεν χρειάζεται να στήσουμε δική μας ιστοσελίδα, αλλά μπορούμε να βρούμε έτοιμες εργασίες.

Που αποθηκεύουμε τα ψηφιακά νομίσματα

Για να αποθηκεύσουμε τα ψηφιακά νομίσματα, χρησιμοποιούμε ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Αυτό πρακτικά μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα με την μορφή μιας διαδικτυακής υπηρεσίας, μιας εφαρμογής για υπολογιστή, ενός application για smartphone

14 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

…ή μιας ειδικής συσκευής που αναπτύχθηκε για αυτόν τον σκοπό και λέγεται hardware walletΕκεί δημιουργούμε τους λογαριασμούς μας και αποθηκεύουμε τα private keys, κρυπτογραφημένους δηλαδή αριθμούς που χρησιμοποιούνται για να αποδείξουν την ιδιοκτησία των ψηφιακών μας νομισμάτων σε μια συναλλαγή.

Τα σημαντικότερα, αντίστοιχα του Bitcoin, ψηφιακά νομίσματα

Μέχρι αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από 650 virtual currencies και το μικρότερο από αυτά, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει αξία 1,2*10^-8 δολάρια. Θα χρειαστούν δηλαδή 83.333.333,33 νομίσματα για να πάρουμε ένα αμερικανικό δολάριο. Αρκούν 12 δολάρια για να γίνουμε δισεκατομμυριούχοι.

15 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Ακολούθως θα παρουσιάσουμε τα δέκα μέχρι στιγμής πιο δυναμικά βάσει της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς τους. Δηλαδή της συνολικής αξίας των διαθέσιμων αποθεμάτων τους που είναι το γινόμενο της τρέχουσας συναλλαγματικής αξίας της μονάδας ενός ψηφιακού νομίσματος επί του διαθέσιμου αποθέματος του.

Διότι και η ποσότητα ενός νομίσματος, εκτός από την ισοτιμία τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό μέγεθος για την εξέλιξη της τιμής τους. Μεταξύ ενός νομίσματος με απόθεμα 50 μονάδες και με αξία $50/μονάδα και ενός με απόθεμα 500 μονάδες και με αξία $25/μονάδα, το δεύτερο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σταθεροποίησης και απόδοσης.

Ethereum Project

To Ethereum κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 30 Ιουλίου του 2015 και για αρκετούς θεωρείται το μέλλον των digital currencies. Δεν είναι απλά ένα ψηφιακό νόμισμα αλλά μια δημόσια πλατφόρμα εφαρμογών blockchain με προγραμματιστική λειτουργία συναλλαγών.

16 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Με πολύ απλά λόγια, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα συναλλαγών. Δηλαδή να δημιουργήσουμε μιας δικιά μας συναλλαγματική αξία, ένα δικό μας νόμισμα.

Μέσω ενός πρωτοκόλλου που λέγεται smart contract, έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε και να διαχειριστούμε δικά μας ψηφιακά χρήματα. Επίσης η τεχνολογία του blockchain του, επιτρέπει να δημιουργήσουμε με την γλώσσα προγραμματισμού Solidity διάφορες εφαρμογές ευρείας γκάμας.

18 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Για να αναπτύξουμε οποιεσδήποτε από τις παραπάνω διεργασίες, θα χρειαστεί να πληρώσουμε ένα πολύ μικρό κόστος είτε με ένα ανταλλακτικό νόμισμα είτε με το δικό του το Ether (ETH). Η αξία της μονάδας του αυτή την στιγμή ισοδυναμεί με $14.27.

Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα οι πλήρεις δυνατότητες του διότι δεν είναι εύκολα αντιληπτές ούτε καν από τον δημιουργό του. Αξιοσημείωτο όμως είναι, ότι η Microsoft ενσωμάτωσε το Ethereum στην πλατφόρμα των Windows.

Litecoin

To Litecoin δημιουργήθηκε το 2011 και είναι ένα altcoin. Δηλαδή είναι τεχνικά παρόμοιο με τον εμπνευστή του το Bitcoin, και η τρέχουσα αξία του εκτιμάται σε $4.74 ανά μονάδα του.

20 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Σκοπός της ανάπτυξης του από τον Charles Lee, ενός πρώην μηχανικού της Google, ήταν να γίνει μια βελτιωμένη έκδοση του Bitcoin. Οι βασικές τους διαφορές είναι οι εξής:

  • Xρησιμοποιούν διαφορετικό hashing αλγόριθμo για την κρυπτογράφηση των blocks. Το μεν Bitcoin χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο SHA-256 ενώ το Litecoin τον Scrypt.
  • Η επιβεβαίωση των συναλλαγών στο δίκτυο του Litecoin γίνεται ταχύτερα. Το Litecoin επεξεργάζεται ένα block κάθε 2.5 λεπτά ενώ το Bitcoin κάθε 10.
  • Το τελικό απόθεμα Litecoins (LTC) που θα παραχθεί θα είναι 4 φορές περισσότερο από αυτό του Bitcoin.

Όπως έχουμε αναφέρει, για λόγους πληθωρισμού έχει σχεδιαστεί μια ακολουθία επιβράδυνσης της παραγωγής για τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα και αυτή η παραγωγή θα τερματιστεί σε ένα προαποφασισμένο απόθεμα. Το τελικό απόθεμα των Litecoins θα είναι 84.000.000 και του Bitcoin 21.000.000.

Ripple

Το Ripple θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε με δύο ιδιότητες, ως ένα πρωτόκολλο πληρωμών και ως ένα ψηφιακό νόμισμα με την ονομασία XPR. Η ισοτιμία της μονάδας του αυτή την στιγμή είναι στα $0.005807.

24 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Δημιουργήθηκε το 2012 και ανήκει στα non-mineable ψηφιακά νομίσματα, που σημαίνει ότι αρχιτεκτονική του δεν υποστηρίζει το mining σαν τρόπο επιβεβαίωσης των συναλλαγών. Αντί αυτού χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο ομοφωνίας (consensus) μεταξύ των μελών του δικτύου, χωρίς να καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας όπως συμβαίνει στο mining.

Το αποθεματικό του θα φτάσει τα 100.000.000.000 XPRs και ένα ποσοστό από αυτό θα διαμοιραστεί με την ανωτέρω μέθοδο από την Ripple Labs Inc. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι υποστηρίζει και συναλλαγές με πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός για παράδειγμα, αλλά και fiat currencies.

The DAO

Το DAO δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στην πλατφόρμα του Ethereum και το όνομα του προέρχεται από τα αρχικά της φράσης Decentralized Autonomous Organization, που σημαίνει αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση.

26 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Είναι δηλαδή μια εικονική κοινότητα επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture capital fund) χωρίς κάποιον ηγέτη, που ο σκοπός της ανάπτυξης της είναι να διατελέσει το όχημα υποστήριξης για καινούργιες startup επιχειρήσεις. H χρηματοδότηση τους γίνεται μέσω της τεχνολογίας των blockchains του Ethereum και των smart contracts.

Το κάθε μέλος αγοράζοντας Dao tokens συμμετέχει στην αύξηση του κεφαλαίου και έχει το δικαίωμα της ψήφου για την τελική επιλογή του project που θα χρηματοδοτηθεί. Βεβαίως εγείρονται διάφορα ερωτήματα για αυτήν την νέα προσπάθεια, όμως αυτό που διακρίνουμε με ενδιαφέρον είναι ένα μέρος των δυνατοτήτων του Ethereum.

Dash

Το Dash, πρώην Darkcoin, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτικότητα αλλά και στην ασφάλεια των συναλλαγών.

28 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Είναι το 6ο μέχρι στιγμής πιο δημοφιλές βάσει του market cap, της κεφαλαιοποίησης της αγοράς δηλαδή που αναφέραμε παραπάνω, και η μια μονάδα του ισοδυναμεί με $8.14. Για την κρυπτογράφηση, χρησιμοποιεί το αλγόριθμο X11 και οι συναλλαγές γίνονται μέσω των Masternodes servers με την υπηρεσία ανάμιξης νομισμάτων (coin-mixing service) Darksend.

Πρακτικά, αυτό που κάνει αυτή η υπηρεσία είναι να “αναμιγνύει” τα εικονικά χρήματα του ενός ατόμου με των υπολοίπων με σκοπό να μπερδεύει τα ίχνη τους που οδηγούν στην αρχική πηγή.

Το συνολικό απόθεμα των DASHs που θα παραχθούν θα φτάσει τα 22.000.000 coins. Και για το mining, εφαρμόζει έναν αλγόριθμο προσαρμοσμένης δυσκολίας τον Dark Gravity Wave (DGW) που χρησιμοποιεί μια φόρμουλα ελεγχόμενη από τον νόμο του Moore.

Lisk

Το Lisk εκτός από νόμισμα με ισοτιμία τα $0.333930, είναι και αυτό μια πλατφόρμα εφαρμογών blockchain αντίστοιχη του Ethereum.

30 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Μια από τις κύριες διαφορές τους, είναι ότι οι εφαρμογές γράφονται σε γλώσσα JavaScript πράγμα που κάνει την διαδικασία πιο εύκολη αφού είναι γνωστότερη από την Solidity του Ethereum.

Safecoin

To Safecoin, είναι το ψηφιακό νόμισμα του δικτύου SAFE (Secure Access For Everyone) της εταιρείας MaidSafe. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2006 από τον Σκωτσέζο developer David Irvine και η φιλοσοφία του νομίσματος είναι παρόμοια με του Dash, να παρέχει ασφάλεια και ιδιωτικότητα στις συναλλαγές.

32 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Το απόθεμα των Safecoins θα φτάσει τα 4,3 δισ. και η ισοτιμία του ανέρχεται στα $ 0.060307.

Dogecoin

Ένα άλλο αρκετά δημοφιλές altcoin, είναι το Dogecoin. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από τον προγραμματιστή Billy Markus για πλάκα, βασισμένο στο γνωστό Doge Meme. Έγινε όμως τόσο δημοφιλές, που ανέπτυξε ολόκληρη δική του κοινότητα.

33 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Η τεχνολογία του είναι παρόμοια με του Litecoin, με την διαφορά ότι το Dogecoin επεξεργάζεται το block 1,5 λεπτό ταχύτερα. Ενώ στις αρχές κατά την λύση του block διανέμονταν τυχαίοι αριθμοί από νομίσματα, αυτό στην συνέχεια άλλαξε.

Τον Μάρτιο του 2014 παρουσιάστηκε και ένας καινούργιος αλγόριθμος επιβράδυνσης που έκανε ασύμφορο το mining με συμβατικές CPUs και GPUs. Το απόθεμα του Dogecoin θα είναι άπειρο (infinite production) και η αξία του αυτή την στιγμή ανέρχεται στα $0.00023.

Nem

To Nem (New Economy Movement) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 με την προοπτική να γίνει μια βελτιωμένη έκδοση ενός άλλου ψηφιακού νομίσματος, του NXT.

34 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Είναι γραμμένο σε γλώσσα Java και εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρωτόκολλο ομοφωνίας στην τεχνολογία του blockchain του, το Proof-Of-Importance (POI).

Αυτό, με απλά λόγια, λαμβάνει κάποιες παραμέτρους υπόψιν του για την δημιουργία των blocks του όπως για παράδειγμα το υπόλοιπο του λογαριασμού σε μια συναλλαγή καθώς και την δραστηριότητα του.

Το αποθεματικό του θα φτάσει τα 8.999.999.999 XEMs και η τιμή του αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα $0.001987.

DigixDAO

Το DigixDAO (DGD) αναπτύχθηκε από την εταιρεία Digix στην πλατφόρμα του Ethereum…

35 Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

… και αντιπροσωπεύει την ψηφιακή μορφή της αρχικής χρήσης ενός τραπεζογραμματίου. Και τι εννοούμε με αυτό, κάποτε το χαρτονόμισμα λειτουργούσε σαν υποκατάστατο μιας αξίας σε χρυσό που βρισκόταν στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.

Εάν επιθυμούσαμε μπορούσαμε να το επιστρέψουμε και να πάρουμε την αξία του σε χρυσό, το ίδιο ακριβώς μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε στην κατοχή μας ψηφιακά νομίσματα DGDs.

Μέσω του πρωτοκόλλου περιουσιακού στοιχείου PoA (Proof-of-Asset) που ενσωματώνεται στο blockchain του, αποδεικνύεται η ιδιοκτησία των DGDs που η μονάδα τους αντιστοιχεί σε 1g χρυσού. Φυσικά υπάρχει και η ισοτιμία του σε δολάρια που την στιγμή που γράφουμε το κείμενο είναι στα 9.03.

Σας έχουν δημιουργηθεί απορίες όσον αφορά τα ψηφιακά νομίσματα;

Τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που συνδυάζει νέες τεχνολογίες με σύγχρονες οικονομικές θεωρίες. Οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι λογικό να είναι αρκετά.

Αν έχετε απορία για ένα συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα από αυτά που αναφέραμε, ή πιστεύετε πως δεν αναφέραμε κάποια σημαντικά νομίσματα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps