Home » Technology Explained » Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως τίποτα, έγινε μέσο συναλλαγής για εμπόρους ναρκωτικών, έφτασε να έχει ισοτιμία σχεδόν 20.000 δολάρια για να χάσει ύστερα τα 4/5 της αξίας του, και άνοιξε το δρόμο για περισσότερα από 1600 κρυπτονομίσματα. Δείτε τι είναι το Bitcoin, πώς δημιουργήθηκε, και την εντυπωσιακή ιστορία του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Θα μπορούσαμε να το παραλληλήσουμε με τη δημιουργία των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών: από το πλαστικό χρήμα, στο ψηφιακό.

Σαν ορισμός, το Bitcoin είναι ένα peer to peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα, για τη διαχείριση του οποίου χρησιμοποιούνται μέθοδοι κρυπτογραφίας.

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι το πρώτο εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Επισήμως, δεν υπάρχει σε φυσική μορφή, ούτε σαν χαρτονομίσματα, ούτε σαν κέρματα.

Αυτό, από μόνο του, δεν είναι κάτι τόσο καινοτόμο όσο ακούγεται. Ουσιαστικά, τα περισσότερα νομίσματα στον κόσμο υπάρχουν κυρίως σε ψηφιακή μορφή, σαν δεδομένα. Υπολογίζεται πως μόνο το 8% των χρημάτων διεθνώς υπάρχουν σε φυσική μορφή.

Όταν κάνεις τραπεζική μεταφορά σε κάποιον, δεν οργανώνει η τράπεζά σου χρηματαποστολή για να στείλει τα χρήματα στην τράπεζά του. Το μόνο που αλλάζει είναι τα νούμερα στη βάση δεδομένων της κάθε τράπεζας. Το ίδιο και στις αγορές με κάρτα.

Αυτό που κάνει το Bitcoin να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός πως δεν ελέγχεται από κάποια κυβέρνηση και από κάποια κεντρική τράπεζα. Καμία κυβέρνηση δεν ελέγχει άμεσα την ισοτιμία του. Καμία κεντρική τράπεζα δεν ελέγχει την παραγωγή του.

Επιπλέον, οι συναλλαγές με bitcoin δεν εξαρτώνται από καμία μεμονωμένη εταιρεία ή υπηρεσία. Δεν υπάρχουν καν κεντρικοί server που να ελέγχουν το νόμισμα.

Η παραγωγή των bitcoin, και οι συναλλαγές βασίζονται στο δίκτυο των ανθρώπων που παράγουν τα Bitcoin. Για να παράγεις bitcoin δεν χρειάζεται καμία ειδική άδεια και δεν υπάρχει κάποιος νομικός περιορισμός.

Θεωρητικά οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο παραγωγής των bitcoin, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ή περιουσιακής κατάστασης. Στην πράξη, βέβαια, για τους περισσότερους από εμάς είναι πλέον πρακτικά αδύνατον να παράγουμε bitcoin.

Bitcoin Mining: Ένας Τρόπος Να Χάσεις Πολλά Χρήματα

Το Bitcoin ήταν το πρώτο νόμισμα στην ιστορία που ουσιαστικά επιτρέπει στον οποιονδήποτε να το δημιουργήσει, όχι μόνο σε κρατικά νομισματοκοπεία. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε στο σπίτι…

Από εκεί και πέρα, ουσιαστικά το Bitcoin λειτουργεί σαν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για να αποθηκεύσουμε bitcoin και να κάνουμε συναλλαγές, χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πορτοφόλι “bitcoin wallet”. Μπορεί να είναι είτε μια εφαρμογή στον υπολογιστή, είτε μια ειδική συσκευή με το κατάλληλο λογισμικό, είτε λογαριασμός σε κάποια σχετική υπηρεσία.

Για να αποκτήσουμε bitcoin, η πιο απλή μέθοδος είναι να αγοράσουμε με την τρέχουσα ισοτιμία, σε ευρώ ή σε δολάρια. Υπάρχουν δεκάδες σελίδες στο Internet που επιτρέπουν την αγορά bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Πώς Κάνω Αγορά Bitcoin και Άλλων Κρυπτονομισμάτων Με Ασφάλεια

Με τον ντόρο γύρω από το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορούν να τα αποκτήσουν, ακόμα και με τους φόβους περί φούσκας. Παρά…

Υπάρχουν επίσης και Bitcoin ATM. Μας επιτρέπουν να αγοράσουμε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα με την πιστωτική ή τη χρεωστική μας κάρτα. Μπορούμε επίσης να πουλήσουμε τα αντίστοιχα νομίσματα.

Στο CoinATMRadar.com βλέπουμε πως θα βρούμε 23 Bitcoin ATM στην Ελλάδα.

Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσεις Bitcoin χωρίς να τα αγοράσεις, είναι το εμπόριο. Αν έχεις κάποια επιχείρηση που πωλεί προϊόντα ή παρέχει υπηρεσίες, μπορείς να προσθέσεις το Bitcoin σαν μέθοδο πληρωμής.

Η ιστοσελίδα https://weacceptbitcoin.gr/ καταγράφει δεκάδες επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές σε bitcoin. Και πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε είδους, από καταστήματα πώλησης ρούχων, τροφίμων, και φαρμακεία, μέχρι κομμωτήρια και δικηγορικά γραφεία.

Πώς δημιουργήθηκε το Bitcoin

Τα πρώτα Bitcoin δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2009. Όμως η αρχική ιδέα για τα κρυπτονομίσματα έκανε την εμφάνισή της αρκετές δεκαετίες νωρίτερα.

Η ιδέα πίσω από τα κρυπτονομίσματα

Το 1985, ο κρυπτογράφος David Chaum έκανε μια δημοσίευση με τίτλο “Security without identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete” (Ασφάλεια χωρίς ταυτοποίηση: συστήματα συναλλαγών που θα κάνουν τον Μεγάλο Αδερφό παρωχημένο).

Στη δημοσίευση, ο Chaum περιέγραφε μεταξύ άλλων πώς μέσω της κρυπτογραφίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ψηφιακά νομίσματα που να είναι εντελώς ανώνυμα, και άρα να μην έχει πάνω τους έλεγχο καμία κυβέρνηση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, και βασισμένη στις ιδέες του Chaum, μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε μια mailing list σχετικά με το χώρο της κρυπτογραφίας μέσω υπολογιστή.

Το όνομα της λίστας ήταν “Cypherpunks”. Συνδυάζει τη λέξη Cipher, που σημαίνει “κρυπτογράφημα”, και τον όρο Cyberpunks.

Σε αυτή τη λίστα, το 1997, διαδόθηκε η μέθοδος Hashcash, την οποία δημιούργησε ο κρυπτογράφος Adam Back.

Πρόκειται για μία διαδικασία “proof of work”. Αυτό σημαίνει πως περιλαμβάνει ένα κομμάτι δεδομένων που παίρνει χρόνο για να δημιουργηθεί, αλλά είναι εύκολο να επαληθευτεί.

Αυτή η μέθοδος κατέληξε να είναι θεμελιώδης για την δημιουργία κρυπτονομισμάτων. Όμως έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλους χώρους, όπως για την καταπολέμηση των spam email.

Γιατί τα Ανεπιθύμητα Εmail Ονομάζονται Spam?

Όλοι λαμβάνουμε ανεπιθύμητα μηνύματα στο inbox μας, συχνά δεκάδες ή και εκατοντάδες email καθημερινά. Τα μηνύματα αυτά τα ξέρουμε όλοι ως “Spam”. Όμως το Spam είναι μια μάρκα…

Το 1998, επίσης σε αυτή τη λίστα Cypherpunks, ο μηχανικός λογισμικού Wei Dai δημοσίευσε την πρόταση για ένα ανώνυμο, διαμοιρασμένο σύστημα ηλεκτρονικών χρημάτων, το οποίο ονόμασε B-money.

Στην πρότασή του, ανάφερε το Hashcash σαν μία μέθοδο για τη δημιουργία των νομισμάτων.

Το Δεκέμβριο του 2005, ο Nick Szabo, που είναι ακαδημαϊκός στο χώρο της πληροφορικής, δημοσίευσε στο προσωπικό του blog την πρόταση για το “Bit gold”. Στη συνέχεια έκανε τροποποιήσεις σε αυτή μέχρι και το Δεκέμβριο του 2008.

Η ιδέα του ήταν πως τα χρήματα που ήδη χρησιμοποιούμε, βασίζονται στην εμπιστοσύνη που έχουμε σε κάποιον τρίτο, όπως είναι μια κυβέρνηση ή μια τράπεζα. Στην πράξη, αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός.

Για παράδειγμα, το 1944 λόγω του πολέμου η αξία της δραχμής είχε κατρακυλήσει. Η κυβέρνηση κυκλοφόρησε χαρτονόμισμα των εκατό δισεκατομμυρίων. Η αξία αυτού του χαρτονομίσματος σε σημερινά χρήματα, δεν θα ήταν ούτε δέκα λεπτά του ευρώ.

Αντίθετα, αναφέρει ο Szabo, τα πολύτιμα μέταλλα και τα συλλεκτικά αντικείμενα έχουν αξία λόγω της σπανιότητάς τους. Αυτή η αξία είναι γενικώς ανεξάρτητη από την εμπιστοσύνη σε κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση ή τράπεζα.

Όμως είναι δύσκολη τόσο η παράγωγή τους, όσο και η χρήση τους σε καθημερινές συναλλαγές. Στις επιλογές αγοράς από κάποιο e-shop, μαζί με την κάρτα και την αντικαταβολή, δεν θα βρεις επιλογή “ράβδος χρυσού”.

Η δική του πρόταση ήταν το “Bit gold”. Ένα ψηφιακό “συλλεκτικό είδος”, που σε αντίθεση με το χρυσό θα μπορούσε να το παράγει εύκολα ο καθένας. Θα ήταν όμως διαθέσιμο σε περιορισμένα συνολικά κομμάτια, ώστε να μην χάσει την αξία του λόγω πληθωρισμού.

Από τη θεωρία στην πράξη: η δημιουργία του Bitcoin

Και τα δύο αυτά concept, του b-money και του Bit gold, παρέμειναν καθαρά θεωρητικά. Το 2008, όμως, έκανε την εμφάνισή του κάποιος ο οποίος βασίστηκε στο Hashcash και τις ιδέες πίσω από τα b-money και Bit gold, για να δημιουργήσει κάτι νέο.

Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση, έκτασης μόλις οκτώ σελίδων, με τίτλο “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Ο συγγραφέας υπέγραψε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Μέχρι και σήμερα, έντεκα χρόνια αργότερα, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά την πραγματική του ταυτότητα, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητά του, ούτε αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα ατόμων.

τι είναι το bitcoin 11

Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί δημοσιογράφοι και όχι μόνο έχουν ασχοληθεί με το μυστήριο του ποιος ήταν ο Satoshi Nakamoto. Έχουν προτείνει αρκετά ονόματα στο χώρο της πληροφορικής και της κρυπτογραφίας, μεταξύ των οποίων και ο Nick Szabo.

To 2015, και μετά από έρευνα του περιοδικού Wired και της ιστοσελίδας Gizmodo, ως επικρατέστερος υποψήφιος φαινόταν ο Αυστραλός Craig Steven Wright, που είναι επιχειρηματίας στο χώρο της τεχνολογίας.

Τι είναι το Bitcoin

Η έρευνα υποδείκνυε πως δημιούργησε το Bitcoin μαζί με τον φίλο του Dave Kleiman, ειδικό στα computer forensics, ο οποίος απεβίωσε το 2013.

Το 2014, ο Wright είχε δηλώσει την πρόθεση να ιδρύσει την Denariuz Bank, την πρώτη τράπεζα στον κόσμο βασισμένη στο Bitcoin. Όμως συνάντησε προβλήματα με τις φορολογικές αρχές στην Αυστραλία, και τελικά απέτυχε να ιδρύσει την τράπεζα.

Στις 2 Μαΐου του 2016, ο Wright έκανε μια δημοσίευση στο προσωπικό του blog, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο Satoshi Nakamoto. Έστειλε μάλιστα ψηφιακές αποδείξεις στο BBC και στο Economist.

Στη συνέχεια, όμως, οι προγραμματιστές Peter Todd και Jeff Garzik, που έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη του Bitcoin, μελέτησαν τις αποδείξεις, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν αποδεικνύουν τίποτα και πως πιθανότατα πρόκειται για απάτη.

Στις 4 Μαΐου, ο Wright σε νέο του blog post υποσχέθηκε περισσότερες αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

Την επόμενη ημέρα, όμως, διέγραψε όλες του τις δημοσιεύσεις, και τις αντικατέστησε με μια νέα δημοσίευση στην οποία λέει ουσιαστικά πως ζητάει συγνώμη και δεν έχει το κουράγιο να συνεχίσει.

Τι είναι το Bitcoin 3

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Όπως και νά ‘χει, μετά την επιστημονική δημοσίευση το 2008, στις αρχές του 2009 ο Nakamoto κυκλοφόρησε τον πρώτο client ανοιχτού κώδικα, και παρήγαγε τα πρώτα Bitcoin.

Η θυελλώδης πορεία του Bitcoin

Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Ένας χρήστης πρόσφερε 10.000 bitcoin έναντι 50 δολαρίων συνολικά, αλλά δεν βρήκε κανέναν αγοραστή.

Μέσα Μαρτίου του 2010 ξεκίνησε το πρώτο ανταλλακτήριο, το Bitcoinmarket.com, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον. Η πρώτη ισοτιμία Bitcoin και δολαρίου ήταν 0,003 δολάρια. Δηλαδή με ένα δολάριο έπαιρνες 333,33333 bitcoin.

Η πρώτη συναλλαγή

Στις 18 Μαΐου 2010, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την πολιτεία Florida των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παρήγγελνε δυο πίτσες.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την πολιτεία Massachusetts, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή. Ο Laszlo έλαβε τις δύο παρακάτω πίτσες “The Works” από την αλυσίδα Papa John's.

Όταν έγινε αυτό, η αξία του ενός Bitcoin παρέμενε κάτω από το ένα cent του δολαρίου, οπότε δεν ήταν παράλογη η ανταλλαγή.

τι είναι το bitcoin 05

Οι πίτσες των εκατομμυρίων

Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ήταν πως την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoin θα έφταναν να αξίζουν 272.329 δολάρια.

Αυτό συνέβη μετά από ένα άρθρο του Forbes για το crypto-currency και μια δημοσίευση στο Gawker σχετικά με τη χρήση του bitcoin από εμπόρους ναρκωτικών.

Τα άρθρα αυτά, εκτός του ότι ενημέρωσαν τον κόσμο πως υπάρχει το Bitcoin, ανέβασαν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για το νέο νόμισμα, και άρα την αξία του.

τι είναι το bitcoin 06

Πάντως ο Laszlo δεν ένιωσε άσχημα για την αγορά του. Όπως δήλωσε, “Η πίτσα ήταν πολύ καλή”.

Αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, τότε αναλογιστείτε πως στις 17 Δεκέμβριου του 2017 το κάθε Bitcoin θα έφτανε να αξίζει 19.783 δολάρια.

Με άλλα λόγια, αν ο προγραμματιστής δεν είχε φάει εκείνα τα 10.000 bitcoin του σε πίτσες, εφτά χρόνια αργότερα θα άξιζαν 197.830.000 δολάρια. Αρκετά για να αγοράσεις σχεδόν δέκα εκατομμύρια πίτσες. Ή μια συλλογή από ιδιωτικά νησιά σε ολό τον κόσμο.

Στον αντίποδα, βέβαια, αυτή ήταν η μεγαλύτερη τιμή που είχε πιάσει ποτέ το Bitcoin. Δύο ημέρες αργότερα, είχε χάσει το ένα τρίτο της αξίας του, στα $14.000. Τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές, έχει πέσει στα $4.000, και μεταβάλλεται συνεχώς.

Συνεχίζεται: Πώς παράγεται το Bitcoin

Σίγουρα το Bitcoin είναι κάτι το διαφορετικό. Εκτός του ότι είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις ή τράπεζες.

Είναι ο ορισμός της οικονομικής ανεξαρτησίας, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Στο επόμενο μέρος θα δούμε πώς παράγονται τα Bitcoin, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε απεριόριστα Bitcoins παρ' ότι είναι ψηφιακά, πώς γίνονται οι συναλλαγές, και ποιοι είναι οι κίνδυνοι του νέου αυτού συναλλάγματος.

Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα
Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα

Στο πρώτο μέρος του πλήρους οδηγού για το Bitcoin είδαμε πώς δημιουργήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto, καθώς και τις ακραίες αλλαγές…

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Bitcoin?

Αν διαβάσατε και τα επόμενα μέρη του οδηγού, τα οποία θα ανανεώσουμε στο επόμενο διάστημα, και έχετε ακόμα ερωτήσεις σχετικές με το Bitcoin τις οποίες δεν έχουμε καλύψει, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps