Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μπλοκάρισμα Κλήσεων, Υψηλή Ποιότητα Εικόνων WhatsApp
QuickSteps#160 - Μπλοκάρισμα Κλήσεων, Υψηλή Ποιότητα Εικόνων WhatsApp

Μπλοκάρισμα Κλήσεων, Υψηλή Ποιότητα Εικόνων WhatsApp

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, μπλοκάρουμε όλες τις κλήσεις σε κινητό Android. Αποτρέπουμε την επεξεργασία των λεπτομερειών μιας ομαδικής συνομιλίας και στέλνουμε φωτογραφίες χωρίς απώλεια ποιότητας στο WhatsApp. Μειώνουμε τον χώρο που καταλαμβάνουν οι συντομεύσεις στην Επιφάνεια Εργασίας και ενεργοποιούμε το σκούρο θέμα σε όλες τις εφαρμογές των Google Docs. Δημιουργούμε QR code στο Word και τα προσθέτουμε σε έγγραφα κειμένου. Μετατρέπουμε κάθετους πίνακες σε οριζόντιους, και το αντίθετο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς μπλοκάρω όλες τις εισερχόμενες κλήσεις σε κινητό Android

Συνήθως, όταν εργαζόμαστε, δεν θέλουμε να μας αποσπά την προσοχή οτιδήποτε. Το να βάλουμε το κινητό στο αθόρυβο δεν βοηθά ιδιαίτερα, διότι συνεχίζουμε να λαμβάνουμε κλήσεις.

Επιπλέον, το να απενεργοποιήσουμε εντελώς τη συσκευή δεν αποτελεί την ιδανική λύση, διότι αν μας αναζητούν για κάποιο σοβαρό λόγο ενδεχομένως δεν θα μπορούν να μας εντοπίσουν.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία πτήσης, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των δεδομένων και σε ορισμένες συσκευές ακόμα και την απενεργοποίηση του WiFi. Οπότε, δεν θα έχουμε πρόσβαση ούτε σε online υπηρεσίες.

Με τη βοήθεια της λειτουργίας Do Not Disturb μπορούμε να μπλοκάρουμε όλες τις εισερχόμενες κλήσεις, ενώ κατά τα άλλα το κινητό είναι πλήρως λειτουργικό, με ενεργό τον ήχο, τα δεδομένα κινητής, παραμένει συνδεδεμένο στο WiFi, και τα λοιπά.

Για να τροποποιήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Do Not Disturb, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και επιλέγουμε το “Ήχος & δόνηση”.

QuickSteps#160 - Μπλοκάρισμα Κλήσεων, Υψηλή Ποιότητα Εικόνων WhatsApp

Στη συνέχεια, πατάμε το “Μην ενοχλείτε”.

Για να μπλοκάρουμε όλες τις κλήσεις, μπαίνουμε στις “Κλήσεις”, πατάμε στο “Να επιτρέπονται οι κλήσεις”, και επιλέγουμε το “να μην επιτρέπονται οι κλήσεις”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη “Να επιτρέπονται οι καλούντες κατ’ επανάληψη”.

Όταν αυτός ο διακόπτης είναι ενεργός και κάποιος μας καλέσει τουλάχιστον δύο φορές σε διάστημα 15 λεπτών, το τηλέφωνο δεν θα μπλοκάρει την κλήση του.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουμε κανονικά την κλήση κάποιου ο οποίος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας για κάτι σημαντικό.

Αντίστοιχα, μπορούμε να μπλοκάρουμε και τη λήψη μηνυμάτων. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο μπαίνουμε στο “Εφαρμογές SMS, MMS, και αντ. μηνυμάτων”, πατάμε το “Να επιτρέπονται τα μηνύματα”, και διαλέγουμε το “να μην επιτρέπονται μηνύματα”.

Αποτροπή επεξεργασίας λεπτομερειών ομαδικής συνομιλίας στο WhatsApp

Από προεπιλογή, το WhatsApp επιτρέπει σε όλα τα μέλη μιας ομαδικής συνομιλίας να επεξεργάζονται το όνομα, την περιγραφή, και την εικόνα της. Ωστόσο, ως διαχειριστής μιας συνομιλίας, ενδέχεται να μην θέλουμε να μπορεί ο καθένας να τροποποιεί αυτά τα στοιχεία.

Για να αποτρέψουμε την επεξεργασία αυτών των στοιχείων από τα υπόλοιπα μέλη της ομαδικής συνομιλίας, πατάμε στο όνομα της συνομιλίας και μετά στον τίτλο της.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις ομάδας”.

Μετά, πατάμε στην “Επεξεργασία Πληροφοριών Ομάδας”, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί διαλέγουμε το “Μόνο Διαχειριστές”, και πατάμε “OK”.

Από εδώ και στο εξής, μόνο εμείς θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες της ομαδικής συνομιλίας, εκτός και αν ορίσουμε κάποιο άλλο μέλος ως διαχειριστή.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της ομάδας και πατάμε στην “Επεξεργασία διαχειριστών ομάδας”.

Έπειτα, από τη λίστα των μελών της συνομιλίας, διαλέγουμε τα άτομα στα οποία θέλουμε να δώσουμε δικαιώματα διαχειριστή.

Αν θελήσουμε να αφαιρέσουμε κάποιο μέλος από τους διαχειριστές της συνομιλίας, πατάμε το “X” στην εικόνα προφίλ του.

Πώς στέλνω φωτογραφίες χωρίς απώλεια ποιότητας στο WhatsApp

To WhatsApp συμπιέζει αρκετά τις εικόνες που ανταλλάσσουν οι χρήστες, ώστε να μειώνει την κατανάλωση δεδομένων, τον φόρτο των server του, και την κίνηση του δικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της ποιότητας των φωτογραφιών.

Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν βλέπουμε την εικόνα στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ενδέχεται να θέλουμε να μοιραστούμε με κάποιον μία φωτογραφία στην αρχική της ποιότητα.

Αν και θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τη φωτογραφία σε κάποια υπηρεσία όπως το Dropbox, υπάρχει τρόπος να στείλουμε την εικόνα μέσω του WhatsApp και παράλληλα να διατηρήσει την ποιότητα της.

Αποθήκευση Αρχείων στο Internet Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup Α5
Αποθήκευση Αρχείων στο Internet | Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup

Στην εποχή του ίντερνετ, η αποθήκευση αρχείων στο cloud είναι η πλέον απαραίτητη ενέργεια για την ασφάλεια των δεδομένων μας. Η απώλεια αρχείων είναι πολύ…

Αρχικά, θα πρέπει να μετατρέψουμε την εικόνα σε κάποιας άλλης μορφής αρχείο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τη στείλουμε στον συνομιλητής μας ως έγγραφο και όχι ως φωτογραφία.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να τη συμπιέσουμε ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό ή να μετονομάσουμε το αρχείο της και να αλλάξουμε την κατάληξη του. Μπορούμε να μετονομάσουμε το αρχείο χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε εφαρμογή διαχείρισης αρχείων.

Κατά τη μετονομασία του αρχείου διαγράφουμε την κατάληξη “.jpg” ή “.png” και στη θέση της γράφουμε “.txt” ή “.doc”.

Μόλις μετονομάσουμε το αρχείο της εικόνας, μπαίνουμε στο WhatsApp, ανοίγουμε τη συνομιλία που διατηρούμε με το άτομο στο οποίο θέλουμε να στείλουμε τη φωτογραφία, και πατάμε τον συνδετήρα.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε το “Έγγραφο”.

Έπειτα, εντοπίζουμε το αρχείο το οποίο θέλουμε να στείλουμε και πατάμε “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”.

Αν συμπιέσαμε τη φωτογραφία, για να τη δει ο συνομιλητής μας θα πρέπει να την αποσυμπιέσει. Αντίστοιχα, αν επιλέξαμε τη μέθοδο με τη μετονομασία, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε ώστε να αλλάξει την κατάληξη του αρχείου.

Πώς μειώνω τον χώρο που πιάνουν οι συντομεύσεις στην Επιφάνεια Εργασίας

Το να έχουμε οργανωμένο τον υπολογιστή μας βοηθά μεταξύ άλλων στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες της σωστής οργάνωσης είναι να διατηρούμε στην Επιφάνεια Εργασίας όσο λιγότερες συντομεύσεις μπορούμε.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι συντομεύσεις ενδέχεται να πιάνουν περισσότερο χώρο από ό,τι ίσως θα θέλαμε, κυρίως διότι το κενό που αφήνουν τα Windows μεταξύ των εικονιδίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Ευτυχώς, με τη χρήση του δωρεάν portable app Desktop Icon Spacing μπορούμε να ορίσουμε πόσο μεγάλο ή μικρό θέλουμε να είναι το κενό μεταξύ των συντομεύσεων στην Επιφάνεια Εργασίας.

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από αυτήν την ιστοσελίδα κάνοντας κλικ στο “Download”.

Έπειτα, τρέχουμε το πρόγραμμα και επιλέγουμε πόσο μεγάλος θέλουμε να είναι ο χώρος που καταλαμβάνει η κάθε συντόμευση. Τα νούμερα που βλέπουμε στο Desktop Icon Spacing είναι σε pixel.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “All data saved” και το “All other windows closed” και πατάμε “Apply”.

Τα εικονίδια στην Επιφάνεια Εργασίας θα αναβοσβήσουν μερικές φορές και θα αλλάξουν θέση.

QuickSteps#160 - Μπλοκάρισμα Κλήσεων, Υψηλή Ποιότητα Εικόνων WhatsApp

Οι αλλαγές που πραγματοποιεί το Desktop Icon Spacing δεν είναι μόνιμες. Μόλις κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή τα εικονίδια θα έχουν επανέλθει στην αρχική τους θέση.

Για να οριστικοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές θα πρέπει να επιτρέψουμε στο πρόγραμμα να τροποποιήσει το κλειδί “WindowMetrics” στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Εφόσον έχουμε πάρει αντίγραφο του Μητρώου των Windows, ανοίγουμε το Desktop Icon Spacing, κάνουμε κλικ στο “Advanced”, και επιλέγουμε το “Set default”.

Εάν θελήσουμε να επαναφέρουμε την αρχική ρύθμιση των Windows, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Desktop Icon Spacing και να ορίσουμε την οριζόντια και κάθετη διάσταση στα 75 pixel.

Πώς ενεργοποιώ το σκούρο θέμα σε όλες τις εφαρμογές των Google Docs

Οι εταιρείες που προσθέτουν σκούρο θέμα στις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες τους αυξάνονται διαρκώς. Παράλληλα, οι χρήστες προτιμούν να κάνουν χρήση των σκούρων θεμάτων, καθώς είναι πιο ξεκούραστα για τα μάτια.

Η Google έχει προσθέσει σκούρο θέμα στα app όλων των εφαρμογών γραφείου της, όχι όμως και στις web εκδόσεις τους. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς ενεργοποιούμε το dark mode σε όλες αυτές τις εφαρμογές, τόσο σε κινητό Android όσο και στις ιστοσελίδες τους.

Για να ενεργοποιήσουμε το σκούρο θέμα σε οποιοδήποτε από τα app των Google Docs, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε στην “Επιλογή θέματος” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί διαλέγουμε το “Σκούρο”.

Όπως αναφέραμε, οι web εκδόσεις των εφαρμογών γραφείου της Google δεν διαθέτουν σκούρο θέμα. Ωστόσο, με τη βοήθεια ειδικών πρόσθετων ή λειτουργιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε dark mode στις ιστοσελίδες τους.

Ένα αρκετά καλό πρόσθετο είναι το “Dark Reader”, το οποίο είναι διαθέσιμο για Chrome και Firefox. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον οδηγό.

Ένα ακόμα πολύ καλό πρόσθετο είναι και το “Dark Background and Light Text”, το οποίο είδαμε σε παλαιότερο QuickSteps και είναι διαθέσιμο μόνο για τον browser της Mozilla.

Τέλος, ο Chrome διαθέτει τη ρύθμιση Force Dark Mode, η οποία όταν είναι ενεργή, φροντίζει να εφαρμόζει σκούρο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.

Γενικά, το Force Dark Mode του Chrome λειτουργεί μία χαρά, αλλά στην περίπτωση των Google Docs δεν αλλάζει το χρώμα του εγγράφου, παρά μόνο το περιβάλλον του ιστότοπου.

Πώς δημιουργώ QR code με το Word και τα προσθέτω σε έγγραφα κειμένου

Τα QR code είναι ειδικές εικόνες τις οποίες συνήθως σκανάρουμε με την κάμερα του κινητού μας, ώστε να μπούμε σε κάποια ιστοσελίδα, να πιστοποιήσουμε την ταυτότητα μας, να κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή, και τα λοιπά.

Συνήθως, στα έγγραφα Word προσθέτουμε συνδέσμους προς site, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν πηγές πληροφοριών τις οποίες έχουμε χρησιμοποιήσει στο κείμενο μας.

Για να επισκεφθεί κάποιος αυτά τα link, πρέπει να κρατήσει πατημένο το κουμπί “Ctrl” και να κάνει κλικ πάνω τους. Αν θέλει να μπει στην ιστοσελίδα από το κινητό, θα πρέπει να πληκτρολογήσει στον browser ολόκληρο τον σύνδεσμο.

Η χρήση QR code επιταχύνει τη διαδικασία ανοίγματος αυτών των συνδέσμων και δίνει πιο σύγχρονο χαρακτήρα στα αρχεία κειμένου που δημιουργούμε και μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας.

Εγκατάσταση πρόσθετου

Με τη χρήση ενός πρόσθετου για το Microsoft Word μπορούμε να δημιουργούμε και να προσθέτουμε QR code σε έγγραφα κειμένου. Αρχικά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή” και από τα “Πρόσθετα” κάνουμε κλικ στη “Λήψη προσθέτων”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, γράφουμε στην αναζήτηση “QR code”, πατάμε Enter, και κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη” δίπλα στο πρόσθετο “QR4Office”.

Το Word θα εμφανίσει ένα πλαίσιο με τους όρους χρήσης του πρόσθετου. Πατάμε “Συνέχεια” για να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή.

Δημιουργία και προσθήκη QR code σε έγγραφα

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο QR code, επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή”, κάνουμε κλικ στα “Πρόσθετα”, και από “Τα πρόσθετά μου” πατάμε το “QR4Office”.

Στη δεξιά μεριά του Word θα ανοίξει ένα νέο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορούμε να ρυθμίσουμε όλες τις παραμέτρους του QR code.

Αρχικά, πληκτρολογούμε το URL του ιστότοπου που θέλουμε να ανοίγει μόλις το σκανάρουμε.

Έπειτα, επιλέγουμε τα χρώματα και το μέγεθος που επιθυμούμε να έχει το QR code.

Στο “Error correction” επιλέγουμε το “Medium 15%”.

Περισσότερα για το error correction στα QR code μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Εφόσον ελέγξουμε το QR code που δημιουργήσαμε, κάνουμε κλικ στο “Insert” για να το προσθέσουμε στο έγγραφο.

Πώς μετατρέπω έναν κάθετο πίνακα σε οριζόντιο και το αντίθετο

Ορισμένες φορές, ενδέχεται να εισάγουμε σε ένα λογιστικό φύλλο αρκετά δεδομένα σε κάθετη διάταξη και έπειτα να διαπιστώσουμε ότι η παρουσίαση τους θα ήταν καλύτερη αν τα είχαμε τοποθετήσει οριζόντια, ή το αντίθετο.

Στο Microsoft Excel μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μετατρέψουμε τη διάταξη ενός πίνακα από οριζόντια σε κάθετη ή το αντίστροφο.

Αρχικά, επιλέγουμε τον πίνακα που περιέχει τα δεδομένα και πατάμε “Ctrl+C” για να τον αντιγράψουμε.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ σε κάποιο κενό κελί και διαλέγουμε την “Ειδική επικόλληση”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε την “Αντιμετάθεση” και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Όπως βλέπουμε και στο παράδειγμα μας, το Excel κάνει επικόλληση τα δεδομένα που αντιγράψαμε διατηρώντας τη μορφοποίηση των κελιών, αλλά αντιμεταθέτοντας τις στήλες με τις γραμμές.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps