Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αυτόματο Κλείσιμο PC, Πολλαπλές Υπογραφές Gmail, Dark Mode Firefox
QuickSteps#122 - Αυτόματο Κλείσιμο PC, Πολλαπλές Υπογραφές Gmail, Dark Mode Firefox

Αυτόματο Κλείσιμο PC, Πολλαπλές Υπογραφές Gmail, Dark Mode Firefox

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ρυθμίζουμε τα Windows 10 να κλείνουν αυτόματα τον υπολογιστή, κάθε μέρα, την ίδια ώρα. Δημιουργούμε σελιδοδείκτες που ανοίγουν πάντα σε νέα καρτέλα, προβάλλουμε όλα τα site σε dark mode στον Firefox, και προσθέτουμε συντομεύσεις ιστοσελίδων στην αρχική οθόνη του κινητού. Χρησιμοποιούμε πολλαπλές υπογραφές στο Gmail, απενεργοποιούμε τους ενοχλητικούς ήχους της εφαρμογής του Facebook, και αλλάζουμε τη φωνή πλοήγησης στους Χάρτες Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αυτόματη απενεργοποίηση του υπολογιστή κάθε μέρα την ίδια ώρα

Σε όλους μας έχει τύχει να μείνει ο υπολογιστής ανοιχτός όλη νύχτα, επειδή για παράδειγμα βλέπαμε μία ταινία και μας πήρε ο ύπνος. Κάτι που ναι μεν είναι ανθρώπινο, αλλά οδηγεί στην άσκοπη κατανάλωση ρεύματος.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προγραμματίσουμε τα Windows ώστε να κλείνουν το PC αυτόματα, κάθε μέρα, την ίδια ώρα, και μόνο αν δεν το χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη στιγμή.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, γράφουμε στην αναζήτηση “Χρονοδιάγραμμα εργασιών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

QuickSteps#122 - Αυτόματο Κλείσιμο PC, Πολλαπλές Υπογραφές Gmail, Dark Mode Firefox

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία εργασίας”.

Έπειτα, στην καρτέλα “Γενικά”, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει η εργασία, επιλέγουμε το “Εκτέλεση είτε ο χρήστης είναι συνδεδεμένος είτε όχι” και το “Εκτέλεση με τα υψηλότερα δικαιώματα”, και στο “Ρύθμιση για” διαλέγουμε τα “Windows 10″.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εναύσματα” και πατάμε “Δημιουργία”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πραγματοποιούμε τις εξής ρυθμίσεις:

1 – Επιλέγουμε στην “Έναρξη εργασίας” το “Με βάση ένα χρονοδιάγραμμα”
2 – Στις “Ρυθμίσεις” διαλέγουμε το “Ημερήσια”
3 – Στην “Έναρξη” αφήνουμε την ημερομηνία ως έχει και στην ώρα πληκτρολογούμε ακριβώς την ώρα που θέλουμε τα Windows να κλείνουν τον υπολογιστή
4 – Στην “Επανάληψη κάθε” γράφουμε “1”
5 – Επιλέγουμε το “Ενεργή” στις “Ρυθμίσεις για προχωρημένους”

Μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Μετά, ανοίγουμε την καρτέλα “Ενέργειες” και πατάμε “Δημιουργία”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε ως “Ενέργεια” την “Εκκίνηση ενός προγράμματος”, στο πλαίσιο “Πρόγραμμα/δέσμη ενεργειών” γράφουμε “shutdown”, δίπλα στην “Προσθήκη ορισμάτων (προαιρετικό)” πληκτρολογούμε “/S”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συνθήκες”. Εδώ υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να αποτρέψουμε την απενεργοποίηση του υπολογιστή, σε περίπτωση που τον χρησιμοποιούμε την προγραμματισμένη ώρα.

Η πρώτη επιλογή είναι η “Έναρξη εργασίας μόνο εάν ο υπολογιστής είναι αδρανής για”. Αν ενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, τα Windows θα απενεργοποιούν τον υπολογιστή μόνο εάν δεν τον έχουμε χρησιμοποιήσει για τον ορισμένο χρόνο.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε επιλέξει τα 10 λεπτά. Οπότε, πριν τα Windows κλείσουν τον υπολογιστή, θα ελέγξουν αν έχουν περάσει δέκα λεπτά από τη στιγμή που σταματήσαμε να τον χρησιμοποιούμε.

Όσον αφορά την “Αναμονή για αδράνεια για”, πρόκειται για έναν επιπλέον περιορισμό.

Στο παράδειγμά μας, εμείς επιλέξαμε τη μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο υπολογιστής δεν είναι αδρανής τα τελευταία δέκα λεπτά, τα Windows θα διακόψουν τη διαδικασία απενεργοποίησης και θα πραγματοποιήσουν αργότερα τον ίδιο έλεγχο.

Εάν περάσει η μία ώρα και ο υπολογιστής παραμένει σε χρήση, τότε τα Windows θα τον κλείσουν υποχρεωτικά.

Για να αποτρέψουμε την αναγκαστική απενεργοποίηση του υπολογιστή, ενεργοποιούμε την επιλογή “Διακοπή εάν ο υπολογιστής σταματήσει να βρίσκεται σε αδράνεια”.

Έτσι, αν τα Windows διαπιστώσουν ότι χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μετά το πέρας της μιας ώρας, θα διακόψουν τη διαδικασία της αυτόματης απενεργοποίησης.

Η τελευταία ρύθμιση είναι η “Επανεκκίνηση εάν η κατάσταση αδράνειας επανέλθει”.

Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή, τα Windows θα ξεκινήσουν εκ νέου την εργασία της αυτόματης απενεργοποίησης του υπολογιστή, εάν διαπιστώσουν ότι σταματήσαμε να τον χρησιμοποιούμε.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας, και πατάμε “ΟΚ”.

Για περισσότερες μεθόδους σχετικά με τον αυτόματο τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή, δείτε τον οδηγό μας:

Featured Αυτόματος Τερματισμός Υπολογιστή - Οι καλύτερες Μέθοδοι
Αυτόματος Τερματισμός Υπολογιστή – Οι Καλύτερες Μέθοδοι

Ένας υπολογιστής που λειτουργεί χωρίς να χρησιμοποιείται είναι ένας υπολογιστής που σπαταλάει ρεύμα. Σε όλους μπορεί να συμβεί να ξεχάσουμε το PC ανοιχτό όταν βλέπουμε…

Δημιουργία σελιδοδεικτών που ανοίγουν πάντα σε νέα καρτέλα

Συνήθως, τα site που επισκεπτόμαστε τακτικά τα προσθέτουμε στους σελιδοδείκτες του browser που χρησιμοποιούμε. Κάθε φορά που πατάμε έναν σελιδοδείκτη, ο browser ανοίγει τον ιστότοπο στην καρτέλα που έχουμε ανοιχτή εκείνη τη στιγμή.

Αν κάνουμε κλικ με τη ροδέλα του ποντικιού, τότε ο browser ανοίγει την ιστοσελίδα σε νέα καρτέλα.

Τι γίνεται όμως εάν το ποντίκι που έχουμε δεν διαθέτει ροδέλα ή χρησιμοποιούμε το touchpad ενός laptop;

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα μικρό κόλπο και να κάνουμε τους σελιδοδείκτες να ανοίγουν πάντα σε νέα καρτέλα με το αριστερό κλικ του ποντικιού ή του touchpad.

Εμείς θα περιγράψουμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τον Chrome, αλλά το συγκεκριμένο κόλπο λειτουργεί και στους Firefox, Microsoft Edge, και Opera.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή σελιδοδεικτών και επιλέγουμε “Προσθήκη σελίδας”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, γράφουμε το όνομα της ιστοσελίδας και στο URL πληκτρολογούμε τον ακόλουθο κώδικα:

javascript:window.open('URL_ΣΕΛΙΔΑΣ');void(0);

Έπειτα, αντικαθιστούμε το “URL_ΣΕΛΙΔΑΣ” με τη διεύθυνση του ιστότοπου που μας ενδιαφέρει.

Στο παράδειγμά μας, θέλουμε να προσθέσουμε έναν σελιδοδείκτη για το PCSteps. Οπότε, το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση” για να προσθέσουμε τον σελιδοδείκτη στον browser και να κλείσουμε το πλαίσιο.

Από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που κάνουμε κλικ στον σελιδοδείκτη του PCSteps, ο browser θα ανοίγει τον ιστότοπο σε νέα καρτέλα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε όσους σελιδοδείκτες θέλουμε.

QuickSteps#122 - Αυτόματο Κλείσιμο PC, Πολλαπλές Υπογραφές Gmail, Dark Mode Firefox

Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως στο εικονίδιο του σελιδοδείκτη δεν θα εμφανίζεται το favicon του site, αλλά το προεπιλεγμένο εικονίδιο του browser.

Πώς προβάλλω σε dark mode όλες τις ιστοσελίδες με τον Firefox

Οι ιστόποποι που προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής του θέματος της σελίδας σε ένα πιο σκούρο αυξάνονται διαρκώς. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά site που δεν έχουν προσθέσει ακόμη τέτοια επιλογή.

Για ολες αυτές τις σελίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόσθετο “Dark Background and Light Text” στον Firefox, το οποίο εφαρμόζει σκούρο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.

Μόλις εγκαταστήσουμε το “Dark Background and Light Text”, ενεργοποιείται αυτόματα. Επιπλέον, στην πάνω δεξιά γωνία θα εμφανιστεί ένα μαύρο τετράγωνο με ένα λευκό “Α”.

Από εδώ και πέρα, όλες οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε με τον Firefox θα έχουν σκούρο θέμα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε στα αριστερά το σκούρο θέμα που προσφέρουμε στο PCSteps και στα δεξιά το dark mode που δημιουργεί το πρόσθετο.

Αν δεν μας αρέσει το μαύρο φόντο με τα λευκά γράμματα που χρησιμοποιεί το πρόσθετο, μπορούμε να τα αλλάξουμε εύκολα.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του “Dark Background and Light Text” πάνω δεξιά και μπαίνουμε στο “Global Preferences”.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, μπορούμε να επιλέξουμε το χρώμα των γραμμάτων (1), του φόντου (2), των συνδέσμων (3), και το χρώμα που θα έχουν τα κείμενα και οι εικόνες που επιλέγουμε στις ιστοσελίδες (4).

Προσθήκη ιστοσελίδων στην αρχική οθόνη του κινητού

Η εφαρμογή του Chrome και του Firefox για Android επιτρέπουν την προσθήκη συντομεύσεων ιστοσελίδων στην αρχική οθόνη του κινητού. Έτσι, μπορούμε να ανοίγουμε με ένα απλό πάτημα τους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε τακτικά.

Δημιουργία συντομεύσεων με τον Chrome

Αρχικά, ανοίγουμε την ιστοσελίδα και πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε “Προσθήκη στην αρχική οθόνη”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει η συντόμευση και πατάμε “Προσθήκη”.

Έπειτα, πατάμε “ΠΡΟΣΘΗΚΗ” στο επόμενο πλαίσιο και ο Chrome θα δημιουργήσει μία συντόμευση για τον συγκεκριμένο ιστότοπο στην αρχική οθόνη του κινητού.

Δημιουργία συντομεύσεων με τον Firefox

Πρώτα από όλα, ανοίγουμε την ιστοσελίδα και πατάμε το κουμπί του μενού πάνω δεξιά.

Μετά, επιλέγουμε τη “Σελίδα” και πατάμε “Προσθήκη συντόμευσης σελίδας”.

Τέλος, πατάμε “ΠΡΟΣΘΗΚΗ” και ο Firefox θα τοποθετήσει στην αρχική οθόνη του κινητού μία συντόμευση για το συγκεκριμένο site.

Δημιουργία και χρήση πολλαπλών υπογραφών στο Gmail

Αρκετοί έχουμε μία διεύθυνση email την οποία χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε με φίλους, συγγενείς, και συναδέλφους. Οπότε, ίσως θέλουμε να “υπογράφουμε” τα μηνύματά μας με διαφορετικό ύφος, ανάλογα με το πρόσωπο στο οποίο τα στέλνουμε.

Για παράδειγμα, όταν στέλνουμε ένα προσωπικό email, υπογράφουμε χρησιμοποιώντας πιο οικείες εκφράσεις, ίσως και κάποιο emoji ή μία αστεία εικόνα.

Αντίστοιχα, στα επαγγελματικά email χρησιμοποιούμε πιο επίσημο ύφος και η υπογραφή περιέχει συνήθως τα στοιχεία επικοινωνίας μας, την επαγγελματική μας ιδιότητα, και άλλα.

Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να χρειαζόμαστε ποικίλες υπογραφές, καθώς μπορεί να επικοινωνούμε με πρόσωπα που μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Έτσι, χρησιμοποιούμε άλλη υπογραφή για ένα αγγλόφωνο άτομο, και άλλη για κάποιον που μιλάει Ελληνικά.

Το Gmail προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργούμε όσες διαφορετικές υπογραφές θέλουμε και να επιλέγουμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη σύνταξη του εκάστοτε email.

Δημιουργία υπογραφών

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο γρανάζι πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στην καρτέλα “Γενικά”, εντοπίζουμε την ενότητα “Υπογραφή” και πατάμε το κουμπί “Δημιουργία νέας”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει η υπογραφή και κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία”.

Έπειτα, προσθέτουμε κείμενο, εικόνες, και ό,τι άλλο θέλουμε.

Όταν φτιάξουμε όλες τις υπογραφές που θέλουμε, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών”.

Επεξεργασία και διαγραφή υπογραφών

Όλες οι υπογραφές που έχουμε δημιουργήσει είναι τοποθετημένες σε μία λίστα. Για επεξεργαστούμε μία υπογραφή, την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο μολύβι.

Αν θέλουμε να διαγράψουμε μία υπογραφή, τη διαλέγουμε, πατάμε το εικονίδιο του κάδου, και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στη “Διαγραφή”.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία των υπογραφών, πατάμε “Αποθήκευση αλλαγών”.

Επιλογή και χρήση υπογραφών

Στο παράθυρο σύνταξης email, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το στυλό και διαλέγουμε την υπογραφή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στο συγκεκριμένο μήνυμα.

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε ξεχωριστές υπογραφές, δείτε τον σχετικό οδηγό μας:

Πώς να Έχω μια Πλήρη Επαγγελματική Υπογραφή στο Email

Όταν στέλνουμε ένα επαγγελματικό email, είναι πολύ σημαντικό η υπογραφή μας να εμπνέει σοβαρότητα. Μία σωστά δομημένη υπογραφή στο email θα τραβήξει την προσοχή και θα…

Απενεργοποίηση των ενοχλητικών ήχων της εφαρμογής του Facebook

Το app του Facebook για κινητά παράγει διάφορους ενοχλητικούς ήχους μετά από εντελώς άσχετες ενέργειες, όπως για παράδειγμα όταν κάνουμε ανανέωση της αρχικής σελίδας.

Αν και υπάρχει τρόπος να κλείσουμε αυτούς τους ήχους, η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε να κρύψει καλά τη ρύθμιση που τους απενεργοποιεί. Για να βρούμε αυτή τη ρύθμιση, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, πατάμε στις “Ρυθμίσεις” και επιλέγουμε το “Αρχεία μέσων και επαφές” στην ενότητα “Μέσα και επαφές”.

Τέλος, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Ήχοι στην εφαρμογή”.

Αλλαγή της φωνής πλοήγησης στην εφαρμογή Χάρτες Google

Το app Χάρτες της Google εκφωνεί οδηγίες κατά τη διαδικασία πλοήγησης για να μην χρειάζεται να κοιτάμε συνέχεια την οθόνη της συσκευής.

Η γλώσσα στην οποία παρέχει οδηγίες η εφαρμογή έχει σχέση με αυτή που έχουμε επιλέξει στο κινητό. Για παράδειγμα, αν στο smartphone έχουμε ορίσει ως προεπιλεγμένη γλώσσα τα Ελληνικά, τότε η εφαρμογή θα εκφωνεί τις οδηγίες στα Ελληνικά.

Ωστόσο, αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να αλλάξουμε τη γλώσσα εκφώνησης, μπορούμε πολύ εύκολα να το κάνουμε μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Αρχικά, πατάμε την εικόνα του προφίλ και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις πλοήγησης” και πατάμε την “Επιλογή φωνής”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε τη γλώσσα της αρεσκείας μας και πατάμε την καταχώρησή της. Η αλλαγή της φωνής πραγματοποιείται άμεσα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps