Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αυτόματο Κλείδωμα PC, Κωδικός Πρόσβασης Chrome, Dynamic Menu

Αυτόματο Κλείδωμα PC, Κωδικός Πρόσβασης Chrome, Dynamic Menu

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιούμε το αυτόματο κλείδωμα του υπολογιστή, και ρυθμίζουμε τη διαχείριση εργασιών, ώστε να ανοίγει πάντα στην κορυφή. Στη συνέχεια, μαθαίνουμε πώς να ρυθμίζουμε τον ήχο σε μια μόνο εφαρμογή, προστατεύουμε τον Chrome με κωδικό πρόσβασης, και τον προσαρμόζουμε ώστε να ανοίγει εκεί που βρισκόμασταν, όταν τον κλείσαμε. Τέλος, ενεργοποιούμε το δυναμικό μενού περιβάλλοντος, και αλλάζουμε την τοποθεσία λήψης του Chrome στο android κινητό μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αυτόματο κλείδωμα του υπολογιστή κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από αυτόν

Ο πιο γνωστός τρόπος για να κλειδώνουμε τον υπολογιστή μας είναι με τον συνδυασμό των πλήκτρων “Windows Key + L”. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξεχάσει τον υπολογιστή μας ξεκλείδωτο, γιατί πχ. μας έτυχε κάτι και έπρεπε να φύγουμε βιαστικά.

Για να το αποφύγουμε αυτό, υπάρχει τρόπος να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή μας, ούτως ώστε να κλειδώνει αυτόματα μόλις απομακρυνόμαστε από αυτόν.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας μια παλιά και γνωστή τεχνολογία, που ακούει στο όνομα Bluetooth.

Ουσιαστικά δημιουργείται μια σύνδεση ανάμεσα στο υπολογιστή και το κινητό μας με τη χρήση του Bluetooth, και όταν το κινητό απομακρυνθεί και χαθεί η σύνδεση μεταξύ τους, τότε ο υπολογιστής κλειδώνει μετά από περίπου ένα λεπτό.

Αυτή την λειτουργία την πρόσθεσε η Microsoft στο Creators Update, και την ονόμασε “Δυναμικό Κλείδωμα”. Αφορά είτε laptop που σχεδόν πάντοτε έχουν Bluetooth, είτε σταθερούς υπολογιστές με ξεχωριστό USB bluetooth.

Για να ενεργοποιήσουμε το δυναμικό κλείδωμα, κάνουμε τα εξής:

  • Αφού έχουμε κάνει pair τις συσκευές μεταξύ τους, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις των Windows πατώντας «Windows Key + I».

Αυτόματο Κλείδωμα PC, Κωδικός Πρόσβασης Chrome, Dynamic Menu

  • Εδώ επιλέγουμε «Λογαριασμοί».

  • Στη δεξιά στήλη πατάμε το «Επιλογές εισόδου».

  • Εντοπίζουμε προς τα κάτω το «Δυναμικό κλείδωμα» και επιλέγουμε «Να επιτρέπεται στα Windows να εντοπίζουν πότε απουσιάζετε και να κλειδώνουν αυτόματα τη συσκευή».

Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία, δηλαδή το αυτόματα κλείδωμα του υπολογιστή, δεν θα δουλέψει αν απλά απομακρυνθούμε από αυτόν αν ξεχάσουμε το κινητό εκεί.

Σ' αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι η εμβέλεια του Bluetooth διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, οπότε δεν μπορούμε να σας πούμε ακριβώς μετά από πόσα μέτρα θα χαθεί η μεταξύ τους σύνδεση.

Ρυθμίζουμε τη διαχείριση εργασιών, ώστε να ανοίγει πάντα στην κορυφή

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που χρησιμοποιούμε το task manager είναι για να κλείσουμε προγράμματα που έχουν κολλήσει.

Ωστόσο, αν για παράδειγμα παίζουμε ένα game σε full screen και σταματήσει να ανταποκρίνεται, ή κρασάρει κάποιο άλλο πρόγραμμα, ίσως έχουμε θέμα στο να ανοίξουμε τη διαχείριση εργασιών.

Υπάρχει πιθανότητα να μην εμφανιστεί πάνω από το παιχνίδι, αλλά να ανοίξει από πίσω. Επίσης, το alt+tab δεν είναι πάντα η λύση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κάνουμε reset τον υπολογιστή μας από το κουμπί στο κουτί. Ευτυχώς όμως υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Πατάμε τον συνδυασμό των πλήκτρων «Ctrl + Shift + Esc» για να ανοίξουμε το Task Manager…

  • …ή απλά πατάμε δεξί κλικ στην έναρξη και επιλέγουμε «Διαχείριση εργασιών».

  • Εδώ επιλέγουμε «Περισσότερες λεπτομέρειες».

  • Πηγαίνουμε στις «Επιλογές» και διαλέγουμε «Πάντα σε πρώτο πλάνο».

Τώρα πλέον ο task manager θα εμφανίζεται πάντα μπροστά από το εκάστοτε πρόγραμμα ή παιχνίδι που μπορεί να έχει κολλήσει.

Εκτός βέβαια αν ο υπολογιστής έχει παγώσει τόσο άσχημα – από κάποιο πολύ βαρύ κόλλημα του λειτουργικού, ή και από ένα πρόβλημα με τη RAM – που δεν μπορούμε καν να ανοίξουμε τη διαχείριση εργασιών.

Για να κάνετε το ίδιο σε οποιοδήποτε παράθυρο στα Windows, δείτε τον οδηγό μας:

Πώς να Κάνω Ένα Παράθυρο Πάντα Ορατό στα Windows

Αρκετές φορές χρειάζεται να διατηρούμε ένα παράθυρο πάντα ορατό (always on top). Παρ' όλα αυτά, τα Windows δεν μας παρέχουν κάποιον τρόπο για να το…

Πώς ρυθμίζω τον ήχο σε μία μόνο εφαρμογή στα Windows 10

Στα Windows 10, για να ρυθμίσουμε τον ήχο σε ξεχωριστές εφαρμογές θα πρέπει να πατήσουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο του ηχείου, και στη συνέχεια να επιλέξουμε «Άνοιγμα μείκτη έντασης ήχου».

Όμως, γιατί να μπαίνουμε σ' αυτόν τον κόπο όταν μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με μόνο ένα κλικ, χρησιμοποιώντας απλά μια δωρεάν εφαρμογή που θα βρούμε στο Microsoft store με το όνομα EarTrumpet;

Αφού την κατεβάσουμε και την τρέξουμε, θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο στη γραμμή εργασιών, το οποίο δυστυχώς είναι ολόιδιο με αυτό που έχουν ήδη τα Windows.

Παλιά η εφαρμογή είχε σαν εικονίδιο μια μικρή τρομπέτα, αλλά για κάποιο λόγο αυτό άλλαξε, με αποτέλεσμα να μας μπερδεύει, καθώς θα έχουμε δύο ίδια..

Ωστόσο, μπορούμε απλά να μετακινήσουμε αυτό που θα χρησιμοποιούμε λιγότερο στην περιοχή «Εμφάνιση κρυφών εικονιδίων», ή απλά να επιλέξουμε μέσα από τα windows να μην εμφανίζεται καθόλου.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε κάθε φορά που θέλουμε να ρυθμίσουμε τον ήχο, είναι να πατάμε αυτό το εικονίδιο, το οποίο θα μας εμφανίσει όχι μόνο το master volume, αλλά και τον ήχο για την κάθε εφαρμογή ξεχωριστά.

Προστατεύουμε τον Chrome με κωδικό πρόσβασης

Μπορεί να έχουμε προστατέψει τα πάντα με κωδικούς, αλλά το ιστορικό μας, και όχι μόνο, μένει πάντα ανοιχτό και ορατό σε όποιον έχει πρόσβαση στον υπολογιστή μας, κι αποφασίσει ν' ανοίξει τον Chrome και να πατήσει «CTRL + Η».

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος για να κλειδώσουμε εξ ολοκλήρου τον chrome, και κάθε φορά που τον ανοίγουμε να ζητάει κωδικό.

Για να το κάνουμε αυτό, απλά θα χρησιμοποιήσουμε μια δωρεάν επέκταση του chrome με το όνομα “Set password for your browser”, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα μας εμφανιστεί ένα pop-up παράθυρο, το οποίο θα μας ζητάει να ορίσουμε έναν κωδικό. Αφού γράψουμε τον κωδικό, πατάμε «ΟΚ».

Τώρα πλέον, κάθε φορά που θα ανοίγουμε τον chrome, θα ζητείται η εισαγωγή κωδικού, και αν κάνουμε λάθος, θα κλείνει αυτόματα.

Προσαρμογή του Chrome ώστε να ανοίγει εκεί πού βρισκόμασταν όταν το κλείσαμε

Πολλές φορές, τυχαίνει να έχουμε ανοιχτές πάνω από μια καρτέλες στον chrome και να αγχωνόμαστε ότι, αν τον κλείσουμε, όλες θα χαθούν και θα πρέπει να τις ξανανοίγουμε μία μία, είτε αναζητώντάς τες από το ιστορικό, είτε πατώντας «CTRL + SHIFT + T».

Για να μην μπαίνουμε σ' αυτή τη διαδικασία, ακολουθούμε τα εξής απλά βήματα:

  • Αφού ανοίξουμε τον chrome, πληκτρολογούμε στη μπάρα διευθύνσεων «chrome://settings»…

  • …ή απλά πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις τελείες που βρίσκεται πάνω δεξιά, και στη συνέχεια επιλέγουμε «Ρυθμίσεις».

  • Αναζητούμε την ενότητα με όνομα «Κατά την εκκίνηση» και εκεί διαλέγουμε το «Συνέχεια από εκεί που σταματήσατε».

Σ' αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι, αν έχουμε ανοιχτά πολλαπλά παράθυρα του browser με διαφορετικές καρτέλες το καθένα, τότε μόνο οι καρτέλες από το τελευταίο παράθυρο που κλείσαμε θα ξανανοίξουν.

Ενεργοποιούμε το δυναμικό μενού περιβάλλοντος του Chrome στο android

Όταν πατάμε παρατεταμένα, για παράδειγμα σε μια εικόνα ή έναν σύνδεσμο, εμφανίζεται ένα μενού με τις επιλογές που φαίνονται παρακάτω.

Μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το μενού χρησιμοποιώντας ένα flag, και να το κάνουμε να μοιάζει κάπως έτσι.

Για να μάθετε τι είναι τα flags στον Chrome, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το flag, κάνουμε τα εξής:

  • Αρχικά, πληκτρολογούμε στη μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

  • Στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε «#enable-custom-context-menu».

  • Εδώ, αλλάζουμε την επιλογή από «Default» σε «Enable», και πατάμε «RELAUNCH NOW» για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές.

Αλλαγή τοποθεσίας λήψης του Chrome στο android κινητό μας

Είναι δεδομένο ότι, για οτιδήποτε κατεβάζουμε στον υπολογιστή, όπως μια εικόνα, ένα video ή ένα pdf αρχείο, έχουμε τον πλήρη έλεγχο σχετικά με το πού θα αποθηκευτεί αυτό.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και για την έκδοση του chrome στο android κινητό μας, καθώς, ό,τι και να κάνουμε, τα αρχεία που θα κατεβάσουμε θα πάνε σε έναν συγκεκριμένο φάκελο.

Για να το αλλάξουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα flag, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγχουμε την τοποθεσία, στην οποία αποθηκεύονται αυτά που κατεβάζουμε.

Για να ενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο flag, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αφού ανοίξουμε τον chrome στη μπάρα διευθύνσεων, πληκτρολογούμε «chrome://flags».

  • Στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε «#enable-downloads-location-change».

  • Τέλος, αλλάζουμε την επιλογή από «Default» σε «Enable», και πατάμε «RELAUNCH NOW» για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές.

  • Τώρα πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του chrome…

  • …και πατάμε «Λήψεις».

  • Εκεί επιλέγουμε «Εμφάνιση ερώτησης για τη θέση αποθήκευσης κάθε αρχείου πριν από τη λήψη».


Είμαστε έτοιμοι. Πλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε πού θα αποθηκευτεί κάθε αρχείο που κατεβάζουμε στο κινητό μας.

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps