/> Νέα Έκδοση Windows 10: Τι Αλλάζει Στο May 2019 Update (1903) | PCsteps.gr
Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Νέα Έκδοση Windows 10: Τι Αλλάζει Στο May 2019 Update (1903)

Νέα Έκδοση Windows 10: Τι Αλλάζει Στο May 2019 Update (1903)

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Microsoft κυκλοφόρησε την νέα έκδοση Windows 10, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική εμπειρία των χρηστών, εισάγοντας παράλληλα και νέα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Στον οδηγό θα δούμε τι αλλάζει με την αναβάθμιση του λειτουργικού στην έκδοση 1903 και πώς μπορούμε να την κατεβάσουμε εύκολα και γρήγορα αν η ενημέρωση δεν είναι διαθέσιμη μέσα από το Windows Update.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Αποκτήστε τη νέα έκδοση Windows αλλά και το νεότερο Microsoft Office στη σωστή τιμή:

20% έκπτωση με το κουπόνι JG24SM20

30% έκπτωση με το κουπόνι JGO24OFFICE2019

Η πολιτική της Microsoft

Πριν τα Windows 10, κάθε λειτουργικό της Microsoft είχε υποστήριξη από την εταιρεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, η υποστήριξη των Windows XP έληξε στις 8 Απριλίου του 2014. Για τα Windows 7, η υποστήριξη θα φτάσει στο τέλος της το 2020, ενώ για τα Windows 8.1 το 2023.

Νέα Έκδοση Windows 1

Με την έλευση των Windows 10, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα κυκλοφορήσει άλλα λειτουργικά συστήματα στο μέλλον. Μπορεί τα Windows 10 να αλλάξουν εμφάνιση και χαρακτηριστικά καθώς περνούν τα χρόνια, αλλά η ονομασία θα παραμείνει ίδια.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν και ημερομηνία λήξης. Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί χρήστες είναι ότι κάθε νέα έκδοση Windows 10 είχε μέχρι στιγμής 18 μήνες υποστήριξης από την εταιρεία.

Οι μεγάλες ενημερώσεις του λειτουργικού κυκλοφορούν δύο φορές τον χρόνο και είναι συγκεντρωτικές, που σημαίνει ότι κάθε ενημέρωση περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες της προηγούμενης.

Εμείς ως χρήστες θα πρέπει πάντα να εγκαθιστούμε την τελευταία μεγάλη ενημέρωση (Feature Update) προτού λήξει η υποστήριξη για την τρέχουσα έκδοση. Μόνο έτσι θα μπορούμε να λαμβάνουμε υποστήριξη από τη Microsoft μέσω του Windows Update.

Έτσι, λοιπόν, οι ενημερώσεις έχουν υποστήριξη για 18 μήνες από την ημερομηνία κυκλοφορίας. Εξαιρούνται μόνο οι άδειες Windows 10 Enterprise και Education, όπου στις ενημερώσεις Σεπτεμβρίου θα έχουν υποστήριξη 30 μηνών.

Νέα Έκδοση Windows 1αα

Με τα νέα δεδομένα, αν έχετε την προηγούμενη έκδοση 1809, θα λαμβάνετε υποστήριξη μέχρι τις 12 Μαΐου του 2020. Η νέα έκδοση Windows 1903 θα υποστηρίζεται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2020.

Για να δούμε ανά πάσα στιγμή ποια έκδοση τρέχει ο υπολογιστής μας, πηγαίνουμε Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες.

Νέα-Έκδοση-Windows-6

Εμείς εγκαταστήσαμε άμεσα την έκδοση 1903 από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της και εξετάσαμε όλες τις προσθήκες της Microsoft. Βέβαια, δεν είναι τόσο πολλές και εξεζητημένες όπως στην προηγούμενη έκδοση 1809.

May 2019 Update – Νέα έκδοση Windows 1903

Η νέα έκδοση Windows κυκλοφόρησε επίσημα στις 21 Μαΐου 2019 και είναι διαθέσιμη για λήψη. Ωστόσο, η Microsoft χρησιμοποιεί την γνωστή στρατηγική προώθησης όπου η ενημέρωση διατίθεται σταδιακά και όχι αμέσως σε όλους τους χρήστες του λειτουργικού.

Ως εκ τούτου, δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε αν είναι διαθέσιμη πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Windows Update > Έλεγχος για ενημερώσεις.

Αν ο υπολογιστής μας υποστηρίζει τη νέα έκδοση Windows και εφόσον δεν υπάρχει καμία ασυμβατότητα με το υπόλοιπο λογισμικό μας, τα Windows Update θα κατεβάσουν αυτόματα την ενημέρωση.

Αν η έκδοση 1903 δεν διατίθεται αυτόματα στο σύστημά μας και δεν θέλουμε να περιμένουμε, μπορούμε να την κατεβάσουμε διαμέσου του βοηθού ενημέρωσης των Windows 10, πατώντας εδώ και μετά στο “Ενημέρωση τώρα”.

Νέα Έκδοση Windows 3α

Πριν ξεκινήσουμε την ενημέρωση, πρέπει να αποσυνδέσουμε τα εξωτερικά USB μέσα αποθήκευσης ή κάποια κάρτα SD από τον υπολογιστή. Ειδάλλως, ενδέχεται να εμφανιστούν μηνύματα λάθους και θα χρειαστεί να κάνουμε από την αρχή την διαδικασία.

Στη συνέχεια, θα μας καθοδηγήσει με απλά βήματα το εργαλείο ενημέρωσης των Windows 10. Μπορούμε να κάνουμε ελαχιστοποίηση το παράθυρο και να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή κανονικά σε αυτό το διάστημα.

Για αναλυτικότερες λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό μας:

Δωρεάν Κατέβασμα Windows 10 April 2018 Update ISO
Δωρεάν Κατέβασμα Windows 10 May 2019 Update ISO

Στις 21 Μαΐου η Microsoft κυκλοφόρησε τη νεότερη έκδοση των Windows 10, με την επωνυμία May 2019 Update. Σταδιακά θα είναι διαθέσιμη στο Windows Update…

Αλλαγές στο Windows Update

Η νέα έκδοση Windows φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης του λειτουργικού. Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο θα εγκαθιστούμε τις νέες εκδόσεις.

Συγκεκριμένα, τα Windows 10 δεν θα εγκαθιστούν πλέον αυτόματα τις μεγάλες ενημερώσεις χωρίς την άδειά μας. Αυτό που αλλάζει είναι ότι θα βλέπουμε μια ειδοποίηση για να ενεργοποιήσουμε την εγκατάστασή τους.

Έτσι, το λειτουργικό δεν θα μας αναγκάζει να κάνουμε τις νέες ενημερώσεις όποτε αυτό το κρίνει απαραίτητο. Αντ' αυτού, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να επιλέξουμε ή όχι τη σχετική ένδειξη λήψης και εγκατάστασης για να ενεργοποιήσουμε το update.

Αν δεν θέλουμε να εγκαταστήσουμε τη νέα έκδοση Windows, μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την έκδοση που έχουμε, εξαντλώντας το διάστημα των 18 μηνών που υποστηρίζει τις ενημερώσεις ασφαλείας.

Με άλλα λόγια, μπορούμε να κάνουμε την ενημέρωση μια φορά κάθε 18 μήνες, και όχι δύο φορές τον χρόνο, τότε δηλαδή που κυκλοφορούν οι μεγάλες ενημερώσεις του λειτουργικού.

Επιπλέον, η Microsoft εισήγαγε την παύση ενημερώσεων για όλους, μια δυνατότητα που την είχαν μόνο οι χρήστες των Windows 10 Professional. Με αυτόν τον τρόπο, και τα Windows 10 Home δεν θα εγκαθιστούν ενημερώσεις όταν έχουμε ενεργοποιήσει την παύση.

Φυσικά, υπάρχει ένα όριο, και μπορούμε να κάνουμε παύση ενημερώσεων μόνο για επτά ημέρες κάθε φορά. Αυτή η επιλογή βρίσκεται στις Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Windows Update.

Νέα Έκδοση Windows 6ααα

Νέο ελαφρύ θέμα

Σε προηγούμενη αναβάθμιση, η Microsoft ενσωμάτωσε το “Dark Mode”, το οποίο εφαρμόζεται και στον Windows Explorer.

QuickSteps#62 - Μπάρα Ήχου και Σκούρο Θέμα Windows 10, Backup Σελιδοδεικτών
Μπάρα Ήχου Και Σκούρο Θέμα Windows 10, Backup Σελιδοδεικτών

Αυτή την εβδομάδα θα απενεργοποιήσουμε την εμφάνιση της μπάρας ήχου στην οθόνη και θα ενεργοποιήσουμε το σκούρο θέμα στην Εξερεύνηση των Windows 10. Έπειτα, θα…

Η νέα έκδοση Windows εισάγει ένα ολοκαίνουργιο ελαφρύ θέμα που δίνει στο λειτουργικό μια ομολογουμένως πιο φρέσκια και μοντέρνα εμφάνιση, η οποία μπορεί να συνδυάσει και το σκούρο θέμα.

Μπορούμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε συνδυασμό των δύο ρυθμίσεων.

Επιπλέον, διαθέτει ακόμη μια νέα προεπιλεγμένη ταπετσαρία επιφάνειας εργασίας, αλλά και έναρξη πλήρους οθόνης που ταιριάζει πολύ με το νέο θέμα.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το νέο ελαφρύ προφίλ, πηγαίνουμε Ρυθμίσεις > Εξατομίκευση > Χρώματα > Προσαρμοσμένο.

Χρώματα στον δείκτη ποντικιού

Η νέα έκδοση Windows μας επιτρέπει να επιλέξουμε το χρώμα και το μέγεθος του δρομέα. Μπορούμε να τον μεγεθύνουμε και να αλλάξουμε το χρώμα του.

Νέα Έκδοση Windows 106αα

Πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις > Διευκόλυνση πρόσβασης > Δρομέας και δείκτης για να δούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Λειτουργία Sandbox

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στη νέα έκδοση Windows. Ωστόσο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο αν είμαστε χρήστης των Windows 10 Pro ή Enterprise. Δυστυχώς, το Sandbox δεν είναι διαθέσιμο στα Windows 10 Home.

Με αυτή τη λειτουργία μπορούμε να εκτελούμε τα προγράμματα που ενδεχομένως δεν είναι ασφαλή σε μια εικονική μηχανή απομονωμένη από το λειτουργικό μας σύστημα.

Νέα Έκδοση Windows 10α

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα .exe από κάποιο ύποπτο site, αντί να διακινδυνεύσουμε την εγκατάστασή του απευθείας στα Windows 10, μπορούμε απλά να εκκινήσουμε το Sandbox και να τρέξουμε το .exe εκεί.

Εάν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, μπορούμε στη συνέχεια να το εγκαταστήσουμε στο κύριο λειτουργικό σύστημά μας. Αν όχι, απλά κλείνουμε το Sandbox και το επισφαλές αρχείο θα διαγραφεί οριστικά και αμετάκλητα.

Κατάργηση περισσότερων Windows εφαρμογών

Οι προηγούμενες εκδόσεις μας επιτρέπουν να καταργήσουμε εφαρμογές όπως το Office και το Skype. Η νέα έκδοση Windows τώρα μας επιτρέπει να απεγκαταστήσουμε και άλλες εφαρμογές των Windows όπως το Mail, το Paint 3D, το Xbox, και πολλά άλλα.

Νέα Έκδοση Windows 20

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλες τις εφαρμογές της Microsoft. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να καταργήσουμε το Store ή τον Edge.

Έτσι και αλλιώς, ενδέχεται να το κάνει από μόνη της η Microsoft καθώς υπάρχουν σχέδια για δημιουργία ενός νέου browser που θα βασίζεται στον Chromium.

Βελτίωση αναζήτησης

Στη νέα έκδοση Windows 1903 η αναζήτηση έχει γίνει πολύ πιο χρηστική, καθώς μπορεί να αναζητήσει αρχεία οπουδήποτε μέσα στον υπολογιστή μας χρησιμοποιώντας το ευρετήριο αναζήτησης των Windows.

Νέα Έκδοση Windows A1α

Σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows 10 έψαχνε μόνο βιβλιοθήκες όπως έγγραφα, λήψεις, μουσική, εικόνες, και βίντεο.

Για να ενεργοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες της αναζήτησης, πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις > Αναζήτηση > Αναζήτηση στα Windows και επιλέγουμε την βελτιωμένη.

Λογαριασμός χωρίς κωδικό πρόσβασης

Η νέα έκδοση Windows υποστηρίζει λογαριασμούς Microsoft χωρίς κωδικό πρόσβασης. Η εταιρεία θα στέλνει απλά έναν κωδικό στον αριθμό τηλεφώνου μας όταν επιχειρούμε να συνδεθούμε.

Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Windows Hello για να ρυθμίσουμε τις επιλογές εισόδου, όπως είναι το PIN, το δακτυλικό αποτύπωμα, ή η αναγνώριση προσώπου.

Φυσικά, αυτή η νέα δυνατότητα δεν είναι υποχρεωτική. Είναι απλά ένας νέος προαιρετικός τύπος λογαριασμού που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Ρυθμίσεις αποθήκευσης

Η ενότητα του χώρου αποθήκευσης στις ρυθμίσεις έχει επανασχεδιαστεί. Από τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Σύστημα > Χώρος αποθήκευσης, θα δούμε μια αναλυτική περιγραφή του τρόπου χρήσης του αποθηκευτικού μας χώρου.

Νέα Έκδοση Windows 104

Μπορούμε να κάνουμε κλικ σε κάθε κατηγορία για να βρούμε ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να ελευθερώσουμε χώρο.

Στα προσωρινά αρχεία θα δούμε και την προηγούμενη εγκατάσταση των Windows μαζί με τα αρχεία των ενημερώσεων, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο.

Μπορούμε να τα καταργήσουμε εφόσον δεν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουμε στην προηγούμενη έκδοση.

Φωτεινότητα οθόνης

Στον φορητό υπολογιστή ή το tablet μπορούμε πιο εύκολα να αυξομειώσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης.

Νέα Έκδοση Windows 105

Απλά πατάμε στο κέντρο ενεργειών, δεξιά στη γραμμή εργασιών, και κατόπιν μετακινούμε το ρυθμιστικό μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό επίπεδο φωτεινότητας που θέλουμε.

Συνεπής φωτεινότητα οθόνης

Επιπλέον, η νέα έκδοση Windows θυμάται αυτόματα την επιθυμητή φωτεινότητα όταν συνδέουμε το laptop στο ρεύμα. Στις προηγούμενες εκδόσεις, αν είχαμε μειώσει τη φωτεινότητα της οθόνης, γινόταν πιο φωτεινή όταν την βάζαμε στη πρίζα.

Μεγέθυνση στο PowerShell

Στη νέα έκδοση Windows μπορούμε πλέον να κάνουμε μεγέθυνση και σμίκρυνση στην κονσόλα.

Απλά κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και μετακινούμε τον τροχό του ποντικιού. Η αναλογία των διαστάσεων του πλαισίου παραμένει η ίδια, ώστε το κείμενο να μην υπερχειλίσει και αλλάξει γραμμές.

Περισσότερες αυτόματες λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων

Η νέα έκδοση Windows βελτίωσε περαιτέρω την αντιμετώπιση προβλημάτων. Η Microsoft επιδιορθώνει αυτόματα στο παρασκήνιο ορισμένα κρίσιμα ζητήματα της συσκευής μας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά.

Επιπλέον, αν χρειαστεί να εκτελέσουμε ένα προτεινόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων και το ζήτημα επανέλθει, τα Windows 10 θα το επιδιορθώνουν αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να ενεργήσουμε εμείς. Η κρίσιμη αντιμετώπιση προβλημάτων γίνεται αυτόματα και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Νέα εικονίδια

Ο σχεδιασμός του μενού “Έναρξη” έχει επίσης τροποποιηθεί λίγο. Έχει πιο ευχάριστα εικονίδια στα μενού. Για παράδειγμα, ο τερματισμός, η αναστολή λειτουργίας, και η επανεκκίνηση έχουν νέα εικονίδια.

Επιπλέον, η νέα έκδοση Windows πρόσθεσε πορτοκαλί δείκτες όταν εκκρεμεί η εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης.

Νέα emoji

Η Microsoft έχει προσθέσει νέα emoji στο May 2019 Update. Όπως και με την προηγούμενη έκδοση, απλά πατάμε ταυτόχρονα το λογότυπο των Windows + τελεία (.) για να ανοίξουμε έναν πίνακα emoji οπουδήποτε στα Windows 10.

Συγχρονισμός ώρας

Με τη νέα έκδοση Windows, η καρτέλα της ημερομηνίας και ώρας στις ρυθμίσεις έχει τη νέα λειτουργία “Συγχρονισμός τώρα”.

Αυτό βοηθάει αν το ρολόι είναι λάθος για κάποιο λόγο, όπως για παράδειγμα εάν τα Windows δεν έχουν αλλάξουν σωστά την ώρα. Πρόκειται για ένα bug που είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες εκδόσεις.

Εύκολη πρόσβαση στα αρχεία Linux (WSL)

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Microsoft μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε κατά κάποιον τρόπο ορισμένες διανομές Linux μέσα στα Windows 10.

Αυτό δεν ξεκίνησε στη νέα έκδοση Windows 1903, αλλά ισχύει ήδη από το build 16215. Η νέα έκδοση Windows 10 είναι το build 18362.116.

Για να εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux μέσα στα Windows, αρκεί να την επιλέξουμε από το Microsoft store, ανάμεσα σε αυτές που υποστηρίζονται.

Στόχος αυτού του Linux μέσα στα windows είναι να μπορούμε να τρέξουμε το τερματικό του Linux καθώς και εφαρμογές που είναι μόνο για Linux μέσω της γραμμής εντολών. Δεν πρόκειται για πλήρη διανομή με γραφικό περιβάλλον.

Η αλλαγή που κάνει η νέα έκδοση Windows είναι πως πλέον μπορούμε να έχουμε πολύ πιο εύκολα πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία που αφορούν τη διανομή Linux μέσα στα Windows.

Αρκεί να ανοίξουμε τον Windows explorer και να γράψουμε στη γραμμή διευθύνσεων \\wsl$ και το όνομα της διανομής που έχουμε εγκαταστήσει. Ας πούμε, αν βάλαμε το Ubuntu 18.04, γράφουμε:

\wsl$\Ubuntu-18.04

Συνήθως ξεκινώντας μόνο να γράφουμε το \\wsl$, το σύστημα θα συμπληρώσει αυτόματα τον φάκελο.

Πλέον έχουμε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του Linux.

Θέλει βέβαια προσοχή τι αλλαγές θα κάνουμε και τι θα διαγράψουμε, γιατί τα Windows δεν προστατεύουν τα αρχεία συστήματος που είναι ζωτικά για το Linux. Και αν διαγράψουμε οτιδήποτε, θα διαγραφεί οριστικά, δεν θα πάει στον κάδο ανακύκλωσης.

Οθόνη Mirroring για Android κινητά

Με τη νέα έκδοση Windows μπορούμε να αντικατοπτρίσουμε ασύρματα την οθόνη του Android κινητού μας στον υπολογιστή.

Ωστόσο, προς το παρόν αυτή η λειτουργία υποστηρίζει μόνο όλα τα Galaxy από τη σειρά 8 και πάνω, καθώς επίσης και τα OnePlus 6/6T. Επιπλέον, το Windows PC πρέπει να υποστηρίζει Bluetooth Low Energy (BLE).

Εγκαταστήσατε τη νέα έκδοση Windows?

Αυτές ήταν όλες οι αλλαγές που φέρει η νέα έκδοση Windows. Μείνατε ικανοποιημένοι με το νέο update? Αν σας άρεσαν οι αλλαγές και πιστεύετε ότι η Microsoft έκανε καλή δουλειά ή αν θα θέλατε κάποια σημαντική αλλαγή που δεν έχετε δει ακόμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED Sale Alert Δύο Οθόνες Υπολογιστή Στη Χαμηλότερη Τιμή Της Αγοράς
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#227 - Καρφίτσωμα Δημοσιεύσεων Instagram, SmartScreen Windows, Μπλοκάρισμα Spotify
QuickSteps
GamingSteps#20220618 - Καταστροφή Diablo Immortal, Free-To-Play Overwatch 2, Παιχνίδι Στρατηγικής Minecraft
GamingSteps