Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #28: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #28: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, θα προσθέσουμε ρυθμιστή φωτεινότητας στα Windows, και θα αποθηκεύσουμε τα πλάνα ενέργειας μας. Επίσης, θα ασχοληθούμε με τις γραμμές στο Excel, και θα κάνουμε περικοπή εικόνας στο Photoshop. Τέλος, θα ρυθμίσουμε την εφαρμογή μουσικής του Google Assistant, την εξοικονόμηση μπαταρίας στον Opera, και θα φέρουμε πίσω το κουμπί προβολής εικόνας στην αναζήτηση της Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ρυθμιστής Φωτεινότητας στη Γραμμή Εργασιών των Windows 10

H Microsoft έχει καταφέρει να κάνει την αλλαγή κάθε ρύθμισης παιχνιδάκι. Κάπου θα βρούμε ένα κουμπί, ή έναν ρυθμιστή, σχεδόν για τα πάντα. Πουθενά όμως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος για να αλλάζουμε τη φωτεινότητα της οθόνης μας.

Συνήθως οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών, προσθέτουν σχετικά κουμπιά, που μας βοηθούν να ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά τα κουμπιά στο δικό μας υπολογιστή, θα πρέπει να αρκεστούμε στις επιλογές 0-25-50-75-100% που μας προσφέρει το κουμπί στο μενού της μπαταρίας.

QuickSteps #28: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Brightness Slider, που έχει αναπτύξει ο προγραμματιστής με το ψευδώνυμο blackholeearth. Ουσιαστικά το πρόγραμμα προσθέτει έναν ρυθμιστή, σαν αυτόν του ήχου, αλλά για τη φωτεινότητα της οθόνης.

Κατεβάζουμε λοιπόν το Brightness Slider, και με διπλό κλικ τρέχουμε το αρχείο “Win10_BrightnessSlider.exe”.

Το πρόγραμμα τρέχει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ το μόνο παράθυρο που θα δούμε είναι αυτό της επιβεβαίωσης εκτέλεσης.

Μετά την εκτέλεση θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο, η γνωστή λάμπα, κάτω δεξιά. Με αριστερό κλικ, βλέπουμε τον ρυθμιστή φωτεινότητας.

Κάνοντας δεξί κλικ, εμφανίζεται το μενού επιλογών, στο οποίο πατώντας το “Run At Startup”, ενεργοποιούμε τη ρύθμιση να ανοίγει το πρόγραμμα μαζί με τον υπολογιστή μας.

Πλέον αν θέλουμε να μειώσουμε λίγο τη φωτεινότητα, έτσι για να κερδίσουμε λίγο χρόνο στην μπαταρία μας, απλά κάνουμε κλικ στη λάμπα, και ρυθμίζουμε την ένταση που θέλουμε.

Μάθετε πως να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια μπαταρίας, σε όλες σας τις συσκευές.

Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Εξαγωγή και Εισαγωγή Πλάνων Ενέργειας στα Windows 10

Τα Windows με τα χρόνια γίνονται όλο και καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, ένα format κάθε λίγους μήνες, ανανεώνει το σύστημα μας, το κάνει πιο γρήγορο, και τα λοιπά.

Πριν από ένα format κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας, από όλα τα απαραίτητα αρχεία. Παρ’ όλα αυτά, ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό, τα πλάνα ενέργειας, για αυτό τρώμε κάποια ώρα έπειτα να τα ρυθμίσουμε από την αρχή.

Εξαγωγή Πλάνων Ενέργειας

Με μερικά απλά βήματα μπορούμε να πάρουμε αντίγραφο των πλάνων ενέργειας, και να το επαναφέρουμε μετά το format. Πριν κάνουμε οτιδήποτε, δημιουργούμε ένα πλάνο ενέργειας, όπως ακριβώς το θέλουμε εμείς.

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή, και εκτελούμε την εντολή:

powercfg -list

Κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ, επιλέγουμε το Globally Unique Identifier (GUID), από το πλάνο που θέλουμε.

Καθώς έχουμε επιλεγμένο το GUID, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτό, και θα αντιγραφεί άμεσα στο πρόχειρο.

Τώρα τρέχουμε την παρακάτω εντολή, όπου [ΔΙΑΔΡΟΜΗ] είναι η ακριβής διαδρομή του φακέλου στον οποίο θα αποθηκευτεί το αρχείο του πλάνου.

Επίσης, [ΟΝΟΜΑ_ΠΛΑΝΟΥ] είναι το όνομα που θέλουμε να δώσουμε στο αρχείο, και [GUID] ο κωδικός που έχουμε σημειώσει.

powercfg -export [ΔΙΑΔΡΟΜΗ]\[ΟΝΟΜΑ_ΠΛΑΝΟΥ].pow [GUID]

Για παράδειγμα, αν αποθηκεύσουμε το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας, με όνομα ΤΟ_ΠΛΑΝΟ_ΜΟΥ, η εντολή θα είναι αυτή:

powercfg -export %USERPROFILE%\Desktop\ΤΟ_ΠΛΑΝΟ_ΜΟΥ.pow 5a7c645f-1036-4828-900a-88ce88a2ebf8

Η εντολή δεν επιστρέφει κανένα αποτέλεσμα, απλά εμφανίζεται το αρχείο στη θέση που επιλέξαμε.

Εισαγωγή Πλάνων Ενέργειας

Το να εισάγουμε ένα πλάνο ενέργειας, είναι ακόμη πιο εύκολο. Απλά ανοίγουμε την γραμμή εντολών, με δικαιώματα διαχειριστή, και τρέχουμε την εντολή:

powercfg -import [ΔΙΑΔΡΟΜΗ]\[ΟΝΟΜΑ_ΠΛΑΝΟΥ].pow

Όπως είναι λογικό, ως [ΔΙΑΔΡΟΜΗ] γράφουμε τη διαδρομή του φακέλου που περιέχει το αρχείο, και ως [ΟΝΟΜΑ_ΠΛΑΝΟΥ] δίνουμε το όνομα του αρχείου.

Εμείς για να επαναφέρουμε το πλάνο που φτιάξαμε πιο πάνω, από την επιφάνεια εργασίας, τρέχουμε την παρακάτω εντολή.

powercfg -import %USERPROFILE%\Desktop\ΤΟ_ΠΛΑΝΟ_ΜΟΥ.pow

Η εισαγωγή του πλάνου έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε.

Επιλέγουμε το GUID που μας έδωσε η εντολή, επιλέγοντας το και κάνοντας δεξί κλικ.

Εκτελούμε την εντολή “powercfg -setactive [GUID]”, όπου στη θέση του [GUID] βάζουμε αυτό που μας έδωσε η εντολή.

Η δική μας εντολή είναι κάπως έτσι:

powercfg -setactive ed949477-d288-4cad-943a-9a5e78ae068f

Πλέον το πλάνο είναι έτοιμο και ενεργό. Αν τρέξουμε την εντολή “powercfg -list”, θα δούμε δίπλα στο πλάνο μας, έναν αστερίσκο.

Αν θέλετε να προετοιμαστείτε σωστά πριν από ένα format, διαβάστε τον αναλυτικό μας οδηγό.

Format Υπολογιστή Με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα Προς Βήμα
Format Υπολογιστή Εύκολα, Με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα Προς Βήμα

Η διαδικασία του format και της επανεγκατάστασης των Windows 10 είναι εξαιρετικά απλή, και αν την κάνουμε σωστά, απόλυτα ασφαλής. Στον οδηγό αυτόν θα δούμε…

Διαχείριση Γραμμών στο Microsoft Excel – Μέρος 2

Τελικά ένα πρόγραμμα σαν το Excel έχει πολλές δυνατότητες, και ακόμη περισσότερα μυστικά. Ήδη έχουμε δει αρκετά από αυτά, και ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε λίγα παραπάνω για τις γραμμές.

Εύρεση Πλάτους Γραμμής

Η εύρεση του ύψους μίας γραμμής είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Απλά πρέπει να κάνουμε παρατεταμένο κλικ στη γραμμή πλέγματος κάτω από αυτή.

Ρύθμισης Πλάτους Γραμμών Με Τράβηγμα του Πλέγματος

Με πατημένο το κουμπί του ποντικιού μας στη γραμμή πλέγματος, και τραβώντας πάνω/κάτω, μπορούμε να αλλάξουμε το ύψος της γραμμής.

Αντίστοιχα, διαλέγοντας πολλές γραμμές και σύροντας το ποντίκι μας, μόλις το απελευθερώσουμε, αλλάζουμε το ύψος όλων των επιλεγμένων γραμμών ταυτόχρονα.

Αλλαγή Πλάτους Όλων των Γραμμών του Φύλλου Εργασίας

Για να αλλάξουμε το ύψος όλων των γραμμών του φύλλου εργασίας, έτσι ώστε να είναι το ίδιο, πατάμε το πλαίσιο επιλογής όλου του φύλλου.

Έπειτα, όπως και πιο πάνω, τραβάμε το περίγραμμα οποιασδήποτε γραμμής, και μόλις απελευθερώσουμε το κουμπί του ποντικιού, όλες οι γραμμές θα γίνουν ίσες.

Ακριβής Ρύθμιση Πλάτους Γραμμών

Προφανώς και είναι καλύτερο να ρυθμίζουμε ένα ακριβές ύψος, από το να το αφήνουμε στην τύχη. Για να το κάνουμε αυτό, είτε αρχίζουμε να τραβάμε το πλέγμα ψάχνοντας το σημείο που θέλουμε, ή απλά ορίζουμε συγκεκριμένο ύψος με μερικά κλικ.

Μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς το ύψος μίας ή πολλών γραμμών με τον εξής τρόπο: Επιλέγουμε όσες γραμμές θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ στο γράμμα μίας εξ αυτών, και επιλέγουμε “Ύψος γραμμής…”.

Ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο γράφουμε τη διάσταση που θέλουμε, και πατάμε “ΟΚ”. Οι γραμμές έχουν πάρει την επιθυμητή διάσταση.

Ρύθμιση Αυτόματης Προσαρμογής Πλάτους Σύμφωνα Με το Περιεχόμενο

Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε αυτόματα το ύψος μιας γραμμής σύμφωνα με το περιεχόμενό της. Πηγαίνουμε τον δείκτη του ποντικιού μας στο πλαίσιο της γραμμής, και κάνουμε διπλό κλικ.

Επίσης, η αυτόματη προσαρμογή μπορεί να γίνεται από μόνη της. Επιλέγουμε τη γραμμή, από τα “Κελιά” πατάμε στη “Μορφοποίηση”, και επιλέγουμε “Αυτόματη Προσαρμογή στο ύψος της γραμμής”.

Πλέον, κάθε φορά που ολοκληρώνουμε το περιεχόμενο ενός κελιού της γραμμής, το ύψος της θα προσαρμόζεται αυτόματα, αν φυσικά αυτό χρειάζεται.

Επιπλέον, υπάρχει μία ακόμη επιλογή: Η αναδίπλωση κειμένου.

Με ενεργό αυτό τον τρόπο στοίχισης, το κείμενο αναδιπλώνεται, και το ύψος της γραμμής αλλάζει αναλόγως, ώστε το πλάτος της στήλης να μένει σταθερό.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, επιλέγουμε τις γραμμές που θέλουμε, και πατάμε “Στοίχιση→Αναδίπλωση κειμένου”.

Το ύψους της γραμμής θα αλλάξει άμεσα, και θα τροποποιείται αυτόματα, ώστε να ταιριάζει στο κείμενό μας.

Θα βρείτε το πρώτο μέρος της διαχείρισης γραμμών στο Microsoft Excel σε προηγούμενο QuickSteps.

QuickSteps #26: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα, παίρνουμε πτυχίο ως Master της γραμμής εντολών, και ξεμπερδεύουμε με τις συντομεύσεις του Photοshop. Επίσης, μαθαίνουμε να δουλεύουμε με τις γραμμές στο…

Περικοπή (Crop) Εικόνας στο Photoshop

Αν θέλουμε να κόψουμε μία εικόνα ώστε να κρατήσουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Ζωγραφική των Windows.

Επίσης, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια online εργαλεία. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία στο Photoshop είναι πιο απλή, και ιδιαίτερα ακριβής.

Προφανώς, θα πρέπει να έχουμε ανοιχτή την εικόνα που θέλουμε. Έπειτα, πατάμε το πλήκτρο C, ή το εργαλείο Crop στην μπάρα εργαλείων, και θα δούμε τα σημεία ελέγχου να εμφανίζονται.

Οι τρόποι με τους οποίους πραγματοποιούμε την περικοπή είναι δύο, με πρώτο τη μετακίνηση των σημείων ελέγχου.

Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο προχωρημένος, και αρχικά επιλέγουμε το “W x H Resolution”. Έπειτα, συμπληρώνουμε τις διαστάσεις που θέλουμε στα δύο πεδία, ενώ στο τρίτο γράφουμε την πυκνότητα της εικόνας.

Μόλις πατήσουμε Enter, η εικόνα έχει περικοπεί, και μπορούμε να την αποθηκεύσουμε.

Διαβάστε για τις πιο χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου του Photoshop, σε παλαιότερα QuickSteps.

QuickSteps #20: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα θα γίνουμε λίγο πιο ειδικοί στη Γραμμή Εντολών, και θα επιλέξουμε ποιοι φάκελοι θα προβάλονται στην Έναρξη των Windows 10. Στη συνέχεια,…

Αλλαγή της Εφαρμογής Μουσικής του Google Assistant

Ο Google Assistant με κάθε αναβάθμισή του γίνεται καλύτερος. Ήδη υποστηρίζει δεκάδες γλώσσες, αμέτρητες εφαρμογές, γνωρίζει τα πάντα χάρη στη δύναμη της Google, και δέχεται εντολές σχεδόν για τα πάντα.

Αν ανοίξουμε τον Google Assistant και του πούμε “Play Music”, θα αρχίσει να παίζει μουσική. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένη κάποια συμβατή εφαρμογή, και επιλεγμένη από τις ρυθμίσεις του Assistant.

Για να ρυθμίσουμε την προεπιλεγμένη εφαρμογή, πατάμε παρατεταμένα το κεντρικό κουμπί, ώστε να ανοίξει ο Google Assistant. Πάνω δεξιά, θα δούμε ένα μπλε εικονίδιο, το οποίο και πατάμε ώστε να μπούμε στο μενού του.

Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, και διαλέγουμε το “Settings”.

Στην οθόνη που έχει ανοίξει, επιλέγουμε το “Music”, και από εδώ διαλέγουμε ποια εφαρμογή θέλουμε να χρησιμοποιεί ο Assistant για να παίζει μουσική.

Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι διαθέσιμες, κατ’ αυτό τον τρόπο, στην ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε προσωρινά τη γλώσσα της συσκευής μας στα Αγγλικά.

Λειτουργία Εξοικονόμησης Μπαταρίας στον Opera?

Ο Opera προσφέρει γενικά αμέτρητες δυνατότητες, κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη δει. Τώρα θα ασχοληθούμε λίγο με την λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας, που πραγματοποιεί κάποιες ρυθμίσεις με στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Αυτό το καταφέρνει μειώνοντας τη δραστηριότητα των καρτελών, θέτοντας σε αναστολή πρόσθετα, απενεργοποιώντας animation, και πολλά άλλα.

Για να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά της εξοικονόμησης μπαταρίας, πατάμε στο μενού του Opera, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις, κι εκεί θα βρούμε την “Εξοικονόμηση Μπαταρίας”.

Εδώ έχουμε τρία πλαίσια ελέγχου. Με το πρώτο ενεργό, ο Opera θα εμφανίζει το εικονίδιο της λειτουργίας, πάνω δεξιά, όταν ο υπολογιστής μας δεν είναι στην πρίζα.

Αντιθέτως αν ενεργοποιήσουμε την τρίτη επιλογή, το εικονίδιο θα βρίσκεται πάντα στη γραμμή εργαλείων.

Τώρα, όσον αφορά τη δεύτερη επιλογή. Η εξοικονόμηση μπαταρίας μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα ή αυτόματα.

Για χειροκίνητη ενεργοποίση, απλά κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας, και γυρίζουμε τον διακόπτη.

Αν όμως ενεργοποιήσουμε την αυτόματη εξοικονόμηση, τότε επιλέγουμε πότε αυτή θα ξεκινά τη λειτουργία της με βάση το επίπεδο της μπαταρίας.

Τέλος, στο μενού της εξοικονόμησης μπαταρίας, ο Opera μας αναγράφει πόσο χρόνο έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας.

Δείτε πώς να μην πέσετε θύματα εκμετάλλευσης, των πειρατών της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, με τη βοήθεια του Opera.

QuickSteps #24: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα δημιουργούμε αυτόματα σημεία επαναφοράς, και φτάνουμε στο κατώφλι του πτυχίου της Γραμμής Εντολών. Στη συνέχεια, αλλάζουμε μέγεθος στις στήλες του Excel, μαθαίνουμε…

Φέρτε ξανά την “Προβολή Εικόνας” στην Αναζήτηση της Google

Η Google, στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους δημιουργούς οποιουδήποτε περιεχομένου, πρόσφατα αφαίρεσε το κουμπί προβολής εικόνας από τη μηχανή αναζήτησης.

Έτσι, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο που φιλοξενεί την εικόνα ώστε να την δούμε, κι να μπορούμε να την κατεβάσουμε.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι προγραμματιστές δημιούργησαν πρόσθετα για τους browser που επαναφέρουν το κουμπί αυτό.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε το View Image για τον Chrome, τον Firefox, και τον Opera.

Στην επόμενη αναζήτησή μας για κάποια εικόνα, θα δούμε το κουμπί “View Image”, και πατώντας το, θα ανοίξει η εικόνα σε νέα καρτέλα.

Ό,τι κι αν κάνει η Google, όπως διαπιστώνουμε, δεν μπορεί να προστατεύσει 100% έναν δημιουργό. Γι’ αυτό, διαβάστε πως να προστατεύσετε τις εικόνες και τα βίντεό σας χρησιμοποιώντας υδατογραφήματα.

Πώς να Προστατέψω Βίντεο και Φωτογραφίες με Υδατογράφημα

Στο internet, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να “κλέψει” τη δουλειά του άλλου χωρίς να νοιάζεται για τον κόπο του. Πιστεύουμε…

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Δευτέρα, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps