Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #26: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #26: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, παίρνουμε πτυχίο ως Master της γραμμής εντολών, και ξεμπερδεύουμε με τις συντομεύσεις του Photοshop. Επίσης, μαθαίνουμε να δουλεύουμε με τις γραμμές στο Microsoft Excel, απενεργοποιούμε τις προσωποποιημένες διαφημίσεις της Google στο κινητό μας, καθώς και βίντεο, κανάλια, ή σχόλια στο YouTube. Τέλος, ελέγχουμε αν κάποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μας για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων χωρίς την άδειά μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Επαναφορά της Κλασικής Διαχείρισης Εργασιών στα Windows 10

Η διαχείριση εργασιών δέχθηκε δραστική αλλαγή στα Windows 8, μία αλλαγή που παρέμεινε και στα Windows 10. Πλέον παρέχει περισσότερες δυνατότητες και πληροφορίες.

Παρ’ όλα αυτά, ίσως κάποιοι θέλουν να περάσουν στη νέα εποχή των Windows, αλλά ταυτόχρονα αγαπούν την παλιά, κλασική διαχείριση εργασιών. Ένας λόγος θα ήταν η γρηγορότερη φόρτωση του παραθύρου της διαχείρισης.

Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να επαναφέρουμε την κλασική διαχείριση εργασιών, και σε αυτό θα μας βοηθήσει η εφαρμογή Old Task Manager for Windows 10, που μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ. Η λήψη γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

QuickSteps #26: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Εντοπίζουμε το αρχείο “tm_cfg_win8-win10.zip”, όπου το έχουμε αποθηκεύσει, κάνουμε διπλό κλικ, και σύρουμε το αρχείο “tm_cfg_win8-win10.exe” στην επιφάνεια εργασίας.

Τρέχουμε το αρχείο, στον οδηγό εγκατάστασης πατάμε διαδοχικά “Next”, και στο τέλος “Install”. Η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα γρήγορη, και εν τέλει κάνουμε κλικ στο “Finish”.

Η διαχείριση εργασιών έχει αντικατασταθεί από την παλιά.

Σε περίπτωση που θέλουμε να επιστρέψουμε στην ανανεωμένη διαχείριση εργασιών των Windows, απλώς κάνουμε κατάργηση του πρόγραμματος.

Για να μάθετε όλα τα μυστικά της Διαχείρισης Εργασιών στα Windows, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας.

Κόλπα για να Γίνουμε Ειδικοί της Γραμμής Εντολών – Μέρος 5

Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τα καταφέραμε. Μάθαμε όλα τα κόλπα της γραμμής εντολών. Πριν όμως πάρουμε πτυχίο, πρέπει να μάθουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: τις συντομεύσεις των πλήκτρων F1 έως F9.

Πατώντας το F1, γράφουμε την προηγούμενη εντολή. Η εντολή γράφεται έναν χαρακτήρα τη φορά, με το κάθε πάτημα του κουμπιού.

Τo πάτημα του F2 μας ζητά έναν χαρακτήρα.

Μόλις πληκτρολογήσουμε τον χαρακτήρα, στο παράδειγμά μας η άνω κάτω τελεία “:”, γράφεται αυτόματα η τελευταία εντολή, μέχρι πριν τον χαρακτήρα αυτόν.

To F3 γράφει ξανά την τελευταία εντολή, εξ ολοκλήρου αυτή τη φορά.

Αντίστοιχα, το F5 γράφει ολόκληρη την τελευταία εντολή, και κάθε φορά που το πατάμε πηγαίνει μία εντολή πίσω. Παρ’ όλα αυτά, όταν φτάσει στην τελευταία εντολή που χρησιμοποιήσαμε, σταματάει.

Παράλληλα, το F8 λειτουργεί όπως το F5, αλλά μόλις φτάσει στην τελευταία εντολή, παίρνει τις εντολές από την αρχή.

Με το F4, η γραμμή εντολών μας ζητά έναν χαρακτήρα.

Έπειτα, διαγράφει όλους τους χαρακτήρες της εντολής που έχουμε γράψει, ξεκινώντας από τη θέση του κέρσορα και πάνω, μέχρι το σημείο που εμφανίζεται πρώτη φορά ο χαρακτήρας.

Στο παράδειγμά μας, ο χαρακτήρας είναι το γράμμα “s”.

Με το F6, γράφεται στη γραμμή εντολών το “^Z”, που αντιστοιχεί στη συντόμευση Ctrl+Z.

Ιδιαίτερα χρήσιμο το F7, καθώς μας παρουσιάζει ένα μενού με όλες τις εντολές που έχουμε χρησιμοποιήσει.

Το F9 μας ζητά να δώσουμε έναν αριθμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι αντίστοιχος με κάποια εντολή, όπως αυτές εμφανίζονται στο μενού του πλήκτρου F7.

Για παράδειγμα, ο αριθμός μηδέν θα γράψει την εντολή “cd c:\”.

Αυτό ήταν, τα καταφέραμε. Πλέον μπορούμε να ονομαζόμαστε Masters της Γραμμής Εντολών.

Για το προτελευταίο μέρος των μαθημάτων, ακολουθείστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Διαχείριση Γραμμών στο Microsoft Excel – Μέρος 1

Όπως αναφέραμε και παλαιότερα, η έκταση ενός φύλλου εργασίας στο Excel έχει κάποια συγκεκριμένα όρια, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα απ' όσο θα χρειαστεί ο οποιοσδήποτε από εμάς.

Γι΄αυτόν τον λόγο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το πόσες γραμμές και στήλες έχουμε συμπληρωμένες. Αν όμως θελήσουμε να προσθέσουμε μία νέα γραμμή ανάμεσα σε δυο άλλες, ή αν θελήσουμε να μετακινήσουμε κάποια, τι κάνουμε;

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις γραμμές στο Microsoft Excel.

Προσθήκη Γραμμών

Για την προσθήκη μίας νέας γραμμής, ξεκινάμε με δεξί κλικ στο γράμμα της γραμμής δίπλα στην οποία θέλουμε να τοποθετηθεί.

Από το μενού εργαλείων που εμφανίζεται, επιλέγουμε “Εισαγωγή”. Η γραμμή προστίθεται πάντα από την πάνω πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε όσες γραμμές θέλουμε.

Για να προσθέσουμε παραπάνω από μία γραμμή με ένα μόνο κλικ, επιλέγουμε όσες γραμμές θέλουμε.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ, διαλέγουμε “Εισαγωγή”, και έτσι θα προστεθούν γραμμές ίσες σε πλήθος με όσες επιλέξαμε.

Μετακίνηση με Drag and Drop

Ο πιο εύκολος τρόπος μετακίνησης των γραμμών είναι η μετακίνησή τους με drag and drop. Παρ’ όλα αυτά, αντικαθιστά τις γραμμές πάνω στις οποίες θα μετακινηθούν.

Αρχικά, επιλέγουμε τις γραμμές που θέλουμε, και στη συνέχεια μετακινούμε το ποντίκι μας στο περιθώριο της επιλογής. Η μορφή του αλλάζει, και προστίθεται ο σταυρός μετακίνησης.

Τώρα πατάμε παρατεταμένα αριστερό κλικ, και μετακινούμε τις γραμμές εκεί που θέλουμε.

Το πλαίσιο μας δείχνει πού θα τοποθετηθούν οι γραμμές, και τα νούμερα είναι οι γραμμές που θα αντικατασταθούν.

Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι, απλώς αφήνουμε το κουμπί του ποντικιού.

Αν πάλι θέλουμε να αντιγράψουμε κάποιες γραμμές, ακολουθούμε την ίδια μέθοδο, αλλά κρατάμε πατημένο το πλήκτρο “Ctrl” κατά τη μετακίνηση. Θα δούμε πως αυτή τη φορά, ο δείκτης δεν έχει τη μορφή σταυρού, αλλά έχει ένα “+”.

Μετακίνηση με Αποκοπή – Επικόλληση

Γραμμές μπορούμε να μετακινήσουμε και με Αποκοπή – Επικόλληση. Επιλέγουμε απλώς τις γραμμές που θέλουμε, και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+X”.

Μετά, διαλέγουμε τη γραμμή δίπλα στην οποία θέλουμε να μετακινηθούν, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Εισαγωγή αποκομμένων κελιών”. Οι γραμμές θα μετακινηθούν πάνω από την επιλεγμένη γραμμή.

Για να αντιγράψουμε γραμμές, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλλά πατάμε τα κουμπιά “Ctrl+C”.

Σε προηγούμενα QuickSteps είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με τη διαχείριση στηλών.

Οι Πιο Χρήσιμες Συντομεύσεις Πληκτρολογίου στο Photoshop – Μέρος 4

Ήδη έχουμε δει τις βασικές συντομεύσεις του Photoshop, πώς να διαχειριζόμαστε το περιβάλλον εργασίας του, τις βούρτσες, τα χρώματα, και τα στρώματα (layer).

Σε αυτό το τελευταίο μάθημα για τις πιο χρήσιμες συντομεύσεις του Photoshop, θα δούμε πώς χρησιμοποιούμε το εργαλείο μετασχηματισμού (transform tool) με το πληκτρολόγιό μας.

Μετασχηματισμός (Transform)

Το Transform Tool είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία του Photoshop, και βοηθά να φέρνουμε τα πράγματα στη σωστή θέση και μέγεθος. Για να το ενεργοποιήσουμε, επιλέγουμε το layer που θέλουμε να επεξεργαστούμε, και πατάμε τα πλήκτρα “Ctrl+T”.

Με τη βοήθεια των τετράγωνων σημείων ελέγχου, μπορούμε να αλλάζουμε το μέγεθος της εικόνας.

Ο συνδυασμός των πλήκτρων “Alt + Shift”, σε συνάρτηση με το τράβηγμα οποιουδήποτε σημείου ελέγχου, αλλάζει το μέγεθος της εικόνας από το κέντρο.

Τέλος, αν κρατήσουμε πατημένο το Shift και τραβήξουμε κάποιο γωνιακό σημείο ελέγχου, η εικόνα αλλάζει μέγεθος διατηρώντας την αναλογία της.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες συντομεύσεις πληκτρολογίου του Photoshop. Εξασκηθείτε, και τα λέμε σε ένα μελλοντικό QuickStep.

Μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν και νόμιμα το Photoshop. Πρόκειται για παλιά έκδοση, αλλά τη δουλειά της την κάνει μία χαρά.

Απενεργοποίηση Εξατομίκευσης Διαφημίσεων στο Android

Η Google συλλέγει απίστευτο όγκο πληροφοριών για εμάς, οπότε γνωρίζει σχεδόν τα πάντα. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι μία αναζήτηση για την αγορά TV Box μέσω του browser στον υπολογιστή μας, θα έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σε όλες τις συσκευές μας διαφημίσεις για TV Box.

Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να αποτρέψουμε την εξατομίκευση των διαφημίσεων στο κινητό μας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής μας, και βρίσκουμε το “Google”.

Μόλις μπούμε μέσα, θα δούμε την κατηγορία “Διαφημίσεις”, μεταξύ άλλων.

Πατάμε πάνω της, και αλλάζουμε τη θέση του διακόπτη “Εξαίρεση από Εξατομίκευση διαφημίσεων” στο ενεργό.

Πλέον οι διαφημίσεις που προβάλλονται σε εφαρμογές και sites στο κινητό μας δεν θα έχουν καμία σχέση με τις αναζητήσεις μας στο internet.

Παράλληλα, αν δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τη Google, αλλά μας αρέσει το Android, μπορούμε να διαβάσουμε τον αναλυτικό οδηγό του PCSteps.

Μπλοκάρισμα Βίντεο, Σχολίων, και Καναλιών στο YouTube

Το YouTube είναι το πιο δημοφιλές μέσω παρακολούθησης βίντεο. Παρ’ όλα αυτά, είναι εκνευριστικό το πώς χειρίζεται τις προτάσεις που μας κάνει.

Ενδέχεται στην αρχική μας σελίδα, ή στις προτάσεις δίπλα από ένα βίντεο που βλέπουμε, να δούμε περιεχόμενο που δεν μας ενδιαφέρει. Ευτυχώς, υπάρχει το πρόσθετο Video Blocker του Lemonrice.

Το πρόσθετο αυτό μας βοηθά να μπλοκάρουμε σχόλια, βίντεο, ακόμη και ολόκληρα κανάλια στο YouTube.

Ο Video Blocker είναι διαθέσιμος για Chrome, Firefox, και Opera.

Μετά την εγκατάστασή του, θα δούμε στη γραμμή διευθύνσεών μας το απαγορευτικό σύμβολο. Το εικονίδιο είναι ορατό μόνο στη σελίδα του YouTube.

Μόλις κάνουμε κλικ στο εικονίδιο, εμφανίζεται το μενού του Video Blocker. Τα κουμπιά που συναντάμε, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι:

  • Search list – μας βοηθά να αναζητούμε ανάμεσα στις καταχωρήσεις που έχουμε κάνει
  • Add to list – με αυτό το κουμπί προσθέτουμε νέες καταχωρήσεις
  • Import list – από εδώ κάνουμε εισαγωγή μίας έτοιμης λίστα
  • Export list – με το κουμπί αυτό κάνουμε εξαγωγή μίας λίστας
  • Clear list – αυτό το κουμπί διαγράφει όλες τις καταχωρήσεις

Στη λίστα του Video Blocker, μπορούμε να προσθέτουμε τέσσερα στοιχεία, κανάλια, λέξεις κλειδιά, και wildcard.

Για να μπλοκάρουμε ένα κανάλι, επιλέγουμε το “c – Channel”, γράφουμε το όνομα του καναλιού ακριβώς όπως προβάλλεται στο YouTube, και πατάμε το “✓”.

Οι λέξεις κλειδιά βοηθούν να μπλοκάρουμε μεμονωμένα βίντεο και σχόλια που τις περιέχουν.

Η διαδικασία είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι επιλέγουμε το “k – Keyword”, και στο πεδίο του κειμένου γράφουμε τη λέξη που θέλουμε.

Τέλος, τα wildcard μπλοκάρουν κανάλια, αλλά δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε το ακριβές όνομα τους. Όλα τα κανάλια που στο όνομά τους έχουν τη λέξη που θα πληκτρολογήσουμε, μπλοκάρονται αυτόματα.

Μάθετε ακόμη περισσότερα για τα πρόσθετα των browser, και ποια είναι τα καλύτερα από αυτά, στο σχετικό άρθρο μας.

Featured Πρόσθετα Chrome 10 Επεκτάσεις Που Αλλάζουν Την Εμπειρία Μας Στους Browser Α20a
Πρόσθετα Chrome: 10 Επεκτάσεις Που Αλλάζουν Τον Τρόπο Πλοήγησης Σε PC & Κινητό

Οι επεκτάσεις είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύγχρονων browser. Προσθέτουν πολλές δυνατότητες και διευκολύνουν αφάνταστα την πλοήγηση στον υπολογιστή. Στον οδηγό θα δούμε 10…

Έλεγχος Cryptojacking Από την Opera

Το cryptojacking είναι η εκμετάλλευση του υπολογιστή μας, εν αγνοία μας, με στόχο την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Κάποιες ιστοσελίδες τρέχουν script εξόρυξης, και εκμεταλλεύονται το σύστημά μας για να βγάζουν λεφτά για την πάρτη τους. Ακόμη κι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο υπολογιστής μας θα σέρνεται, είναι τουλάχιστον ανήθικο σαν πράξη.

Ευτυχώς, η Opera πρόσθεσε μία σχετική λειτουργία που μπορεί να μας προστατεύσει. Παράλληλα, δημιούργησε και μία σελίδα, με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να ελέγξουμε αν ο υπολογιστής μας έχει πέσει θύμα απατεώνων.

Στο site που δημιούργησε η Opera μπαίνουμε από εδώ, και θα αντικρίσουμε την παραπάνω εικόνα.

Μόλις πατήσουμε το “Start”, το εργαλείο της Opera θα αρχίσει να ελέγχει τον browser μας.

Μετά από λίγο, θα μας επιστρέψει τα αποτελέσματα, κι εμείς ελπίζουμε να είναι υπέρ μας.

Το τεστ της Opera δεν λειτουργεί μόνο στον δικό της browser, αλλά και σε όλους τους άλλους. Εννοείται πως μετά το τέλος του τεστ, μας παροτρύνει να κατεβάσουμε το δικό της πρόγραμμα περιήγησης.

Για όσους αναρωτιούνται τι γίνονται τα κρυπτονομίσματα που προκύπτουν από τον έλεγχο, κι αν η Opera κερδίζει κάτι από όλο αυτό, δεν ξέρουμε.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το τεστ είναι απόλυτα ασφαλές, η εταιρεία δεν κερδίζει τίποτα, και πως όλα τα κρυπτονομίσματα πάνε σε φιλανθρωπίες.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω για τα κρυπτονομίσματα, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τον ακόλουθο οδηγό μας.

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps