Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #24: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #24: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα δημιουργούμε αυτόματα σημεία επαναφοράς, και φτάνουμε στο κατώφλι του πτυχίου της Γραμμής Εντολών. Στη συνέχεια, αλλάζουμε μέγεθος στις στήλες του Excel, μαθαίνουμε λίγες ακόμη συντομεύσεις του Photoshop, και στέλνουμε κινούμενα emoji στο Google Allo. Τέλος, ενεργοποιούμε την προστασία κατά της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων του Opera, και αλλάζουμε το όνομά μας στο Facebook.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Καθημερινή Αυτόματη Δημιουργία Σημείου Επαναφοράς στα Windows

Έχουμε ήδη καλύψει το πόσο σημαντική είναι η επαναφορά συστήματος στα Windows, και για ποιους λόγους.

Σε παλαιότερο QuickSteps μάθαμε πώς δημιουργούμε χειροκίνητα ένα σημείο επαναφοράς. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πώς να βάλουμε τα Windows να το κάνουν μόνα τους, αυτόματα, και μάλιστα κάθε μέρα.

Πριν αρχίσουμε, να σημειώσουμε ότι τα σημεία επαναφοράς καταλαμβάνουν σεβαστό αποθηκευτικό χώρο, κάτι που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.

Αρχίζουμε λοιπόν, πατώντας τα κουμπιά “Windows+R” στο πληκτρολόγιό μας. Στο παράθυρο εκτέλεσης γράφουμε “regedit” και πατάμε “ΟΚ”.

QuickSteps #24: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Στο παράθυρο του επεξεργαστή μητρώου, πλοηγούμαστε στη διαδρομή “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender”, ή αντιγράφουμε τη διαδρομή στη γραμμή διευθύνσεων και πατάμε “ENTER”.

Κάνουμε δεξί κλικ στο κενό δεξιά, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και του δίνουμε το όνομα “Scan”.

Επιλέγουμε το νέο κλειδί, κάνουμε δεξί κλικ στο κενό δεξιά, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “DisableRestorePoint”.

Να σημειωθεί πως και σε 64bit Windows, πάντοτε επιλέγουμε το DWORD (32bit).

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα δεδομένα της τιμής, καθώς είναι 0, που είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Κλείνουμε τον επεξεργαστή του μητρώου και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας.

Ουσιαστικά, αυτό που κάναμε είναι να εκμεταλλευτούμε τον καθημερινό έλεγχο που πραγματοποιεί ο Windows Defender. Με την τιμή που δημιουργήσαμε, του δώσαμε την εντολή να δημιουργεί σημείο επαναφοράς πριν αρχίσει τον έλεγχο.

Μάθετε όλες τις χρήσιμες ρυθμίσεις που μπορούμε να βρούμε μέσω του Μητρώου των Windows.

Οι πιο Χρήσιμες Ρυθμίσεις στο Μητρώο (Registry) των Windows

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά το registry των Windows, κυρίως για τα μοιραία αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η εσφαλμένη χρήση του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένα…

Κόλπα Για Να Γίνουμε Ειδικοί της Γραμμής Εντολών – Μέρος 4

Η διαδρομή ήταν μεγάλη, αλλά φτάσαμε σχεδόν στο τέλος. Αυτό είναι το προτελευταίο μάθημα πριν πάρουμε το πτυχίο του Master της Γραμμής Εντολών.

Αλλαγή Μεγέθους Παραθύρου

Με το μέγεθος που έχει το παράθυρο της Γραμμής Εντολών, ενδέχεται ο χώρος που μας προσφέρει να μην μας αρκεί. Αν και αλλάζει από τις ρυθμίσεις της, δεν χρειάζεται να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Αντί αυτού, μπορούμε να εκτελέσουμε μία απλή εντολή.

Γράφουμε την εντολή “mode [ΣΤΗΛΕΣ],[ΓΡΑΜΜΕΣ]”, όπου “[ΣΤΗΛΕΣ]” και “[ΓΡΑΜΜΕΣ]” είναι οι διαστάσεις του παραθύρου σε πλήθος χαρακτήρων.

Εμείς ορίσαμε να έχει πλάτος 80 χαρακτήρες, και ύψος 20. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τη διαφορά.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η συγκεκριμένη εντολή διαγράφει όλα τα περιεχόμενα του παραθύρου.

Μετάβαση σε Λειτουργία Πλήρους Οθόνης

Μερικές φορές, ίσως έχουμε τόση δουλειά στη Γραμμή Εντολών ώστε να μην θέλουμε να μας αποσπά οτιδήποτε άλλο την προσοχή στην οθόνη.

Ίσως πάλι να θέλουμε να νιώσουμε λίγο προγραμματιστές της παλιάς σχολής, χωμένοι μέσα στο απλό άσπρο και μαύρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πατάμε απλά το συνδυασμό πλήκτρων “Alt+ENTER”, και η Γραμμή Εντολών θα καταλάβει όλη μας την οθόνη.

Με τον ίδιο συνδυασμό επαναφέρουμε το παράθυρο στην αρχική του κατάσταση.

Λήψη Βοήθειας Για Κάθε Εντολή

Άνθρωποι είμαστε και μπορεί το μυαλό μας να “κολλήσει”, ή να μη γνωρίζουμε τη χρήση κάποιας εντολής. Επίσης, ίσως θέλουμε να μάθουμε την κάθε λεπτομέρεια στη σύνταξη και χρήση μιας εντολής.

Σε κάθε περίπτωση, γράφοντας την εντολή που θέλουμε, ακολουθούμενη από την παράμετρο “/?”, βλέπουμε τη βοήθεια της εντολής αυτής.

Ένας άλλος τρόπος για να δούμε τη βοήθεια μιας εντολής είναι να γράψουμε “help ΕΝΤΟΛΗ”.

Το Star Wars στη Γραμμή Εντολών

Θα κλείσουμε το προτελευταίο μάθημά μας με κάτι χαλαρό και διασκεδαστικό. Η Γραμμή Εντολών κρύβει μέσα της το Star Wars. Εντάξει, ίσως όχι όλο.

Στην αναζήτηση του μενού Έναρξης, αρχίζουμε να γράφουμε “Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση δυνατοτήτων των Windows”, και πατάμε την πρώτη επιλογή.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, εντοπίζουμε την επιλογή “Πρόγραμμα-πελάτης Telnet”, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου, και πατάμε “ΟΚ”.

Κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, ανοίγουμε τη Γραμμή Εντολών, και εκτελούμε την εντολή “telnet towel.blinkenlights.nl”.

Αυτό ήταν! Αράζουμε και απολαμβάνουμε το Star Wars της Γραμμής Εντολών.

Για το τρίτο μέρος των μαθημάτων, ακολουθείστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Διαχείριση Στηλών στο Microsoft Excel – Μέρος 2

Έχουμε ήδη δει αρκετά για το Microsoft Excel, και στο προηγούμενο QuickSteps μάθαμε πώς να προσθέτουμε και να μετακινούμε στήλες. Σε αυτό το QuickSteps, θα δουλέψουμε με το πλάτος των στηλών.

Εύρεση Πλάτους Στήλης

Το να βρούμε το πλάτος μίας στήλης είναι ιδιαίτερα εύκολο. Χρειάζεται απλά να κάνουμε παρατεταμένο κλικ στη γραμμή πλέγματος δίπλα από αυτή.

Ρύθμισης Πλάτους Στηλών Με Τράβηγμα του Πλέγματος

Έχοντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού μας στη γραμμή πλέγματος, και τραβώντας το αριστερά/δεξιά, μπορούμε να αλλάξουμε το πλάτος μίας στήλης.

Ομοίως, αν επιλέξουμε πολλές στήλες και σύρουμε το ποντίκι μας, μόλις το απελευθερώσουμε, αλλάζουμε το πλάτος όλων των επιλεγμένων στηλών ταυτόχρονα.

Αλλαγή Πλάτους Όλων των Στηλών του Φύλλου Εργασίας

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το πλάτος όλων των στηλών του φύλλου εργασίας ώστε να είναι το ίδιο, πατάμε το πλαίσιο επιλογής όλου του φύλλου.

Στη συνέχεια, όπως και πιο πάνω, σέρνουμε το περίγραμμα οποιασδήποτε στήλης, και μόλις απελευθερώσουμε το κουμπί του ποντικιού, όλες οι στήλες θα γίνουν ίσες.

Ακριβής Ρύθμιση Πλάτους Στηλών

Σίγουρα είναι καλύτερο να ορίζουμε συγκεκριμένο πλάτος, από το να το ρίχνουμε στην τύχη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να ψάχνουμε σέρνοντας προς το σημείο που θέλουμε, ή να ορίσουμε με μερικά κλικ το ακριβές επιθυμητό πλάτος.

Μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς το πλάτος μίας ή πολλών στηλών με τον εξής τρόπο: Επιλέγουμε όσες στήλες θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ στο γράμμα μίας εξ αυτών, και επιλέγουμε “Πλάτος στήλης”.

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, γράφουμε τη διάσταση που θέλουμε, και πατάμε “ΟΚ”. Οι στήλες έχουν πάρει την επιθυμητή διάσταση.

Ρύθμιση Αυτόματης Προσαρμογής Πλάτους Σύμφωνα Με το Περιεχόμενο

Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε αυτόματα το πλάτος μιας στήλης σύμφωνα με το περιεχόμενό της. Πηγαίνουμε τον δείκτη του ποντικιού μας στο πλαίσιο της στήλης, και κάνουμε διπλό κλικ.

Τέλος, η αυτόματη προσαρμογή μπορεί να γίνεται από μόνη της. Επιλέγουμε τη στήλη, από τα “Κελιά” πατάμε στη “Μορφοποίηση”, και επιλέγουμε “Αυτόματη Προσαρμογή στο πλάτος της στήλης”.

Πλέον, κάθε φορά που ολοκληρώνουμε το περιεχόμενο ενός κελιού της στήλης, το πλάτος της θα προσαρμόζεται αυτόματα, αν φυσικά αυτό χρειάζεται.

Θα βρείτε το πρώτο μέρος της διαχείρισης στηλών στο Microsoft Excel σε προηγούμενο QuickSteps.

QuickSteps #22: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσουμε την πορεία κατάκτησης της Γραμμής Εντολών, θα μάθουμε λίγες ακόμη συντομεύσεις του Photoshop, και θα δουλέψουμε με τις στήλες στο…

Οι Πιο Χρήσιμες Συντομεύσεις Πληκτρολογίου στο Photoshop – Μέρος 3

Έχουμε δει αρκετές συντομεύσεις του Photoshop μέχρι τώρα, και η μία είναι πιο χρήσιμη από την άλλη. Ήρθε η ώρα να δούμε πώς χειριζόμαστε τα στρώματα (layers), απλά και μόνο με το πληκτρολόγιό μας.

Συντομεύσεις Στρωμάτων (layers)

Όλες οι συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε στα layers λειτουργούν με επιλεγμένο κάποιο layer. Για αυτό φροντίζουμε να έχουμε πάντα διαλεγμένο το σωστό.

Αριθμοί 0-9

Με επιλεγμένο ένα layer, και πατώντας τους αριθμούς στο πληκτρολόγιό μας, αλλάζουμε τη διαφάνεια (opacity) του συγκεκριμένου layer. Ο αριθμός 1 ισούται με 10%, ο 2 με 20%, και πάει λέγοντας.

Το γρήγορο πάτημα δύο ψηφίων μας παρέχει τον ορισμό ακριβούς διαφάνειας. Για παράδειγμα, αν πατήσουμε 2 και 6 γρήγορα, το opacity του layer θα γίνει 26%.

Shift+Κλικ

Η επιλογή πολλαπλών layers γίνεται με το πάτημα του κουμπιού “Shift” και κλικ.

Επιλέγουμε ένα layer, κρατάμε πατημένο το “Shift”, και κάνουμε κλικ σε κάποιο άλλο layer.

Αυτή η κίνηση διαλέγει το αρχικό layer, το τελικό, και όλα όσα βρίσκονται ενδιάμεσα.

Ctrl+Κλικ

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε πολλαπλά layers χωρίς αυτά να βρίσκονται σε σειρά. Επιλέγουμε απλώς ένα layer, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο “Ctrl”, και κάνουμε διαδοχικά κλικ σε όλα τα άλλα που θέλουμε.

Ctrl+J

Η δημιουργία αντιγράφου ενός layer είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Διαλέγουμε το layer που θέλουμε και πατάμε το συνδυασμό “Ctrl+J”. Έτσι δημιουργούμε ένα αντίγραφο του layer πάνω από αυτό.

Ομοίως, αν επιλέγουμε τμήμα της εικόνας και πατήσουμε τα πλήκτρα αυτά, δημιουργείται αντίγραφο του επιλεγμένου τμήματος σε νέο layer.

Ctrl+New Layer

Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κενό layer κάτω από ένα άλλο.

Διαλέγουμε ένα layer, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο “Ctrl”, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “New Layer”.

Ctrl+Shift+Alt+E

Είναι ο μόνος συνδυασμός που λειτουργεί χωρίς να έχουμε επιλεγμένο κάποιο layer.

Το ταυτόχρονο πάτημα των κουμπιών “Ctrl+Shift+Alt+E”, δημιουργεί ένα νέο layer, στο οποίο έχουν ενωθεί όλα τα ορατά layers.

Ctrl+Κλικ στη Μικρογραφία

Αν κάνουμε κλικ στη μικρογραφία ενός layer με πατημένο το κουμπί “Ctrl”, τότε επιλέγεται το περιεχόμενο του layer.

Shift + “+” ή “-”

Τέλος, αν κρατήσουμε το “Shift” με επιλεγμένο ένα layer και πατάμε το “+” ή το “-”, τότε αλλάζουμε το Blending του layer.

Για ακόμη περισσότερες συντομεύσεις του Photoshop, διαβάστε το προηγούμενο QuickSteps.

QuickSteps #22: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσουμε την πορεία κατάκτησης της Γραμμής Εντολών, θα μάθουμε λίγες ακόμη συντομεύσεις του Photoshop, και θα δουλέψουμε με τις στήλες στο…

Κινούμενα Emoji στο Google Allo

Η Google εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργήσει τη δική της εφαρμογή συνομιλιών: Το Allo.

Μία ιδιαίτερη δυνατότητα του Google Allo, είναι η αποστολή κινούμενων emoji με ένα απλό σύρσιμο του κουμπιού αποστολής.

Γράφουμε τo emoji που θέλουμε, κρατάμε πατημένο το κουμπί αποστολής, και το σέρνουμε. Θα δούμε ότι το περιεχόμενο του πεδίου κειμένου αλλάζει μέγεθος, και στο τέλος το emoji κινείται.

Με τον ίδιο τρόπο, ό,τι κι αν γράψουμε μπορεί να αλλάξει μέγεθος. Άρα μπορούμε απλά να στείλουμε ένα τεράστιο “PCSteps”.

Ενεργοποίηση Προστασίας Εξόρυξης Κρυπτονομισμάτων (NoCoin) στον Opera

Κατά καιρούς, βλέπουμε κρούσματα παράνομης εκμετάλλευσης των συστημάτων μας με στόχο την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Όπως για παράδειγμα το PirateBay, που έχει κατηγορηθεί μερικές φορές ότι πράττει κάτι τέτοιο.

Ο Opera με την έκδοση 50, ενσωμάτωσε ένα εργαλείο προστασίας από τη συγκεκριμένη παραβίαση, το οποίο αποκαλείται NoCoin.

Για να ενεργοποιήσουμε το NoCoin, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του Opera πάνω αριστερά, και πάμε στις ρυθμίσεις.

Στη λίστα αριστερά διαλέγουμε το “Προσωπικό απόρρητο & ασφάλεια”. Στα δεξιά θα δούμε την επιλογή “NoCoin (Προστασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων)”. Κάνουμε κλικ στο πλαίσιο για να την ενεργοποιήσουμε, και είμαστε έτοιμοι.

Είμαστε έτοιμοι! Πλέον ο Opera αναλαμβάνει να αποτρέπει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Περισσότερα κόλπα για τον Opera μπορείτε να βρείτε στα υπόλοιπα QuickSteps.

Αλλαγή Ονόματος στο Facebook

Για οποιοδήποτε λόγο κι αν θέλουμε να αλλάξουμε το όνομά μας στο Facebook, η διαδικασία είναι απλή.

Αρχικά πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις από το βελάκι πάνω δεξιά.

Στις “Γενικές ρυθμίσεις λογαριασμού”, κάνουμε κλικ στην “Επεξεργασία”, δίπλα στο όνομά μας.

Γράφουμε το όνομα που θέλουμε, το επώνυμο, κι αν θέλουμε ένα πατρώνυμο. Έπειτα, πατάμε “Έλεγχος αλλαγής”.

Το Facebook θα μας ρωτήσει πώς θέλουμε να εμφανίζεται το όνομά μας. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε, γράφουμε τον κωδικό πρόσβασής μας, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών”.

Αν και η αλλαγή θα γίνει άμεσα, το Facebook θα πραγματοποιήσει έλεγχο, και ενδέχεται να λάβουμε μία ερώτηση σχετικά με το λόγο για τον οποίο αλλάξαμε το όνομά μας.
Τέλος, σημειώνουμε ότι επιτρέπεται η αλλαγή ονόματος μία φορά κάθε 60 ημέρες.

Στον παρακάτω οδηγό θα βρείτε όλες τις βασικές ρυθμίσεις του Facebook.

Facebook: Βασικές Ρυθμίσεις για Εμφάνιση και Ασφάλεια

Οι δημοσιεύσεις στο λογαριασμό μας του Facebook δεν εμφανίζονται τυχαία. Μία σειρά αλγόριθμοι μελετούν τις κινήσεις και τις προτιμήσεις μας, και εμφανίζουν δημοσιεύσεις που κρίνουν ως “σχετικές”. Δείτε…

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Δευτέρα, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps