Home » Software » Ξεχωρίζει η Καλύτερη Ποιότητα Ήχου στα Ηχεία του Υπολογιστή?

Ξεχωρίζει η Καλύτερη Ποιότητα Ήχου στα Ηχεία του Υπολογιστή?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, τα Mp3 και τα περισσότερα άλλα αρχεία ήχου κυκλοφορούν σε διαφορετικές ποιότητες, ανάλογα με την κωδικοποίηση. Οι χρήστες που θέλουν την καλύτερη ποιότητα ήχου, κυνηγούν τα 320Kbps στο Mp3 και αποφεύγουν χαμηλότερες κωδικοποιήσεις. Το ερώτημα όμως είναι, με τα συνήθως οικονομικά ηχεία υπολογιστή και τα ακουστικά του κινητού, μπορούμε να καταλάβουμε πραγματική διαφορά στην ποιότητα ήχου?

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς ακούμε τη μουσική μας σε PC και κινητό

Κάποιοι μερακλήδες με τον ήχο έχουν αγοράσει υψηλής ποιότητας κάρτα ήχου και έχουν συνδέσει τον υπολογιστή σε ένα σετ Hi-Fi, με πλήρη ενισχυτή και ηχεία.

Σε αυτή την περίπτωση, πολύ συχνά το ηχοσύστημα έχει κοστίσει αρκετά περισσότερο από τον ίδιο τον υπολογιστή, ειδικά αν αναφερόμαστε σε 5.1 Surround.

Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, είναι σίγουρα η εξαίρεση. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε την κάρτα ήχου που είναι ενσωματωμένη στη μητρική, συνδεδεμένη είτε με τα ηχεία της οθόνης – αν έχει – ή με ηχεία υπολογιστή που ξεκινούν από 3 ευρώ.

Ακόμα κι αν έχουμε δώσει χρήματα για καλύτερα ηχεία υπολογιστή, της τάξης των 50, 100, ή ακόμα και 150 ευρώ, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Η καλή ποιότητα ήχου κοστίζει αρκετά παραπάνω.

Φυσικά, μεγάλο ποσοστό χρηστών ακούει μουσική στο κινητό, συνήθως με τα ακουστικά-ψείρες που ήρθαν μαζί με τη συσκευή. Κάποιοι ακούν και από το ηχείο του κινητού, αυτοί όμως έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια όσον αφορά την ποιότητα ήχου.

Όσοι λοιπόν αρνούμαστε να ακούσουμε οτιδήποτε λιγότερο από 320Kbps στα Mp3 μας, ακόμη και αν δεν έχουμε δώσει 1000+ ευρώ για ηχοσύστημα, σε αυτό τον οδηγό έχουμε ετοιμάσει διαφορετικά αρχεία ήχου σε μια ποικιλία από κωδικοποιήσεις.

Έτσι, μπορείτε να διαπιστώσετε αν καταλαβαίνετε τη διαφορά με τα αυτιά σας, αλλά αν όποιο ηχοσύστημα χρησιμοποιείτε – Hi-Fi, ηχεία υπολογιστή, ή ακουστικά – είναι ικανό να αναδείξει τη διαφορετική ποιότητα ήχου.

Ακούμε όλους τους ήχους στις υψηλές συχνότητες?

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διακρίνουμε όλους τους ήχους, καθότι απαιτείται να έχουμε τα αφτιά ενός έφηβου. Ωστόσο, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχει σταδιακή απώλεια ακοής καθώς μεγαλώνουμε.

Πολλές φορές δεν συμβάλλει μόνο η ηλικία, αλλά και η επαγγελματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι μουσικοί, οι DJs, και οι μουσικοί παραγωγοί, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την απότομη καταστροφή κάποιων αισθητήριων κυττάρων της ακοής.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν δεν ανήκουμε στους παραπάνω, αλλά ακούμε συχνά μουσική με ακουστικά σε υψηλή ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να μας κάνει “περήφανους στ' αφτιά”, μειώνοντας απότομα και όχι σταδιακά την ακοή μας.

Τεστ ακοής

Έτσι λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με ένα τεστ ακοής από ήχους υψηλής συχνότητας σε αρχεία MP3, που μπορούν να μας δώσουν μια σαφή εικόνα για το επίπεδο που βρίσκεται η ακοή μας στους ήχους υψηλής συχνότητας.

Πριν ξεκινήσετε το τεστ, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο τα άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών να μην μπορούν να ακούσουν όλες τις συχνότητες. Ιδίως τις επονομαζόμενες συχνότητες “Mosquito”, που ξεκινούν από τα 17 kHz και άνω.

Η λίστα όπως βλέπουμε παρακάτω περιλαμβάνει ήχους δοκιμαστικής ακρόασης που ξεκινούν από 8kHz μέχρι 22.000Hz.

Να σημειωθεί πως ο πιο σωστός τρόπος να γίνουν τα παρακάτω τεστ είναι με ακουστικά, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο μοντέλο που απομονώνει αποτελεσματικά τους εξωτερικούς θορύβους.

Αν δοκιμάσετε με ηχεία και δεν επικρατεί απόλυτη ησυχία στο περιβάλλον – συμπεριλαμβανομένου του θορύβου του υπολογιστή – το πιθανότερο είναι κάποιες υψηλές συχνότητες να χαθούν μέσα στη συνολική βουή.

8 kHz

10 kHz

12 kHz

14 kHz

15 kHz

16 kHz

17 kHz

18 kHz

19 kHz

20 kHz

21 kHz

22 kHz

Αν θέλετε να κάνετε κάποιο πιο οργανωμένο και επιστημονικό τεστ ακοής, δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας:

Τα Καλύτερα Τεστ Ακοής για Έλεγχο Μέσω Ίντερνετ

Η ακοή είναι η πιο ευαίσθητη αίσθησή μας. Ακόμα και με απλές συνήθειες, όπως να ακούμε δυνατά μουσική με ακουστικά ή να πηγαίνουμε τακτικά σε club, μπορούμε…

Η ποιότητα ήχου στα αρχεία του τεστ

Για να μπορέσουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι στα τεστ που ακολουθούν, σε ό,τι αφορά την ποιότητα ήχου, επιλέξαμε συγκεκριμένα κομμάτια που διατίθενται για λήψη σε όλα τα κρίσιμα φορμά στο Internet Archive, που είδαμε σε προηγούμενο οδηγό.

Πώς να Ανακαλύψω Νέα Τραγούδια και Νέα Μουσική

Σε ποιον δεν αρέσει η μουσική; Ανακουφίζει το μυαλό, διεγείροντας τις αισθήσεις και τη δημιουργικότητά μας. Αναμφίβολα οι συνδρομητικές μουσικές υπηρεσίες έχουν εκατομμύρια νέα τραγούδια….

Για να υπάρχει πληρέστερη και λεπτομερής ακουστική εμπειρία, τα μουσικά κομμάτια διαθέτουν άφθονο ηχητικό περιεχόμενο από διαφορετικά όργανα μαζί με κρουστά και κόντρα μπάσο, αλλά και φωνητικά.

Έτσι λοιπόν, κατεβάσαμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, όπως είναι τα αρχεία FLAC (Free Lossless Audio Codec) χωρίς απώλειες, και κατόπιν αρχεία Mp3 μεταβλητού bitrate (VBR) 128 και 320kbps.

Στη συνέχεια, κατεβάσαμε και ένα αρχείο με το Ogg Vorbis στα 96/128kbps, που είναι το σύνηθες φορμά στο δημοφιλές Spotify, και το καθιερωμένο bitrate στην δωρεάν έκδοση της μουσικής υπηρεσίας. Κατόπιν, τα υποβάλαμε όλα σε φασματογραφική ανάλυση.

Πώς Να Ακούσω Μουσική Online: Οι Καλύτερες Υπηρεσίες

Το streaming είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος για να έχουμε πρόσβαση σε χιλιάδες τραγούδια και είδη μουσικής από όλο τον κόσμο. Επειδή αναμφίβολα η μουσική είναι…

Επειδή τα FLAC αρχεία δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν online μέσα από τον browser και τον οδηγό μας, έπρεπε να τα μετατρέψουμε σε WAV, που δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ήχου με τα FLAC, καθότι περιέχουν ακατέργαστο και τυπικά μη συμπιεσμένο ήχο.

Η μετατροπή έγινε με το δωρεάν MediaHuman Audio Converter, που εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους προγράμματα. Σε παλιότερο οδηγό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην μετατροπή των τραγουδιών από το YouTube στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα Mp3.

Κατέβασμα Τραγουδιών από YouTube σε Mp3 (320Kbps)
Κατέβασμα Τραγουδιών από YouTube σε Mp3 (320Kbps)

To YouTube είναι μακράν η μεγαλύτερη ιστοσελίδα για online βίντεο. Πολλοί από εμάς, όμως, το χρησιμοποιούμε και για να ακούμε μουσική. Και υπάρχουν περιπτώσεις που…

Η φασματογραφική ανάλυση

Τα τεστ της ανάλυσης του ακουστικού φάσματος τα κάναμε με το Spek. Πρόκειται για ένα πανεύκολο μικρό πρόγραμμα, και μπορείτε και εσείς να τεστάρετε όλα τα κομμάτια που επιθυμείτε, έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν είναι προϊόντα της απάτης του Upsampling, ή όχι.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι απλά να τρέξετε το Spek και να πατήσετε “File > Open”, εντοπίζοντας στη συνέχεια το κομμάτι που θέλετε να ελέγξετε, και το οποίο θα βρίσκεται κάπου στους σκληρούς σας δίσκους.

Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα, χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εξισώσεις στα δημοφιλή bitrate σε ό,τι αφορά την αποκοπή τους είναι οι εξής:

  • 11kHz = 64Kbps
  • 16kHz = 128Kbps
  • 19khz = 192Kbps
  • 20khz / 22khz = 256Kbps / 320Kbps

Όπως παρατηρούμε στα παρακάτω γραφήματα και στις αποκοπές των συχνοτήτων μεταξύ 16 και 24kHz, έχουμε να κάνουμε με ακουστικό φάσμα που πράγματι επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα ήχου, αλλά και τη χαμηλή αντίστοιχα, στα μουσικά κομμάτια των τεστ που ακολουθούν.

Παραθέτουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα της φασματογραφικής ανάλυσης.

FLAC:

WAV 16-bit και 24-bit:

Mp3 320kbps:

Mp3 128kbps:

ποιότητα ήχου 32α

Ogg Vorbis 96-128Kbps:

Μπορείτε να ξεχωρίσετε την διαφορά στην ποιότητα ήχου?

Το πρώτο τεστ περιλαμβάνει τα τρία αρχεία, δηλαδή τα δυο MP3 128 και 320 kbps, μαζί με το Ogg Vorbis.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε στο “Play”, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αναπαραγωγή και να δείτε αν είστε σε θέση να διακρίνετε ποιο είναι το αρχείο με την καλύτερη ποιότητα ήχου, δηλαδή το MP3 320 kbps.

Η απάντηση για το ποιο είναι το μουσικό αρχείο με την υψηλότερη ποιότητα ήχου και στα δυο τεστ που ακολουθούν, θα βρίσκεται στο τέλος του οδηγού μας. Να είστε τίμιοι λοιπόν, αλλά και να τα ακούσετε προσεκτικά, χωρίς να δείτε πρώτα την απάντηση.

Μπορείτε να κάνετε και παράλληλη σύγκριση, με εναλλάξ παύση και αναπαραγωγή των κομματιών.

1ο Τεστ: Ποιο είναι το mp3 360Kbps?

Κομμάτι 1:

Κομμάτι 2:

Κομμάτι 3:

2ο Τεστ: Ποιο είναι το αρχείο WAV 16-bit?

Το δεύτερο τεστ περιλαμβάνει το αρχείο MP3 στα 320 kbps και το αρχείο WAV 16-bit με την υψηλότερη ποιότητα στα 1536kbps.

Κομμάτι 4:

Κομμάτι 5:

3ο Τεστ: Ποιο είναι το αρχείο WAV 24-bit?

Στο τρίτο τεστ βάλαμε ένα διαφορετικό μουσικό κομμάτι που έχει και φωνητικά, αλλά και την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σε αρχείο WAV στα 24-bit, και ένα αρχείο MP3 στα 320kbps.

Κομμάτι 6:

Κομμάτι 7:

Εσείς ξεχωρίσατε τη διαφορά στην ποιότητα ήχου?

Είναι τελικά ο ήχος των Mp3 128kbps για τα σκουπίδια στον υπολογιστή μας, και υπάρχει μεγάλη διαφορά από τα αντίστοιχα Mp3 αρχεία των 320kbps και των ασυμπίεστων WAV?

Οι σωστές απαντήσεις των τεστ

1ο Τεστ:

  • Το κομμάτι 2 έχει την υψηλότερη ποιότητα Mp3 και κωδικοποιείται στα 320kbps
  • Tο κομμάτι 1 κωδικοποιείται στα 128kbps
  • Tο κομμάτι 3 είναι αρχείο Ogg Vorbis και κωδικοποιείται στα 96kbps

2ο Τεστ:

  • Το κομμάτι 5 έχει την υψηλότερη ποιότητα με κωδικοποίηση ήχου σε WAV 16-bit
  • Το κομμάτι 4 έχει κωδικοποίηση ήχου σε Mp3 320kbps

3ο Τεστ:

  • Το κομμάτι 6 έχει την υψηλότερη ποιότητα με κωδικοποίηση ήχου σε WAV
  • Το κομμάτι 7 έχει κωδικοποίηση ήχου σε Mp3 320kbps

Για περισσότερα τεστ ακοής, δείτε τον οδηγό μας:

Τα Καλύτερα Τεστ Ακοής για Έλεγχο Μέσω Ίντερνετ

Η ακοή είναι η πιο ευαίσθητη αίσθησή μας. Ακόμα και με απλές συνήθειες, όπως να ακούμε δυνατά μουσική με ακουστικά ή να πηγαίνουμε τακτικά σε club, μπορούμε…

Πόσους ήχους ακούσατε στις υψηλές συχνότητες?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας σχετικά με την ποιότητα ήχου και να μας πείτε ποιες ήταν οι συχνότητες “Mosquito” που ακούσατε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps