Όπως πιθανώς γνωρίζετε, τα Mp3 και τα περισσότερα άλλα αρχεία ήχου κυκλοφορούν σε διαφορετικές ποιότητες, ανάλογα με την κωδικοποίηση. Οι χρήστες που θέλουν την καλύτερη ποιότητα ήχου, κυνηγούν τα 320Kbps στο Mp3 και αποφεύγουν χαμηλότερες κωδικοποιήσεις. Το ερώτημα όμως είναι, με τα συνήθως οικονομικά ηχεία υπολογιστή και τα ακουστικά του κινητού, μπορούμε να καταλάβουμε πραγματική διαφορά στην ποιότητα ήχου?
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
- Πώς ακούμε τη μουσική μας σε PC και κινητό
- Ακούμε όλους τους ήχους στις υψηλές συχνότητες?
- Η ποιότητα ήχου στα αρχεία του τεστ
- Μπορείτε να ξεχωρίσετε την διαφορά στην ποιότητα ήχου?
- 3ο Τεστ: Ποιο είναι το αρχείο WAV 24-bit?
- Εσείς ξεχωρίσατε τη διαφορά στην ποιότητα ήχου?
- Οι σωστές απαντήσεις των τεστ
- Πόσους ήχους ακούσατε στις υψηλές συχνότητες?
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Πώς ακούμε τη μουσική μας σε PC και κινητό
Κάποιοι μερακλήδες με τον ήχο έχουν αγοράσει υψηλής ποιότητας κάρτα ήχου και έχουν συνδέσει τον υπολογιστή σε ένα σετ Hi-Fi, με πλήρη ενισχυτή και ηχεία.
Σε αυτή την περίπτωση, πολύ συχνά το ηχοσύστημα έχει κοστίσει αρκετά περισσότερο από τον ίδιο τον υπολογιστή, ειδικά αν αναφερόμαστε σε 5.1 Surround.
Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, είναι σίγουρα η εξαίρεση. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε την κάρτα ήχου που είναι ενσωματωμένη στη μητρική, συνδεδεμένη είτε με τα ηχεία της οθόνης - αν έχει - ή με ηχεία υπολογιστή που ξεκινούν από 3 ευρώ.
Ακόμα κι αν έχουμε δώσει χρήματα για καλύτερα ηχεία υπολογιστή, της τάξης των 50, 100, ή ακόμα και 150 ευρώ, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Η καλή ποιότητα ήχου κοστίζει αρκετά παραπάνω.
Φυσικά, μεγάλο ποσοστό χρηστών ακούει μουσική στο κινητό, συνήθως με τα ακουστικά-ψείρες που ήρθαν μαζί με τη συσκευή. Κάποιοι ακούν και από το ηχείο του κινητού, αυτοί όμως έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια όσον αφορά την ποιότητα ήχου.
Όσοι λοιπόν αρνούμαστε να ακούσουμε οτιδήποτε λιγότερο από 320Kbps στα Mp3 μας, ακόμη και αν δεν έχουμε δώσει 1000+ ευρώ για ηχοσύστημα, σε αυτό τον οδηγό έχουμε ετοιμάσει διαφορετικά αρχεία ήχου σε μια ποικιλία από κωδικοποιήσεις.
Έτσι, μπορείτε να διαπιστώσετε αν καταλαβαίνετε τη διαφορά με τα αυτιά σας, αλλά αν όποιο ηχοσύστημα χρησιμοποιείτε - Hi-Fi, ηχεία υπολογιστή, ή ακουστικά - είναι ικανό να αναδείξει τη διαφορετική ποιότητα ήχου.
Ακούμε όλους τους ήχους στις υψηλές συχνότητες?
Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διακρίνουμε όλους τους ήχους, καθότι απαιτείται να έχουμε τα αφτιά ενός έφηβου. Ωστόσο, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχει σταδιακή απώλεια ακοής καθώς μεγαλώνουμε.
Πολλές φορές δεν συμβάλλει μόνο η ηλικία, αλλά και η επαγγελματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι μουσικοί, οι DJs, και οι μουσικοί παραγωγοί, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την απότομη καταστροφή κάποιων αισθητήριων κυττάρων της ακοής.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν δεν ανήκουμε στους παραπάνω, αλλά ακούμε συχνά μουσική με ακουστικά σε υψηλή ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να μας κάνει "περήφανους στ' αφτιά", μειώνοντας απότομα και όχι σταδιακά την ακοή μας.
Τεστ ακοής
Έτσι λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με ένα τεστ ακοής από ήχους υψηλής συχνότητας σε αρχεία MP3, που μπορούν να μας δώσουν μια σαφή εικόνα για το επίπεδο που βρίσκεται η ακοή μας στους ήχους υψηλής συχνότητας.
Πριν ξεκινήσετε το τεστ, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο τα άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών να μην μπορούν να ακούσουν όλες τις συχνότητες. Ιδίως τις επονομαζόμενες συχνότητες "Mosquito", που ξεκινούν από τα 17 kHz και άνω.
Η λίστα όπως βλέπουμε παρακάτω περιλαμβάνει ήχους δοκιμαστικής ακρόασης που ξεκινούν από 8kHz μέχρι 22.000Hz.
Να σημειωθεί πως ο πιο σωστός τρόπος να γίνουν τα παρακάτω τεστ είναι με ακουστικά, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο μοντέλο που απομονώνει αποτελεσματικά τους εξωτερικούς θορύβους.
Αν δοκιμάσετε με ηχεία και δεν επικρατεί απόλυτη ησυχία στο περιβάλλον - συμπεριλαμβανομένου του θορύβου του υπολογιστή - το πιθανότερο είναι κάποιες υψηλές συχνότητες να χαθούν μέσα στη συνολική βουή.
8 kHz
10 kHz
12 kHz
14 kHz
15 kHz
16 kHz
17 kHz
18 kHz
19 kHz
20 kHz
21 kHz
22 kHz
Αν θέλετε να κάνετε κάποιο πιο οργανωμένο και επιστημονικό τεστ ακοής, δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας:
Η ποιότητα ήχου στα αρχεία του τεστ
Για να μπορέσουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι στα τεστ που ακολουθούν, σε ό,τι αφορά την ποιότητα ήχου, επιλέξαμε συγκεκριμένα κομμάτια που διατίθενται για λήψη σε όλα τα κρίσιμα φορμά στο Internet Archive, που είδαμε σε προηγούμενο οδηγό.
Για να υπάρχει πληρέστερη και λεπτομερής ακουστική εμπειρία, τα μουσικά κομμάτια διαθέτουν άφθονο ηχητικό περιεχόμενο από διαφορετικά όργανα μαζί με κρουστά και κόντρα μπάσο, αλλά και φωνητικά.
Έτσι λοιπόν, κατεβάσαμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, όπως είναι τα αρχεία FLAC (Free Lossless Audio Codec) χωρίς απώλειες, και κατόπιν αρχεία Mp3 μεταβλητού bitrate (VBR) 128 και 320kbps.
Στη συνέχεια, κατεβάσαμε και ένα αρχείο με το Ogg Vorbis στα 96/128kbps, που είναι το σύνηθες φορμά στο δημοφιλές Spotify, και το καθιερωμένο bitrate στην δωρεάν έκδοση της μουσικής υπηρεσίας. Κατόπιν, τα υποβάλαμε όλα σε φασματογραφική ανάλυση.
Επειδή τα FLAC αρχεία δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν online μέσα από τον browser και τον οδηγό μας, έπρεπε να τα μετατρέψουμε σε WAV, που δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ήχου με τα FLAC, καθότι περιέχουν ακατέργαστο και τυπικά μη συμπιεσμένο ήχο.
Η μετατροπή έγινε με το δωρεάν MediaHuman Audio Converter, που εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους προγράμματα. Σε παλιότερο οδηγό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην μετατροπή των τραγουδιών από το YouTube στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα Mp3.
Η φασματογραφική ανάλυση
Τα τεστ της ανάλυσης του ακουστικού φάσματος τα κάναμε με το Spek. Πρόκειται για ένα πανεύκολο μικρό πρόγραμμα, και μπορείτε και εσείς να τεστάρετε όλα τα κομμάτια που επιθυμείτε, έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν είναι προϊόντα της απάτης του Upsampling, ή όχι.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι απλά να τρέξετε το Spek και να πατήσετε "File > Open", εντοπίζοντας στη συνέχεια το κομμάτι που θέλετε να ελέγξετε, και το οποίο θα βρίσκεται κάπου στους σκληρούς σας δίσκους.
Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα, χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εξισώσεις στα δημοφιλή bitrate σε ό,τι αφορά την αποκοπή τους είναι οι εξής:
- 11kHz = 64Kbps
- 16kHz = 128Kbps
- 19khz = 192Kbps
- 20khz / 22khz = 256Kbps / 320Kbps
Όπως παρατηρούμε στα παρακάτω γραφήματα και στις αποκοπές των συχνοτήτων μεταξύ 16 και 24kHz, έχουμε να κάνουμε με ακουστικό φάσμα που πράγματι επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα ήχου, αλλά και τη χαμηλή αντίστοιχα, στα μουσικά κομμάτια των τεστ που ακολουθούν.
Παραθέτουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα της φασματογραφικής ανάλυσης.
FLAC:
WAV 16-bit και 24-bit:
Mp3 320kbps:
Mp3 128kbps:
Ogg Vorbis 96-128Kbps:
Μπορείτε να ξεχωρίσετε την διαφορά στην ποιότητα ήχου?
Το πρώτο τεστ περιλαμβάνει τα τρία αρχεία, δηλαδή τα δυο MP3 128 και 320 kbps, μαζί με το Ogg Vorbis.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε στο "Play", έτσι ώστε να ξεκινήσει η αναπαραγωγή και να δείτε αν είστε σε θέση να διακρίνετε ποιο είναι το αρχείο με την καλύτερη ποιότητα ήχου, δηλαδή το MP3 320 kbps.
Η απάντηση για το ποιο είναι το μουσικό αρχείο με την υψηλότερη ποιότητα ήχου και στα δυο τεστ που ακολουθούν, θα βρίσκεται στο τέλος του οδηγού μας. Να είστε τίμιοι λοιπόν, αλλά και να τα ακούσετε προσεκτικά, χωρίς να δείτε πρώτα την απάντηση.
Μπορείτε να κάνετε και παράλληλη σύγκριση, με εναλλάξ παύση και αναπαραγωγή των κομματιών.
1ο Τεστ: Ποιο είναι το mp3 360Kbps?
Κομμάτι 1:
Κομμάτι 2:
Κομμάτι 3:
2ο Τεστ: Ποιο είναι το αρχείο WAV 16-bit?
Το δεύτερο τεστ περιλαμβάνει το αρχείο MP3 στα 320 kbps και το αρχείο WAV 16-bit με την υψηλότερη ποιότητα στα 1536kbps.
Κομμάτι 4:
Κομμάτι 5:
3ο Τεστ: Ποιο είναι το αρχείο WAV 24-bit?
Στο τρίτο τεστ βάλαμε ένα διαφορετικό μουσικό κομμάτι που έχει και φωνητικά, αλλά και την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σε αρχείο WAV στα 24-bit, και ένα αρχείο MP3 στα 320kbps.
Κομμάτι 6:
Κομμάτι 7:
Εσείς ξεχωρίσατε τη διαφορά στην ποιότητα ήχου?
Είναι τελικά ο ήχος των Mp3 128kbps για τα σκουπίδια στον υπολογιστή μας, και υπάρχει μεγάλη διαφορά από τα αντίστοιχα Mp3 αρχεία των 320kbps και των ασυμπίεστων WAV?
Οι σωστές απαντήσεις των τεστ
1ο Τεστ:
- Το κομμάτι 2 έχει την υψηλότερη ποιότητα Mp3 και κωδικοποιείται στα 320kbps
- Tο κομμάτι 1 κωδικοποιείται στα 128kbps
- Tο κομμάτι 3 είναι αρχείο Ogg Vorbis και κωδικοποιείται στα 96kbps
2ο Τεστ:
- Το κομμάτι 5 έχει την υψηλότερη ποιότητα με κωδικοποίηση ήχου σε WAV 16-bit
- Το κομμάτι 4 έχει κωδικοποίηση ήχου σε Mp3 320kbps
3ο Τεστ:
- Το κομμάτι 6 έχει την υψηλότερη ποιότητα με κωδικοποίηση ήχου σε WAV
- Το κομμάτι 7 έχει κωδικοποίηση ήχου σε Mp3 320kbps
Για περισσότερα τεστ ακοής, δείτε τον οδηγό μας:
Πόσους ήχους ακούσατε στις υψηλές συχνότητες?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας σχετικά με την ποιότητα ήχου και να μας πείτε ποιες ήταν οι συχνότητες "Mosquito" που ακούσατε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.