Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Βελτίωση των Windows

Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Βελτίωση των Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν αγοράζουμε ένα νέο Windows PC, η ταχύτητά του βρίσκεται στα ύψη και όλες οι εφαρμογές ξεκινούν εν ριπή οφθαλμού. Ωστόσο, με τον καιρό το λειτουργικό αρχίζει να ζορίζεται και τα πράγματα δυσκολεύουν. Δείτε τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία που συμβάλλουν στην αισθητή βελτίωση των Windows, και δίνουν νέο αέρα στη χρήση του υπολογιστή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πριν ξεκινήσουμε: Σημείο επαναφοράς

Πριν ξεκινήσουμε την βελτίωση των Windows, καλό θα είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο επαναφοράς. Το πιο πιθανό είναι να μην μας χρειασθεί καθόλου.

Όμως αν κάνουμε κάποιο λάθος ή κάτι μας πάει στραβά, θα μπορούμε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή ακριβώς στην κατάσταση που βρισκόταν.

Για τη δημιουργία σημείου επαναφοράς πατάμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το “R”…

…και στην μικρή καρτέλα που θα ανοίξει πληκτρολογούμε ή επικολλούμε την εντολή:

systempropertiesprotection

Επιλέγουμε τη “Δημιουργία”…

…γράφουμε ένα όνομα για το σημείο επαναφοράς, και σε ελάχιστο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Αν θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούμε να κρατήσουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας των Windows με μια ειδική εφαρμογή, όπως τα Aomei Backupper, EaseUS Todo Backup, ή Macrium Reflect.

Βελτίωση στην απόδοση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο περισσότερο χρόνο ασχολούμαστε με τις εργασίες και την ψυχαγωγία μας στον υπολογιστή, τόσο περισσότερο θα μειώνεται ο αποθηκευτικός χώρος και ιδίως η ταχύτητα του συστήματός μας.

Ιδίως αν έχουμε SSD δίσκο που αρχίζει και γεμίζει επικίνδυνα, αυτό ενδέχεται να επιβαρύνει την απόδοση του λειτουργικού. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται να κάνουμε δραστικές ενέργειες, που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση των Windows.

Βελτίωση των Windows

Autoruns για Windows 10 / 8 / 7

Πρόκειται αναμφίβολα για το ισχυρότερο φορητό εργαλείο που παρακολουθεί, ελέγχει, και απενεργοποιεί τα δεκάδες προγράμματα, και όχι μόνο, που χρησιμοποιούν πόρους του συστήματος και το επιβαρύνουν.

Το Autoruns δεν θα μας εμφανίσει μόνο τα προγράμματα που εκκινούν μαζί με τον υπολογιστή, όπως κάνει η ενσωματωμένη διαχείριση εργασιών της Microsoft.

Το μικρό portable πρόγραμμα θα εμφανίσει δεκάδες ακόμα ένοχους, που καθυστερούν ή απειλούν το σύστημα.

Όλα τα εκτελέσιμα αρχεία που εμφανίζονται είναι διαχειρίσιμα. Μπορούμε δηλαδή να τα απενεργοποιούμε. Δεν έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες των Windows οι οποίες είναι κρυφές, και δεν εμφανίζονται για να μην τις απενεργοποιήσουμε κατά λάθος.

Ωστόσο, εμείς προτείνουμε πριν ξεκινήσουμε τον ενδελεχή έλεγχο, να επιλέξουμε και το “Hide Microsoft Entries”, πατώντας αρχικά στο “Options” που παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Έτσι θα εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο στις τρίτες καταχωρήσεις που έχουν προστεθεί στο σύστημά μας, και είτε το καθυστερούν, είτε είναι ανεπιθύμητες και περιττές.

Εντοπίζει όλα τα εκτελέσιμα αρχεία που τρέχουν στο παρασκήνιο

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εκπλαγούμε όταν δούμε τα δεκάδες εκτελέσιμα αρχεία που ξεκινούν με το Windows PC, και τρέχουν στο παρασκήνιο καθυστερώντας τον υπολογιστή.

Το πρόγραμμα δεν είναι δύσκολο στη χρήση. Απαιτεί μόνο τον προσεκτικό έλεγχο στις εκατοντάδες καταχωρήσεις που τρέχουν στο υπόβαθρο και χρησιμοποιούν τους πόρους του συστήματος.

Εφόσον ελέγξουμε προσεκτικά βήμα προς βήμα τι δεν θέλουμε να τρέχει στο παρασκήνιο από τα εκατοντάδες αρχεία, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τις αποεπιλέξουμε.

Την επόμενη φορά που θα εκκινήσουμε τον υπολογιστή, όλες αυτές οι καταχωρήσεις δεν θα τρέχουν στο PC. Ωστόσο, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά όποιες θέλουμε.

Το Autoruns διαθέτει πάμπολλες επιλογές για την βελτίωση των Windows και είναι ιδανικό για τους power users. Οι πιο χρήσιμες είναι οι ενότητες του “Everything” και του “Explorer”.

Το Everything θα μας δείξει συνολικά τα προγράμματα, αρχεία, drivers και πολλά ακόμη, που τρέχουν παράλληλα και επιβραδύνουν το σύστημα και ενδεχομένως το απειλούν.

Όμως, η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τα πάντα και θέλει προσοχή στο τι αποεπιλέγουμε.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για μια καταχώρηση που εντοπίσαμε, μπορούμε με δεξί κλικ να την ερευνήσουμε online για να βεβαιωθούμε περί τίνος πρόκειται πριν την απενεργοποιήσουμε.

H ενότητα του Explorer εμφανίζει στοχευμένα όλες τις καταχωρήσεις που προκαλούν δραματικές καθυστερήσεις, όταν κάνουμε περιήγηση στα αρχεία μέσα από τον Explorer στα Windows.

Τα χρώματα του εργαλείου

Τα χρώματα δεν υποδηλώνουν κάτι το ανησυχητικό που πρέπει να το προσέξουμε περισσότερο.

Το ροζ σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον εκδότη του αρχείου. Το πράσινο δείχνει ότι καταχώρηση δεν υπήρχε την προηγούμενη φορά που τρέξαμε το πρόγραμμα, και το κίτρινο ότι το αρχείο δεν υφίσταται πλέον.

Η χρωματική ένδειξη του μοβ τονίζει απλά την επικεφαλίδα της κάθε υποενότητας των καταχωρήσεων.

Το πρόγραμμα όπως αναφέραμε δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Είναι μόνο 1.21MB και κατεβάζουμε το αρχείο zip, από τα εργαλεία Sysinternals του γνωστού Technet.

Προσέχουμε μετά την αποσυμπίεση, να τρέξουμε μόνο το Autoruns που παρατηρούμε στη φωτογραφία.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εργαλεία Sysinternals, που περιλαμβάνουν το autoruns, δείτε τον οδηγό μας:

Sysinternals: Δωρεάν Εργαλεία Συστήματος Για Κάθε Χρήση

Η Sysinternals είναι μία δωρεάν σουίτα από τη Microsoft, με φορητά εργαλεία συστήματος για Windows. Σε αυτό τον οδηγό θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα εργαλεία…

Piriform CCleaner

Το CCleaner είναι ένα πασίγνωστο δωρεάν εργαλείο που αφαιρεί με αυτοματοποιημένο τρόπο περιττά αρχεία και διορθώνει λάθη. Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα για τη βελτίωση των Windows.

Η εφαρμογή διατίθεται και σε δύο πληρωμένες εκδόσεις. Ωστόσο, η δωρεάν έκδοση είναι υπεραρκετή για να μας βοηθήσει στη βελτίωση των Windows.

Μετά την εγκατάσταση του προγράμματος δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές ενέργειες. Το CCleaner έχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες προεπιλεγμένες.

Ωστόσο, δεν βλάπτει να ελέγξουμε πρώτα τις επιλογές του προγράμματος. Έτσι θα αποφύγουμε τις κατά λάθος διαγραφές αρχείων που χρειαζόμαστε, ή και το αντίστροφο.

Καθαρισμός Windows Οι Καλύτερες Εφαρμογές Τύπου CCleaner A1
Καθαρισμός Windows: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές του CCleaner

Στο παρελθόν, ο καθαρισμός Windows ήταν πρακτικά συνώνυμος με το δημοφιλές CCleaner και πολλοί από εμάς θεωρούμε ακόμη ότι είναι το ιδανικότερο εργαλείο. Όμως, ίσως…

Η πρώτη βασική μας κίνηση είναι να αλλάξουμε τη γλώσσα για να έχουμε πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Στη συνέχεια αφού ελέγξαμε τι θέλουμε να καθαρίσει, πατάμε την “Εκτέλεση καθαριστή” και το πρόγραμμα θα κάνει την εξαιρετική δουλειά για την οποία έχει σχεδιαστεί.

Την πρώτη φορά που θα το τρέξουμε ίσως εκπλαγούμε μετά το πέρας της διαδικασίας, όταν δούμε πόσα περιττά αρχεία είχαν συσσωρευτεί, και επιβράδυναν την ταχύτητα του συστήματός μας.

Το πόσο συχνά θέλουμε να τρέχει το CCleaner είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Μπορούμε να ορίσουμε από τις ρυθμίσεις να εκκινεί κάθε φορά που ξεκινάει ο υπολογιστής. Ίσως να είναι προτιμότερο να το τρέχουμε εμείς χειροκίνητα.

Μέσα στα εργαλεία της εφαρμογής μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες της, είναι η εύρεση διπλότυπων αρχείων, και η εύκολη διαχείριση σε όλα τα σημεία επαναφοράς του συστήματος.

Η δωρεάν έκδοση του προγράμματος δεν περιλαμβάνει αυτόματες ενημερώσεις, γι' αυτό είναι καλή ιδέα να το ελέγχουμε ανά τακτά διαστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ccleaner, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό:

Καθαρισμός Windows Οι Καλύτερες Εφαρμογές Τύπου CCleaner A1
Καθαρισμός Windows: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές του CCleaner

Στο παρελθόν, ο καθαρισμός Windows ήταν πρακτικά συνώνυμος με το δημοφιλές CCleaner και πολλοί από εμάς θεωρούμε ακόμη ότι είναι το ιδανικότερο εργαλείο. Όμως, ίσως…

Disk Savy

Το Disk Savvy μας βοηθά να εντοπίσουμε με τον πιο απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο τα αρχεία που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον δίσκο, επιτρέποντας ταυτόχρονα και τη διαχείρισή τους.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διαγράψουμε πολλά εξ' αυτών. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη αρκετών ογκωδών αρχείων, που επιβαρύνουν τον δίσκο και ενδεχομένως μας είναι άχρηστα.

Η εγκατάσταση του Disk Savvy είναι ταχύτατη και δεν κρύβει απολύτως κανέναν κίνδυνο από ανεπιθύμητο τρίτο λογισμικό. Στην ιστοσελίδα της εφαρμογής προσέχουμε μόνο να εγκαταστήσουμε την έκδοση που ταιριάζει με την αρχιτεκτονική του συστήματος μας.

Στη συνέχεια εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο που θέλουμε να αναλύσουμε, και κατόπιν να επιλέξουμε το Disk Savvy.

Αμέσως μετά στη μικρή καρτέλα που θα ανοίξει, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο “Analyze”.

Η διαδικασία της ανάλυσης θα διαρκέσει λίγο και εξαρτάται βέβαια από το
το μέγεθος του δίσκου.

Κατόπιν μπορούμε να εντοπίσουμε τα τμήματα που εμφανίζουν μεγάλο όγκο, βρίσκοντας τα αρχεία που ενοχοποιούνται. Είναι πολύ πιθανόν πολλά από αυτά να μην τα χρειαζόμαστε.

Μπορούμε να τα διαγράψουμε απευθείας μέσα από το πρόγραμμα, ή με δεξί κλικ να τα εντοπίσουμε στον φάκελο των Windows που βρίσκονται. Εκεί με προσεκτικές κινήσεις μπορούμε να διαγράψουμε όσα κρίνουμε ότι δεν είναι απαραίτητα.

Το Disk Savvy μας δίνει τη δυνατότητα, πατώντας στο “Charts”, να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα στον όγκο των αρχείων του δίσκου, μέσα από διάφορα χρωματιστά γραφήματα.

Για μια εναλλακτική μέθοδο για να δούμε ποιοι φάκελοι στον υπολογιστή περιέχουν τα μεγαλύτερα σε όγκο αρχεία, δείτε τον οδηγό μας:

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο: Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο?

Μπορεί οι σκληροί δίσκοι να μην αναγράφουν την πραγματική τους χωρητικότητα, αλλά όσο πάνε γίνονται και μεγαλύτεροι. Αν όμως ο δίσκος μας έχει παραγεμίσει, μια…

Βελτίωση στη διαχείριση

Η βελτίωση των Windows είναι φυσικό να μην αφορά μόνο την απόδοση και την επιβάρυνση του λειτουργικού.

Οι τρεις εφαρμογές που ακολουθούν θα μας δώσουν μία θεαματική βελτίωση των Windows, σε ό,τι αφορά την εμπειρία μας και τον τρόπο με τον οποίον χειριζόμαστε το λειτουργικό της Microsoft.

Clover 3

Όλοι γνωρίζουμε το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί στην επιφάνεια εργασίας όταν ανοίγουμε αρκετούς φακέλους. Τι ωραία που θα ήταν να κάναμε περιήγηση στα παράθυρα όπως κάνουμε και στους browser.

Το Clover 3 είναι αναμφίβολα ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε από μία εφαρμογή στον τομέα της λειτουργικότητας. Πρόκειται για μικρό πρόγραμμα που βασίζεται στο ανοικτό κώδικα του Chromium.

Θα λέγαμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι αυτό που μας έλειπε στη διαχείριση των παραθύρων και των καρτελών των Windows.

Κάν' το σαν τον Chrome

Το εξαιρετικό πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε σε ένα μέρος οποιονδήποτε φάκελο κι αν ανοίγουμε, όπως ακριβώς κάνουμε με τις καρτέλες του Chrome.

Όλα τα παράθυρα ενσωματώνονται και εμφανίζονται κατά μήκος μίας και μοναδικής καρτέλας, δίνοντας ένα τέλος στα πολλαπλά παράθυρα από δω και από εκεί, πάνω στην επιφάνεια εργασίας.

Ουσιαστικά η μικρή εφαρμογή λειτουργεί σαν μία επέκταση του explorer των Windows 10.

Το Clover 3 αναπτύσσεται από μία κινέζικη ομάδα προγραμματιστών. Ίσως στην αρχή η εγκατάσταση προκαλέσει μία μικρή σύγχυση, καθότι συνοδεύεται από την γλώσσα των σχεδιαστών.

False positive

Στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχει και μία ειδοποίηση ότι το Avira και κάποια άλλα antivirus θα εμφανίσουν false positive, λίγο πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση της εφαρμογής. Ωστόσο, μας ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Εμείς ελέγξαμε το πρόγραμμα, και διαπιστώσαμε ότι τα κορυφαία προγράμματα προστασίας όπως το BitDefender, Kaspersky, Norton Symantec, AVG, και Malwarebytes 3, το θεωρούν απόλυτα ασφαλές.

Στο Virustotal από τα 61 antivirus, τα οκτώ βγάζουν false positive. Είναι προφανές ότι εναπόκειται στην κρίση σας αν θα το κατεβάσετε ή όχι. Εμείς πάντως έχουμε αυξήσει κατά πολύ την αποδοτικότητα στις εργασίες μας.

Παρ' όλα αυτά το Clover 3 αποτελεί και πρόταση πολλών έγκυρων ξένων site τεχνολογίας, και έχει μόνο θετικές κριτικές στο malwaretips, ένα φόρουμ που ασχολείται με το κακόβουλο λογισμικό.

Η εγκατάσταση είναι σχετικά πολύ εύκολη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε μια φορά στην ένδειξη με τα κινέζικα στην πρώτη μπλε καρτέλα της εγκατάστασης…

…και μετά από λίγο, προς το τέλος της εγκατάστασης, να κάνουμε ακριβώς το ίδιο στην καρτέλα με το μοβ χρώμα.

Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο για την εγκατάσταση. Το πρόγραμμα έχει προεπιλεγμένες όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι στα Αγγλικά.

Το Clover 3 διαθέτει και άλλη μια εξαιρετική λειτουργία, όπου μπορούμε να προσθέσουμε και αγαπημένους φακέλους για ταχύτατη πρόσβαση, κάτω από τα tabs και κατά μήκος τους, όπως ακριβώς κάνουμε και με τον Chrome.

7+ Taskbar Tweaker: Universal βελτίωση των Windows

Η μετάφραση του όρου tweaker μας παραπέμπει σε “μικρο-αλλαγές”. Όμως οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε με το 7+ Taskbar Tweaker, μόνο μικρές δεν είναι.

Πρόκειται αναμφίβολα για τον μάγο των tweaks στα Windows. Είναι απαραίτητος σε όλους τους χρήστες του λειτουργικού της Microsoft, που θέλουν να βιώσουν το κάτι παραπάνω στις εργασίες τους, και όχι μόνο, με τον υπολογιστή.

Αν έχουμε τη νέα έκδοση των Windows 10 Creators Update, θα πρέπει να κατεβάσουμε προς το παρόν την Beta έκδοση, η οποία στις δοκιμές ας λειτούργησε άψογα.

Αν λοιπόν θέλουμε τη θεαματική βελτίωση των Windows στον τρόπο χρήσης τους, όχι μόνο στις εκδόσεις 8 και 10, αλλά και στα Windows 7, το universal 7+ Taskbar Tweaker προσφέρει εντυπωσιακά κόλπα, και έρχεται πλήρως εξελληνισμένο.

Το πρόγραμμα περιέχει πληθώρα από tweaks. Ένα από τα καλύτερα είναι αυτό που κάνει άμεσα δραστική σύμπτυξη των εικονιδίων στη γραμμή εργασιών μας, διπλασιάζοντας σχεδόν τον ωφέλιμο χώρο.

Το συμμάζεμα των εικονιδίων είναι αμέσως αισθητό και ταυτόχρονα η διαχείριση των Windows αποκτά και αισθητική βελτίωση.

Αρκεί να κάνουμε κλικ στη “Μείωση ενδιάμεσου κενού χώρου”.

Το ιδανικότερο για θεαματική βελτίωση στις εργασίες

Για όσους έχουν πολλά παράθυρα και πολλές εργασίες ανοιχτές, τα παρακάτω tweaks είναι πολύ χρήσιμα.

Στη “Λειτουργία τροχού ποντικιού” κάνουμε κλικ στις 2 επιλογές που παρατηρούμε στην εικόνα.

Βάζοντας τον δείκτη του ποντικιού στη γραμμή εργασιών και χρησιμοποιώντας τον τροχό, θα εναλλάσσονται άμεσα όλα τα παράθυρα και εφαρμογές που έχουμε ανοιχτά.

Πρόκειται αναμφίβολα για εξαιρετική αμεσότητα, που βελτιώνει κατά πολύ τους χρόνους των εργασιών μας.

Επιπλέον, μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε ανοιχτό στην επιφάνεια εργασίας. Με ένα διπλό κλικ σε κενό χώρο στη γραμμή των εργασιών, θα μας εμφανιστούν πανοραμικά όλα τα παράθυρα …

…και οι εφαρμογές που τρέχουν εκείνη τη στιγμή στον υπολογιστή.

Εφόσον βρισκόμαστε εν μέσω εργασιών, όλα αυτά θα εμφανιστούν μπροστά από τα προγράμματα, ή τον browser που χρησιμοποιούμε τη δεδομένη στιγμή.

Στη λειτουργία τροχού ποντικιού έχουμε άμεση πρόσβαση και στον ήχο.

Τσεκάρουμε τον “Χώρο ειδοποιήσεων” και μετακινώντας τον δείκτη οπουδήποτε στα εικονίδια (όχι μόνο σε αυτό του ήχου), ο τροχός αυξομειώνει άμεσα την ένταση.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία επιτυγχάνουμε άμεση σίγαση του ήχου με κλικ στον τροχό, αφού επιλέξουμε πρώτα την “Εναλλαγή σίγασης ήχου συστήματος”.

Να θυμόμαστε ότι για να έχουμε όλες αυτές τις λειτουργίες ευθύς εξαρχής, θα πρέπει στις ρυθμίσεις να έχουμε τσεκάρει την “Εκτέλεση κατά την εκκίνηση”.

Περισσότερες πληροφορίες για το 7+ Taskbar Tweaker θα βρείτε στον οδηγό μας:

Δωρεαν Tweakers για παραμετροποιηση στην εμφάνιση Windows
5 Δωρεάν Tweakers για να Αλλάξω την Εμφάνιση Windows

Τα Windows έρχονται με μια σειρά από προαιρετικές λειτουργίες που βελτιώνουν την εμφάνιση του λειτουργικού μας συστήματος. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις λειτουργίες τις αγνοούμε…

Ditto

Πολλές φορές όταν εργαζόμαστε με κείμενα στον υπολογιστή, κάνουμε συνεχώς αντιγραφές και επικολλήσεις προτάσεων και παραγράφων.

Ωστόσο, ενδέχεται να χάνουμε τα αυγά και τα πασχάλια, γιατί πάνω στον ρυθμό της εργασίας μας προκύπτουν άλλες ενέργειες.

Το Ditto βελτιώνει κατά πολύ την ενέργεια του “copy-paste” στα Windows, καθότι οτιδήποτε αντιγράφουμε αποθηκεύεται στο πρόχειρό του. Έτσι έχουμε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Αντιγραφή-Επικόλληση: Βελτιώστε τη με το Ditto

Οι clipboard managers είναι μια παράδοξη κατηγορία προγραμμάτων. Οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν την ύπαρξή τους, αλλά όσοι τους χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτούς….

Στην ουσία η μικρή εφαρμογή είναι μία επέκταση του clipboard των Windows, που αποθηκεύει οτιδήποτε βρίσκεται στο πρόχειρο, είτε πρόκειται για κείμενο, εικόνες, ή html.

Το πρόγραμμα θα τρέχει συνεχώς στη γραμμή εργασιών και από εκεί θα μπορούμε να εντοπίζουμε οτιδήποτε έχουμε αντιγράψει.

Επιπλέον, διαθέτει πολλές ρυθμίσεις σε πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Μπορούμε να ορίσουμε πόσες ημέρες θέλουμε να διατηρείται το πρόχειρο, καθώς επίσης και να το αποθηκεύουμε όπου νομίζουμε.

Το Ditto διατίθεται στο κατάστημα των Windows, καθώς επίσης και από το Sourceforge.

Βελτίωση στην εμφάνιση

Σε πολλούς από εμάς η εμφάνιση των Windows παίζει σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον εργασίας του λειτουργικού.

Συνήθως τα χρώματα και η αλλαγή εικονιδίων είναι ικανά να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη διάθεση για εργασία, αλλά και τη γενικότερη ενασχόλησή μας με το PC.

Winaero Tweaker

Το Winaero Tweaker θα δώσει έναν άλλον αέρα στην εμφάνιση των Windows. Είτε αφορά χρώματα, είτε αφορά μικρο-αλλαγές (tweaking), είναι βέβαιο ότι η μικρή portable εφαρμογή θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.

Βελτίωση των Windows 7

Αφού κατεβάσαμε και ανοίξαμε το πρόγραμμα, μπορούμε αρχικά να κάνουμε κλικ πάνω στο “information” στην ενότητα “home”. Έτσι θα ξαναθυμηθούμε τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας και την έκδοση των Windows που έχουμε.

Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε και το μέσο σκορ του υπολογιστή μας (WEI score), έτσι ώστε να έχουμε μια εικόνα του δείκτη εμπειρίας που μας προσφέρει το PC.

Το Winaero θεωρείται το καλύτερο πρόγραμμα για τη βελτίωση των Windows σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα.

Υπάρχουν εκατοντάδες tweaks και είναι βέβαιο ότι θα μας ανοίξει η όρεξη να τα χρησιμοποιήσουμε σχεδόν όλα, μόλις κατανοήσουμε καλά το εύκολο πρόγραμμα.

Εμείς παραθέτουμε μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του:

  • Αυτόματη αφαίρεση του “Συντόμευση” στο κείμενο των νέων συντομεύσεων
  • Αφαίρεση του βέλους στις συντομεύσεις των Windows

  • Άμεση απενεργοποίηση των εφαρμογών που δεν ανταποκρίνονται στα Windows 10

  • Αλλαγή χρωμάτων στα ανοιχτά παράθυρα έτσι ώστε να ξέρουμε ποιο είναι το ενεργό παράθυρο και ποιο όχι.

  • Επεξεργασία του μεγέθους στα περιθώρια των παραθύρων και των μενού

Περισσότερες πληροφορίες για το Winaero Tweaker θα βρείτε στον οδηγό:

Δωρεαν Tweakers για παραμετροποιηση στην εμφάνιση Windows
5 Δωρεάν Tweakers για να Αλλάξω την Εμφάνιση Windows

Τα Windows έρχονται με μια σειρά από προαιρετικές λειτουργίες που βελτιώνουν την εμφάνιση του λειτουργικού μας συστήματος. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις λειτουργίες τις αγνοούμε…

Νέα εικονίδια στους σκληρούς με το Μy Drive Icon

Η Microsoft δεν μας επιτρέπει να επέμβουμε στα εικονίδια των σκληρών δίσκων. Την δουλειά θα μας την κάνει το Μy Drive Icon.

Θα παρατηρήσουμε ότι το κατέβασμα της μικρής εφαρμογής γίνεται μέσα από το MediaFire και το αρχείο εμφανίζεται ως DIInstall.exe. Ωστόσο αυτό είναι το σωστό αρχείο που πρέπει να κατεβάσουμε.

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μετά την εγκατάσταση πρέπει απαραίτητα να τρέχουμε το πρόγραμμα πάντα ως διαχειριστές. Αλλιώς δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα.

Επιλέγουμε τον δίσκο που θέλουμε να μετονομάσουμε και ψάχνουμε τον φάκελο στον οποίο έχουμε αποθηκεύσει τα εικονίδια, που είχαμε κατεβάσει μέσα από τις ειδικές συντομεύσεις στα Windows, ή από το IconArchive.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να αλλάξουμε τα εικονίδια σε όλους τους εσωτερικούς η εξωτερικούς σκληρούς και τo DVD Drive.

Μπορούμε να αλλάξουμε και τα ονόματά όπως επιθυμούμε και αν κάτι δεν μας αρέσει, να επανέλθουμε πατώντας “Reset all fields” ή να γυρίσουμε στα παλιά εικονίδια επιλέγοντας “Restore Defaults”.

Media Preview

Πολλές φορές είναι ενοχλητικό που δεν μπορούμε να δούμε τις μικρογραφίες των πολυμέσων μας, τα εξώφυλλα των μουσικών κομματιών, ή τα πόστερ των ταινιών που έχουμε αποθηκευμένα στον σκληρό.

Το Media Preview είναι πολύ μικρό και εύκολο στη χρήση πρόγραμμα. Ταυτόχρονα είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να εμφανίζονται οι μικρογραφίες στα βίντεο και σε όλα τα πολυμέσα μας.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε όλα τα φορμά των πολυμέσων και μετά να πατήσουμε το “Apply”.

Από κει και μετά, οι μικρογραφίες και τα πόστερ σε όλα ανεξαιρέτως τα βίντεο, τις φωτογραφίες, και τη μουσική μας, θα εμφανίζονται απρόσκοπτα.

Βελτίωση στα παιχνίδια

Πρόκειται για μία ειδική κατηγορία προγραμμάτων γνωστά ως Game Boosters. Έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τις επιδόσεις των παιχνιδιών που τρέχουν στα Windows.

Η βασική τους λειτουργία είναι ότι απενεργοποιούν οτιδήποτε περιττό τρέχει εκείνη τη στιγμή στον υπολογιστή. Ταυτόχρονα ενισχύουν τη μνήμη και μειώνουν το φορτίο του επεξεργαστή και τη δραστηριότητα του δίσκου.

Razer Cortex Game Booster

Το Razer Cortex είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη βελτίωση των Windows games. Στις δοκιμές που κάναμε είδαμε ότι το κάνει με τον καλύτερο και πιο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Η εγκατάσταση του game booster δεν κρύβει ανεπιθύμητα τρίτα προγράμματα. Θα χρειαστεί μόνο να ανοίξουμε έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε το e-mail μας.

Μόλις τρέξουμε το Razer Cortex, αρχικά θα σαρώσει το σύστημά μας για να εντοπίσει τα εγκατεστημένα παιχνίδια. Στη συνέχεια θα τα εμφανίσει στο περιβάλλον του. Επιπλέον, συνεργάζεται και με τα παιχνίδια που έχουμε στο Steam.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί από προεπιλογή όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ώθηση του παιχνιδιού. Έτσι δεν χρειάζεται να επέμβουμε εμείς με χειροκίνητη παραμετροποίηση.

Ωστόσο, αν το θελήσουμε μας παρέχει τα μέσα για να κάνουμε εμείς την προσαρμογή στην ώθηση του gaming.

Στη συνέχεια το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την ένδειξη “Game Booster”. Αμέσως μετά πατάμε στις αντίστοιχες ενδείξεις της ώθησης του παιχνιδιού.

Εάν χρησιμοποιούμε παραδοσιακό δίσκο και όχι SSD, θα δούμε ότι είναι διαθέσιμη και η τρίτη ένδειξη, που αφορά το defrag του σκληρού δίσκου.

Από κει και μετά, μόλις τελειώσει η διαδικασία της βελτίωσης των Windows games, θα πρέπει να τρέξουμε το παιχνίδι μέσα από το περιβάλλον της εφαρμογής.

Για περισσότερα παιχνίδια και ακατάπαυστο gaming σε όλους τους τίτλους, χωρίς να πληρώσουμε απολύτως τίποτε, δείτε τον οδηγό μας:

Όλα τα Παιχνίδια Δωρεάν στα Windows, Για Δοκιμή Πριν την Αγορά

Πολλοί από εμάς, πριν αγοράσουμε ένα PC game, θα θέλαμε να δούμε από πρώτο χέρι αν μας αρέσει ή όχι. Ενώ θα βρούμε περιορισμένα δωρεάν…

Για περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά τη βελτίωση των παιχνιδιών, δείτε τους οδηγούς:

Οι Καλύτερες Ρυθμίσεις για Παιχνίδια στα Windows 10

Είναι γεγονός ότι τα Windows είναι το επικρατέστερο λειτουργικό σύστημα για όσους ασχολούνται με το gaming. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναπαράγουν οποιοδήποτε παιχνίδι απροβλημάτιστα. Ας…

Τι Σημαίνουν οι Ρυθμίσεις Γραφικών για την Ποιότητα στα Παιχνίδια

Αν ανοίξατε ποτέ τις ρυθμίσεις γραφικών ενός σύγχρονου παιχνιδιού, πιθανόν να διαπιστώσατε ότι δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν οι περισσότερες από αυτές. Στον σημερινό οδηγό θα…

Βελτίωση στην ασφάλεια

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα antivirus είναι σημαντικά και απαραίτητα στα Windows PC.

Όμως, στις μέρες μας είναι ακόμη πιο σημαντικό να χρησιμοποιούμε ένα καλό anti-exploit πρόγραμμα προστασίας, που να προστατεύει τους browser και τα plugins, που είναι και οι πρωταρχικοί στόχοι των απειλών.

Malwarebytes 3

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Malwarebytes 3 είναι η προσθήκη που χρειαζόμαστε για την βελτίωση των Windows σε ό,τι αφορά την προστασία, τρέχοντας παράλληλα το πρόγραμμα με το antivirus που χρησιμοποιούμε.

Το εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα μας προστατεύει από απειλές, με τις οποίες δεν ασχολούνται τα περισσότερα παραδοσιακά προγράμματα προστασίας από ιούς.

Το Malwarebytes Anti-Malware σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε ως αντικαταστάτη του παραδοσιακού antivirus. Ωστόσο, μας είναι παραπάνω από απαραίτητο, γιατί χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των απειλών.

Δεδομένου ότι δεν παρεμβαίνει στα καθιερωμένα προγράμματα προστασίας από ιούς, είναι ιδανικό για να τρέχει παράλληλα με το antivirus μας, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή προστασία ενός Windows PC.

Το Malwarebytes 3 διατίθεται στην πλήρη έκδοσή του εντελώς δωρεάν για 14 ημέρες. Στη συνέχεια απενεργοποιούνται οι premium λειτουργίες, όπως είναι η ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, και η δωρεάν έκδοση είναι αποτελεσματική από τη στιγμή που καθημερινά κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους. Μπορούμε να ελέγχουμε για μολύνσεις είτε μεμονωμένα, είτε διαμέσου της γενικής σάρωσης για απειλές που προσφέρει.

Επίσης, ας έχουμε υπόψιν ότι στη δωρεάν έκδοση θα πρέπει να κάνουμε χειροκίνητα την ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το Malwarebytes είναι πως η αφορμή για τη δημιουργία του ήταν όταν ένα 14χρονο παιδί, ένα σπασμένο παιχνίδι, και ένα βιβλίο “για αρχάριους”.

Είναι δυνατή η βελτίωση των Windows?

Με τα σωστά εργαλεία, πολλά χαρακτηριστικά των Windows γίνονται ακόμη καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τη διάθεση με την ενασχόληση στον υπολογιστή, βελτιώνοντας κατά πολύ τις συνθήκες για εργασία και ψυχαγωγία.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να προτείνετε κι άλλες εφαρμογές για τη βελτίωση των Windows, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps