Home » Internet » Τι Είναι Το VPN, Πώς Λειτουργεί, Και Πότε Το Χρειάζομαι
Featured-Τι-Είναι-Το-VPN-–-Virtual-Private-Network-–-Και-Γιατί-Το-Χρειάζομαι-Α5αα

Τι Είναι Το VPN, Πώς Λειτουργεί, Και Πότε Το Χρειάζομαι

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ένα καλό VPN είναι ανεκτίμητο για το ξεμπλοκάρισμα βίντεο στο YouTube και για  να έχουμε ασφαλή πρόσβαση σε όλες τις συσκευές, ακόμη και σε TV και TV Box. Για όσους συνδεόμαστε σε δίκτυα με περιορισμένη ασφάλεια, όπως τα δημόσια WiFi, ένα αξιόπιστο VPN θα θωρακίσει την ιδιωτικότητα των δεδομένων μας. Επίσης, θα προσπεράσει μπλοκαρίσματα ιστοσελίδων, όπως στον εργασιακό χώρο ή από τους παρόχους Internet. Δείτε τι είναι το VPN και γιατί στην εποχή μας, και με το ελάχιστο κόστος που έχει, δεν δικαιολογείται να μην έχουμε ένα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το VPN

Το 1996, ένας εργαζόμενος στη Microsoft, αρκετές πηγές αναφέρουν τον Gurdeep Singh-Pall, ξεκίνησε να αναπτύσσει το πρωτόκολλο Peer to Peer Tunneling (PPTP). Το 1999 δημοσιεύτηκαν οι προδιαγραφές. Αυτός ήταν ο πρόγονος του σύγχρονου VPN.

Το VPN σημαίνει Virtual Private Network, δηλαδή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Πρόκειται για ένα δίκτυο που συνδέει απομακρυσμένες συσκευές μέσω Internet, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά τοπικού δικτύου LAN, όπως την κοινή χρήση αρχείων και τις τοπικές IP.

vpn 11l

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αυτή η σύνδεση γίνεται με υψηλής ασφάλειας κρυπτογράφηση δεδομένων, που είναι πρακτικά αδύνατον να παραβιαστεί.

Σε τι χρησιμεύει

Αρχικά, το VPN αναπτύχθηκε για χρήση αποκλειστικά σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με γραφεία σε διαφορετικές περιοχές και χώρες. Στόχος ήταν οι εργαζόμενοι να συνδέονταν στο τοπικό δίκτυο LAN της εταιρείας μέσω Internet με απόλυτη ασφάλεια.

Με αυτό τον τρόπο, ήταν δυνατή η εργασία εξ αποστάσεως, σαν να βρίσκονταν στα γραφεία της εταιρείας, από οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορούσαν να ανοίξουν αρχεία, να έχουν πρόσβαση σε server, και να τρέξουν εφαρμογές διαθέσιμες μόνο στο τοπικό δίκτυο.

Όμως, κάποια χαρακτηριστικά του VPN σταδιακά άρχισαν να έχουν νόημα και για απλούς χρήστες. Για παράδειγμα, το γεγονός πως όταν συνδεθούμε μέσω VPN σε έναν server στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πλοηγούμαστε στο Internet με διεύθυνση IP των ΗΠΑ.

Διεύθυνση IP - Τι Είναι, Πώς Ορίζεται, Ποια είδη Υπάρχουν A6
Διεύθυνση IP – Τι Είναι, Πώς Ορίζεται, Ποια Είδη Υπάρχουν

Η διεύθυνση IP είναι το θεμέλιο οποιουδήποτε δικτύου, είτε μιλάμε για ένα μικρό τοπικό δίκτυο, ή για ολόκληρο το Internet. Αποτελεί το ηλεκτρονικό αποτύπωμα που … Συνεχίστε να διαβάζετε το Τι Είναι Το VPN, Πώς Λειτουργεί, Και Πότε Το Χρειάζομαι.

Έτσι, ας πούμε, αν ένα βίντεο στο YouTube είναι κλειδωμένο για κατοίκους στη χώρα μας, αλλά ανοιχτό για θεατές στις ΗΠΑ, αφού συνδεθούμε σε σχετικό server μέσω VPN, θα μπορούμε να δούμε το βίντεο κανονικά. Το YouTube “νομίζει” πως βρισκόμαστε στις ΗΠΑ.

Τι οφέλη προσφέρει μια σύνδεση VPN στον απλό χρήστη

Μέχρι και σήμερα, οι συνδέσεις VPN χρησιμοποιούνται από κάθε είδους επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αυτή η χρήση, όμως, εκ των πραγμάτων δεν αφορά τους περισσότερους από εμάς.

Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη που προσφέρει μία σύνδεση VPN για τον απλό χρήστη, που περιλαμβάνουν την ασφάλεια, την εργασία, την ψυχαγωγία, και την ανωνυμία στο Internet.

Άρση γεωγραφικών περιορισμών

Στο σύγχρονο Internet θα βρούμε πολλούς περιορισμούς με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη.

Αναφέραμε ήδη το παράδειγμα με τα βίντεο στο YouTube που είναι “κλειδωμένα” μόνο για χρήστες σε συγκεκριμένες χώρες. Ή που μπορεί να αποκλείουν χρήστες από συγκεκριμένες χώρες, για οποιονδήποτε λόγο, συχνά για λόγους copyright.

οδηγός youtube μυστικά tips tricks hacks 23c

Ναι, σας έφαγε η στεναχώρια.

Επίσης, πολλές άλλες υπηρεσίες θέτουν αντίστοιχους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, ενώ το Netflix είναι διαθέσιμο για συνδρομή σχεδόν σε κάθε χώρα στον κόσμο, οι ταινίες και οι σειρές που προσφέρει δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες.

Με μία σύνδεση VPN μπορούμε να δούμε ταινίες που βρίσκονται στο αμερικανικό Netflix, αλλά όχι στο ελληνικό. Ή στο γαλλικό, το γερμανικό, και οποιοδήποτε άλλο Netflix.

Ομοίως, Έλληνες του εξωτερικού έχουν θέμα στο να παρακολουθήσουν ελληνική WebTV, λόγω των σχετικών περιορισμών. Ένα VPN που προσφέρει ελληνικές IP λύνει αυτό το θέμα.

τι-είναι-το-VPN-2αΜΚ

Αντίστοιχους περιορισμούς θα βρούμε στο Disney Plus, το HBO Max, Hulu, το BBC iPlayer, κ.α, που είτε δεν παρέχουν όλο το περιεχόμενο τους, είτε δεν δίνουν καμία πρόσβαση εκτός συγκεκριμένων χωρών.

Ενώ τα περισσότερα παραδείγματα αφορούν υπηρεσίες με βίντεο, ακόμα και απλά site έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, κάποια site των ΗΠΑ που αρνούνται την πρόσβαση σε κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του GDPR.

Παράκαμψη τοπικής λογοκρισίας

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο στην εργασία μας να έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook, το Twitter, το YouTube, και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Επίσης, σχετικά πρόσφατα είχαμε μια κίνηση κρατικής λογοκρισίας στη χώρα μας, όταν διέταξε τους ISP να μπλοκάρουν δημοφιλείς ιστοσελίδες με streaming video και υπότιτλους.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, μια σύνδεση VPN θα μας επιτρέψει να παρακάμψουμε τους σχετικούς περιορισμούς και να πλοηγηθούμε σε όποια σελίδα θέλουμε.

Ασφαλής πρόσβαση σε κάθε δίκτυο εξ αποστάσεως

Επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν VPN που είναι στημένο στην επιχείρηση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τοπικούς πόρους (π.χ. shares στον εταιρικό server).

Αν στήσουμε ένα VPN στο σπίτι μας, μπορούμε από οπουδήποτε να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Remote Desktop, τα τοπικά shares, ή ακόμα και να παίξουμε παιχνίδια μέσω Internet σαν να ήμασταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN.

Ασφαλής σύνδεση σε οποιοδήποτε WiFi

Αν χρησιμοποιούμε μία κοινόχρηστη σύνδεση WiFi, σε κάποιο αεροδρόμιο, μία καφετέρια, ή το ξεκλείδωτο WiFi του γείτονα, σε όποια σελίδα μπαίνουμε που δεν είναι HTTPS, όλη μας η δραστηριότητα είναι εμφανής σε όποιον ενδιαφέρεται να κοιτάξει.

Όμως, αν συνδεθούμε σε ένα VPN, το μόνο που θα φαίνεται είναι η ασφαλής σύνδεση με το VPN, και όλα τα άλλα δεδομένα θα παραμείνουν κρυμμένα, λόγω της ισχυρής κρυπτογράφησης. Κυριολεκτικά ούτε ο ίδιος μας ο ISP δεν θα ξέρει τις κινήσεις μας.

Βέβαια, ο βαθμός της ανωνυμίας εξαρτάται και από το εκάστοτε VPN, αλλά και από τις σελίδες στις οποίες θα χρησιμοποιούμε μέσω του VPN. Είδαμε πρόσφατα ένα σχετικό παράδειγμα.

Κατέβασμα Ταινιών Το Δημοφιλές Site Που Πρέπει Να Αποφύγω
Μήνυση για Κατέβασμα Torrent: Το Δημοφιλές Site Που “Έδωσε” Μέλη

Οι αγωγές εναντίον χρηστών που κάνουν παράνομο κατέβασμα ταινιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο παραπάνω από μία δεκαετία, ενώ επίσης … Συνεχίστε να διαβάζετε το Τι Είναι Το VPN, Πώς Λειτουργεί, Και Πότε Το Χρειάζομαι.

Κατέβασμα αρχείων

Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν σύνδεση VPN για να κατεβάσουν αρχεία μέσω BitTorrent. Κάτι χρήσιμο ακόμα και για νόμιμα αρχεία, αν κάποιος συγκεκριμένος ISP μειώνει εσκεμμένα την κίνηση μέσω BitTorrent.

Το Καλύτερο VPN Για Γρήγορο Torrent Download Στην Ελλάδα
Το Καλύτερο VPN Για Γρήγορο Torrent Download Στην Ελλάδα

Στις ημέρες μας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες VPN εμφανίζονται, προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Μια από αυτές είναι το P2P και το torrenting, που όμως … Συνεχίστε να διαβάζετε το Τι Είναι Το VPN, Πώς Λειτουργεί, Και Πότε Το Χρειάζομαι.

Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο περιορισμό έχει ο ISP σε συγκεκριμένο τύπο διακίνησης δεδομένων – εκτός και αν ο ISP έχει βάλει περιορισμούς γενικά στο VPN. Τέτοιες περιπτώσεις όμως συναντάμε κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Μια σύνδεση VPN μπορεί επίσης να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για το κατέβασμα torrent σε χώρες που ρίχνουν βαριά πρόστιμα για το κατέβασμα ταινιών. Όπως στη Γερμανία, που το πρόστιμο μπορεί να ξεπεράσει τα χίλια ευρώ ανά ταινία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η απόσταση μεταξύ εμάς και του VPN server είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μειώνουν την ταχύτητα.

Ως εκ τούτου, αν συνδεόμαστε με ένα μακρινό VPN server, για παράδειγμα από Ιαπωνία ή ΗΠΑ, το πιθανότερο είναι η ταχύτητα μας να είναι χαμηλότερη απ' ό,τι αν μπαίναμε κανονικά στα sites, εκτός VPN.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προτιμούμε ευρωπαϊκούς server και όσο πιο δυνατόν κοντά σε εμάς.

Πώς επιλέγω το καλύτερο VPN

Στην επιλογή ενός VPN, αρχικά πρέπει να καθορίσουμε τι είναι πιο σημαντικό για εμάς.

Για παράδειγμα, αν η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανώνυμη περιήγηση στο Internet, αν ανησυχούμε περισσότερο με τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα που μπορούν να κλαπούν σε κάποιο δημόσιο WiFi, αν ταξιδεύουμε συχνά και θέλουμε να βλέπουμε παντού τις αγαπημένες μας εκπομπές, κ.α.

Ένα καλό VPN, όπως το ταχύτατο NordVPN που έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το οποίο χρησιμοποιούμε και εμείς σε καθημερινή βάση, μπορεί να μας βοηθήσει να καλύψουμε συνολικά όλες αυτές τις ανάγκες, με το παραπάνω.

Φυσικά, στις μέρες μας υπάρχουν εκατοντάδες υπηρεσίες VPN. Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζουμε τα κρίσιμα χαρακτηριστικά που καθιστούν μία σύνδεση VPN αξιόπιστη ή αναξιόπιστη αντίστοιχα. Όλα έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες τους και την πολιτική της κάθε υπηρεσίας.

Σέβονται το απόρρητο μας?

Όταν επιλέγουμε έναν πάροχο υπηρεσιών VPN, πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την πολιτική απορρήτου που διαθέτει.

Οι περισσότερες υπηρεσίες διατείνονται ότι προσφέρουν απόλυτη ανωνυμία και ιδιωτικότητα, επικαλούμενοι τη περίφημη πολιτική μηδενικής καταγραφής.

Τα VPN Που Παραβιάζουν Το Απόρρητο Και Την Ιδιωτικότητα Μας
Τα Χειρότερα VPN Που Παραβιάζουν Το Απόρρητο Και Την Ιδιωτικότητα

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, η χρήση του VPN είναι παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών και προστατεύει τα δεδομένα και … Συνεχίστε να διαβάζετε το Τι Είναι Το VPN, Πώς Λειτουργεί, Και Πότε Το Χρειάζομαι.

Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολλά γνωστά και δημοφιλή VPN συλλέγουν και εμπορεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα, σε αντίθεση με αυτά που επικαλούνται και υπόσχονται.

Χρησιμοποιούν τα πιο ασφαλή πρωτόκολλα και κρυπτογράφηση?

Ένα καλό VPN πρέπει να χρησιμοποιεί προηγμένο πρότυπο κρυπτογράφησης, όπως το AES-256, το οποίο είναι ουσιαστικά αδύνατον να σπάσει.

Μερικές υπηρεσίες μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς τον τύπο της κρυπτογράφησης όταν χρησιμοποιούμε το VPN. Όμως, όσο πιο ισχυρή είναι η κρυπτογράφηση, τόσο περισσότερο θα επηρεάσει την ταχύτητα της σύνδεσης μας.

Η αδύναμη κρυπτογράφηση μπορεί να επιτρέψει υψηλότερες ταχύτητες, αλλά προσφέρει ελάχιστη έως καθόλου προστασία από τους τυχόν εισβολείς.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει ένα VPN ως αξιόπιστο ή λιγότερο αξιόπιστο, είναι το πρωτόκολλο σύνδεσης.

Τα VPN μπορούν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας διάφορα πρωτόκολλα. Τα L2TP και PPTP είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή. Όμως, έχουν σοβαρά ελαττώματα που τα καθιστούν κακές επιλογές για την ιδιωτικότητα μας και την προστασία απορρήτου.

Το OpenVPN είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο πρωτόκολλο επειδή είναι ανοιχτού κώδικα και προσφέρει την ισχυρότερη κρυπτογράφηση. Το πιο μοντέρνο και ισχυρό πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν πλέον τα περισσότερα premium VPN είναι το WireGuard, ανοιχτού κώδικα.

Θέτουν όρια δεδομένων?

Όπως είναι φυσικό, στις πληρωμένες υπηρεσίες έχουμε απεριόριστο όριο χρήσης. Ο περιορισμός υπάρχει μόνο στις δωρεάν υπηρεσίες.

Βέβαια, και αυτές μπορούν να μας φανούν χρήσιμες, αλλά εκτός από τα πολύ μικρά όρια δεδομένων, διαθέτουν ελάχιστους server που συνήθως είναι υπερφορτωμένοι και αργοί.

vpn 15L

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να πληρώσουν για τους server και το εύρος ζώνης με κάποιο τρόπο.

Εάν οι χρήστες δεν πληρώνουν τίποτα, τότε πρέπει να δημιουργήσουν έσοδα με άλλο τρόπο. Εν ολίγοις, το απόρρητο μας πάει περίπατο.

Υπάρχουν server στη χώρα μας?

Πρέπει να γνωρίζουμε εξαρχής ποιες τοποθεσίες server είναι οι πιο σημαντικές για εμάς. Ιδίως αν μας ενδιαφέρουν οι ελληνικές IP, τότε είναι απαραίτητο η υπηρεσία να διαθέτει ελληνικούς server.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι δεν είναι πολλές οι υπηρεσίες που διαθέτουν ελληνικές IP. Ωστόσο, το NordVPN, που προτείνουμε ανεπιφύλακτα, διαθέτει πάρα πολλές.

τι-είναι-το-VPN-2αΜΚa

Αρκεί να ενεργοποιήσουμε το TCP μέσα από τις ρυθμίσεις του client για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τους γεωγραφικούς περιορισμούς στη χώρα μας.

Διαθέτουν πολλές κοινόχρηστες IP?

Μία σύνδεση VPN πρέπει να μας προσφέρει πρόσβαση σε πολλές κοινόχρηστες IP. Το να είμαστε ανάμεσα σε πολλούς ανώνυμους χρήστες αυξάνει το επίπεδο απορρήτου στην περιήγησή μας.

Καθώς η ίδια διεύθυνση IP μοιράζεται από μία τόσο μεγάλη ομάδα χρηστών, με τη σειρά της προσφέρει μεγαλύτερη ανωνυμία στον τελικό χρήστη, και είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί αυτή η δραστηριότητα της IP.

Επιτρέπουν ταυτόχρονη πρόσβαση σε πολλές συσκευές?

Τα smartphone, τα tablet, και τα TV Box, βρίσκονται παντού στις μέρες μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει ένα VPN που προσφέρει ταυτόχρονη προστασία για όλες τις συσκευές μας, με μία και μοναδική συνδρομή.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα TV Box, οι περισσότερες υπηρεσίες VPN δεν υποστηρίζουν πλήρως αυτές τις συσκευές και παραμένουμε εκτεθειμένοι σε τυχόν πειρατικό streaming ταινιών. Εξαίρεση αποτελούν το NordVPN και ελάχιστες ακόμη υπηρεσίες.

Έχουν φιλικό και εύκολο περιβάλλον?

Η ρύθμιση και η διεπαφή χρήστη σε πολλά VPN μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη.

Επομένως, εάν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν θέλουμε να χαθούμε στη μετάφραση προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα VPN, είναι σημαντικό να βρούμε ένα που προσφέρει απλές διαδικασίες και μια φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα.

Προσφέρουν δοκιμή και υπαναχώρηση?

Στις μέρες μας, τα VPN που προσφέρουν δωρεάν δοκιμές χωρίς να δώσουμε τα στοιχεία της κάρτας μας.

Ωστόσο, κάποια μας επιτρέπουν την υπαναχώρηση μας και την επιστροφή του ποσού που καταβάλαμε, σε περίπτωση που κάτι δεν μας άρεσε. Έτσι, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αναφέρουν κάτι σχετικό με “money-back guarantee”.

Τι χρειάζεται για να κάνω μία σύνδεση VPN

Εφόσον αναφερόμαστε σε μία εμπορική υπηρεσία, δεν χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για να συνδεθεί σε VPN ένας υπολογιστής με Windows, ή μια Android / iOS συσκευή.

Για την ακρίβεια, στις εύκολες και φιλικές υπηρεσίες, χρειάζονται μόνο ένα κλικ στον client για να ξεκινήσει η προστασία του συστήματος μας. Μπορούμε και αυτόματα χωρίς καμία ενέργεια εκ μέρους μας. Αρκεί να το ορίσουμε μια φορά στις ρυθμίσεις.

Η υπηρεσία θα μας έχει δώσει εξαρχής ένα username και password, τα οποία θα αποθηκευτούν αυτόματα την πρώτη φορά που θα τρέξουμε το VPN.

Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αποσυνδεθούμε χρησιμοποιώντας το ίδιο εικονίδιο με το οποίο συνδεθήκαμε. Τον client του VPN στα Windows μπορούμε να τον εντοπίζουμε και στη μπάρα εργασιών κάτω δεξιά.

Επιλογές δωρεάν VPN

Αν δεν χρησιμοποιούμε το VPN αρκετά συχνά ή δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε ταχύτητα ή όγκο διακίνησης δεδομένων, υπάρχουν μερικές υπηρεσίες που αξίζουν την προσοχή μας.

Μπορούμε να τις δούμε αναλυτικά σε προηγούμενο οδηγό μας.

Όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλες οι δωρεάν υπηρεσίες VPN τείνουν να είναι επισφαλείς. Ο λόγος είναι ότι μοιράζονται όλες τις πληροφορίες μας και τη διαδικτυακή μας κίνηση, και το πιο πιθανό είναι ότι εμπορεύονται τα δεδομένα μας.

Δικτυωθείτε εικονικά και ιδιωτικά

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα VPN, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps