Home » Hardware » Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω? Τα Πάντα Για την Αγορά HDMI
Καλώδιο HDMI Τι Διαφορά Έχουν Τα Καλώδια Των €2,5 Από Των €250

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω? Τα Πάντα Για την Αγορά HDMI

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το HDMI είναι το πλέον αναγνωρισμένο πρότυπο σύνδεσης για την ψηφιακή μετάδοση βίντεο και ήχου, και συνεχίζει να εξελίσσεται συνεχώς. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε καλώδια HDMI στις συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας και ίσως αναρωτιόμαστε αν τελικά είναι απαραίτητο ένα ακριβότερο καλώδιο HDMI για να έχουμε καλύτερη ποιότητα. Στον οδηγό θα δούμε όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τα καλώδια HDMI, και γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις ένα φθηνό καλώδιο θα μας δώσει την ίδια απόδοση με αυτό που είναι κατά πολύ ακριβότερο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα καλώδια HDMI

Το HDMI (High-Definition Multimedia Interface) είναι το καθιερωμένο πρότυπο για την ψηφιακή αποστολή βίντεο. Θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να συνδέσουμε τηλεοράσεις, προβολείς βίντεο, οθόνες υπολογιστή, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, και πολλές άλλες συσκευές.

Παρ' όλα αυτά, η αγορά καλωδίων HDMI δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Αυτό οφείλεται λόγω της πληθώρας των γενιών, των τύπων, και του εύρους τιμών. Ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση και κάποια δυσκολία η επιλογή του σωστού καλωδίου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέξουμε το σωστό καλώδιο HDMI για τις συσκευές μας, και ιδανικά να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερα για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την τηλεόραση 4K HDR, το gaming, και όχι μόνο.

Σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται απλά για ένα καλώδιο.

Τι σημαίνουν πραγματικά οι αριθμοί 1.4, 2.0, και 2.1, στα καλώδια HDMI?

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του HDMI αφορά ως επί το πλείστον τις διαφορετικές γενιές του προτύπου στο καλώδιο.

Πρόκειται για θεμελιώδεις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούν όλα τα καλώδια και οι συσκευές HDMI, με βάση τις δυνατότητες που υποστηρίζουν. Έχουν διαμορφωθεί από τον επίσημο οργανισμό αδειών HDMI (Licensing Administrator) και το επίσημο φόρουμ του HDMI.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 2μm

Στις μέρες μας, θεωρούνται ως παρωχημένες οι προδιαγραφές που αφορούν τα καλώδια HDMI και τις συσκευές που έχουν κατασκευαστεί πριν από την κυκλοφορία των νεότερων προτύπων, αρχής γενομένης του HDMI 1.4 που αναλύουμε στη συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές, αυτά τα παλαιότερα καλώδια HDMI δεν υποστηρίζουν τις λειτουργίες και δυνατότητες των νεότερων συσκευών, όπως ARC, 4K, ή HDR. Ωστόσο, υποστηρίζουν ανάλυση βίντεο έως Full HD 1080p, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως.

HDMI 1.4

Το HDMI 1.4 κυκλοφόρησε πριν από 11 περίπου χρόνια. Όλα τα νεότερα καλώδια HDMI έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον με αυτήν την προδιαγραφή.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 6μμ

Το συγκεκριμένο πρότυπο αναπτύχθηκε για να λειτουργεί αποτελεσματικά σε ανάλυση 4K. Παρέχει αρκετό εύρος ζώνης για βίντεο 4K, έως και 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

HDMI 2.0

Το HDMI 2.0 κυκλοφόρησε το 2013. Αναθεωρήθηκε σε HDMI 2.0a το 2015, προσθέτοντας υποστήριξη για βίντεο HDR, και το 2016 σε HDMI 2.0b με υποστήριξη στο HDR HLG (Hybrid Log Gamma).

Ταυτόχρονα, το HDMI 2.0 και οι αναβαθμίσεις του αύξησαν το μέγιστο εύρος ζώνης σε 18Gbps. Οι περισσότερες οθόνες στην αγορά υποστηρίζουν επί του παρόντος το πρότυπο HDMI 2.0.

Επιπλέον, αυτό το πρότυπο ενίσχυσε περαιτέρω την υποστήριξη 4K. Πιο συγκεκριμένα, έφερε τη δυνατότητα διαχείρισης βίντεο 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε όλες τις μορφές υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR). Ταυτόχρονα, έθεσε τις βάσεις για την ανάλυση 8Κ.

HDMI 2.1

Το HDMI 2.1 κυκλοφόρησε το 2018 και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει όλες τις τρέχουσες προδιαγραφές. Προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στη σύνδεση, τόσο για εικόνα, όσο και για τον ήχο.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 1

Επιπλέον, η προδιαγραφή HDMI 2.1 έφερε μια τεράστια αύξηση στο εύρος ζώνης, καθώς το εκτοξεύει στα 48Gbps. Υποστηρίζει υψηλότερες αναλύσεις βίντεο και ρυθμού ανανέωσης, συμπεριλαμβανομένων των 8K στα 60Hz και 4K στα 120Hz.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 7ν

Προσθέτει επίσης και δυνατότητες eARC. Πρόκειται για ένα βελτιωμένο κανάλι επιστροφής ήχου, και είναι η νεότερη και πιο προηγμένη έκδοση του HDMI ARC.

To HDMI eARC παρέχει πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης στον ήχο. Μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα σε μορφές ήχου υψηλού ρυθμού bit όπως DTS Master, DTS:X, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, κ.λ.π. Είναι ήδη συμβατό με κάποιες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν από το 2019 και μετά.

Σε γενικές γραμμές, το HDMI 2.1 είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση για όσους τους ενδιαφέρει η υψηλότερη δυνατή ποιότητα, και ιδίως για τους gamers.

Το βασικότερο είναι ότι μπορούμε να έχουμε υψηλό ρυθμό ανανέωσης σε ανάλυση 4K στα 120Hz. Επίσης, υποστηρίζει μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης που μοιάζει πολύ με το Free-sync της AMD ή το G-sync της NVIDIA, τα οποία παρέχουν έναν ομαλό και σταθερό ρυθμό καρέ.

Επιπλέον, μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο του καλωδίου. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερη καθυστέρηση εισόδου (input lag) όταν παίζουμε παιχνίδια στην κονσόλα ή το PC.

Προδιαγραφές ταχύτητας

Το κρισιμότερο χαρακτηριστικό σε ένα καλώδιο HDMI είναι οι προδιαγραφές της ταχύτητας του. Παίζουν τον καθοριστικότερο ρόλο και έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις προδιαγραφές HDMI 1.4, 2.0, και 2.1.

Ορίζονται από τον οργανισμό αδειών HDMI, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επίσημες πιστοποιήσεις της ταχύτητας στα καλώδια HDMI.

Έτσι, αυτό το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο είναι να δούμε αν το καλώδιο HDMI υπάγεται σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες ταχύτητας. Κάθε μία διακρίνεται από την ειδική σήμανση-ετικέτα που υπάρχει πάνω στο καλώδιο HDMI.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 2μ

Κάθε κατηγορία έχει τις δικές της υποκατηγορίες που βασίζονται σε πρόσθετες δυνατότητες.

Για παράδειγμα, το καλώδιο HDMI που ενσωματώνει ένα κανάλι Ethernet, ή το
HDMI Automotive που διαθέτει επιπλέον θωράκιση έναντι των παρεμβολών από άλλα ηλεκτρικά συστήματα και καλωδιώσεις του αυτοκινήτου.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 4mm

Σε κάθε περίπτωση, η κύρια ετικέτα που πρέπει να προσέξουμε είναι αν το καλώδιο HDMI είναι Standard, High Speed, Premium High Speed, ή Ultra High Speed.

Standard HDMI

Αυτό το καλώδιο HDMI έχει σχεδιαστεί για κοινές αναλύσεις HDTV 720p ή 1080i με ρυθμό ανανέωσης 30Hz, για καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση, και με χωρητικότητα εύρους ζώνης έως 5Gbps.

Το τυπικό καλώδιο HDMI είναι βελτιστοποιημένο για εκδόσεις HDMI 1.0 έως 1.2a. Αυτό σημαίνει ότι είναι παρωχημένο και σπάνια θα το βρούμε σε καταστήματα, καθώς εκτός των άλλων, δεν μπορεί να υποστηρίξει καθόλου βίντεο 4K.

High Speed HDMI

To High Speed HDMI καλώδιο προσφέρει διπλάσια ταχύτητα από το Standard HDMI, με ελάχιστο εύρος ζώνης 10,2Gbps.

Το μειονέκτημα του έναντι των άλλων κατηγοριών που ακολουθούν είναι ότι το εύρος ζώνης υποστηρίζει μόνο βίντεο 4K με 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 4mmm

Βέβαια, αυτό μας είναι αρκετό αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε ταινίες σε Ultra HD Blu-ray. Δεν μας αρκεί εάν θέλουμε να δούμε ροές τηλεοπτικών εκπομπών ή gaming σε 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, καθώς δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

Τα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας υποστηρίζουν επίσης HDR και ευρείες χρωματικές γκάμες.

Premium High Speed HDMI

Το Premium High Speed ​​HDMI καλώδιο αυξάνει το εύρος ζώνης έως τα 18Gbps. Υποστηρίζει βίντεο 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μπορεί ακόμη να υποστηρίξει ανάλυση 8K και υψηλότερες.

Επίσης, προσφέρει ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας που δεν διαθέτουν τα καλώδια χαμηλότερης ταχύτητας.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 5m

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο οργανισμός διαχείρισης αδειών HDMI επιθεωρεί και πιστοποιεί πολλά καλώδια Premium High Speed, εκδίδοντας έναν κωδικό QR. Θα τον βρούμε κάπου στη συσκευασία.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το καλώδιο HDMI είναι όντως αυτό που πρέπει να είναι, και όχι κατώτερο ή πλαστό. Πρόκειται για την ετικέτα που παρατηρούμε παρακάτω.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 3μ

Επιπλέον, τα πιστοποιημένα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας Premium έχουν περάσει από διάφορες έξτρα δοκιμές για να αποκτήσουν αυτή την ετικέτα. Μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την πιστοποίηση και τον τρόπο επαλήθευσης της αυθεντικότητας της πιστοποίησης, πατώντας εδώ.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά Premium HDMI καλώδια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαθέτουν αυτήν την επίσημη πιστοποίηση. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι δεν θα αποδώσουν καλά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμη και το καλώδιο Premium High Speed δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Μπορούμε να βρούμε τέτοια καλώδια στα ελληνικά καταστήματα χωρίς να ξοδευτούμε.

Αναλύουμε αυτό το κρίσιμο θέμα της άσκοπης σπατάλης χρημάτων για καλώδια HDMI στην τελευταία ενότητα του οδηγού μας.

Ultra High Speed HDMI

Αυτό το καλώδιο HDMI συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες των προηγούμενων και έχει βελτιστοποιηθεί για το HDMI 2.1. Επιπλέον, παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για 4K στα 120Hz και για ασυμπίεστο βίντεο 8K ή και υψηλότερη ανάλυση, με HDR.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 3μν

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει εύρος ζώνης έως 48Gbps και είναι λιγότερο ευαίσθητο στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που προκαλούνται από ορισμένες ασύρματες συσκευές.

Επί του παρόντος, η ανάγκη ενός Ultra High Speed HDMI καλώδιο περιορίζεται ως επί το πλείστον για επαγγελματικές χρήσεις, όπως στούντιο ταινιών, στις ελάχιστες 8Κ TV που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με HDMI 2.1, και σε κάποια μοντέλα UHD της LG, Sony, και Samsung, που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά.

Επιπλέον, οι κονσόλες επόμενης γενιάς θα είναι και αυτές συμβατές με HDMI 2.1. Τόσο το Xbox Series X, όσο και το PlayStation 5 υποστηρίζουν ανάλυση 4K στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή του προτύπου HDMI 2.1.

Φυσικά, όλες αυτές οι συσκευές συνοδεύονται από το δικό τους καλώδιο HDMI. Όμως, πολλές φορές ενδέχεται να είναι μικρό και να μην μας βολεύει το μήκος του.

Στην ελληνική αγορά θα βρούμε Ultra High Speed καλώδια HDMI σε πολύ λογικές τιμές.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 7νν

Το μήκος στο καλώδιο HDMI

Όσο μεγαλύτερο είναι ένα καλώδιο HDMI, τόσο περισσότερο εξασθενεί το σήμα του κατά την μεταφορά. Ιδίως στην ανάλυση 4K που απαιτεί μεγάλο εύρος ζώνης, τα περισσότερα καλώδια ενδέχεται να μην μπορούν να την διαχειριστούν σωστά σε αποστάσεις άνω των τριών μέτρων.

Επίσης, οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να μην αγοράζουμε καλώδια HDMI πάνω από 15 μέτρα, χωρίς κάποιο ενεργό κύκλωμα ενίσχυσης ή κάποιου extender που στέλνει το σήμα μέσω Ethernet.

Υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς της απόστασης στα καλώδια HDMI. Το παρακάτω συγκριτικό διάγραμμα δείχνει το εύρος των βασικότερων προτύπων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 10

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο όριο μήκους για το καλώδιο HDMI, έτσι ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια μέχρι πόσα μέτρα μπορεί να μας αποδώσει σωστά σε όλους τους τομείς.

Τι γίνεται λοιπόν αν οι ανάγκες μας απαιτούν μεγαλύτερο καλώδιο HDMI μήκους 50 – 300+ μέτρων? Και πώς γνωρίζουμε αν θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα?

Η επέκταση του καλωδίου HDMI

Σε αυτή την περίπτωση που η απόσταση είναι μεγάλη, μπορούμε να προτιμήσουμε τους HDMI Extender, που στην ουσία επεκτείνουν το καλώδιο ενισχύοντας το σήμα από 30 έως και 120 μέτρα.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 9λ

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η επέκταση είναι διαμέσου του μετατροπέα HDMI-to-Cat5 (5e / 6 / 7). Πρόκειται για τα γνωστά καλώδια που χρησιμοποιούμε στη σύνδεση συσκευών στο router και στο οικιακό μας δίκτυο, που είδαμε σε πρόσφατο οδηγό.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κοιτάξουμε για ένα κιτ προσαρμογής που αποτελείται από πομπό (transmitter) και δέκτη (receiver).

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 15λμν

Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές εκδόσεις αυτών των συσκευών δεν παρέχουν υποστήριξη σε 4K. Αποδίδουν αξιόπιστα ως τα 1080p / 60Hz.

Παρ' όλα αυτά, για σχετικές μικρότερες αποστάσεις έως και 50 μέτρα, μπορούμε να προτιμήσουμε τα σχετικά οικονομικά High speed καλώδια HDMI Ethernet, χωρίς την προσθήκη extender, που υποστηρίζουν ανάλυση βίντεο 4K στα 30/60Hz.

Διατίθενται σε μήκος 20 μέτρα, 25 μέτρα, και 50 μέτρα.

Extender 4K 60Hz και πομποδέκτες HDBaseT

Εάν η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας, και ενδιαφερόμαστε για επέκταση καλωδίου HDMI που μπορεί να καλύψει ανάλυση 4K 60Hz έως και 60-100 μέτρα χωρίς απώλειες, τότε το κόστος του extender ανεβαίνει δραματικά.

Αυτοί οι ακριβοί extender λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και συνδεσμολογία, όπως με τους μετατροπείς HDMI-to-Cat5 (5e / 6 / 7) που είδαμε στην προηγούμενη εικόνα.

Παρομοίως, στην ελληνική αγορά υπάρχουν και οι πομποδέκτες HDBaseT για να επεκτείνουμε σήμα UHD 4K έως και 100 μέτρα, και σήμα 1080p έως 300 μέτρα. Και αυτοί λειτουργούν με οικονομικό καλώδιο Cat5e/6/6a για τη μετάδοση πολλαπλών σημάτων.

Το HDBaseT είναι ένα πρότυπο για ταυτόχρονη μετάδοση ασυμπίεστου Video & Audio υψηλής ευκρίνειας.

Προσφέρει ένα πλούσιο πακέτο χαρακτηριστικών, αυξημένο εύρος, και καλύτερη απόδοση σε μακρινές αποστάσεις από τις περισσότερες υπάρχουσες λύσεις για επέκταση καλωδίων HDMI, και όχι μόνο.

Καλώδιο HDMI οπτικών ινών (Fiber Optic)

Τα οπτικά καλώδια HDMI (Fiber Optic) μπορούν να μεταδώσουν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο εξαιρετικά καθαρό σήμα 4Κ στα 60fps χωρίς να επηρεάζονται από την απόσταση. Η παλαιότερη γενιά είναι συμβατή με τα πρότυπα HDMI 2.0 και η νεότερη με το HDMI 2.1.

Θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή όταν θέλουμε να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα στο μεταδιδόμενο σήμα, όχι μόνο σε μακρινές αποστάσεις, αλλά και στο home cinema και σε πολλές άλλες υλοποιήσεις.

Έτσι, αν θέλουμε μια επαγγελματική εγκατάσταση AV σε συνεδριακές αίθουσες, σε ιατρικά συστήματα απεικόνισης, σε αίθουσες διδασκαλίας, ή απλά θέλουμε μια High-end υλοποίηση για υψηλότατη ανάλυση 4096×2160 στα 60Hz στον χώρο μας χωρίς την παραμικρή απώλεια, τότε η καλύτερη επιλογή είναι τα οπτικά καλώδια HDMI.

Λειτουργούν ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο καλώδιο HDMI σε ό,τι αφορά τη σύνδεση τους στις συσκευές. Απλά συνδέουμε το ένα άκρο στην πηγή, και το άλλο άκρο στον προβολέα, τηλεόραση, κ.λ.π, και είμαστε έτοιμοι. Φυσικά, πρόκειται για τεχνολογία αιχμής στα καλώδια και κοστίζει.

Ωστόσο, τα οπτικά καλώδια HDMI 2.0 των 50-70 μέτρων είναι πιο φθηνά από τους αντίστοιχους extender 4Κ και τους πομποδέκτες HDBaseT που λειτουργούν με τα καλώδια CAT στα ίδια περίπου μέτρα επέκτασης, όπως είδαμε προηγουμένως.

Τα οπτικά καλώδια HDMI διατίθενται στην ελληνική αγορά σε διάφορα μήκη.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 20μν

Τέλος, υπάρχει το ασύρματο HDMI όπου ξεχνάμε το καλώδιο. Βέβαια, ανάλογα την περίπτωση, ενδέχεται να χρειαστεί να βάλουμε το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη.

Ασύρματο HDMI: Τι Είναι Και Τι Προσφέρει Στην Πράξη
Ασύρματο HDMI: Τι Είναι Και Τι Προσφέρει Στην Πράξη

Τα καλώδια HDMI αποτελούν το κυρίαρχο μέσο για τη μεταφορά βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Όμως, έχουν προφανή μειονεκτήματα. Το ασύρματο HDMI μειώνει θεαματικά όλα αυτά τα…

Πότε να χρησιμοποιήσω το παλιό καλώδιο HDMI που έχω

Εφόσον το μόνο που θέλουμε είναι να παρακολουθούμε τηλεόραση και τίποτα περισσότερο, το καλώδιο HDMI που ήδη έχουμε, μπορεί να υποστηρίζει πολλές από τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε και αναφέραμε προηγουμένως.

Με άλλα λόγια, μας κάνει μια χαρά το καλώδιο που είναι συμβατό τουλάχιστον με το HDMI 1.4 και πρόκειται να συνδεθεί σε απόσταση κάτω των 15-20 μέτρων.

Απλά το συνδέουμε στην τηλεόραση και τη συσκευή πολυμέσων. Εάν έχουμε μια σταθερή εικόνα χωρίς τρεμοπαίξιμο, δεν χρειάζεται επιπλέον σκέψη.

Χρειάζομαι ειδικό καλώδιο HDMI για gaming και 4K?

Ανάλογα με το πόσο παλιά και πόσο γρήγορα είναι τα τρέχοντα καλώδια HDMI, ενδέχεται να μην χρειάζεται να κάνουμε αναβάθμιση για να έχουμε αξιόπιστη αναπαραγωγή 4K περιεχομένου στην τηλεόρασή μας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι το καλώδιο HDMI να υποστηρίζει την προδιαγραφή High Speed.

Εφόσον, εκτός του 4Κ περιεχομένου, θέλουμε να παρακολουθήσουμε περιεχόμενο HDR, ή να παίξουμε παιχνίδια στα 60fps, τότε το καλώδιο HDMI πρέπει να φέρει την ένδειξη Premium High Speed ​​ή Ultra High Speed.

Το HDMI Forum συνιστά να προτιμήσουμε ένα πιστοποιημένο καλώδιο υψηλής ταχύτητας Premium, με κωδικό QR για ασφάλεια. Όμως, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ανάλογα την εγκατάσταση και το σύστημα μας, κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα αναγκαίο.

Τι Καλώδιο HDMI Να Πάρω 4m

Σε κάθε περίπτωση, εάν το καλώδιο HDMI δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τι είδους είναι, ενδέχεται να μπορούμε να το αναζητήσουμε online. Βέβαια, πρέπει ο κατασκευαστής και ο αριθμός εξαρτήματος να είναι τυπωμένοι στο καλώδιο.

Πότε χρειάζομαι Mini HDMI – Micro HDMI

Εκτός από τα τυπικά καλώδια HDMI, υπάρχουν επίσης και τα καλώδια HDMI Type-C, που συνήθως στην αγορά τα βρίσκουμε ως mini HDMI, και τα HDMI Type-D, ή αλλιώς micro HDMI.

Πρόκειται για μικρότερα καλώδια HDMI που η χρήση τους περιορίζεται ως επί το πλείστον σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphone, tablet, και φωτογραφικές μηχανές.

Καθώς πρόκειται για έναν εξειδικευμένο τύπο σύνδεσης, δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να προσέξουμε, εκτός από τον προσαρμογέα micro HDMI ή mini HDMI που ενδεχομένως απαιτείται για τη σύνδεση των συσκευών.

Έχει σημασία ποια μάρκα καλωδίου χρησιμοποιώ?

Όσον αφορά τη μετάδοση σημάτων υψηλής ποιότητας ήχου και βίντεο, σχεδόν όλα τα καλώδια High Speed, Premium, ​​ή Ultra High Speed, είναι καλής ποιότητας. Με άλλα λόγια είναι έτοιμα για να αποδώσουν σωστά, ειδικά όταν βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παρατηρήσουμε διαφορές στην ποιότητα ήχου ή βίντεο μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών.

Γιατί δεν χρειάζεται να αγοράσω ακριβό καλώδιο HDMI

Όπως ίσως γνωρίζουμε, το HDMI δεν είναι αποκλειστικότητα των υπολογιστών και των τηλεοράσεων.

Θα το βρούμε σε διάφορες συσκευές αναπαραγωγής. Για παράδειγμα, σε βιντεοπροβολείς, monitor υπολογιστών, Blu-ray, TV Box, δορυφορικά κουτιά και DVR, δέκτες οικιακού κινηματογράφου, κονσόλες παιχνιδιών, κ.α.

Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν, όπως υπάρχουν καλώδια ηχείων για πολύ βαθιές τσέπες, να κάνουν την εμφάνισή τους καλώδια HDMI για τους ίδιους αγοραστές. Μάλιστα, σε εξωφρενικές τιμές που φτάνουν στα 5.000 ευρώ για καλώδιο HDMI πέντε μέτρων που δεν είναι καν Fiber Optic.

Ως εκ τούτου, αν εξαιρέσουμε τα οπτικά καλώδια HDMI που αξίζουν τα λεφτά τους στην μετάδοση μεγάλων αποστάσεων – και όχι μόνο – δεν είναι καθόλου απίθανο αν ρωτήσουμε έναν πωλητή για το πιο καλώδιο να επιλέξουμε, να μας πει πως το ακριβότερο έχει δυνατότητες που το φθηνό δεν έχει.

Για παράδειγμα, πως μπορεί να μεταφέρει πιο γρήγορα βίντεο ποιότητας 4Κ, επτακάναλο ήχο, δεν μειώνεται η ποιότητα από παρεμβολές, έχει καλύτερη πιστότητα σήματος, επιχρυσωμένα βύσματα, κ.λ.π.

Βέβαια, ο πωλητής δουλεύει με ποσοστά, οπότε η γνώμη του δεν είναι ακριβώς αντικειμενική. Είναι σαν να ρωτάμε έναν λύκο ποια είναι η καλύτερη κλειδαριά για το μαντρί μας.

Τι θα έλεγε όμως ένας ειδικός, χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον?

Όλοι οι ειδικοί στα μεγαλύτερα και καταξιωμένα site τεχνολογίας στον κόσμο το λένε κατηγορηματικά: “Stop Wasting Money On Expensive HDMI Cables”. Σε ελεύθερη μετάφραση: Μην πετάτε τα χρήματα σας σε ακριβά καλώδια HDMI.

Εφόσον το καλώδιο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές που είδαμε προηγουμένως, οτιδήποτε περισσότερο από 8-10 ευρώ για δύο μέτρα είναι απλά πεταμένα χρήματα.

Ακόμα και ένα καλώδιο των δύο ευρώ ενδέχεται να μην μας εμφανίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ψηφιακό σήμα θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό το καλώδιο που κοστίζει 100 ευρώ.

Συνοψίζοντας: Τελικά τι καλώδιο HDMI να πάρω?

Παραθέτουμε συγκεντρωτικά τα κριτήρια που πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αγοράσαμε το σωστό καλώδιο HDMI, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Αρχικά, προσέχουμε τον συντελεστή ταχύτητας του καλωδίου, το μέγιστο εύρος ζώνης που υποστηρίζει, και τις υποστηριζόμενες αναλύσεις. Οι δύο παρακάτω εικόνες με τους συγκριτικούς πίνακες μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε όλα αυτά συγκεντρωτικά.

Έτσι, αν θέλουμε απλά να παρακολουθούμε βίντεο 720p ή 1080p ή να δούμε τις 4K ροές του Netflix και του Real-Debrid στο Kodi, μας αρκεί ένα καλώδιο που είναι συμβατό τουλάχιστον με το HDMI 1.4.

Εάν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το καλώδιο που θα αγοράσουμε μπορεί να διαχειριστεί βίντεο 4Κ60Hz, αναζητούμε ένα HDMI 2.0. Κατά προτίμηση, με τον κωδικό QR Premium High Speed ​​στη συσκευασία. Είναι ο πιο επίσημος τρόπος για να είμαστε σίγουροι, χωρίς να χρειαστεί να το δοκιμάσουμε στην πράξη μετά την αγορά.

Αν θέλουμε μια future-proof υλοποίηση για 4K120Hz – 8K60Hz καθώς σκοπεύουμε να αγοράσουμε συσκευές HDMI 2.1, όπως οι κονσόλες παιχνιδιών επόμενης γενιάς της Microsoft και της Sony, ή οι κάρτες γραφικών της σειράς RTX 30 της Nvidia, ή TV 8K, τότε είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε καλώδια με την ένδειξη Ultra High Speed ​​HDMI.

Για αποστάσεις 15 μέτρων και άνω, μπορούμε να προτιμήσουμε κάποιο HDMI Extender. Επεκτείνει το καλώδιο ενισχύοντας το σήμα έως και 35-50 μέτρα. Εναλλακτικά, προχωράμε σε High speed HDMI καλώδιο Ethernet έως 50 μέτρα, που υποστηρίζει ανάλυση βίντεο 4K στα 60Hz.

Για μετάδοση ήχου και εικόνας χωρίς καθόλου απώλειες σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, και με εξαιρετική απόδοση σε 4Κ60Hz, μπορούμε να προτιμήσουμε τα οπτικά καλώδια HDMI, ή ένα ενεργό καλώδιο οπτικής ίνας (AOC).

Εσείς με τι κριτήρια αγοράζετε καλώδια HDMI?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα καλώδια HDMI, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#327 - Όριο Συσκευών Netflix, Δωρεάν Παιχνίδια Steam, IMEI Smartphone, Επεξεργασία DM Στο Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20240518 - Assassin's Creed Shadows, Το Fallout Συναντά Το Fortnite, Το Hero Shooter Deadlock Από Τη Valve
GamingSteps