Home » Technology Explained » Ασύρματο HDMI: Τι Είναι Και Τι Προσφέρει Στην Πράξη
Ασύρματο HDMI: Τι Είναι Και Τι Προσφέρει Στην Πράξη

Ασύρματο HDMI: Τι Είναι Και Τι Προσφέρει Στην Πράξη

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα καλώδια HDMI αποτελούν το κυρίαρχο μέσο για τη μεταφορά βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Όμως, έχουν προφανή μειονεκτήματα. Το ασύρματο HDMI μειώνει θεαματικά όλα αυτά τα προβλήματα και την ακαταστασία που σχετίζονται με τα καλώδια, χωρίς να υπάρχει απώλεια ποιότητας. Δείτε τι μπορεί να προσφέρει η ασύρματη σύνδεση υψηλής ευκρίνειας και γιατί, παρ' όλα αυτά, παραμένει στην αφάνεια και δεν είναι δημοφιλής.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το ασύρματο HDMI

Το ασύρματο HDMI είναι ένας διακριτικός όρος για την σύνδεση υψηλής ευκρίνειας ήχου και βίντεο χωρίς την ύπαρξη καλωδίων σε όλα τα προϊόντα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι μία συσκευή αναπαραγωγής Blu-Ray, οικιακοί ή επαγγελματικοί βιντεοπροβολείς, ένας υπολογιστής, μία κονσόλα παιχνιδιών, και βέβαια η τηλεόρασή μας.

Με την ασύρματη σύνδεση υψηλής ευκρίνειας μπορούμε να μεταδώσουμε βίντεο 1080p όχι μόνο στις τηλεοράσεις, αλλά και σε όλες τις HDMI συσκευές του οικιακού μας δικτύου. Επιπλέον, να αντικατοπτρίσουμε ασύρματα την οθόνη του υπολογιστή μας απευθείας στην TV.

Ασύρματο-HDMI-1

Το ασύρματο HDMI φυσικά δεν απαιτεί σύνδεση σε Wi-Fi. Εάν διακοπεί το ίντερνετ, θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις συσκευές μας.

Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μία σύνδεση Bluetooth, αλλά αποκλειστικά για βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Πώς λειτουργεί

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ασύρματο HDMI βασίζεται σε δύο μικροσυσκευές, τον πομπό και τον δέκτη.

Τον πομπό τον συνδέουμε στην πηγή βίντεο για να μεταδώσει το σήμα στον δέκτη που είναι συνδεδεμένος στην οθόνη. Αυτός με τη σειρά του αποκωδικοποιεί αυτή τη συχνότητα σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Αρκετές νέες συσκευές HDMI διαθέτουν ενσωματωμένους αυτούς τους πομπούς υπερύθρων. Μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τηλεχειριστήρια τηλεόρασης για να ελέγχουμε τις συσκευές απομακρυσμένα.

Ασύρματο-HDMI-2

Οι παλαιότερες μονάδες δέκτη και πομπού χρειάζονται καλώδια τροφοδοσίας. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα μοντέλα μπορούν να αντλήσουν ενέργεια απευθείας από τις συσκευές στις οποίες συνδέονται.

Η εμβέλεια της ασύρματης επικοινωνίας ποικίλλει ανάλογα με την τεχνολογία των συσκευών που χρησιμοποιούμε και τον χώρο όπου βρίσκονται. Συνήθως, είναι μεταξύ 10 και 30 μέτρων, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η οπτική επαφή.

Όπως κάθε μορφή ασύρματης μετάδοσης, έτσι και το ασύρματο HDMI είναι επιρρεπές σε παρεμβολές. Τα περισσότερα ασύρματα προϊόντα HDMI λειτουργούν γύρω από τη συχνότητα των 5GHz, που είναι σχετικά ταχύτερη από την αντίστοιχη των 2.4GHz.

Ασύρματο-HDMI-3

Αρκετά νεότερα WiFi router εκπέμπουν επίσης στα 5GHz. Όμως, τα περισσότερα νέα προϊόντα που υποστηρίζουν το ασύρματο HDMI αξιοποιούν τις ζώνες που έχουν τις χαμηλότερες δυνατές παρεμβολές.

Αυτό τα καθιστά μία πολύ αξιόπιστη λύση καθώς προσαρμόζονται αυτόματα στη συχνότητα με τη μικρότερη δυνατή συμφόρηση.

Τι προσφέρει στην πράξη

Τα κύρια πλεονεκτήματα στο ασύρματο HDMI περιστρέφονται γύρω από την άνεση και την έλλειψη ακαταστασίας. Όλοι μας θέλουμε το περιβάλλον μας να έχει μία αξιοπρεπή αισθητική και να δείχνει φιλόξενο, είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο.

Επιπλέον, το ασύρματο HDMI είναι χρήσιμο αν η τηλεόρασή μας δεν έχει αρκετές θύρες HDMI. Οι περισσότερες TV έχουν τουλάχιστον δύο θύρες HDMI, αλλά πολλές φορές δεν δεν είναι αρκετές.

Πολλοί ασύρματοι δέκτες HDMI έχουν πολλαπλές θύρες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε όσες πηγές θέλουμε. Κάποιοι άλλοι που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά μπορούν να προβάλλουν ακόμη και σε πολλές τηλεοράσεις.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα μεγάλο σπίτι με δύο τηλεοράσεις σε δύο δωμάτια που δεν είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, είναι αδύνατο να τους μεταδώσουμε ταυτόχρονα το περιεχόμενο χωρίς καλώδια.

Όμως, αν έχουμε έναν ασύρματο πομπό και δέκτη για streaming HDMI, απλά πρέπει να συνδέσουμε έναν πομπό στη συσκευή που έχει το περιεχόμενο. Αντίστοιχα, τους δέκτες στις τηλεοράσεις που θέλουμε να μεταδώσουμε το περιεχόμενο.

Ασύρματο-HDMI-5

Τα πράγματα φυσικά γίνονται ακόμη πιο εύκολα με το ασύρματο HDMI όταν θέλουμε να συνδέσουμε άμεσα και με εύκολο τρόπο τον φορητό μας υπολογιστή απευθείας στην TV του σαλονιού.

Το ασύρματο HDMI δεν είναι μόνο για οικιακή χρήση. Απευθύνεται και σε επαγγελματίες χρήστες. Για παράδειγμα, μπορεί να μας λύσει τα χέρια σε μία συνάντηση με συνεργάτες ή πελάτες, όπου πρέπει να μοιραστούμε μία παρουσίαση ή άλλο έγγραφο εργασίας από τον υπολογιστή μας.

Έτσι, αντί να αναγκάσουμε τους πάντες να μαζευτούν γύρω από την οθόνη του φορητού μας, μπορούμε να προβάλλουμε την εργασία μας σε μία μεγαλύτερη οθόνη τηλεόρασης ή σε έναν βιντεοπροβολέα.

Ασύρματο-HDMI-4

Φυσικά, αυτό γίνεται και με καλώδια. Όμως, ο αυξανόμενος αριθμός καλωδίων δεν βοηθά καθόλου στην αισθητική και κυρίως να διατηρήσουμε τον χώρο μας καθαρό.

Γιατί δεν είναι τόσο δημοφιλές

Έτσι, πολλοί από εμάς θα σκεφτούμε: αφού το ασύρματο HDMI μπορεί να μας λύσει τα χέρια και να μας απαλλάξει από τα καλώδια, τότε γιατί δεν έχει κάνει το απαιτούμενο άλμα στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό γενικότερα?

Το πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση. Ο πομπός πρέπει να κωδικοποιήσει ένα σήμα βίντεο, στη συνέχεια να το μεταδώσει, και αφού ο δέκτης το λάβει, πρέπει να το αποκωδικοποιήσει.

Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα οικονομικά προϊόντα ασύρματης σύνδεσης HDMI ενδέχεται να έχουν μία μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πιο ακριβά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, αρκετές φορές μπορεί να μην είναι εμφανής αν πρόκειται για βίντεο στην TV, καθώς αφορά λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Όμως, η καθυστέρηση θα είναι εμφανέστατη στη μετάδοση παιχνιδιών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ασύρματο HDMI των οικονομικών συσκευών είναι απαγορευτικό για το gaming.

Ασύρματο-HDMI-8

Η λύση αυτών των προβλημάτων της καθυστέρησης βρίσκεται σε νέα ασύρματα κιτ πομπών και δεκτών. Έχουν latency μικρότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Όμως, η αγορά τους δημιουργεί ένα νέο και μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό του κόστους.

Πρόκειται για τον βασικότερο λόγο που το ασύρματο HDMI δεν είναι δημοφιλές. Τα περισσότερα αξιόπιστα κιτ για ασύρματο HDMI είναι πανάκριβα. Οι τιμές ξεκινούν από τα 300 ευρώ και φτάνουν έως και τις 4.000 ευρώ.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα ασύρματα προϊόντα HDMI μπορούν να επικοινωνούν μόνο με έναν πομπό ή δέκτη ταυτόχρονα, τότε η μετάδοση μιας πηγής βίντεο σε πολλαπλές συσκευές γίνεται ακόμη πιο ακριβή και ασύμφορη, λόγω των επιπρόσθετων μικροσυσκευών που θα πρέπει να αγοράσουμε.

Τα διαφορετικά πρότυπα

Επιπλέον, το ασύρματο HDMI έχει να αντιμετωπίσει πολλά ασύμβατα πρότυπα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αυτά είναι το WHDI, το WiGig που υποστηρίζει βίντεο 4K, και το WirelessHD με αξιοπρεπείς ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή, το WHDI είναι η κορυφαία επιλογή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του έναντι των άλλων προτύπων είναι ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα στη συχνότητα των 5GHz ακόμη και αν παρεμβάλλονται τοίχοι. Υποστηρίζει 1080p/60fps και 3D video. Ωστόσο, δεν υποστηρίζει 4K.

Ως εκ τούτου, για να γίνει προσιτό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, το ασύρματο HDMI πρέπει να κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Επιπλέον και σημαντικό, επιβάλλεται να πέσουν οι τιμές στους πομπούς και τους δέκτες.

Το ασύρματο HDMI είναι αναγκαίο?

Παρόλο που το ασύρματο HDMI μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε αρκετούς χρήστες, το υψηλό κόστος το κάνει απαγορευτικό για να το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

Ο μόνος τομέας που το ασύρματο HDMI έχει κερδίσει αρκετό έδαφος είναι αυτός της εκπαίδευσης και των εταιρειών. Προσφέρει νέες μεθόδους διδασκαλίας και διευκολύνει τα πολυάριθμα meetings.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την ασύρματη σύνδεση υψηλής ευκρίνειας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps