Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Φάκελος Χρήστη Windows 11, Δωρεάν Offline Wordle, Εκκαθάριση Netflix
QuickSteps#210 - Φάκελος Χρήστης Windows 11, Δωρεάν Offline Wordle, Εκκαθάριση Netflix

Φάκελος Χρήστη Windows 11, Δωρεάν Offline Wordle, Εκκαθάριση Netflix

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, αλλάζουμε το όνομα του φακέλου χρήστη, απενεργοποιούμε εφαρμογές παρασκηνίου, και εγκαθιστούμε τα παιχνίδια των Windows 7 στα Windows 11. Απαγορεύουμε στο Telegram να αποθηκεύει εικόνες στο κινητό, κατεβάζουμε το Wordle για να παίζουμε offline και δωρεάν για πάντα, και αφαιρούμε σειρές και ταινίες από το “Συνεχίστε να βλέπετε” στο Netflix. Κλειδώνουμε τη θέση των αντικειμένων στο PowerPoint.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αλλάζω το όνομα του φακέλου χρήστη στα Windows 11

Αρκετά προγράμματα δεν αναγνωρίζουν τα Ελληνικά. Αν ο φάκελος χρήστη έχει κάποιο όνομα που περιέχει ελληνικούς χαρακτήρες, τότε μπορεί να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα.

Ευτυχώς, το format δεν αποτελεί μονόδρομο. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να μετονομάσουμε τον φάκελο χρήστη στα Windows 11, λύνοντας έτσι κάθε πρόβλημα που αφορά τα Ελληνικά.

Αρχικά, δημιουργούμε έναν νέο τοπικό λογαριασμό χρήστη με δικαιώματα διαχειριστή. Έπειτα, κάνουμε αποσύνδεση από τον λογαριασμό μας και πραγματοποιούμε σύνδεση στον νέο πρόχειρο λογαριασμό.

Ανοίγουμε την “Εξερεύνηση αρχείων”, και πηγαίνουμε στον φάκελο “Χρήστες”, που βρίσκεται στον δίσκο των Windows.

QuickSteps#210 - Φάκελος Χρήστης Windows 11, Δωρεάν Offline Wordle, Εκκαθάριση Netflix

Σε αυτόν τον φάκελο, υπάρχει και ο φάκελος ο οποίος θέλουμε να μετονομάσουμε. Οπότε, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε το εικονίδιο της μετονομασίας.

Μετά, δίνουμε στον φάκελο το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει, και πατάμε Enter.

Προσοχή: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο λατινικούς χαρακτήρες στο όνομα το φακέλου!

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν αρκετοί υποφάκελοι που το όνομά τους αρχίζει με “S-1-5-”.

Αρχίζουμε να κάνουμε κλικ στους υποφακέλους, παρατηρούμε τα δεδομένα που περιέχει η συμβολοσειρά “ProfileImagePath”, και σταματάμε μόλις βρούμε κάποια στην οποία αναγράφεται ο φάκελος χρήστη μας.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “ProfileImagePath”, στα “Δεδομένα τιμής” αλλάζουμε το όνομα με αυτό το οποίο θέλουμε να έχει ο φάκελος χρήστη, και πατάμε το “OK”.

Προσοχή: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο λατινικούς χαρακτήρες και το όνομα που πληκτρολογούμε να είναι ίδιο με αυτό που δώσαμε στον φάκελο χρήστη.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές. Το όνομα του φακέλου έχει αλλάξει και δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσουμε εκ νέου όλα τα προγράμματα, ούτε να μεταφέρουμε αρχεία. Όλα είναι στη θέση τους και μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κανονικά τον υπολογιστή.

Αν το επιθυμούμε, μπορούμε να καταργήσουμε τον πρόχειρο λογαριασμό που δημιουργήσαμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, μπαίνουμε στο “Οικογένεια και άλλοι χρήστες”, επιλέγουμε τον πρόχειρο λογαριασμό και κάνουμε κλικ στην “Κατάργηση”. Στο παράθυρο επιβεβαίωσης που θα ανοίξει, πατάμε “Διαγραφή λογαριασμού και δεδομένων”.

QuickSteps#210 - Φάκελος Χρήστης Windows 11, Δωρεάν Offline Wordle, Εκκαθάριση Netflix

Πώς απενεργοποιώ εφαρμογές παρασκηνίου στα Windows 11

Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες τρέχουν στο παρασκήνιο, για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, το Windows Update πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για νέες ενημερώσεις. Ομοίως, εάν χρησιμοποιούμε κάποια εφαρμογή πρόγνωσης καιρού, αυτή ελέγχει ανά τακτά διαστήματα για πιθανά νέα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως στέλνει ο server.

Οι εφαρμογές αυτές καταναλώνουν πόρους. Αν και συνήθως δεν επηρεάζουν τις επιδόσεις του υπολογιστή, υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιούν δεδομένα. Επιπλέον, όταν πρόκειται για φορητό υπολογιστή, μειώνουν την αυτονομία της μπαταρίας.

Στην πρώτη περίπτωση, εάν χρησιμοποιούμε σύνδεση με περιορισμένο όγκο δεδομένων ή με ογκοχρέωση, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση δεδομένων. Όσον αφορά τον φορητό υπολογιστή, ενδεχομένως μας ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας.

Σε κάθε περίπτωση, στα Windows 11 μπορούμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή θέλουμε να τρέχει στο παρασκήνιο. Αρχικά, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις και επιλέγουμε τις “Εφαρμογές”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Εφαρμογές και δυνατότητες”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, πατάμε τις τρεις τελείες, και διαλέγουμε τις “Επιλογές για προχωρημένους”.

Μετά, πηγαίνουμε στην ενότητα “Δικαιώματα εφαρμογών στο παρασκήνιο” και στο “Να επιτρέπεται η εκτέλεση αυτής της εφαρμογής στο παρασκήνιο” επιλέγουμε το “Ποτέ”.

Πώς απαγορεύω στο Telegram να αποθηκεύει εικόνες στο κινητό

Το Telegram είναι μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων η οποία έχει ως επίκεντρο την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών της. Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να εμποδίζουν την αποθήκευση των εικόνων που στέλνουν και λαμβάνουν στο κινητό.

Για να τροποποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στο “Settings”.

Μετά, πατάμε το “Chat Settings”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την κατηγορία “Settings” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Save to Gallery”.

Από εδώ και στο εξής, το Telegram δεν θα αποθηκεύει αυτόματα τις εικόνες που λαμβάνουμε ή στέλνουμε στο κινητό. Ωστόσο, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε κάποια εικόνα, τότε την ανοίγουμε, πατάμε τις τρεις τελείες, και επιλέγουμε το “Save to gallery”.

Πώς κατεβάζω το Wordle για να παίζω offline και δωρεάν για πάντα

Το Wordle είναι ένα δημοφιλής browser game στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βρουν μία λέξη πέντε γραμμάτων σε 6 προσπάθειες. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή από οποιονδήποτε browser, μέσω του υπολογιστή, του κινητού, του tablet, της κονσόλας, ακόμα και της τηλεόρασης τους.

Ωστόσο, πρόσφατα η The New York Times εξαγόρασε το παιχνίδι και ανακοίνωσε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα προσθέσει επί πληρωμή στοιχεία. Ευτυχώς, οι χρήστες ανακάλυψαν μία σημαντική λεπτομέρεια.

Το Wordle τρέχει αποκλειστικά μέσω του browser και ο κώδικας του παιχνιδιού περιέχει εκατοντάδες λέξεις, από τις οποίες επιλέγει μία κάθε ημέρα. Αυτό επιτρέπει να κατεβάσουμε μία πλήρη έκδοση του τοπικά στον υπολογιστή μας και να μπορούμε να παίζουμε δωρεάν για αρκετά χρόνια.

Αρχικά, ανοίγουμε τη σελίδα του Wordle σε οποιονδήποτε browser, για τις ανάγκες του οδηγού χρησιμοποιούμε τον Microsoft Edge.

Έπειτα, αποσυνδέουμε τον υπολογιστή από το Internet, είτε αποσυνδέοντας το καλώδιο σύνδεσης, είτε απενεργοποιώντας το Wi-Fi. Μόλις ολοκληρώσουμε την αποσύνδεση, κάνουμε δεξί κλικ στη σελίδα του παιχνιδιού και πατάμε “Αποθήκευση ως”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αποθηκεύσουμε το Wordle, διαλέγουμε “Ιστοσελίδα, πλήρης (*.htm;*.html)”, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Στον φάκελο που επιλέξαμε, θα δούμε ένα αρχείο “.html” και έναν φάκελο. Από εδώ και στο εξής, μπορούμε να παίζουμε offline το Wordle κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο “Wordle – A daily word game.html”, ενώ είμαστε αποσυνδεδεμένοι από το Internet.

Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την online έκδοση του παιχνιδιού και να διατηρούμε ένα ενημερωμένο τοπικό αντίγραφο, σε περίπτωση που η The New York Times το μετατρέψει σε επί πληρωμή εφαρμογή.

Πώς εγκαθιστώ τα παιχνίδια των Windows 7 στα Windows 10 και 11

Τα Windows 7 περιείχαν 11 κλασικά παιχνίδια, τα περισσότερα από κάθε άλλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, από τα Windows 8 η Microsoft σταμάτησε να προσθέτει αυτά τα παιχνίδια στο λειτουργικό της και παρουσίασε το Solitaire Collection.

Αυτή η συλλογή περιέχει μόνο τρία από τα κλασικά παιχνίδια, την Πασιέντζα, το FreeCell, και το Hearts. Ευτυχώς, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλα τα κλασικά παιχνίδια των Windows 7 και XP σε υπολογιστές που τρέχουν Windows 11 ή 10.

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή “Windows 7 Games for Windows 11 and Windows 10” από αυτόν τον ιστότοπο, πατώντας “DOWNLOAD GAMES”.

Έπειτα, αποσυμπιέζουμε το αρχείο “Windows7Games_for_Windows_11_10_8.zip” και κάνουμε διπλό κλικ στο “Windows7Games_for_Windows_11_10_8.exe”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε “Ναι”.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο στο οποίο πατάμε “Επόμενο”.

Έπειτα, επιλέγουμε ποια παιχνίδια θέλουμε να εγκαταστήσουμε και κάνουμε κλικ στην “Εγκατάσταση”.

Μετά, αποεπιλέγουμε το “Learn more about this game package” και το “Learn more about Winaero Tweaker” και πατάμε “Τέλος”.

Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, πλέον έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή όλα τα κλασικά παιχνίδια των Windows και μπορούμε να παίζουμε οποιοδήποτε από αυτά, οποτεδήποτε θελήσουμε.

Πώς αφαιρώ σειρές και ταινίες από το “Συνεχίστε να βλέπετε” στο Netflix

Παλαιότερα, για να αφαιρέσουμε από το “Συνεχίστε να βλέπετε” του Netflix κάποια ταινία ή σειρά, έπρεπε να τη διαγράψουμε από τη “Δραστηριότητα προβολών”, όπως είχαμε περιγράψει και στο παρακάτω QuickSteps, στην ενότητα “Πώς βλέπω το ιστορικό δραστηριότητας στο Netflix”.

QuickSteps#123 - Ιστορικό Netflix, Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome
Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome, Ιστορικό Netflix

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούμε εξελιγμένη αναζήτηση στο Gmail με τη χρήση των Search Chip, εισάγουμε τα email οποιασδήποτε υπηρεσίας στο Gmail, και βλέπουμε το ιστορικό…

Όμως, αυτή η διαδικασία καταργούσε πλήρως τη σειρά ή την ταινία από το περιεχόμενο το οποίο έχουμε παρακολουθήσει και η πλατφόρμα κατέγραφε ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Έτσι, δεν τη λάμβανε υπόψη της όταν υπολόγιζε κατά πόσο μας ταιριάζει ένα είδος ή κάποια μεμονωμένη σειρά ή ταινία.

Ωστόσο, πλέον, το Netflix προσφέρει τη δυνατότητα να αφαιρούμε σειρές και ταινίες από το “Συνεχίστε να βλέπετε”. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να απομακρύνουμε από τη λίστα περιεχόμενο το οποίο δεν επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε τη θέαση του.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή του Netflix στον υπολογιστή, στο κινητό, στο tablet, ή στην τηλεόραση μας. Έπειτα, εντοπίζουμε το “Συνεχίστε να βλέπετε” και ανάλογα τη συσκευή, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Εάν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για κινητό, πατάμε τις τρεις τελείες και επιλέγουμε “Κατάργηση από τη σειρά”.

Μέσω browser ή της εφαρμογής για υπολογιστές, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από τη σειρά ή ταινία που θέλουμε να αφαιρέσουμε και κάνουμε κλικ στο “Χ”.

Τέλος, αν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για τηλεοράσεις, τότε ανοίγουμε τη σελίδα πληροφοριών της σειράς ή της ταινίας και πατάμε το “X”.

Πώς κλειδώνω τη θέση των αντικειμένων στο PowerPoint

Ο σχεδιασμός διαφανειών με το PowerPoint απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα αν η εκάστοτε διαφάνεια περιέχει πολλά αντικείμενα. Ένα ασυναίσθητο κλικ μπορεί να γίνει η αιτία μετακίνησης οποιουδήποτε αντικειμένου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει όλο το περιεχόμενο της διαφάνειας.

Μπορούμε να αποφύγουμε τέτοια ατυχήματα, κλειδώνοντας το κάθε αντικείμενο στη θέση του. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το επιτύχουμε με δύο τρόπους. Για να κλειδώσουμε άμεσα ένα και μόνο αντικείμενο, το επιλέγουμε, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε “Κλείδωμα”.

Στην περίπτωση που θέλουμε να κλειδώσουμε περισσότερα από ένα αντικείμενα, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα, και από την “Τακτοποίηση” κάνουμε κλικ στο “Παράθυρο επιλογής”.

Στο δεξί τμήμα του παραθύρου θα ανοίξει ένα πλαίσιο, το οποίο περιέχει μία λίστα με όλα τα αντικείμενα της διαφάνειας.

Για να κλειδώσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο, πατάμε το λουκέτο δίπλα στην καταχώρηση του.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps