Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome, Ιστορικό Netflix
QuickSteps#123 - Ιστορικό Netflix, Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome

Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome, Ιστορικό Netflix

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούμε εξελιγμένη αναζήτηση στο Gmail με τη χρήση των Search Chip, εισάγουμε τα email οποιασδήποτε υπηρεσίας στο Gmail, και βλέπουμε το ιστορικό δραστηριότητάς μας από το Netflix. Ανοίγουμε προγράμματα με συντομεύσεις πληκτρολογίου και απενεργοποιούμε το Caps Lock με το Shift στα Windows 10. Κάνουμε εγγραφή των ήχων μιας καρτέλας στον Chrome και εφαρμόζουμε ταυτόχρονα τις ίδιες αλλαγές σε πολλαπλά φύλλα εργασίας στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Εξελιγμένη αναζήτηση στο Gmail με τη χρήση των Search Chip

Τον Μάρτιο του 2020, η Google πρόσθεσε στο Gmail τα νέα φίλτρα αναζήτησης “Search Chip”, τα οποία βοηθούν στην ταχύτερη εύρεση μηνυμάτων.

Τα φίλτρα αυτά εμφανίζονται αυτόματα κάτω από το πεδίο αναζήτησης, μόλις πληκτρολογήσουμε οποιαδήποτε λέξη και πατήσουμε Enter.

Χρήση των βασικών φίλτρων

Τα διαθέσιμα Search Chip είναι πέντε και το κάθε ένα φιλτράρει με συγκεκριμένο κριτήριο τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Το πρώτο εμφανίζεται μόνο εάν αναζητήσουμε κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάνοντας κλικ στο φίλτρο “Από”, το Gmail εμφανίζει όλα τα email που έχουν ως αποστολέα αυτή τη διεύθυνση.

QuickSteps#123 - Ιστορικό Netflix, Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome

Δεύτερο στη σειρά είναι το Search Chip που αφορά τον χρόνο λήψης των μηνυμάτων. Από προεπιλογή, το Gmail προβάλλει όλα τα email που έχουν σχέση με την αναζήτηση που έχουμε πραγματοποιήσει, άσχετα με το πότε τα λάβαμε.

Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε το φίλτρο και να επιλέξουμε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Εάν πατήσουμε το τρίτο φίλτρο, τότε το Gmail εμφανίζει μόνο όσα μηνύματα έχουν συνημμένα αρχεία.

Στη συνέχεια, έχουμε το Search Chip “Προς”, το οποίο φιλτράρει τα email και εμφανίζει μόνο όσα έχουν σταλεί στη διεύθυνση που επιλέξαμε.

Στο παράδειγμά μας, τα διαθέσιμα φίλτρα είναι τα “Προς εμένα” και “Προς Google Play”. Το πρώτο προβάλλει τα μηνύματα που έχει στείλει το Google Play σε εμάς, ενώ το δεύτερο εμφανίζει τα email που έχουμε στείλει εμείς στην υπηρεσία της Google.

Τέλος, αν κάνουμε κλικ στο φίλτρο “Είναι μη αναγνωσμένα”, τότε το Gmail προβάλλει μόνο τα μηνύματα που δεν έχουμε διαβάσει ακόμη.

Σύνθετη αναζήτηση

Εκτός από τα βασικά Search Chip, το Gmail διαθέτει και μία εξελιγμένη αναζήτηση που επιτρέπει την άμεση εφαρμογή πολλαπλών φίλτρων. Κάνοντας κλικ στη “Σύνθετη αναζήτηση”, εμφανίζεται ένα νέο πλαίσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να:

1 – πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνση του αποστολέα και του παραλήπτη.
2 – γράψουμε το θέμα που έχει το μήνυμα.
3 – προσθέσουμε λέξεις που μπορεί να περιέχει ή όχι το μήνυμα.
4 – ορίσουμε κριτήρια για το μέγεθος του email.
5 – επιλέξουμε συγκεκριμένα χρονικά όρια.
6 – διαλέξουμε τον φάκελο στον οποίο θα γίνει αναζήτηση.
7 – ζητήσουμε να προβληθούν μόνο όσα μηνύματα έχουν συνημμένα αρχεία και να μην εμφανιστούν όσα είναι συνομιλίες στο Google Meet.

Σε περίπτωση που δεν μας καλύπτουν όλα τα παραπάνω φίλτρα, μπορούμε να κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία φίλτρου” και να φτιάξουμε το δικό μας.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση των φίλτρων, πατάμε “Αναζήτηση” και το Gmail θα εμφανίσει μόνο όσα email πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίσαμε.

Εισαγωγή email και επαφών από οποιαδήποτε υπηρεσία στο Gmail

Αν χρησιμοποιούμε πολλούς λογαριασμούς email και θέλουμε να διατηρήσουμε μόνο έναν, με το Gmail μπορούμε να εισάγουμε τα μηνύματα και τις επαφές όλων των λογαριασμών σε έναν.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο γρανάζι πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Λογαριασμοί” και πατάμε τον σύνδεσμο “Εισαγωγή μηνυμάτων και επαφών”.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο, στο οποίο γράφουμε τη διεύθυνση email του λογαριασμού του οποίου θέλουμε να εισάγουμε τα δεδομένα και κάνουμε κλικ στη “Συνέχεια”.

Στην επόμενη σελίδα, πατάμε “Συνέχεια”.

Άμεσα, θα ανοίξει ένα δεύτερο παράθυρο, στο οποίο κάνουμε κλικ στο “Next”, πληκτρολογούμε τον κωδικό του λογαριασμού, και πατάμε πάλι “Next”.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να δώσουμε άδεια στην εφαρμογή “ShuttleCloud Migration”, την οποία χρησιμοποιεί το Gmail για να εισάγει τα μηνύματα και τις επαφές του ενός λογαριασμού στον άλλο. Γι' αυτό, κάνουμε κλικ στο “Να επιτρέπεται”.

Μόλις δούμε το μήνυμα “Επιτυχής έλεγχος ταυτότητας”, κλείνουμε το δεύτερο παράθυρο.

Στο αρχικό παράθυρο, βλέπουμε πλέον μία λίστα με τα δεδομένα που μπορούμε να εισάγουμε.

Διαλέγουμε όσα στοιχεία θέλουμε και κάνουμε κλικ στην “Έναρξη εισαγωγής”.

Έπειτα, πατάμε το “ΟΚ” και το Gmail θα ξεκινήσει την εισαγωγή των δεδομένων που επιλέξαμε.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της εισαγωγής εξαρτάται από το πλήθος των email και των επαφών που έχουμε στον δεύτερο λογαριασμό.

Αν θέλουμε να ελέγξουμε την πορεία της διαδικασίας εισαγωγής, μπορούμε να ανοίξουμε τις “Ρυθμίσεις” και να πάμε στην καρτέλα “Λογαριασμοί”.

Στην ενότητα “Εισαγωγή μηνυμάτων και επαφών” μπορούμε να δούμε τους συνδεδεμένους λογαριασμούς και σε τι στάδιο βρίσκεται η εισαγωγή.

Σε περίπτωση που θέλουμε να σταματήσουμε τη διαδικασία εισαγωγής, κάνουμε κλικ στη “διακοπή” και το Gmail θα αποσυνδέσει τον λογαριασμό.

Πώς βλέπω το ιστορικό δραστηριότητας στο Netflix

Το Netflix καταγράφει κάθε ταινία και σειρά που παρακολουθούμε, διατηρώντας έτσι ένα ιστορικό για τη δραστηριότητά μας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, κατά περίπτωση, θα μπορούσαν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Για παράδειγμα, ίσως είδαμε μία καλή ταινία και δεν θυμόμαστε το όνομά της. Μπορούμε απλά να ανατρέξουμε στο ιστορικό που κρατάει το Netflix και να βρούμε τον τίτλο της.

Επίσης, ίσως ξεκινήσαμε να βλέπουμε μία σειρά και τελικά δεν μας αρέσει. Αν την αφαιρέσουμε από το ιστορικό μας, η streaming υπηρεσία θα σταματήσει να την εμφανίζει στη λίστα “Συνεχίστε να βλέπετε”.

Για να δούμε το ιστορικό δραστηριότητας στο Netflix, κάνουμε κλικ στην εικόνα του προφίλ και μπαίνουμε στο “Λογαριασμός”.

QuickSteps#123 - Ιστορικό Netflix, Gmail Search Chips, Εγγραφή Ήχου Chrome

Πηγαίνουμε στην ενότητα “ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ” και πατάμε το βέλος δίπλα από το προφίλ του οποίου θέλουμε να δούμε το ιστορικό.

Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές υπάρχει και η “Δραστηριότητα προβολών”, όπου και κάνουμε κλικ στην “Προβολή”.

Στην επόμενη σελίδα, βλέπουμε όλες τις ταινίες και τα επεισόδια των σειρών που έχουμε παρακολουθήσει στο Netflix.

Αν θέλουμε να δούμε ξανά κάποιο από τα βίντεο, πατάμε τον τίτλο του. Επίσης, μπορούμε να διαγράψουμε από το ιστορικό οποιαδήποτε καταχώρηση πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.

Εγγραφή των ήχων μιας καρτέλας στον Chrome

Αν θέλουμε να καταγράψουμε τον ήχο από τον υπολογιστή, θα βρούμε αρκετά σχετικά προγράμματα, δωρεάν και επί πληρωμή. Μέχρι και τα Windows έχουν ενσωματωμένη εφαρμογή ηχογράφησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόσθετο για τον Chrome που βοηθά να κάνουμε εγγραφή όλων των ήχων που αναπαράγονται σε μία καρτέλα, όπως ένα τραγούδι ή τον ήχο από ένα browser game, χωρίς να πιάνει άλλους ήχους του συστήματος.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και εγκαθιστούμε στον browser το πρόσθετο “Chrome Audio Capture”, κάνοντας κλικ στην “Προσθήκη”.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη σελίδα της οποίας θέλουμε να καταγράψουμε τον ήχο, πατάμε το εικονίδιο του πρόσθετου, και επιλέγουμε “Start Capture”.

Για να αποθηκεύσουμε τον ήχο, πατάμε το κουμπί “Save Capture”.

Το πρόσθετο σταματά την εγγραφή και ανοίγει μία νέα σελίδα στην οποία επεξεργάζεται τον ήχο.

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία, κάνουμε κλικ στο “Save Capture”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο, του δίνουμε ένα όνομα, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Να τονίσουμε πως χρειάζεται προσοχή όσον αφορά το νομικό πλαίσιο αν επιχειρήσουμε να καταγράψουμε κάποια συνομιλία που ίσως έχουμε με κάποιον σε βιντεοκλήση μέσω του browser, πχ μέσω του Skype for Web.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά θα βρείτε στον οδηγό μας:

Πώς Κάνω Ηχογράφηση Κλήσεων σε Android και Skype

Σε πολλούς από μας έχει τύχει να θέλουμε να καταγράψουμε μία τηλεφωνική συνομιλία στο κινητό για τους δικούς μας λόγους. Ωστόσο, μόλις τερματιστεί η κλήση,…

Άνοιγμα εφαρμογών και site με συντομεύσεις πληκτρολογίου

Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου μπορούν να μας γλιτώσουν πολύ χρόνο κατά την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι συντομεύσεις “Ctrl+C” και “Ctrl+V”, τις οποίες χρησιμοποιούμε πολλές φορές, καθημερινά.

Με τη βοήθεια του portable app “LeoMoon HetKeyZ” μπορούμε να ορίσουμε συντομεύσεις για το άνοιγμα συγκεκριμένων προγραμμάτων και ιστοσελίδων, την εφαρμογή διαφόρων ρυθμίσεων στα Windows, και πολλά άλλα.

Εφόσον κατεβάσουμε το πρόγραμμα από τον επίσημο ιστότοπο και το τρέξουμε, θα δούμε το εικονίδιο του στην περιοχή ειδοποιήσεων.

Δημιουργία συντομεύσεων

Για να μπούμε στις ρυθμίσεις του “LeoMoon HetKeyZ” και να δημιουργήσουμε νέες συντομεύσεις, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του και επιλέγουμε το “Settings”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Add New”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε τι θέλουμε να κάνει η συντόμευση.

Η πρώτη επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας είναι να τρέχει κάποιο πρόγραμμα. Για να επιλέξουμε το πρόγραμμα, κάνουμε κλικ στο “Browse File”.

Με το “Open a folder” μπορούμε να δημιουργήσουμε μία συντόμευση που θα ανοίγει έναν φάκελο. Για να διαλέξουμε τον φάκελο, πατάμε το “Browse Folder”.

Η τρίτη ρύθμιση επιτρέπει την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών, όπως για παράδειγμα τη μείωση της έντασης του ήχου.

Το “LeoMoon HetKeyZ” επιτρέπει και τη δημιουργία συντομεύσεων για το άνοιγμα ιστοσελίδων.

Για να φτιάξουμε μία τέτοια συντόμευση, επιλέγουμε το “Open a URL” και στο σχετικό πλαίσιο γράφουμε τη διεύθυνση του ιστότοπου.

Η τελευταία επιλογή μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία συντόμευση η οποία κάνει επικόλληση το κείμενο που θα γράψουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Μόλις επιλέξουμε και ρυθμίσουμε την εργασία που θα εκτελεί η συντόμευση, διαλέγουμε τον συνδυασμό των κουμπιών που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο “Add”.

Επεξεργασία και διαγραφή συντομεύσεων

Για να επεξεργαστούμε ή να διαγράψουμε μία συντόμευση, την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο “Edit Selected” ή “Delete Selected”, αντίστοιχα.

Απενεργοποίηση του Caps Lock με το Shift

Συνήθως, όταν συντάσσουμε κείμενα δεν χρησιμοποιούμε συχνά κεφαλαία γράμματα. Ωστόσο, σε όλους μας έχει τύχει να ενεργοποιήσουμε κατά λάθος το Caps Lock και ξαφνικά να γράφουμε τα πάντα με κεφαλαία.

Τα Windows 10 προσφέρουν τη δυνατότητα να ορίσουμε ως κουμπί απενεργοποίησης του Caps Lock το Shift.

Επίσης, διαθέτουν μία ρύθμιση που όταν είναι ενεργή, το λειτουργικό σύστημα παράγει έναν ήχο κάθε φορά που πατάμε τα Caps Lock, Num Lock, ή Scroll Lock.

Απενεργοποίηση του Caps Lock με το Shift

Αρχικά, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και κάνουμε κλικ στις “Συσκευές”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την κατηγορία “Πληκτρολόγηση” και πατάμε τον σύνδεσμο “Σύνθετες ρυθμίσεις πληκτρολογίου”.

Μετά, κάνουμε κλικ στα “Πλήκτρα πρόσβασης γλώσσας εισόδου”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε το “Πατήστε το πλήκτρο Shift” και πατάμε “ΟΚ”.

Αναπαραγωγή ήχου

Πρώτα από όλα, ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις”, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Ηχητικό σήμα”, και κάνουμε κλικ στο “Ηχητικό σήμα κατά το πάτημα Caps Lock, Num Lock, ή Scroll Lock”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από τη “Χρήση πλήκτρων εναλλαγής”.

Από εδώ και πέρα, κάθε φορά που πατάμε οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα κουμπιά, τα Windows 10 θα κάνουν έναν συγκεκριμένο ήχο.

Αυτόματη εφαρμογή αλλαγών σε πολλαπλά φύλλα στο Excel

Όταν επεξεργαζόμαστε μεγάλα αρχεία Excel, υπάρχει πιθανότητα να εφαρμόζουμε τις ίδιες αλλαγές σε πολλά φύλλα εργασίας.

Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, πραγματοποιούμε όλες τις αλλαγές στο ένα φύλλο. Έπειτα, αντιγράφουμε το περιεχόμενό του και το κάνουμε επικόλληση στα υπόλοιπα.

Ωστόσο, το Excel έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο ονομάζεται “Ομαδοποίηση” και αυτοματοποιεί την παραπάνω διαδικασία.

Με το χαρακτηριστικό αυτό δημιουργούμε ομάδες φύλλων εργασίας. Έπειτα, οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιούμε στο ένα φύλλο μιας ομάδας, εφαρμόζεται αυτόματα και στα υπόλοιπα.

Για να δημιουργήσουμε μία ομάδα φύλλων εργασίας, επιλέγουμε το πρώτο, κρατάμε πατημένο το “Ctrl”, και κάνουμε κλικ διαδοχικά στα άλλα φύλλα.

Από εδώ και στο εξής, μπορούμε να κάνουμε όσες αλλαγές θέλουμε μόνο σε ένα φύλλο και αυτές θα πραγματοποιούνται αυτόματα σε όλα τα φύλλα της ομάδας.

Η ομαδοποίηση των φύλλων εργασίας στο Excel μπορεί να μας γλιτώσει πολύ χρόνο κατά την επεξεργασία μεγάλων αρχείων, τα οποία περιέχουν πολλά επαναλαμβανόμενα δεδομένα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps