Home » Software » Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC
Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αμέσως μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 11, εμφανίστηκαν αξιόπιστες λύσεις για την εγκατάσταση του λειτουργικού σε μη συμβατά PC. Η Microsoft επιβεβαίωσε αυτές τις μεθόδους, και έτσι μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή που δεν πληροί τις απαιτήσεις συστήματος. Δείτε την πολύ εύκολη μέθοδο που μας κάνει αυτόματα την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση Windows 11 με διάφορους τρόπους σε όλους τους υπολογιστές, αλλά και σε εικονική μηχανή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Δείτε τους οδηγούς μας για κατέβασμα Windows 11 και καθαρή εγκατάσταση Windows 11 σε συμβατό υπολογιστή.

Εγκατάσταση ή αναβάθμιση Windows 11 σε μη συμβατό PC

Μία από τις απαιτήσεις των Windows 11 είναι το TMP 2.0 (Trusted Platform Module). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε επεξεργαστές Intel 8ης γενιάς και AMD Ryzen 2ης γενιάς και άνω.

Ακόμα λοιπόν κι αν έχουμε έναν υπολογιστή με καλές τεχνικές δυνατότητες, από τον οποίο όμως απουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, η Microsoft αποκλείει τη δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 11.

Επίσης, η Microsoft έχει συγκεκριμένη λίστα επεξεργαστών, Intel και AMD, που υποστηρίζουν επισήμως τα Windows 11. Θα βρείτε τις λίστες στους παρακάτω συνδέσμους:

Παρ' όλα αυτά, προγραμματιστές δημοσίευσαν στο Github ένα μικρό εργαλείο δημιουργίας μέσων, ανοιχτού κώδικα, που θα μας επιτρέψει να παρακάμψουμε όλες τις αυστηρές απαιτήσεις υλικού που επέβαλε η Microsoft.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο λειτουργικό θα μπορεί να τρέξει, όχι μόνο σε παλαιότερους υπολογιστές, αλλά και στις εικονικές μηχανές πριν βγάλουν ακόμα εκδόσεις ειδικά για Windows 11.

Η Microsoft απαιτεί πλέον συμβατό υλικό ακόμη και σε εικονική μηχανή και έχει σταθερή στάση ως προς τις απαιτήσεις του συστήματος. Επίσης, αναφέρει ρητά πως οι μη συμβατοί υπολογιστές ενδέχεται να μην λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας, αν και στην πράξη δεν το έχουμε δει να επιβεβαιώνεται.

Υποστήριξη και από την Microsoft

Κατά ειρωνικό τρόπο, και η ίδια η εταιρεία δημοσίευσε νέες οδηγίες σχετικά με την αναβάθμιση Windows 11 σε PC που δεν είναι συμβατά με τις απαιτήσεις συστήματος του νέου λειτουργικού.

Ωστόσο, εκτός του απαιτείται χειροκίνητη παρέμβαση στο μητρώο, η παράκαμψη ισχύει μόνο για υπολογιστές που έχουν τουλάχιστον TPM 1.2. Πρέπει να είναι ενεργοποιημένο στις ρυθμίσεις του BIOS.

Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει σε όλα τα PC. Για παράδειγμα, στην εικονική μηχανή που τη δοκιμάσαμε δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα με το ISO της Microsoft που κατεβάσαμε από τη σελίδα της.

Universal Media CreationTool

Και εδώ είναι που έρχεται το Universal Media CreationTool. Είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που αυτοματοποιεί τη διαδικασία καθώς με μερικά μόνο κλικ μας δίνει πρόσβαση σε όλες τις επιλογές για την επίσημη εγκατάσταση ή αναβάθμιση Windows 11.

Το εργαλείο δεν είναι νέο, αλλά η υποστήριξη για Windows 11 και η δυνατότητα παράλειψης ελέγχου TPM προστέθηκαν αυτόν τον μήνα.

Επίσης, σε αντίθεση με το Microsoft Media Creation Tool που κατεβάζει μόνο το πιο πρόσφατο διαθέσιμο ISO από την εταιρεία, το Universal Media CreationTool, μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε ή να επιστρέψουμε σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows 10.

Εμείς το χρησιμοποιήσαμε σε ένα μη συμβατό PC με Windows 10 και σε μια εικονική μηχανή, και είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά την αυτόματη αναβάθμιση Windows 11 που θα δούμε με το εργαλείο, διατηρήθηκαν όλα τα προσωπικά μας αρχεία και οι εφαρμογές μας στο PC.

Όμως, πάντοτε κάτι μπορεί να πάει στραβά. Γι' αυτό, είναι καλή ιδέα να έχουμε κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών μας αρχείων, με κάποια από τις ακόλουθες εφαρμογές που έχουμε παρουσιάσει:

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…

Αντίγραφο Ασφαλείας Windows Με Το EaseUS Todo Backup

Το να έχουμε ένα ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας των Windows μας δίνει τη σιγουριά πως ό,τι και να πάθει το λειτουργικό σύστημα, μπορούμε να το επαναφέρουμε…

Αντίγραφα Ασφαλείας Windows με το Macrium Reflect Free

Μία σωστή κίνηση μετά από ένα “φρέσκο” φορμάτ στο υπολογιστή είναι η λήψη μίας καθαρής εικόνας του συστήματος, με τους drivers και τα πιο σημαντικά…

Βήμα 1 – Λήψη εργαλείου ανοικτού κώδικα

Αρχικά πατάμε σε αυτόν τον σύνδεσμο για να εισέλθουμε στο Github και να κατεβάσουμε το Universal MediaCreationTool.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσουμε πρώτα στο “Code” και μετά στη λήψη του zip όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα.

Βήμα 2 – Εξαγωγή του zip

Στη συνέχεια, εξάγουμε στην επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού θέλουμε το περιεχόμενο του zip. Μόλις ανοίξουμε τον φάκελο, θα δούμε ότι περιέχει μερικά αρχεία.

Βήμα 3 – Eκτέλεση του αρχείου δέσμης

Κατόπιν, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο MediaCreationTool.bat και το εκτελούμε με δικαιώματα διαχειριστή. Αγνοούμε τις προειδοποιήσεις των Windows, καθώς το script είναι απόλυτα ασφαλές στη χρήση. Απλά πατάμε στις περισσότερες πληροφορίες…

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

…και μετά στην εκτέλεση.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Ενδέχεται να μην μας εμφανίσουν τα Windows προειδοποίηση για επικίνδυνο αρχείο, αλλά το antivirus που χρησιμοποιούμε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βάλουμε το MediaCreationTool.bat στις εξαιρέσεις του λογισμικού ασφαλείας που χρησιμοποιούμε.

Βήμα 4 – Επιλογή Windows 11

Μόλις τρέξουμε το αρχείο δέσμης, σε λίγο θα δούμε ένα μεγάλο μπλε παράθυρο γραμμής εντολών. Κατόπιν, θα εμφανιστεί σε άλλη καρτέλα και ένας πίνακας με διάφορες επιλογές.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Δεδομένου ότι θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση ή αναβάθμιση Windows 11, δεν έχουμε παρά να κάνουμε κλικ στο “11” στο κάτω τμήμα της καρτέλας για να συνεχίσουμε.

Τελικό Βήμα – Επιλογή μεθόδου για την εγκατάσταση ή αναβάθμιση Windows 11

Στην επόμενη οθόνη, θα εμφανιστούν οι επιλογές που έχουμε για την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση Windows 11.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Πρόκειται για τις ίδιες σχεδόν επιλογές που δίνει και η Microsoft στην επίσημη σελίδα της υποστήριξης για τους συμβατούς υπολογιστές. Τις αναλύσαμε στον προηγούμενο οδηγό για τα Windows 11.

Αυτόματη αναβάθμιση Windows 11 από Windows 10

Το “Auto Setup” είναι η πιο εύκολη επιλογή. Τα κάνει όλα αυτόματα στον υπολογιστή, χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως ενέργεια.

Για την ακρίβεια, μόλις το πατήσουμε θα ξεκινήσει τα μαγικά του, παρακάμπτοντας τον έλεγχο συμβατότητας. Κατόπιν, θα ξεκινήσει άμεσα την δωρεάν αναβάθμιση Windows 11 από Windows 10, μαζί με αυτόματη ανίχνευση έκδοσης, γλώσσας, και αρχιτεκτονικής.

Επιπλέον, κάνει αυτόματα και όλες τις απαιτούμενες ενημερώσεις πριν αποκτήσουμε την επίσημη αναβάθμιση του Οκτωβρίου.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Έτσι λοιπόν, πατώντας στο “Auto Setup”…

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

…αρχικά θα μας εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο. Όπως παρατηρούμε πάνω αριστερά, υπάρχει η ένδειξη “Εγκατάσταση των Windows 10”, ενώ εμείς είχαμε επιλέξει την εγκατάσταση Windows 11.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Δεν πρόκειται για λάθος ή για κάποια αστοχία. Απλά το Universal MediaCreationTool ξεγελά τον έλεγχο για τις απαιτήσεις συστήματος, χρησιμοποιώντας τις απαιτήσεις των Windows 10 αντί των Windows 11.

Έτσι, μπορεί να προχωρήσει στην αναβάθμιση Windows 11 στο μη συμβατό σύστημα, παρακάμπτοντας έτσι την “πόρτα” της Microsoft.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Με το “Auto Setup” η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά, καθώς όπως αναφέραμε το εργαλείο θα μας κάνει μονομιάς τη δωρεάν αναβάθμιση Windows 11 από Windows 10, χωρίς άλλες ενέργειες εκ μέρους μας.

Κάποια στιγμή θα δούμε και το πολυπόθητο “Εγκατάσταση των Windows 11” πάνω αριστερά.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Κατά τη διάρκεια της αυτόματης διαδικασίας, θα εμφανιστεί μερικές φορές η μαύρη καρτέλα της γραμμής εντολών όπου δεν χρειάζεται κάποια δική μας ενέργεια. Επίσης, θα γίνουν και μερικές επανεκκινήσεις.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Από εκεί και μετά, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα εμφανιστούν η σχετικές καρτέλες των Windows 11 για να κάνουμε τις ρυθμίσεις που επιθυμούμε στο νέο λειτουργικό. Αυτό ήταν όλο.

Εγκατάσταση Windows 11 μέσω του επίσημου ISO

Πολλοί από εμάς, αντί για αναβάθμιση Windows 11, προτιμούμε να κάνουμε καθαρή εγκατάσταση του νέου λειτουργικού. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξουμε το ISO.

Το Universal MediaCreationTool θα κάνει μια διαμορφωμένη λήψη του επίσημου ISO των Windows 11 στο σύστημα μας για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Πρόκειται για την επίσημη έκδοση 21H2, γνωστή και ως October 2021 update.

Έτσι, πατώντας στο “Create ISO”, αρχικά θα μας εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο. Απλά πατάμε στο Ναι.

Eύκολη-Εγκατάσταση-Windows-11-Σε-Μη-Συμβατούς-Υπολογιστές-1mμmaaαααaα

Στη συνέχεια, θα δούμε πάλι ότι υπάρχει η ένδειξη “Λήψη των Windows 10”, ενώ εμείς είχαμε επιλέξει την εγκατάσταση Windows 11. Όπως αναφέραμε προηγουμένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Κατόπιν θα δούμε για λίγο ένα παράθυρο του Powershell με τη διαδικασία της δημιουργίας του ISO, όπου και εδώ δεν κάνουμε καμία ενέργεια.

Eύκολη-Εγκατάσταση-Windows-11-Σε-Μη-Συμβατούς-Υπολογιστές-2μα

Το Universal MediaCreationTool θα προχωρήσει από μόνο του τη διαδικασία χωρίς να κάνουμε κάτι άλλο. Θα ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα, ανάλογα και τη σύνδεση μας.

Μόλις ολοκληρωθεί εντοπίζουμε το αρχείο ISO των Windows 11 στον φάκελο του εργαλείου, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια εικονική μηχανή, ή όπως νομίζουμε εμείς.

Καθαρή Εγκατάσταση Windows 11 μέσω USB

Αν θέλουμε την εγκατάσταση Windows 11 σε περισσότερους μη συμβατούς υπολογιστές καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το “Create USB”. Αρκεί μόνο να έχουμε μια διαμορφωμένη μονάδα USB τουλάχιστον 16GB τοποθετημένη στον υπολογιστή μας.

Eύκολη Εγκατάσταση Windows 11 Σε Μη Συμβατούς Υπολογιστές 1mμmaaαααa

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε μια μονάδα εκκίνησης που θα λειτουργεί με οποιονδήποτε άλλο μη συμβατό υπολογιστή που δεν υποστηρίζει TPM 2.0 και τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος.

Πατώντας στο “Create USB” θα μας εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο. Όπως παρατηρούμε και εδώ υπάρχει πάλι η ένδειξη “Εγκατάσταση των Windows 10”, ενώ εμείς είχαμε επιλέξει την εγκατάσταση Windows 11. Δεν υπάρχει ανησυχία.

Eύκολη Εγκατάσταση Windows 11 Σε Μη Συμβατούς Υπολογιστές 1mμmaaα

Σε αυτή την καρτέλα μπορούμε να επιλέξουμε, είτε μια μονάδα USB, είτε το αρχείο ISO. Αμφότερες οι επιλογές θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το μέσο εγκατάστασης για τα Windows 11.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, το Universal MediaCreationTool θα προχωρήσει από μόνο του τη διαδικασία χωρίς να κάνουμε κάτι άλλο.

Μόλις ολοκληρωθεί, μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε τη μονάδα USB ή το DVD με το ISO για να εγκαταστήσουμε τα Windows 11 σε όποιο PC θέλουμε παρακάμπτοντας επιτυχώς τους περιορισμούς.

Υποστηρίζονται οι ενημερώσεις ασφαλείας με αυτή την μέθοδο?

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αναβάθμιση Windows 11 που εγκαταστήσαμε στο μη συμβατό PC με την μέθοδο του Universal MediaCreationTool, έτρεξαν ενημερώσεις ασφαλείας από την Microsoft.

Βέβαια, αφορούσαν αποκλειστικά το νέο Microsoft Defender Antivirus.

Πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του Universal MediaCreationTool, θα είναι εφικτές οι σημαντικές μελλοντικές ενημερώσεις εκδόσεων των Windows 11, διαμέσου του σχετικού πίνακα των εκδόσεων που είδαμε στο βήμα 4.

Αν μας απασχολεί πολύ το θέμα της ασφάλειας, καλό είναι να τρέχουμε το εργαλείο μια στις τόσες για τυχόν ενημερώσεις, ή να παρακολουθούμε εάν υπάρχει κάποιο σχετικό update στη σελίδα του στο GitHub.

Τέλος, δεν γνωρίζουμε αν το ασύμβατο υλικό του υπολογιστή προκαλέσει τυχόν σφάλματα στα Windows 11. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερώσουμε τον οδηγό αν παρατηρήσουμε κάτι σημαντικό, είτε σε επίπεδο ενημερώσεων, είτε σε θέματα συμβατότητας και σφαλμάτων.

Μπορώ να επιστρέψω στα Windows 10 μετά την αναβάθμιση Windows 11?

Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα μετά την αναβάθμιση Windows 11 και το νέο λειτουργικό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, ή απλά δεν είμαστε έτοιμοι για τη σημαντική αλλαγή, μπορούμε να επιστρέψουμε στην τρέχουσα έκδοση των Windows 10.

Δεν έχουμε παρά να πάμε στις “Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αποκατάσταση > Επιστροφή”, για να γυρίσουμε ξανά στην προηγούμενη έκδοση των Windows 10.

Εγκατάσταση Windows 11 Σε Μη Συμβατούς Υπολογιστές 3μακλαν

Καλό είναι να θυμόμαστε πως αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο για 10 ημέρες μετά την αναβάθμιση Windows 11. Τα αρχεία που απαιτούνται για την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας θα αφαιρεθούν αυτόματα για να ελευθερωθεί χώρος στον δίσκο της συσκευής μας.

Ειδάλλως, έχουμε και την λύση της επιστροφής μέσω του Universal MediaCreationTool, όπου δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί.

Εσείς θα κάνετε εγκατάσταση ή αναβάθμιση Windows 11 στον μη συμβατό υπολογιστή σας?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση Windows 11 σε μη συμβατούς υπολογιστές, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps