Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη εκδήλωση της Microsoft για τα Windows 11, το νέο λειτουργικό σύστημα έχει ήδη διαρρεύσει σχεδόν στο σύνολό του. Διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο μενού, ανανεωμένη γραμμή εργασιών, αλλά και χαρακτηριστικά που κάνουν το λειτουργικό της Microsoft να είναι πιο γρήγορο και πιο μοντέρνο. Στον οδηγό θα δούμε μια αναλυτική παρουσίαση του νέου περιβάλλοντος, καθώς και πώς γίνεται η εγκατάσταση Windows 11 με ασφάλεια σε μία εικονική μηχανή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Για να κατεβάσετε τη leaked εκδοση των Windows 11, δείτε τον οδηγό μας:

Κατέβασμα Windows 11: Download της Leaked Έκδοσης 21996.1

Όταν η νέα έκδοση των Windows θα είναι επισήμως διαθέσιμη στην αγορά, το κατέβασμα Windows 11 θα γίνεται απευθείας από τη Microsoft, όπως γίνεται ήδη…

Τι είναι τα Windows 11 Dev build 21996.1

Η Microsoft είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια ειδική εκδήλωση στις 24 Ιουνίου για την παρουσίαση της επόμενης γενιάς των Windows, την οποία και θα σχολιάσουμε ζωντανά στο κανάλι του PCsteps στο YouTube. Μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές για να ενημερωθείτε άμεσα για την live παρουσίαση.

Ωστόσο, το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft έχει ήδη διαρρεύσει στο ίντερνετ αυτές τις ημέρες, και διατίθεται για λήψη σε αρχείο ISO με μέγεθος περίπου 4,5GB.

Πρόκειται για μια πρώιμη έκδοση των Windows 11 η οποία έχει προκαλέσει ντελίριο και συμφόρηση λήψεων από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

Σύμφωνα με ξένα έγκυρα site, αυτή η διαρροή δεν προέρχεται επίσημα από τη Microsoft.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ήταν προμελετημένη από την ίδια την εταιρεία που θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο έγινε μεγάλος διαφημιστικός ντόρος λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του νέου λειτουργικού στις 24 Ιουνίου 2021.

Μάλιστα, 30 λεπτά μετά τη διαρροή υπήρξε επίσημο tweet της Microsoft πάνω σε αυτό το θέμα.

Windows 11

Παρουσίαση Windows 11

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές μετά την εγκατάσταση Windows 11 είναι η διεπαφή χρήστη. Κάνει τα Windows να φαίνονται πιο μοντέρνα. Επιπλέον, φαίνεται να είναι πιο γρήγορα, ακόμη και στην εικονική μηχανή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Microsoft θεωρεί ότι η επερχόμενη έκδοση των Windows είναι η πιο σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία.

Η Έναρξη και η γραμμή εργασιών

Όπως παρατηρούμε, στη νέα εγκατάσταση Windows 11 τα εικονίδια της γραμμής εργασιών βρίσκονται τώρα στο κέντρο από προεπιλογή.

Windows 11 5αα

Τα Windows 11 διαθέτουν πλέον αρκετά νέα εικονίδια και στρογγυλεμένες γωνίες στις καρτέλες των μενού, γεγονός που καθιστά τη συνολική εμφάνιση ακόμα καλύτερη.

Windows 11 7αααμμ

Το μενού Έναρξη εμφανίζει τις “καρφιτσωμένες εφαρμογές”, και η προτεινόμενη ενότητα λίγο παρακάτω στην καρτέλα (Recommended) εμφανίζει κυρίως τις εφαρμογές και τα αρχεία που μάλλον ανοίξαμε πρόσφατα.

Δεν είναι ακόμη σαφές από την τρέχουσα εγκατάσταση Windows 11 εάν η Microsoft θα προτείνει πρόσφατα έγγραφα και εφαρμογές, ή αν θα επιλεγούν αυτά που θεωρούν τα Windows ότι είναι σχετικά.

Windows 11 7α

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Microsoft έχει αποφασίσει να σκοτώσει τα Live Tiles που εμφανίστηκαν στα Windows 10 και να μεταβεί σε μία απλή ιεραρχία εικονιδίων των εφαρμογών.

Για να ανοίξουμε τη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο κουμπί “Όλες οι εφαρμογές” στην επάνω δεξιά γωνία του μενού “Έναρξη”.

Windows 11 7αα

Νέα στοιχεία ελέγχου και Widgets

Τα νέα στοιχεία ελέγχου μας επιτρέπουν να οργανώσουμε τα παράθυρα σε διαφορετικά μεγέθη και σε μια προκαθορισμένη τοποθεσία στην εγκατάσταση Windows 11.

Απλώς τοποθετούμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο “μεγιστοποίηση παραθύρων”. Αμέσως θα δούμε μια επιλογή για ευθυγράμμιση του παραθύρου σε διάφορες διαμορφώσεις.

Επίσης, τα Windows 11 φαίνεται να είναι αρκετά έξυπνα για να γνωρίζουν ότι μια οθόνη 1440p ή 2160p προσφέρει περισσότερο χώρο για την ευθυγράμμιση των παραθύρων. Έτσι, θα μας δώσουν περισσότερες επιλογές από αυτές που μας δίνουν τα Windows 10.

Windows 11 7αααμm

Επιπλέον, όπως θα έχουμε ήδη παρατηρήσει, τα εικονίδια έχουν ωραία και μοντέρνα χρώματα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα παρατηρήσουμε στην εγκατάσταση Windows 11 είναι το εικονίδιο “Widgets” στη γραμμή εργασιών.

Ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό διέθεταν τα Windows Vista, όμως η Microsoft το είχε καταργήσει διότι ο κώδικας εκείνης της έκδοσης αποτελούσε σοβαρό ρίσκο ασφαλείας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να το έκαναν πιο σωστά.

Τα διαθέσιμα widgets αυτή τη στιγμή δείχνουν τον καιρό, τις τρέχουσες ειδήσεις, το χρηματιστήριο, και άλλες πληροφορίες.

Windows 11 7ααα

Η σκουρόχρωμη λειτουργία φαίνεται να είναι πιο εντυπωσιακή, καθώς επίσης και οι ταπετσαρίες της επιφάνειας εργασίας.

Η Microsoft έχει συλλέξει αρκετά νέα και εντυπωσιακά wallpapers για τα Windows PC. Είναι προσβάσιμα μέσω της γνωστής ρύθμισης των Windows 10 (δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας > Εξατομίκευση > Φόντο).

Δυστυχώς, η εγκατάσταση Windows 11 Dev build 21996.1 δεν ήταν ενεργοποιημένη, επομένως δεν μπορούμε να δείξουμε τη σκουρόχρωμη λειτουργία στην πράξη με πολλές δικές μας εικόνες.

Τι απουσιάζει από την εγκατάσταση Windows 11

Η εγκατάσταση Windows 11 με την έκδοση που διέρρευσε δεν περιέχει κάποιες νέες δυνατότητες όπως η βελτιωμένη εφαρμογή του Microsoft Store και η δυνατότητα “Auto HDR” που η Microsoft είχε προσθέσει σε συγκεκριμένες σειρές παιχνιδιών του Xbox X.

Παρότι το Auto HDR δοκιμάζεται ως μέρος του προγράμματος Windows Insider για υπολογιστές, δεν θα το δούμε σε αυτή την έκδοση Dev build 21996.1.

Πώς κάνω εγκατάσταση Windows 11 σε εικονική μηχανή

Καθώς δεν πρόκειται για μια σταθερή έκδοση των Windows 11, αλλά για μια ατελής και πρώιμη έκδοση, είναι σοφότερο να κάνουμε την εγκατάσταση Windows 11 σε μια εικονική μηχανή (VM) όπως το VirtualBox, παρά σε έναν κανονικό υπολογιστή.

Windows 11 3ααηη

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εικονικής μηχανής είναι ότι μας προσφέρει μία πλήρη εγκατάσταση Windows 11 σε λίγα λεπτά απευθείας από το ISO που θα κατεβάσουμε.

Με αυτόν τον εύκολο τρόπο μπορούμε να δούμε στην πράξη τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού.

Για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση με την VM, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4GB RAM και πυρήνες στον CPU για να υποστηρίξουμε τόσο το κύριο λειτουργικό, όσο και το λειτουργικό σύστημα της εικονικής μηχανής. Αν το σύστημά μας είναι μικρότερο από αυτό, μήπως ήρθε η ώρα για αναβάθμιση? Ή για αλλαγή υπολογιστή?

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Αγορά Υπολογιστή: PC Build €250 – €11.000 – Ιούνιος 2021

Η αγορά υπολογιστή έχει πολλές ιδιαιτερότητες, ειδικά όταν θέλουμε να παραγγείλουμε ένα PC build στα μέτρα μας. Ποιος είναι ο κατάλληλος επεξεργαστής και ποια μητρική…

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Αγορά Laptop €409-€3.519 Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 27/6-3/7

Η αγορά laptop είναι σημαντικά πιο δύσκολη από την αγορά σταθερού υπολογιστή, καθώς το κόστος είναι αυξημένο και οι δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης, πέραν από τη…

Εκτός όμως από τους πυρήνες και τη RAM, είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίζει η CPU μας το IOMMU.

Όλοι οι Intel Core i3/i5/i7 υποστηρίζουν virtualization (VT-x). Επίσης, το υποστηρίζουν κάποιοι Celeron ή Core 2 επεξεργαστές. Θα το βρούμε ακόμα και σε κάποια φτηνιάρικα μοντέλα Intel Atom.

Αν έχουμε έναν AMD επεξεργαστή, είναι ακόμα πιο απλό. Όλοι οι AMD επεξεργαστές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, εκτός από τους Sempron, περιλαμβάνουν AMD-V.

Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για να βρούμε αν η CPU μας υποστηρίζει virtualization είναι τρέχοντας το SecurAble. Μόλις τρέξουμε το freeware και φορητό πρόγραμμα, θα μας δείξει άμεσα εάν ο επεξεργαστής μας υποστηρίζει virtualization.

Windows 11α

Σε αρκετές μητρικές AMD, το AMD-V virtualization είναι ενεργοποιημένο σαν προεπιλογή. Ωστόσο, σε κάποιους Intel επεξεργαστές και motherboards, το VT-x ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένο.

Σε αυτή την περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε με το VirtualBox, καλό είναι να συμβουλευτούμε τα βήματα της σχετικής ενότητας προηγούμενου οδηγού.

Βήμα 1 – Εγκατάσταση VirtualBox στα Windows

Μόλις είμαστε έτοιμοι, για να εγκαταστήσουμε το VirtualBox στα Windows, πρέπει απλά να το κατεβάσουμε από εδώ, και να τρέξουμε τον Installer. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι ιδιαίτερα απλή και για τον πιο αρχάριο χρήστη.

Windows 11 μμ

Βήμα 2 – Λήψη Windows 11

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα Windows 11 Dev build 21996.1 64-bit διατίθενται σε αρχείο ISO με μέγεθος περίπου 4,5GB. Δείτε τον οδηγό μας για το κατέβασμα Windows 11:

Κατέβασμα Windows 11: Download της Leaked Έκδοσης 21996.1

Όταν η νέα έκδοση των Windows θα είναι επισήμως διαθέσιμη στην αγορά, το κατέβασμα Windows 11 θα γίνεται απευθείας από τη Microsoft, όπως γίνεται ήδη…

Βήμα 3 – Δημιουργία εικονικής μηχανής για την εγκατάσταση Windows 11

Όταν ολοκληρώσουμε την λήψη του ISO, και πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση Windows 11, ανοίγουμε το VirtualBox και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί “Νέο” για να δημιουργήσουμε μια νέα εικονική μηχανή.

Windows 11 3αα

Ονομάζουμε την εικονική μηχανή Windows 11 ή όπως αλλιώς θέλουμε. Στη συνέχεια, επιλέγουμε διαδοχικά τον τύπο “Microsoft Windows” και έκδοση “Windows 10 (64-bit)”. Κάνουμε κλικ στο Επόμενο.

Windows 11 3ααa

Σε αυτή την καρτέλα ορίζουμε τη μνήμη RAM. Συνιστούμε τουλάχιστον 4GB (4096ΜΒ) για να έχουμε μια αξιοπρεπή απόδοση. Μόλις ορίσουμε το μέγεθος μνήμης, πατάμε στο επόμενο.

Windows 11 3ααaα

Κάνουμε κλικ στο “Δημιουργία” για να ξεκινήσουμε την κατασκευή της εικονικής μας μηχανής.

Windows 11 3ααaαα

Στον τύπο αρχείου σκληρού δίσκου αφήνουμε την προεπιλογή “VDI” ως έχει, και πατάμε στο επόμενο.

Windows 11 3ααaααα

Αφήνουμε και τη “Δυναμική εκχώρηση” ως έχει, καθώς θα επιτρέψει στον εικονικό σκληρό δίσκο να αναπτυχθεί ανάλογα με το πόση χωρητικότητα χρειάζεται η εγκατάσταση Windows 11. Πατάμε στο επόμενο.

Windows 11 3ααaαααβ

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να εκχωρήσουμε χώρο τουλάχιστον 35GB. Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Δημιουργήστε” και η νέα εικονική μηχανή μας είναι έτοιμη για χρήση.

Βήμα 4 – Φόρτωση του Windows 11 ISO

Στο επόμενο βήμα, επιλέγουμε στο αριστερό τμήμα την εικονική μηχανή που δημιουργήσαμε και πατάμε στο πράσινο βελάκι της εκκίνησης.

Όταν ξεκινήσει η VM, θα μας ζητήσει να της φορτώσουμε το ISO που κατεβάσαμε. Παραθέτουμε αυτά τα βήματα σε εικόνες.

Windows 11 3ααaαααββ

Windows 11 3ααaαααββν

Εντοπίζουμε το ISO των Windows 11 που κατεβάσαμε προηγουμένως και κάνουμε διπλό κλικ ή πατάμε στο Άνοιγμα κάτω δεξιά.

Στη συνέχεια, αφού δούμε το ISO στην ενότητα “Not Attached”, απλά κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιλογή” κάτω δεξιά…

…και αμέσως θα δούμε το ISO στο σχετικό πεδίο της συσκευής. Ολοκληρώνουμε πατώντας στο κουμπί “Εκκίνηση”.

Βήμα 5 – Εγκατάσταση Windows 11

Από εδώ και μετά, δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε στην εύκολη εγκατάσταση Windows 11. Όπως είναι φυσικό, το Leaked Build είναι διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά, αλλά μπορούμε να ορίσουμε την ελληνική ώρα και μονάδες, όπως το νόμισμα.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάνοντας κλικ στο παράθυρο του VirtualBox, θα δεσμεύσει αυτόματα το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Για να απελευθερώσουμε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, απλά πατάμε το δεξί Ctrl στο πληκτρολόγιο.

Επίσης, όταν πληκτρολογούμε αριθμούς, θα πρέπει να πατάμε το πλήκτρο num lock για να απελευθερώνονται, είτε στην εικονική μηχανή, είτε στα Windows.

Έτσι, πατώντας στο “Next”, θα μας εμφανιστεί το “Install Now” και κάνουμε ξανά κλικ για να ξεκινήσει η εγκατάσταση Windows 11.

Το επόμενο παράθυρο θα μας ζητήσει ένα κλειδί ενεργοποίησης. Μπορούμε να το παραλείψουμε κάνοντας κλικ στο “I don’t have a product key”.

Σύμφωνα με αναφορές, θεωρείται πως η εγκατάσταση Windows 11 στην τελική έκδοση θα είναι δωρεάν για τους κατόχους Windows 7, Windows 8.1, και Windows 10. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη Microsoft.

Αυτή η επιλογή θα μας μεταφέρει σε ένα παράθυρο για να επιλέξουμε την έκδοση των Windows 11 που θέλουμε να εγκαταστήσουμε και πατάμε στο Next. Εμείς επιλέξαμε τα Windows 11 Pro, γιατί τζάμπα είναι.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποδεχτούμε τους όρους που για τη leaked έκδοση ανανεώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, επιλέγοντας το κουτάκι κάτω αριστερά. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο Επόμενο.

Τώρα επιλέγουμε την Custom Installation για να κάνουμε καθαρή εγκατάσταση Windows 11, όχι αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση.

Στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε το διαμέρισμα δίσκου στο οποίο θέλουμε να γίνει η εγκατάσταση Windows 11, απλά πατάμε στο Next.

Θυμίζουμε πως αυτό αφορά αποκλειστικά την εικονική μηχανή, ο δίσκος και τα αρχεία στον κανονικό μας υπολογιστή δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.

Σε αυτό το σημείο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εγκατάσταση Windows 11 και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε λίγο.

Windows 11 3ααaαααββνλ

Τελικό βήμα – Έναρξη των Windows 11

Μετά την επιτυχή εγκατάσταση Windows 11, η εικονική μηχανή θα επανεκκινήσει και θα μας μεταφέρει στις τελευταίες απλές ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε. Καθώς τα έχουμε εγκαταστήσει σε εικονική μηχανή, στις περισσότερες απλά πατάμε στο “Skip” ή το “No”.

Το μόνο αναγκαίο είναι να επιλέξουμε στις αρχικές ρυθμίσεις την περιοχή και τη διάταξη πληκτρολογίου, Επίσης, να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας στην Microsoft στην σχετική καρτέλα που θα μας ανοίξει.

Παραθέτουμε μερικά από αυτά τα βήματα μόνο με εικόνες.

Αυτό ήταν όλο. Η εγκατάσταση Windows 11 έχει ολοκληρωθεί, και πλέον είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τη συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού κατά το δοκούν μέσω της εικονικής μηχανής..

Εσείς θα προχωρήσετε στην εγκατάσταση Windows 11?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες με την εγκατάσταση Windows 11 σε εικονική μηχανή, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το νέο λειτουργικό της Microsoft, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.