Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Portable Windows: Εκτέλεση Windows 10/11 Από USB Drive ή Εξωτερικό SSD
FEATURED Portable Windows Εκτέλεση Windows 1011 Από USB Drive ή Εξωτερικό SSD

Portable Windows: Εκτέλεση Windows 10/11 Από USB Drive ή Εξωτερικό SSD

Η φορητή έκδοση των Windows είναι χρήσιμη για διάφορους καλούς λόγους. Εκτός του ότι αποκτούμε Rescue Disc, μπορούμε να εκτελούμε οποιαδήποτε έκδοση των Windows από παντού χωρίς να τα εγκαταστήσουμε στο PC, και χωρίς να καταργήσουμε το λειτουργικό που ήδη τρέχουμε. Δείτε πώς δημιουργούμε εύκολα τα portable Windows 11, παρακάμπτοντας και τις απαιτήσεις συστήματος.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς δημιουργώ τα portable Windows

Αρχικά, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα portable Windows 10/11 θα χρειαστούμε μια μονάδα flash USB 3.0 και άνω με αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον 32GB.

Όσο πιο γρήγορη και μεγαλύτερη είναι η USB συσκευή μας, τόσο το καλύτερο. Καλό είναι να αποφύγουμε μονάδα και θύρα USB 2.0 γιατί θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις.

Για πολύ καλύτερα αποτελέσματα εμείς προτείνουμε έναν portable SSD που συνδέεται στην θύρα USB, εφόσον είμαστε και βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιούμε τα portable Windows μόνο σε σύγχρονα PC και όχι σε παλαιότερα με Legacy BIOS.

Σε αυτή την περίπτωση, η φορητή έκδοση των Windows 11 θα είναι ακόμη πιο γρήγορη, και πολύ κοντά στις ταχύτητες του εσωτερικού SSD.

Επιπλέον, θα χρειαστούμε το ISO των Windows. Όπως είδαμε στον προηγούμενο οδηγό μας, η επίσημη λήψη του από την ειδική σελίδα της Microsoft είναι πανεύκολη και πολύ χρήσιμη για διάφορους λόγους.

Όπως είναι φυσικό, πρέπει να έχουμε ήδη μια άδεια χρήσης, ή αλλιώς ένα φθηνό κλειδί από το GoDeal24.

Καλό είναι να θυμόμαστε, ότι μόλις δημιουργήσουμε τη μονάδα USB, η εκκίνηση των portable Windows δεν πρόκειται να επηρεάσει το λειτουργικό που είναι εγκατεστημένο στον εσωτερικό σκληρό δίσκο του κεντρικού υπολογιστή.

Τέλος, με το εύκολο εργαλείο που ακολουθεί, παρακάμπτουμε και την απαίτηση της απενεργοποίησης του Secure Boot, σε συνδυασμό με το εξ ορισμού απενεργοποιημένο TPM των portable Windows 11 (είναι συνδεδεμένο μόνο με έναν συγκεκριμένο υπολογιστή).

Featured Δημιουργία Boot USB Με Παράκαμψη Περιορισμών Windows 11 22H2 Σε Μη Συμβατό PC
Boot USB Για Windows 11 22H2 – Δημιουργία Μέσου Εγκατάστασης Σε Μη Συμβατό PC

Τα Windows 11 22H2 έχουν ακόμη περισσότερες απαιτήσεις συστήματος, κάνοντας την εγκατάσταση τους αρκετά πιο περίπλοκη. Όμως, μπορούμε να παρακάμψουμε εύκολα όλους τους περιορισμούς με…

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρέξουμε εύκολα τη φορητή έκδοση των Windows 11 σε μη συμβατό PC, χωρίς να κάνουμε πρόσθετες ενέργειες.

Βήμα 1 – Λήψη τελευταίας έκδοσης του Rufus

Ξεκινώντας, πρέπει να κατεβάσουμε την τελευταία και πιο ενημερωμένη έκδοση του Rufus. Αρκεί να κάνουμε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, και μετά πατάμε στο μικρό αρχείο της λήψης.

USB Εκκίνησης Boot USB 1αα

Είτε επιλέξουμε τον πρώτο σύνδεσμο, είτε τον δεύτερο, η έκδοση που θα κατέβει είναι portable. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να την τρέξουμε απευθείας, χωρίς εγκατάσταση. Αρκεί να κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο rufus.exe που κατεβάσαμε.

Αν είχαμε ήδη συνδεδεμένο το φλασάκι USB στον υπολογιστή μας, το Rufus θα το εντοπίσει αυτόματα στο πεδίο Συσκευή. Αν πρόκειται για portable σκληρό δίσκο, για να τον δούμε, πρέπει να επιλέξουμε την Εμφάνιση συσκευών USB.

Portable Windows 1αα

Επίσης, βεβαιωνόμαστε πως το φλασάκι USB ή ο SSD δεν περιέχουν αρχεία που χρειαζόμαστε, καθώς η διαδικασία θα διαγράψει όλο το περιεχόμενό τους.

Βήμα 2 – Επιλογή ISO

Κατόπιν, στο πεδίο για επιλογή δίσκου ή ειδώλου συστήματος, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιλέξτε”.

Portable Windows

Βρίσκουμε το αρχείο ISO στον φάκελο που το έχουμε αποθηκευμένο και το επιλέγουμε πατώντας στο “Άνοιγμα”.

Βήμα 3 – Διαμόρφωση σε Windows To Go

Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο Επιλογές αρχείου ISO και επιλέγουμε Windows To Go.

Αν η μονάδα μας είναι USB φλασάκι ορίζουμε τη σχετική ένδειξη “Σχέδιο κατανομής” σε MBR για να μας εμφανιστεί δίπλα και το BIOS ή UEFI. Αν πρόκειται για portable SSD, το Rufus θα ορίσει το GPT (UEFl εκτός από CSM), και το αφήνουμε ως έχει.

Portable Windows 2α

Προαιρετικά, μπορούμε να αλλάξουμε και την ονομασία της Ετικέτας τόμου. Κατόπιν, πατάμε στην Εκκίνηση.

Τελικό Βήμα – Εκκίνηση & εγκατάσταση

Αφού πατήσουμε στην εκκίνηση, αμέσως θα δούμε μια καρτέλα όπου πρέπει να επιλέξουμε την έκδοση των Windows, καθώς το νέο ISO των Windows 11 (multi-edition ISO) που διατίθεται αυτή τη στιγμή και ενδεχομένως έχουμε επιλέξει, περιέχει πολλές εκδόσεις.

Κατόπιν, πατάμε στο ΟΚ.

Portable Windows 2αa

Τέλος, κάνουμε κλικ στις τέσσερις από τις πέντε επιλογές που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα, και πατάμε στο ΟΚ. Με την αποεπιλογή της τρίτης ένδειξης, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τα portable Windows και ως Rescue Disk.

Portable Windows 3μ

Μόλις επιβεβαιώσουμε και την τελική προειδοποίηση του προγράμματος για τη διαγραφή όλων των δεδομένων στη μονάδα USB, το Rufus θα τη διαμορφώσει και θα εγκαταστήσει τα Windows.

Portable Windows 3μα

Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά λεπτά, ανάλογα την ταχύτητα της μονάδας USB. Μόλις ολοκληρωθεί πατάμε στο Κλείσιμο.

Πώς εκτελώ τα portable Windows

Από εκεί και μετά, όταν θελήσουμε να εκκινήσουμε τα portable Windows 10/11 σε διαφορετικό υπολογιστή απλά του τοποθετούμε τη μονάδα σε μια θύρα USB 3.0. Αν πρόκειται για portable Windows 11, πρέπει το PC που θα τα φιλοξενήσει να έχει τουλάχιστον 8GB RAM και μία αξιοπρεπή CPU.

Μετά, επανεκκινούμε το PC διατηρώντας συνδεδεμένο το USB, και επιλέγουμε το σύστημα να ξεκινήσει από εκεί. Τυπικά αυτό θα γίνει μέσα από το BIOS/UEFI, πατώντας το πλήκτρο F8 ή Del κατά την επανεκκίνηση.

Εκκίνηση Υπολογιστή από USB, DVD, ή CD, σε BIOS / UEFI

Αν θέλουμε να επανεγκαταστήσουμε τα Windows ή να δοκιμάσουμε μια διανομή Linux, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB, DVD, ή CD….

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η εκκίνηση των portable Windows, δεν θα επηρεάσει το λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στον εσωτερικό σκληρό δίσκο του κεντρικού υπολογιστή.

Έτσι, την πρώτη φορά που εκτελούμε τα portable Windows από τη μονάδα USB, θα πρέπει να περάσουμε από τη γνωστή διαδικασία επαλήθευσης στοιχείων και εγκατάστασης, αλλά με πολύ λιγότερα βήματα καθώς τα έχει απενεργοποιήσει το Rufus. Αυτό θα γίνεται κάθε φορά που εκκινούμε τα portable Windows σε διαφορετικό PC.

Ωστόσο, θα γίνεται μια και έξω, εφόσον τα εκκινούμε συνεχώς μόνο στον ίδιο υπολογιστή. Επίσης, την πρώτη φορά ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε τα Windows. Θα μας ανοίξει μια σχετική καρτέλα ειδοποίησης σε νέο παράθυρο.

Από εκεί και μετά, μπορούμε πλέον να εγκαταστήσουμε εφαρμογές των Windows στη μονάδα USB, να δοκιμάσουμε και κυρίως να τρέχουμε το λειτουργικό ως συνήθως. Οτιδήποτε αλλαγές, εργασίες, και αποθήκευση δεδομένων κάνουμε, θα διατηρούνται κανονικά και δεν θα χάνονται. Αρκεί να έχουμε μονάδα USB ικανής χωρητικότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, η εμπειρία μας θα είναι σχεδόν παρόμοια με αυτήν που έχουμε συνηθίσει στο Windows PC, με μερικούς μόνο συμβιβασμούς.

Για παράδειγμα, η αδρανοποίηση είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, και η επαναφορά συστήματος δεν υποστηρίζεται. Ούτε και η αναβάθμιση εκδόσεων του λειτουργικού, και χρειάζεται να δημιουργήσουμε από την αρχή ένα νεότερο ISO με το Rufus.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη φορητή έκδοση των Windows 11?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps