Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μεταφορά Σελιδοδεικτών, "Το Αρχείο Είναι Ανοιχτό", Αλλαγή DPI Εικόνας
QuickSteps#64 - Μεταφορά Σελιδοδεικτών, Emoji στα Windows 10, Αλλαγή DPI Εικόνας

Μεταφορά Σελιδοδεικτών, “Το Αρχείο Είναι Ανοιχτό”, Αλλαγή DPI Εικόνας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτήν την εβδομάδα, λύνουμε το πρόβλημα διαγραφής όταν “το αρχείο είναι ανοιχτό σε ένα άλλο πρόγραμμα”. Μεταφέρουμε τους σελιδοδείκτες μας από τον έναν browser στον άλλον και απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος του κινητού μας. Αποθηκεύουμε ιστοσελίδες σε ένα ενιαίο HTML αρχείο και απενεργοποιούμε την αυτόματη δημιουργία υπερσυνδέσμων στο Word. Τέλος, αλλάζουμε το DPI των φωτογραφιών μας και χρησιμοποιούμε τη βιβλιοθήκη emoji στα Windows 10.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Τι κάνω αν “Το αρχείο είναι ανοιχτό σε ένα άλλο πρόγραμμα”;

Όλοι μας κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να διαγράψουμε κάποιο αρχείο ή έναν φάκελο και τα Windows δεν μας το επέτρεψαν, διότι κάποιο πρόγραμμα τα χρησιμοποιούσε.

QuickSteps#64 - Μεταφορά Σελιδοδεικτών, Emoji στα Windows 10, Αλλαγή DPI Εικόνας

Ενώ συχνά ξέρουμε ποιο πρόγραμμα έχει το αρχείο ανοιχτό, καμιά φορά μας είναι άγνωστο. Ταυτόχρονα, τα windows δεν δίνουν κάποια διευκρίνιση στο μήνυμα του σφάλματος. Καταλήγουμε λοιπόν να αρχίζουμε να κλείνουμε προγράμματα στην τύχη.

Η Microsoft έχει αναπτύξει μία εξελιγμένη μορφή της διαχείρισης εργασιών, που ακούει στο όνομα Process Explorer. Πρόκειται για μία μικρή portable εφαρμογή, η οποία μεταξύ άλλων μας δείχνει όλες τις ενεργές διεργασίες και τα ανοιχτά προγράμματα και αρχεία.

Έστω λοιπόν ότι προσπαθούμε να διαγράψουμε κάποιον φάκελο και τα Windows δεν μας αφήνουν. Αρχικά μπαίνουμε στον ιστότοπο λήψης του Process Explorer και κατεβάζουμε την εφαρμογή.

Στον υπολογιστή μας έχει κατέβει ένα συμπιεσμένο αρχείο, του οποίου το όνομα είναι “ProcessExplorer.zip”.

Αποσυμπιέζουμε το αρχείο, και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο “procexp.exe” ή το “procexp.exe64” ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτουμε. Αυτό αρκεί για να το τρέξουμε, δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+F” για να ανοίξουμε το παράθυρο της αναζήτησης. Έπειτα, γράφουμε στο πλαίσιο το ακριβές όνομα του αρχείου ή φακέλου που θέλουμε να διαγράψουμε και κάνουμε κλικ στο “Search”.

Στο παράθυρο της αναζήτησης θα δούμε άμεσα όλες τις διεργασίες και τα προγράμματα που χρησιμοποιούν το στοιχείο που μας ενδιαφέρει.

Στην περίπτωσή μας, αυτό που εμποδίζει τη διαγραφή του φακέλου είναι το αρχείο “Αρχείο.pdf”, το οποίο είναι ανοιχτό στον Acrobat Reader.

Έπειτα, σημειώνουμε το PID της διεργασίας και κλείνουμε το παράθυρο της αναζήτησης.

Στο κύριο παράθυρο του Process Explorer κάνουμε κλικ στον τίτλο της στήλης “PID” για να κατανείμουμε τις διεργασίες με βάση το PID τους.

Με τη βοήθεια του PID, εντοπίζουμε τη διεργασία που μας ενδιαφέρει, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρησή της, και επιλέγουμε “Kill process”.

Θα δούμε ένα παράθυρο επιβεβαίωσης της διαδικασίας, όπου και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Αυτό ήταν, οποιοδήποτε πρόγραμμα χρησιμοποιούσε τον φάκελο έχει κλείσει, και πλέον μπορούμε να τον διαγράψουμε.

Πώς χρησιμοποιώ τη βιβλιοθήκη των emoji στα Windows 10

Τα emoji έχουν κατακλύσει τη ζωή μας και σχεδόν όλοι τα χρησιμοποιούμε στις δημοσιεύσεις μας στα social media. Επίσης, αρκετοί ιστότοποι διαθέτουν σχετικά μενού από τα οποία μπορούμε να εισάγουμε emoji στα μηνύματά μας.

Παράλληλα, για όσες ιστοσελίδες δεν έχουν ένα τέτοιο μενού, υπάρχει ο Chrome o οποίος έχει τη δική του βιβλιοθήκη emoji.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τον Chrome για να έχουμε διαθέσιμη μία βιβλιοθήκη emoji σε κάθε site. Μπορούμε απλά να κάνουμε χρήση της βιβλιοθήκης emoji που διαθέτουν τα Windows 10.

Για να ανοίξουμε τη βιβλιοθήκη των emoji στα Windows 10, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Windows + .” ή “Windows + ;”.

Με το πάτημα των πλήκτρων θα εμφανιστεί στην οθόνη ένα μικρό παράθυρο, στο οποίο βλέπουμε τα emoji χωρισμένα σε κατηγορίες. Με ένα απλό κλικ επιλέγουμε όποιο emoji θέλουμε και το εισάγουμε άμεσα στο μήνυμά μας.

H βιβλιοθήκη emoji των Windows 10 λειτουργεί σε όλα τα πεδία εισαγωγής κειμένου, ανεξαρτήτως προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εισάγουμε emoji στις δημοσιεύσεις μας, τα μηνύματά μας, ακόμη και σε αρχεία απλού κειμένου.

Πώς απενεργοποιώ τη δημιουργία των αυτόματων συνδέσμων στο Word

Από την έκδοση 2016 και έπειτα, το Microsoft Word δημιουργεί αυτόματα συνδέσμους από τις διευθύνσεις ιστού που πληκτρολογούμε. Ωστόσο, ενδέχεται να μην μας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα ή να την βρίσκουμε ιδιαίτερα εκνευριστική.

Η αφαίρεση μεμονωμένων συνδέσμων μπορεί να γίνει και χειροκίνητα. Απλώς κάνουμε δεξί κλικ στο κείμενο του συνδέσμου και επιλέγουμε την “Κατάργηση υπερ-σύνδεσης”.

Αν όμως δεν επιθυμούμε το Word να δημιουργεί αυτόματα link, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στο “Αρχείο” και κάνουμε κλικ στις “Επιλογές”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον γλωσσικό έλεγχο και μπαίνουμε στις “Επιλογές Αυτόματης Διόρθωσης…”

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Αυτόματη Μορφοποίηση κατά την πληκτρολόγηση” και απενεργοποιούμε το πλαίσιο δίπλα στις “Διαδρομές δικτύου και Internet με υπερ-συνδέσεις”.

Κλείνουμε τα παράθυρα των ρυθμίσεων και είμαστε έτοιμοι. Το Word δεν θα δημιουργεί πλέον αυτόματα συνδέσμους κάθε φορά που πληκτρολογούμε κάποιο URL.

Πώς αλλάζω το DPI μιας εικόνας με το Photoshop και το GIMP

Το DPI σημαίνει κουκκίδες ανά ίντσα. Είναι μία μέτρηση της πυκνότητας των σωματιδίων που συνήθως παρατηρείται σε εκτυπώσεις σε σύγκριση με τον φυσικό χώρο.

Όπως είναι λογικό, το DPI είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους όσον αφορά την εκτύπωση μίας εικόνας.

Για την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας τα 72 dpi είναι αρκετά, για τον εκτυπωτή όμως θα χρειαστούμε τουλάχιστον 300 dpi. Πώς μπορούμε όμως να δούμε και να αλλάξουμε το DPI μιας εικόνας;

Για να δούμε το DPI μιας εικόνας, αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο της και να μπούμε στις “Ιδιότητες”. Μεταξύ των υπόλοιπων πληροφοριών, θα υπάρχουν η οριζόντια και η κάθετη ανάλυση της φωτογραφίας.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το DPI μιας εικόνας, θα πρέπει να τροποποιήσουμε το PPI της. Αυτές οι δύο μονάδες αντικατοπτρίζουν δύο διαφορετικά δεδομένα, αλλά κατά κάποιο τρόπο αφορούν το ίδιο χαρακτηριστικό της εικόνας.

Όπως είδαμε, το DPI δείχνει πόσες κουκκίδες υπάρχουν ανά ίντσα χαρτιού. Αντίστοιχα, το PPI σημαίνει pixel ανά ίντσα, και μας δείχνει πόσα pixel περιέχει μία ίντσα στο αρχείο εικόνας.

Οπότε, καταλαβαίνουμε πως αυτές οι δύο μονάδες μετρούν την πυκνότητα των στοιχείων μιας εικόνας. Απλώς η πρώτη μετρά την ανάλυση εκτύπωσης και η δεύτερη την ψηφιακή ανάλυση της φωτογραφίας.

Η αύξηση του PPI ή DPI δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιότητα της φωτογραφίας. Είναι απλώς δύο νούμερα που πληροφορούν το μέσο προβολής για το πόσα pixel ανά ίντσα περιέχει το αρχείο ή τον εκτυπωτή για το πόσες κουκκίδες ανά ίντσα να εκτυπώσει.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αυξήσουμε το DPI μιας φωτογραφίας με το GIMP και το Photoshop.

Αλλαγή DPI με το GIMP

Για να αυξήσουμε το DPI μιας εικόνας στο GIMP, πατάμε στο μενού “Εικόνα” και μπαίνουμε στο “Μέγεθος εκτύπωσης”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, βεβαιωνόμαστε ότι η ανάλυση έχει ως μονάδα τα “εικονοστοιχεία/in”.

Έπειτα, στα πεδία “Ανάλυση Χ” και “Ανάλυση Υ”, πληκτρολογούμε το DPI που θέλουμε να ορίσουμε για τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “Εντάξει” για να αποθηκεύσουμε τη ρύθμιση, και αποθηκεύουμε το αρχείο ώστε να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή του DPI.

Αλλαγή DPI με το Photoshop

Η διαδικασία της αλλαγής του DPI στο Photoshop είναι αρκετά παρόμοια. Αρχικά, με ανοιχτή την εικόνα κάνουμε κλικ στο “Image” και επιλέγουμε το “Image Size…”

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε ως μονάδα στο “Resolution” το “Pixels/Inch” και γράφουμε στο πλαίσιο το DPI που θέλουμε να έχει η φωτογραφία.

Σε αντίθεση με το GIMP, το Photoshop αλλάζει και το ψηφιακό μέγεθος της εικόνας, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αλλοίωση στην ποιότητά της. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε με την ενεργοποίηση του “Resample”.

Έπειτα, και εφόσον έχουμε ενεργό το “Resample”, επιλέγουμε το “Preserve Details 2.0” ώστε να έχουμε σχεδόν μηδενική απώλεια ποιότητας.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”, και αποθηκεύουμε την εικόνα, ώστε να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή του DPI.

Απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος Android

Στις νεότερες εκδόσεις Android, το λειτουργικό σύστημα εμφανίζει ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος της συσκευής από προεπιλογή.

Σε αρκετούς χρήστες αρέσει η συγκεκριμένη δυνατότητα, διότι δίνει άμεση πρόσβαση στις ειδοποιήσεις, χωρίς να απαιτείται να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό τους. Ωστόσο, η λειτουργία αυτή μπορεί να γίνει η αιτία υποκλοπής ευαίσθητων δεδομένων.

Όχι, δεν αναφερόμαστε στην ανάγνωση ενός πονηρού μηνύματος από κάποιον αγενή φίλο μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ασήμαντο.

Φανταστείτε όμως να λάβουμε κάποιο μήνυμα που περιέχει τον κωδικό επιβεβαίωσης από τον έλεγχο ταυτότητας του Facebook. Ή ακόμη χειρότερα, κάποιο μήνυμα από την τράπεζά μας το οποίο ενδεχομένως περιέχει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες.

Γι' αυτό θα ήταν καλό να απενεργοποιήσουμε την προβολή ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος και μάλιστα άμεσα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής μας και πατάμε στις “Εφαρμογές και ειδοποιήσεις”.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ειδοποιήσεις”, πατάμε “Στο κλείδωμα οθόνης”, και επιλέγουμε “Να μην εμφανίζονται ειδοποιήσεις”.

Αυτό ήταν, πλέον δεν πρόκειται να εμφανιστούν ποτέ ξανά ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος της συσκευής μας.

Πώς να αποθηκεύσω μια ιστοσελίδα σε ένα και μόνο αρχείο HTML

Όλοι οι σύγχρονοι browser διαθέτουν διάφορες επιλογές αποθήκευσης ιστοσελίδων. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε με κάποιο αρχείο HTML και έναν φάκελο που περιέχει τα απαραίτητα αρχεία για την σωστή προβολή της σελίδας.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες επιλογές αποθήκευσης ιστότοπων, όπως για παράδειγμα η λήψη στιγμιότυπων. Σε αυτή την περίπτωση όμως, καταλήγουμε και πάλι με έναν φάκελο που περιέχει αρκετά στιγμιότυπα.

Το SingleFile είναι ένα πρόσθετο για τον Chrome, τον Firefox, και τον Opera. Σε αντίθεση με τις παραπάνω μεθόδους αποθήκευσης, το SingleFile αποθηκεύει ολόκληρη την ιστοσελίδα σε ένα ενιαίο αρχείο HTML.

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόσθετο στον αγαπημένο μας browser, θα δούμε πάνω δεξιά το εικονίδιό του.

Η χρήση του SingleFile είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επισκεφθούμε τη σελίδα που θέλουμε να αποθηκεύσουμε και να πατήσουμε το εικονίδιο του πρόσθετου.

Μόλις κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του SingleFile, κάτω αριστερά θα εμφανιστεί ένα μικρό πλαίσιο πληροφοριών. Έτσι, γνωρίζουμε ότι το πρόσθετο ξεκίνησε την μετατροπή της σελίδας.

Μόλις το SingleFile ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα μας εμφανίσει το παράθυρο της αποθήκευσης. Εδώ, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο, του δίνουμε ένα όνομα, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, στο εικονίδιο του SingleFile θα δούμε ένα πράσινο πλαίσιο με την λέξη “ΟΚ”.

Το αρχείο HTML είναι αποθηκευμένο στη τοποθεσία που επιλέξαμε, κι όπως μπορούμε να δούμε δεν υπάρχει κανένας φάκελος με επιπλέον αρχεία.

Πώς μεταφέρω τους σελιδοδείκτες μου από τον έναν browser στον άλλον

Σε προηγούμενο QuickSteps είχαμε δει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των σελιδοδεικτών του browser που χρησιμοποιούμε.

QuickSteps#62 - Μπάρα Ήχου και Σκούρο Θέμα Windows 10, Backup Σελιδοδεικτών
Μπάρα Ήχου Και Σκούρο Θέμα Windows 10, Backup Σελιδοδεικτών

Αυτή την εβδομάδα θα απενεργοποιήσουμε την εμφάνιση της μπάρας ήχου στην οθόνη και θα ενεργοποιήσουμε το σκούρο θέμα στην Εξερεύνηση των Windows 10. Έπειτα, θα…

Παράλληλα, είχαμε αναφέρει ότι η αποθήκευση των σελιδοδεικτών σε μορφή HTML είναι η καλύτερη επιλογή, διότι μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τους σελιδοδείκτες μας μεταξύ διαφορετικών browser.

Σήμερα, θα δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε τους σελιδοδείκτες μας από αρχείο HTML στον Chrome και τον Firefox.

Εισαγωγή σελιδοδεικτών στον Chrome

Για να εισάγουμε τους σελιδοδείκτες μας στον Chrome, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων “chrome://bookmarks/” και πατάμε Enter.

Πλέον, βρισκόμαστε στη σελίδα διαχείρισης των σελιδοδεικτών. Εδώ, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και διαλέγουμε την “Εισαγωγή σελιδοδεικτών”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε το αντίγραφο ασφαλείας των σελιδοδεικτών, το επιλέγουμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Ο Chrome θα εισάγει άμεσα τους σελιδοδείκτες μας και θα τους εμφανίσει στη σχετική σελίδα, καθώς και στη γραμμή σελιδοδεικτών.

Εισαγωγή σελιδοδεικτών στον Firefox

Οι σελιδοδείκτες στον Firefox είναι αποθηκευμένοι στη “Βιβλιοθήκη”. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Firefox, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift+B”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την κατηγορία “Όλοι οι σελιδοδείκτες”, κάνουμε κλικ στο “Εισαγωγή και αντίγραφο”, και επιλέγουμε το “Εισαγωγή σελιδοδεικτών από HTML…”

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε το αντίγραφο ασφαλείας των σελιδοδεικτών, το επιλέγουμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Ο Firefox θα εισάγει άμεσα τους σελιδοδείκτες μας και θα τους καταχωρήσει στο “Μενού σελιδοδεικτών” στα αριστερά.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps