Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #13: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #13: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα θα αποκτήσουμε επί πληρωμή εφαρμογές εντελώς δωρεάν στο Android και θα χρησιμοποιήσουμε σαν επαγγελματίες το εργαλείο αποκομμάτων και τα σημεία επαναφοράς στα Windows. Επίσης, θα δούμε πώς διαγράφουμε όλα μας τα tweet με ένα κλικ, πως διατηρούμε την ανωνυμία μας στο διαδίκτυο, και πολλά ακόμη μικρά μυστικά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Δημιουργία Σημείου Επαναφοράς στα Windows 10

Το σημείο επαναφοράς των Windows είναι μία σωτήρια λειτουργία, σε αρκετές περιπτώσεις. Ένα απλό παράδειγμα είναι η εγκατάσταση διαφημιστικού λογισμικού χωρίς την άδειά μας, που κάποιες φορές τυχαίνει να μην μπορεί να απεγκατασταθεί.

Βέβαια, αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε χρησιμοποιώντας το Unchecky. Αν όμως συμβεί, υπάρχουν διάφορες λύσεις, και μία από αυτές είναι το σημείο επαναφοράς.

Τα ίδια τα Windows δημιουργούν σημεία επαναφοράς, ειδικά όταν πραγματοποιούν ενημερώσεις. Επίσης, αρκετά προγράμματα δημιουργούν σημείο επαναφοράς κατά την εγκατάστασή τους.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κι εμείς σημεία επαναφοράς. Στα Windows 10 πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Επαναφορά”, και κάνουμε κλικ στο “Δημιουργία σημείου επαναφοράς”.

Πλέον βρισκόμαστε στο παράθυρο των ιδιοτήτων συστήματος. Εδώ πατάμε στο κάτω μέρος του παραθύρου το κουμπί “Δημιουργία”.

Δεν είναι απαραίτητο να δώσουμε κάποιο όνομα στο παράθυρο που μας το ζητά, καθώς τα Windows θα ονομάσουν το σημείο επαναφοράς σύμφωνα με την ημερομηνία και την ώρα που το δημιουργούμε. Αν πάλι το επιθυμούμε, μπορούμε να του δώσουμε κάποιο χαρακτηριστικό όνομα.

Εν τέλει, επιβεβαιώνουμε τη δημιουργία και δίνουμε λίγο χρόνο στα Windows να δημιουργήσουν το σημείο επαναφοράς.

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε τον χώρο που θα χρησιμοποιούν τα Windows για τη δημιουργία αυτόματων σημείων επαναφοράς.

Για να το κάνουμε αυτό, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ρύθμιση παραμέτρων…” και ρυθμίζουμε την μπάρα στο σημείο που θέλουμε.

Διαβάστε περισσότερα για την επαναφορά συστήματος στον αναλυτικό οδηγό μας:

Συντομεύσεις του Εργαλείου Αποκομμάτων των Windows

Το εργαλείο αποκομμάτων είναι η δωρεάν εφαρμογή λήψης στιγμιότυπων που μας παρέχει η Microsoft στα Windows.

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να κάνουμε χρήση τρίτων εφαρμογών, τότε το εργαλείων αποκομμάτων είναι η καλύτερη επιλογή.

Σίγουρα στο εργαλείο αποκομμάτων δεν θα βρούμε τα φαντεζί χαρακτηριστικά των ανεξάρτητων προγραμμάτων, αλλά τη δουλειά του την κάνει.

Εμείς μπορούμε να κερδίσουμε αρκετό χρόνο κατά τη χρήση του, εκμεταλλευόμενοι τις παρακάτω συντομεύσεις πληκτρολογίου:

  • Με τα πλήκτρα Alt + M ανοίγουμε το μενού “Λειτουργία”, και με τα βελάκια επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να γίνει λήψη.
  • Δημιουργούμε ένα νέο απόκομμα, χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης, με τα κουμπιά Alt + N.
  • Κατά τη διάρκεια λήψης μετακινούμε τον κέρσορα με τα βελάκια.
  • Για να επιλέξουμε περιοχή λήψης πατάμε το πλήκτρο Shift και μετακινούμε τον κέρσορα.
  • Όταν αφήσουμε το Shift, θα γίνει λήψη του αποκόμματος.
  • Το μενού της αναβολής λήψης ανοίγει με τα Alt + D, και επιλέγουμε τον επιθυμητό χρόνο με τα βελάκια.
  • Αντιγράφουμε το απόκομμα με τον συνδυασμό Ctrl + C.
  • Αποθηκεύουμε το απόκομμα με τα κουμπιά Ctrl + S.
  • Η εκτύπωση του αποκόμματος γίνεται με τα Ctrl + P.
  • Τέλος, η λειτουργία λήψης ακυρώνεται με το Esc.

Οι παραπάνω συντομεύσεις λειτουργούν μόνο με το πληκτρολόγιο στην Αγγλική γλώσσα.

Οι ακόλουθες συντομεύσεις, που αφορούν το εργαλείο αποκομμάτων εφόσον έχει γίνει λήψη, λειτουργούν με το πληκτρολόγιο στην Ελληνική γλώσσα.

  • Με τα κουμπιά Alt+Α ανοίγουμε το “Αρχείο” και διαλέγουμε αυτό που θέλουμε ως εξής:
    • το Δ δημιουργεί νέο απόκομμα
    • με το A αποθηκεύουμε το απόκομμα
    • για εκτύπωση πατάμε το Ε
    • ενώ για αποστολή μέσω email, χρησιμοποιούμε το Π
  • Το μενού της επεξεργασίας ανοίγει με Alt+Π, και η αντιγραφή πραγματοποιείται με το κουμπί Γ.
  • Για να ανοίξουμε το μενού των εργαλείων, πατάμε τα Alt+Ε, και χρησιμοποιούμε τα εργαλεία με το κουμπί:
    • Π για την πένα, και επιλέγουμε το επιθυμητό με τα βελάκια και το Enter
    • με το Σ διαλέγουμε το εργαλείο επισήμανσης
    • και με το Γ τη γόμα
  • Τέλος, με τα κουμπιά Alt+Β ανοίγουμε το μενού βοήθειας, και το δεύτερο πάτημα του Β μας μεταφέρει στην online σελίδα.

Καλό το εργαλείο αποκομμάτων, όμως υπάρχουν αρκετά καλύτερες επιλογές. Εμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες και σας τις παρουσιάζουμε.

Σύμβολα Νομισμάτων στο Microsoft Excel

Το Microsoft Excel έχει αμέτρητες δυνατότητες, και το βασικότερο προτέρημά του είναι ότι τα πηγαίνει καλά με τους αριθμούς. Γι' αυτό είναι ένα άριστο εργαλείο για τη διατήρηση αρχείων οικονομικής φύσεως.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ορίσουμε σε κάθε κελί, στήλη ή γραμμή, να εμφανίζεται αυτόματα το εκάστοτε σύμβολο που θέλουμε.

Για την πραγματοποίηση αυτής της ρύθμισης, επιλέγουμε το επιθυμητό φάσμα κελιών. Στη συνέχεια, από την κεντρική καρτέλα αλλάζουμε τη μορφή του αριθμού σε “Νομισματική μονάδα”.

Έπειτα, θα πρέπει να αλλάξουμε τη μορφή των κελιών. Έτσι, επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε, και με δεξί κλικ πατάμε “Μορφοποίηση κελιών”.

Στο παράθυρο μορφοποίησης επιλέγουμε από τη “Νομισματική” κατηγορία, και από το αναδυόμενο μενού του συμβόλου το επιθυμητό σύμβολο.

Μόλις κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”, το σύμβολο θα προστεθεί άμεσα στα κελιά, και θα εμφανίζεται αυτόματα όταν συμπληρώνουμε ένα κενό κελί.


Κατεβάστε δωρεάν το Microsoft Office, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφουμε. Υπόψιν ότι χρειάζεστε ένα κλειδί ενεργοποίησης για να το χρησιμοποιήσετε.

Κατέβασμα Windows & Κατέβασμα Office Δωρεάν Σε ISO
Κατέβασμα Windows & Κατέβασμα Office Δωρεάν σε ISO

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να κάνουμε λήψη Windows και Office. Στο παρελθόν, μπορούσαμε να τα κατεβάσουμε μέσω του Digital River…

Απόκτηση Επί Πληρωμή Εφαρμογών Android Δωρεάν

Στο κατάστημα εφαρμογών του Android θα βρούμε αμέτρητες δωρεάν εφαρμογές, αλλά υπάρχουν και αρκετές επί πληρωμή.

Κάποιες από αυτές ενδέχεται να μας ενδιαφέρουν. Ίσως όμως δεν έχουμε τα χρήματα ή θεωρούμε ότι το κόστος αυτών των app είναι υψηλό, σε σημείο που δεν αξίζει να πληρώσουμε για αυτά.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα πακέτα εικονιδίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν χρησιμοποιούμε ανεξάρτητο launcher. Ένα πακέτο εικονιδίων μπορεί να κοστίζει από 59 λεπτά του ευρ,ώ έως και μερικά ευρώ, που είναι αρκετά χρήματα.

Ευτυχώς για εμάς, εδώ και αρκετό καιρό η Google έχει αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται List Price. Με τη βοήθεια του List Price, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτάμε δωρεάν κάποιες επί πληρωμή εφαρμογές.

Αρκετοί προγραμματιστές προσφέρουν τις εφαρμογές τους δωρεάν κατά καιρούς, όμως είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιο σχετικό φίλτρο στο Play Store, ούτε και η ανάλογη αναζήτηση θα μας επιστρέψει κάποιο αποτέλεσμα.

Κάπου εδώ έρχεται να μας βοηθήσει το AppSales, μία εφαρμογή που μας πληροφορεί για όλες τις τρέχουσες προσφορές στο Play Store.

Μέσα στην εφαρμογή θα βρούμε ξεχωριστή καρτέλα με τα apps που είναι δωρεάν εκείνη τη στιγμή. Επίσης, μπορούμε να δούμε και το ιστορικό της τιμής για το κάθε app.

Τέλος, το AppSales διαθέτει το δικό του site, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό μας.

Για περισσότερες δωρεάν εφαρμογές στο Android, δείτε τη λίστα μας.

Εκκίνηση του Chrome σε Ανώνυμη Περιήγηση

Η ανωνυμία στο διαδίκτυο είναι ξεκάθαρα δική μας υπόθεση, γι' αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούμε VPN ή την ανώνυμη περιήγηση που παρέχουν οι browsers.

Υπάρχει τρόπος να ξεκινάμε τον Chrome αυτόματα σε ανώνυμη περιήγηση, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να τον ανοίγουμε, και να επιλέγουμε “Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης”.

Δεν είναι μία απλή διαδικασία, όπως η ενεργοποίηση κάποιας ρύθμισης. Θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε μία συντόμευση του Chrome στην επιφάνεια εργασίας μας.

Βρίσκουμε τον Chrome στο μενού προγραμμάτων και κάνουμε δεξί κλικ. Μέσω των περισσότερων, επιλέγουμε “Άνοιγμα θέσης αρχείου”.

Μας ανοίγει τον φάκελο του μενού έναρξης. Επιλέγουμε τη συντόμευση του Chrome, και πατάμε Ctrl+C. Πηγαίνουμε στην επιφάνεια εργασίας, πατάμε Ctrl+V, και έτοιμη η συντόμευση.

Τώρα, μπαίνουμε από το μενού του δεξιού κλικ στις ιδιότητες της συντόμευσης. Στο πεδίο “Προορισμός”, πηγαίνουμε στο τέλος του κειμένου, και προσθέτουμε ένα κενό διάστημα και το “-incognito”.

Τώρα κάθε φορά που θέλουμε να τρέξουμε τον Chrome σε ανώνυμη περιήγηση, θα κάνουμε χρήση αυτής της συντόμευσης.

Στον ακόλουθο οδηγό μας έχουμε τα πιο σταθερά και γρήγορα VPN στην Ελλάδα.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Διαγραφή Όλων των Tweet μας Με μία Κίνηση

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες που μερικά tweet ή δημοσιεύσεις στο Facebook οδήγησαν σε διαζύγια, απώλεια δουλειάς, και τα λοιπά.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, όμως δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Ευτυχώς όμως, αν παραστεί ανάγκη, υπάρχει τρόπος να διαγράψουμε όλα μας τα tweet με μία κίνηση.

Αρχικά πραγματοποιούμε σύνδεση στον λογαριασμό μας στο Twitter, και στη συνέχεια πηγαίνουμε στη σελίδα του TweetDelete. Εδώ επιλέγουμε το “I have read and agree to the TweetDelete terms” και πατάμε το κουμπί “Sign in with Twitter”.

Η εφαρμογή θα ζητήσει άδεια χρήσης του λογαριασμού μας, την οποία και δίνουμε.

Στην επόμενη σελίδα διαλέγουμε το διάστημα για το οποίο θέλουμε να διαγραφούν τα tweet μας.

Φροντίζουμε να επιλέξουμε το πλαίσιο “Delete all my existing tweets before activating this schedule”, και να καταργήσουμε την επιλογή των πεδίων “Post to my feed to let my friends know I activated TweetDelete” και “Follow @Tweet_Delete for future updates”.

Μόλις κάνουμε κλικ στο “Activate TweetDelete”, η δουλειά έχει γίνει. Τώρα πρέπει να ανακληθεί η άδεια που δώσαμε στο TweetDelete.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας στο Twitter, πάμε στις εφαρμογές, και πατάμε “Ανάκληση πρόσβαση”.

Δείτε στον οδηγό μας πώς να κάνετε μαζικό Unfollow στο Twitter.

Μετατροπή του Ονόματός μας σε Μελωδία

Φανταστήκατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να έχετε ως ήχο κλήσης στο κινητό σας το όνομά σας; Ή για να το θέσουμε καλύτερα, μία μελωδία που προέρχεται από το όνομά σας; Κι όμως, γίνεται χάρη στο Clarallel, μία σελίδα η οποία τρέχει έναν αλγόριθμο που μετατρέπει γράμματα σε νότες.

Για την ακρίβεια, ο αλγόριθμος μετατρέπει οτιδήποτε του γράψουμε σε μελωδία. Αρκεί να μπούμε στη σελίδα και να γράψουμε ό,τι θέλουμε στο σχετικό πεδίο.

Έπειτα, επιλέγουμε μινόρε(Minor) ή ματζόρε(Major), και κάνουμε κλικ στο “Go”.

Το κείμενο που γράψαμε μετατρέπεται σε μελωδία, την οποία μάλιστα έχουμε τη δυνατότητα να την κατεβάσουμε σε μορφή MIDI.

Κατά πάσα πιθανότητα το κινητό μας θα αναπαράγει το αρχείο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εφαρμογές επεξεργασίας ήχου, και μάλιστα κάποιες από τις πιο αξιόλογες είναι δωρεάν.

Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Επεξεργασία Ήχου

Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα αρχείο ήχου από τον υπολογιστή μας, και όχι μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς. Όπως και στην…

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps