Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Οι Όροι Χρήσης Για Μεγάλα Site Σύντομα Και Κατανοητά

Οι Όροι Χρήσης Για Μεγάλα Site Σύντομα Και Κατανοητά

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι όροι χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι συχνά δυσνόητοι και έχουν μεγάλη έκταση. Έτσι, συνήθως δεν δίνουμε την απαιτούμενη σημασία, αδιαφορώντας για τα δικαιώματά μας στο διαδίκτυο. Το Terms of Service Didn’t Read παρέχει πληροφορίες για τους όρους χρήσης αρκετών δημοφιλών υπηρεσιών στο ίντερνετ, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να διαβάσουμε ολόκληρες σελίδες, αλλά παράλληλα να μην πατάμε αδιάκριτα “Ναι” σε οτιδήποτε μας σερβίρουν.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί είναι σημαντικοί όροι χρήσης?

Τις περισσότερες φορές που κάνουμε εγγραφή σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσουμε με τους όρους χρήσης του προγραμματιστή, της εταιρείας, ή του κατασκευαστή.

Οι Όροι Χρήσης Σύντομα Και Κατανοητά Σε Μεγάλα Site

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος στον υπολογιστή μας.

Σε μία ιστοσελίδα οι όροι χρήσης συνήθως βρίσκονται στο κάτω μέρος της, παραπέμποντας σε έναν νέο σύνδεσμο.

Το κείμενο αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία κάθε ιστοσελίδας, καθώς αποτελεί τη συμφωνία μεταξύ του κατόχου και του εκάστοτε χρήστη.

Οι όροι χρήσης φυσικά διαφέρουν σε κάθε ιστοσελίδα, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει (π.χ. αγορές, ενημερωτικό περιεχόμενο, κλπ.) και τον βαθμό διαδραστικότητας με τον χρήστη (π.χ. forum, σχόλια χρηστών, κλπ.).

Μέσω των όρων χρήσης είναι επίσης δυνατή η προστασία του περιεχομένου της ιστοσελίδας από πλευράς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Μόνος Σωστός Τρόπος Για Αντιγραφή Άρθρων από άλλα Site

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για μια ιστοσελίδα, είναι το να γράφουμε υψηλής ποιότητας άρθρα, σε τακτική βάση. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να κάνουμε … Συνεχίστε να διαβάζετε το Οι Όροι Χρήσης Για Μεγάλα Site Σύντομα Και Κατανοητά.

Εντός του κειμένου αυτού ή σε ξεχωριστό κείμενο, το οποίο συνήθως έχει τον τίτλο “Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων” ή “Privacy Policy”, πρέπει να ορίζεται ποια προσωπικά δεδομένα του χρήστη συλλέγει η ιστοσελίδα, πώς τα επεξεργάζεται, και σε ποιους είναι διαθέσιμα.

Με πρόσφατη τροποποίηση του σχετικού νόμου, υπάρχει επίσης η υποχρέωση να ενημερώνονται οι χρήστες αναφορικά με τα cookies που εγκαθιστά η ιστοσελίδα στον υπολογιστή τους.

Ευρωπαϊκός Νόμος για τα Cookies: Εφαρμογή στο Site μας

Αν έχετε μια ιστοσελίδα στην οποία έχετε διαφημίσεις με το Google AdSense, θα έχετε λάβει ένα μήνυμα από τη Google που αναφέρει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής … Συνεχίστε να διαβάζετε το Οι Όροι Χρήσης Για Μεγάλα Site Σύντομα Και Κατανοητά.

Γιατί δεν μπαίνουμε στον κόπο να διαβάσουμε τους όρους χρήσης

Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν διαβάζει τους όρους χρήσης, αλλά τελικά συμφωνεί αβίαστα με αυτούς.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να διαβάσουμε τους όρους χρήσης είναι πολλοί.

Η δυσκολία κατανόησης της νομικής ορολογίας είναι ένας από αυτούς. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι το τεράστιο μέγεθος των καταχωρήσεων για το τι μπορεί να κάνει μια εταιρεία με τα δεδομένα μας.

Ποιος θέλει άλλωστε να κάθεται να διαβάζει ένα μικρό μυθιστόρημα κάθε φορά που εγκαθιστά ένα πρόγραμμα ή χρησιμοποιεί μια υπηρεσία?

Ερευνητές υπολόγισαν ότι ο μέσος άνθρωπος θα χρειαστεί περίπου 76 ημέρες για να διαβάσει τους όρους χρήσης των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί συνολικά.

Συνεπώς, είναι προφανές ότι αυτό το σύστημα είναι προβληματικό και υπέρ των εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες.

Terms of Service Didn’t Read

Μία προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση έρχεται να δώσει το Terms of Service Didn’t Read.

Η υπηρεσία έχει δανειστεί το όνομά της από την έκφραση Too Long; Didn't Read (=πολύ εκτεταμένο, δεν το διάβασα), που είναι συνηθισμένη σε συστήματα σχολίων και forum του εξωτερικού, και θα τη συναντήσουμε και με τη συντόμευση tl;dr.

Το Terms of Service Didn’t Read μας παρέχει πληροφορίες και περιλήψεις για τους όρους χρήσης αρκετών δημοφιλών ιστοσελίδων.

Ουσιαστικά αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών, βαθμολογώντας και επισημαίνοντας όρους χρήσης και πολιτικές απορρήτου.

Η καλύτερη βαθμολογία είναι το A, ενώ η χειρότερη το E. Υπάρχουν βέβαια και υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν ακόμα βαθμολογηθεί.

Για παράδειγμα, την καλύτερη βαθμολογία τη διαθέτει η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo, ενώ το YouTube οριακά πιάνει τη βάση (D).

Το Terms of Service Didn’t Read παραθέτει τα θετικά, τα αρνητικά, ή και ουδέτερα σημεία με τη χρήση κουκκίδων, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε μία υπηρεσία εύκολα και γρήγορα.

Έτσι, για κάθε υπηρεσία θα βρούμε συνήθως κοντά στις πέντε κουκκίδες με τα βασικά σημεία, τις οποίες μπορούμε να διαβάσουμε μέσα σε μισό λεπτό, και να έχουμε μια συνολική εικόνα για τους όρους χρήσης της.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να επιλέξουμε τον σύνδεσμο “More details”.

Με μία αναζήτηση στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας, θα εντοπίσουμε τους όρους χρήσης αρκετών ιστότοπων.

Παρ' όλα αυτά, δεν περιλαμβάνονται όλες οι δημοφιλείς υπηρεσίες. Για παράδειγμα, τα eBay, Outlook, Dropbox, και πολλές άλλες δεν βρίσκονται ακόμα στη λίστα.

Ενώ μπορούμε να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία αποκλειστικά από τον ιστότοπό της, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λήψη επεκτάσεων για τα πιο γνωστά προγράμματα περιήγησης.

Αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες επεκτάσεις προσφέρονται για τους Firefox, Chrome, Opera, και Safari. Οι Internet Explorer και Edge δεν υποστηρίζονται ακόμα.

Μάλιστα, όλες οι επεκτάσεις είναι ανοικτού κώδικα. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν υποστηριζόμενο ιστότοπο, βλέπουμε μία υπόδειξη στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιούμε.

Επιλέγοντας το ανάλογο εικονίδιο, εμφανίζεται η περίληψη που αφορά τον ιστότοπο.

Συγκεκριμένα, η επέκταση για τον Chrome εμφανίζει επιπλέον μια desktop ειδοποίηση για υπηρεσίες που έχουν λάβει κακή αξιολόγηση.

Συνοψίζοντας

Το Terms of Service Didn’t Read μπορεί να έχει απαίσιο όνομα και αρκετές ελλείψεις, αλλά κατάφερε να διατηρείται ενεργό εδώ και χρόνια.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, μπορεί ο καθένας να προσθέσει νέες καταχωρήσεις ή να τροποποιήσει τη βάση δεδομένων. Έτσι, όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα καταχωρηθούν στη βάση δεδομένων του.

Πάντως η ιδέα πίσω από το Terms of Service Didn’t Read είναι αξιόλογη, και ευχόμαστε να συνεχιστεί και να εξελιχθεί.

Εσείς πώς διαχειρίζεστε τους όρους χρήσης?

Διαβάζετε τους όρους χρήσης πριν συμφωνήσετε ή τους αποδέχεστε με κλειστά μάτια? Έχετε εντοπίσει κάποια άλλη υπηρεσία για καλύτερη διαχείριση και ενημέρωση? Αφήστε τις προτάσεις και τις ερωτήσεις σας παρακάτω στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps