Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για μια ιστοσελίδα, είναι το να γράφουμε υψηλής ποιότητας άρθρα, σε τακτική βάση. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να κάνουμε αντιγραφή άρθρων από άλλα site, ο οποίος είναι έξυπνος, 100% νόμιμος, και βγαίνουμε κερδισμένοι και εμείς, αλλά και το site από το οποίο αντιγράφουμε.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Τα μεγαλύτερα λάθη στην αντιγραφή άρθρων
Πολλοί κάτοχοι ιστοσελίδας, ακόμη και ορισμένοι που είναι για χρόνια στο χώρο, ακολουθούν εντελώς λάθος μεθόδους για την αντιγραφή άρθρων.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιγράφουν άρθρα όχι μόνο είναι παράνομος, αλλά στην πράξη καταλήγει να βλάπτει την ίδια τους την ιστοσελίδα, με τρόπους που ίσως δεν φαντάζονται.
Λάθος 1ο: αντιγραφή χωρίς καθόλου πηγή
Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ιδιαίτερα σε αυτό. Η αντιγραφή άρθρων λέξη προς λέξη, χωρίς ρητή άδεια από τον δημιουργό του άρθρου, αποτελεί λογοκλοπή.
Προφανώς, οι άνθρωποι που επιδίδονται στην αντιγραφή άρθρων και την αυτούσια αναδημοσίευσή τους στις ιστοσελίδες τους χωρίς πηγή δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση νομιμότητας.
Αυτό όμως που λογικά δεν γνωρίζουν είναι πως, με την τακτική αυτή, καταβαραθρώνουν τις ίδιες τους τις σελίδες.
Ο λόγος είναι πως η Google, από το 2011 με την ανανέωση Panda του αλγόριθμου για το Ranking των ιστοσελίδων - και τη μετέπειτα ανανέωση Penguin - τιμωρεί ενεργά τους αντιγραφείς.
Όπως έγραψαν στις 24 Φεβρουαρίου 2011 στο επίσημο Blog της Google (σε ελεύθερη μετάφραση, ο τονισμός δικός μας):
"Αυτή η ανανέωση είναι σχεδιασμένη να μειώνει το ranking σε ιστοσελίδες χαμηλής ποιότητας - ιστοσελίδες που έχουν χαμηλή αξία για τους χρήστες, αντιγράφουν περιεχόμενο από άλλες ιστοσελίδες, ή σελίδες που απλά δεν είναι πολύ χρήσιμες".
Πόσο δραστικό αποτέλεσμα είχε η εφαρμογή του Panda update? Επηρεάστηκε το 11,8% των συνολικών αναζητήσεων της Google, και σε ορισμένες σελίδες η συνολική επισκεψιμότητα μειώθηκε μέχρι και 80%.
Να σημειωθεί πως η μείωση ήταν συνολικά στο site, όχι μόνο στις σελίδες με αντιγραμμένο περιεχόμενο.
Αρκούν μερικά αντιγραμμένα άρθρα ώστε ολόκληρο το site να κατηγοριοποιηθεί ως "χαμηλής ποιότητας".
Λάθος 2ο: αντιγραφή χωρίς ενεργή πηγή
Αυτή είναι η χειρότερη τακτική, γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες site που την ακολουθούν νομίζουν πως κάνουν το σωστό, ή έστω πως είναι καλυμμένοι νομικά (hint: ΔΕΝ είναι).
Ουσιαστικά αντιγράφουν αυτούσιο ένα άρθρο, και στο κάτω μέρος του γράφουν "Πηγή: tadesite.gr", σαν απλό κείμενο, χωρίς ενεργό link.
Κάποιοι αντιγραφείς, μάλιστα, είναι τόσο ανόητοι που ακόμη και την πηγή γράφουν λάθος.
Για τους ίδιους λόγους με παραπάνω, τα site αυτά τιμωρούνται ως αντιγραφείς από τον αλγόριθμο της Google.
Λάθος 3ο: αντιγραφή με ενεργή πηγή προς την αρχική σελίδα
Το να υπάρχει μαζί με την αντιγραφή άρθρων σαν πηγή η αρχική σελίδα του site, με ενεργό link, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και πάλι καταλήγει άστοχο.
Ο αλγόριθμος της Google δεν πρόκειται να εκτιμήσει αυτή την χειρονομία, από τη στιγμή που όλο το κείμενο έχει αντιγραφεί λέξη προς λέξη.
Λάθος 4ο: αντιγραφή με ενεργή πηγή προς τα αρχικά άρθρα
Αυτή είναι η πιο συχνή παρανόηση στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που θέλουν να κάνουν το σωστό.
Πιστεύουν, λανθασμένα, πως μπορούν να αντιγράψουν ό,τι θέλουν, στο σύνολό του, αρκεί στο κάτω μέρος να βάλουν ενεργή πηγή προς το αντίστοιχο άρθρο στην αρχική του σελίδα.
Κατ' αρχάς, για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από τον δημιουργό του - ή αυτόν στον οποίο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα - για να είναι νόμιμη.
Δεύτερον, η Google αναγνωρίζει το "Syndication", την αναμετάδοση ενός άρθρου με ενεργή πηγή προς το αρχικό άρθρο, οπότε ο αλγόριθμος δεν είναι τόσο αυστηρός όσο στις άλλες περιπτώσεις.
Το θέμα όμως είναι πως στα αποτελέσματα της αναζήτησης για το συγκεκριμένο άρθρο, θα εμφανιστεί μόνο μία δημοσίευση του άρθρου από μία ιστοσελίδα.
Και, σε αυτή την περίπτωση, εκείνος που έχει δημιουργήσει το αρχικό άρθρο έχει προτεραιότητα.
Η έξυπνη, νόμιμη και παραγωγική μέθοδος για την αντιγραφή άρθρων
Είδαμε λοιπόν πως οι τακτικές που ακολουθεί μια ανησυχητικά μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ιστοσελίδων είναι βλαβερές προς τις ίδιες τις σελίδες τους. Ποια όμως είναι η σωστή μέθοδος για την αντιγραφή άρθρων?
Αντί να μιλάμε με θεωρίες, ας πάρουμε το παράδειγμα μίας από τις πιο επιτυχημένες ιστοσελίδες στο Internet, του Lifehacker.
Για όσους δεν το γνωρίζετε, το lifehacker.com είναι ανάμεσα στα 1850 μεγαλύτερα sites στον κόσμο όσον αφορά την επισκεψιμότητα, ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ είναι στη θέση 563.
Με άλλα λόγια, είναι ένα αρκετά επιτυχημένο site.
Η θεματολογία του site είναι εξαιρετικά ευρεία, καθώς κυμαίνεται από συμβουλές για την τεχνολογία μέχρι συμβουλές για τα οικονομικά, την φροντίδα του σπιτιού, κοινωνικά ζητήματα, και άλλα πολλά.
Φυσικά, τα περισσότερα από τα άρθρα τα γράφουν οι συγγραφείς που εργάζονται για το lifehacker.com.
Ταυτόχρονα, όμως, αρκετά άρθρα είναι αντιγραφές από άλλες πηγές. Με τη διαφορά πως οι αντιγραφή άρθρων γίνεται με τον έξυπνο, επαγγελματικό τρόπο.
Ποια είναι η σωστή μέθοδος αντιγραφής που χρησιμοποιεί το Lifehacker.com
Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτό το άρθρο της γνωστής τεχνολογικής ιστοσελίδας HowToGeek, το οποίο περιγράφει πως να προσθέσουμε μια εφαρμογή στο μενού που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ.
Το άρθρο του HowToGeek έχει έκταση περίπου 550 λέξεις, και 10 φωτογραφίες που δείχνουν αναλυτικά τη διαδικασία.
Όταν το Lifehacker θέλησε να αντιγράψει το το συγκεκριμένο άρθρο, δεν πήραν ολόκληρο το κείμενο, λέξη προς λέξη, και τις εικόνες, και απλά έβαλαν στο τέλος έναν ενεργό σύνδεσμο για το HowToGeek.
Αυτό που έκαναν ήταν πως έκαναν μια μικρή περίληψη του νοήματος του άρθρου, περίπου 225 λέξεις...
...και στο κάτω μέρος έβαλαν τον ενεργό σύνδεσμο προς το συγκεκριμένο άρθρο του HowToGeek, μαζί με την παρότρυνση για τους αναγνώστες να το επισκεφθούν, σε περίπτωση που θέλουν περισσότερες εικόνες και αναλυτικές πληροφορίες.
Παρατηρήστε επίσης πως έβαλαν διαφορετικό τίτλο από το άρθρο του HowToGeek.
Με αυτόν τον τρόπο:
- Δεν έκλεψαν το περιεχόμενο από το HowToGeek, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νομικά προβλήματα.
- Έγραψαν ένα σύντομο και εύκολο αλλά αυθεντικό περιεχόμενο, με βάση το ήδη υπάρχον άρθρο, ώστε να ικανοποιήσουν και τους αναγνώστες τους αλλά και τους αλγόριθμους της Google.
- Στέλνουν traffic προς το HowToGeek, που έγραψε το αρχικό άρθρο.
Με άλλα λόγια, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Όπως βέβαια προαναφέραμε, το Lifehacker.com δεν ακολουθεί την παραπάνω μέθοδο για όλα του τα άρθρα. Η πλειοψηφία τους είναι αυθεντικά, όχι αντιγραφές.
Είναι παράλογο να περιμένει κανείς πως η σελίδα του θα γίνει ποτέ αρκετά μεγάλη μόνο με αντιγραφές. Θα ήταν σαν η Fuma να ξεπερνούσε σε πωλήσεις την Puma.
Πώς να εφαρμόσετε την αντιγραφή άρθρων στη δική σας ιστοσελίδα
Η μέθοδος λοιπόν είναι απλή, για να μπορέσετε να αντιγράψετε οποιοδήποτε άρθρο θέλετε από οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλετε, ακόμα και το PCsteps:
- Βρείτε το άρθρο που σας αρέσει
- Γράψτε ένα σύντομο δικό σας κείμενο (200-300 λέξεις), που να μεταφέρει το νόημα του άρθρου, χωρίς να είναι είναι αντιγραφή. Μην τεμπελιάσετε και πάρετε αυτούσια την πρώτη ή τις πρώτες παραγράφους, αυτά δεν περνάνε με τη Google.
- Βγάλτε δικές σας φωτογραφίες και screenshots από τον υπολογιστή σας, αν αναφερόμαστε σε άρθρο τεχνολογίας. Μία ή δύο αρκούν.
- Δημοσιεύστε το δικό σας άρθρο με διαφορετικό τίτλο, και βάλτε έναν ενεργό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου προς την ακριβή σελίδα του πηγαίου άρθρου.
Είναι αυτό περισσότερη δουλειά από το αντιγράψετε απλά ένα άρθρο? Σαφώς.
Αν όμως σαν είναι τόσο δύσκολο να γράψετε μια απλή περίληψη ενός άρθρου και έναν διαφορετικό τίτλο, τότε το να έχετε ένα site μάλλον δεν είναι για εσάς. Και η ίδια η Google θα φροντίσει η σελίδα σας να μην πάει πουθενά.
Τι μπορώ να κάνω αν αντιγράφουν άρθρα από την ιστοσελίδα μου
Στην άλλη όψη της αντιγραφής, αν κάποια σελίδα αντιγράφει άρθρα από το δικό μας site χωρίς άδεια και χωρίς πηγή, η Google διαθέτει ειδική σελίδα για να μας βοηθήσει.
Αρκεί να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας...
Στη συνέχεια να περιγράψουμε το υλικό στο οποίο μας ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και το URL στο οποίο βρίσκεται.
Και τέλος να βάλουμε τη διεύθυνση του αντιγραμμένου άρθρου.
Η διαδικασία θα πάρει μερικές ημέρες, μέχρι η Google να επιβεβαιώσει πως όντως έχει υπάρξει αντιγραφή, αλλά στο τέλος θα αφαιρέσει το συγκεκριμένο άρθρο του αντιγραφέα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Αν το κάνουμε όλοι αυτό στα άρθρα μας που εντοπίζουμε πως μας έχουν αντιγράψει, και καθαρίζουμε τις αναζητήσεις της Google από τη σαβούρα, και οι αντιγραφείς περιεχομένου θα αρχίσουν να το ξανασκέφτονται πριν κάνουν το copy-paste.
Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε να δούμε την πορεία των καταγγελιών μας.
Στο "Total URLs" βλέπουμε τον αριθμό των συνολικών διευθύνσεων που έχουν αντιγράψει παράνομα τη δημοσίευση.
Στο "Approved URLs" είναι οι διευθύνσεις που η Google έχει ελέγξει, έχει επιβεβαιώσει πως πρόκειται για παράνομη περιγραφή, και έχει λάβει τη σχετική δράση.
Στο Rejected URLs θα βάλει η Google τις διευθύνσεις που θα κρίνει πως δεν υπήρχε αντιγραφή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουμε κάνει λάθος, μπορεί η σελίδα απλά να κατέβηκε κάποια στιγμή αφότου κάναμε την καταγγελία.
Τέλος, όσα URLs η Google δεν έχει δει ακόμα, παραμένουν στο Pending URLs.
Ακόμα και για καταγγελίες που έγιναν την ίδια ημέρα, αυτό δεν σημαίνει πως η Google θα τις επεξεργαστεί όλες ταυτόχρονα ή με τη σειρά που τις κάναμε.
Όπως βλέπετε και στο παράδειγμα, ενώ στην καταγγελία που λήγει σε 30535 έχει γίνει approved URL το μοναδικό URL, η 30656 είναι ακόμα pending, παρ' ότι την κάναμε μισή ώρα νωρίτερα.
Εσείς πώς διαχειρίζεστε την αντιγραφή άρθρων?
Έχετε ιστοσελίδα, και έχετε παρατηρήσει πως αντιγράφουν δικά σας άρθρα χωρίς την άδειά σας? Έχετε αντιγράψει άρθρα με τον λάθος τρόπο, απλά επειδή δεν γνωρίζατε τον σωστό? Γράψτε μας στα σχόλια.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.
Συγχαρητήρια για το πολύ καλό σας άρθρο! Σαν διαχειριστής έχω δημοσιεύσει μερικές δεκάδες χιλιάδες άρθρα και μεταξύ των οποίων και πολλά δικά μου. Τα περισσότερα που αναδημοσιεύω είναι link ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στη πηγή. Σε άλλα ένα μικρό μέρος και παραπομπή στη πηγή και τέλος σε λίγα πλήρη αντιγραφή και στο τέλος η πηγή. Εκατοντάδες άρθρα μου έχουν αναδημοσιευτεί χωρίς ποτέ κανένας να μου ζητήσει την άδεια μου. Πολλές φορές κάνω αναζήτηση στη Google για δικά μου άρθρα και εμφανίζει πρώτα τους "αντιγραφείς" του άρθρου και μετά τη πηγή. Πολλές φορές κάνω μια τεράστια προσπάθεια να γράψω κάτι το δημοσιεύω σε μένα το βλέπουν 1000 και τους παράνομους αντιγραφείς 10.0000 και βάλε.... Υπάρχουν sites με τεράστιο αριθμό επισκέψεων χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΡΘΡΟ. Μερικές φορές θέλω να διορθώσω κάτι στο αρχικό άρθρο και πρέπει ταυτόχρονα να στείλω email και στους αντιγραφείς όποιους φυσικά μπορώ να βρω. Μια φορά πήρα τηλέφωνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μου είπαν ότι για να επέμβουν πρέπει να κάνω μήνυση ! Ζήσε Μάη να φάς τριφύλλι...
Καλοδήμος Δ. Διαχειριστής http://didefth.gr, http://sep4u.gr και άλλων
Καλησπέρα Δημήτρη,
Για να βγαίνουν πιο πάνω αυτοί που σε έχουν αντιγράψει μάλλον σημαίνει πως δεν έχεις κάνει κάτι σωστά με το SEO σου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν βλέπεις άρθρα αντιγραφέα στις αναζητήσεις, μπορείς να κάνεις καταγγελία στη Google, θα εξετάσουν το αίτημα και σε λίγες ημέρες θα αφαιρέσουν το άρθρο από τα αποτελέσματα.
Μπες εδώ: https://support.google.com/legal/answer/3110420?rd=1
Θα το προσθέσω και στο άρθρο, είναι χρήσιμη πληροφορία.
Ωπ, σου έγραψα λάθος σύνδεσμος, αυτός είναι ο σωστός
https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?pli=1&
Όσο καλός και αν είναι ο συντάκτης, αποκλείεται να μην χρειαστεί βοήθεια.
Δεν έχω δει κάποια σημείωση στο pcsteps που να ευχάριστη τον τάδε.
http://i.imgur.com/f2WY8zw.png
Θα τη βρεις εδώ: https://www.pcsteps.gr/15740-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-laptop/
Τώρα μου δείχνεις ένα άρθρο στα χίλια που υπάρχουν. Δεν στέκει.
Κοίτα να δεις, αν έχεις κάνει εσύ μια χρήσιμη πρόταση και πιστεύεις πως αδικήθηκες επειδή δεν σε αναφέραμε, ευχαρίστως να διορθώσουμε την αδικία.
Αλλιώς, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σου αποδείξουμε τίποτα. Ψάξε μόνος σου, αν δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις.
Αν ήταν κάτι δικό μου θα στο έλεγα στα ίσα.
Εφόσον κάνεις σοβαρή δουλεία, είσαι υποχρεωμένος να λες στο κοινό σου που βασίζονται αυτά που γράφεις. Τα γράφεις έτσι απλά, τα σκέφτηκες, τα διάβασες; Νομίζω πως δεν έχω άδικο σε αυτό.
Και τέλος, άσε την ελαφριά δόση ειρωνείας. Δεν σε έθιξα, ρώτησα κάτι δεδομένο (θέλω να πιστεύω).
Πρέπει να καταλάβεις πως ένα site δεν είναι πτυχιακή εργασία ή διδακτορική διατριβή, όπου χρειάζονται πηγές και παραπομπές.
Κάποια από τα άρθρα τα βρίσκω μόνος μου, κάποιες πληροφορίες τις διαβάζω σε διαφορετικά sites, τις εφαρμόζω και μετά τις καταγράφω.
Από τη στιγμή όμως που το κείμενο είναι 100% δικό μου, και κάθε άρθρο είναι πλήρες και αυτόνομο, δεν είμαι υποχρεωμένος ούτε ηθικά ούτε νομικά να βάλω καμία πηγή ή καμία ευχαριστία.
Έχεις το δικαίωμα να μην σου αρέσει, όμως είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει.
Σε λίγο θα μου παρουσιάσεις τους νόμους έναν, έναν. Τι να πω.
Εγώ θα συνεχίσω να λέω τα δικά μου και εσύ τα δικά σου, για αυτό δεν το συνεχίζω.
Το πιο ηθικό και έντιμο για μένα τουλάχιστον είναι να πάρεις ένα αρθρο και να το κάνεις απο την αρχή μόνος σου με φωτό κείμενο κτλ δικό σου.
Όλα τα υπόλοιπα για μένα είναι λογοκλοπή όπως είπες και εσύ ο ίδιος.
πχ το να πάρεις ένα αγγλικό how to και να το μεταφράσεις στα Ελληνικά θεωρείτε οκ και όχι λογοκλοπή.
Το να πάρεις ένα άρθρο και να αλλάξει κάποιες λέξεις και κάποιες φωτό για μένα είναι λογοκλοπή ή μερική λογοκλοπή.
Αυτά Άγγελε στα λέω εντελώς φιλικά και χωρίς παρεξήγηση 🙂
Καμία παρεξήγηση, Μπάμπη, αυτό είναι ακριβώς που κάνουμε.
Είναι κρίμα που οι αλγόριθμοι της Google δεν μπορούν να εντοπίσουν τις 1:1 μεταφράσεις από ξένα άρθρα χωρίς τις πηγές. Θα γλιτώναμε από περισσότερη σαβούρα.
η πληροφορια πρεπει να ειναι ελευθερη.ας κανει η google οτι θελει.
όπως είπε και ο φίλος πιο κάτω καλό θα ήταν όταν κάποιος πρότεινε κάτι σαν συμπλήρωση για το άρθρο να τον ευχαριστείς μέσα στο κείμενο σου πχ. ευχαριστούμε τον τάδε για αυτό το tip.
Ελπίζω τα δικά σου άρθρα να είναι όλα κείμενο και εικόνες απο σένα και όχι copy paste 🙂
Όσο για τους αλγόριθμους μην ανησυχείς κάποιος θα βρει τον τρόπο να καλύψει το κενό που αφήνουν.
Έτσι κατάλαβα κι εγώ στην αρχή, που είναι κάτι που πάντα το κάνουμε.
Αλλά ο φίλος παρακάτω εννοούσε πως αν διάβασα άρθρα από 3 site για να βρω τις πληροφορίες, και έγραψα ένα δικό μου κείμενο, πως θα έπρεπε να βάλω τα τρία αυτά site σαν πηγές, λες και γράφω διδακτορικό. Εκεί θα διαφωνήσω.
Δηλαδή όταν κάποιος γράφει κάτι στο site του, και το παρέχει ελεύθερα, έχεις το δικαίωμα να το πάρεις και να το δημοσιεύσεις σαν δικό σου?
Πολύ περίεργη άποψη έχεις περί ελευθερίας.
εγώ πάντως θα τα έβαζα στη θέση σου:)
Εδώ που τα λέμε ότι μάθαμε πάνω στους Η/Υ το μάθαμε απο διάσπαρτες πληροφορίες διαδίκτυο,βιβλία,e-learning βίντεο, σε κάποιο μαγάζι με Η/Υ που δούλεψαν ορισμένοι κτλ.
Κάποτε, πριν ξεκινήσω, έγραφαν περισσότερα άτομα, αλλά τα τελευταία 2,5 χρόνια δύο μόνο άρθρα δεν το έχω γράψει εγώ.
Μόνος είμαι, λοιπόν, αλλά πολλοί έχουν την αίσθηση πως υπάρχει ολόκληρη ομάδα. Κάτι σωστά θα κάνω 🙂
Υπ' όψιν, όταν κάνεις επεξεργασία σε ένα σχόλιο, δεν ενημερώνομαι με email, τυχαία είδα αυτά που πρόσθεσες.
Πολύ καλό άρθρο και επίκαιρο. Με την επικαιροποίηση του Google Panda η ποιότητα του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας αποκτά σημαντικότερη βαρύτητα από ότι μέχρι τώρα. Η πρωτοτυπία του περιεχομένου είναι εκ των ων ουκ ανευ πλέον για υψηλή κατάταξη. Ένας τρόπος για να καταδείξουμε ότι το περιεχόμενο μας ανήκει είναι να χρησιμοποιήσουμε το Google Authorship, το οποίο αν και η Google έχει δηλώσει ότι δεν το λαμβάνει υπόψη της πλέον, δεν μας αποτρέπει από το να το χρησιμοποιούμε. Αυτή η πρωτοτυπία του περιεχομένου σε μερικές περιπτώσεις είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, όπως στην περίπτωση των e-shops που χρησιμοποιούν περιγραφές προιόντων κάνοντας copy paste από την ιστοσελίδα των κατασκευαστών. Μια λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να επιτρέπουμε τις αξιολογήσεις από τους επισκέτπες του e-shop μας έτσι ώστε το συνολικό κείμενο που βλεπει η Google να διαφοροποιείται.
Όντως, οι αξιολογήσεις είναι ένας καλός τρόπος διαφοροποίησης σε αυτή την περίπτωση.
Γενικά υπάρχουν αρκετά μικρά αλλά σημαντικά τρικ που μπορούν να συνεισφέρουν στο σωστό SEO, που θα τα καλύψουμε σε ξεχωριστό οδηγό.
αν θες μπορώ να ανεβάσω εγώ μερικούς οδηγούς για διάφορα προγράμματα πχ πως ακούμε ραδιόφωνο μέσα απο winamp πως εξάγουμε εικόνες απο pdf κτλ.
Τα τσεκάρεις τα διορθώνεις προσθέτεις ότι θες μετά και τα ανεβάζεις.
Αν σε ενδιαφέρει στείλε μου μήνυμα στο facebook.
Ευχαριστώ για την πρόταση, αλλά δεν ψάχνουμε συνεργάτες αυτή τη στιγμή. Αν προκύψει αυτή η ανάγκη, θα σε έχω στο νου μου.
Αν κάποιος μεταφράσει αγγλικά βιβλία τα οποία έχει κατεβάσει δωρεάν και αναφέρει την πηγή φυσικά ,μπορεί να τα ανεβάσει στο site του?
Πάντως καλό θα ήταν να τα χωρίσεις σε περισσότερες κατηγορίες πχ (hardware,δίκτυα,κτλ.) όπως πχ τα έχει αυτό το σάϊτ.--> http://www.e-pcmag.gr/doit
Επίσης θα μπορούσες να προσθέσεις κάτω σελίδες ώστε ο άλλος να πηγαίνει κατευθείαν εκεί που θέλει
Γιατί έτσι όπως είναι χάνονται και δεν τα βρίσκει ο άλλος εύκολα.
Αν τα βιβλία αυτά υπάγονται σε κάποια από τις άδειες Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/, σε ορισμένες από αυτές είναι νόμιμη η τροποποίηση για μη εμπορικούς σκοπούς.
Θέλει πολύ ψάξιμο πάντως για να είναι βέβαιο πως είναι νόμιμο.
Στην πράξη, αν κάποιος blogger επιχειρήσει να μεταφέρει το νόημα ενός κειμένου χωρίς αντιγραφή και βάζοντας δικές του εικόνες, είναι σα να το γράφει ο ίδιος. Αναφέρομαι στο χρόνο που απαιτείται. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά σε ερασιτεχνικά blogs που παρακολουθούν την επικαιρότητα με μεγάλο όγκο άρθρων, είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν Επομένως ο κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει να αφορά τα μεγάλα επαγγελματικά sites και μόνο τα οποία έχουν την οικονομική δυνατότητα να απασχολούν δημοσιογράφους. Και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψιν σε μη επαγγελματικά blogs που δεν έχουν δηλαδή διαφημιστικά έσοδα. Νομίζω για έναν ερασιτέχνη, η αντιγραφή ενός άρθρου ή μέρους του είναι κάτι το θεμιτό από τη στιγμή που υπάρχει ενεργός σύνδεσμος. Το πρόβλημα για μένα είναι όταν κάποιοι αλλάζοντας δυο τρεις λέξεις ενός άρθρου, επιχειρούν να το περάσουν για δικό τους. Αυτό πρέπει να τιμωρείται.
Γιατί όμως ένας ερασιτέχνης να επιτρέπεται να ανέβει το site του, από τη στιγμή που απλά αντιγράφει έτοιμο υλικό?
Είναι θέμα ποιότητας. Ένα site που περιέχει σκέτες αντιγραφές άρθρων από άλλα site είναι άχρηστο με κάθε μέτρο. Αν κάποιος ερασιτέχνης δεν έχει φτιάξει ένα site για να προσφέρει κάτι παραπάνω από τα site που ήδη υπάρχουν, καλύτερα να το παρατήσει, για να μην χάνει κι αυτός τον χρόνο του.
αν δεχτούμε τη δική σου λογική και το επεκτείνουμε σε βάθος χρόνου θα γίνει και το διαδίκτυο κάποια στιγμή ένα εμπορικό πολυκατάστημα και η πληροφορία ελεγχόμενη. Προσωπικά δεν επιθυμώ μια τέτοια εξέλιξη. Κάποτε αντιγράφαμε μιά είδηση από εφημερίδα στο διαδίκτυο και όλα ήταν καλά και νόμιμα.. Σήμερα επειδή η εφημερίδα ανακάλυψε ότι έχει ψωμί στο διαδίκτυο έκανε και ηλεκτρονική έκδοση, άρα ανταγωνιστική του blogger και απαγορεύει την αναμετάδοση της πληροφορίας. Εφημερίδα μάλιστα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και όχι η ελεύθερη αγορά. Μπορείς να δεις από που προέρχονται τα μεγάλα διαφημιστικά πακέτα στο site τους όπως επίσης και ποιά είναι η κύρια ασχολία των ιδιοκτητών μμε. Δεν μιλάμε λοιπόν για ένα σύστημα ίσων ευκαιριών και ενός κόσμου αγγελικά πλασμένου. Το θέμα της ποιότητας είναι υποκειμενικό και έχει ο καθένας μας το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Εγώ πχ μέσα στις πολλές αντιγραφές θα σου δώσω και μια λίστα για τα μεταλλαγμένα που δεν θα παίξει σε μεγάλα ενημερωτικά μέσα για ευνόητους λόγους. Θα σου δώσω και μια είδηση που παίζει στο εξωτερικό και εδώ έχει θαφτεί. Θα σου δώσω και μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα αναμεταδίδοντας ένα θαμμένο άρθρο ενός μικρού και άγνωστου blogger. Αυτά μπορώ και τα κάνω γιατί το κίνητρο μου δεν είναι οικονομικό. Αν κλείσω, το διδίκτυο θα έχει τις επιλογές -MEGA-ANT1-SKY-STAR και τα υποκαταστήματα τους. Αυτό θέλουμε?
Κώστα, η αντιγραφή δεν είναι ελεύθερη έκφραση, ούτε δημιουργικότητα. Η αντιγραφή είναι τεμπελιά, κακή ποιότητα, και γυφτιά.
Όποιος θέλει πραγματικά να παρέχει κάτι στο διαδίκτυο, ας διαβάσει το άρθρο της εφημερίδας και ας γράψει ένα δικό του κείμενο με την ίδια πληροφορία. Όχι να κάνει ένα copy-paste τριών δευτερολέπτων και να έχει την αυταπάτη πως παρέχει κάτι στο Internet ή την κοινωνία.
Το ότι επιλέγει ένας blogger να μην κερδίζει χρήματα δεν του δίνει δικαιολογία να κάνει χειρότερο το διαδίκτυο, λόγω της τεμπελιάς του. Καλύτερα να τα παρατήσει, και να αφήσει το διαδίκτυο στους ερασιτέχνες που επιλέγουν να ματώσουν πάνω στη δουλειά τους, ξοδεύοντας το χρόνο τους για να φτιάξουν κάτι αυθεντικό, ακόμα και χωρίς οικονομικό όφελος, αντί να αντιγράφουν τα έτοιμα, παριστάνοντας πως προσφέρουν οτιδήποτε.
Όποιος αντιγράφει είναι μέρος της αρρώστιας, όχι της λύσης. Και αν όλοι αντιγράφουν από την εφημερίδα, και δεν βάζουν τη δική τους άποψη, τότε είναι που η πληροφορία είναι ελεγχόμενη από την εφημερίδα. Γιατί οι αντιγραφείς εκπαιδεύουν τον εαυτό τους να μην σκέφτεται, μόνο να αντιγράφει.
δεν μπορείς να καταλάβεις τι σου λέω γιατί το αντικείμενο σου είναι διαφορετικό. Το copy-paste τριών δευτερολέπτων σήμερα είναι αυτοματοποιημένο μέσω rss και το κάνουν όλοι. Μιλάμε για ειδησεογραφία και μάλλον δεν μπορείς να φανταστείς τον όγκο δεδομένων. Δεδομένο είναι πως ακόμα και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν μπορούν να έχουν παντού ανταποκριτές. Αντιγράφουν λοιπόν την πληροφορία και επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να απασχολούν μερικούς δημοσιογράφους στο γραφείο, επεξεργάζονται την αντιγραφή και την παρουσιάζουν σαν δική τους αποκλειστικότητα ή κάνουν μια αναφορά στην πηγή. Ένας blogger δεν έχει αυτή τη δυνατότητα παρά μόνο σε ελάχιστες επιλεγμένες αναρτήσεις. Τώρα εντάξει δεν χρειάζεται να συμφωνούμε όλοι.. ο καθένας τα αντιλαμβάνεται με τον τρόπο του. Άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Αν βρεις εσύ έστω και ένα ειδησεογραφικό blog που να μην αντιγράφει θα ήθελα να μου το αναφέρεις για να δω που εφαρμόζεται η θεωρία σου.
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, πως ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος.
Είμαι της άποψης όμως, όπως ανέφερες, πως ο χομπίστας θα ήταν καλύτερα να παραμείνει αποκλειστικά στις ελάχιστες επιλεγμένες αναρτήσεις, και να τις μεταφέρει με τη δική του φωνή, παρά να μεταφέρει όσο γίνεται μεγαλύτερο όγκο μέσω αντιγραφής. Γιατί, τελικά, ποιος βγαίνει κερδισμένος με την αντιγραφή? Γιατί η ποσότητα να είναι σημαντικότερη της ποιότητας?
Θα προτιμούσα να διαβάζω ένα blog που να δημοσιεύει μία επιλεγμένη είδηση την ημέρα, με τη δική του φωνή και ανάλυση, παρά ένα blog που δημοσιεύει 500 ειδήσεις ακριβώς όπως έχουν δημοσιευτεί σε άλλα 500 site.
Είναι αλήθεια πως δεν μπορώ να σου πω ένα ειδησεογραφικό blog που να μην αντιγράφει. Αλλά δεν μπορώ να σου πω και ένα ειδησεογραφικό blog που να αντιγράφει
Όταν 500 site έχουν την ίδια είδηση καρμπόν, με ποιο κριτήριο να ξεχωρίσω ένα ανάμεσά τους?
ακριβώς αυτό είναι. Οι ειδήσεις είναι καρμπόν. Δεν γίνεται αλλιώς. Άντε και να αλλάξεις 5 λέξεις.. τον εαυτό σου κοροϊδεύεις. Σε ένα ειδησεογραφικό blog η δουλειά σου είναι να ενημερώνεις και όχι να βγάζεις τα εσώψυχα σου με μια ανάρτηση την ημέρα ή την εβδομάδα. Αυτά ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Στην ενημέρωση δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις. Αν δεν έχεις όλες τις ειδήσεις ο επισκέπτης θα ψάξει αλλού. Από εκεί και πέρα διαλέγεις από που θα ενημερώνεσαι με το δικό σου κριτήριο αισθητικής. Για παράδειγμα εγώ δεν βάζω νεκρά αδέσποτα, ούτε κουτσομπολιά και life style , ούτε γυμνές αλλά ούτε κατασκευάζω ειδήσεις. Άλλοι όμως που είναι επαγγελματίες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια της επιλογής. Επίσης έχω συγκεντρωμένη πληροφορία ανεκτίμητης για μένα αξίας στη διάθεση του αναγνώστη σε στατικές σελίδες που είναι εργασία χρόνων. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο νομίζεις. Ακόμη και σκέτη αντιγραφή αν κάνεις είσαι όλη την ημέρα στο ψάξιμο και στη διαλογή για να μπορέσεις να παρουσιάσεις ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Για να πάρεις μιά ιδέα, έχεις μπροστά σου το πρωί καμιά πενηνταριά sites και blogs, με τη δική τους ροή το καθένα και κάθε ροή με δεκάδες ειδήσεις. Θα μου πεις γιατί το κάνεις. Χόμπι είναι ή αρρώστια. Αύριο μπορεί να γίνω καλά. Τέλος θα σου πω ότι αν κάποιος θέλει να προστατευτεί από αντιγραφές, υπάρχει τρόπος στον κώδικα html. Αλλά το 99.9% δεν το κάνουν γιατί ξέρουν ότι η αντιγραφή είναι διαφήμιση, είναι πολλά hit και γιατί όλοι αντιγράφουν.
καλησπερα Αγγελε! θελω να μου πεις αν υπαρχει ουσιαστικα κατι σαν το αντιθετο απο αυτο! δηλαδη σε μια εργασια να δω ποσο λογοκλοπη εχω κανει και ποσο τα εκατο ειναι αυθεντικο αυτο που γραφω? υπαρχει καποιο αξιοπιστο δωρεαν τετοιο προγραμμα?
Καλησπέρα φίλε μου.
Δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιο επίπεδο είναι ανεκτό οποιοδήποτε ποσοστό λογοκλοπής.
Δες πάντως εδώ πάντως τη σοβαρότητα που έχουν οι διάφορες βαθμίδες λογοκλοπής: http://thevisualcommunicationguy.com/2014/09/16/did-i-plagiarize-the-types-and-severity-of-plagiarism-violations/
Ωραίο άρθρο.
Να κάνω μια ερώτηση. Πες ότι ένας βλέπει ένα άρθρο και μετά το παίρνει και το κάνει μια πολύ μικρή περίληψη, αλλάζει λέξεις, όλα, εκτός θέματος βέβαια, και στο τέλος δεν βάζει πηγή, τι γίνεται, πως θα καταλάβει η Google ότι δεν είναι δικό του, αφού δεν θα μοιάζει ούτε λίγο στο αρχικό;
Αφού έκατσε και έγραψε ένα δικό του άρθρο, δεν έχει κλέψει τίποτα. Διάβασε κάτι και έγραψε ένα άρθρο.
Η γνώση δεν έχει πνευματικά δικαιώματα, το κείμενο έχει.
Χαίρομαι που εστίασες στην ποιότητα. Συνήθως σε τέτοια άρθρα πέφτει κράξιμο. Ένα καλό εργαλείο που χρησιμοποιώ για να ελέγξω την μοναδικότητα του άρθρου στο διαδίκτυο είναι αυτό: http://smallseotools.com/plagiarism-checker
Εγω εχω ενα site απο το 2001. Αυτο: http://www.tsamisaquarium.gr Εχω πανω απο 300 αρθρα για τα ενυδρεια, τα bonsai και αλλα θεματα που εχουν να κανουν με τη φυση.
Το τι κλεψιμο εχει γινει εδω και χρονια δε λεγεται!!! Απο καποια στιγμη και μετα επαψα να ασχολουμαι γιατι βαρεθηκα. Το θεμα ειναι οτι πολλοι θελουν ενα δικο τους site αλλα χωρις γνωσεις και χωρις να θελουν να διαθεσουν χρονο. Πολυ καλο αυτο που ξεκινησε η Google! Αλλιως δεν υπαρχει τροπος προστασιας....
an omos den einai arthro kai einai gia paradigma kapoio anekdoto? epitrepete h antigrafi leksi pros leksi? episis me tis eikones ti isxuei?
Δεν αλλάζει τίποτα για τα ανέκδοτα, το κείμενο είναι κείμενο.
Στις εικόνες, αν δεν την έχεις τραβήξει ο ίδιος ή δεν την έχεις αγοράσει από κάποιο Stock Photos site, θα πρέπει να ψάχνεις σε συγκεκριμένη κατηγορία στο Google Images. Δες εδώ: https://www.pcsteps.gr/1388-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-google-images/
Καλησπέρα, έχω ένα blog και ανεβάζω καθημερινά 2 άρθρα δικά μου και 5 αντιγραφή από άλλα site και φυσικά κάνω όλα τα προβλεπόμενα όταν ένα άρθρο είναι αντιγραφή, θα ήθελα να ρωτήσω κάνει καλό στη σελίδα μου που βάζω άρθρα copy paste ή όχι;
Με μεταφράσεις από αγγλικά site τι ισχύει γνωρίζεις?
Όχι, Δημήτρη, βλάπτει το SEO σου η πλήρης αντιγραφή.
Αυτά τα site μπορεί να έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από τα social media, όχι από το SEO.
Πρέπει να έχεις την άδεια για να μεταφράσεις κείμενα από ένα site.
Κι όμως η επισκέψιμότητα τους είναι από google.. αλλά ανεβάζουν πάρα πολλά άρθρα καθημερινώς τουλάχιστον 2 την ώρα.. τα οποία είναι αντιγραφή και έχουν φυσικά την πηγή με ενεργό link
Αν δεν διαχειρίζεσαι εσύ ένα site είναι αδύνατον να ξέρεις από που έρχεται η επισκεψιμότητά του. Δεν έχεις πρόσβαση στα στατιστικά του.
Αγγελε καλησπέρα, θα ηθελα να σχολιάσω πως βάσει των οσων εχω διαβάσει, η DMCA αφορά μόνο τις United States και δεν εχει εφαρμογη σε εκτός US καταγγελιες.
Βέβαια το εργαλείο της google αναφέρεται και σε ´other applicable intelectual property laws'. Το οποίο ενδεχομένως να καλύπτει και διεθνείς περιπτώσεις.
Εσυ φαντάζομαι πως σου έχει τυχει να το χρησιμοποιήσεις για δικά σου άρθρα κλπ. Εχεις παρατηρήσει απτό αποτέλεσμα? πχ κάποιος να σε εχει αντιγραψει και υπάρχει στις αναζητησεις και μετά την καταγγελία να έχει αφαιρεθεί?
Σου κάνω αυτές τις ερωτήσεις γιατί προσωπικά πολυ φοβάμαι πως όσοι αρθρογραφούμε δεν έχουμε κανενα εργαλείο προστασίας απο τους τεμπεληδες αντιγραφεις, ερασιτέχνες και μη, και η μονη πιθανη μεθοδος ειναι η ενδικη επιλυση της διαφορας που ολοι γνωρίζουμε ποσο ανούσια εχει γίνει στην Ελλάδα, λογω χρονο κοστους κλπ κάτι το οποίο ολοι οι απατεώνες εκμεταλευονται.
Νίκο, η καταγγελία λειτουργεί διεθνώς, όχι μόνο στις ΗΠΑ.
Ούτως ή άλλως, με τους αλγόριθμους της Google εκείνοι που αντιγράφουν βλάπτουν οι ίδιοι το site τους, οπότε είναι καλύτερα τα πράγματα απ' ότι στο παρελθόν.
Καλησπέρα! Πολύ ωραίο άρθρο και ενδιαφέρον. Έχω και εγώ ένα blog στο οποίο γράφω δικά μου άρθρα και θα ήθελα να ρωτήσω: 1) Αν και γράφω δικά μου άρθρα, χωρίς να τα πάρω από κάπου αλλά παίρνω εικόνες από το διαδίκτυο, υπάρχει περίπτωση να πάρω πέναλτι;
2) Κάποια άρθρα που είναι δημοσιευμένα στο blog μου, είναι αντιγραμμένα αλλά από προηγούμενο ιστολόγιο που έχω και δεν χρησιμοποιώ πλέον. Τιμωρείται αυτή η περίπτωση;
Καλησπέρα Διονύση,
Είναι παράνομο να χρησιμοποιείς φωτογραφίες χωρίς άδεια. Θα πρέπει είτε να τις έχεις αγοράσει από stock photos, είτε να είναι φωτογραφίες με επισήμανση για εκ νέου χρήση. Δες εδώ: https://www.pcsteps.gr/1388-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-google-images/
Αν χρησιμοποιείς εικόνα που καλύπτεται από δικαιώματα, μπορεί ο κάτοχος των δικαιωμάτων να σου κάνει μήνυση και να τραβιέσαι.
Ναι, αν είναι ακριβώς το ίδιο κείμενο, τιμωρείται αυτή η περίπτωση. Πρέπει να σβήσεις τις παλιές δημοσιεύσεις.
Πολύ καλό άρθρο Άγγελε ,όπως πάντα!
Να σε ρωτήσω ....1)Επειδή για μερικά τεχνικά θέματα δεν μπορούν εύκολα να υπάρξουν πρότυπες φωτογραφίες ,αν το κείμενο είναι δικό μας .αλλά η φωτογραφία όχι , υπάρχει όμως link για την πηγή της φωτογραφίας , τότε έχουμε και πάλι πρόβλημα;
2)Αν βρούμε την φωτογραφία που θέλουμε , υπάρχει τρόπος να δούμε αν ανήκει στις creative commons;
Θα πρέπει να έχεις ζητήσει την άδεια από εκείνον που έχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας για την αναδημοσίευση. Το απλό link με την πηγή δεν αρκεί.
Οι μόνες ασφαλείς φωτογραφίες είναι αυτές για τις οποίες γίνεται αναζήτηση με βάση την άδεια χρήσης. Δες εδώ: https://www.pcsteps.gr/1388-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-google-images/
Ευχαριστώ!!
Αν πάρω ένα κείμενο σχολικού βιβλίου και με βάση αυτό οργανώσω ασκήσεις Σωστού Λάθους και Πολλαπλής Επιλογής χρησιμοποιώντας στοιχεία, προτάσεις , ημερομηνίες κτλ άλλοτε ίδιες πχ να είναι η ερώτηση Σωστή και άλλοτε αλλαγμένες έχω κάνει αντιγραφή;
Όχι δεν θεωρείται κάτι τέτοιο,χρησιμοποιείς ένα βιβλίο ως πήγη για να αναπτύξεις το δικό σου περιεχόμενο.Κανένα πρόβλημα.
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και απάντηση
Άγγελε καλησπέρα. Προσπαθώ να βρω ένα email επικοινωνίας μαζί σου για να σε ρωτήσω κάτι αλλά δεν βρίσκω... Ίσως δεν ψάχνω σωστά.
Υπάρχει τρόπος επικοινωνίας ή μόνο μέσω σχολίων;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Πάνος
Μπορείς να γράψεις στις ερωτήσεις, Πάνο: https://www.pcsteps.gr/questions-answers/
Δεν υποστηρίζουμε προσωπική επικοινωνία.
Οκ. Θα το κάνω εδώ τότε διότι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο
σου.
Έχω ένα Blog
με τα νέα της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Για ερασιτεχνική προσπάθεια πηγαίνει πολύ καλά και αποφάσισα
να το κάνω ένα πιο δυναμικό site.
Όμως θέλω να περιλαμβάνει και θεματολογία πιο γενική από
σημαντικούς αρθρογράφους.
Ένας από αυτούς, στα θέματα η/υ είσαι και συ φυσικά.
Σκέφτομαι λοιπόν να έχω μια σελίδα με θέματα τεχνολογίας και
να βάζω άρθρα σου με πλήρη φυσικά παραπομπή.
Θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω δύο πράγματα.
Α) Αν μπορώ να το κάνω αναφέροντας πως έχω την άδειά σου και
Β) Πως μπορώ να το κάνω ώστε να γίνει με την συγκατάθεσή σου…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Οκ. Θα το κάνω εδώ τότε διότι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο
σου.
Έχω ένα Blog
με τα νέα της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Για ερασιτεχνική προσπάθεια πηγαίνει πολύ καλά (ξεκίνησε με 100 επισκέψεις και φτάνει και τις 1.000 ημερησίως και πολλές φορές πολλές περισσότερες) και αποφάσισα
να το κάνω ένα πιο δυναμικό site.
Όμως θέλω να περιλαμβάνει και θεματολογία πιο γενική από
σημαντικούς αρθρογράφους.
Ένας από αυτούς, στα θέματα η/υ είσαι και συ φυσικά.
Σκέφτομαι λοιπόν να έχω μια σελίδα με θέματα τεχνολογίας και
να βάζω άρθρα σου με πλήρη φυσικά παραπομπή.
Θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω δύο πράγματα.
Α) Αν μπορώ να το κάνω αναφέροντας πως έχω την άδειά σου και
Β) Πως μπορώ να το κάνω ώστε να γίνει με την συγκατάθεσή σου…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Εφόσον ακολουθείς τις οδηγίες του άρθρου, και φτιάχνεις ένα σύντομο κείμενο που να παραπέμπει στο άρθρο, αντέγραψε ελεύθερα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Δες πως το έχουν κάνει στο blog enallaktikos.gr:
http://www.enallaktikos.gr/ar13079el_odigos-olikis-diagrafis-apo-to-internet.html
Ευχαριστώ... Ακόμα το νέο site είναι υπό κατασκευή, όταν το ολοκληρώσω θα σου στείλω και link για να δεις το πως γίνονται οι αναδημοσιεύσεις ώστε αν παραλείπω κάτι να το διορθώσω.
Όπως και να έχει παραμένω πιστός αναγνώστης της αρθρογραφίας σου...
Πάνος
Μαν αυτο το αρθρο πχ το εχω διαβασει εδω και κανα χρονο, αν τωρα που μπαινω πως μπορω να καταλαβω αν εχει γινει καποιο update ετσι ωστε να το ξαναδιαβασω; Γινεται αυτο η φαινεται μονο η ημ/νια του αρχικου ποστ;
Είναι στο χέρι του διαχειριστή να αλλάξει την ημερομηνία δημοσίευσης σε περίπτωση update ή να έχει προσθέσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, συνεπώς ναι, το καταλαβαίνεις άμα προστεθεί κάτι σημαντικό.
Γράφεις παραπάνω
Η μέθοδος λοιπόν είναι απλή, για να μπορέσετε να αντιγράψετε οποιοδήποτε άρθρο θέλετε από οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλετε, ακόμα και το PCsteps:
Βρείτε το άρθρο που σας αρέσει............κλπ και βάλτε έναν ενεργό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου προς την ακριβή σελίδα του πηγαίου άρθρου.
---------------------------------- σχόλιο -----------------------------
Αν έγραφα ένα κείμενο (200-300 λέξεις) όπως αναφέρεις Άγγελε και έβαζα τις δικές μου φωτογραφίες όπως γράφεις τότε δεν υπάρχει λόγος να βάλω καμία απολύτως πηγή προς άλλη σελίδα, για τον απλούστατο λόγο ότι το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι 100% δικά μου !
Αρχικά να πω πως μπήκα πρώτη φορά στο pcsteps. Έτσι όπως διάβαζα το συγκεκριμένο άρθρο και έβλεπα τις εικόνες, ήταν σαν να έβλεπα βίντεο του Μπραφ! Κατατοπιστικό, γάργαρο, με μια δόση χιούμορ. Μπράβο! Ευκαιρία να διαβάσω και άλλα ενδιαφέροντα...
Καλησπέρα...
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνετε! Στο δικό μας blog πολλές φορές αναζητούμε πληροφορίες για τα θέματά μας σε άλλα sites και στη wikipedia... Ποτέ δεν αντιγράφουμε ούτε παράγραφο των αρχικών κειμένων. Συλλέγουμε τις πληροφορίες και δημιουργούμε δικό μας κείμενο. Πρέπει να παραθέτουμε τις πηγές μας και πώς? Με ενεργό σύνδεσμο ή όχι?...
Ευχαριστούμε
Μαρίνα - Όλγα
Αν διαβασετε το κειμενο θα δειτε οτι καπου θα λεει λογικα πως πρεπει να βαζετε το λινκ εστω και σαν λεξη που να πηγαινει στο αρθρο. Πρεπει δλδ
Διαβάσαμε το κείμενο αλλά δεν αναφέρει την περίπτωσή μας γι' αυτό και σας αφήσαμε το μήνυμα...
Ευχαριστούμε για το χρόνο σας
***
Εγω ειμαι αναγνωστης δεν ειμαι απο το pcsteps
Μα ναι στην ουσια αυτο λεει ολο το αρθρο, οτι δεν αντιγραφουμε, βαζουμε δικες μας λεξεις και στο τελος ενεργο λινκ προς το αρθρο (οχι απλα την αρχικη σελιδα του site)
''''''
Βρείτε το άρθρο που σας αρέσει
Γράψτε ένα σύντομο δικό σας κείμενο (200-300 λέξεις), που
να μεταφέρει το νόημα του άρθρου, χωρίς να είναι είναι αντιγραφή. Μην
τεμπελιάσετε και πάρετε αυτούσια την πρώτη ή τις πρώτες παραγράφους,
αυτά δεν περνάνε με τη Google.
Βγάλτε δικές σας φωτογραφίες και screenshots από τον υπολογιστή σας, αν αναφερόμαστε σε άρθρο τεχνολογίας. Μία ή δύο αρκούν.
Δημοσιεύστε το δικό σας άρθρο με διαφορετικό τίτλο, και βάλτε έναν
ενεργό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου προς την ακριβή σελίδα του πηγαίου
άρθρου.
''''''
Καλησπέρα.Συγχαρητήρια και από εμένα.Με λένε Αντρέα και τώρα ξεκίνησα το δικό μου blog.Παραθέτω κάποιες συμβουλές αν συμφωνείς και συ Αγγελε. Το http://www.flickr.com περιέχει εικόνες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα αλλά με κάποιους όρους, όπως να αναφέρεις την πηγή,το όνομα το δημιουργού κλπ. Λεπτομέρειες έχει εδώ https://wiki.creativecommons.org/wiki/Best_practices_for_attribution Αξίζει να ρίξτε μια ματιά αλλά κάντε μια έρευνα πιο πριν.
Η πηγή συνήθως θα σου χρειαστεί σε άρθρα / αναρτήσεις που μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα ή να περιέχουν θέματα υγείας / ιατρικά, για να καλύπτεστε εσείς. Από εκεί και πέρα, εφόσον κάνετε δίκια σας ερεύνα, μαζεύοντας πληροφορίες, από άλλα sites δεν το θεωρώ και τόσο απαραίτητο.
Ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση και το χρόνο σας! Να είστε καλά, καλή σας μέρα!
Τωρα εδω εχουμε conflict. Εσυ λες φιλε μου το αντιθετο απο το αρθρο δες εδω τι γραφει
''''''
Βρείτε το άρθρο που σας αρέσει
Γράψτε ένα σύντομο δικό σας κείμενο (200-300 λέξεις), που
να μεταφέρει το νόημα του άρθρου, χωρίς να είναι είναι αντιγραφή. Μην
τεμπελιάσετε και πάρετε αυτούσια την πρώτη ή τις πρώτες παραγράφους,
αυτά δεν περνάνε με τη Google.
Βγάλτε δικές σας φωτογραφίες και screenshots από τον υπολογιστή σας, αν αναφερόμαστε σε άρθρο τεχνολογίας. Μία ή δύο αρκούν.
Δημοσιεύστε το δικό σας άρθρο με διαφορετικό τίτλο, και βάλτε έναν
ενεργό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου προς την ακριβή σελίδα του πηγαίου
άρθρου.
''''''
Πως λες εσυ οτι δε βαζουμε λινκ καποιες φορες. Το αρθρο το λεει καθαρα, οταν παιρνουμε πληροφορια εστω και αλλαγμενη μπαινει λινκ. Ειναι σημαντικο αυτο μπορουμε να το διευκρινησουμε; Θα ηθελα συγκεκριμενη απαντηση και οχι τι θεωρει ο καθενας με τη λογικη του ομως αν γινεται, εννοω να μην ειναι προσωπικη σας γνωμη αλλα να ειναι τσεκαρισμενο απο τους κανονες του copyright
Η δικη μου γνωμη ειναι οτι κανονικα πρεπει να βαζουμε λινκ εστω και αλλαγμενη πληροφορια, εκτος αν ειναι κατι που δε μπορει να εντοπιστει οπως γενικα θεματα τελειως, πχ''''' το πληκτρολογιο ειναι η μοναδα εισοδου του pc'''''' αλλα αν εχει ομοιοτητες το κλεψιμο μας εστω και αλλαγμενο θα μπορουσαμε να βρουμε μπελα λογικα
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Όταν βλέπεις ένα άρθρο και θέλεις απλά να το βάλεις στο site σου, ναι άλλαξε τίτλο, και ότι άλλο θέλεις και βάλε την πηγή. Όταν για ένα άρθρο όμως, μαζεύεις πληροφορίες από διάφορα σημεία του web για να ετοιμάσεις ένα άρθρο, προφανώς και δεν μπορείς να βάλεις 10 διαφορετικές πήγες και ούτε χρειάζεται.
Άλλο αντιγράφω ένα άρθρο σε ελεύθερη μετάφραση, άλλο παίρνω ιδέα για ένα άρθρο, και άλλο δημιουργώ ένα άρθρο.
Αντμιν ξερεις οτι εκτιμαω τη βοηθεια σου που μου εχεις δωσει πολλες φορες αλλα θα ηθελα να σου πω οτι αυτο που ειπαν οι κοπελες ηταν γενικα οταν παιρνουνε κατι απο καπου (απο ενα σημειο για ενα ποστ) δεν ειπανε αν παρουμε απο 10 σαιτ συγχρονως και φτιαξουμε ενα συνολικο δικο μας, που και παλι καπου θα χρειαστει να αποδωσεις μια πηγη καποια στιγμη, δεν ειναι απαραιτητο οτι δεν αποδιδεις πηγη επειδη δεν ειναι μονο μια ειναι 10 (ειναι κρητηριο εναντια στη κοινη λογικη αυτο). Μπορει να ειναι διφορουμενη η ενοια που το ειπανε οι κοπελες αλλα το λογικοτερο δεν ειναι να σκεφτει καποιος αυτο που ειπες αλ΄λα το one on one (απο κει ξεκιναει το νημα). Τουλαχιστον αυτο πιστευω εγω, μπορει να κανω λαθος. Οποτε μονο ξεκαθαρο δεν ειναι το θεμα στη συγκεκριμενη περιπτωση, αν θελουν ας μας πουν τι εννουσαν, τοτε θα γινει ξεκαθαρο.
Αν κάποιος κάνει περίληψη του κειμένου αλλά χρησιμοποιήσει τις ίδιες εικόνες υπάρχει θέμα;
Καλήμερα Άγγελε και συγχαρητήρια για τα άρθρα σου.Να σε ρωτήσω επειδη θέλω να κάνω μια σελίδα στο facebook, αυτό ισχύει και για εκεί αν πχ πάρω ένα άρθρο copy paste θα μέτρηση και εκεί στο facebook ως κλοπή η όχι ???
Το copy paste παντού είναι copy paste.
Ακόμα και όταν βρω ένα άρθρο στο ίντερνετ και κάνω copy την url και την κάνω paste στον τοίχο μου στο Facebook και το κοινοποιήσω ακόμα και τότε????
Νομίζω καταλαβαίνεις την διαφορά του αντιγράφω ένα άρθρο, με το κοινοποιώ ένα άρθρο με το επίσημο link.
«Όποιος αντιγράφει είναι μέρος της αρρώστιας, όχι της λύσης. Και αν όλοι αντιγράφουν από την εφημερίδα, και δεν βάζουν τη δική τους άποψη, τότε είναι που η πληροφορία είναι ελεγχόμενη από την εφημερίδα. Γιατί οι αντιγραφείς εκπαιδεύουν τον εαυτό τους να μην σκέφτεται, μόνο να αντιγράφει.»
Αυτή είναι και η πιο σοφή κουβέντα σε όλη την παραπάνω συζήτηση!!!
Γεια σου Άγγελε κάνω ένα οδηγό για δημιουργία email Google. Δημιουργώ δικά μου Screenshots από την ιστοσελίδα. Είναι παράνομο να βάλω εικόνα της google μέσω Screenshots που να δείχνει το λογότυπο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;
Οχι βεβαια, κανεις οτι θες, τη συμφερει αυτο τη google
Σε ευχαριστώ για την απάντηση!!!!!!!!! Πιστεύω αυτό να ισχύει και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η Microsoft, γιατί παλιότερα ρώτησα ένα νομικό και μου είπε να μην φαίνεται το λογότυπο.
Κοίταξα την ιστοσελίδα σας πως έχει οδηγό για Δημιουργία email στο Gmail https://www.pcsteps.gr/22989-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-gmail-google-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D/, για αυτό θα κάνω ένα περιληπτικό οδηγό και θα παρεπέμπει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα σας. Μια και το pcsteps και οι Διάφορες Καθημερινές Λύσεις-www.dionfakitsas.gr είναι περίπου οι ίδιες. Μόνο η δεύτερη είναι και για την αναπηρία.
Ε αμα στο ειπε νομικος, εμενα η γνωμη μου ερχεται δευτερη φιλος.
γεια σας ξανά εκεί στο pcsteps. μία ερώτηση.
βρίσκω στο διαδίκτυο ένα άρθρο που μ αρέσει και θέλω να το βάλω στη σελίδα μ.
εφόσον πάρω από εκεί τη βασική ιδέα και μετά κάνω περίληψη(δλδ δίκες μ λέξεις)
βάζω τις δικές μου φότο και δικό μ τίτλο ποιος ο λόγος να βάλω ενεργό σύνδεσμο που να οδηγεί στο ολόκληρο άρθρο.
όλα δικιά μου δημιουργία είναι
υποτίθεται ότι στο ιντερνετ τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα
δεν κλέβω τπτ από κανένα
άντε το πολύ πολύ να αναφέρω το σιτε (π.χ. pcsteps.gr)
έχω κάπου άδικο ή δεν κατάλαβα κάτι καλά από το άρθρο??
Εφόσον φτιάχνεις μόνο μια περίληψη, δεν είναι πλήρες το άρθρο, γι' αυτό βάζεις ενεργό σύνδεσμο, ώστε να οδηγήσεις τον αναγνώστη σου στη συνολική πληροφορία.
Αν καθίσεις και φτιάξεις ένα ολόκληρο δικό σου άρθρο, με δικό σου τίτλο, κείμενο, φωτογραφίες, που να καλύπτει πλήρως όλο το θέμα, δεν χρειάζεται να βάλεις πηγή. Αυτό όμως δεν είναι περίληψη.
Σε καμία περίπτωση τα πράγματα στο Internet δεν είναι πιο ελεύθερα. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πνευματική ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως του μέσου.
ok και ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις
δηλαδή αυτό που μας λες είναι ότι αν δεν γράφουμε μικρές περιλήψεις
πρέπει να γράφουμε μόνο ότι μας κατέβει στο μυαλό; Ακόμα κι αυτά που
έχουμε στο μυαλό μας κάποιοι μας τα δίδαξαν και σίγουρα θα είναι γραμμένα κάπου. Άρα θέλεις δεν θέλεις, αντιγράφεις κάτι από αλλού γιατί όλο και κάποιος θα το έγραψε κάπου. υ.γ. Κι όλα αυτά για να λειτουργεί πιο εύκολα η σελίδα αναζήτησης;
Το τι θα γράφεις ή το τι θα κατέβει στο μυαλό σου για να γράψεις είναι δικό σου θέμα καθαρά.
Η διαφορά είναι, άλλο να γράψεις το τι θα σου κατέβει στο μυαλό με τα δικά σου λόγια, και άλλο να κάνεις copy paste αυτά που κατέβηκαν σε κάποιου άλλου το μυαλό.
Ε αυτό είναι παράνομο
http://www.inewsgr.com/115/katevasma-Windows-7-dorean-kai-nomima-apo-ti-Microsoft-meso-Torrent.htm
Καλησπέρα, το να έχεις απευθείας το link του site στην ανάρτηση σου έτσι ώστε να σε παραπέμπει κατευθείαν εκεί χωρίς να χρειαστεί να αναδημοσιεύσεις ή να αναπαράγεις κάτι είναι παράτυπο? (εννοώ να γράφεις δύο λόγια για το θέμα και μετά το link. Επίσης υπάρχει πρόβλημα αν έχεις link σε menu του blog σου, που να πετάνε τον επισκέπτη σε άλλα site?
Τίποτα από τα 2 δεν είναι ούτε παράνομο ούτε παράτυπο.
εγω αντιγράφω αρθρα από εσένα και τα μετατρέπω σε PDF και τα κρατώ στον ΗΥ μου μαζί με τα βιβλία μου και τα tips για ώρα αναγκης όταν τα χρειαστω επίσης γράφω και το link για να ξερω που να πάω να δω τυχόν ενημερώσεις αλλά δεν τα ανεβάζω πουθενά . Οι πολλές διαφημίσεις που έχεις αναμεσα με δυσκολεύουν πάρα πολύ καθώς και τα ελληνικά links που χρησιμοποιείς και στο copy/paste βγαινουν αλαμπουρνέζικα και πρέπει να τα μετατρέπω σε κανονικά. Επίσης οταν στελνω δικά σου links σε φίλους μου για να τα διαβάσουν τα links φαίνονται αλαμπουρνέζικα (οπως αυτο στο τέλος)
Θα ηταν πολύ χρήσιμο εάν εδινες την δυνατότητα κάποιος να κατεβάζει το αρθρο σου σε PDF γραμμένο ως βιβλίο χωρίς διαφημίσεις με κόστος 1€/αρθρο (οι συνδρομητες με 0,5€/αρθρο) διατηρώντας όλα τα δικαιώματα των βιβλίων.
Εχω διαβασει 10 φορές τον οδηγο σου "Εγκατάσταση Ubuntu 15.04 μαζί με Windows" και μάλλον εχει καποιες ελλείψεις διότι όταν εγκαθιστάς Linux χαλνάει το MBR των windows και δεν ξεκινουν και μετά οταν εγκαθιστας windows δεν τρεχει το Boot Loader για να δειξει dual boot και να επιλεξω windows ή Linux:
Διάβασα και το αγγλικό σου Install Ubuntu 15.10 Alongside Windows αλλά ειναι το ίδιο.
Αυτό ειναι το link σου:
https://www.pcsteps.gr/20878-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-ubuntu-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-windows/
Ολοι οι οδηγοι που γραφει το pcsteps ακολουθουν τους οδηγους που εφτιαχνα το 1991 για τους μαθητες μου, η ίδια μεθοδος με παραπλήσια λογια αλλα αυτο δεν σημαινει οτι με αντιγραφουν διοτι η διαδικασια ειναι ιδια αλλά το περιεχόμενο διαφορετικό .
Εαν αντιγραψεις το περιεχόμενο κάποιου και αλλάξεις 2,3 λέξεις πάλι θεωρείται αντιγραφή και λογοκλοπή, ακόμη και εαν αλλάξεις 100 λέξεις δεν ειναι σιγουρο οτι θα την γλυτωσεις. Υπάρχουν πολλά διδακτορικά που εχουν γινει με copy/paste το εγραψαν και οι εφημεριδες και μετά το ξεχασαν το θέμα.
Υπαρχουν περιπτωσεις που δύο κειμενα μοιάζουν κατά 20% και κάποιος δικαστής καλειται να αποφασίσει ποιος αντέγραψε ποιον, όπως έγινε με το βιβλιο του Umberto Eco "το ονομα του ρόδου" που εμοιαζε πάρα πολύ με το βιβλίου κύπριου συγγραφεα που τι ειχε γραψει πολλά χρόνια πριν!!
Γιάννη, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κόλλημά σου με τα Ελληνικά URL και σου έχω εξηγήσει το λόγο που είναι απαραίτητα.
https://www.pcsteps.gr/questions/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-links/
Το βασικό πρόβλημα με την πρότασή σου για τα PDF είναι η μέθοδος πληρωμής, καθώς οι περισσότεροι αναγνώστες έχουν πρόβλημα με τα capital controls για να χρησιμοποιήσουν PayPal, που θα ήταν η πιο απλή λύση.
Διαγράφω το σχόλιό σου ως εκτός θέματος με τη δημοσίευση. Για όποιο πρόβλημα με το Ubuntu, γράψε σχόλιο στο θέμα του Ubuntu.
Καλησπέρα Άγγελε, πολύ καλή δουλειά το άρθρο.
Θέλω να επισημάνω κάτι όμως που συμβαίνει στα blogs.
Κάποιο blog αντιγράφει ένα άρθρο, το αναδημοσιεύει χωρία καμία απολύτως πηγή. Το συγκεκριμένο άρθρο το αναδημοσιεύουν άλλα blogs με πηγή προς αυτόν. Έπειτα από 1-2 ώρες ενώ όλα τα άλλα blogs έχουν βάλει πηγή προς αυτόν αυτός πάει κα βάζει την κανονική πηγή, από εκεί που έχει πάρει το άρθρο αρχικά.
Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και μαζεύει links προς την δικιά του σελίδα από άλλα blogs, και έπειτα πάει και βάζει την κανονική πηγή. Υπάρχει λύση για αυτό ?
εγώ συνήθως παίρνω τη άρθρο ( με απλό copy pate) μόλις τελειώνει το άρθρο βάζω το λινκ που που οδηγεί στο site που το έχει γενικός και από κάτω το λακ που οδηγεί στο άρθρο ακρηβος σε κάποιες ( αρκετές θα έλεγα ) περιπτώσεις βάζω τον τίτλο του θέματος και από κάτω το λινκ που οδηγεί στο ενλογο site δεν πράττω καλα??
Με τις φωτογραφίες τι γίνεται? Αν θέλω να βάλω μια φωτογραφια απο μια τοποθεσία π.χ. στο blog μου και κάνω μια αναζήτηση για να διαλέξω μια που μου ταιριάζει ή και την αλλαξω ως προς το μέγεθος, θα έχω ίσως πρόβλημα?
κανονικα δεν εχεις το δικαιωμα να παρεις φωτο απο καπου εκτος αν ειναι free. τοτε απλα βαζεις το λινκ στο κατω μερος απο που τη βρηκες
Καλησπέρα, θα ξανακάνω την ερώτηση του παύλου από κάτω για το τι γίνεται με το θέμα φωτογραφίας, αλλά θα ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο. Αν ανεβάσει κάποιος ένα άρθρο (αντιγραφή ιδέας άρθρου αλλά με δικά μου κείμενα ) και η φωτογραφία είναι print screen από το site που πήρα την ιδέα του άρθρου ή με κλασσική αποθήκευση εικόνας με δεξί κλικ ανάλογα πως θέλω να την προσαρμόσω στο άρθρο μου, τι πρέπει να γίνει με την φωτογραφία αυτή ώστε να είμαι οκ? Με αναζήτηση εικόνων με δεξί κλικ πάνω στην φωτογραφία μέσω google πολλές φορές η φωτογραφία που θα με ενδιαφέρει θα υπάρχει σε 200+ ιστοσελίδες ... ποιον βάζω ως πηγή τότε? Τι είναι ακριβώς νόμιμο με τις φωτογραφίες? Ευχαριστώ!
Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν το κάθε site έχει τα πνευματικά δικαιώματα για κάθε φωτογραφία που έχει ανεβάσει.
Συνήθως θα αναγράφεται στους Όρους χρήσης ή κάτι αντίστοιχο της κάθε ιστοσελίδας. Οπότε διαβάζεις τους Όρους χρήσης για να είσαι οκ.
Ειδάλλως κάνεις αναζήτηση στην google με φίλτρο από τα δικαιώματα χρήσης.
Σε ευχαριστώ!
Εαν δεις ενα αρθρο εδω στο σαιτ σας και παρεις μονο τους τιτλους των εφαρμογων που αναλυετε και το κανεις αρθρο δικο σου με δικα σου λογια εντελως. (δλδ ανακαλυψατε το ταδε προγραμμα το ταδε κτλ) εγω αν κανω αυτο το μικρο αρθρο πρεπει να βαλω λινκ απο κατω; παραδειγμα: http://www.efriend.gr/2016/07/blog-post_20.html (πηρα ιδεα για 3 εφαρμογες απο τις δικες σας) Στην ουσια πηρα την ιδεα απο το σαιτ σας αλλα δε πηρα καποιο κειμενο ουτε αλλαξα καποιο κειμενο, αναφερω μονο ονομαστικα 3 εφαρμογες που μαρεσαν. ευχαριστω.
Γιατί, υπάρχει και σύνθετο copy paste; Όχι, επειδή είπες ότι παίρνεις το άρθρο με απλό copy paste.
Η δική σου περίπτωση αναφέρεται στο άρθρο, και δεν καταλαβαίνω γιατί κάνεις την ερώτηση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ αυτός που κάνεις.
Στην δεύτερη περίπτωση, που βάζεις, όπως λες, μόνο τον τίτλο του θέματος, και κατευθείαν οδηγείς τους αναγνώστες σου στο αυθεντικό άρθρο, είναι μεν σωστό αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνεις. Δεν υπάρχει κάποιο κέρδος (ούτε στην google, ούτε και στο site σο) και φαίνεται άσχημα!
ρε Κυριακο μια φραση ειναι το "απλο copy paste" που κολας και συ. κατοπιν τι δεν ειναι σωστο; το γεγονος οτι βαλει το λινκ του σαιτ και απο κατω το λινκ το ακριβες; δεν ειναι θεμα σωστου και λαθους ειναι απλα αχρειαστο να βαζεις το γενικο λινκ αφου το εχεις και απο κατω.
οσον αφορα το τελευταιο ειναι οντως λιγακι περιεργο να αναφερεις μονο το τιτλο και αυτο ισως θε περεπε να το σκεφτει ο φιλος καλυτερα γιατι οντως ειναι ανουσιο να γινεται πολλες φορες.
Ενα σαιτ δεν ειναι μονο αναλυτικο ως προς ενα αρθρο αλλα μπορει ο ανθρωπος να εχει την ικανοτητα να διαλεγει αρθρα καταλληλα που να ενδιαφερουν το κοινο του και καποιο να μη θελει να το αναλυσει καθολου. Ουτε αυτο απαγορευεται απλα να μη το κανει συνεχεια γιατι δε λεει , φαινεται οντως ασχημο
αχαχαχαχααχ, θεός! !
πφφφ, το λάθος είναι ότι παίρνει ολόκληρο το άρθρο (copy paste)
ενταξει ειναι λαθος αλλα μπορει να το κανει σε καποιες περιπτωσεις οπως οταν δε μπορει να αναλυσει ο ιδιος το κειμενο με δικα του λογια, αλλα οχι συνεχεια και πολλες φορες Αγγελε Τοκ., αυτη ειναι η δικη μου γνωμη πφφ
Αν θέλετε να το συζητήσετε, ανταλλάξτε τηλέφωνα, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος.
δε μπορω να καταλαβω τι πρεπει να λεει καποιος και τι οχι. αυτο που λεμε ειναι απολυτα σχετικο με το θεμα. δε μπορω να σε καταλαβω. παντα ειμαι σχετικος με το θεμα που διαβαζω οταν σχολιαζω κατι. θα βοηθησει και αλλα ατομα να ακουσει 2 γνωμες παραπανω, ουτε αυτο ειναι καλο; σβηστο τι να σου πω , οτι δε θεωρεις σωστο σβηνε το αλλα μεσα στο μυαλο σου τι θες να λεγεται και πως δε μπορω να ειμαι καθε φορα.
απλά περνάω τον χρόνο μου δεν βγαίνει κανένα κέρδος ούτε από την google ούτε από εκεί που το βάζο το βάζο μονό στον κεντρικό λογαριασμό μου στο ΦΒ για να το δουν και άλλα άτομα "φίλοι μου" η σε Καπίο αρχείο word για μελλοντική μου χρήση και φυσικά σε καμιά περίπτωση ( όπως κάνουν κάποια άτομα) δεν το δείχνω σαν δικό μου πολλές φορές ( Τορά πια στο 90% τον περιπτώσεων) απλά γράφω τον τίτλο του θέματος και από κάτω το ακριβές λινκ όχι το λινκ που θα σε πάει στο site αλλά το λινκ που θα σε πάει στην είδηση αυτό που έγραψα "απλό copy paste"εννοούσα πως απλά παίρνω κείμενο και λινκ με απλό δεξή κλικ του ποντικού φυσικά και δεν υπαρχή σύνθετο copy paste
Άγγελε από τη στιγμή που δεν το χρησιμοποιείς εμπορικά, αναφέρεις τον συγγραφέα και έχεις κάποιο σύνδεσμο που οδηγεί στο πρωτότυπο κείμενο, είσαι απόλυτα νόμιμος.
Κανονικά είναι παράνομο χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέα είτε το χρησιμοποιείτε εμπορικά, είτε όχι.
Καλύτερα να ζητάτε άδεια. Οι περισσότεροι αρθρογράφοι δεν πρόκειται να σας πουν όχι για μη εμπορική χρήση,με αναφορά στο όνομα τους και λινκ στη σελίδα τους.
Καλημέρα σας,
Θα ήθελα παρακαλώ να μου λύση κάποιος την απορία μου στο πως να κάνω αντιγραφή για μια εργασία που έχω για την σχολή. Θέλω να κάνω αντιγραφή από μερικά site αλλά να μην φανεί ότι έχω κάνει αντιγραφή και με κόψει διότι μας ανέφερε ότι θα το καταλάβει αν έχουμε αντιγράψει ένα κείμενο από κάποιο site. Ξέρω πως θα μπορούσα να κάνω μια περίληψη αλλά δυστυχώς με την δουλειά μου δεν μου μένει αρκετός χρόνος στο να το κάνω όλο αυτό. Μπορείτε παρακαλώ να με βοηθήσετε.
Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα Κρίστυ, δοκίμασε να ακολουθήσεις τις συμβουλές του άρθρου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο προσωπικό χρόνο για την εργασία σου. Με ποιον τρόπο πιστεύεις εσύ ότι μπορούμε να σε βοηθήσουμε ?
Γεια σου Άγγελε,
η μετάφραση άρθρων από ξένα site θέλει αναφορά στην πηγή?
Αν κατάλαβα η χρησιμοποίηση εικόνων-φωτο θέλει άδεια. Δηλαδή αν μεταφράζω στα ελληνικά θα πρέπει να χρησιμοποιώ όχι τις εικόνες του site αλλά άλλες (free ίσως)?
φιλε μου αν μου επθτρεπεις μεχρι να σου απαντησει πιο εγκυρα ο Αγγελος, θα ελεγε οτι οχι δε χρειαζεται να βαλεις πηγη (εφοσον το αρθρο ειναι αρθρο τεχνολογιας και οχι καποια ειδηση και τα σχετικα) και επισης δε μπορεις να χρ/εις τις εικονες του σαιτ πρεπει να βαλεις δικες σου. Πας google βρισκεις φωτο χωρις δικαιωματα χρησης και μετα απο κατω απλα βαζεις ενα λινκ απο τη φωτο (στο τελος του αρθρου)
Γεια σου Βασίλη,
Κατ' αρχάς, χρειάζεται να ζητήσεις άδεια από τα site για να κάνεις μετάφραση του κειμένου. Πρόκειται για την πνευματική τους ιδιοκτησία, και νομικά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τη μεταφράσεις χωρίς ρητή άδεια. Είναι φυσικά θεμιτό να κάνεις αναφορά και στην πηγή.
Από εκεί και πέρα, εφόσον ζητήσεις άδεια για τη μετάφραση, μπορείς να ζητήσεις και άδεια για τη χρήση των εικόνων.
Αγνόησε τις συμβουλές του efriend, δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να μιλάει ούτε εκ μέρους μου ούτε εκ μέρους του PCsteps.
Δεν έχει νομικά κανένα δικαίωμα να μεταφράσει άρθρο χωρίς ρητή άδεια. Η συζήτηση λήγει εκεί.
Ευχαριστώ Άγγελε για την γρήγορη απάντηση,
μία κρίσιμη διευκρίνηση που έπρεπε να κάνω είναι ότι δεν είναι μία πιστή μετάφραση λέξη προς λέξη αλλά μία ελεύθερη αποτύπωση του κειμένου (π.χ. από τις 500 λέξεις στις 300) η οποία μεταβάλει το αρχικό κείμενο. Θεωρείς ότι και εκεί χρειάζεται άδεια με ταυτόχρονη παραπομπή στην πηγή?
Σχετικά με τις εικόνες, έχω δει και μεγάλα site να χρησιμοποιούν τις ίδιες εικόνες και μου έχει κάνει εντύπωση μια που δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο αρχικός "παραγωγός" για να πάρεις άδεια.
Το που σταματάει η αντιγραφή και που αρχίζει ελεύθερη απόδοση είναι ένα περίπλοκο θέμα νομικά. Η καλύτερη τακτική είναι να χρησιμοποιείς μόνο την πληροφορία και να γράφεις 100% το δικό σου κείμενο. Σε αυτή την περίπτωση, το να προσθέσεις την πηγή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στη δημοσίευση.
Συνήθως αυτές οι εικόνες είναι stock photos, και τις αγοράζουν από site όπως το http://www.gettyimages.com , το https://www.shutterstock.com/ και άλλα τέτοια site.
Σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε
Καλησπέρα. Αν ένα Ελληνικο site έχει πάρει ένα άρθρο από ξένη σελίδα και έχει απο κάτω την πηγή του ξένου site. Παίρνοντας εγώ το Ελληνικό κείμενο από το Ελληνικο site, τι πηγή πρέπει να βάλω? Του Ελληνικού site, του ξένου ή και τα 2?
Καλησπέρα, η λογική λέει από τη στιγμή που το Ελληνικό site έχει παραπομπή δεν είναι λάθος να παραπέμψεις και εσύ εκεί..
Καλησπέρα Άγγελε. Ο τρόπος του να κάνεις περίληψη του πρωτότυπου άρθρου και να αλλάζεις ελαφρά τον τίτλο, δεν σημαίνει λογοκλοπή ?
Υπάρχει κάποιο site η πρόγραμμα το οποίο να μην απαιτεί συνδρομή και να απευθύνεται στον οποιοδήποτε με το οποίο να μπορείς να αντιμετωπίσεις την λογοκλοπή (plagiarism) ? Δηλαδή να βάζεις ένα κείμενο στο πρόγραμμα ή στο site και να εντοπίζει εάν αυτό το κείμενο υπάρχει αυτούσιο αντιγραμμένο σε κάποιο άλλο site στο internet ή ακόμη και σε ανεβασμένο αρχείο στο internet π.χ. pdf. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Γιάννη!!!
Η περίληψη δεν θεωρείται αντιγραφή, αρκεί να την έχεις γράψει με δικά σου λόγια και να μην είναι αντιγραφή - επικόλληση.
Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για να εντοπίσεις αντιγραμμένο κείμενο. Λέγονται plagiarism checkers. Μία αρκετά καλή είναι αυτή:
http://smallseotools.com/plagiarism-checker/
Οτι αφορά την αντιγραφή άρθρων, δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Γνωρίζω τεχνολογικό site πολυ παλιό στον χώρο που απ την πρώτη στιγμη που ξεκίνησε, η αντιγραφή - επικόλληση άρθρων -ειδήσεων πάει σύννεφο ακόμα και με της ιδιες φώτο. Παρόλα αυτά και κόσμο εχει καθημερινά αλλα ούτε η google εχει υποβαθμίσει το site και πάντα εμφανίζεται στην πρώτη της σελίδα.
Θέλω να κανω μια ερώτηση. Πολλές σελίδες έχουν rss feed και ορισμένες μάλιστα στους όρους αναφέρουν να τα χρησιμοποιήσει καποιος οπως αυτός θέλει. Αν αυτά εγω τα χρησιμοποιήσω πχ σε μια σελίδα μου για αυτόματο ανέβασμα άρθρων - ειδήσεων ειναι και αυτό παράνομο?
Το site στο οποίο αναφέρεσαι έχει μόνο αντεγραμμένο περιεχόμενο, δεν προσφέρει τίποτα δικό του, και είναι πρώτο στο google;
Όπως και να 'χει, είναι το ίδιο πράγμα αυτό που περιγράφεις με το rss, με το να κάνεις απλά copy paste.
Στο site που αναφέρομε, δεν κάνει μόνο αντιγραφές γιατί δεν ειναι μόνο portal αλλα διαθέτει και forum που εκεί γράφουν. Το λέω αυτό καθώς ημουν και είμαι ακόμα μέλος του σχεδων 15 χρόνια και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι!
Οτι αφορά τα rss το γνωρίζω οτι ειναι το ιδιο πράγμα με το copy paste αλλα η ερώτησή μου είχε να κάνει με το αν θεωρείτε και αυτό παράνομο η οχι. Φυσικά εξυπακούεται οτι δεν αναφέρομε σε site που στους όρους χρήσης των rss το απαγορεύουν αυτό ρητά, αλλα σε περιπτώσεις που δεν αναφερετε τίποτα...
Προφανώς αναφέρεσαι στο insomnia. Δεν γνωρίζω αν ό,τι ανεβάζουν είναι αντιγραφή, όμως σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι του εν λόγω site είναι το forum (aka γνήσιο περιεχόμενο) και όχι οι όποιες αντεγραμμένες ειδήσεις. Αν διάβασες στο άρθρο για το lifehacker, είναι παρόμοια περίπτωση.
Επίσης, το παράνομο και το νόμιμο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γκρίζα ζώνη. Κατ' εμέ είναι το ίδιο με το rss feed που αναφέρεις.
Το RSS μπορεί να ρυθμιστεί να εμφανίζει μόνο απόσπασμα του άρθρου, όχι ολόκληρο το άρθρο. Ο κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας λοιπόν μπορεί να επιλέξει ανάλογα.
Πολύ χρήσιμο . Ευχαριστούμε .