Home » Internet » Ο Μόνος Σωστός Τρόπος Για Αντιγραφή Άρθρων από άλλα Site

Ο Μόνος Σωστός Τρόπος Για Αντιγραφή Άρθρων από άλλα Site

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για μια ιστοσελίδα, είναι το να γράφουμε υψηλής ποιότητας άρθρα, σε τακτική βάση. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να κάνουμε αντιγραφή άρθρων από άλλα site, ο οποίος είναι έξυπνος, 100% νόμιμος, και βγαίνουμε κερδισμένοι και εμείς, αλλά και το site από το οποίο αντιγράφουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα μεγαλύτερα λάθη στην αντιγραφή άρθρων

Πολλοί κάτοχοι ιστοσελίδας, ακόμη και ορισμένοι που είναι για χρόνια στο χώρο, ακολουθούν εντελώς λάθος μεθόδους για την αντιγραφή άρθρων.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιγράφουν άρθρα όχι μόνο είναι παράνομος, αλλά στην πράξη καταλήγει να βλάπτει την ίδια τους την ιστοσελίδα, με τρόπους που ίσως δεν φαντάζονται.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 01

Λάθος 1ο: αντιγραφή χωρίς καθόλου πηγή

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ιδιαίτερα σε αυτό. Η αντιγραφή άρθρων λέξη προς λέξη, χωρίς ρητή άδεια από τον δημιουργό του άρθρου, αποτελεί λογοκλοπή.

Προφανώς, οι άνθρωποι που επιδίδονται στην αντιγραφή άρθρων και την αυτούσια αναδημοσίευσή τους στις ιστοσελίδες τους χωρίς πηγή δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση νομιμότητας.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 02

Αυτό όμως που λογικά δεν γνωρίζουν είναι πως, με την τακτική αυτή, καταβαραθρώνουν τις ίδιες τους τις σελίδες.

Ο λόγος είναι πως η Google, από το 2011 με την ανανέωση Panda του αλγόριθμου για το Ranking των ιστοσελίδων – και τη μετέπειτα ανανέωση Penguin – τιμωρεί ενεργά τους αντιγραφείς.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 03

Όπως έγραψαν στις 24 Φεβρουαρίου 2011 στο επίσημο Blog της Google (σε ελεύθερη μετάφραση, ο τονισμός δικός μας):

“Αυτή η ανανέωση είναι σχεδιασμένη να μειώνει το ranking σε ιστοσελίδες χαμηλής ποιότητας – ιστοσελίδες που έχουν χαμηλή αξία για τους χρήστες, αντιγράφουν περιεχόμενο από άλλες ιστοσελίδεςή σελίδες που απλά δεν είναι πολύ χρήσιμες”.

Πόσο δραστικό αποτέλεσμα είχε η εφαρμογή του Panda update? Επηρεάστηκε το 11,8% των συνολικών αναζητήσεων της Google, και σε ορισμένες σελίδες η συνολική επισκεψιμότητα μειώθηκε μέχρι και 80%.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 04

Να σημειωθεί πως η μείωση ήταν συνολικά στο site, όχι μόνο στις σελίδες με αντιγραμμένο περιεχόμενο.

Αρκούν μερικά αντιγραμμένα άρθρα ώστε ολόκληρο το site να κατηγοριοποιηθεί ως “χαμηλής ποιότητας”.

Λάθος 2ο: αντιγραφή χωρίς ενεργή πηγή

Αυτή είναι η χειρότερη τακτική, γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες site που την ακολουθούν νομίζουν πως κάνουν το σωστό, ή έστω πως είναι καλυμμένοι νομικά (hint: ΔΕΝ είναι).

Ουσιαστικά αντιγράφουν αυτούσιο ένα άρθρο, και στο κάτω μέρος του γράφουν “Πηγή: tadesite.gr”, σαν απλό κείμενο, χωρίς ενεργό link.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 04α

Κάποιοι αντιγραφείς, μάλιστα, είναι τόσο ανόητοι που ακόμη και την πηγή γράφουν λάθος.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 05

Για τους ίδιους λόγους με παραπάνω, τα site αυτά τιμωρούνται ως αντιγραφείς από τον αλγόριθμο της Google.

Λάθος 3ο: αντιγραφή με ενεργή πηγή προς την αρχική σελίδα

Το να υπάρχει μαζί με την αντιγραφή άρθρων σαν πηγή η αρχική σελίδα του site, με ενεργό link, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και πάλι καταλήγει άστοχο.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 06

Ο αλγόριθμος της Google δεν πρόκειται να εκτιμήσει αυτή την χειρονομία, από τη στιγμή που όλο το κείμενο έχει αντιγραφεί λέξη προς λέξη.

Λάθος 4ο: αντιγραφή με ενεργή πηγή προς τα αρχικά άρθρα

Αυτή είναι η πιο συχνή παρανόηση στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που θέλουν να κάνουν το σωστό.

Πιστεύουν, λανθασμένα, πως μπορούν να αντιγράψουν ό,τι θέλουν, στο σύνολό του, αρκεί στο κάτω μέρος να βάλουν ενεργή πηγή προς το αντίστοιχο άρθρο στην αρχική του σελίδα.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 07

Κατ' αρχάς, για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από τον δημιουργό του – ή αυτόν στον οποίο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα – για να είναι νόμιμη.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 18

Δεύτερον, η Google αναγνωρίζει το “Syndication”, την αναμετάδοση ενός άρθρου με ενεργή πηγή προς το αρχικό άρθρο, οπότε ο αλγόριθμος δεν είναι τόσο αυστηρός όσο στις άλλες περιπτώσεις.

Το θέμα όμως είναι πως στα αποτελέσματα της αναζήτησης για το συγκεκριμένο άρθρο, θα εμφανιστεί μόνο μία δημοσίευση του άρθρου από μία ιστοσελίδα.

Και, σε αυτή την περίπτωση, εκείνος που έχει δημιουργήσει το αρχικό άρθρο έχει προτεραιότητα.

Η έξυπνη, νόμιμη και παραγωγική μέθοδος για την αντιγραφή άρθρων

Είδαμε λοιπόν πως οι τακτικές που ακολουθεί μια ανησυχητικά μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ιστοσελίδων είναι βλαβερές προς τις ίδιες τις σελίδες τους. Ποια όμως είναι η σωστή μέθοδος για την αντιγραφή άρθρων?

Αντί να μιλάμε με θεωρίες, ας πάρουμε το παράδειγμα μίας από τις πιο επιτυχημένες ιστοσελίδες στο Internet, του Lifehacker.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, το lifehacker.com είναι ανάμεσα στα 1850 μεγαλύτερα sites στον κόσμο όσον αφορά την επισκεψιμότητα, ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ είναι στη θέση 563.

Με άλλα λόγια, είναι ένα αρκετά επιτυχημένο site.

Η θεματολογία του site είναι εξαιρετικά ευρεία, καθώς κυμαίνεται από συμβουλές για την τεχνολογία μέχρι συμβουλές για τα οικονομικά, την φροντίδα του σπιτιού, κοινωνικά ζητήματα, και άλλα πολλά.

Φυσικά, τα περισσότερα από τα άρθρα τα γράφουν οι συγγραφείς που εργάζονται για το lifehacker.com.

Ταυτόχρονα, όμως, αρκετά άρθρα είναι αντιγραφές από άλλες πηγές. Με τη διαφορά πως οι αντιγραφή άρθρων γίνεται με τον έξυπνο, επαγγελματικό τρόπο.

Ποια είναι η σωστή μέθοδος αντιγραφής που χρησιμοποιεί το Lifehacker.com

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτό το άρθρο της γνωστής τεχνολογικής ιστοσελίδας HowToGeek, το οποίο περιγράφει πως να προσθέσουμε μια εφαρμογή στο μενού που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ.

Το άρθρο του HowToGeek έχει έκταση περίπου 550 λέξεις, και 10 φωτογραφίες που δείχνουν αναλυτικά τη διαδικασία.

Όταν το Lifehacker θέλησε να αντιγράψει το το συγκεκριμένο άρθρο, δεν πήραν ολόκληρο το κείμενο, λέξη προς λέξη, και τις εικόνες, και απλά έβαλαν στο τέλος έναν ενεργό σύνδεσμο για το HowToGeek.

Αυτό που έκαναν ήταν πως έκαναν μια μικρή περίληψη του νοήματος του άρθρου, περίπου 225 λέξεις…

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 14

…και στο κάτω μέρος έβαλαν τον ενεργό σύνδεσμο προς το συγκεκριμένο άρθρο του HowToGeek, μαζί με την παρότρυνση για τους αναγνώστες να το επισκεφθούν, σε περίπτωση που θέλουν περισσότερες εικόνες και αναλυτικές πληροφορίες.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 15

Παρατηρήστε επίσης πως έβαλαν διαφορετικό τίτλο από το άρθρο του HowToGeek.

Με αυτόν τον τρόπο:

  • Δεν έκλεψαν το περιεχόμενο από το HowToGeek, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νομικά προβλήματα.
  • Έγραψαν ένα σύντομο και εύκολο αλλά αυθεντικό περιεχόμενο, με βάση το ήδη υπάρχον άρθρο, ώστε να ικανοποιήσουν και τους αναγνώστες τους αλλά και τους αλγόριθμους της Google.
  • Στέλνουν traffic προς το HowToGeek, που έγραψε το αρχικό άρθρο.

Με άλλα λόγια, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Όπως βέβαια προαναφέραμε, το Lifehacker.com δεν ακολουθεί την παραπάνω μέθοδο για όλα του τα άρθρα. Η πλειοψηφία τους είναι αυθεντικά, όχι αντιγραφές.

Είναι παράλογο να περιμένει κανείς πως η σελίδα του θα γίνει ποτέ αρκετά μεγάλη μόνο με αντιγραφές. Θα ήταν σαν η Fuma να ξεπερνούσε σε πωλήσεις την Puma.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 17

Πώς να εφαρμόσετε την αντιγραφή άρθρων στη δική σας ιστοσελίδα

Η μέθοδος λοιπόν είναι απλή, για να μπορέσετε να αντιγράψετε οποιοδήποτε άρθρο θέλετε από οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλετε, ακόμα και το PCsteps:

  • Βρείτε το άρθρο που σας αρέσει
  • Γράψτε ένα σύντομο δικό σας κείμενο (200-300 λέξεις), που να μεταφέρει το νόημα του άρθρου, χωρίς να είναι είναι αντιγραφή. Μην τεμπελιάσετε και πάρετε αυτούσια την πρώτη ή τις πρώτες παραγράφους, αυτά δεν περνάνε με τη Google.
  • Βγάλτε δικές σας φωτογραφίες και screenshots από τον υπολογιστή σας, αν αναφερόμαστε σε άρθρο τεχνολογίας. Μία ή δύο αρκούν.
  • Δημοσιεύστε το δικό σας άρθρο με διαφορετικό τίτλο, και βάλτε έναν ενεργό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου προς την ακριβή σελίδα του πηγαίου άρθρου.

Είναι αυτό περισσότερη δουλειά από το αντιγράψετε απλά ένα άρθρο? Σαφώς.

Αν όμως σαν είναι τόσο δύσκολο να γράψετε μια απλή περίληψη ενός άρθρου και έναν διαφορετικό τίτλο, τότε το να έχετε ένα site μάλλον δεν είναι για εσάς. Και η ίδια η Google θα φροντίσει η σελίδα σας να μην πάει πουθενά.

Τι μπορώ να κάνω αν αντιγράφουν άρθρα από την ιστοσελίδα μου

Στην άλλη όψη της αντιγραφής, αν κάποια σελίδα αντιγράφει άρθρα από το δικό μας site χωρίς άδεια και χωρίς πηγή, η Google διαθέτει ειδική σελίδα για να μας βοηθήσει.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 19

Αρκεί να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας…

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 20

Στη συνέχεια να περιγράψουμε το υλικό στο οποίο μας ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και το URL στο οποίο βρίσκεται.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 21

Και τέλος να βάλουμε τη διεύθυνση του αντιγραμμένου άρθρου.

αντιγραφή άρθρων από άλλα site και ιστοσελίδες, έξυπνα και νόμιμα 22

Η διαδικασία θα πάρει μερικές ημέρες, μέχρι η Google να επιβεβαιώσει πως όντως έχει υπάρξει αντιγραφή, αλλά στο τέλος θα αφαιρέσει το συγκεκριμένο άρθρο του αντιγραφέα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Αν το κάνουμε όλοι αυτό στα άρθρα μας που εντοπίζουμε πως μας έχουν αντιγράψει, και καθαρίζουμε τις αναζητήσεις της Google από τη σαβούρα, και οι αντιγραφείς περιεχομένου θα αρχίσουν να το ξανασκέφτονται πριν κάνουν το copy-paste.

Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε να δούμε την πορεία των καταγγελιών μας.

Στο “Total URLs” βλέπουμε τον αριθμό των συνολικών διευθύνσεων που έχουν αντιγράψει παράνομα τη δημοσίευση.

Στο “Approved URLs” είναι οι διευθύνσεις που η Google έχει ελέγξει, έχει επιβεβαιώσει πως πρόκειται για παράνομη περιγραφή, και έχει λάβει τη σχετική δράση.

Στο Rejected URLs θα βάλει η Google τις διευθύνσεις που θα κρίνει πως δεν υπήρχε αντιγραφή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουμε κάνει λάθος, μπορεί η σελίδα απλά να κατέβηκε κάποια στιγμή αφότου κάναμε την καταγγελία.

Τέλος, όσα URLs η Google δεν έχει δει ακόμα, παραμένουν στο Pending URLs.

Ακόμα και για καταγγελίες που έγιναν την ίδια ημέρα, αυτό δεν σημαίνει πως η Google θα τις επεξεργαστεί όλες ταυτόχρονα ή με τη σειρά που τις κάναμε.

Όπως βλέπετε και στο παράδειγμα, ενώ στην καταγγελία που λήγει σε 30535 έχει γίνει approved URL το μοναδικό URL, η 30656 είναι ακόμα pending, παρ' ότι την κάναμε μισή ώρα νωρίτερα.

Εσείς πώς διαχειρίζεστε την αντιγραφή άρθρων?

Έχετε ιστοσελίδα, και έχετε παρατηρήσει πως αντιγράφουν δικά σας άρθρα χωρίς την άδειά σας? Έχετε αντιγράψει άρθρα με τον λάθος τρόπο, απλά επειδή δεν γνωρίζατε τον σωστό? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps