Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Διαμόρφωση Δίσκου Μέσα Από Τα Windows Σε NTFS / exFAT / FAT32
Διαμόρφωση Δίσκου Μέσα Από Τα Windows, Σε NTFSexFATFΑΤ32

Διαμόρφωση Δίσκου Μέσα Από Τα Windows Σε NTFS / exFAT / FAT32

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Κάθε δίσκος περιέχει ένα σύστημα αρχείων, που ενσωματώνει τους “κανόνες” για το πώς θα τοποθετηθούν τα δεδομένα στο δίσκο. Είτε διαμορφώνουμε μια εσωτερική ή εξωτερική μονάδα δίσκου, είτε μια μονάδα flash USB ή κάρτα SD, τα Windows μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τρία διαφορετικά συστήματα αρχείων: NTFS, FAT32, και exFAT. Στον οδηγό θα δούμε πώς γίνεται αυτή η διαμόρφωση δίσκου στα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Διαμόρφωση Δίσκου

Στον οδηγό θα δούμε πρώτα τη διαδικασία για τη διαμόρφωση δίσκου, καθώς και τις ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Στο τέλος του οδηγού θα συγκρίνουμε μεταξύ τους τα τρία κύρια συστήματα αρχείων, NTFS, FAT32, και exFAT. Θα δούμε τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες τους, για να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Βήμα 1: Αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων

Η διαμόρφωση δίσκου, εσωτερικού ή εξωτερικού, είναι μία διαδικασία που διαγράφει όλα τα αρχεία που βρίσκονται στον δίσκο.

Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε αντιγράψει όλα τα αρχεία που θέλουμε να κρατήσουμε σε έναν δεύτερο δίσκο ή άλλο αποθηκευτικό μέσον.

Βήμα 2: Εξερεύνηση αρχείων

Κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο του υπολογιστή μας (Αυτός ο υπολογιστής / This PC) για να ανοίξουμε την Εξερεύνηση αρχείων. Κατόπιν, επιλέγουμε τον δίσκο ή το partition που θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Διαμόρφωση”.

Διαμόρφωση Δίσκου

Βήμα 3: Επιλογή συστήματος αρχείων και διαμόρφωση δίσκου

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ίδιο σύστημα αρχείων, αρκεί απλά να κάνουμε κλικ στην “Εκκίνηση”, για να ξεκινήσει η διαμόρφωση.

Διαμόρφωση Δίσκου 1μ

Στους εσωτερικούς δίσκους και partitions δεν έχουμε επιλογή να αλλάξουμε το σύστημα αρχείων από το προεπιλεγμένο NTFS.

Σε αφαιρούμενους δίσκους, όπως το συγκεκριμένο φλασάκι ή ο εξωτερικός δίσκος του παραδείγματος στην κάτωθι εικόνα, μπορούμε να επιλέξουμε σύστημα αρχείων.

διαμορφωση εξωτερικου σκληρου δισκου

Κάνοντας “Εκκίνηση”, το σύστημα μας προειδοποιεί πως όλα τα αρχεία στον δίσκο ή το partition θα διαγραφούν. Πατάμε OK.

Διαμόρφωση Δίσκου 1μμ

Εφόσον έχουμε επιλεγμένη τη “Γρήγορη διαμόρφωση”, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα.

Σημείωση: Ορισμένοι εξωτερικοί δίσκοι και φλασάκια έχουν μια μικρή ιδιαιτερότητα όσον αφορά την αλλαγή συστήματος αρχείων, και χρειάζεται να γίνει μία ρύθμιση για να την επιτρέψουν.

Θα δούμε τη διαδικασία αυτή αναλυτικά σε ξεχωριστό οδηγό.

Δεν μπορώ να κάνω διαμόρφωση εξωτερικού σκληρού δίσκου σε NTFS

Όταν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος χρησιμοποιεί σύστημα αρχείων RAW ή έχει προστατευμένη εγγραφή λόγω κατεστραμμένου συστήματος αρχείων, οι ενσωματωμένες μέθοδοι των Windows δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαμόρφωση δίσκου.

Σε αυτή την περίπτωση που δεν μπορούμε να κάνουμε διαμόρφωση εξωτερικού σκληρού δίσκου σε NTFS, χρειαζόμαστε ένα τρίτο πρόγραμμα διαχείρισης partition.

Εμείς προτείνουμε το δωρεάν εργαλείο του AOMEI Partition Assistant Standard που έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο οδηγό.

format εξωτερικου σκληρου δισκου

διαμορφωση usb σε fat32

Ποιος ο λόγος να μην επιλέξω γρήγορη διαμόρφωση δίσκου?

Η διαφορά της γρήγορης με την κανονική διαμόρφωση δίσκου είναι πως κατά την κανονική, μαζί με την διαγραφή των αρχείων, γίνεται ταυτόχρονα και έλεγχος για κατεστραμμένους τομείς στον δίσκο.

Στη γρήγορη διαμόρφωση, αφαιρούνται μόνο τα αρχεία, χωρίς να γίνεται έλεγχος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κανονική διαμόρφωση δίσκου σε έναν δίσκο μεγάλης χωρητικότητας να παίρνει ώρες.

Αν ο δίσκος είναι σχετικά καινούριος και γενικά δεν έχουμε προβλήματα στη λειτουργία του, η γρήγορη διαμόρφωση δίσκου είναι η καλύτερη επιλογή.

Τι ρόλο παίζει το μέγεθος μονάδας εκχώρησης?

Το μέγεθος μονάδας εκχώρησης είναι η μικρότερη μονάδα χώρου (μπλοκ) που θα καταλάβει ένα οποιοδήποτε αρχείο στον δίσκο.

Διαμόρφωση Δίσκου 1μμμμ

Για παράδειγμα, αν η μονάδα εκχώρησης είναι 64 Kilobyte, ακόμα και ένα αρχείο του 1 byte (ένα αρχείο κειμένου με ένα μόνο χαρακτήρα μέσα) στον δίσκο θα καταλαμβάνει χώρο 64KB. Αυτό φαίνεται και στις ιδιότητες του αρχείου.

Αυτό σημαίνει πως, αν στον δίσκο μας θα έχουμε μεγάλο αριθμό μικρών αρχείων, μας συμφέρει να βάλουμε τη μονάδα εκχώρησης χαμηλά, ώστε να μην χάνεται χώρος για κάθε αρχείο.

Στις μεγαλύτερες τιμές, όμως, αυξάνονται ελαφρώς οι επιδόσεις του δίσκου, καθώς το σύστημα χρειάζεται να επεξεργαστεί λιγότερα μπλοκ δεδομένων.

Στην ουσία, όμως, με τους δίσκους και τα φλασάκια να γίνονται όλο και μεγαλύτερα, δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία η μονάδα εκχώρησης. Ως εκ τούτου, η προεπιλογή των 4096 byte (4KB) είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Τι είναι η ετικέτα τόμου?

Το όνομα που θα βάλουμε στην ετικέτα τόμου θα εμφανίζεται σαν το όνομα του δίσκου ή του partition. Πχ, μπορώ να ονομάσω τον δίσκο που έχω τα αρχεία μου σαν “Data” ή “Αρχεία” ή “Βρασίδας”.

διαμόρφωση δίσκου στα windows 11

Αυτό είναι χρήσιμο για να ξεχωρίζουμε τους δίσκους μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να προσέχουμε το γράμμα μονάδας δίσκου (C:, D:, E: κ.λ.π).

Εντούτοις, η αλλαγή της ετικέτας τόμου μπορεί να γίνει και χωρίς διαμόρφωση δίσκου, οπότε δεν είναι πιεστικό να επιλέξουμε αυτή τη στιγμή όνομα.

Ποιο σύστημα αρχείων να επιλέξω?

Τα τρία συστήματα αρχείων που αναγνωρίζουν τα Windows είναι το FAT (File Allocation Table), το NTFS (New Technology File System), και το exFAT (Extended File Allocation Table).

Το κάθε ένα έχει τα δικά του ισχυρά και αδύνατα σημεία.

διαμορφωση σκληρου δισκου

Πότε να επιλέξω NTFS?

Το NTFS έχει τις περισσότερες δυνατότητες ανάμεσα στα τρία συστήματα και είναι το προεπιλεγμένο σύστημα στα Windows από τα XP και μετά.

Διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά αρχείων που δεν είναι διαθέσιμα στα FAT32 και exFAT, όπως συμπίεση, κρυπτογράφηση, δικαιώματα πρόσβασης κ.λ.π. Θεωρητικά, υποστηρίζει αρχεία μεγέθους μέχρι 1 Exabyte (1 δισεκατομμύριο GB).

Επίσης, ορισμένες λειτουργίες των Windows, όπως η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, απαιτούν ο δίσκος να είναι φορμαρισμένος σε NTFS.

διαμορφωση δισκου windows 10

Εντούτοις, συστήματα εκτός Windows μπορεί να έχουν προβλήματα στο να διαβάσουν και να γράψουν το NTFS. Αρκετές διανομές Linux το αναγνωρίζουν με διάφορους πλάγιους τρόπους, αλλά οι υπολογιστές με macOS έχουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα.

Παρομοίως και συσκευές εκτός υπολογιστή, όπως οι κονσόλες PlayStation της Sony και το Xbox 360 της Microsoft.

Επομένως, αν σκοπεύουμε να γράψουμε αρχεία μεγέθους άνω των 4GB στον δίσκο μας, και θα τον χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά με Windows, το NTFS είναι η καλύτερη επιλογή.

Πότε να επιλέξω exFAT?

Το 2006, η Microsoft παρουσίασε το exFAT. Πρόκειται για μια έκδοση βελτιστοποιημένη για φλασάκια, που δεν έχει τους χαμηλούς περιορισμούς στο μέγεθος αρχείων που έχει το FAT32.

Λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις των Windows και τις σύγχρονες εκδόσεις του macOS X, αλλά απαιτεί επιπλέον λογισμικό σε Linux που πιθανώς να μην είναι προεγκατεστημένο στη διανομή που χρησιμοποιούμε.

Διαμόρφωση Δίσκου 2μμμm

Η πλειονότητα των συσκευών υποστηρίζουν περισσότερο το exFAT από ό,τι υποστηρίζουν το NTFS. Ωστόσο, ορισμένες, ιδίως οι παλαιότερες, μπορεί να υποστηρίζουν μόνο FAT32.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το σύστημα αρχείων προορίζεται για αφαιρούμενες μονάδες όπως USB, κάρτες SD, και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Θα μας επιτρέψει να μεταφέρουμε ευκολότερα τα αρχεία μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων.

Πότε να επιλέξω FAT32?

To FAT, στις διάφορες εκδόσεις του (FAT12, FAT16 και FAT32), δημιουργήθηκε το 1977 και η τελευταία του ανανέωση έγινε το 1996.

Παρότι είναι ένα παμπάλαιο σύστημα αρχείων, παραμένει ιδανικό σε αφαιρούμενες μονάδες δίσκων όπου χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή συμβατότητα με την ευρύτερη γκάμα συσκευών. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποθηκεύσει αρχεία μεγέθους 4GB και άνω.

Διαμόρφωση Δίσκου 2μμμ

Μπορούν να το διαχειριστούν άμεσα τα περισσότερα συστήματα εκτός Windows, όπως DOS, Unix, macOS, Linux, FreeBSD, κονσόλες παιχνιδιών, και σχεδόν οποιαδήποτε μονάδα συνδέεται στη θύρα USB.

Ειδικά αν έχουμε κάποια συσκευή εκτός υπολογιστή που δέχεται USB (πχ το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου), αυτές οι συσκευές συνήθως μπορούν να αναγνωρίσουν αποκλειστικά το FAT32.

Γίνεται με άλλο τρόπο η διαμόρφωση δίσκου?

Εκτός από το AOMEI Partition Assistant Standard που είδαμε στην αρχή, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές τρίτων για να κάνουμε διαμόρφωση σκληρού δίσκου, όπως το Easeus Partition Master, που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό.

Πλήρης Διαχείριση Δίσκου με το Easeus Partition Master

Η ενσωματωμένη Διαχείριση Δίσκων των Windows είναι μια ικανοποιητική εφαρμογή, αλλά έχει τους περιορισμούς της. Το EaseUs Partition Master είναι μια εξαιρετική εναλλακτική, με σαφώς περισσότερες…

Είναι πλήρες όσον αφορά τη διαμόρφωση δίσκου σε πολλαπλά συστήματα αρχείων.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πάντως, η διαμόρφωση δίσκου των Windows είναι απόλυτα επαρκής.

Εσείς έχετε χρειαστεί να κάνετε διαμόρφωση δίσκου?

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διαμόρφωση δίσκου, ή κάτι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps