Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Αρχεία Bat: Αυτοματισμοί Με Σκριπτάκια Batch Στα Windows Και Πώς Τα Μετατρέπω Σε EXE
featured Αρχεία Bat Αυτοματισμοί Με Σκριπτάκια Batch Στα Windows Και Πώς Τα Μετατρέπω Σε EXE

Αρχεία Bat: Αυτοματισμοί Με Σκριπτάκια Batch Στα Windows Και Πώς Τα Μετατρέπω Σε EXE

Τα αρχεία δέσμης των Windows μας επιτρέπουν να φτιάξουμε απλά ή περίπλοκα αρχεία κειμένου με μια σειρά εντολών σε λίγα λεπτά. Ξεχωρίζουν από την κατάληξη .bat και προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες. Στον οδηγό θα δούμε πώς δημιουργούμε αρχεία bat για να κάνουμε τον αυτοματισμό πολλών εργασιών στα Windows, καθώς και πώς τα μετατρέπουμε σε εκτελέσιμα αρχεία EXE.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο οδηγός αυτός είναι εισαγωγικός όσον αφορά τον προγραμματισμό με αρχεία bat, και καλύπτει τα πολύ βασικά. Για όποιον έχει το ενδιαφέρον να ασχοληθεί περισσότερο, τα αρχεία bat προσφέρουν ουσιαστικά απεριόριστες δυνατότητες για οτιδήποτε θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε στο λειτουργικό σύστημα.

Πώς φτιάχνω αρχεία bat

Τα αρχεία batch ή αρχεία δέσμης Windows, γνωστά ως σκριπτάκια, είναι στην ουσία απλά αρχεία κειμένου, τα οποία περιέχουν μια σειρά εντολών για το λειτουργικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται κανένα ειδικό πρόγραμμα για να δημιουργήσουμε αρχεία bat. Αρκεί ένας οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου, όπως το σημειωματάριο στα Windows ή το πολύ πιο ισχυρό Notepad++.

αρχεία bat

Το μόνο που χρειάζεται όταν γράψουμε το σκριπτάκι μας είναι κατά την αποθήκευση να επιλέξουμε Όλα τα αρχεία στο πεδίο Αποθήκευση ως, και να προσθέσουμε το .bat στο τέλος του ονόματος.

αρχεία bat 2a

Ακόμη και αν δεν έχουμε τις γνωστές καταλήξεις να εμφανίζονται – που είναι πάντοτε καλή ιδέα για να ξέρουμε τι αρχεία τρέχουμε– τα αρχεία bat είναι ευδιάκριτα καθώς έχουν διαφορετικό εικονίδιο από τα αρχεία κειμένου.

αρχεία bat 2aμμ

Το πρώτο σκριπτάκι σε αρχείο batch

Για να ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά, θα φτιάξουμε ένα σκριπτάκι το οποίο, τρέχοντάς το, θα ανοίγει τον Google Chrome και μονομιάς τα αγαπημένα μας site από κάθε κατηγορία που επιθυμούμε.

Στη συνέχεια, μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτό το αρχείο δέσμης στην επιφάνεια εργασίας ή στο μενού της Έναρξης, έτσι ώστε να έχουμε άμεση πρόσβαση στις σελίδες που θέλουμε κάποια δεδομένη στιγμή.

Οι διευθύνσεις των εκτελέσιμων αρχείων

Αυτό που θα χρειαστούμε αρχικά είναι την πλήρη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο του browser. Ο πιο εύκολος τρόπος να το βρούμε είναι κάνοντας δεξί κλικ στη συντόμευση, και επιλέγοντας Ιδιότητες.

Αρκεί να αντιγράψουμε το περιεχόμενο του πεδίου Προορισμός

αρχεία bat 2aμμα

…και να κάνουμε επικόλληση σε ένα νέο αρχείο του σημειωματάριου. Τέλος, προσθέτουμε τις διευθύνσεις των site που θέλουμε να ανοίγουν αυτόματα.

Μόλις ολοκληρώσουμε αυτή την απλή διαδικασία, θα έχουμε την πλήρη τοποθεσία των προγραμμάτων και τις διευθύνσεις των site στο σημειωματάριο.

αρχεία bat 2aμμαα

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σημειωματάριο για να φτιάξουμε ένα αρχείο bat με το οποίο θα ανοίγει κάποιος άλλος browser ή να ανοίγουν μονομιάς τα αγαπημένα μας site τεχνολογίας, αθλητικών, κ.ο.κ.

Η ρύθμιση των εντολών

Σε όλα τα αρχεία δέσμης που θα φτιάξουμε, ξεκινάμε πάντα με το @echo off.

αρχεία-batch-2aμμαααμμμμ

Ο σκοπός αυτής της εντολής είναι να μην εμφανίζονται οι υπόλοιπες εντολές επί της οθόνης όταν θα τρέξει το σκριπτάκι.

Στη συνέχεια, για να ανοίξουν τα προγράμματα, διαμορφώνουμε τη διεύθυνση του καθενός με την μορφή που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

αρχεία bat 2aμμαααα

Παρατηρούμε ότι μπαίνει το start /d πριν από τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο, και το start “” πριν από κάθε URL.

Η αποθήκευση του αρχείου

Από εκεί και μετά, εφόσον έχουμε ανοίξει ένα νέο σημειωματάριο για να κάνουμε αυτή τη δουλειά, επιλέγουμε Αρχείο -> Αποθήκευση ως.

Όπως σε όλα τα αρχεία bat, επιλέγουμε αποθήκευση ως Όλα τα αρχεία, και οπωσδήποτε βάζουμε την κατάληξη .bat.

Από εκεί και μετά, αρκεί να τρέξουμε το αρχείο που αποθηκεύσαμε με ένα κλικ, και αμέσως θα ξεκινήσει ο browser και όλες οι ιστοσελίδες που ορίσαμε.

Αν θέλουμε να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή στα αρχεία bat, αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του αρχείου και πατάμε Επεξεργασία, για να ανοίξει με το σημειωματάριο.

Εκκίνηση πολλαπλών προγραμμάτων από ένα αρχείο bat

Με ένα αρχείο bat μπορούμε να εκκινούμε και τα αγαπημένα μας προγράμματα με ένα μόνο κλικ. Αυτό, μπορεί να μας φανεί χρήσιμο, αν για κάποιο λόγο μερικές εφαρμογές αρνούνται να τρέχουν αυτόματα στην εκκίνηση των Windows 11, παρότι τους το έχουμε ορίσει.

Η διαδικασία που ακολουθεί ισχύει και για τα προγράμματα που τρέχουν μόνο με δικαιώματα διαχειριστή.

Βήμα 1 – Άνοιγμα και αντιγραφή θέσης αρχείου

Το πρώτο μας βήμα είναι να αντιγράψουμε την πλήρη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο αυτών των προγραμμάτων. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που κάναμε και με τον Chrome προηγουμένως.

Αν η συντόμευση τους δεν βρίσκεται ήδη στην επιφάνεια εργασίας, τις εντοπίζουμε διαδοχικά από την αναζήτηση όπου κάνουμε δεξί κλικ στο Άνοιγμα θέσης αρχείου.

Κατόπιν, με δεξί κλικ στη συντόμευση πατάμε στις ιδιότητες και αντιγράφουμε το περιεχόμενο του πεδίου Προορισμός.

Βήμα 2 – Επικόλληση στο σημειωματάριο

Στη συνέχεια, το επικολλούμε σε ένα νέο αρχείο σημειωματάριου. Με τον ίδιο τρόπο, επικολλούμε και τις υπόλοιπες διευθύνσεις των εφαρμογών που θέλουμε να ανοίγουν όλες με να κλικ.

Αν θέλουμε το σκριπτάκι να ανοίγει ακόμη περισσότερα προγράμματα, απλά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Αρκεί φυσικά να σεβόμαστε τις δυνατότητες του υπολογιστή μας. Δεν έχει νόημα να επιχειρήσουμε να ανοίξουμε ταυτόχρονα 15 προγράμματα αν έχουμε μόνο 1GB ή 2GB RAM.

Βήμα 3 – Δημιουργία αρχείου bat

Όπως είδαμε και προηγουμένως, σε όλα τα αρχεία bat που θα φτιάξουμε, ξεκινάμε πάντα με το @echo off.

Έτσι, στο σημειωματάριο που έχουμε επικολλήσει τις διευθύνσεις των προγραμμάτων προχωράμε στην επεξεργασία που αναλύουμε.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα QTranslate που στο σημειωματάριο ήταν σε μια ενιαία γραμμή με την ακόλουθη μορφή…

"C:\Program Files (x86)\QTranslate\QTranslate.exe"

…το σπάμε σε δύο σειρές, βάζοντας το cd στην πρώτη γραμμή μαζί με εισαγωγικά στην αρχή αλλά και εκεί που τελειώνει η διεύθυνση. Στη δεύτερη σειρά βάζουμε το start πριν από το όνομα του εκτελέσιμου αρχείου που ακολουθούσε μετά τη διεύθυνση, όπως παρατηρούμε στη κάτωθι εικόνα.

Εν ολίγοις, κρατάμε εντός εισαγωγικών μόνο τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο χωρίς την τελική κάθετο (\) που βλέπουμε πριν από το όνομα της εφαρμογής. Αυτό το όνομα με το .exe το βάζουμε από κάτω, αφού εισάγουμε πρώτα το start στην αρχή.

Παρομοίως, ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία και για τις υπόλοιπες εφαρμογές. Στο τέλος θα έχουμε τροποποιήσει το νέο αρχείο του σημειωματάριου όπου αρχικά είχαμε επικολλήσει τις διευθύνσεις…

…στο τελικό αρχείο bat, όπου στο τέλος πληκτρολογούμε και το exit, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Βήμα 4 – Αποθήκευση

Τέλος, επιλέγουμε αποθήκευση ως Όλα τα αρχεία, και βάζουμε την κατάληξη .bat.

Από εκεί και μετά, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του αρχείου batch που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια εργασίας. Φυσικά, να το καρφιτσώσουμε και στο μενού Έναρξης. Κατόπιν, θα δούμε ένα παράθυρο γραμμής εντολών να ανοίγει γρήγορα και μετά να κλείνει.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν όλες οι εφαρμογές που ορίσαμε. Όσες εκτελούνται με δικαιώματα διαχειριστή, θα μας εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα του UAC (αν το έχουμε ενεργοποιημένο).

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επεξεργαστούμε το αποθηκευμένο αρχείο δέσμης.

Για παράδειγμα, στο αρχείο με τον αυτοματισμό των προγραμμάτων, μπορούμε να προσθέσουμε και τις εντολές που είχαμε φτιάξει για να ανοίγει και ο browser με τα αγαπημένα μας site.

Σε αυτή την περίπτωση, απλά κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε Επεξεργασία στο αποθηκευμένο αρχείο δέσμης για να ανοίξει με το σημειωματάριο και να του προσθέσουμε τις διευθύνσεις που επιθυμούμε με το ανάλογο start στην αρχή.

Διαγνωστικός έλεγχος του PC με αρχείο δέσμης

Η γραμμή εντολών στα Windows παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά ίσως μας τρομάζει και μόνο η ιδέα του να πρέπει να θυμόμαστε και να γράφουμε εντολές. Η δημιουργία ενός αρχείου bat μπορεί να μας διευκολύνει και σε αυτό τον τομέα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε συχνά προβλήματα δικτύου ή θέλουμε να κάνουμε διαγνωστικούς ελέγχους στο PC.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε συνεχώς στη γραμμή εντολών, πληκτρολογώντας συνεχώς κείμενο, όπως π.χ. το ipconfig /release για εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης DNS, ή να πληκτρολογούμε sfc /scannow για έλεγχο αρχείων συστήματος για τυχόν προβλήματα.

Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows Όλες Οι Χρήσιμες Εντολές
Η Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows: Οι Πιο Χρήσιμες Εντολές

Η γραμμή εντολών στα Windows παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο, καθώς μας δίνει δυνατότητες πέραν από αυτές του γραφικού περιβάλλοντος. Ενώ αρκετούς χρήστες τους τρομάζει και … Συνεχίστε να διαβάζετε το Αρχεία Bat: Αυτοματισμοί Με Σκριπτάκια Batch Στα Windows Και Πώς Τα Μετατρέπω Σε EXE.

Όμως, είναι πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο να δημιουργήσουμε μια και έξω αρχεία bat με τις εντολές που θέλουμε ανά περίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε ακόμα και να μεταφέρουμε αυτά τα αρχεία σε ένα USB stick ώστε να κάνουμε τον έλεγχο σε όποιο PC θέλουμε.

Έτσι, στην πιο απλή μορφή, θα μπορούσαμε απλά να τοποθετήσουμε όλες τις εντολές που θέλουμε σε ένα αρχείο δέσμης, τη μια μετά την άλλη, με ένα PAUSE στο τέλος για να παραμένει ανοικτή η γραμμή εντολών.

αρχεία bat 5

Από εκεί και μετά, αφού αποθηκεύσουμε το αρχείο με τον τρόπο που είδαμε στον οδηγό, όταν το τρέχουμε, θα μας ανοίγει η γραμμή εντολών και θα εκτελούνται αυτόματα όλες οι εντολές που ορίσαμε.

αρχεία bat 5α batch file

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε διαφορετικά αρχεία bat για κάθε είδος διάγνωσης που θέλουμε να κάνουμε στους υπολογιστές του δικτύου μας.

Για παράδειγμα, ένα αρχείο δέσμης με όλες τις εντολές αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου, ένα άλλο για διάγνωση αρχείων συστήματος, κ.ο.κ.

Φυσικά, αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος για να γράψουμε αρχεία δέσμης για τον διαγνωστικό έλεγχο, καθώς μπορούμε να προσθέσουμε σχόλια και πολλά άλλα με το κάτωθι μικρό εργαλείο.

Πώς μετατρέπω ένα αρχείο δέσμης σε EXE

Τα αρχεία EXE μπορούν να εκτελέσουν πολλές περισσότερες εντολές από τα αρχεία δέσμης. Επιπλέον, μας δίνουν μια πιο τακτοποιημένη μορφή καθώς μπορούμε απλά να ενοποιήσουμε τα διάσπαρτα αρχεία bat σε μια ενιαία, συμπαγή μορφή .exe.

Εύκολος converter με ελληνικό μενού

Ο πιο απλός τρόπος για να κάνουμε αυτή τη χρήσιμη μετατροπή είναι με κάποιο μικρό σχετικό εργαλείο. Εμείς θα δείξουμε τον Bat To Exe Converter, που έρχεται και με ελληνικό μενού. Το μικρό αρχείο (3MB) είναι ασφαλές και το κατεβάζουμε από εδώ.

Αφού εκκινήσουμε το εργαλείο, μπορούμε αρχικά να το βάλουμε στη γλώσσα μας αν το επιθυμούμε. πατώντας στο Language στο πάνω τμήμα. Κατόπιν, απλά κάνουμε κλικ στο Άνοιγμα και επιλέγουμε το αρχείο δέσμης που θέλουμε να μετατρέψουμε.

αρχεία bat 5ααααμ
Στη συνέχεια, πατάμε στο Μετατροπή και στη γνωστή καρτέλα που θα ανοίξει δίνουμε ένα όνομα στο αρχείο. Τέλος, κάνουμε κλικ στο Αποθήκευση. Αυτό ήταν όλο.

batch file 1

Από εδώ και μετά, μπορούμε να εκκινούμε το αρχείο .exe και το πρόγραμμά μας θα πρέπει να εκτελείται χωρίς προβλήματα.

Προσοχή στα ξένα αρχεία bat

Μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά τα αρχεία δέσμης μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Υπάρχουν αρχεία .bat που μπορεί να περιέχουν ολόκληρους ιούς. Ή να περιέχουν εντολές που να βλάψουν το λειτουργικό σύστημα και τα αρχεία μας. Από το να καταστρέψουν την εγκατάσταση των Windows μέχρι να σβήσουν όλα τα περιεχόμενα του σκληρού μας δίσκου.

αρχεία bat batch σκριπτάκια windows 37

Επίσης, υπάρχουν αρχεία .bat τα οποία μπορεί (από λάθος ή κακόβουλα) να ανοίγουν ξανά και ξανά νέα παράθυρα, γεμίζοντας τη RAM και κάνοντας το σύστημα να κολλήσει.

Γι' αυτό το λόγο, ΠΟΤΕ δεν τρέχουμε αρχεία bat που μας έχει στείλει ένας άγνωστος. Αν και πάντοτε μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ και επεξεργασία για να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει ο κώδικας.

Εσείς αξιοποιείτε τα αρχεία δέσμης στα Windows ?

Τα παραπάνω δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου που είναι τα αρχεία bat, τα οποία εκτός από εντολές των Windows μπορούν να περιέχουν κώδικα για ένα ολόκληρο πρόγραμμα.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps