Home » Internet » Ασφαλές Και Πιο Γρήγορο Internet Με Αυτόματη Αλλαγή DNS Server
Featured Ασφαλές Και Πιο Γρήγορο Internet Με Αυτόματη Αλλαγή DNS Server

Ασφαλές Και Πιο Γρήγορο Internet Με Αυτόματη Αλλαγή DNS Server

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στις μέρες μας, οι ταχύτητες του σταθερού Internet έχουν αυξηθεί θεαματικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την πλοήγηση στις σελίδες, καθώς οι DNS server που εκχωρεί ο ISP ενδέχεται να μην είναι πάντα η ιδανικότερη επιλογή και να υπάρχουν καθυστερήσεις. Στον οδηγό θα δούμε την καλύτερη μέθοδο για να έχουμε ακόμη πιο ασφαλές και πιο γρήγορο Internet με αυτόματη αλλαγή DNS.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο οδηγός αυτός αφορά το ταχύτερο Internet όσον αφορά την πλοήγηση σε σελίδες.

Αν σας ενδιαφέρει το ταχύτερο κατέβασμα αρχείων, δείτε τον σχετικό οδηγό:

Γρήγορο Κατέβασμα Αρχείων – Οι Καλύτεροι Download Accelerator

Ζούμε στην εποχή του internet και οι περισσότεροι από εμάς κατεβάζουμε πολλά αρχεία κάθε ημέρα. Όμως, η διαχείριση των λήψεων και ο χρόνος που απαιτείται…

Τι είναι οι DNS Server και ποια η σημασία τους

Το πρωτόκολλο “Domain Name System” (DNS Protocol) και οι αντίστοιχοι DNS Server είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της λειτουργίας του Internet.

Πρόκειται για τους servers οι οποίοι μεταφράζουν τις διευθύνσεις IP, όπως η http://173.194.77.104 και η http://157.240.22.35, σε διευθύνσεις με πραγματικές λέξεις, στο παράδειγμα google.com και facebook.com αντίστοιχα.

ταχύτερο internet dns server 01

Αν δεν υπήρχαν DNS server, πρακτικά δεν θα υπήρχαν τα domain και θα ήμασταν αναγκασμένοι να πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις IP για να μπούμε σε οποιαδήποτε σελίδα.

Πώς οι DNS server συμβάλλουν στο γρήγορο Internet

Κάθε φορά που ζητάμε να επισκεφθούμε ένα site, όπως για παράδειγμα το PCsteps, o υπολογιστής μας πρέπει να γνωρίζει σε ποιον διακομιστή θα μας συνδέσει, ώστε να μπορεί να φορτώσει την ιστοσελίδα.

Μια σύνθετη ιστοσελίδα, πριν φορτωθεί, μπορεί να απαιτήσει πολλές αναζητήσεις DNS. Θα χρειαστεί ξεχωριστή αναζήτηση για το κείμενο, για κάθε εικόνα ξεχωριστά, για κάθε εφαρμογή javascript που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της σελίδας, κ.ο.κ.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμ

Αυτό αναγκαστικά επιβραδύνει τις ιστοσελίδες. Κάθε αναζήτηση DNS ξεχωριστά διαρκεί κατά μέσο όρο 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms).

Εδώ μπαίνει στη μέση ένας εξειδικευμένος διακομιστής που ονομάζεται DNS Resolver. O ρόλος του είναι να επιταχύνει τις αναζητήσεις DNS, για να έχουμε ταχύτερη πλοήγηση.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμα

Ο DNS Resolver στην ουσία είναι ένας μεσάζοντας που διαδραματίζει βασικό ρόλο. Ουσιαστικά λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του υπολογιστή μας και της γενικότερης λειτουργίας των DNS server στο Internet.

Συνήθως, αυτή η διαχείριση γίνεται από τον πάροχο που μας δίνει τη σύνδεση (ISP), ο οποίος διαθέτει τους δικούς του DNS Resolver. Ωστόσο, δεν προσφέρουν πάντα τους ταχύτερους και ασφαλέστερους DNS, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε σημαντικά πιο γρήγορο Internet όσον αφορά την πλοήγηση απλά και μόνο επιλέγοντας καλύτερους DNS. Ακόμη και αν δεν είναι τοπικοί αλλά απομακρυσμένοι.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαχ

Θεωρητικά, αν ένας DNS server βρίσκεται πολύ μακριά από εμάς, τότε οι ταχύτητες περιήγησης ενδέχεται να επηρεαστούν. Ωστόσο, η πραγματικότητα του διαδικτύου είναι πιο περίπλοκη από ό,τι οι απλοί υπολογισμοί απόστασης υποδεικνύουν.

Στις μέρες μας, εξελιγμένοι DNS resolver που βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπως π.χ. αυτοί της Cloudflare, της Google, OpenDNS, κ.α, κατατάσσονται σταθερά στους ταχύτερους DNS server παγκοσμίως.

Επιλέγοντας τους ταχύτερους DNS

Έτσι λοιπόν, για να έχουμε ταχύτερη πλοήγηση, δεν αρκεί απλά να βρούμε ποιοι είναι οι ταχύτεροι DNS, καθώς θα πρέπει να αρχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε.

DNS Jumper

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν εργαλείο DNS Jumper που απλουστεύει σημαντικά την αλλαγή DNS.

Ελέγχει ποιοι είναι οι ταχύτεροι DNS και επιτρέπει με ένα κλικ την αυτόματη εισαγωγή τους, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχουμε πιο γρήγορο Internet από όπου και αν συνδεθούμε.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10m

Πρόκειται για μία φορητή (portable) εφαρμογή με ελληνικό μενού η οποία δεν χρειάζεται εγκατάσταση και μπορεί να εκτελεστεί από USB stick.

Αρκεί να την κατεβάσουμε από εδώ και να την τρέξουμε. Η τελευταία έκδοση v2.2 ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2020 και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα στα Windows 10.

Αυτόματη επιλογή των ταχύτερων DNS

Αφού ανοίξει η εφαρμογή, απλά κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ταχύτερο DNS”.

Στην επόμενη καρτέλα πατάμε στο “Έναρξη δοκιμής DNS”. Προαιρετικά, μπορούμε να επιλέξουμε την “Επίλυση Turbo” στα αριστερά, πριν ξεκινήσουμε τη δοκιμή. Θα μειώσει δραστικά τον συνολικό χρόνο της διαδικασίας.

Το DNS Jumper θα βρει τους γρηγορότερους DNS και θα τους επισημάνει με έντονο πράσινο χρώμα. Ταυτόχρονα, θα τους ταξινομήσει αυτόματα με βάση τη μικρότερη καθυστέρηση (ms).

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαwα

Από εκεί και μετά, πατάμε “Εφαρμογή διακομιστή DNS” στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου για να τροποποιηθούν αυτόματα οι ρυθμίσεις DNS στα Windows. Θα δούμε και σχετική ειδοποίηση στη γραμμή εργασιών.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαw

Όπως είναι φυσικό, αυτή η γρήγορη εισαγωγή των DNS λειτουργεί μόνο για το πρωτόκολλο IPv4.

Η αυτόματη αλλαγή DNS στο πρωτόκολλο IPv6 γίνεται χωρίς δοκιμή, απευθείας από την προκαθορισμένη λίστα του DNS Jumper. Απλά πατάμε στις τρεις σχετικές ενδείξεις που βλέπουμε στις εικόνες.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαwαττ

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαwατττ

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαwαττττ

Επίσης, αν το θελήσουμε, από τη λίστα των ταχύτερων για το πρωτόκολλο IPv4, μπορούμε να εισάγουμε αυτόματα οποιοδήποτε άλλο DNS server θέλουμε.

Σε αυτή την περίπτωση, απλά του κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε πάλι την “Εφαρμογή DNS”.

Επιπλέον, πατώντας στις πληροφορίες DNS, μπορούμε να δούμε μέσω online εργαλείων αν υπάρχει απώλεια πακέτων, προβλήματα στη δρομολόγηση πακέτων, και πολλά άλλα.

Αυτόματη επιλογή των ασφαλέστερων DNS

Το DNS Jumper διαθέτει τρεις προεπιλεγμένες λίστες DNS που μας επιτρέπουν να τις χρησιμοποιήσουμε ανάλογα την περίσταση.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια στην πλοήγηση μας επιλέγοντας τη λίστα ασφαλών DNS.

Επιπλέον, αν έχουμε μικρά παιδιά που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, μπορούμε να ορίσουμε ειδικούς DNS οι οποίοι είναι ιδανικοί για την προστασία των παιδιών από ακατάλληλα site, συμπεριλαμβανομένων των πορνογραφικών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε παρά να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής κάτω δεξιά στην γραμμή εργασιών. Κατόπιν, επιλέγουμε κάποιον ασφαλή DNS server από τις λίστες που μας προτείνει το πρόγραμμα.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mm

Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν στο δύο σχετικά πεδία της κεντρικής καρτέλας της εφαρμογής. Κατόπιν, απλά πατάμε στην εφαρμογή DNS για να αλλάξουμε τους προηγούμενους που είχαμε καταχωρήσει.

Για να βεβαιωθούμε ότι τα Windows θα λαμβάνουν διευθύνσεις από τους νέους διακομιστές DNS, αντί να χρησιμοποιούν τους παλιούς, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στην “Εκκαθάριση DNS”.

Είναι μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα, καθώς θα μας διασφαλίσει ότι τα Windows δεν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την κρυφή μνήμη που θυμάται τα DNS που χρησιμοποιούσαμε πριν την αλλαγή.

Αλλάζοντας χειροκίνητα τους DNS στα Windows

Σε περίπτωση που δεν θέλουμε τους αυτοματισμούς του DNS Jumper, μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή DNS χειροκίνητα.

Ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και πατάμε στο “Δίκτυο και Internet”.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 1ααμμ

Επιλέγουμε την “Αλλαγή επιλογών προσαρμογέα”.

Κατόπιν, κάνουμε δεξί κλικ στο δίκτυο ή Wi-Fi που είμαστε συνδεδεμένοι, και στη συνέχεια επιλέγουμε τις ιδιότητες.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμ

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την καταχώρηση “Πρωτόκολλο Internet έκδοση 4 (TCP / IPv4) ή “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)”, και κάνουμε κλικ στις ιδιότητες.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 1ααμμκ

Τέλος, επιλέγουμε τη “Χρήση των παρακάτω διευθύνσεων διακομιστή DNS”, και βάζουμε με τη σειρά τους DNS server που επιθυμούμε.

Πατάμε OK στο παράθυρο αυτό, και κλείνουμε τα υπόλοιπα παράθυρα.

Αλλαγή DNS στο Android

Ανάλογα με την έκδοση του Android αλλά και τη συσκευή που διαθέτουμε, οι ονομασίες στις ρυθμίσεις θα διαφέρουν ελαφρά από αυτές που παραθέτουμε στη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει δυσκολία να εντοπίσουμε τις σχετικές ενότητες μέσα στην Android συσκευή.

Απλά πατάμε παρατεταμένα το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να εμφανιστεί η ένδειξη για τη διαχείριση ρυθμίσεων δικτύου ή η τροποποίηση δικτύου, κ.λ.π.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την εμφάνιση σύνθετων επιλογών, ή προχωρημένων-προηγμένων επιλογών. Πατάμε στο DHCP και επιλέγουμε το Στατικό.

Κατόπιν, αντικαθιστούμε τα ψηφία του DNS1 και DNS2 με τους DNS server που επιθυμούμε.

Πιο Γρήγορο Internet Με Αλλαγή DNS Server 10mmμμαwαττττα

Πριν κάνουμε τις αλλαγές, καλό είναι να αντιγράψουμε κάπου τις προηγούμενες διευθύνσεις για να τις θυμόμαστε.

Αλλαγή DNS στο router

Κάνοντας κεντρικά την αλλαγή DNS, οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται μέσω του router θα έχει πιο γρήγορο Internet. Αρκεί το router να μας επιτρέπει να του ορίσουμε DNS.

ταχύτερο internet dns server 20

Όπως είναι φυσικό, το κάθε router έχει διαφορετικό Web Interface. Ως εκ τούτου, αν δεν μπορούμε να βρούμε κάτι σχετικό με την παραπάνω εικόνα, θα πρέπει να συμβουλευτούμε το εγχειρίδιο οδηγιών του router.

Αν έχουμε το δωρεάν router που μας έδωσε ο πάροχος, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει καθόλου μια σχετική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χάνουμε τίποτα να μπούμε στο διαχειριστικό του router για να το ελέγξουμε. Συνήθως πρέπει να πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνση http://192.168.1.1 ή http://192.168.0.1 στη μπάρα των διευθύνσεων του browser.

Κατόπιν, θα μας ζητήσει ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό για να συνδεθούμε στο διαχειριστικό του router. Αν δεν τα γνωρίζουμε,

Κωδικός Router Πώς Να Βρω Το Password
Ποιος είναι ο Κωδικός στο Router: Πώς να Βρω το Password

Το διαχειριστικό περιβάλλον του router είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια μας. Μας επιτρέπει να δούμε την ταχύτητά μας στο Internet, να ανοίξουμε ports, μέχρι…

Εσείς είχατε ταχύτερο internet με την αλλαγή των DNS?

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, με την αλλαγή των DNS θα έχουμε πιο γρήγορο internet όσον αφορά την πλοήγηση και τη φόρτωση των σελίδων. Δεν θα επηρεάσει το download αρχείων ή torrents.

Όμως, από τη στιγμή που δεν κοστίζει τίποτα, και έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούμε κάποιους DNS, γιατί να μην χρησιμοποιούμε τους καλύτερους ή τους ασφαλέστερους?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας αν στη δική σας σύνδεση είχατε ορατά πιο γρήγορο Internet με τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps