Home » Hardware » Ποιος είναι ο Κωδικός στο Router: Πώς να Βρω το Password
Κωδικός Router Πώς Να Βρω Το Password

Ποιος είναι ο Κωδικός στο Router: Πώς να Βρω το Password

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το διαχειριστικό περιβάλλον του router είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια μας. Μας επιτρέπει να δούμε την ταχύτητά μας στο Internet, να ανοίξουμε ports, μέχρι και να βελτιώσουμε το σήμα και την ταχύτητα του WiFi μας. Αρκεί, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιος είναι ο κωδικός router για να μπούμε στο διαχειριστικό. Στον οδηγό θα δούμε όλους τους τρόπους για την ανάκτηση του χαμένου κωδικού πρόσβασης του δρομολογητή μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο οδηγός αυτός αφορά αποκλειστικά το username και το password για να μπούμε στο web interface του router – όχι για να συνδεθούμε ασύρματα μέσω WiFi.

Εφόσον έχουμε πρόσβαση στο περιβάλλον του router, στην ενότητα του WiFi μπορούμε να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε τον κωδικό του WiFi.

Σε τι χρησιμεύει ο κωδικός router?

Για την προστασία του δικτύου και του υπολογιστή μας, είναι πολύ σημαντικό το web interface να είναι κλειδωμένο με κωδικό.

Αλλιώς, κυριολεκτικά οποιοσδήποτε στον κόσμο γνωρίζει την τρέχουσα εξωτερική IP μας θα μπορούσε ενδεχομένως να μπει στο router μας, να ανοίξει ports και ίσως και να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή μας.

κωδικός router password 01

Τι γίνεται όμως αν ξεχάσαμε ποιος είναι ο κωδικός router μας, ή αγοράσαμε ένα μεταχειρισμένο router κλειδωμένο?

Στον οδηγό αυτόν θα δούμε όλους τους τρόπους για να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στο εσωτερικό του router.

Αναζητώ το προεπιλεγμένο username και password

Είναι γεγονός ότι πολλοί χρήστες δεν ασχολούνται με την αλλαγή του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του δρομολογητή. Έτσι, αν δεν έχουμε αλλάξει ποτέ το password, το πιθανότερο είναι πως ισχύει ο προεπιλεγμένος κωδικός router που έχει οριστεί από το εργοστάσιο.

Ακόμα και αν όντως είχαμε αλλάξει τον password και ξεχάσαμε ποιο βάλαμε, θα μας χρειαστεί να γνωρίζουμε ποιος είναι ο προεπιλεγμένος κωδικός router.

Κοιτάζοντας κάτω ή πίσω από το router

Σε όλα σχεδόν τα routers που δίνουν οι ISP με τη σύνδεση, το username και ο κωδικός router αναγράφεται σε ένα αυτοκόλλητο στο πίσω ή το κάτω μέρος.

κωδικός router password 0001

Ο προεπιλεγμένος κωδικός router πιθανώς να αναγράφεται στο manual

Αν έχουμε κρατήσει το manual του router μας – ποτέ δεν πετάμε manual συσκευών που λειτουργούν ακόμα – είναι πολύ πιθανό να αναγράφει εκεί το default username και τον κωδικό router.

Φυσικά, μπορούμε να βρούμε το εγχειρίδιο online, πληκτρολογώντας απλά τη μάρκα και το μοντέλο του router.

κωδικός router 1μ

Μπορεί, επίσης, οι ίδιες πληροφορίες να αναγράφονται στις οδηγίες για τη ρύθμιση της σύνδεσής μας στο Internet.

Ψάχνοντας στο Internet για εργοστασιακούς κωδικούς router

To RouterPasswords είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για κωδικούς router, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με τα νεότερα μοντέλα.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στη σελίδα, να επιλέξουμε τον κατασκευαστή του router μας, και να κάνουμε αναζήτηση.

Στη συνέχεια, με μία ματιά μπορούμε να εντοπίσουμε το μοντέλο και ίσως δούμε ποιο είναι το username και ο προεπιλεγμένος κωδικός router για κάθε μοντέλο.

Η συγκεκριμένη σελίδα περιλαμβάνει όντως αμέτρητες επιλογές, και μάρκες που καν δεν γνωρίζαμε πως υπάρχουν.

Παραδόξως, όμως, απουσιάζουν εντελώς τα Speedport της γερμανικής Telecom, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα. Δεν βρίσκονται καν στην λίστα του online εργαλείου. Αυτό ίσως κάτι μας λέει για την ποιότητα των router που δίνουν οι πάροχοι Internet.

Αν λοιπόν δεν βρούμε το μοντέλο του router μας στο προηγούμενο site, μπορούμε να κάνουμε μία αναζήτηση στο Routeripaddress.

Σε αυτό το site αναγράφεται ο προεπιλεγμένος κωδικός router για κάθε μοντέλο. Επιπλέον, θα βρούμε και την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP του.

κωδικός router 2μ

Αν δεν βρούμε το router μας σε κανένα από τα παραπάνω site, μπορούμε να δοκιμάσουμε μία αναζήτηση στο Google ειδικά για το δικό μας μοντέλο.

κωδικός router password 05

Όλο και κάποιος θα έχει δημοσιεύσει σε κάποιο forum μία σχετική ερώτηση για το ποιος είναι ο κωδικός router. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να του έχει ήδη απαντήσει.

Τρέχοντας το Router Password Kracker

Το Router Password Kracker είναι ένα πολύ μικρό portable εργαλείο. Έχει σχεδιαστεί για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης μέσω μιας ειδικής αναζήτησης σε μία μεγάλη λίστα λέξεων που βρίσκονται σε ένα αρχείο λεξικού.

Το ίδιο το πρόγραμμα συνοδεύεται από μία λίστα κωδικών πρόσβασης (passlist.txt). Περιέχει πάνω από 3.000 συνδυασμούς λέξεων που αφορούν το username/password του router.

Μόλις το τρέξουμε, αναγνωρίζει αυτόματα τη διεύθυνση IP και το προκαθορισμένο username του router. Από εκεί και μετά, πατάμε στο εικονίδιο του φακέλου στα δεξιά του τρίτου πεδίου (Password Dictionary File), και αυτόματα θα μας εμφανίσει το passlist.txt για να το εισάγουμε.

κωδικός router 3μ

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Start Crack” για να κάνει την αναζήτηση των πιθανών κωδικών του router.

Προφανώς, δεν υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ο σωστός κωδικός router αν είχαμε αλλάξει το προκαθορισμένο password με κάποιο δικό μας.

Αυτή η μέθοδος είναι αυτοματοποιημένη και πολύ ταχύτερη σε σύγκριση με τις περισσότερες μεθόδους και τους συνδυασμούς που ακολουθούν.

Θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε πως το να τρέξουμε αυτό το εργαλείο είναι νόμιμο μόνο σε ένα router που μας ανήκει, ή σε κάποιο τρίτο router με την άδεια του ιδιοκτήτη.

Δοκιμάζουμε ένα συνηθισμένο κωδικό router

Αν δεν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που να δοκιμάσει κωδικούς αυτόματα, δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε τους συνηθέστερους συνδυασμούς username/password των router.

Αν κάποιος από αυτούς τους συνδυασμούς λειτουργήσει, καλό είναι να αλλάξουμε τον κωδικό ώστε να είναι πιο ασφαλής και να μην μπορεί να τον μαντέψει ο καθένας.

username: admin
pass: admin

username: admin
pass: (κενό)

username: admin
pass: 1234

username: admin
pass: 12345

username: admin
pass: 00000

Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε τους παραπάνω συνδυασμούς με username administrator ή user αντί για admin.

Η υποστήριξη πελατών του ISP

Ας μη γελιόμαστε, οι περισσότεροι δεν αγοράζουμε ξεχωριστό router, αλλά κρατάμε αυτό που μας έδωσε ο ISP με τη σύνδεση, άσχετα με το πόσο γεμάτο τρύπες ασφαλείας μπορεί να είναι.

Αν λοιπόν ψάχνουμε το username και τον κωδικό router που για κάποιο λόγο δεν έχει αυτοκόλλητο από κάτω, μπορούμε να ψάξουμε για πληροφορίες στο site του παρόχου.

Βέβαια, μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο και στην εξυπηρέτηση πελατών του ISP. Αν δεν μας ενοχλεί το ενδεχόμενο να περιμένουμε αρκετά λεπτά στην αναμονή μέχρι να συνδεθούμε.

Ο υπάλληλος υποστήριξης είναι πιθανό να μπορεί να μπει απομακρυσμένα στο router μας, με την άδειά μας, για να αλλάξει τον κωδικό ή να επαναφέρει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Αν, ακόμα και αφού βρήκαμε το προκαθορισμένο username και password, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να μπούμε στο web interface, αυτό σημαίνει πως έχουμε αλλάξει τον κωδικό router.

Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι και η πιο δραστική: να επαναφέρουμε το router στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Προσοχή όμως, γιατί με αυτή τη διαδικασία το πιθανότερο είναι να χαθούν οι ρυθμίσεις και τα στοιχεία για τη σύνδεσή μας στο ίντερνετ.

Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, φροντίζουμε να έχουμε τουλάχιστον τα στοιχεία για τη σύνδεση, ώστε να ξανασυνδεθούμε στο Internet μετά την επαναφορά.

Συνήθως τα στοιχεία της σύνδεσης αναγράφονται στο συμβόλαιο με τον πάροχο, ή σε κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών του παρόχου που ήρθε μαζί με το router.

Πώς κάνω factory reset στο router

Όλα τα router διαθέτουν μία μικρή τρύπα με την ένδειξη Reset συνήθως στο πίσω μέρος, ή από κάτω.

Χρησιμοποιώντας τη μύτη ενός στυλό ή έναν ανοιγμένο συνδετήρα, μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί που βρίσκεται στο βάθος αυτής της τρύπας.

κωδικός-router-password-α10

Για να επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, θα πρέπει να κρατήσουμε πατημένο το κουμπί Reset για μερικά δευτερόλεπτα, συνήθως γύρω στα 10.

Αν δεν κρατήσουμε το κουμπί πατημένο αρκετά, το router θα κάνει απλά επανεκκίνηση. Κατά τη διάρκεια της επαναφοράς θα αναβοσβήνουν τα φωτάκια του router. Ταυτόχρονα, θα χάσει προσωρινά την επαφή του με τα Windows.

Μόλις είναι ξανά ορατό στα Windows, μπορούμε να μπούμε στο web interface με το default username και password που έχουμε βρει ήδη.

Όπως είδαμε, οι προεπιλεγμένες τιμές είναι λίγο πολύ διαθέσιμες για όλους. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αλλάξουμε τον κωδικό router με την πρώτη ευκαιρία.

Είναι εύκολο να ανακτηθεί ο κωδικός router?

Αν εφαρμόσατε όλα τα βήματα του οδηγού αλλά δεν βρήκατε τον δικό σας κωδικό router με τις παραπάνω οδηγίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του τύπου “Ποιος είναι ο κωδικός router του OTE / της Wind / της Vodafone / της Nova”.

Ο λόγος είναι ότι δεν δίνουν πάντα τα ίδια router. Θα πρέπει να μας γράψετε ακριβώς τη μάρκα και το μοντέλο του δικού σας router, για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps