Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ό,τι ψάχνουμε στο Google, καταγράφεται. Ενώ μπορούμε να ζητήσουμε τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησης από τη Google, αρκετοί από εμάς θα προτιμούσαμε να μην καταγράφονται εξ' αρχής οι αναζητήσεις μας. Αν μας ενδιαφέρει αυτά που ψάχνουμε να παραμένουν μυστικά, η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo υπόσχεται ανώνυμη αναζήτηση στο Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η ανώνυμη αναζήτηση είναι δικαίωμα

Πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο ισχυρίζονται πως δεν τους απασχολεί η ανώνυμη αναζήτηση, γιατί δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Δεν θα συζητήσουμε σε αυτό τον οδηγό για το αν είναι σωστή ή όχι αυτή η νοοτροπία, γιατί πρόκειται για ένα τεράστιο και περίπλοκο θέμα, με αρκετά επιχειρήματα υπέρ και κατά.

Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο, είναι πως η ανώνυμη αναζήτηση μπορεί να μας γλιτώσει από ενδεχομένως άβολες καταστάσεις, ακόμα και για αναζητήσεις που δεν έχουν τίποτα το περίεργο ή παράνομο.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, πως είστε στον υπολογιστή μαζί με ένα φίλο σας, θέλετε να ψάξετε για θέατρα, και γράφοντας “θε-” στον Chrome, εμφανίζεται μια τέτοια παλαιότερη αναζήτηση.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 01

Μα, “θέμης αδαμαντίδης”? Ντροπή.

Βέβαια, αυτές αυτές οι προηγούμενες αναζητήσεις αποθηκεύονται τοπικά, στο ιστορικό του browser μας, και είναι εύκολο να τις σβήσουμε, είτε από τον ίδιο το browser, είτε χρησιμοποιώντας τον CCleaner.

Όμως οι αναζητήσεις μας, συλλογικά, επηρεάζουν και τον τρόπο που το Google επιστρέφει αποτελέσματα. Για δοκιμάστε πχ να κάνετε μια αναζήτηση σχετικά με την επιμήκυνση χρέους…

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 02

Καλά όλα τα άλλα, γιατί “φωτο”? Δηλαδή, γιατί?

Ακόμα κι αν γράψετε το “χ”, δεν αλλάζουν και πολλά. Για την ακρίβεια, ίσως να γίνεται λίγο χειρότερη η αναζήτηση.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 03

Η ανώνυμη αναζήτηση στο Internet, λοιπόν, αν μη τι άλλο μπορεί να μας γλιτώσει από τέτοιες άβολες στιγμές. Και η DuckDuckGo είναι μία από τις πιο γνωστές μηχανές για ανώνυμη αναζήτηση.

Μια πάπια, μα ποια πάπια

H DuckDuckGo ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2008.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 04

Το όνομά της προέρχεται από το παιδικό παιχνίδι “duck, duck, goose“, και δεν κρύβει κανένα συμβολισμό από πίσω του, απλά ήρθε στο μυαλό του δημιουργού της σελίδας, Gabriel Weinberg.

Τον Απρίλιο του 2010, η σελίδα είχε μέση επισκεψιμότητα 39,406 άτομα την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά.

Τον Ιανουάριο του 2011 είχε αύξηση 100% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010, με 5.108.765 επισκέψεις όλο το μήνα, ή 170,292 επισκέψεις την ημέρα. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, η επισκεψιμότητα αυξανόταν κατά περίπου 1.000.000 επισκέπτες κάθε μήνα.

ανώνυμη αναζήτηση 05

Στις αρχές του 2012, η αλλαγή στο στην πολιτική απορρήτου (Privacy Policy) της Google έκανε τη χρήση της DuckDuckGo να εκτοξευτεί. Το ίδιο συνέβη, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, το Δεκέμβριο του 2012, με τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για την NSA.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο μέσος όρος επισκεψιμότητας ξεπερνάει τα 11,5 εκατομμύρια επισκεπτών την ημέρα την ημέρα, ενώ στις 9 Μαΐου άγγιξε τα 13 εκατομμύρια.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 05

Επίσης, η DuckDuckGo είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον default GNOME browser, αντικαθιστώντας τη Google, και είναι επίσης η προεπιλογή στον ανώνυμο Tor Browser.

Κάνοντας την Πάπια

Τα αποτελέσματα της σελίδας προέρχονται, σύμφωνα με τον Weinberg, από ένα συνδυασμό “περίπου 50 πηγών”, που συμπεριλαμβάνουν το Yahoo! Search BOSS, τη Wikipedia, τη Wolfram Alpha, το Bing, τον Web crawler της ίδιας της σελίδας (DuckDuckBot) και άλλες.

Έκανα αναζήτηση για duckbot. Το Google Images δεν με απογοήτευσε.

Έκανα αναζήτηση για duckbot. Το Google Images δεν με απογοήτευσε.

Με την ανωνυμία να είναι η μεγαλύτερή τους προτεραιότητα, η σελίδα δεν αποθηκεύει διευθύνσεις IP και τα στοιχεία των επισκεπτών.

Επίσης, παρ' ότι τα έσοδα της σελίδας προέρχονται αποκλειστικά από διαφημίσεις, στόχος τους είναι να εμφανίζουν το πολύ μία διαφήμιση στην αναζήτηση.

Δείτε για παράδειγμα την αναζήτηση για τη λέξη laptop στο DuckDuckGo…

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 06

…και την αντίστοιχη αναζήτηση στο Google.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 07

Η ανώνυμη αναζήτηση στην πράξη

Στη χρήση, η DuckDuckGo θυμίζει μια παλιά έκδοση του Google, καθώς δεν εμφανίζει αυτόματα αποτελέσματα καθώς γράφουμε, αλλά κάνει προτάσεις για αυτόματη συμπλήρωση.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 08

Επίσης, δεν πρόκειται να εμφανιστούν σχετικότερα αποτελέσματα για τη χώρα ή περιοχή μας, καθώς για να γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε η μηχανή αναζήτησης να καταγράφει τη διεύθυνση IP μας.

Στην παραπάνω αναζήτηση για το laptop, το Google εμφανίζει ελληνικές ιστοσελίδες στα οργανικά αποτελέσματα, ενώ η DuckDuckGo εμφανίζει διεθνείς αλυσίδες.

Υψηλότερη ποιότητα αναζήτησης

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της DuckDuckGo, είναι πως είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε να εμφανίζει πιο ποιοτικά αποτελέσματα.

Αν μη τι άλλο, στην αναζήτηση για τη λέξη “Επιμήκυνση”, η DuckDuck Go περιμένει τέσσερα αποτελέσματα πριν αναφέρει το πέος.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 09

Η Google, όμως, ξέρει τι θέλει η πλειοψηφία.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo 10

Είναι δυνατή η απόλυτα ανώνυμη αναζήτηση με τη DuckDuckGo?

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όταν χρησιμοποιούμε τη DuckDuckGo, έχουμε ανώνυμη αναζήτηση μόνο όσον αφορά τη μηχανή αναζήτησης. Οι σελίδες που θα επισκεφθούμε θα αποθηκευτούν στο ιστορικό του browser κανονικά, αν δεν έχουμε μπει με ανώνυμη περιήγηση, με Ctrl+Shift+N στον Chrome ή Ctrl+Shift+P στον Firefox.

Το να έχουμε εντελώς ανώνυμη δραστηριότητα στο Internet, που θα συμπεριλαμβάνει ανώνυμη αναζήτηση, είναι αρκετά περίπλοκο. Θα πρέπει ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε κάποια Linux που να δίνει έμφαση στην ασφάλεια, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο VPN.

Θα καλύψουμε το θέμα για την πλήρως ανώνυμη αναζήτηση και περιήγηση στο Internet σε ξεχωριστό οδηγό.

Εσείς ενδιαφέρεστε για την ανώνυμη αναζήτηση?

Η DuckDuckGo μπορεί να έχει παρδαλό όνομα, που είναι πολύ απίθανο να γίνει ποτέ ρήμα όπως το “γκουγκλάρω” – ευτυχώς, δηλαδή. Ίσως να μην γίνει η μοναδική μας μηχανή αναζήτησης, είναι όμως σίγουρα χρήσιμη αν μας ενδιαφέρει η ανώνυμη αναζήτηση σε οποιοδήποτε ευαίσθητο θέμα.

Εσάς σας ενδιαφέρει η ανώνυμη αναζήτηση στο Internet? Ή προτιμάτε την ευκολία του Google? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps