Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/Linux
Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/Linux

Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/Linux

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η επεξεργασία βίντεο ήταν μία εργασία αποκλειστικά για επαγγελματίες ή φανατικούς χομπίστες. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν είχαν καθόλου βιντεοκάμερα, ή ενδιαφέρον για το μοντάζ. Σήμερα, όμως, σχεδόν όλοι έχουμε μια πλήρη βιντεοκάμερα στο κινητό μας. Κι αν θέλουμε να παράγουμε υψηλής ποιότητας κλιπ, η επεξεργασία βίντεο είναι απαραίτητη. Δείτε τις καλύτερες δωρεάν και πληρωμένες εφαρμογές για την επεξεργασία βίντεο, για αρχάριους και προχωρημένους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πότε χρειάζεται η επεξεργασία βίντεο

Πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook, και το TikTok έχουν κάνει εφικτό για τον καθένα να ανεβάσει στο ίντερνετ τα προσωπικά του βίντεο, με κάθε πιθανό περιεχόμενο, προσωπικό, ψυχαγωγικό, ή και εκπαιδευτικό.

Αν όμως θέλουμε το βίντεο που θα ανεβάσουμε να έχει μια ελάχιστη ποιότητα, η επεξεργασία βίντεο είναι απαραίτητη. Πιθανώς να χρειάζεται να κόψουμε περιττά κομμάτια, να αλλάξουμε σειρά στις σκηνές, να προσθέσουμε μουσική και εφέ.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η επεξεργασία βίντεο είναι από μόνη της μία μορφή τέχνης. Διαφορετικές επιλογές στο μοντάζ μπορούν να δώσουν εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα για το ίδιο υλικό. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει σχετικό βραβείο όσκαρ.

επεξεργασία βίντεο όσκαρ

Ακόμα όμως κι αν δεν σκοπεύουμε να γυρίσουμε το δικό μας υλικό, και πάλι μπορεί να μας φανεί χρήσιμη η επεξεργασία βίντεο.

Για παράδειγμα, μπορεί να κατεβάζουμε βίντεο από το Internet, και θέλουμε να ενώσουμε πολλά κλιπ σε ένα ή να κόψουμε κομμάτια που δεν μας ικανοποιούν.

Δωρεάν εφαρμογές για βασική επεξεργασία βίντεο

Ένας μέσος χρήστης ψάχνει πολύ απλά πράγματα από ένα πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μπορεί να κόψει σκηνές που δε θέλει ή να ενώσει δύο ή περισσότερα βίντεο μεταξύ τους.

Άλλοτε μπορεί να χρειαστεί να βάλει ένα αρχείο ήχου στο βίντεο του σαν μουσική επένδυση, ή να προσθέσει τους συντελεστές στους τίτλους τέλους.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_2

Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις θα βάλει και μερικά εφέ μετάβασης ανάμεσα στις σκηνές. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που κάνουν όλες αυτές τις εργασίες εύκολα και γρήγορα.

Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για έναν απλό χρήστη να κατεβάσει σπασμένο ένα περίπλοκο επαγγελματικό πρόγραμμα όπως το Adobe Premiere – με όλα τα ρίσκα που αυτό έχει – όταν τα μόνα που ζητάει είναι τα παραπάνω.

Οι εφαρμογές που ακολουθούν είναι εντελώς δωρεάν και κάνουν την επεξεργασία βίντεο να μοιάζει πανεύκολη.

OpenShot

Το Openshot είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Θεωρείται ιδανικό για αρχάριους χρήστες που θέλουν να ξεκινήσουν την επεξεργασία βίντεο με τα βασικά, μέσα από ωραίο και εύκολο περιβάλλον.

επεξεργασία βίντεο 15ααα

Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μιλάει τη γλώσσα μας. Μόλις το τρέξουμε για πρώτη φορά, αμέσως θα δούμε το εύκολο και φιλικό περιβάλλον του στα ελληνικά με οδηγίες για να ξεκινήσουμε την επεξεργασία βίντεο.

επεξεργασία βίντεο 10αβγ

Υπέρ:

  • Ελληνικό μενού.
  • Λογισμικό ανοικτού κώδικα.
  • Επεξεργασία βίντεο και μίξη ήχου χωρίς περιορισμούς.
  • Αλλαγή μεγέθους βίντεο, περικοπή, απόσπαση, περιστροφή, και προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο.
  • Προηγμένο timeline με εύκολη μεταφορά και απόθεση.
  • Δημιουργία τρισδιάστατων τίτλων και εφέ κινούμενων σχεδίων.
  • Ενθουσιώδης κοινότητα και πολύ ενεργό forum στο Reddit.

Κατά

  • Αργό όταν εφαρμόζουμε εφέ στην επεξεργασία βίντεο και ενίοτε κολλάει.
  • Ορισμένες λειτουργίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως και ενίοτε κολλάνε για λίγο.
  • Προβλήματα με την κωδικοποίηση των βίντεο.

επεξεργασία βίντεο 10αββ

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Openshot από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 430MB και το πρόγραμμα διατίθεται για Windows, Mac, και Linux.

Shotcut

Το Shotcut είναι άλλο ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα το οποίο είναι απλό στη χρήση και υποστηρίζει όλες τις μορφές βίντεο.

Έρχεται με εξελληνισμένο περιβάλλον το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε τα πρώτα βήματα στην επεξεργασία βίντεο.

Το πρόγραμμα είναι ό,τι πρέπει για κάποιον που του άρεσε το Windows Movie Maker που αποσύρθηκε οριστικά από την Microsoft, και αναζητά ένα παρόμοιο εργαλείο με ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Το Shotcut έχει πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και ένα ιδιόμορφο περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στο ότι το λογισμικό σχεδιάστηκε αρχικά για το Linux.

Δύο από τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες του Shotcut είναι η επεξεργασία βίντεο 4K UHD και το λεπτομερές timeline, κάτι που συναντάμε μόνο σε πληρωμένα προγράμματα.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του, για να αξιοποιήσουμε πλήρως την επεξεργασία βίντεο 4K του λογισμικού, απαιτείται ισχυρό σύστημα, με πολυπύρηνο επεξεργαστή και με τουλάχιστον 16GB RAM.

Υπέρ:

  • Λογισμικό ανοικτού κώδικα.
  • Πλήρης υποστήριξη ανάλυσης 4K.
  • Υποστηρίζει εκατοντάδες μορφές βίντεο και ήχου.
  • Διευκολύνει τη λήψη και την επεξεργασία βίντεο απευθείας από τον υπολογιστή μας.
  • Εξειδικευμένες δυνατότητες ήχου όπως cross-fade, φίλτρα, αντιστάθμιση, και μίξη.
  • Απεριόριστες επιλογές φίλτρων.
  • Ελληνικό μενού.

Κατά

  • Διάφορες ενδείξεις στο μενού είναι στα αγγλικά.
  • Η λειτουργία του timeline είναι συχνά ασταθής.

επεξεργασία βίντεο 11α

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Shotcut από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 324MB και το πρόγραμμα διατίθεται για Windows, Mac, και Linux.

Avidemux

Το Avidemux είναι και αυτό λογισμικό ανοικτού κώδικα και πρόκειται για το πιο λιτό πρόγραμμα στην επεξεργασία βίντεο, κάτι που το καθιστά ιδανικό για αρχάριους.

Έρχεται με τα απολύτως βασικά αλλά και με ελληνικό μενού. Το περιβάλλον του είναι ιδιαίτερα απλό και πολύ βολικό στη χρήση.

επεξεργασία βίντεο 15αα

Το open source πρόγραμμα μπορεί να μας βοηθήσει να εκτελέσουμε όλες τις βασικές εργασίες στην επεξεργασία βίντεο. Επίσης, διαθέτει αρκετές επιλογές φίλτρων και μερικά κομψά εφέ ρετρό ή pop art.

Το πλεονέκτημα του είναι ότι έχει πολλές δυνατότητες στην κωδικοποίηση βίντεο και ήχου και αναγνωρίζει αμέσως όλες τις μορφές βίντεο. Στις δοκιμές μας άνοιξε για επεξεργασία ακόμη και αρχεία m4v του iTunes, κάτι που δεν μπόρεσε να μας το κάνει το OpenShot.

Υπέρ:

  • Πολύ ελαφρύ λογισμικό ανοικτού κώδικα.
  • Ελληνικό μενού.
  • Ιδανικό με την κωδικοποίηση βίντεο.
  • Απλό στη χρήση, δεν χρειάζεται να έχουμε πολλές τεχνικές γνώσεις.
  • Έκδοση 64-bit στα Windows.

Κατά

  • Απουσία timeline.
  • Δεν έχει πολλές επιλογές για εφέ.
  • Διάφορες ενδείξεις στο μενού είναι στα αγγλικά ή έχουν ασαφή διατύπωση στα ελληνικά.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Avidemux από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 81MB και το πρόγραμμα διατίθεται για Windows, Mac, και Linux.

Free Video Editor

Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά και εύκολα προγράμματα για κόψιμο και ράψιμο σκηνών. Το μειονέκτημα του Free Video Editor έναντι των προηγούμενων προγραμμάτων είναι ότι δεν έχει ελληνικό μενού, και ότι περιορίζει τις λειτουργίες του στη δωρεάν έκδοση.

Εφαρμογές-για-Επεξεργασία-Βίντεο_6

Όμως, είναι πολύ απλό στη χρήση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τα σημεία που θέλουμε να κόψουμε ένα βίντεο και να πατήσουμε στο ψαλίδι της εργαλειοθήκης.

Το πρόγραμμα δε διαθέτει πολλές επιπλέον επιλογές, αλλά είναι ιδανικό για όσους θέλουν τα απολύτως βασικά εργαλεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό για την εφαρμογή:

Υπέρ:

  • Ιδανικό για κόψιμο και ράψιμο σκηνών.
  • Απλό στη χρήση, δεν χρειάζεται να έχουμε πολλές τεχνικές γνώσεις.

Κατά

  • Αγγλικό μενού.
  • Περιορίζει τις λειτουργίες του στην δωρεάν έκδοση.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Free Video Editor από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 257MB και το πρόγραμμα διατίθεται για Windows.

Στην εγκατάσταση πρέπει να προσέξουμε, γιατί ενδέχεται να προσπαθήσει να εγκαταστήσει εφαρμογές τρίτων. Φυσικά, αν έχουμε εγκατεστημένο το Unchecky, δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα.

iMovie

Οι χρήστες Mac που χρειάζονται ένα απλό πρόγραμμα για την επεξεργασία βίντεο είναι βέβαιο ότι θα το βρουν στο Apple iMovie.

Η ισχυρή ενσωμάτωσή του με το λειτουργικό σύστημα της Apple και τα εύχρηστα εργαλεία επεξεργασίας το καθιστά ως το καλύτερο δωρεάν λογισμικό στην επεξεργασία βίντεο στους Mac.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του iMovie είναι η δυνατότητα να δημιουργούμε και να επεξεργαζόμαστε βίντεο με ανάλυση 4K. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και από το iPhone ή το iPad, και στη συνέχεια να τελειοποιήσουμε το έργο στον Mac.

Επεξεργασία Βίντεο 60

Υπέρ:

  • Δωρεάν και εύκολο στη χρήση.
  • Πολλά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας βίντεο και ήχου.
  • Υποστηρίζει 4K.
  • Θέματα και τρέιλερ για επαγγελματική εμφάνιση.

Κατά

  • Απουσιάζουν πολλές λειτουργίες που βρίσκουμε στα άλλα δωρεάν προγράμματα του οδηγού που υποστηρίζουν τους Mac.

Δωρεάν εφαρμογές για προχωρημένους χρήστες

Υπάρχουν και σε αυτήν την κατηγορία αρκετές αξιόλογες δωρεάν εφαρμογές που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Μερικές από αυτές είναι δωρεάν και άλλες διαθέτουν και πληρωμένες εκδόσεις. Όμως, όλες απευθύνονται σε χρήστες που θέλουν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με την επεξεργασία βίντεο.

VideoPad

Το VideoPad θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εργαλεία στην επεξεργασία βίντεο. Είναι ιδανικό για συνθέσεις και μοντάζ βίντεο και ήχου. Έρχεται από την γνωστή NCH και το εργαλείο είναι δωρεάν για μη εμπορική χρήση.

Το λογισμικό μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε την ταχύτητα του βίντεο, να εγγράψουμε DVD, να εισάγουμε μουσική, και να ανεβάσουμε τα έργα μας στο YouTube και σε άλλους παρόμοιους ιστότοπους.

Επίσης, προσφέρει επεξεργασία βίντεο 3D και 360, και μία ποικιλία αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένων των 2K και 4K.

Υπέρ:

  • Δωρεάν για μη εμπορική χρήση.
  • Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μορφών βίντεο και ήχου.
  • Επεξεργασία βίντεο 3D.
  • Πολλές δυνατότητες για απευθείας εξαγωγή στο YouTube και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
  • Απεριόριστα ηχητικά εφέ και εξειδικευμένες δυνατότητες στην επεξεργασία ήχου.

Κατά

  • Σύνθετο αγγλικό μενού.
  • Το περιβάλλον απαιτεί χρόνο εξοικείωσης.
  • Δεν διαθέτει προηγμένα εφέ και φίλτρα στα βίντεο σε αντίθεση με τον ήχο.

επεξεργασία βίντεο 20αα

Μπορούμε να κατεβάσουμε το VideoPad από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 198MB και το πρόγραμμα διατίθεται για Windows και Mac.

DaVinci Resolve 16

Το DaVinci Resolve είναι αναμφίβολα το πιο προηγμένο δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο.

Εντάσσεται στην κατηγορία των επαγγελματικών εργαλείων, ενώ υπάρχει και πληρωμένη έκδοση που υποστηρίζει αναλύσεις 4K, εργαλεία 3D, πολλαπλές κάρτες γραφικών, και άλλα.

Επεξεργασία-Βίντεο 11ββ

Για να το κατεβάσουμε και να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, πρέπει πρώτα να κάνουμε μία εγγραφή.

Αυτό το πρόγραμμα ειδικεύεται στη διόρθωση χρωμάτων. Το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και ταινίες του Hollywood για αυτόν τον σκοπό, αφού μπορεί να “ταιριάξει” αυτόματα τα χρώματα από δύο διαφορετικές κάμερες.

Επεξεργασία-Βίντεο 12αα

Το DaVinci Resolve 16 είναι σίγουρα απολαυστικό και εύκολο στη χρήση, ιδίως για όσους έχουν γνώσεις στην επεξεργασία βίντεο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ακόμη και για τους αρχάριους που θέλουν να μπουν με τη πρώτη στα βαθιά για να κάνουν δωρεάν την καλύτερη δυνατή επεξεργασία βίντεο.

Υπέρ:

  • Δωρεάν χωρίς όρια ή υδατογραφήματα.
  • Εξαιρετική διόρθωση χρωμάτων.
  • Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μορφών βίντεο και ήχου.
  • Επεξεργασία πολλαπλών καμερών.
  • Mastering ήχου.
  • Προηγμένο κόψιμο σκηνών.

Κατά

  • Το περιβάλλον απαιτεί χρόνο εξοικείωσης.
  • Δεν υπάρχει άμεση εξαγωγή των έργων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Απαιτεί ισχυρό υπολογιστή.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το DaVinci Resolve 16 από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 2GB και η δωρεάν έκδοση υποστηρίζει Windows, Mac, και Linux.

Lightworks

Το Lightworks είναι από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για επεξεργασία βίντεο και έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε ταινίες του Hollywood. Δύο από τις πιο γνωστές είναι το Pulp Fiction και το Wolf of Wall Street.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_15

Είναι η καλύτερη δωρεάν επιλογή για όποιον θέλει να δημιουργήσει ταινίες και βίντεο επαγγελματικής ποιότητας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι παρέχει προηγμένες λειτουργίες που συνήθως διατίθενται μόνο σε ακριβά πακέτα όπως το Final Cut Pro.

Το μειονέκτημα είναι ότι η εκμάθηση του τρόπου χρήσης μπορεί να διαρκέσει λίγο χρόνο, καθώς το περιβάλλον του είναι αρκετά περίπλοκο.

Το πρόγραμμα δεν ασχολείται τόσο με τα ειδικά εφέ, όσο με τη σωστή διαχείριση των σκηνών σε ένα βίντεο. Διαθέτει εργαλεία ακριβείας και φημίζεται για την οργανωτική του δομή.

Ωστόσο, έχει κάποιους βασικούς περιορισμούς σε σχέση με την πληρωμένη έκδοση, όπως το γεγονός ότι η δωρεάν έκδοση μπορεί να εξάγει μόνο αρχεία MPEG-4 με ανάλυση έως 720p.

Υπέρ:

  • Δωρεάν, χωρίς όρια ή υδατογραφήματα.
  • Επεξεργασία βίντεο με υψηλή ακρίβεια.
  • Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μορφών βίντεο και ήχου.
  • Υποστήριξη Multicam.
  • Mastering ήχου.
  • Προηγμένο κόψιμο σκηνών.

Κατά

  • Το περιβάλλον απαιτεί χρόνο εξοικείωσης.
  • Εξαγωγή έργων μόνο σε μορφή MPEG στη δωρεάν έκδοση.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Lightworks από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 305MB και η δωρεάν έκδοση υποστηρίζει Windows, Mac, και Linux. Για να το χρησιμοποιήσουμε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι μία εγγραφή.

Blender

Το Blender είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και είναι από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για δημιουργία και επεξεργασία βίντεο.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε αρχικά ως μία προηγμένη σουίτα 3D animation, και τα δυνατά του χαρακτηριστικά είναι το 3D modelling και το animation.

Ωστόσο, εξελίχτηκε σε ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, το οποίο είναι υπεραρκετό για τις περισσότερες ανάγκες του power user.

Το μοναδικό του ίσως μειονέκτημα είναι η πολυπλοκότητά του και το ότι διατίθεται σε πολλές γλώσσες, αλλά όχι στα ελληνικά επί του παρόντος.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να αφιερώσουμε αρκετές ώρες για να μάθουμε τις λειτουργίες του, αλλά από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει θαύματα. Στη σελίδα του μπορούμε να βρούμε αναλυτικές οδηγίες για τα πάντα.

Για αυτούς που ψάχνουν ένα ισχυρό επαγγελματικό εργαλείο που να μπορεί να κάνει οτιδήποτε, το Blender δε θα τους απογοητεύσει.

Υπέρ:

  • Λογισμικό ανοικτού κώδικα.
  • Δωρεάν, χωρίς όρια ή υδατογραφήματα.
  • Επεξεργασία βίντεο 3D με υψηλή ακρίβεια.
  • Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μορφών βίντεο και ήχου.
  • Απεριόριστα ηχητικά εφέ και εξειδικευμένες δυνατότητες στην επεξεργασία ήχου.

Κατά

  • Το περιβάλλον απαιτεί πολύ χρόνο εξοικείωσης.
  • Οι περισσότερες λειτουργίες επικεντρώνονται στο 3D animation / μοντελοποίηση.

Επεξεργασία Βίντεο 40αα

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Blender από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης είναι περί τα 400MB και η δωρεάν έκδοση υποστηρίζει Windows, Mac, και Linux.

Πληρωμένες εφαρμογές

Όταν μιλάμε για προχωρημένους χρήστες ή επαγγελματίες, σαφώς μπαίνουν στο παιχνίδι και οι πληρωμένες λύσεις.

HitFilm 4 Express

Το HitFilm 4 Express ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, από απλή επεξεργασία βίντεο, μέχρι δημιουργία πολύπλοκων ειδικών εφέ.

Πρόκειται για ένα προϊόν επαγγελματικών προδιαγραφών και θεωρείται ως το ιδανικότερο για το ανέβασμα vlog στο YouTube.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται ότι δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τη δωρεάν έκδοση. Πρέπει να καταβάλλουμε τουλάχιστον εννιά ευρώ για να ξεκινήσουμε με τα βασικά στην επεξεργασία βίντεο.

Εμείς δοκιμάσαμε να κάνουμε εγγραφή, έτσι ώστε να σταλεί στο e-mail μας ο σύνδεσμος από τον οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε το πρόγραμμα για την υποτιθέμενη δωρεάν έκδοση.

Αφού την εγκαταστήσαμε πρώτα στο βασικό PC των δοκιμών μας που ήταν και το πιο ισχυρό, η δωρεάν έκδοση δεν μπόρεσε να τρέξει.

Στο άλλο PC έτρεξε, αλλά διαπιστώσαμε οριστικά ότι είναι αδύνατη η δωρεάν χρήση, καθώς το link δεν ήταν ενεργό, και μας οδηγούσε ξανά στην αναγκαστική δωρεά του ελάχιστου ποσού.

Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για μία εξαιρετική εφαρμογή, κάτι σαν συνδυασμός του Adobe Premiere με το Adobe After Effects, αφού μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για πολλές διαφορετικές εργασίες. Απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα χρηστών, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες.

Αν μας αρέσει η δημιουργία ειδικών εφέ, αλλά δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε, το HitFilm 4 Express είναι η ιδανική λύση. Μάλιστα, οι δημιουργοί του προγράμματος μας δείχνουν στη σελίδα τους πώς να φτιάξουμε το γραφικό περιβάλλον της στολής του Iron Man.

Το πρόγραμμα διατίθεται για Mac OSX 10.9 και πάνω, και Windows 7 και πάνω, μόνο 64-bit.

Κατεβάστε το HitFilm 4 Express από εδώ.

Adobe Premiere Pro

Η σουίτα της Adobe περιλαμβάνει μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για επεξεργασία και δημιουργία πολυμέσων, με τη γνωστότερη από όλες να είναι το Photoshop.

Εξαίρεση δεν αποτελεί η επεξεργασία βίντεο, αφού το Adobe Premiere είναι ίσως η γνωστότερη εφαρμογή γι' αυτόν τον σκοπό.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_7

Περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελε κανείς για την επεξεργασία βίντεο, ενώ συνεργάζεται άψογα με τα αδερφάκια του, Photoshop και After Effects. Σαφώς, εντάσσεται στις πληρωμένες εφαρμογές, και για τους επαγγελματίες του χώρου είναι μία άριστη επιλογή.

Δοκιμάστε ή αγοράστε το Premiere από εδώ.

CyberLink PowerDirector

Το PowerDirector είναι μία πολύ ολοκληρωμένη λύση για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της επεξεργασίας βίντεο.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_19

Το περιβάλλον του είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει τους χρήστες, χωρίς όμως να απουσιάζουν τα εργαλεία που διαθέτουν οι πιο ακριβές λύσεις.

Δοκιμάστε ή αγοράστε το PowerDirector από εδώ.

Corel VideoStudio

Το VideoStudio είναι άλλη μία πληρωμένη εφαρμογή με αρκετά προσιτό περιβάλλον εργασίας.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_18

Οι περισσότεροι ίσως έχετε ακουστά το CorelDraw, την γνωστή σουίτα επεξεργασίας εικόνας. Το VideoStudio ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Βρίσκεται για χρόνια στον χώρο της επεξεργασίας βίντεο λόγω της ευρείας γκάμας από εργαλεία, τόσο για τους αρχάριους του είδους, όσο και για τους επαγγελματίες.

Δοκιμάστε ή αγοράστε το VideoStudio από εδώ.

Sony Vegas

Το Sony Vegas είναι αρκετά δημοφιλές ανάμεσα στις πληρωμένες εφαρμογές. Δεν απέχει πολύ από τα παραπάνω, τόσο σε γραφικό περιβάλλον, όσο και σε δυνατότητες.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_22

Παραμένει μία εξαιρετική επιλογή για κάθε χρήστη, αφού παράγει εξίσου καλό αποτέλεσμα με οποιαδήποτε από τις άλλες πληρωμένες εφαρμογές.

Δοκιμάστε ή αγοράστε το Sony Vegas από εδώ.

Camtasia

Αν ενδιαφερόμαστε για ένα πρόγραμμα που, εκτός από επεξεργασία βίντεο, προσφέρει και απεριόριστες δυνατότητες καταγραφής οθόνης, τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε το Camtasia.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_21

Ανήκει και αυτό στην κατηγορία με τις πληρωμένες εφαρμογές που είναι πολύ εύκολο να τις χρησιμοποιήσει κάποιος αρχάριος χρήστης, χωρίς να στερούν από τους πιο έμπειρους τα επιπλέον χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιείται κυρίως για να επεξεργαστούμε βίντεο που έχουμε καταγράψει από την οθόνη του υπολογιστή μας, όπως τα διάφορα tutorials που κυκλοφορούν στο YouTube και δείχνουν το πώς λειτουργεί ένα πρόγραμμα. Φυσικά, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για οποιοδήποτε άλλο βίντεο.

Δοκιμάστε ή αγοράστε το Camtasia από εδώ.

Online επεξεργασία βίντεο

Πολύ καλά όλα αυτά τα προγράμματα, αλλά τι γίνεται όταν επεξεργαζόμαστε βίντεο μία φορά τον χρόνο;

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, αξίζει να εγκαταστήσουμε κάποια από τις δωρεάν εφαρμογές για επεξεργασία βίντεο, παρά να απευθυνθούμε σε online λύσεις.

Πρώτον, η online επεξεργασία βίντεο δεν ενδείκνυται για πολύ μεγάλα βίντεο, γιατί το ανέβασμα θα μας πάρει πολλή ώρα.

Εφαρμογές για Επεξεργασία Βίντεο_30

Επιπλέον, οι περισσότερες (αν όχι όλες) online υπηρεσίες που προσφέρουν επεξεργασία βίντεο, δε μας αφήνουν να κατεβάσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Μας δίνουν μόνο επιλογές για διαμοιρασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φυσικά, έχουν και διάφορους περιορισμούς στη διάρκεια ή το μέγεθος του βίντεο (στην καλύτερη περίπτωση 5 λεπτά). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προσθέτουν και κάποιο watermark στο τέλος ή σε όλη τη διάρκεια του βίντεο.

Αν παρ' όλα αυτά δε μας απασχολεί τίποτα από τα παραπάνω, μπορούμε να δοκιμάσουμε το WeVideo.

Ποιο είναι το ιδανικότερο λογισμικό για τις ανάγκες μου?

Παραθέτουμε συνοπτικά ποιο είναι το ιδανικότερο λογισμικό για την επεξεργασία βίντεο ανάλογα τις ανάγκες μας. Φυσικά, αυτή η λίστα αφορά τα δωρεάν προγράμματα, καθώς τα πληρωμένα καλύπτουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού χρήστη.

Για αρχάριους: Avidemux, Openshot

Για επεξεργασία βίντεο 4K: Shotcut

Για χρήστες των Mac: iMovie

Για γρήγορο κόψιμο και ράψιμο σκηνών: Free Video Editor

Για επεξεργασία βίντεο με πληθώρα ηχητικών εφέ: VideoPad

Για 3D modelling και animation: Blender

Για διόρθωση χρωμάτων: DaVinci Resolve 16

Για ανέβασμα βίντεο στο YouTube: HitFilm 4 Express

Για επεξεργασία βίντεο επαγγελματικής ποιότητας: Lightworks

Εσείς κάνετε επεξεργασία βίντεο?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να προτείνετε και άλλες αξιόπιστες εφαρμογές για επεξεργασία βίντεο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps