Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Μήκος Κωδικού, Και Μοντέλο Κάρτας Γραφικών Windows 11
QuickSteps#247 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Μήκος Κωδικού, Και Μοντέλο Κάρτας Γραφικών Windows 11

Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Μήκος Κωδικού, Και Μοντέλο Κάρτας Γραφικών Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, ορίζουμε ελάχιστο μήκος για τους κωδικούς πρόσβασης, πραγματοποιούμε ασφαλή διαγραφή αρχείων, ενεργοποιούμε την εμφάνιση ειδοποιήσεων στη λειτουργία πλήρους οθόνης και το άνοιγμα με απλό κλικ, βρίσκουμε το μοντέλο της κάρτας γραφικών, και αντιγράφουμε και μετακινούμε άμεσα αρχεία από το μενού στο δεξί κλικ στα Windows 11. Ομαδοποιούμε γραμμές και στήλες στο Microsoft Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ορισμός ελάχιστου μήκους κωδικών πρόσβασης στα Windows 11

Από προεπιλογή, τα Windows 11 δεν απαιτούν τη χρήση κωδικού πρόσβασης στους τοπικούς λογαριασμούς χρήστη. Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να ρυθμίσουμε το λειτουργικό σύστημα ώστε να απαιτεί τη χρήση κωδικού πρόσβασης και από τους τοπικούς λογαριασμούς χρήστη.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να ορίσουμε κάποιο ελάχιστο μήκος για τους κωδικούς πρόσβασης. Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

QuickSteps#247 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Μήκος Κωδικού, Και Μοντέλο Κάρτας Γραφικών Windows 11

Στο παράθυρο της “Γραμμής εντολών” γράφουμε την παρακάτω εντολή, αντικαθιστώντας το “ΜΗΚΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΥ” με το ελάχιστο μήκος που θέλουμε να ορίσουμε για τους κωδικούς πρόσβασης.

net accounts /minpwlen:ΜΗΚΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα Windows επιτρέπουν να ορίσουμε το μήκος των κωδικών πρόσβασης από 1 έως 20 χαρακτήρες.

Εφόσον έχουμε επιλέξει το επιθυμητό μήκος και έχουμε πληκτρολογήσει την παραπάνω εντολή, πατάμε Enter και θα δούμε το μήνυμα “Η εντολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία”.

Εάν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η αλλαγή του ελάχιστου μήκους για τους κωδικούς πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

net accounts

Τέλος, σε περίπτωση που θελήσουμε να αφαιρέσουμε τον περιορισμό του ελάχιστου μήκους για τους κωδικούς πρόσβασης, γράφουμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

net accounts /minpwlen:0

Ασφαλής διαγραφή αρχείων στα Windows 11

Ακόμα και όταν σβήσουμε οριστικά κάποια αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, είναι πιθανό να μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε με τη χρήση προγραμμάτων ανάκτησης δεδομένων.

Αν θέλουμε να διαγράψουμε οριστικά ένα αρχείο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προγράμματα. Ένα από τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία ασφαλούς διαγραφής αρχείων είναι το Alternate File Shredder.

Για όσους δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ασφαλής διαγραφή αρχείων και γιατί μπορεί να φθείρει έναν SSD, προτείνουμε να διαβάσετε τον ακόλουθο οδηγό.

Πλήρης και Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Χωρίς Ανάκτηση

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, ακόμα και όταν σβήσουμε οριστικά κάποια αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, συχνά είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων με δωρεάν προγράμματα. Τι γίνεται…

Για να κατεβάσουμε το Alternate File Shredder, μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα του προγράμματος και κάνουμε κλικ στο “Start download of Alternate File Shredder”.

Το περιβάλλον χρήστη του Alternate File Shredder είναι ιδιαίτερα απλό. Στην κορυφή υπάρχει η γραμμή μενού, από κάτω τα βασικά κουμπιά της εφαρμογής, και έπειτα το κύριο παράθυρο του προγράμματος.

Για να προσθέσουμε ένα αρχείο ή κάποιον φάκελο στη λίστα διαγραφής του Alternate File Shredder, απλώς το σύρουμε στο παράθυρο του προγράμματος, ή κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε πόσες φορές το Alternate File Shredder θα πραγματοποιήσει διαγραφή των δεδομένων των αρχείων και φακέλων, βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένη η “Επιβεβαίωση διαγραφής”, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Τεμαχισμός αρχείων”.

Μόλις πατήσουμε το κουμπί “Τεμαχισμός αρχείων”, το πρόγραμμα θα εμφανίσει ένα παράθυρο στο οποίο μας ζητά να επιβεβαιώσουμε ότι όντως θέλουμε να διαγραφούν τα αρχεία.

Κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ναι σε όλα” και περιμένουμε έως ότου το Alternate File Shredder ολοκληρώσει τη διαγραφή των αρχείων.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί το Alternate File Shredder για να ολοκληρώσει τη διαγραφή των αρχείων εξαρτάται από το σύστημά μας, το πλήθος των αρχείων, και τις επαναλήψεις διαγραφής που έχουμε επιλέξει.

Εμφάνιση ειδοποιήσεων Windows 11 σε εφαρμογές πλήρους οθόνης

Από προεπιλογή, τα Windows 11 δεν εμφανίζουν ειδοποιήσεις όταν παίζουμε παιχνίδια ή βλέπουμε βίντεο σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Όμως, αν θέλουμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις, ακόμη και όταν παίζουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι ή παρακολουθούμε κάποια ταινία, μπορούμε να αλλάξουμε τη σχετική ρύθμιση ιδιαίτερα εύκολα.

Αρχικά, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και κάνουμε κλικ στις “Ειδοποιήσεις”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην αυτόματη ενεργοποίηση της δυνατότητας “Μην ενοχλείτε”.

Σε αυτό το σημείο, αποεπιλέγουμε όλα τα κουτάκια.

Αν επιθυμούμε τα Windows 11 να ενεργοποιούν αυτόματα τη δυνατότητα “Μην ενοχλείτε” επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Αυτές τις ώρες” και διαλέγουμε τις ώρες που το λειτουργικό σύστημα θα έχει ενεργή αυτή τη λειτουργία.

Η χρήση ή μη της αυτόματης ενεργοποίησης του “Μην ενοχλείτε” δεν θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα Windows θα διαχειρίζονται τις ειδοποιήσεις.

Πώς βρίσκω το μοντέλο της GPU στα Windows 11

Στα Windows 11 υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε το μοντέλο και τα χαρακτηριστικά της κάρτας γραφικών του υπολογιστή. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε αυτούς τους τρόπους έναν προς έναν.

Μέσα από τις Ρυθμίσεις

Ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” των Windows και πηγαίνουμε στο “Σύστημα”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στην “Οθόνη” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Σύνθετες ρυθμίσεις οθόνης”.

Μεταξύ των πληροφοριών που βλέπουμε στο επόμενο παράθυρο, υπάρχει το μοντέλο της κάρτας γραφικών στην οποία είναι συνδεδεμένη η οθόνη του υπολογιστή.

Εντοπισμός μοντέλου από τη Διαχείριση Συσκευών

Γράφουμε στην αναζήτηση “Διαχείριση Συσκευών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στους “Προσαρμογείς οθόνης” για να εμφανίσουμε τη λίστα με τις κάρτες γραφικών που διαθέτει ο υπολογιστής.

Μέσα από τις Πληροφορίες συστήματος

Γράφουμε στην αναζήτηση “Πληροφορίες συστήματος” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Έπειτα, πατάμε στο “+” δίπλα στα “Στοιχεία”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Προβολή” και στα δεξιά θα δούμε αρκετές πληροφορίες για την κάρτα ή τις κάρτες γραφικών που έχει ο υπολογιστής.

Εντοπισμός χαρακτηριστικών από το εργαλείο διάγνωσης για το DirectX

Γράφουμε στην αναζήτηση “dxdiag” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Οθόνη” και στο πεδίο “Συσκευή” θα βρούμε τις πληροφορίες της κάρτας γραφικών.

Στοιχεία κάρτας γραφικών στη Διαχείριση Εργασιών

Γράφουμε στην αναζήτηση “Διαχείριση Εργασιών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο της διαχείρισης εργασιών, πηγαίνουμε στις “Επιδόσεις” και κάνουμε κλικ στις καταχωρήσεις “GPU 0”, “GPU 1”, και ούτω καθεξής.

Επιλέγοντας οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, στα δεξιά του παραθύρου θα δούμε το μοντέλο της GPU, τη συνολική μνήμη VRAM, και πολλές ακόμη πληροφορίες.

Πώς ενεργοποιώ το άνοιγμα με απλό κλικ στα Windows 11

Το διπλό κλικ είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση των Windows 11 για το άνοιγμα αρχείων και το τρέξιμο προγραμμάτων. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει ως στόχο να αποτρέψει το κατά λάθος άνοιγμα προγραμμάτων ή αρχείων.

Ωστόσο, κάποιοι χρήστες θέλουν να εκτελούν αυτές τις εργασίες άμεσα με ένα απλό κλικ, ακριβώς όπως λειτουργούν οι σύνδεσμοι και τα κουμπιά σε όλες τις ιστοσελίδες.

Αν ανήκουμε στην παραπάνω ομάδα χρηστών, μπορούμε εύκολα να ενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση. Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Εξερεύνηση αρχείων” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πατάμε “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, ενεργοποιούμε την “Επιλογή με την κατάδειξη και άνοιγμα με απλό κλικ” και κάνουμε κλικ στο “OK” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Από εδώ και στο εξής, όταν περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από κάποιο αρχείο, φάκελο, ή πρόγραμμα, το κείμενο του ονόματος θα είναι υπογραμμισμένο. Επιπλέον, όλα τα αρχεία και οι φάκελοι θα ανοίγουν με απλό κλικ. Ομοίως, τα προγράμματα θα τρέχουν με απλό κλικ στη συντόμευση τους.

Άμεση αντιγραφή και μετακίνηση από το μενού στο δεξί κλικ στα Windows 11

Τα Windows 11 προσφέρουν τη δυνατότητα να μετακινούμε ή να αντιγράφουμε άμεσα αρχεία και φακέλους από το μενού στο δεξί κλικ. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι απενεργοποιημένο, αλλά μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε από το Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Προσθήκη της επιλογής “Μετακίνηση σε φάκελο”

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers

Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στο “ContextMenuHandlers”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και δίνουμε στο κλειδί το όνομα “Move to”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στην “(Προεπιλογή)”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}”, και πατάμε το “OK”.

Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε στο μενού στο δεξί κλικ την επιλογή “Μετακίνηση σε φάκελο”. Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Προσθήκη της επιλογής “Αντιγραφή στο φάκελο”

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στο “ContextMenuHandlers”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και δίνουμε στο κλειδί το όνομα “Copy to”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στην “(Προεπιλογή)”, στα “Δεδομένα τιμής” γράφουμε “{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}”, και πατάμε “OK”.

Έτσι, προσθέτουμε στο μενού στο δεξί κλικ την επιλογή “Αντιγραφή στο φάκελο”. Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Χρήση των “Μετακίνηση σε φάκελο” και “Αντιγραφή στο φάκελο”

Όταν θέλουμε να μετακινήσουμε ή να αντιγράψουμε αρχεία και φακέλους, διαλέγουμε από το μενού στο δεξί κλικ την ανάλογη επιλογή.

Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αντιγραφούν ή να μετακινηθούν τα αρχεία, και κάνουμε κλικ στην “Αντιγραφή” ή τη “Μετακίνηση”.

Πώς ομαδοποιώ γραμμές και στήλες στο Microsoft Excel

Όσο περισσότερα δεδομένα περιέχει ένα υπολογιστικό φύλλο, τόσο πιο δύσκολη είναι η παρακολούθηση και διαχείριση του. Ωστόσο, το Microsoft Excel προσφέρει τη δυνατότητα να ομαδοποιούμε γραμμές και να προβάλλουμε μόνο ένα συγκεκριμένο πλήθος γραμμών ή και στηλών τη φορά.

Για να ομαδοποιήσουμε ένα σύνολο γραμμών, τις επιλέγουμε, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”, και από το “Διάρθρωση” πατάμε “Ομαδοποίηση” και ξανά “Ομαδοποίηση”.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές ομάδες γραμμών.

Δίπλα στους αριθμούς των γραμμών, το Excel θα εμφανίζει αγκύλες και κουμπιά με “-”. Όταν κάνουμε κλικ σε ένα από αυτά τα κουμπιά, το πρόγραμμα συμπτύσσει τις γραμμές που περιλαμβάνει η αντίστοιχη αγκύλη, ώστε να τις κρύψει.

Αντίστοιχα, αν πατήσουμε το “+” το πρόγραμμα θα εμφανίσει όλες τις γραμμές που περιέχει η ανάλογη αγκύλη.

Επιπλέον, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε υποομάδες γραμμών. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, διαλέγουμε γραμμές οι οποίες βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο μία αγκύλης και ακολουθούμε τη διαδικασία της ομαδοποίησης.

Τέλος, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε στήλες.

QuickSteps#247 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Μήκος Κωδικού, Και Μοντέλο Κάρτας Γραφικών Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps