Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ψηφιακή Βοηθός Με Υποστήριξη Της Ελληνικής Γλώσσας, Έλεγχος Τοποθεσίας Στο Android 12
QuickSteps#239 - Ψηφιακή Βοηθός Με Υποστήριξη Της Ελληνικής Γλώσσας, Έλεγχος Τοποθεσίας Στο Android 12

Ψηφιακή Βοηθός Με Υποστήριξη Της Ελληνικής Γλώσσας, Έλεγχος Τοποθεσίας Στο Android 12

Αυτή την εβδομάδα εγκρίνουμε χειροκίνητα εφαρμογές στο τείχος προστασίας, αποτρέπουμε το εκ νέου άνοιγμα εφαρμογών και φακέλων μετά την επανεκκίνηση, εμποδίζουν την αυτόματη αλλαγή του προεπιλεγμένου εκτυπωτή, και κάνουμε την αριθμομηχανή πάντα ορατή στα Windows 11. Ελέγχουμε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία μας στο Android 12 και μαθαίνουμε για την Demy, μία ψηφιακή βοηθό η οποία υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς εγκρίνω εφαρμογές στο τείχος προστασίας των Windows 11

Το τείχος προστασίας του λειτουργικού της Microsoft είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και τρέχει διαρκώς στο παρασκήνιο. Αν και συνήθως λειτουργεί καλά, ενδέχεται να μπλοκάρει κάποιο πρόγραμμα το οποίο εμείς επιθυμούμε να έχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς επιτρέπουμε συγκεκριμένες εφαρμογές στο τείχος προστασίας των Windows 11. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και κάνουμε κλικ στο “Απόρρητο και ασφάλεια”.

QuickSteps#239 - Ψηφιακή Βοηθός Με Υποστήριξη Της Ελληνικής Γλώσσας, Έλεγχος Τοποθεσίας Στο Android 12

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Ασφάλεια των Windows” και πατάμε το “Τείχος προστασίας και προστασία δικτύου”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Να επιτρέπεται μια εφαρμογή μέσω του τείχους προστασίας”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το κουμπί “Αλλαγή ρυθμίσεων”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποδοχή άλλης εφαρμογής”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο πατάμε “Αναζήτηση” και εντοπίζουμε το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να επιτρέπει το τείχος προστασίας των Windows.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Τύποι δικτύου”, επιλέγουμε αν θα επιτρέπεται η πρόσβαση της εφαρμογής σε ιδιωτικά ή και δημόσια δίκτυα, και πατάμε “OK”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη”, για να προσθέσουμε την εφαρμογή στη λίστα προγραμμάτων του τείχους προστασίας.

Τέλος, πατάμε “OK”, για να οριστικοποιήσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο των επιτρεπόμενων εφαρμογών.

Πώς αποτρέπω το άνοιγμα εφαρμογών μετά την επανεκκίνηση των Windows 11

Όταν κλείνουμε τον υπολογιστή ή αποσυνδέουμε τον λογαριασμό μας, τα Windows 11 δημιουργούν ένα αρχείο με τις εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές. Μόλις ανοίξουμε ξανά το PC ή συνδεθούμε στον λογαριασμό μας, το λειτουργικό τρέχει όλα τα προγράμματα που είχαμε ανοιχτά.

Ορισμένες φορές αυτή η λειτουργία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, καθώς μας επιτρέπει να συνεχίσουμε άμεσα οποιαδήποτε εργασία είχαμε διακόψει πριν κλείσουμε τον υπολογιστή. Όμως, μπορεί να αποτελεί και την αιτία της καθυστερημένης εκκίνησης του συστήματος.

Απενεργοποιώντας μία ρύθμιση, μπορούμε να αποτρέψουμε το αυτόματο άνοιγμα των εφαρμογών που είχαμε ανοιχτές πριν κλείσουμε το PC ή αποσυνδέσουμε τον λογαριασμό μας. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές εισόδου”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Αυτόματη αποθήκευση των εφαρμογών μου με δυνατότητα επανεκκίνησης και επανεκκίνησή τους αφού πραγματοποιήσω ξανά είσοδο”.

Τέλος, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στη “Χρήση των πληροφοριών εισόδου μου για την αυτόματη ολοκλήρωση της ρύθμισης μετά από μια ενημέρωση”.

Απενεργοποίηση αυτόματου ανοίγματος φακέλων στα Windows 11

Εκτός από τις εφαρμογές, τα Windows 11 ενδέχεται να ανοίγουν και τους φακέλους που είχαμε αφήσει ανοιχτούς. Για να αποτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά, ανοίγουμε οποιονδήποτε φάκελο, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, και πατάμε τις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή” και αποεπιλέγουμε το κουτάκι “Επαναφορά προηγούμενων παραθύρων φακέλων κατά τη σύνδεση”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Αλλαγή ρυθμίσεων τοποθεσίας για κάθε εφαρμογή χωριστά στο Android 12

Πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στο κινητό καταγράφουν για ποικίλους λόγους την τοποθεσία μας. Η απενεργοποίηση της χρήσης του GPS είναι απλή και την έχουμε περιγράψει σε παλαιότερο QuickSteps.

QuickSteps #11: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα θα χρησιμοποιήσουμε κωδικό εικόνας στα Windows και θα αλλάξουμε εμφάνιση στη γραμμή εντολών. Μόλις απενεργοποιήσουμε την υπηρεσία τοποθεσίας στο Android, θα βάλουμε…

Ωστόσο, ίσως θέλουμε κάποιες εφαρμογές να καταγράφουν την τοποθεσία μας και κάποιες άλλες όχι.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πλήρης απενεργοποίηση του GPS δεν αποτελεί την ιδανική λύση. Αντιθέτως, θα πρέπει να ρυθμίσουμε αναλόγως την σχετική άδεια ξεχωριστά για κάθε μία από τις εφαρμογές που έχουμε στο κινητό μας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής και μπαίνουμε στο “Απόρρητο”.

Στη συνέχεια, πατάμε τη “Διαχείριση δικαιωμάτων” και επιλέγουμε την “Τοποθεσία”.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε σε ποιες εφαρμογές επιτρέπεται να έχουν πάντα πρόσβαση στην τοποθεσία μας, ποιες μπορούν να ελέγχουν την τοποθεσία μας μόνο όταν τις χρησιμοποιούμε, ποιες δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτή, και ποιες θα πρέπει να ζητούν κάθε φορά τη σχετική άδεια.

Για να αλλάξουμε τα δικαιώματα μιας εφαρμογής, πατάμε την καταχώρηση της και επιλέγουμε τη ρύθμιση που ταιριάζει στις προτιμήσεις μας.

Πώς αποτρέπω τον αυτόματο ορισμό του προεπιλεγμένου εκτυπωτή στα Windows 11

Τα Windows 11 ορίζουν αυτόματα ως προεπιλεγμένο εκτυπωτή τη συσκευή που χρησιμοποιούμε πιο συχνά για την εκτύπωση εγγράφων και εικόνων. Κάποιοι ίσως δεν επιθυμούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι θέλουμε να ορίζουμε οι ίδιοι τον εκτυπωτή που επιθυμούμε.

Για να απαγορεύσουμε στο λειτουργικό να ορίζει αυτόματα όποιον εκτυπωτή επιθυμεί ως προεπιλεγμένο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στο “Bluetooth και συσκευές”.

Κάνουμε κλικ στην κατηγορία “Εκτυπωτές και σαρωτές” και αποεπιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Να επιτρέπεται στα Windows η διαχείριση του προεπιλεγμένου εκτυπωτή μου”.

Για να ορίσουμε ως προεπιλεγμένο τον εκτυπωτή της αρεσκείας μας, πηγαίνουμε στην ίδια ενότητα των ρυθμίσεων του λειτουργικού, τον εντοπίζουμε στη λίστα των εκτυπωτών, και κάνουμε κλικ στην καταχώρηση του.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Ορισμός ως προεπιλογής”.

Δίπλα στην “Κατάσταση εκτυπωτή” θα εμφανιστεί η λέξη “Προεπιλογή”.

Πώς κάνω την αριθμομηχανή πάντα ορατή στα Windows 11

Αν συντάσσουμε συχνά αναφορές ή έγγραφα για τις ανάγκες των οποίων χρειάζεται να πραγματοποιούμε διάφορους υπολογισμούς, ενδεχομένως χρησιμοποιούμε την αριθμομηχανή των Windows.

Κατά πάσα πιθανότητα, όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Η εφαρμογή αυτή δεν παραμένει πάντα ορατή, κάτι που σημαίνει ότι μόλις ανοίξουμε ένα άλλο πρόγραμμα, η αριθμομηχανή πηγαίνει στο παρασκήνιο.

Έτσι, κάθε φορά που ανοίγουμε κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θέλουμε να εισάγουμε τα αποτελέσματα των πράξεων, η αριθμομηχανή εξαφανίζεται.

Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αν το σχετικό νούμερο είναι μικρό ή έχουμε ολοκληρώσει τους υπολογισμούς. Όμως, εάν ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος ή έχουμε να κάνουμε και άλλες πράξεις, τότε καταντά εκνευριστικό.

Ευτυχώς, η Microsoft έχει προσθέσει στην Αριθμομηχανή μία ρύθμιση που επιτρέπει στον χρήστη να διατηρεί το πρόγραμμα ανοιχτό πάνω από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

Για να να ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση, πατάμε στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και επιλέγουμε την “Τυπική” αριθμομηχανή.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο δίπλα από τη λέξη “Τυπική”.

Άμεσα, η Αριθμομηχανή θα μεταφερθεί στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης και θα έχει μικρότερες διαστάσεις.

Σε περίπτωση που δεν μας βολεύει η θέση στην οποία βρίσκεται η εφαρμογή, μπορούμε να την μετακινήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης επιθυμούμε. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να μικρύνουμε ακόμα περισσότερο το παράθυρο της.

Εάν θέλουμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα πάντα ορατό, ακόμα και αν δεν διαθέτει αντίστοιχη λειτουργία όπως η Αριθμομηχανή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία από τις εφαρμογές και μεθόδους που παρουσιάζουμε στον ακόλουθο οδηγό.

Πώς να Κάνω Ένα Παράθυρο Πάντα Ορατό στα Windows

Αρκετές φορές χρειάζεται να διατηρούμε ένα παράθυρο πάντα ορατό (always on top). Παρ' όλα αυτά, τα Windows δεν μας παρέχουν κάποιον τρόπο για να το…

Η Demy Assistant είναι η ψηφιακή βοηθός που καταλαβαίνει Ελληνικά

Οι ψηφιακοί βοηθοί των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, ο Assistant της Google, η Siri της Apple, η Alexa της Amazon, και το Bixby της Samsung, δεν αντιλαμβάνονται εντολές στην ελληνική γλώσσα. Επιπλέον, καμία από τις παραπάνω εταιρείες δεν έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει την ανάλογη υποστήριξη κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ευτυχώς, ο προγραμματιστής Δημήτρης Θαρενός ανέπτυξε μία ψηφιακή βοηθό η οποία υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Το όνομα της ψηφιακής βοηθού είναι Demy και η εφαρμογή της ονομάζεται Demy Assistant και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη στο Google Play Store.

Για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, πρέπει να κατεβάσουμε το αρχείο εγκατάστασης από αυτήν την ιστοσελίδα και να πραγματοποιήσουμε πλάγια εγκατάσταση, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφουμε στη σχετική ενότητα του ακόλουθου QuickSteps.

QuickSteps#68 - Πλάγια Εγκατάσταση Android Pie, Νυχτερινή Λειτουργία Messenger
Πλάγια Εγκατάσταση Android Pie, Νυχτερινή Λειτουργία Messenger

Αυτή την εβδομάδα, μειώνουμε την κατανάλωση της μπαταρίας στα Windows 10 και βλέπουμε πόσο χρόνο έχουμε αφιερώσει στην επεξεργασία ενός εγγράφου στο Word. Έπειτα, πραγματοποιούμε…

Συνοπτικά, η Demy Assistant μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Telegram, να στέλνει και να διαβάζει μηνύματα στην ελληνική γλώσσα, και να δημιουργεί ή να διαγράφει ξυπνητήρια.

Επιπλέον, η ψηφιακή βοηθός μπορεί να δημιουργεί, να επεξεργάζεται, να διαγράφει, και να κοινοποιεί επαφές ή πληροφορίες επαφών. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να βγάζει φωτογραφίες, να παίρνει screenshot, και να ελέγχει το YouTube με τη χρήση φωνητικών εντολών.

Όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με διάφορα θέματα, η Demy Assistant μπορεί να μας ενημερώσει για σχεδόν οτιδήποτε επιθυμούμε, χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία εντοπίζει στη Βικιπαίδεια.

QuickSteps#239 - Ψηφιακή Βοηθός Με Υποστήριξη Της Ελληνικής Γλώσσας, Έλεγχος Τοποθεσίας Στο Android 12

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων της Demy Assistant. Σε αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ψηφιακή βοηθό, καθώς και αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps