Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #11: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #11: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα θα χρησιμοποιήσουμε κωδικό εικόνας στα Windows και θα αλλάξουμε εμφάνιση στη γραμμή εντολών. Μόλις απενεργοποιήσουμε την υπηρεσία τοποθεσίας στο Android, θα βάλουμε στη σίγαση τις καρτέλες του Firefox, και θα καθαρίσουμε τα δεδομένα περιήγησης. Τέλος, θα επιλέξουμε όποιο κείμενο μας βολεύει στο Word, και θα παίξουμε με fidget spinner στο Youtube.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Κωδικός με Χρήση Εικόνας στα Windows

Με την έλευση των Windows 10 αποκτήσαμε αρκετούς διαφορετικούς τρόπους για το ξεκλείδωμα του υπολογιστή μας. Ο πιο απλός από αυτούς είναι το PIN, και πιο εξελιγμένοι είναι η αναγνώριση προσώπου ή το δακτυλικό αποτύπωμα.

Όλες αυτές οι μέθοδοι βοηθούν να μην χρειάζεται να θυμόμαστε περίπλοκους κωδικούς, με τους οποίους ενδεχομένως ασφαλίζουμε τον λογαριασμό μας Microsoft.

Πέραν των διαδεδομένων αυτών τρόπων, υπάρχει και ένας ακόμη που δεν έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει. Αυτός είναι ο “Κωδικός με χρήση εικόνας”. Μία διαδικασία κατά την οποία επιλέγουμε μία εικόνα και μία σειρά από χειρονομίες, με τις οποίες θα ξεκλειδώνει το σύστημά μας.

Για να ενεργοποιήσουμε τον κωδικό με χρήση εικόνας, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στους λογαριασμούς.

Στη συνέχεια μπαίνουμε στις “Επιλογές εισόδου” από τη λίστα αριστερά, και εντοπίζουμε το “Κωδικός με χρήση εικόνας”.

Το πρώτο πράγμα που θα μας ζητήσει είναι να επιβεβαιώσουμε τον κωδικό μας, άρα τον πληκτρολογούμε και πατάμε “ΟΚ”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιλογή εικόνας”, εντοπίζουμε την εικόνα που θέλουμε, και την ανοίγουμε.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε το σημείο της εικόνας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και πατάμε “Χρήση αυτής της εικόνας”.

Μετά, το πρόγραμμα θα μας ζητήσει να σχεδιάσουμε τρεις κινήσεις και να τις επαληθεύσουμε. Οι κινήσεις μπορούν να είναι είτε γραμμές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε κύκλοι, ή απλά σημεία.

Κατά την επαλήθευση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οι γραμμές απαιτείται να έχουν την ίδια κατεύθυνση με αυτές που έχουμε ορίσει.

Επίσης, θα χρειαστεί τόσο οι κύκλοι, όσο και οι γραμμές, να έχουν το μέγεθος που αρχικά δώσαμε, ενώ είναι αναγκαίο να γίνονται πάντα με την ίδια ακριβώς σειρά, και στα αρχικά σημεία.

Τα παραπάνω ισχύουν και όταν εφαρμόζουμε τον κωδικό με χρήση εικόνας κατά την είσοδό μας στον υπολογιστή.

Αν όλα τα κάναμε σωστά και ολοκληρώσαμε τη ρύθμιση, θα λάβουμε συγχαρητήρια, ειδάλλως ο υπολογιστής θα μας ζητήσει να δοκιμάσουμε ξανά.

Πλέον για να ξεκλειδώσουμε τον υπολογιστή μας θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις χειρονομίες στην εικόνα που επιλέξαμε.

Όπως καταλαβαίνουμε, η πιθανότητα να εντοπίσει κάποιος αυτό τον κωδικό είναι υπερβολικά μικρή. Σε περίπτωση που διαθέτουμε οθόνη αφής, καλό είναι να την σκουπίζουμε.

Βέβαια καλά όλα αυτά, όμως πάνω από όλα πρέπει να έχουμε ισχυρούς κωδικούς. Ένας καλός Password Manager θα μας βοηθήσει με αυτό το κομμάτι.

Αλλαγή Eμφάνισης Γραμμής Εντολών στα Windows

Όσοι ασχολούμαστε με τη γραμμή εντολών των Windows ή/και επεξεργαστές κειμένου για τη σύνταξη κώδικα, θέλουμε να βλέπουμε κάτι διαφορετικό από το βαρετό άσπρο-μαύρο.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δώσουμε στη γραμμή εντολών των Windows το προσωπικό μας στυλ.

Ανοίγουμε τη γραμμή εντολών, κάνουμε δεξί κλικ οπουδήποτε στη γραμμή τίτλου, και από το αναδυόμενο μενού μπαίνουμε στις ιδιότητες.

Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε οποιαδήποτε κυριολεκτικά παράμετρο εμφάνισης της γραμμής εντολών, από τα χρώματα των γραμμάτων, έως το μέγεθος του κέρσορα.

Εμείς ρυθμίσαμε τη δική μας γραμμή εντολών και πλέον μοιάζει κάπως έτσι:

Διαβάστε στον αναλυτικό οδηγό μας πώς μπορείτε να αλλάξετε εξ ολοκλήρου την εμφάνιση των Windows.

Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε Τρόπο

Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…

Απενεργοποίηση Υπηρεσιών Τοποθεσίας στο Android

Πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στο κινητό μας καταγράφουν για ποικίλους λόγους την τοποθεσία μας. Εκτός του ότι κάτι τέτοιο επηρεάζει την απόδοση του κινητού και τη διάρκεια της μπαταρίας, ίσως δεν θέλουμε να κατέχει κανείς αυτήν την πληροφορία.

Η απενεργοποίηση της χρήσης του GPS είναι υπερβολικά απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τραβήξουμε προς τα κάτω την μπάρα ειδοποιήσεων και να πατήσουμε τον διακόπτη της τοποθεσίας.

Πλέον καμία εφαρμογή δε θα χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής μας. Σε περίπτωση που θελήσουμε να την ενεργοποιήσουμε ξανά, για παράδειγμα επειδή χρειαζόμαστε το Google Maps, απλά πατάμε και πάλι τον διακόπτη.

Για ένα πιο γρήγορο κινητό και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, διαβάστε το ακόλουθο άρθρο μας.

Πώς να Έχω Ένα πιο Γρήγορο Κινητό, Android και iPhone

Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα κινητά μας με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο αργά. Οι εφαρμογές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν,…

Αυτόματη Σίγαση Νέων Καρτελών στον Firefox

Σε προηγούμενο QuickSteps είδαμε πώς μπορούμε να βάλουμε αυτόματα στο αθόρυβο τις νέες καρτέλες που ανοίγουμε στον Chrome. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πως να κάνουμε το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά στον Firefox.

Για να θέτουμε στο αθόρυβο κάθε νέα καρτέλα στον Firefox, πρέπει να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο “Mute sites by default”, το οποίο αν και λιγότερο ισχυρό από αυτά του Chrome, είναι το ίδιο χρήσιμο.

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόσθετο στον Firefox, αυτόματα ο ήχος όλων των ανοιχτών καρτελών θα κλείσει.

Κάθε νέα καρτέλα θα ανοίγει με απενεργοποιημένο τον ήχο εξ ορισμού. Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ήχο σε μία μεμονωμένη καρτέλα, απλώς κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του ήχου. Το εικονίδιο χάνεται αμέσως και ο ήχος ενεργοποιείται.

Αν από την άλλη θέλουμε ο ήχος να μην κλείνει ποτέ σε κάποια σελίδα, πχ στο YouTube, θα πρέπει να την βάλουμε στη λίστα εξαιρέσεων.

Για να το κάνουμε αυτό, πηγαίνουμε στα πρόσθετα και κάνουμε κλικ στις επιλογές του “Mute sites by default”.

Εδώ θα βρούμε τη “Whitelist”, όπου στο πλαίσιο από κάτω πληκτρολογούμε τη διεύθυνση που θέλουμε και πατάμε το “Add”.

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε τη λίστα με τις σελίδες που έχουμε προσθέσει, και για να αφαιρέσουμε κάποια κάνουμε κλικ στο κουμπί με το “Χ”.

Εκκαθάριση Δεδομένων Για Μεμονομένο Site στον Firefox

Έχουμε ήδη δει πως διαγράφουμε τα δεδομένα μίας μεμονομένης ιστοσελίδας στον Chrome, οπότε ήρθε η ώρα να το κάνουμε και στον Firefox.

Για να διαγράψουμε τα δεδομένα μια συγκεκριμένης σελίδας, πηγαίνουμε στις επιλογές και μετά στο “Απόρρητο & ασφάλεια”.

Στη σελίδα αυτή εντοπίζουμε το “Ιστορικό” και κάπου δεξιά θα βρούμε το κουμπί “Προβολή Cookies…”.

Στο παράθυρο αυτό μπορούμε να αναζητήσουμε οποιαδήποτε σελίδα θέλουμε. Με επιλεγμένο τον φάκελό της και πατώντας το κουμπί “Αφαίρεση Χ επιλεγμένων”, διαγράφουμε όλα τα δεδομένα αυτής της σελίδας.

Αν πάλι ανοίξουμε τον φάκελό της με το βελάκι αριστερά, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε συγκεκριμένα δεδομένα.

Περισσότερα για τον Firefox και πώς τον κάνουμε να πετάει θα βρείτε στο λεπτομερές άρθρο μας.

Πώς να Έχω πιο Γρήγορο Firefox με Ρυθμίσεις στο About:Config

Ο Firefox βρίσκεται στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς browsers, αλλά δεν είναι και ο ταχύτερος, σύμφωνα με κάποια δωρεάν benchmark. Αν όμως ανήκουμε στη μερίδα των…

Επιλογή Χωριστών Τμημάτων Κειμένου στο Word

Αρκετές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στον κόσμο: την αντιγραφή και επικόλληση κειμένων. Ειδικά αν απαιτείται να αντιγράφουμε ξεχωριστά κομμάτια του ίδιου κειμένου, αλλά χρειάζεται να αγνοήσουμε κάποια τμήματά του.

Στο Microsoft Word μπορούμε να επιλέγουμε διαφορετικά τμήματα κειμένου, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl.

Μία ακόμη δυνατότητα είναι η επιλογή μίας ολόκληρης φράσης. Αν κρατήσουμε πατημένο το Ctrl και κάνουμε κλικ σε μία φράση, τότε το Word θα επιλέξει όλες τις λέξεις από την αρχή της έως την πρώτη τελεία.

Για να κατεβάσετε το Microsoft Office, μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα του οδηγού. Φυσικά, θα χρειαστείτε ένα κλειδί ενεργοποίησης για να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά.

Κατέβασμα Windows & Κατέβασμα Office Δωρεάν Σε ISO
Κατέβασμα Windows & Κατέβασμα Office Δωρεάν σε ISO

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να κάνουμε λήψη Windows και Office. Στο παρελθόν, μπορούσαμε να τα κατεβάσουμε μέσω του Digital River…

Fidget Spinner στον Player του YouTube

Η περίοδος που τα fidget spinner ήταν μόδα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Παρ’ όλα αυτά το Youtube και η μαμά Google μας προσέφεραν ένα δώρο, που προσωπικά ελπίζουμε να μείνει για πάντα εκεί έξω.

Αν ανοίξουμε οποιοδήποτε βίντεο που ο τίτλος του περιέχει τις λέξεις “fidget spinner”, τότε ο κλασικός κύκλος που βλέπουμε κατά τη φόρτωση του βίντεο μετατρέπεται σε fidget spinner.

Βέβαια, σήμερα οι συνδέσεις έχουν αρκετά υψηλές ταχύτητες, και η περίπτωση το βίντεο να σταματήσει για να φορτώσει λίγο ακόμη είναι σπάνιες, ή κρατούν λίγο. Αλλά πάντα μπορούμε να ανοίξουμε οποιοδήποτε συμβατό βίντεο, και να κλείσουμε το WiFi του υπολογιστή μας ή το router μας.

Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο; Απλά γιατί είμαστε περίεργοι ή θέλουμε να κοιτάμε ένα fidget spinner να γυρνάει στην οθόνη μας.

Το Youtube έχει πολλά μυστικά, διάβαστε τον οδηγό μας για να τα μάθετε όλα.

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps