Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Windows 11 Χωρίς Λογαριασμό Microsoft, Απενεργοποίηση Superfetch, Διαγραφή Φακέλων
QuickSteps#230 - Windows 11 Χωρίς Λογαριασμό Microsoft, Απενεργοποίηση Superfetch, Διαγραφή Φακέλων

Windows 11 Χωρίς Λογαριασμό Microsoft, Απενεργοποίηση Superfetch, Διαγραφή Φακέλων

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε το Superfetch ή SysMain στα Windows 11, κάνουμε εγκατάσταση των Windows 11 χωρίς λογαριασμό Microsoft, και αναγκάζουμε το λειτουργικό της Microsoft να διαγράψει οποιονδήποτε φάκελο. Αλλάζουμε το widget της Google σε κινητό Android, εξάγουμε τα frame μιας κινούμενης εικόνας GIF, και κάνουμε στρογγυλές τις γωνίες μιας εικόνας με το Photoshop. Κλειδώνουμε μία συνάρτηση στο Microsoft Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ το Superfetch ή SysMain στα Windows 11

Το Superfetch, γνωστό και ως SysMain, είναι μία ενσωματωμένη υπηρεσία των Windows η οποία φροντίζει ώστε το λειτουργικό σύστημα να φορτώνει στη μνήμη RAM τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, ο υπολογιστής είναι σε θέση να ανοίγει αυτές τις εφαρμογές πιο γρήγορα. Όμως, το Superfetch καταναλώνει σημαντική ποσότητα πόρων, ειδικά σε συστήματα τα οποία δεν διαθέτουν αρκετή μνήμη RAM.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσουμε αυτή την υπηρεσία. Αρχικά, πατάμε “Windows + R” για να ανοίξουμε την Εκτέλεση, πληκτρολογούμε “services.msc” στο πλαίσιο δίπλα στο “Άνοιγμα”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

QuickSteps#230 - Windows 11 Χωρίς Λογαριασμό Microsoft, Απενεργοποίηση Superfetch, Διαγραφή Φακέλων

Έπειτα, εντοπίζουμε το “SysMain”, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε “Διακοπή”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στο “SysMain” και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αλλάζουμε τον τύπο εκκίνησης από “Αυτόματα” σε “Απενεργοποιημένο” και πατάμε “OK”.

Εγκατάσταση Windows 11 χωρίς λογαριασμό Microsoft

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε κατά την εγκατάσταση των Windows 11, ή την αναβάθμιση των Windows 10 στη νεότερη έκδοση του λειτουργικού, είναι η απαίτηση ύπαρξης του TPM και του Secure Boot, καθώς και η αναγκαστική χρήση λογαριασμού Microsoft.

Παλαιότερα είχαμε δει πώς μπορούμε να παρακάμπτουμε τους περιορισμούς σχετικά με το TPM και το Secure Boot πραγματοποιώντας κάποιες αλλαγές στο Μητρώο των Windows. Επιπλέον, σε παλαιότερο QuickSteps, είδαμε πώς παρακάμπτουμε τις παραπάνω απαιτήσεις, κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς εγκαθιστούμε τα Windows 11 χωρίς τη χρήση λογαριασμού Microsoft. Σε αυτό θα μας βοηθήσει το γνωστό εργαλείο δημιουργίας μέσων εγκατάστασης Rufus, το οποίο, από την έκδοση 3.19 και έπειτα, επιτρέπει να φτιάξουμε μία εγκατάσταση που καταργεί αυτή την απαίτηση.

Αρχικά, πρέπει να κατεβάσουμε το νεότερο επίσημο ISO των Windows 11 από τον ιστότοπο της Microsoft. Γι' αυτό, μπαίνουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα, εντοπίζουμε την ενότητα “Λήψη ειδώλου των Windows 11 (ISO)”, επιλέγουμε το “Windows 11 (multi-edition ISO)”, και πατάμε “Λήψη”.

Θα δούμε την ενότητα “Επιλογή γλώσσας προϊόντος”, επιλέγουμε τα “Ελληνικά” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιβεβαίωση”.

Για να κατεβάσουμε το “ISO”, πατάμε το κουμπί “64-bit Download”.

Εφόσον έχουμε κατεβάσει το ISO των Windows 11, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του Rufus στο GitHub και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση πατώντας το “rufus-3.19.exe”.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε στον υπολογιστή ένα USB στικάκι, τρέχουμε το Rufus, στο “Device” επιλέγουμε το στικάκι, και στο “Boot selection” διαλέγουμε το “Disk ISO image (Please select)”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “SELECT”, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το ISO που κατεβάσαμε, στο “Image option” διαλέγουμε το “Standard Windows installation”, και πατάμε “START”.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα να παρακάμψουμε διάφορες από τις απαιτήσεις των Windows 11 κατά την εγκατάσταση τους. Για να μην απαιτείται η χρήση λογαριασμού Microsoft, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Remove requirement for an online Microsoft account”.

Μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις επιθυμητές επιλογές, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μόλις το Rufus ολοκληρώσει τη διαδικασία δημιουργίας του μέσου εγκατάστασης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο στικάκι και να εγκαταστήσουμε τα Windows 11 σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλουμε.

Πώς αναγκάζω τα Windows να διαγράψουν έναν φάκελο

Τα Windows μπορεί να αρνηθούν τη διαγραφή ενός φακέλου για ποικίλους λόγους. Για παράδειγμα, ίσως προσπαθούμε να διαγράψουμε έναν φάκελο συστήματος ή κάποιον φάκελο τον οποίο, τη δεδομένη στιγμή, χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή.

Ευτυχώς, μπορούμε εύκολα να διαγράψουμε οποιονδήποτε φάκελο, χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά όταν πρόκειται να προχωρήσουμε στη διαγραφή ενός σημαντικού φακέλου, ο οποίος ίσως ανήκει στο λειτουργικό σύστημα ή σε κάποιο πρόγραμμα.

Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη, κάνουμε κλικ στο “Ναι”

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη εντολή, αντικαθιστούμε τη “ΔΙΑΔΡΟΜΗ” με τη διαδρομή στην οποία βρίσκεται ο φάκελος, κάνουμε επικόλληση την εντολή στη Γραμμή εντολών, και πατάμε “Enter”.

rmdir /s /q ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Γραμμή εντολών δεν εμφανίζει κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης της διαγραφής. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος να είμαστε βέβαιοι για τη διαγραφή του φακέλου είναι να ελέγξουμε αν υπάρχει ακόμη στον υπολογιστή.

Στο παράδειγμα μας, διαγράψαμε έναν φάκελο με το όνομα “Folder”, ο οποίος βρισκόταν στην Επιφάνεια Εργασίας.

Πώς αλλάζω την εμφάνιση του widget της Google σε κινητό Android

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Android είναι ότι επιτρέπει να προσαρμόζουμε το περιβάλλον χρήσης με βάση το προσωπικό μας γούστο. Αυτό ισχύει τόσο για το περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος, όσο και των εφαρμογών που εγκαθιστούμε στη συσκευή μας.

Η εφαρμογή της Google, συνήθως, είναι προεγκατεστημένη στις περισσότερες ROM οι οποίες είναι βασισμένες στο Android. Χάρη σε αυτήν την εφαρμογή, μπορούμε να προσθέτουμε στην αρχική οθόνη του κινητού ένα widget το οποίο επιτρέπει να πραγματοποιούμε άμεσα αναζητήσεις.

Εάν δεν μας αρέσει η προεπιλεγμένη εμφάνιση του widget, την οποία βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, μπορούμε να την αλλάξουμε μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής της Google.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή, πατάμε την εικόνα πάνω δεξιά, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Γραφικό στοιχείο αναζήτησης”.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Προσαρμογή γραφικού στοιχείου”.

Τέλος, πραγματοποιούμε τις αλλαγές που επιθυμούμε και πατάμε “ΤΕΛΟΣ”.

Πώς εξάγω όλα τα frame μιας κινούμενης εικόνας GIF

Πλέον, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να δημιουργούμε κινούμενες εικόνες GIF από βίντεο ή σύνολα εικόνων. Αντίστοιχα, μπορεί να θέλουμε να αποθηκεύσουμε ως ξεχωριστή στατική εικόνα ένα συγκεκριμένο frame ενός κινούμενου GIF.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της σουίτας δωρεάν online εργαλείων EZGIF και κάνουμε κλικ στο “Split”.

Έπειτα, πατάμε την “Επιλογή αρχείου”, εντοπίζουμε το GIF του οποίου θέλουμε να εξάγουμε τα frame, και κάνουμε κλικ στο “Upload!”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε στο “Split options” το “Output images in JPG format” και πατάμε “Split to frames!”.

Τέλος, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ένα μόνο frame, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε “Αποθήκευση εικόνας ως”, διαφορετικά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Download frames as ZIP” για να κατεβάσουμε όλα τα frame σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου.

Πώς κάνω στρογγυλές τις γωνίες μιας εικόνας με το Photoshop

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για τη δημιουργία ειδικών εφέ σε φωτογραφίες και την επεξεργασία εικόνων με το Photoshop. Παρόλο που αρκετοί θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε καλά το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων για να μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κάνουμε λάθος.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε στρογγυλές τις γωνίες μιας εικόνας, ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε καθόλου πώς να χρησιμοποιούμε το Photoshop.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο “File”, πατάμε “Open”, και εντοπίζουμε την εικόνα που θέλουμε να επεξεργαστούμε.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στο “Rectangle tool” και επιλέγουμε το “Rectangle tool”.

Στη συνέχεια, δημιουργούμε ένα παραλληλόγραμμο, το οποίο καλύπτει όλη την έκταση της εικόνας.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “Properties” και αλλάζουμε το μέγεθος της καμπύλης των γωνιών σε κάποιο της αρεσκείας μας.

Έπειτα, μεταφέρουμε το “Rectangle 1” κάτω από το “Layer 1”.

Τέλος, επιλέγουμε το “Layer 1”, κρατάμε πατημένο το “Alt”, πηγαίνουμε τον δείκτη του ποντικιού στη γραμμή μεταξύ των δύο layer, και μόλις ο δείκτης αλλάζει σε ένα τετράγωνο με ένα βέλος, κάνουμε κλικ.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε κάτι που στο Photoshop ονομάζεται “Clipping Mask” και στην ουσία επιτρέπει στο επάνω layer να είναι εμφανές μόνο στον χώρο που καταλαμβάνει το κάτω layer.

Πώς κλειδώνω μία συνάρτηση στο Microsoft Excel

Εάν εργαζόμαστε πάνω σε ένα κοινόχρηστο αρχείο Excel και θέλουμε να αποτρέψουμε την αλλαγή μιας ή περισσότερων συναρτήσεων από τους υπόλοιπους χρήστες, τότε μπορούμε να τις κλειδώσουμε.

Αρχικά, επιλέγουμε το κελί ή τα κελιά που περιέχουν συνάρτηση.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ και διαλέγουμε τη “Μορφοποίηση κελιών”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Κλειδωμένο” και πατάμε “OK”.

Μετά, από την καρτέλα “Αναθεώρηση”, κάνουμε κλικ στην “Προστασία”, και πατάμε “Προστασία φύλλου”.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο στο οποίο διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Επιλογή κλειδωμένων κελιών”, πληκτρολογούμε έναν κωδικό, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Τέλος, στο πλαίσιο επιβεβαίωσης του κωδικού πρόσβασης, πληκτρολογούμε τον κωδικό που ορίσαμε στο προηγούμενο βήμα και πατάμε “OK”.

QuickSteps#230 - Windows 11 Χωρίς Λογαριασμό Microsoft, Απενεργοποίηση Superfetch, Διαγραφή Φακέλων

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps