Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Γραμμή Εργασιών Windows 11, Email Με Μεγάλα Αρχεία, GIF Από YouTube Βίντεο
QuickSteps#203 - Γραμμή Εργασιών Windows 11, Email Με Μεγάλα Αρχεία, GIF Από YouTube Βίντεο

Γραμμή Εργασιών Windows 11, Email Με Μεγάλα Αρχεία, GIF Από YouTube Βίντεο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε τον κλειδωμένο φάκελο στις Φωτογραφίες Google, αλλάζουμε την εμφάνιση της Γραμμής Εργασιών των Windows 11, και στέλνουμε μεγάλα αρχεία με το Gmail μέσω του Google Drive. Αλλάζουμε την εμφάνιση των scrollbar στον Google Chrome και μετατρέπουμε βίντεο του YouTube σε GIF. Φιλτράρουμε τα δεδομένα ενός γραφήματος στο Excel και μετατρέπουμε εικόνες σε βίντεο με τις Φωτογραφίες των Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ τον κλειδωμένο φάκελο στις Φωτογραφίες Google

Το κινητό είναι μία συσκευή στην οποία αποθηκεύουμε πολλά προσωπικά αρχεία, όπως φωτογραφίες, βίντεο, και άλλα. Για να προστατεύσουμε αυτά τα αρχεία από τα αδιάκριτα βλέμματα, μπορούμε να τα κλειδώσουμε χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές.

Παλαιότερα, είχαμε δει πώς μπορούμε να προστατεύσουμε αρχεία οποιασδήποτε μορφής με το File by Google. Σε αυτό το QuickSteps, θα δούμε πώς ενεργοποιούμε και χρησιμοποιούμε τον κλειδωμένο φάκελο στις Φωτογραφίες Google, για την προστασία αποκλειστικά αρχείων εικόνας και βίντεο.

Ενεργοποίηση κλειδωμένου φακέλου

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή και πατάμε στη “Βιβλιοθήκη”.

QuickSteps#203 - Γραμμή Εργασιών Windows 11, Email Με Μεγάλα Αρχεία, GIF Από YouTube Βίντεο

Έπειτα, επιλέγουμε τα “Βοηθητικά προγράμματα” και στη “Ρύθμιση Κλειδωμένου φακέλου” πατάμε “Έναρξη”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Ρύθμιση”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Χρήση PIN”.

Μετά, πληκτρολογούμε το PIN της συσκευής και πατάμε “Συνέχεια;”.

Προσθήκη αρχείων στον κλειδωμένο φάκελο

Για να προσθέσουμε αρχεία στον κλειδωμένο φάκελο, ανοίγουμε τα “Βοηθητικά προγράμματα” και πατάμε “Κλειδωμένος φάκελος”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Χρήση PIN” και πληκτρολογούμε το PIN της συσκευής.

Έπειτα, πατάμε “Μετακίνηση στοιχείων”, διαλέγουμε τις εικόνες και τα βίντεο που θέλουμε να μεταφέρουμε στον κλειδωμένο φάκελο, και πατάμε “Μετακίνηση”.

Θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο στο οποίο πατάμε “Συνέχεια” και μετά πατάμε “Μετακίνηση”.

Αν δούμε το παρακάτω πλαίσιο, πατάμε “Να επιτρέπεται”.

Αφαίρεση αρχείων από τον κλειδωμένο φάκελο

Για να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε αρχείο από τον κλειδωμένο φάκελο, πηγαίνουμε στα “Βοηθητικά προγράμματα” και πατάμε “Κλειδωμένος φάκελος”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Χρήση PIN” και πληκτρολογούμε το PIN της συσκευής.

Μετά, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε την “Επιλογή”.

Τέλος, επιλέγουμε τα αρχεία τα οποία θέλουμε να αφαιρέσουμε από τον κλειδωμένο φάκελο και πατάμε “Μετακίνηση”, δύο φορές.

Οι Φωτογραφίες Google θα μετακινήσουν τα αρχεία στους αρχικούς φακέλους που τα είχαμε αποθηκευμένα.

Πώς αλλάζω την εμφάνιση της Γραμμής Εργασιών των Windows 11

Στα Windows 11 η Microsoft άλλαξε αρκετά την εμφάνιση της Γραμμής Εργασιών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Επιπλέον, η εταιρεία δεν προσφέρει αρκετές επιλογές τροποποίησης της εμφάνισης του συγκεκριμένου στοιχείου του λειτουργικού συστήματος.

Ευτυχώς, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εφαρμογές οι οποίες επιτρέπουν να αλλάζουμε την εμφάνιση της Γραμμής Εργασιών, ούτως ώστε να ταιριάζει στο προσωπικό μας γούστο. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι το δωρεάν εργαλείων RoundedTB.

Αρχικά, μπαίνουμε στη σελίδα του RoundedTB στο Microsoft Store και το εγκαθιστούμε πατώντας “Λήψη”.

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση, τρέχουμε την εφαρμογή και θα παρατηρήσουμε ότι αμέσως η Γραμμή Εργασιών αλλάζει μορφή. Καταρχάς, δεν είναι προσκολλημένη στο κάτω μέρος της οθόνης. Έπειτα, έχει στρογγυλεμένες γωνίες.

Για να τροποποιήσουμε τη Γραμμή Εργασιών σύμφωνα με το δικό μας γούστο, πατάμε στο βέλος κάτω δεξιά και κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο με το “R”, ώστε να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις του RoundedTB.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Advanced” για να προβάλλουμε όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις.

Αρχικά, με το “Margin” ρυθμίζουμε την απόσταση της Γραμμής Εργασιών από τις πλευρές της οθόνης και με το “Corner radius” αλλάζουμε το μέγεθος της καμπύλης των γωνιών.

Επιπλέον, αν θέλουμε η Γραμμή Εργασιών να απέχει περισσότερο ή λιγότερο από κάθε πλευρά της οθόνης, τότε πατάμε το κουμπί με τις τρεις τελείες και στα πλαίσια “Top Margin”, “Bottom Margin”, “Left Margin”, και “Right Margin” πληκτρολογούμε τις επιθυμητές αποστάσεις σε pixel.

Αν ενεργοποιήσουμε το “Dynamic mode”, τότε το κεντρικό τμήμα της Γραμμής Εργασιών θα αποκοπεί από την Περιοχή Ειδοποιήσεων.

Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε το κουτάκι δίπλα στο “Show system tray on hover”, ώστε η Περιοχή Ειδοποιήσεων να είναι αόρατη και να εμφανίζεται μόνο όταν περνάμε το ποντίκι από το συγκεκριμένο σημείο της οθόνης.

Αν χρησιμοποιούμε το εργαλείο TranslucentTB, το οποίο είδαμε σε αυτόν τον οδηγό, τότε μπορούμε να επιλέξουμε το κουτάκι “TranslucentTB compatibility” για να κάνουμε διάφανη τη Γραμμή Εργασιών.

Επιπλέον, αν θέλουμε η Γραμμή Εργασιών να καλύπτει πλήρως το κάτω μέρος της οθόνης όταν μεγιστοποιούμε κάποιο παράθυρο, τότε επιλέγουμε το κουτάκι “Fill taskbar when maximised”.

Τέλος, όταν ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση του RoundedTB, πατάμε “Apply” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Πώς στέλνω μεγάλα αρχεία με το Gmail μέσω του Google Drive

Η Google επιτρέπει να στέλνουμε όσα αρχεία θέλουμε μέσω του Gmail, αρκεί το συνολικό μέγεθος να μην ξεπερνά τα 25MB ανά email. Όταν πρόκειται για την αποστολή εγγράφων, τα 25MB είναι αρκετά. Όμως, αν θέλουμε να στείλουμε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ή βίντεο, τότε αυτός ο περιορισμός αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο, με τη βοήθεια του Google Drive μπορούμε να στέλνουμε αρχεία κάθε μορφής και μεγέθους, χρησιμοποιώντας το Gmail. Αρχικά, πρέπει να ανεβάσουμε τα αρχεία στο Google Drive.

Έπειτα, ανοίγουμε το Gmail, ξεκινάμε τη σύνταξη νέου email, και πατάμε το εικονίδιο του Google Drive.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το αρχείο ή τα αρχεία που θέλουμε να στείλουμε και κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή”.

Το Gmail θα προσθέσει τα αρχεία στο περιεχόμενο του email με τη μορφή ειδικών υπερσυνδέσμων.

QuickSteps#203 - Γραμμή Εργασιών Windows 11, Email Με Μεγάλα Αρχεία, GIF Από YouTube Βίντεο

Για να μπορέσει να κατεβάσει το κάθε αρχείο ο παραλήπτης, πρέπει να πατήσει τον σχετικό ειδικό υπερσύνδεσμο και μετά να κάνει κλικ στο εικονίδιο με το βελάκι.

Πώς μετατρέπω βίντεο του YouTube σε GIF

Τα GIF τα συναντάμε παντού στο διαδίκτυο. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που προσθέτουμε κινούμενες εικόνες στις δημοσιεύσεις μας στα social media.

Συνήθως, βρίσκουμε κάποιο GIF στο Internet, ή χρησιμοποιούμε τις βιβλιοθήκες που διαθέτει το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο. Ωστόσο, με τη βοήθεια του “Make A GIF” μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μετατρέψουμε οποιοδήποτε βίντεο του YouTube σε GIF.

Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να πρωτοτυπήσουμε δημιουργώντας και δημοσιεύοντας τις δικές μας κινούμενες εικόνες, αντί να κάνουμε χρήση των έτοιμων GIF που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι χρήστες.

Αρχικά, εντοπίζουμε στο YouTube το βίντεο το οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε GIF, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Αντιγραφή της διεύθυνσης URL του βίντεο”.

Έπειτα, επισκεπτόμαστε αυτήν τη σελίδα, κάνουμε επικόλληση τον σύνδεσμο στο πλαίσιο που γράφει “Copy and Paste YouTube URL”, και πατάμε “CONTINUE TO EDITING”.

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τα οποία παρέχει η σελίδα, προσθέτουμε κείμενο και αυτοκόλλητα, επιλέγουμε την ποιότητα, το χρονικό σημείο έναρξης, της διάρκεια του GIF, και τα λοιπά.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του βίντεο, κάνουμε κλικ στο “CONTINUE TO PUBLISHING”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει το GIF, επιλέγουμε μία κατηγορία, και πατάμε το κουμπί “CREATE YOUR GIF”.

Η σελίδα θα επεξεργαστεί το βίντεο, θα δημιουργήσει το GIF, και θα εμφανίσει το τελικό αποτέλεσμα. Μπορούμε να κατεβάσουμε το GIF στον υπολογιστή μας πατώντας το εικονίδιο με το βελάκι.

Πώς αλλάζω την εμφάνιση των scrollbar στον Google Chrome

Αν θέλουμε να δώσουμε το προσωπικό μας στιλ στον Google Chrome, μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα από τα δεκάδες θέματα που είναι διαθέσιμα στο Chrome Web Store.

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα θέματα δεν αλλάζει την εμφάνιση των scrollbar του browser. Για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αλλαγή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρόσθετο Custom Scrollbars.

Πρώτα κάνουμε εγκατάσταση το πρόσθετο, πατάμε στο εικονίδιο του παζλ, και κάνουμε κλικ στην καταχώρηση του Custom Scrollbars.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Options”, για να ανοίξουμε τη σελίδα ρυθμίσεων του πρόσθετου.

Πριν προχωρήσουμε στη ρύθμιση του πρόσθετου, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο προφίλ. Γι' αυτό, πατάμε το “New” και μετά το “Rename”.

Στη συνέχεια, γράφουμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το προφίλ και κάνουμε κλικ στο “Save”.

Τώρα που έχουμε δημιουργήσει το προφίλ, ρυθμίζουμε το πάχος των scrollbar και αν θέλουμε τα κουμπιά να είναι σκούρα, ανοιχτόχρωμα, ή να είναι αόρατα.

Μετά, διαλέγουμε πόσο στρογγυλεμένες θέλουμε να είναι οι άκρες των scrollbar. Αν ρυθμίσουμε τον slider στο “0%” οι άκρες θα είναι ορθογώνιες.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Yes” δίπλα στο “Use custom colors” και διαλέγουμε τα χρώματα της αρεσκείας μας.

Τέλος, στο “Allow websites to override” διαλέγουμε το “None” και πατάμε “Save” για να αποθηκεύσουμε το προφίλ.

Πώς μετατρέπω εικόνες σε βίντεο με τις Φωτογραφίες των Windows 11

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να θέλουμε να μετατρέψουμε ένα σύνολο εικόνων σε βίντεο είναι αρκετές. Για παράδειγμα, ίσως επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα βίντεο με όλες τις φωτογραφίες που τραβήξαμε στις διακοπές.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα. Με την εφαρμογή Φωτογραφίες των Windows 11 μπορούμε εύκολα και σχετικά γρήγορα να δημιουργήσουμε βίντεο από εικόνες.

Αρχικά, φτιάχνουμε έναν φάκελο και τοποθετούμε σε αυτόν όλες τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία του βίντεο.

Έπειτα, τις επιλέγουμε όλες πατώντας “Ctrl+A”, πατάμε “Shift+F10”, και πατάμε “Δημιουργία βίντεο”.

Θα ανοίξει η εφαρμογή “Φωτογραφίες”. Στο πλαίσιο που εμφανίζεται στο κέντρο του παραθύρου της εφαρμογής, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το βίντεο και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Στη συνέχεια, σύρουμε μία προς μία τις εικόνες από τη βιβλιοθήκη στο κάτω μέρος του παραθύρου, και τις τοποθετούμε με τη σειρά που θέλουμε να εμφανίζονται στο βίντεο.

Για να ορίσουμε τη διάρκεια εμφάνισης της κάθε φωτογραφίας, κάνουμε δεξί κλικ πάνω της και διαλέγουμε τη “Διάρκεια”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε μία από τις προτεινόμενες τιμές ή πληκτρολογούμε τη διάρκεια της αρεσκείας μας σε δευτερόλεπτα, και πατάμε “Αλλαγή”.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του βίντεο, κάνουμε κλικ στην “Ολοκλήρωση βίντεο”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε την ανάλυση που επιθυμούμε να έχει το βίντεο και πατάμε “Εξαγωγή”.

Τέλος, στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αποθηκεύσουμε το βίντεο και κάνουμε κλικ στην “Εξαγωγή”.

Πώς φιλτράρω τα δεδομένα ενός γραφήματος στο Excel

Τα γραφήματα προσφέρουν τη δυνατότητα να εξετάζουμε εύκολα και σχετικά γρήγορα μεγάλα σύνολα δεδομένων. Ωστόσο, ορισμένες φορές ίσως είναι δύσκολη η ανάγνωση τους, διότι μπορεί να περιέχουν πολλά στοιχεία.

Ωστόσο, στο Microsoft Excel μπορούμε να φιλτράρουμε τα δεδομένα των γραφημάτων και να διατηρούμε ορατά μόνο όσα θέλουμε να εξετάσουμε κάθε φορά.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο γράφημα και πατάμε το εικονίδιο που μοιάζει με χωνί.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε τα κουτάκια δίπλα από τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να προβάλλονται στο γράφημα και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εφαρμογή”.

Το περιεχόμενο του γραφήματος θα αλλάξει και πλέον θα είναι ορατά μόνο τα δεδομένα που έχουμε επιλέξει.

Τέλος, για να επαναφέρουμε το γράφημα στην αρχική του μορφή, επιστρέφουμε στο πλαίσιο επιλογής δεδομένων, πατάμε την “Επιλογή όλων” και στους δύο άξονες, και κάνουμε κλικ στην “Εφαρμογή”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps