Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Προσωπικές Πληροφορίες Στα Metadata, Οθόνη Κλειδώματος Windows 11, Μαζική Διαγραφή Tweet
QuickSteps#224 - Προσωπικές Πληροφορίες Στα Metadata, Οθόνη Κλειδώματος Windows 11, Μαζική Διαγραφή Tweet

Προσωπικές Πληροφορίες Στα Metadata, Οθόνη Κλειδώματος Windows 11, Μαζική Διαγραφή Tweet

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε την οθόνη κλειδώματος στα Windows 11 και διαγράφουμε μαζικά tweet. Αφαιρούμε προσωπικές πληροφορίες από τα metadata αρχείων και τρέχουμε προγράμματα πάντα ελαχιστοποιημένα στη Γραμμή Εργασιών. Ενεργοποιούμε τη λειτουργία κλειδώματος στο μενού ενέργειας του Android. Τοποθετούμε κείμενο γύρω από εικόνες ή σχήματα στο PowerPoint και ταξινομούμε δεδομένα με βάση το χρώμα στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ την οθόνη κλειδώματος στα Windows 11

Στα Windows ανέκαθεν η πρόσβαση στην οθόνη σύνδεσης ήταν άμεση, όπως και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, πλέον, η Microsoft σχεδιάζει το λειτουργικό της ώστε να είναι συμβατό και με οθόνες αφής.

Για αυτόν τον λόγο, έχει προσθέσει μία οθόνη κλειδώματος στα Windows 11, την οποία πρέπει κάθε φορά να απομακρύνουμε ώστε να μπορέσουμε να εισάγουμε τον κωδικό μας.

QuickSteps#224 - Προσωπικές Πληροφορίες Στα Metadata, Οθόνη Κλειδώματος Windows 11, Μαζική Διαγραφή Tweet

Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτήν την οθόνη μέσω του Μητρώου των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Windows”, διαλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “Personalization”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον φάκελο “Personalization”, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, διαλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “NoLockScreen”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “NoLockScreen”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς κάνω μαζική διαγραφή tweet με το TweetDelete

Κατά καιρούς, γίνονται γνωστές ιστορίες που αναφέρουν ότι κάποιο tweet ή μία δημοσίευση στο Facebook οδήγησαν σε διαζύγιο, στην απώλεια δουλειάς, και τα λοιπά. Η πιο κοινή και άμεση αντίδραση είναι να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Όμως, δυστυχώς, είναι πραγματικότητα.

Ωστόσο, αν παραστεί ανάγκη, υπάρχει τρόπος να διαγράψουμε όλα μας τα tweet με μία κίνηση. Αρχικά, πραγματοποιούμε σύνδεση στον λογαριασμό μας στο Twitter και στη συνέχεια πηγαίνουμε στη σελίδα του TweetDelete.

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Sign in with Twitter”.

Η εφαρμογή θα ζητήσει άδεια χρήσης του λογαριασμού μας, την οποία δίνουμε κάνοντας κλικ στο “Authorize app”.

Στην επόμενη σελίδα διαλέγουμε το διάστημα για το οποίο θέλουμε να διαγραφούν τα tweet μας.

Μετά, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “I have read and agree to the TweetDelete terms. I understand deleted tweets cannot be recovered.” και πατάμε το κουμπί “Delete my tweets!”.

Μόλις η εφαρμογή διαγράψει τα tweet μας, ανοίγουμε τη σελίδα του Twitter και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο” και πατάμε στην “Ασφάλεια και πρόσβαση στον λογαριασμό”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Εφαρμογές και περίοδοι σύνδεσης” και μπαίνουμε στις “Συνδεδεμένες εφαρμογές”.

Τέλος, πατάμε το “tweetdelete.net” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Ανάκληση δικαιωμάτων εφαρμογής”.

Πώς αφαιρώ προσωπικές πληροφορίες από τα metadata αρχείων

Όταν τραβάμε μία φωτογραφία με το κινητό ή την ψηφιακή μας μηχανή, στο αρχείο εικόνας που δημιουργεί η συσκευή ενδέχεται να καταγράφονται πολλές πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τύπους αρχείων, όπως βίντεο, έγγραφα, αρχεία ειδικού τύπου, όπως αυτά του Photoshop, και τα λοιπά.

Τα δεδομένα αυτά ονομάζονται πληροφορίες metadata ή μεταδεδομένα, και μπορεί να περιέχουν ακόμα και την τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκε η φωτογραφία, στοιχεία συστήματος, και άλλα.

Ευτυχώς, μπορούμε να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε προσωπική ή μη πληροφορία από τα metadata, χωρίς καν τη χρήση ειδικού λογισμικού. Αρχικά, ανοίγουμε τον φάκελο με το αρχείο, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο, και επιλέγουμε “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την καρτέλα “Λεπτομέρειες” και στο κάτω μέρος θα βρούμε τον σύνδεσμο “Κατάργηση ιδιοτήτων και προσωπικών πληροφοριών”.

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο, ανοίγει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο επιλέγουμε το πλαίσιο “Κατάργηση των εξής ιδιοτήτων από αυτό το αρχείο:”.

Πλέον, μπορούμε να διαλέξουμε ποιες πληροφορίες θέλουμε να αφαιρέσουμε. Οπότε, επιλέγουμε τα κουτάκια δίπλα στις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν και πατάμε “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί “OK” στο παράθυρο την ιδιοτήτων, και τα Windows θα αποθηκεύσουμε όλες τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στα μεταδεδομένα του αρχείου.

Πώς τρέχω ένα πρόγραμμα πάντα ελαχιστοποιημένο στη Γραμμή Εργασιών

Στα Windows 10 και 11 μπορούμε να τρέχουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα πάντα ελαχιστοποιημένο στη Γραμμή Εργασιών. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου επιθυμούμε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα και να το αφήσουμε ανοιχτό στο παρασκήνιο, μέχρις ότου το χρειαστούμε.

Με συντόμευση στην Επιφάνεια Εργασίας

Αρχικά, δημιουργούμε μία συντόμευση του προγράμματος στην Επιφάνεια Εργασίας, κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Έπειτα, πατάμε το μενού δίπλα στην “Εκτέλεση” και επιλέγουμε το “Ελαχιστοποιημένο”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Τρέξιμο προγράμματος από το μενού Έναρξη

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση του προγράμματος και επιλέγουμε το “Άνοιγμα θέσης αρχείου”.

Μετά, ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφουμε στην ακριβώς προηγούμενη ενότητα, ώστε να αλλάξουμε τις ιδιότητες του προγράμματος για να τρέχει πάντα ελαχιστοποιημένο στη Γραμμή Εργασιών.

Πώς ενεργοποιώ τη λειτουργία κλειδώματος στο μενού ενέργειας του Android

Κάθε κινητό Android διαθέτει την οθόνη κλειδώματος, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της συσκευής. Ωστόσο, από το Android 9 και έπειτα, το λειτουργικό σύστημα περιέχει μία ρύθμιση η οποία προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Όταν αυτή η ρύθμιση είναι ενεργή, προσθέτει τη λειτουργία κλειδώματος στο μενού ενέργειας του κινητού. Εάν κλειδώσουμε το κινητό με αυτή τη λειτουργία, το σύστημα απενεργοποιεί οποιαδήποτε μέθοδο βιομετρικής ασφάλειας, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ως εκ τούτου, για να ξεκλειδώσουμε το κινητό πρέπει να εισάγουμε το PIN, το μοτίβο ασφάλειας, ή τον κωδικό ασφαλείας που έχουμε ορίσει από τις ρυθμίσεις της συσκευής.

Για να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία κλειδώματος στο μενού ενέργειας, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής και πατάμε το “Κλείδωμα οθόνης”.

Έπειτα, διαλέγουμε τις “Ρυθμίσεις ασφαλούς κλειδώματος”.

Μετά, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Εμφάνιση επιλογής κλειδώματος”.

Από εδώ και στο εξής, όταν πατάμε παρατεταμένα το κουμπί απενεργοποίησης / ενεργοποίησης της συσκευής, ανάμεσα στις επιλογές θα υπάρχει και η “Λειτουργία κλειδώματος”.

Πώς τοποθετώ κείμενο γύρω από εικόνες ή σχήματα στο PowerPoint

Το Microsoft Word και τα Έγγραφα Google διαθέτουν εργαλεία αναδίπλωσης κειμένου, τα οποία μας επιτρέπουν να τοποθετούμε κείμενο πίσω, πάνω, ή γύρω από εικόνες και άλλα γραφικά στοιχεία.

Δυστυχώς, το PowerPoint και οι Παρουσιάσεις Google δεν έχουν αντίστοιχα εργαλεία. Γι' αυτό, όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε κείμενο γύρω από κάποια εικόνα ή σχήμα, πρέπει να καταφεύγουμε σε πλάγιες λύσεις.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς τοποθετούμε κείμενο γύρω από εικόνες ή σχήματα στο PowerPoint. Αρχικά, εισάγουμε στη διαφάνεια την εικόνα ή το σχήμα που θέλουμε να περιέχει.

Έπειτα, επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή” και από το “Κείμενο” διαλέγουμε το “Πλαίσιο κειμένου”.

Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο κειμένου στον κενό χώρο που βρίσκεται δίπλα σε μία από τις πλευρές της εικόνας.

Στη συνέχεια, δημιουργούμε επιπλέον πλαίσια κειμένου, ώστε να καλύψουμε όλο τον κενό χώρο γύρω από την εικόνα.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο πρώτο πλαίσιο και εισάγουμε το κείμενο μας. Επιλέγουμε το κομμάτι του κειμένου που δεν χωράει στο πλαίσιο και πατάμε “Ctrl+X”, για να το αφαιρέσουμε και να το αντιγράψουμε στο πρόχειρο.

Μετά, διαλέγουμε το επόμενο πλαίσιο κειμένου και πατάμε “Ctrl+V”, για να κάνουμε επικόλληση το κείμενο που αφαιρέσαμε από το προηγούμενο πλαίσιο.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μοιράζουμε το κείμενο σε όλα τα πλαίσια που δημιουργήσαμε.

Πώς ταξινομώ δεδομένα με βάση το χρώμα στο Excel

Σε παλαιότερο QuickSteps είχαμε δει πώς μπορούμε να δημιουργούμε τίτλους ταξινόμησης στο Excel, με τους οποίους μπορούμε να ταξινομούμε δεδομένα ακόμη και με βάση το χρώμα του φόντου που έχουν τα κελιά που τα περιέχουν.

Τώρα, θα δούμε πώς μπορούμε να ταξινομούμε δεδομένα βάσει χρώματος, χωρίς τη δημιουργία ειδικών τίτλων, οι οποίοι ενδεχομένως πιάνουν άσκοπα χώρο. Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε να ταξινομήσουμε.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα” και κάνουμε κλικ στην “Ταξινόμηση”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το μενού κάτω από την “Ταξινόμηση με βάση” και επιλέγουμε αν θέλουμε να ταξινομήσουμε τα δεδομένα βάσει του χρώματος της γραμματοσειράς ή του φόντου του κελιού.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το χρώμα που ταιριάζει στα δεδομένα τα οποία επιθυμούμε να είναι στην κορυφή της στήλης, επιλέγουμε το “Από επάνω”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Το Excel θα ταξινομήσει άμεσα τα δεδομένα που επιλέξαμε, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίσαμε.

QuickSteps#224 - Προσωπικές Πληροφορίες Στα Metadata, Οθόνη Κλειδώματος Windows 11, Μαζική Διαγραφή Tweet

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps