Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ψεύτικα Προφίλ, Στοιχεία Σύνδεσης Windows, Ιστοσελίδες Στο Μενού Στο Δεξί Κλικ
QuickSteps#217 - Ψεύτικα Προφίλ, Στοιχεία Σύνδεσης Windows, Ιστοσελίδες Στο Δεξί Κλικ

Ψεύτικα Προφίλ, Στοιχεία Σύνδεσης Windows, Ιστοσελίδες Στο Μενού Στο Δεξί Κλικ

Αυτή την εβδομάδα, εντοπίζουμε τα στοιχεία σύνδεσης των εφαρμογών και των Windows. Ορίζουμε portable εφαρμογές ως προεπιλεγμένα προγράμματα και προσθέτουμε συντομεύσεις ιστοσελίδων στο μενού στο δεξί κλικ. Χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις του Facebook Messenger και εντοπίζουμε ψεύτικα προφίλ με ένα πρόσθετο για browser. Επεξεργαζόμαστε εικόνες με τα Έγγραφα Google και ενεργοποιούμε την προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο στο Office.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Εντοπισμός στοιχείων σύνδεσης των εφαρμογών και των Windows

Η ExtPassword είναι μία portable εφαρμογή από τη Nirsoft η οποία βοηθάει στον εντοπισμό των στοιχείων σύνδεσης άλλων εφαρμογών και των ίδιων των Windows. Επιπλέον, είναι συμβατή με όλες τις εκδόσεις των Windows από τα XP έως τα 11.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για χρήση σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης ή παλιά αντίγραφα των Windows. Σύμφωνα με το δημιουργό της, μπορούμε να κάνουμε χρήση της εφαρμογής και σε ενεργές εγκαταστάσεις του λειτουργικού συστήματος, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περιορισμένα.

Η εφαρμογή ελέγχει αρχεία καταγραφής κωδικών, την κρυφή μνήμη λογαριασμών των Windows, σχεδόν οποιονδήποτε σύγχρονο browser, και πολλές άλλες πηγές. Με τη βοήθεια της μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία σύνδεσης, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας, κλειδιά ασύρματων δικτύων, και τα λοιπά.

Αρχικά, κατεβάζουμε την ExtPassword από αυτόν τον ιστότοπο, πατώντας “Download ExtPassword!”.

QuickSteps#217 - Ψεύτικα Προφίλ, Στοιχεία Σύνδεσης Windows, Ιστοσελίδες Στο Δεξί Κλικ

Μόλις κατεβάσουμε την εφαρμογή, την τρέχουμε. Αν δούμε το πλαίσιο προστασίας του υπολογιστή, πατάμε τον σύνδεσμο “Περισσότερες πληροφορίες” και κάνουμε κλικ στην “Εκτέλεση”.

Έπειτα, επιλέγουμε το μέσο αποθήκευσης το οποίο περιέχει τα στοιχεία σύνδεσης που μας ενδιαφέρουν και πατάμε “OK”.

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει τον έλεγχο του μέσου αποθήκευσης και μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα εμφανίσει όλα τα στοιχεία σύνδεσης που εντόπισε.

Κάθε καταχώρηση αναφέρει το όνομα του στοιχείου, τον τύπο, την εφαρμογή που το χρησιμοποιεί, το όνομα χρήστη και τον κωδικό, και το φάκελο στον οποίο το εντόπισε.

Ορισμός portable εφαρμογών ως προεπιλεγμένα προγράμματα

Τα Windows επιτρέπουν να ορίζουμε προεπιλεγμένα προγράμματα για το άνοιγμα συγκεκριμένων αρχείων, την εκτέλεση εργασιών, και τα λοιπά. Όμως, υπάρχει ένας περιορισμός, το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει να επιλέγουμε μόνο προγράμματα τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή.

Με τη βοήθεια του Portable Registrator μπορούμε να ορίσουμε ως προεπιλεγμένα προγράμματα ακόμα και portable εφαρμογές. Η χρήση της εφαρμογής δεν απαιτεί την εγκατάσταση της, αλλά πρέπει πάντα να την εκτελούμε με δικαιώματα διαχειριστή.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα και πατάμε το “PortableRegistrator.exe”, για να κατεβάσουμε την εφαρμογή.

Μόλις κατεβάσουμε την εφαρμογή, κάνουμε δεξί κλικ στο “PortableRegistrator.exe” και επιλέγουμε “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.

Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες και εντοπίζουμε το εκτελέσιμο αρχείο “.exe” της εφαρμογής που θέλουμε να ορίσουμε ως προεπιλεγμένη.

Έπειτα, στο “Program Type” επιλέγουμε τον τύπο του προγράμματος.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “REGISTER” για να επιβεβαιώσουμε τον ορισμό της προεπιλεγμένης εφαρμογής.

Τέλος, για να καταργήσουμε τη ρύθμιση κάποιας προεπιλεγμένης εφαρμογής, την επιλέγουμε από το μενού δίπλα στο “Registered Portables” και πατάμε “UNREGISTER”.

Προσθήκη συντόμευσης ιστοσελίδας στο μενού στο δεξί κλικ

Οι σύγχρονοι browser προσφέρουν ποικίλες επιλογές για την άμεση πρόσβαση στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε συχνότερα, όπως ο speed dial και οι σελιδοδείκτες.

Επιπλέον, τα Windows παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας και προσθήκης συντομεύσεων στην Επιφάνεια Εργασίας, με τις οποίες μπορούμε να ανοίγουμε τους σχετικούς ιστότοπους με τον προεπιλεγμένο browser.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε συντομεύσεις για το άνοιγμα ιστοσελίδων στο μενού στο δεξί κλικ. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\text\shell

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Shell”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί σύμφωνα με το όνομα της ιστοσελίδας την οποία θα αφορά η συντόμευση. Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιήσαμε το όνομα “PCSteps”.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Position”. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε μία ακόμα τιμή συμβολοσειράς, την “MUIVerb”.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “Position”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “Bottom”, και πατάμε το “OK”. Ομοίως, αλλάζουμε τα “Δεδομένα τιμής” του “MUIVerb” σε “Άνοιγμα του ΟΝΟΜΑ_ΣΕΛΙΔΑΣ με τον ΟΝΟΜΑ_BROWSER”.

Μόλις ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, κάνουμε δεξί κλικ στο κλειδί που δημιουργήσαμε προηγουμένως, στο παράδειγμα μας είναι ο φάκελος “PCSteps”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “command”.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στην “(Προεπιλογή)”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή, και πατάμε το “OK”.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ_ΦΑΚΕΛΟΥ_ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ_BROWSER URL_ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Στο παράδειγμα μας, δημιουργήσαμε μία συντόμευση για τον Microsoft Edge, η οποία θα ανοίγει τον ιστότοπο του PCSteps. Οπότε, η παραπάνω εντολή πήρε την ακόλουθη μορφή.

C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\msedge.exe pcsteps.gr

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς χρησιμοποιώ τις συντομεύσεις του Facebook Messenger

Η Meta έχει προσθέσει στο Facebook Messenger διάφορες συντομεύσεις οι οποίες επιτρέπουν να στέλνουμε μηνύματα σε ομαδικές συνομιλίες χωρίς την αναπαραγωγή ήχου ή την προβολή ειδοποιήσεων.

Πρόκειται για ένα αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό, διότι κάποια από τα μέλη της συνομιλίας ίσως δεν επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις. Σαφώς μπορούν να απενεργοποιήσουν εντελώς τις ειδοποιήσεις της εφαρμογής, αλλά αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους χρήστες του δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, για να λάβει ειδοποίηση ένα μόνο άτομο από την ομαδική συνομιλία, γράφουμε το “@”, έπειτα συμπληρώνουμε το όνομα του συγκεκριμένου χρήστη, αφήνουμε κενό, και πληκτρολογούμε το μήνυμα μας.

Εάν θέλουμε να λάβουν ειδοποίηση όλοι όσοι συμμετέχουν στη συνομιλία, τότε πληκτρολογούμε “@everyone”, αφήνουμε ένα κενό, και γράφουμε το μήνυμα μας.

Τέλος, για να μην λάβει κανένα μέλος ειδοποίηση, γράφουμε “/silent”, αφήνουμε κενό, και πληκτρολογούμε το μήνυμα μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συντόμευση “/silent” και στο Instagram, αρκεί να αντικαταστήσουμε την πλάγια γραμμή με το “@”.

Πώς εντοπίζω ψεύτικα προφίλ με ένα πρόσθετο για browser

Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ, σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας ως εικόνα προφίλ τη φωτογραφία κάποιου άλλου. Επιπλέον, στο διαδίκτυο υπάρχουν bot τα οποία δημιουργούν δεκάδες ή εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ.

Η V7Labs, μία εταιρεία που ασχολείται με τεχνολογίες απεικόνισης και AI, δημιούργησε ένα πρόσθετο για τον Chrome, το οποίο ονομάζεται Fake Profile Detector και βοηθάει στον εντοπισμό ψεύτικων προφίλ μέσω της εικόνας που χρησιμοποιούν.

Αρχικά, επισκεπτόμαστε αυτήν την ιστοσελίδα και προσθέτουμε το Fake Profile Detector στον browser.

Για να ελέγξουμε την εγκυρότητα κάποιου προφίλ, ανοίγουμε μία σελίδα η οποία περιέχει την εικόνα προφίλ, κάνουμε δεξί κλικ στη φωτογραφία, και πατάμε το “Check fake profile picture”.

Το εργαλείο θα πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους και θα εμφανίσει ένα πλαίσιο το οποίο μας ενημερώνει αν το άτομο στη φωτογραφία είναι υπαρκτό πρόσωπο ή όχι.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το πλαίσιο εμφανίζεται στην Περιοχή ειδοποιήσεων των Windows.

Πώς επεξεργάζομαι εικόνες με τα Έγγραφα Google

Συνήθως, για να επεξεργαστούμε φωτογραφίες, χρησιμοποιούμε ειδικά προγράμματα, όπως το δωρεάν GIMP ή το επί πληρωμή Photoshop. Ωστόσο, η online εφαρμογή Έγγραφα Google διαθέτει ορισμένα εργαλεία που βοηθούν στη βασική επεξεργασία εικόνων.

Αρχικά, επιλέγουμε την εικόνα, πατάμε τις τρεις τελείες, και κάνουμε κλικ στο “Όλες οι επιλογές εικόνας”.

Στη δεξιά μεριά του παραθύρου θα ανοίξει ένα πλαίσιο το οποίο περιέχει όλα τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας, τα οποία παρέχουν τα Έγγραφα Google. Από το “Μέγεθος και περιστροφή” μπορούμε να αλλάξουμε τις διαστάσεις της εικόνας και να την περιστρέψουμε.

Στο μενού “Επαναχρωματισμός” θα βρούμε αρκετά φίλτρα, τα οποία βοηθούν να αλλάξουμε τα χρώματα της εικόνας.

Τέλος, στις “Προσαρμογές” υπάρχουν τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις με τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε τη “Διαφάνεια”, τη “Φωτεινότητα”, και την “Αντίθεση” της εικόνας.

Πώς ενεργοποιώ την προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο στο Office

Το Office προσφέρει τη δυνατότητα προβολής προεπισκοπήσεων σε πραγματικό χρόνο στις συντομεύσεις των αρχείων και στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παρακολουθούμε τις αλλαγές που κάνουμε στα έγγραφα, χωρίς να χρειάζεται να τα ανοίξουμε.

Από προεπιλογή, αυτό το χαρακτηριστικό είναι ανενεργό. Ωστόσο, μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε ιδιαίτερα εύκολα. Αρχικά, ανοίγουμε το Word και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.

Έπειτα, πατάμε στην κατηγορία “Γενικά”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Ενεργοποίηση προεπισκόπησης σε πραγματικό χρόνο”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

QuickSteps#217 - Ψεύτικα Προφίλ, Στοιχεία Σύνδεσης Windows, Ιστοσελίδες Στο Δεξί Κλικ

Ακολουθώντας τα ίδια βήματα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο σε κάθε μία από τις εφαρμογές του Office.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps