Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αυτόματο Κλείδωμα PC, Αδρανοποίηση, Πάχος Γραμμής Εργασιών Windows 11
QuickSteps#206 - Αυτόματο Κλείδωμα PC, Αδρανοποίηση, Πάχος Γραμμής Εργασιών Windows 11

Αυτόματο Κλείδωμα PC, Αδρανοποίηση, Πάχος Γραμμής Εργασιών Windows 11

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε το αυτόματο κλείδωμα του υπολογιστή κατά την απομάκρυνση μας από αυτόν, ρυθμίζουμε την ευαισθησία και την ταχύτητα κύλισης του ποντικιού, προσθέτουμε την αδρανοποίηση στο μενού παροχής ενέργειας, και αλλάζουμε το πάχος της Γραμμής Εργασιών στα Windows 11. Κάνουμε οποιοδήποτε παράθυρο πάντα ορατό (always on top) με το PowerToys, προσθέτουμε περίγραμμα σε φράσεις και παραγράφους με το Word, και αλλάζουμε γραμμή στο κείμενο ενός κελιού με το Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αυτόματο κλείδωμα υπολογιστή όταν απομακρύνομαι στα Windows 11

Τα Windows 11 διαθέτουν ένα εργαλείο δυναμικού κλειδώματος του υπολογιστή, το οποίο επιτρέπει στο λειτουργικό να κλειδώνει αυτόματα το PC όταν απομακρυνόμαστε από αυτό.

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας ένα κινητό. Έπειτα, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows 11 και πηγαίνουμε στο “Bluetooth και συσκευές”.

QuickSteps#206 - Αυτόματο Κλείδωμα PC, Αδρανοποίηση, Πάχος Γραμμής Εργασιών Windows 11

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη συσκευής”.

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο στο οποίο πατάμε “Bluetooth”.

Περιμένουμε έως ότου ο υπολογιστής εντοπίσει το κινητό, το επιλέγουμε από τη λίστα, και κάνουμε κλικ στη “Σύνδεση”.

Όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση, θα δούμε κάτω από το όνομα του κινητού τη λέξη “Συνδεδεμένη”. Πατάμε “Τέλος”, για να κλείσουμε το πλαίσιο.

Εφόσον έχουμε συνδέσει το κινητό στον υπολογιστή, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και πηγαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

Μετά, εντοπίζουμε και πατάμε τις “Επιλογές εισόδου”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην ενότητα “Πρόσθετες ρυθμίσεις”, κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στο “Δυναμικό κλείδωμα”, και επιλέγουμε το κουτάκι “Να επιτρέπεται στα Windows να κλειδώνουν αυτόματα τη συσκευή σας όταν απουσιάζετε”.

Μόλις ενεργοποιήσουμε το δυναμικό κλείδωμα, κάτω από τη ρύθμιση θα δούμε το εικονίδιο του υπολογιστή, ένα εικονίδιο κινητού, και το όνομα του τηλεφώνου που έχουμε συνδέσει στο PC.

Από εδώ και στο εξής, τα Windows 11 θα ελέγχουν την τοποθεσία του κινητού και του υπολογιστή. Av απομακρυνθούμε από το PC, έχοντας το τηλέφωνο μαζί μας, τότε το λειτουργικό σύστημα θα κλειδώσει τον υπολογιστή.

Ρύθμιση ευαισθησίας και ταχύτητας κύλισης του ποντικιού στα Windows 11

Η ταχύτητα με την οποία κινείται ο δείκτης του ποντικιού στην οθόνη και η ταχύτητα κύλισης του περιεχομένου σε οποιοδήποτε παράθυρο, επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο χρήσης του υπολογιστή, καθώς και την παραγωγικότητα μας.

Ωστόσο, στα Windows 11 μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του ποντικιού, η οποία έχει άμεση σχέση με την ταχύτητα κίνησης του δείκτη, καθώς και την ταχύτητα κύλισης.

Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο “Bluetooth και συσκευές”.

Έπειτα, εντοπίζουμε το “Ποντίκι” και πατάμε το βέλος στη δεξιά μεριά.

Στην κορυφή μπορούμε να επιλέξουμε ποιο από τα δύο κουμπιά του ποντικιού θα λειτουργεί ως “αριστερό κλικ”. Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους χρησιμοποιούν το ποντίκι με το αριστερό χέρι.

Ακριβώς από κάτω, υπάρχει ένας slider με τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του ποντικιού, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα κινείται ο δείκτης στην οθόνη.

Στη συνέχεια, υπάρχει η ενότητα “Κύλιση” που επιτρέπει να διαλέξουμε αν κάθε στροφή της ροδέλας του ποντικιού θα μετακινεί το περιεχόμενο του εκάστοτε παραθύρου “Πολλές γραμμές κάθε φορά” ή “Μία οθόνη κάθε φορά”. Η πρώτη επιλογή προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.

Στην ίδια ενότητα, υπάρχει ένας slider με τον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε κατά πόσες γραμμές θα μετακινεί το περιεχόμενο μία στροφή της ροδέλας. Αυτός ο slider είναι ενεργός μόνο εάν στο ρολάρισμα διαλέξουμε τις “Πολλές γραμμές κάθε φορά”.

Πώς κάνω ένα παράθυρο πάντα ορατό (always on top) με το PowerToys

Αρκετές φορές χρειάζεται να διατηρούμε ένα παράθυρο πάντα ορατό (always on top). Ωστόσο, τα Windows δεν μας παρέχουν κάποιον τρόπο για να πετύχουμε κάτι τέτοιο μέσα από το λειτουργικό σύστημα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να κρατάμε ένα παράθυρο στην κορυφή, με τη βοήθεια ενός εργαλείου του PowerToys, που μας προσφέρει και τα Snap Layouts, μία από τις καλύτερες δυνατότητες των Windows 11 στα Windows 10.

FEATURED-Πώς-Κάνω-Τα-Windows-10-Να-Μοιάζουν-Με-Τα-Νέα-Windows-11-Β2
Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11

Πολλοί υπολογιστές δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Microsoft για τα νέα Windows 11. Παρότι μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε σε μη συμβατό PC με την μέθοδο…

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από αυτήν την ιστοσελίδα, κάνοντας κλικ στο αρχείο της νεότερης διαθέσιμης έκδοσης. Στο παράδειγμα μας είναι το “PowerToysSetup-0.53.1-x64.exe”.

Έπειτα, εγκαθιστούμε την εφαρμογή, την τρέχουμε, και πατάμε το “Always On Top”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Enable Always On Top”.

Από εδώ και στο εξής, μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε εφαρμογή να είναι πάντα ορατή πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+Ctrl+T”. Με την ίδια συντόμευση απενεργοποιούμε το “Always On Top” για το επιλεγμένο παράθυρο.

Όσες εφαρμογές ή παράθυρα είναι “Always On Top”, ξεχωρίζουν διότι έχουν ένα μπλε περίγραμμα.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τη συντόμευση για το “Always On Top”, καθώς και το χρώμα και το πάχος του περιγράμματος.

Πώς προσθέτω την αδρανοποίηση στο μενού παροχής ενέργειας των Windows 11

Το μενού παροχής ενέργειας είναι αυτό που εμφανίζεται όταν πατήσουμε το κουμπί της απενεργοποίησης, στο μενού Έναρξη.

Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω εικόνα, η επιλογή της αδρανοποίησης δεν είναι διαθέσιμη. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλουμε, μπορούμε να την προσθέτουμε.

Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, στο πλαίσιο αναζήτησης πληκτρολογούμε “Επιλογές παροχής ενέργειας” και κάνουμε κλικ στο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, πατάμε τον σύνδεσμο “Επιλογή ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας”.

Μετά, κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή των ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή”.

Τέλος, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Αδρανοποίηση” και πατάμε “Αποθήκευση αλλαγών”.

Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, πλέον το μενού παροχής ενέργειας περιέχει και την “Αδρανοποίηση”.

Πώς αλλάζω το πάχος της Γραμμής Εργασιών στα Windows 11

Η Γραμμή Εργασιών είναι ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά των Windows. Παρέχει πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες και στοιχεία του λειτουργικού, και βοηθά να εκτελούμε αρκετές εργασίες πιο γρήγορα.

Ωστόσο, η Microsoft άλλαξε αρκετά τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής Εργασιών στα Windows 11.

Πλέον, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το πάχος της, ώστε να χωρούν περισσότερες συντομεύσεις, ούτε υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μικρών εικονιδίων. Εκτός αν χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό τρίτο εργαλείο που μας το κάνει αυτόματα.

Featured Windows 11 Tips Χρήσιμες Κρυφές Ρυθμίσεις & Κόλπα, Επαναφορά Λειτουργιών Windows 10
Windows 11 Tips: Κρυφές Ρυθμίσεις & Κόλπα, Πώς Επαναφέρω Λειτουργίες Των Windows 10

Όσοι από εμάς κάναμε αναβάθμιση στα Windows 11, γνωρίζουμε ήδη τις νέες δυνατότητες και βελτιώσεις του λειτουργικού συστήματος. Σε μεγάλο βαθμό έχουν διατηρήσει πολλά χαρακτηριστικά…

Παρ' όλα αυτά, με την αλλαγή μιας τιμής του Μητρώου των Windows, μπορούμε και μόνοι μας να αλλάξουμε το πάχος της Γραμμής Εργασιών και κατ' επέκταση το μέγεθος των εικονιδίων.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “TaskbarSi”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “TaskbarSi”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “0”, “1”, ή “2”, ανάλογα με το πάχος που επιθυμούμε να έχει η Γραμμή Εργασιών, και πατάμε το “OK”.

Το “0” ρυθμίζει το πάχος στα 32 pixel, το “1” στα 48 pixel, και το “2” στα 72 pixel.

QuickSteps#206 - Αυτόματο Κλείδωμα PC, Αδρανοποίηση, Πάχος Γραμμής Εργασιών Windows 11

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς προσθέτω περίγραμμα σε φράσεις και παραγράφους με το Word

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τονίσουμε ένα κομμάτι κειμένου στα έγγραφα μας. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τον τύπο του κειμένου που θέλουμε να τονίσουμε.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς προσθέτουμε περίγραμμα σε φράσεις ή παραγράφους. Μία μέθοδο που συνήθως εφαρμόζουμε σε αναφορές, επεξηγήσεις, παραθέσεις, και τα λοιπά.

Προσθήκη περιγράμματος σε μία φράση

Για να προσθέσουμε περίγραμμα σε μία μόνο φράση, αφήνουμε μία κενή γραμμή πάνω και κάτω από το κείμενο και επιλέγουμε τη φράση.

Έπειτα, από την “Κεντρική” καρτέλα κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στα “Περιγράμματα” και διαλέγουμε το “Περιγράμματα και σκίαση”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε ως “Ρύθμιση” το “Πλαίσιο”, το “Στυλ”, το “Χρώμα”, και το “Πλάτος” της γραμμής του περιγράμματος, στο “Εφαρμογή σε” διαλέγουμε το “Σε κείμενο”, και πατάμε “OK”.

Το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει με αυτό που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.

Προσθήκη περιγράμματος σε ολόκληρη παράγραφο ή τμήμα κειμένου

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε περίγραμμα σε ολόκληρες παραγράφους ή τμήματα κειμένου. Επιλέγουμε το κείμενο που μας ενδιαφέρει, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα, και από τα περιγράμματα διαλέγουμε τα “Εξωτερικά περιγράμματα”.

Για να επεξεργαστούμε το “Στυλ”, το “Χρώμα”, και το “Πλάτος” της γραμμής, ανοίγουμε τα “Περιγράμματα και σκίαση” από το μενού “Περιγράμματα” στην “Κεντρική” καρτέλα.

Αφαίρεση περιγράμματος

Σε κάθε περίπτωση, αν επιθυμούμε να αφαιρέσουμε το περίγραμμα από μία φράση ή παράγραφο, επιλέγουμε το κείμενο και από τα “Περιγράμματα” στην “Κεντρική” καρτέλα διαλέγουμε το “Χωρίς περιγράμματα”.

Πώς αλλάζω γραμμή στο κείμενο ενός κελιού στο Excel

Το Excel είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας και παρουσίασης δεδομένων. Ως εκ τούτου, συνήθως, δεν χρησιμοποιούμε μεγάλης έκτασης κείμενα στα κελιά των εγγράφων που δημιουργούμε.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να χωρίσουμε ακόμα και κείμενο δύο λέξεων σε δύο γραμμές, ώστε το πλάτος μιας στήλης να παραμείνει μικρό.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να αλλάξουμε γραμμή τόσο με τη χρήση συντόμευσης, όσο και με τη βοήθεια μιας ρύθμισης που παρέχει το πρόγραμμα.

Αρχικά, μπορούμε να αλλάξουμε γραμμή στο κείμενο ενός κελιού, καθώς το πληκτρολογούμε, πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Alt+Enter”.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε γραμμή στο κείμενο οποιουδήποτε κελιού, είτε γράφουμε το κείμενο εκείνη τη στιγμή, είτε το έχουμε γράψει ήδη, είναι με τη χρήση της αναδίπλωσης κειμένου.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, διαλέγουμε το κελί ή τα κελιά που περιέχουν το κείμενο, πατάμε την “Κεντρική” καρτέλα, και από τη “Στοίχιση” διαλέγουμε την “Αναδίπλωση κειμένου”.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το πλάτος των στηλών, ώστε το κείμενο να αλλάζει γραμμή στο σωστό σημείο.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στα σχόλια και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps