Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει τα χάλια του, και κάθε χρονιά γίνεται χειρότερο. Όμως, με μία σύγχρονη τηλεόραση μπορούμε να δούμε ταινίες και σειρές από το PC σε πολύ περισσότερες ίντσες από οποιοδήποτε monitor. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα μοντέλα σε κάθε κατηγορία τιμής, και θα εξηγήσουμε τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά τηλεόρασης, και ειδικά με το επερχόμενο πρωτόκολλο DVB-T2.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Θέλεις επιστροφή χρημάτων σε όποια τηλεόραση αγοράσεις?

Για επιστροφή χρημάτων σε μετρητά από τα μεγαλύτερα e-shop στην Ελλάδα, για τεχνολογικές αγορές και όχι μόνο, μπορείς να κάνεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο Pigogo. Η επιστροφή ισχύει για κάθε μέθοδο πληρωμής, ακόμα και με αντικαταβολή.

Δείτε τους οδηγούς αγοράς του PCsteps

Ένας οδηγός που ακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Ο οδηγός για την αγορά τηλεόρασης του PCsteps παραμένει πάντοτε επίκαιρος. Θα τον ανανεώνουμε κάθε μήνα, την 2η Παρασκευή, από 7 έως 14 του μηνός.

Αγορά Τηλεόρασης μ

Με αυτόν τον τρόπο, θα ενημερώνεστε τακτικά όσον αφορά τις αλλαγές των τιμών στην αγορά, για τυχόν μοντέλα που έχουν εξαντληθεί, αλλά και τα νέα και βελτιωμένα μοντέλα σε κάθε κατηγορία.

Η αγορά τηλεόρασης από τα καταστήματα

Στους περισσότερους οδηγούς αγοράς του PCsteps, όπως ο οδηγός αγοράς laptop και ο οδηγός αγοράς tablet, δημοσιεύουμε προτάσεις από πολλαπλές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Για τη δική σας ευκολία, αλλά και για την καλύτερη διαθεσιμότητα των προϊόντων, στον οδηγό περιλαμβάνουμε προτάσεις για την αγορά τηλεόρασης από το e-shop.gr, το mediamarkt.gr, και το public.gr.

Ο βασικός λόγος, εκτός από την εκτεταμένη ποικιλία, την αυξημένη διαθεσιμότητα, και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως σε πολλά από τα παραπάνω καταστήματα θα βρούμε στημένες δεκάδες τηλεοράσεις σε λειτουργία.

Καλώς ή κακώς, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων μπορούν να προσδιορίσουν την ποιότητα της εικόνας μόνο μέχρι έναν βαθμό. Είναι λοιπόν σημαντικό το να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε λειτουργία το μοντέλο που θα αγοράσουμε.

Αν κατοικούμε κοντά σε ένα από τα δεκάδες προαναφερθέντα καταστήματα ανά την Ελλάδα, μια επίσκεψη στην έκθεση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αγορά τηλεόρασης με την καλύτερη εικόνα για τις ανάγκες μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά τηλεόρασης

Μέχρι και τη δεκαετία του '90, τα πράγματα ήταν απλά. Η βασική επιλογή που είχαμε για την αγορά τηλεόρασης CRT ήταν οι ίντσες. Και οι επιλογές ήταν αρκετά περιορισμένες, με τα μοντέλα 32 ιντσών να είναι τα πιο δημοφιλή.

screen-shot-2016-09-22-at-00-38-51

Σήμερα, εκτός από το μέγεθος, πρέπει να επιλέξουμε και τεχνολογία τηλεόρασης (LED, OLED). Ταυτόχρονα, τεχνολογίες που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν “καινούριες”, όπως οι Plasma, πλέον είναι ανύπαρκτες στην αγορά.

Πέρα από την τεχνολογία, πρέπει στην αγορά τηλεόρασης να λάβουμε υπ' όψιν την ανάλυση (HD Ready, Full HD, UHD, 4K). Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε και αν μας ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά όπως το να είναι Smart TV.

Η σημασία κάποιων χαρακτηριστικών, όπως τα Hz, έχει αλλάξει άρδην από τις τηλεοράσεις CRT στην αγορά τηλεόρασης σύγχρονης γενιάς. Ισχυρισμοί για 400Hz και 800Hz, εκτός από αναληθείς και παραπλανητικοί, επηρεάζουν διαφορετικά την ποιότητα της εικόνας.

screen-shot-2016-09-22-at-00-41-06

Για το λόγο αυτό, μετά την παρουσίαση των μοντέλων, θα αναλύσουμε τι ισχύει με τις τεχνολογίες για την αγορά τηλεόρασης σήμερα, τι πρέπει να προσέχουμε, και τι πρέπει να αγνοούμε, ώστε να βρούμε την τηλεόραση που πραγματικά μας ταιριάζει.

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το κομμάτι του οδηγού πριν να δείτε τα διαθέσιμα μοντέλα, για να είστε καλύτερα ενημερωμένοι, αρκεί να κάνετε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα “Οι βασικές τεχνολογίες στην αγορά τηλεόρασης”.

Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο με τις μεγάλες απάτες του marketing από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η αγορά τηλεόρασης για χρήση σαν monitor υπολογιστή, δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

Tο επερχόμενο πρότυπο DVB-T2 (H.265 HEVC)

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο σχέδιο κατάρτισης του οδικού χάρτη της νέας τεχνολογίας, και θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος για την ομαλή μετάβαση.

Ένα θέμα με την αλλαγή είναι πως οι παλαιότεροι ψηφιακοί τηλεοπτικοί δέκτες DVB-T πλέον δεν είναι συμβατοί με το DVB-T2. Είναι λοιπόν σημαντικό στην αγορά τηλεόρασης να υποστηρίζει το DVB-T2, εφόσον φυσικά μας ενδιαφέρει το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Αποκωδικοποίηση DVB-T2
Τι Είναι η Αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο Τηλεοπτικό Σήμα

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο…

Στη χώρα μας, οι πωλήσεις τηλεοράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2 έχουν ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά από τον Ιανουάριο του 2014.

Ωστόσο, τα καταστήματα ενώ αναφέρουν σε κάποιες τηλεοράσεις ότι διαθέτουν ψηφιακό δέκτη DVB-T2 MPEG4, δεν διευκρινίζουν αν αφορά DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC.

Ως εκ τούτου, σε κάθε TV του οδηγού που υποστηρίζει το νέο πρότυπο θα συμπεριλαμβάνουμε δίπλα την ένδειξη DVB-T2 που αναφέρει το κατάστημα.

Όμως, θα πρέπει πριν την αγορά να τους ρωτήσετε αν πρόκειται για αποκωδικοποιητή DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC, και όχι μόνο MPEG-2, MPEG-4/AVC/H.264. Για να μην βρεθείτε αργότερα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αγορά τηλεόρασης 24 – 28 ιντσών

Κάποτε ήμασταν ικανοποιημένοι με μια τηλεόραση CRT 21 ιντσών στο σαλόνι.

Σήμερα, οι τηλεοράσεις μέχρι και τις 28 ίντσες συνήθως είναι οι δεύτερες τηλεοράσεις, για το υπνοδωμάτιο, την κουζίνα, ένα εφηβικό δωμάτιο, ή ένα φοιτητικό διαμέρισμα.

Δεν θα βρούμε πολλές επιλογές στην κατηγορία, και οι τιμές γενικά κυμαίνονται κάτω από τα 200 ευρώ. Επίσης, δεν θα βρούμε Smart TVs. Πλην μερικών εξαιρέσεων, τα περισσότερα μοντέλα που παρουσιάζουμε υποστηρίζουν DVB-T2 με H.265 HEVC.

24” TV F&U €139,00 ή 12 άτοκες, HD READY

Τηλεόραση F&U LED 24″ HD Ready FL24114

Αγορά Τηλεόρασης 33ς

Αν το δωμάτιο που θα βάλουμε την τηλεόραση είναι μικρό, ή είμαστε φοιτητές και ψάχνουμε μία λύση για περιορισμένο χώρο, αυτό το οικονομικό μοντέλο της F&U θα μας καλύψει πλήρως. Σύμφωνα με το κατάστημα, διαθέτει 3 θύρες HDMI και μια USB.

24” HORIZON €149,90 LED HD READY, Smart TV

TV HORIZON 24HL6131H/B 24” LED HD READY SMART

Το συγκεκριμένο μοντέλο της HORIZON είναι Smart TV σύμφωνα με την περιγραφή, και έρχεται με δύο HDMI θύρες και μία USB. Διαθέτει DVB-T2 και πρέπει να ρωτήσουμε αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265.

24” Arielli €159,00 ή 12 άτοκες, HD READY, Smart TV

Τηλεόραση Arielli DLED 24″ HD Ready 24N30HV

Αγορά Τηλεόρασης 59φ

Η DLED τηλεόραση της Arielli στις 24 ίντσες είναι Smart TV. Eχει ανάλυση 1366×768 και διαθέτει θύρα USB και τρεις θύρες HDMI. Aναφέρουν την υποστήριξη DVB-T2 (H.265).

24” PHILIPS €169,90 FHD

TV PHILIPS 24PFT5505/05 24” LED FULL HD

Αγορά Τηλεόρασης 59φα

Η τηλεόραση της PHILIPS έρχεται με πάνελ LED, και ανάλυση εικόνας Full HD 1920×1080 pixels.

Σε αυτήν την κατηγορία, οι τηλεοράσεις στις 24 ίντσες με ανάλυση FHD καλό είναι να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 1.5 μέτρων από το σημείο που καθόμαστε.

Επίσης, δεν είναι Smart TV, αλλά μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με ένα TV Box.

24” TV LG €189,00 ή 12 άτοκες, Μόνιτορ 2 σε 1

Mtv Lg 24tl510v-pz Hd

Σύμφωνα με το κατάστημα, η τηλεόραση 24″ HD της LG είναι ιδανική και ως μόνιτορ. Μπορούμε να τη συνδέσουμε με τον υπολογιστή μας μέσω της θύρας HDMI.

24” LG HD €209,00 ή 12 άτοκες, Smart TV

Monitor TV LG 24″ Smart HD Ready 24TN510S-WZ

Αγορά Τηλεόρασης 53Λα

Η Smart TV της LG έρχεται στις 24″ με HD ανάλυση. Είναι και μόνιτορ και τρέχει το webOS 4.0. Δεν διευκρινίζουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

28” Monitor TV LG €229,00 ή 12 άτοκες

MTV LG 28TN515V-PZ HD

Η τηλεόραση της LG είναι μια καλή αγορά τηλεόρασης καθώς με τις 28 ίντσες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιτορ. Διαθέτει λειτουργία gaming και μπορούμε να τη συνδέσουμε με τον υπολογιστή μας μέσω της θύρας HDMI.

Αγορά τηλεόρασης 32 ιντσών

Για πολλούς από εμάς, 32 ίντσες ήταν η διάσταση της τελευταίας τηλεόρασης CRT που είχαμε.

Από αυτό το μέγεθος και πάνω, η ανάλυση HD-Ready ίσως είναι ανεπαρκής. Με εξαίρεση τα πολύ οικονομικά μοντέλα, κάτω των 250 ευρώ, δεν αξίζει να δώσει κανείς 300 ή και 400 ευρώ για την αγορά τηλεόρασης, και να μην μπορεί καν να δει ταινίες 1080p στην πλήρη τους ποιότητα.

€149,00 ή 12 άτοκες, Arielli HD Ready

Τηλεόραση Arielli DLED 32″ HD Ready 32N30HC

Η οικονομική TV στις 32 ίντσες έρχεται με τρεις θύρες HDMI και μια θύρα USB. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265 και η TV είναι HD Ready ανάλυσης 1366×768.

Επίσης, δεν είναι Smart TV, αλλά μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με ένα TV Box.

€178,89 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U HD, Smart TV

F&U FLS32226 Smart LED TV 32″

Αγορά Τηλεόρασης 59φαα

Η Smart TV της F&U έρχεται με υποστήριξη της εφαρμογής NETFLIX και λειτουργία MIRACAST. Η τηλεόραση είναι PVR-Ready και προσφέρει ασύρματη σύνδεση στο οικιακό δίκτυο μέσω Wi-Fi.

€199,00 PHILIPS LED HD READY

TV PHILIPS 32PHS5505/12 32” LED HD

Αγορά Τηλεόρασης 59φαααα

Η τηλεόραση της PHILIPS διαθέτει θύρα USB και δύο θύρες HDMI. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265) και πρέπει να το ρωτήσουμε.

€213,90 HORIZON SMART TV

TV HORIZON 24HL6100H/B 24” LED HD READY BLACK

Το συγκεκριμένο μοντέλο της HORIZON είναι Smart TV και έχει ανάλυση 1366×768 pixels. Έρχεται με δύο HDMI θύρες και μία USB. Σύμφωνα με την περιγραφή, διαθέτει DVB-T2 και πρέπει να ρωτήσουμε αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265.

€219,00 ή 12 άτοκες δόσεις, Hitachi HD Android TV

Τηλεόραση 32″ Hitachi 32HAE2250 HD Android

Η τηλεόραση 32″ της Hitachi είναι Android TV και HD Ready ανάλυσης 1366×768. Υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λ.π, και λειτουργία USB Media Player. Δεν αναφέρουν την υποστήριξη DVB-T2 H.265.

€229,00 Xiaomi HD, Android TV

XIAOMI Mi TV PI 32″

Αγορά Τηλεόρασης 53Λαaαα

Η Android TV της Xiaomi είναι στις 32 ίντσες, και διαθέτει δύο θύρες USB και τρεις HDMI. Διαθέτει 1 x LAN Ethernet, 3 x HDMI, 2 x USB, 1 x AV in, και υποδοχή ακουστικών 3,5 mm. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

€239,00 ή 12 άτοκες δόσεις, LG HD READY

Τηλεόραση LG LED 32″ HD Ready 32LM637BPLA

Αγορά Τηλεόρασης 59φααα

Η LG στις 32” είναι HD Ready ανάλυσης 1366×768. Έρχεται με 2xUSB 2.0 και 3xHDMI 1.4. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265.

€299,00 ή 12 άτοκες δόσεις, Samsung FHD Smart TV

Τηλεόραση Samsung LED 32″ FHD UE32T5302C

Η Smart TV της Samsung στις 32″ έρχεται με ανάλυση Full HD και γρήγορο και έξυπνο λειτουργικό σύστημα για γρήγορη πλοήγηση. Υποστηρίζει HDR, δύο θύρες HDMI, και μια USB.

Αγορά τηλεόρασης 40 – 43 ιντσών

Η κατηγορία των 40 ιντσών ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σημασία στην αγορά τηλεόρασης.

Για τις τηλεοράσεις CRT ήταν το άνω όριο. Ήταν αδύνατον να δημιουργηθούν οθόνες μεγαλύτερης διάστασης από 40″. Αυτό ίσχυε επειδή η λυχνία κενού, στην οποία βασίζονται οι CRT, θα κατέρρεε από την ατμοσφαιρική πίεση σε μεγαλύτερη διάσταση.

Για ένα σύντομο διάστημα οι 40 ίντσες ήταν επίσης το όριο για τις οθόνες LCD. Παρότι ήταν τεχνικά δυνατόν να κατασκευαστούν μεγαλύτερες οθόνες, το κόστος κατασκευής αυξανόταν κατακόρυφα.

Οι 40-43 ίντσες είναι η διάσταση που είχε συνδεθεί στο παρελθόν περισσότερο με τις οθόνες Plasma, καθώς σπανίως βλέπαμε μικρότερα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας.

Πλέον είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής διάσταση για αγορά τηλεόρασης LED. Μπορούμε, μάλιστα, να βρούμε μοντέλα σε αυτή τη διάσταση με κόστος κάτω από 200 ευρώ. Το Full HD πλέον είναι στάνταρ, ενώ θα βρούμε και αρκετά μοντέλα UHD.

40” €239,00 ή 12 άτοκες δόσεις, ARIELLI FHD, Smart TV Linux

ARIELLI 40N30FV Full HD Smart TV

Αγορά Τηλεόρασης 55μναααααaααα

H TV της ARIELLI είναι FHD στις 40 ίντσες. Έρχεται με τρεις HDMI θύρες και δύο USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας από συσκευές USB. Επίσης, σύμφωνα με το κατάστημα, έρχεται με λειτουργικό σύστημα Linux.

40″ €249,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U FHD Android TV

LED TV F&U FLA40130H FHD SMART

Αγορά Τηλεόρασης 33τ

Η FHD Android TV της F&U έρχεται με πλήρη υποστήριξη HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Παράλληλα, υποστηρίζει την εφαρμογή NETFLIX και τη λειτουργία MIRACAST.

Διαθέτει δυνατότητα PVR για να καταγράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα σε USB stick ή σκληρό δίσκο.

43″ €299,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U UHD Android TV

Fandu Fla43130uh 4k Ultra Hd Android Tv

Αγορά Τηλεόρασης 59φααααα

Η UHD Android TV της F&U είναι μια οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 43 ίντσες. Έρχεται με πλήρη υποστήριξη HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Παράλληλα, υποστηρίζει την εφαρμογή NETFLIX και τη λειτουργία MIRACAST.

Διαθέτει δυνατότητα PVR για να καταγράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα σε USB stick ή σκληρό δίσκο.

40” €319,00 ή 12 άτοκες δόσεις, Hisense FHD, Smart TV

Τηλεόραση Hisense DLED 40″ FHD 40A5600F

Αγορά Τηλεόρασης 33ςα

H DLED TV της Hisense είναι FHD στις 40 ίντσες. Έρχεται με δύο HDMI θύρες και δύο USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας από συσκευές USB. Επίσης, σύμφωνα με το κατάστημα είναι Smart TV.

43″ €339,00 ή 24 άτοκες δόσεις, UHD Hisense, HDR10+, Smart TV

Τηλεόραση Hisense 43″ ULED 4K UHD SMART 43A7100F

Το συγκεκριμένο μοντέλο της Hisense έρχεται με επεξεργαστή VIDAA U 3.0 AI και HDR10+. Διαθέτει DLED πάνελ ανάλυσης 3840×2160 pixels, καθώς και UHD AI Upscaler.

43″ €379,00 ή 36 άτοκες δόσεις, Xiaomi UHD – Android TV

Τηλεόραση Xiaomi Mi DLED 43″ 4K P143EU

Πρόκειται για ένα από τα νέα smart μοντέλα της Xiaomi στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, η τιμή της έπεσε αρκετά από τον προηγούμενο μήνα.

H Mi TV τρέχει το Android 9.0 και διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή ο οποίος αναβαθμίζει την αντίθεση, το χρώμα, και την ευκρίνεια.

43″ €389,00 ή 36 άτοκες δόσεις, UHD LG, Smart TV

Τηλεόραση LG 43″ Smart LED 4K UHD 43UP75006

Η Smart LG 43″ εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα εικόνας UHD. Έρχεται με ThinQ AI, smart λειτουργίες μέσω Internet, και είναι εξοπλισμένη με έναν γρήγορο τετραπύρηνο επεξεργαστή, ο οποίος εξαλείφει τον θόρυβο και δημιουργεί δυναμικότερα χρώματα και αντίθεση.

43″ €399,00 ή 24 άτοκες δόσεις, UHD Samsung, Smart TV

SAMSUNG UE43AU7172 UHD 4K SMART

Σε τιμή κάτω από τα 400 ευρώ, θα βρούμε μία νέα Smart Samsung UHD. Όπως είναι φυσικό, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

Το κατάστημα δεν αναφέρει αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

43″ €419,00 ή 36 άτοκες δόσεις, FHD Sony

Τηλεόραση Sony LED 43″ FHD KDL-43WF665

Το κομψό μοντέλο της SONY είναι FHD Smart TV 43 ιντσών, παρέχοντας πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές. Έχει πιστοποίηση από το Netflix (Netflix Recommended TV) και είναι ιδανική για PlayStation. Επίσης, υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

43″ €419,00 ή 24 άτοκες δόσεις, UHD Samsung, Smart TV, DVB-T2 (H.265)

SAMSUNG UE43AU7172 UHD 4K SMART

Αγορά Τηλεόρασης 33ςαα

Σε τιμή κοντά στα 400 ευρώ, θα βρούμε μία πολύ νέα Smart Samsung UHD. Όπως είναι φυσικό, εκτός από το HDR10+, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

Το κατάστημα αναφέρει ότι υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

43” €439,00 ή 24 άτοκες δόσεις, SAMSUNG UHD SMART TV

Samsung Ue43au8072 Uhd 4k Smart

Η τηλεόραση της SAMSUNG διαθέτει ένα εξαιρετικά λεπτό προφίλ και ισχυρό επεξεργαστή που διασφαλίζει την επίτευξη έως και ανάλυσης 4K για το περιεχόμενο. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

43″ €459,00 UHD PHILIPS Smart TV

TV PHILIPS 43PUS7906/12 43” LED 4K ULTRA HD

Πρόκειται για μία Ultra HD οθόνη της Philips με το εντυπωσιακό Ambilight. Έρχεται με Smart εφαρμογές και υποστηρίζει HDR10+/Dolby Vision, Netflix, YouTube, Amazon Prime, HbbTV, Teletext, Google Assistant, κ.α.

43″ €549,00 ή 36 άτοκες δόσεις, QLED SAMSUNG UHD, DVB-T2 (H.265)

SAMSUNG QE43Q60AAUXXH

Αγορά Τηλεόρασης 33ςααα

Η Ultra HD Smart TV 43″ της Samsung είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης, καθώς πρόκειται για TV με τεχνολογία QLED η οποία προσφέρει καθαρή εικόνα και το απόλυτο μαύρο.

Επιπλέον, χάρις στο FreeSync, μειώνεται το input lag, προσφέροντάς και μία ταχύτατη εμπειρία gaming σε πραγματικό χρόνο.

43″ €699,00 ή 36 άτοκες δόσεις, UHD Sony, Android TV

SONY 43″ Android TV Smart 4K UHD KD43X80JAEP

Το μοντέλο της SONY είναι UHD Android TV 43 ιντσών. Έχει πιστοποίηση από το Netflix (Netflix Recommended TV) και είναι ιδανική για PlayStation.

Διαθέτει την τεχνολογία Object-based HDR remaster, όπου το χρώμα κάθε μεμονωμένου αντικειμένου στην οθόνη αναλύεται και η αντίθεση προσαρμόζεται, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες τηλεοράσεις αυτής της κατηγορίας.

Αγορά τηλεόρασης 48 – 50 ιντσών

Οι τηλεοράσεις σε αυτήν την κατηγορία κυμαίνονται σε παρόμοιες τιμές με τα μοντέλα των 43ων ιντσών, παρέχοντας όμως μέχρι και επτά ίντσες μεγαλύτερη διαγώνιο.

Αν έχουμε μεγάλο σαλόνι, ή απλά μας αρέσουν οι μεγάλες οθόνες, δεν θα χρειαστεί να “ξηλωθούμε” για την αγορά τηλεόρασης σε αυτές τις διαστάσεις.

50″ €299,00 ή 12 άτοκες, Kydos UHD Smart TV

Τηλεόραση Kydos LED 50″ 4K K50WU22SD00

Η Kydos είναι η πιο οικονομική UHD Smart TV 50″ της αγοράς. Διαθέτει πληθώρα smart χαρακτηριστικών όπως πρόσβαση σε ποικιλία εφαρμογών και πλοήγηση στο διαδίκτυο και πρόσβαση στα NETFLIX, YouTube, και Amazon.

50″ €329,00 UHD HORIZON, Smart TV

TV HORIZON 50HL7530U/B 50” LED 4K ULTRA HD SMART

Η Smart TV της HORIZON έρχεται με ανάλυση UHD, 3 θύρες HDMI, δύο USB, και Wi-Fi. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

50″ €359,00 ή 24 άτοκες δόσεις, F&U UHD DVB-T2 (H.265), Android TV

F&U FLA50130UH 4K ULTRA HD

Αγορά Τηλεόρασης 53Λμαaαααααα

Η Android TV της F&U στις 50 ίντσες προσφέρει Ultra HD ανάλυση 3840×2160 pixels, με υποστήριξη στο DVB-T2 (H.265).

Πρόκειται για Android TV 9.0 με υποστήριξη Google Assistant, NETFLIX 4K, και όλα τα καλούδια, όπως DLNA, Miracast / Screen Mirroring, και άλλα.

50″ €359,00 ή 24 άτοκες δόσεις, HITACHI UHD Smart TV, DVB-T2 (H.265)

LED TV HITACHI 50HK5600 4K SMART

Αγορά Τηλεόρασης 33ςαααα

Η Hitachi 50HK5600 είναι μία από τις πιο οικονομικές UHD Smart TV στις 50 ίντσες. Υποστηρίζει και το DVB-T2 (H.265). Διαθέτει λειτουργία smarTVue Centre App, η οποία μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το περιεχόμενο της φορητής συσκευής μας στην τηλεόραση.

50″ €439,00 UHD PHILIPS Smart TV

TV PHILIPS 50PUS7505/12 50” LED 4K UHD SMART WIFI

Η smart TV της PHILIPS αποτελεί το νέο πρότυπο σχεδίασης και ποιότητας για τις τηλεοράσεις της ολλανδικής εταιρείας. Διαθέτει όλες τις τεχνολογίες για να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Αναφέρουν ότι υποστηρίζει σκέτο DVB-T2 και όχι το DVB-T2 (H.265).

50″ €499,00 ή 24 άτοκες δόσεις, UHD Samsung, Smart TV, DVB-T2 (H.265)

SAMSUNG UE50AU7172 UHD 4K SMART

Αγορά Τηλεόρασης 53Λμαaααααααα

Σε τιμή λίγο πιο πάνω από τα 500 ευρώ, θα βρούμε μία νέα Smart Samsung UHD. Όπως είναι φυσικό, εκτός από το HDR, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

Το κατάστημα αναφέρει ότι υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

50″ €548,90 UHD SAMSUNG Smart TV

TV SAMSUNG UE50AU8072UXXH 50” LED 4K ULTRA HD

Το UHD μοντέλο της Samsung στις 50” διαθέτει όλες τις Smart λειτουργίες της εταιρείας και υποστηρίζει HDR 10+. Επίσης, ενσωματώνει την τεχνολογία Touch View με την οποία τηλεόραση ανιχνεύει αμέσως το smartphone και αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο του.

Αναφέρουν ότι υποστηρίζει το DVB-T2 (H.264) και όχι το DVB-T2 (H.265).

50″ €549,00 ή 36 άτοκες, UHD LG NanoCell, Smart TV

Τηλεόραση LG NanoCell 50″ 4K 50NANO756PR

Το UHD μοντέλο της LG στις 50” είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία ThinQ AI και διαθέτει όλες τις Smart λειτουργίες της εταιρείας. Αναφέρουν ότι υποστηρίζει σκέτο το DVB-T2.

50″ €699,00 ή 36 άτοκες δόσεις, QLED SAMSUNG UHD

TV SAMSUNG QE50Q60AAUXXH 50” QLED 4K ULTRA HD

Αγορά Τηλεόρασης 33ςααααα

Η Ultra HD Smart TV 50″ της Samsung έρχεται με τεχνολογία QLED που προσφέρει εντυπωσιακή εικόνα και το απόλυτο μαύρο.

Επιπλέον, χάρις στην τεχνολογία FreeSync, μειώνεται το input lag, προσφέροντας και μία ταχύτατη εμπειρία gaming σε πραγματικό χρόνο.

48″ €999,00 ή 48 άτοκες δόσεις, LG OLED UHD

Τηλεόραση LG OLED 48″ 4K OLED48A16LA

Δυστυχώς έληξε η προσφορά στα 899 ευρώ του προηγούμενου μήνα. Η LG OLED 48″ 4K κατασκευάστηκε με γνώμονα την απόλυτη ψυχαγωγία σε μια εντυπωσιακή οθόνη με αυτοφωτιζόμενα pixel.

Το μοντέλο του 2021 διαθέτει επεξεργαστή α7 Gen4 AI 4K, με τσιπ που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανάλυση και βελτιστοποίηση του περιεχομένου.

Αγορά τηλεόρασης 55 – 60 ιντσών

Οι 60 ίντσες είναι 152 εκατοστά, περισσότερα από το μέσο ύψος ενός 12χρονου παιδιού. Είναι δύσκολο να χωρέσει το μυαλό το μέγεθος μιας τέτοιας οθόνης, αν δεν τη δούμε από κοντά.

Και όμως, χάρη στη μείωση των τιμών στη συνολική τεχνολογία των οθονών, μπορούμε να έχουμε 55 ίντσες από 300+ ευρώ, και 60 ίντσες από 529 ευρώ.

55″ €389,00 SMARTTECH UHD Android TV

TV SMARTTECH SMT55F30UC2M1B1 55” LED 4K ULTRA HD ANDROID

Αγορά Τηλεόρασης 59φαααααααα

Το 1997, μια καλή 32άρα τηλεόραση CRT μπορούσε εύκολα να κοστίσει 300.000 δραχμές. Ακόμα όμως και λαμβάνοντας υπ' όψη τον πληθωρισμό σχεδόν είκοσι ετών, η αγορά τηλεόρασης UHD 55 ιντσών κάτω από 400 ευρώ μοιάζει με θαύμα.

Η SMARTTECH είναι η πιο οικονομική UHD Android TV 55″ της αγοράς. Δεν αναφέρουν περισσότερα χαρακτηριστικά, ούτε αν υποστηρίζει και το DVB-T2 (H.265).

Διαθέτει και πιο οικονομικό μοντέλο χωρίς Android αλλά με smart λειτουργίες.

55″ €389,00 ή 24 άτοκες δόσεις, UHD F&U, Android TV 9.0

F&U FLA55130UH 4K ULTRA HD

Αγορά Τηλεόρασης 33ςαααααα

Η F&U UHD ενσωματώνει το λειτουργικό Android TV 9.0 και προσφέρει δυνατότητες Smart και μια οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 55 ίντσες.

55″ €429,00 ή 36 άτοκες δόσεις, UHD Hitachi, Smart TV

Τηλεόραση Hitachi ELED 55″ 4K 55HK5600

Η Hitachi ELED 55 ενσωματώνει smart λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix με το πάτημα ενός πλήκτρου.

55″ €479,00 ή 36 άτοκες, Xiaomi UHD Android TV

Τηλεόραση Xiaomi Mi LED 55″ 4K P155EU

Πρόκειται για μία VFM UHD Android TV της Xiaomi. Σύμφωνα με το κατάστημα, διαθέτει τηλεχειριστήριο Bluetooth 360° με αρκετά καλούδια, και συνεργάζεται με τις περισσότερες κινητές συσκευές, όπως iPhone, iPad, Android phone και tablet, laptop, και Chromebook.

55″ €529,00 ή 36 άτοκες δόσεις, UHD Samsung, DVB-T2 (H.265)

Samsung 55″ 4K UHD LED Smart TV UE55AU7172

Αγορά Τηλεόρασης 55μναα

Αν μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ψυχαγωγία μας με πολύ ωραία εικόνα και ήχο, τότε η κομψή TV Ultra HD 55″ της Samsung είναι η ιδανικότερη επιλογή σε πολύ καλή τιμή.

Προσφέρει ζωηρά, ρεαλιστικά χρώματα και τον γρήγορο επεξεργαστή Crystal 4K που ενορχηστρώνει το χρώμα, βελτιστοποιεί τον λόγο αντίθεσης, και ενισχύει τα δυναμικά φωτεινότητας (HDR).

55″ €639,00 ή 36 άτοκες δόσεις, NanoCell 4K LG Smart TV

Τηλεόραση LG NanoCell 55″ 4K 55NANO756PA

Η τηλεόραση NanoCell 4K της LG στις 55″ αποτελεί το νέο πρότυπο σχεδίασης και ποιότητας για τις τηλεοράσεις LG. Διαθέτει όλες τις smart τεχνολογίες για να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Αναφέρουν ότι υποστηρίζει σκέτο DVB-T2 και όχι το DVB-T2 (H.265).

55″ €749,90 QLED SAMSUNG UHD, DVB-T2 (H.265)

Τηλεόραση Samsung QLED 55″ 4K QE55Q60A

Αγορά Τηλεόρασης 33ςααααααα

Το συγκεκριμένο Ultra HD μοντέλο της Samsung έπεσε κατά 50 ευρώ από τον προηγούμενο μήνα. Διαθέτει πάνελ 55 ιντσών με τεχνολογία QLED και έρχεται με όλα τα εξελιγμένα τεχνολογικά καλούδια της κορεάτικης εταιρείας.

55″ €1.199 ή 48 άτοκες δόσεις, Sony OLED UHD

Τηλεόραση Sony OLED 55″ 4K KD55A8BAEP

Η OLED τηλεόραση της Sony LG στις 55″ έρχεται με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση One Slate, όπου η οθόνη φαίνεται χωρίς πλαίσιο.

Διαθέτει τον ισχυρό επεξεργαστή X1 Ultimate της Sony, που αναλύει τα δεδομένα εικόνας για να αναδείξει την έντονη αντίθεση της OLED, με γνήσια μαύρα και υψηλή φωτεινότητα.

Αγορά τηλεόρασης 60+ ιντσών

Αν μας ενδιαφέρει τόσο η μεγάλη εικόνα είναι πραγματικό το δίλημμα αν θα ήταν καλύτερα να πάρουμε έναν προτζέκτορα με οθόνη.

Όμως, ενώ ο προτζέκτορας θα μας περιορίσει στο σκοτάδι, οι τηλεοράσεις αυτής της κατηγορίας θα φωτίζουν άπλετα όλο μας τον χώρο, μέρα ή νύχτα, με τον κίνδυνο να ξεχάσουμε τι χρώμα έχει ο τοίχος πίσω από την τηλεόραση.

Επιπλέον, υπάρχουν προσφορές στις 65″ που ξεκινούν από μόνο 523 ευρώ.

65″ €559,00 SMARTTECH UHD Smart TV

TV SMARTTECH SMT65E1MUV2M1B1 65” LED 4K ULTRA HD SMART WIFI

Η SMARTTECH είναι η πιο οικονομική UHD Smart TV 65″ της αγοράς. Δεν αναφέρουν περισσότερα χαρακτηριστικά, ούτε αν υποστηρίζει και το DVB-T2 (H.265).

Διαθέτει και μοντέλο με Android.

65″ €599,00 HORIZON UHD, Smart TV

TV HORIZON 65HL8530U/BA 65” LED SMART 4K ULTRA HD

Η συγκεκριμένη Android TV της Horizon είναι μια πολύ καλή και οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 65 ίντσες. Το κατάστημα δεν παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της.

65″ €679,00 ή 36 άτοκες, Samsung UHD, Smart TV

Samsung Ue65au7172 Uhd 4k Smart

Αγορά Τηλεόρασης 59φααααααααααα

Αν μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ψυχαγωγία μας με πολύ μεγάλη οθόνη με ωραία εικόνα και ήχο, τότε η Samsung διαθέτει την κομψή TV Ultra HD στις 65″.

Προσφέρει ζωηρά, ρεαλιστικά χρώματα και τον γρήγορο επεξεργαστή Crystal 4K που ενορχηστρώνει το χρώμα, βελτιστοποιεί τον λόγο αντίθεσης, και ενισχύει τα δυναμικά φωτεινότητας (HDR).

65″ €799,00 NanoCell 4K LG Smart TV

Τηλεόραση LG NanoCell 65″ 4K 65SM8050PLC

Η τηλεόραση NanoCell 4K της LG στις 65″ αποτελεί το νέο πρότυπο σχεδίασης και ποιότητας για τις τηλεοράσεις LG. Διαθέτει όλες τις smart τεχνολογίες για να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

65″ €849,00 ή 24 άτοκες, TCL UHD QLED, Android TV

Τηλεόραση TCL 65″ Ultra HD 4K QLED Smart 65C715

Αγορά τηλεόρασης 50Λμμμμμμμμμm

Πρόκειται για μία QLED Android TV της TCL. Σύμφωνα με το κατάστημα, η τεχνολογία QLED σε αυτό το μοντέλο προσφέρει καθαρή, εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας εικόνα μέσω ενός στρώματος Quantum Dot, ενισχύοντας τη ζωντάνια των εικόνων με κορυφαία γκάμα χρωμάτων και φωτεινότητα 93%+.

Αν ακόμα και οι 65 ίντσες μας φαίνονται λίγες, μπορούμε να πάμε στις 70”- 85″, αλλά με αρκετά αυξημένο κόστος.

75″ €899,00 ή 36 άτοκες δόσεις, UHD LG Smart TV

LG 75 UM 7110 PLB

Αγορά Τηλεόρασης 33ςαααααααα

Η UHD LG στις 75″ κατασκευάστηκε με γνώμονα την ψυχαγωγία σε μια τεράστια οθόνη. Διαθέτει το Game Optimizer που προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της εικόνας, και FILMMAKER MODE™ για την αυτόματη εξομάλυνση της κίνησης.

75″ €999,00 ή 48 άτοκες δόσεις, SAMSUNG UHD, DVB-T2 (H.265)

SAMSUNG UE82TU8072UXXH

Επειδή το μέγεθος της οθόνης για κάποιους ποτέ δεν είναι αρκετό, το νέο UHD μοντέλο των 75 ιντσών της Samsung θα μας κοστίσει ακριβότερα. Όπως είναι φυσικό, έχει όλα τα τεχνολογικά καλούδια της εταιρείας και δυνατότητες Smart TV.

65″ €1.399 ή 48 άτοκες δόσεις, LG 8K NanoCell

Τηλεόραση LG NanoCell 65″ 8K 65NANO956NA

Η οθόνη NanoCell της LG στις 65 ίντσες είναι η πιο προσιτή 8K τηλεόραση. Μάλιστα, η τιμή της έπεσε κατά 1000+ ευρώ από τους προηγούμενους μήνες.

Οι τηλεοράσεις με 8K ανάλυση αποτελούν τo μέλλον της οικιακής ψυχαγωγίας. Σε κάθε περίπτωση, δίνουν εντυπωσιακή εικόνα. Ακόμη και όταν βλέπουμε ένα βίντεο που είναι σε FHD.

Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε
Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Είναι γεγονός ότι η ανάλυση και το μέγεθος της τηλεόρασης παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικιακή ψυχαγωγία. Όταν μάλιστα η ανάλυση πήγε από FHD σε 4K,…

65″ €2.999 ή 48 άτοκες δόσεις, SAMSUNG 8K NQLED

Τηλεόραση Samsung Neo QLED 65″ 8K QE65QN700A

Η 8Κ Smart TV 65 ιντσών της Samsung είναι εξοπλισμένη με πάνελ Neo QLED που αποδίδει ζωηρά χρώματα, άψογη αντίθεση για καθαρή εικόνα, είτε σε απόλυτο σκοτάδι, είτε σε πολύ φωτεινό χώρο.

98″ €84.999, 8K Sony Android Smart TV

Τηλεόραση Sony 98″ Ultra HD LED 8K Smart KD98ZG9BAEP

Αγορά τηλεόρασης 50Λμμμμμμμμμmaaa

Πρόκειται για μία γιγαντοοθόνη 8K Sony Android TV των 98 ιντσών με ιδιαίτερο σχεδιασμό και πολλά νέα τεχνολογικά καλούδια. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους οδηγούς μας, το συγκεκριμένο μοντέλο φαίνεται να εξαντλήθηκε.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κόστισε στον αγοραστή όσο δύο οροφοδιαμερίσματα στο Παγκράτι.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bugatti, Wolfgang Dürheimer, ο μέσος κάτοχος Bugatti έχει 84 αυτοκίνητα, 3 ιδιωτικά τζετ, και 1 γιοτ. Ε, δεν θα ‘χει και εννιά τέτοιες οθόνες, για να φτιάξει video wall?

Οι βασικές τεχνολογίες στην αγορά τηλεόρασης

Μέχρι και τη δεκαετία του '90, οι μόνες τηλεοράσεις που γνωρίζαμε ήταν της τεχνολογίας Cathode Ray Tube, οι γνωστές CRT.

Στις αρχές της νέας χιλιετίας άρχισαν να διαδίδονται οι τηλεοράσεις Plasma, και αργότερα οι LCD.

Οι Plasma είχαν αντικειμενικά καλύτερη ποιότητα εικόνας από τις LCD της αντίστοιχης κατηγορίας. Όμως κατά κανόνα οι τηλεοράσεις Plasma ήταν ακριβότερες, πιο ογκώδεις, βαριές, και παρουσίαζαν μεγαλύτερη φθορά με το χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι πρώτες LCD ήταν διαθέσιμες σε μικρότερα μεγέθη. Για μία περίοδο, λοιπόν, θα βρίσκαμε τηλεοράσεις Plasma μόνο από τις 42 ίντσες και άνω, και LCD σε μεγέθη κάτω των 40 ιντσών.

Η αγορά τηλεόρασης σήμερα

Πλέον, ακόμα και οι σχετικά νέες τεχνολογίες Plasma και LCD είναι δυσεύρετες, αν όχι ανύπαρκτες. Η αγορά τηλεόρασης περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τις οθόνες LED, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα μοντέλα OLED.

Οι οθόνες LED πρακτικά είναι οθόνες LCD – η πλήρης ονομασία της τεχνολογίας είναι LED-backlit LCD.

Η μόνη πραγματική διαφορά ανάμεσα σε LED και LCD είναι πως στις LCD, η φωτεινή πηγή της οθόνης ήταν μία λυχνία φθορισμού τύπου cold cathode fluorescent lighting (CCFL). Στις LED, για τον φωτισμό χρησιμοποιούνται λυχνίες LED.

Ενώ η χρήση LED μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση, στην πράξη οι τηλεοράσεις LED δεν είναι καμία τρομερή καινοτομία έναντι των LCD.

Αντίθετα, οι τηλεοράσεις τύπου OLED (Organic LED) υιοθετούν μια εντελώς νέα τεχνολογία απεικόνισης.

Οι LCD/LED βασίζονται στο μπλοκάρισμα του φωτός από την φωτεινή πηγή, στην κατάλληλη συχνότητα για να δημιουργηθούν όλα τα χρώματα του RGB.

Όμως στις οθόνες OLED, δεν υπάρχει φωτισμός από κάποια σταθερή πηγή. Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) διαθέτει ένα ηλεκτροφωταυγές (electroluminescent) οργανικό υλικό, που με την εφαρμογή ηλεκτρισμού παράγει το δικό του φως.

Ως αποτέλεσμα, οι οθόνες OLED μπορούν να απεικονίσουν βαθύτερο μαύρο και υψηλότερο λόγο αντίθεσης, έναντι οποιασδήποτε οθόνης LED ή LCD. Αυτή τη στιγμή, είναι αντικειμενικά η καλύτερη τεχνολογία επίπεδης οθόνης σε καταναλωτικό επίπεδο.

Σε μελλοντικό οδηγό θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες οθόνης, τόσο όσον αφορά την αγορά τηλεόρασης, όσο και την αγορά οθόνης υπολογιστή.

Η ανάλυση σαν κριτήριο στην αγορά τηλεόρασης: από HD-Ready και Full HD, σε QHD, UHD, και 4Κ

Μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τηλεοράσεις CRT και τις οθόνες Plasma / LCD / LED / OLED είναι η έννοια της ανάλυσης.

Με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους, οι οθόνες CRT δεν είχαν μόνο μία ανάλυση λειτουργίας, αλλά μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα εύρος από αναλύσεις.

Κάθε οθόνη νέας τεχνολογίας, όμως, αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό εικονοστοιχείων (picture element -> pixel).

Για παράδειγμα, αν μια οθόνη διαθέτει 1080 οριζόντιες γραμμές από pixel, και 1920 κατακόρυφες στήλες, έχει ανάλυση 1920×1080.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανάλυση ονομάζεται Full HD, και είναι η ανάλυση που θα βρούμε στις περισσότερες οθόνες υπολογιστή.

Ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε την οθόνη να απεικονίζει χαμηλότερη ανάλυση, ο συνολικός αριθμός των pixel εξακολουθεί να είναι ο ίδιος. Απλά, για τη χαμηλότερη ανάλυση, περισσότερα από ένα Pixel χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό μειώνει δραματικά την ποιότητα της εικόνας, με τα πάντα να φαίνονται τετραγωνισμένα. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας κάθε οθόνη να λειτουργεί στη φυσική της (native) ανάλυση, με βάση τα pixel με τα οποία είναι κατασκευασμένη.

Στα Windows, η native ανάλυση είναι αυτή που “Προτείνεται”.

Η βασική ανάλυση High Definition (HD) είναι η 1280×720, που θα τη συναντήσουμε και σαν 720p. Γενικά, δεν έχουν παραχθεί πολλά μοντέλα που να υποστηρίζουν αυτή την ανάλυση. Το πιο συνηθισμένο νούμερο σε οικονομικά μοντέλα είναι το 1366×768.

Την ανάλυση 1366×768 θα τη συναντήσουμε και σαν “HD Ready”, παρ' ότι δεν είναι η επίσημη ονομασία της. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάποια επίσημη ονομασία.

Το πλήρες γράφημα με τις αναλύσεις και τις ονομασίες τους, θα το βρείτε εδώ.

Η πιο διαδεδομένη ανάλυση στη μεσαία κατηγορία για την αγορά τηλεόρασης, είναι το Full HD 1920×1080.

Η ανάλυση QHD (Quad HD) είναι 2560×1440, και ονομάζεται έτσι επειδή έχει τετραπλάσιες γραμμές από την HD 720. Αυτή την ανάλυση θα τη βρούμε κυρίως σε οθόνες υπολογιστή.

UHD όχι 4K

Στις ακριβότερες τηλεοράσεις θα συναντήσουμε το UHD (Ultra HD) 3840×2160. Θα συναντήσουμε αυτή την ονομασία ως UHD 4K, που όμως είναι λάθος. Η πραγματική ανάλυση 4K είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, με 4096×2160 pixel.

Υπάρχουν και ξεχωριστές ονομασίες για ενδιάμεσες αναλύσεις, αναλόγως του λόγου πλευρών μιας οθόνης (16:9, 21:9, 5:4), αλλά σπανίως θα τις συναντήσουμε στην αγορά τηλεόρασης, και δεν θα επεκταθούμε σε αυτόν τον οδηγό.

Ποια ανάλυση στην τηλεόραση είναι η κατάλληλη για εμένα?

Σε γενικές γραμμές, αν βλέπουμε απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα, DVD, και ταινίες ή σειρές 720p, η ανάλυση HD Ready 1366×768 θα μας καλύψει πλήρως. Δεν έχουμε κανένα όφελος αγοράζοντας τηλεόραση μεγαλύτερης ανάλυσης.

Αν θέλουμε να συνδέσουμε την τηλεόραση στον υπολογιστή, και να δούμε ταινίες 1080p ή δίσκους Blu-Ray, το Full HD 1920×1080 είναι μονόδρομος.

Το τελευταίο διάστημα, έχει πέσει σημαντικά το κόστος στις τηλεοράσεις UHD και 4K, και είναι μια καλή περίοδος για να επενδύσουμε σε αυτήν την τεχνολογία.

Ομολογουμένως, το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο σε αυτές τις αναλύσεις είναι σχετικά περιορισμένο. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το UHD και 4K είναι το μέλλον, ειδικά με τις δυνατότητες που μας δίνουν οι συνδέσεις VDSL.

Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε μια τηλεόραση για να μας κρατήσει για χρόνια, επιλέγοντας τώρα το UHD ή 4K, είμαστε εξασφαλισμένοι για όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Τα αισχρά ψέματα των Hz και του λόγου αντίθεσης

Όσον αφορά την ανάλυση μιας τηλεόρασης, οι κατασκευαστές δεν έχουν περιθώριο να πουν ψέματα. Δεν μπορούν να πουλήσουν ένα panel HD Ready σαν Full HD, ούτε ένα panel Full HD σαν 4Κ. Μια δοκιμή 10 δευτερολέπτων θα αποκάλυπτε το ψέμα.

Όμως, ακόμα και σε οικονομικές τηλεοράσεις, εύκολα θα βρούμε δήθεν ρυθμό ανανέωσης 1600Hz και λόγο αντίθεσης 20.000.000:1. Αυτά τα νούμερα με κανέναν τρόπο δεν εκπροσωπούν την πραγματικότητα.

Ο πραγματικός λόγος αντίθεσης

Ο λόγος αντίθεσης είναι η διαφορά στη φωτεινότητα ανάμεσα στο πιο σκοτεινό και το πιο φωτεινό σημείο που μπορεί να δείξει η οθόνη.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα της εικόνας. Όσο υψηλότερος είναι ο λόγος αντίθεσης, τόσο πιο βαθύ μαύρο μπορεί να δείξει η τηλεόραση, και θα έχει περισσότερη λεπτομέρεια σε σκοτεινές σκηνές, και πιο ζωντανά χρώματα.

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοράσεων LED έχει πραγματικό λόγο αντίθεσης 1000:1 – θα το συναντήσουμε και σαν “αναλογία αντίθεσης”.

Σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο μια τηλεόραση που δηλώνει λόγο αντίθεσης 80.000.000:1 δεν έχει δεκαέξι φορές καλύτερο λόγο αντίθεσης από ένα μοντέλο που δηλώνει 5.000.000:1.

Το πιθανότερο είναι πως ο πραγματικός λόγος αντίθεσης είναι 1000:1 και στα δύο μοντέλα, και τα νούμερα αυτά είναι απλώς κόλπα του marketing.

Η παρανόηση και η παραπλάνηση των Hertz

Αν νομίζατε πως είναι μεγάλη η κοροϊδία του λόγου αντίθεσης, στον ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) είναι που γίνεται το πραγματικό πανηγύρι.

Στις τηλεοράσεις CRT, ο ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate) δήλωνε πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο το πυροβόλο ηλεκτρονίων σάρωνε πλήρως την οθόνη, απ' άκρη σ' άκρη. Στα 50Hz, η ανανέωση γινόταν 50 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Οι τηλεοράσεις CRT με ρυθμό ανανέωσης 50Hz είχαν μια εικόνα που τρεμόπαιζε εμφανώς σε σχέση με τηλεοράσεις με refresh rate 100Hz. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης ήταν λοιπόν μια σαφής και χειροπιαστή ένδειξη ποιότητας στην αγορά τηλεόρασης.

Στις σύγχρονες τηλεοράσεις, ο ρυθμός ανανέωσης εκφράζει κάτι διαφορετικό. Κατ' αρχάς, όλες οι τηλεοράσεις της αγοράς, όσον αφορά το panel, έχουν πραγματικό ρυθμό ανανέωσης 50Hz για το Ευρωπαϊκό PAL ή 60Hz για το Αμερικανικό NTSC.

Αυτό αποδεικνύεται εύκολα αν χρησιμοποιήσουμε μια τηλεόραση ως οθόνη σε υπολογιστή. Όσα Hz και αν δηλώνει, η κάρτα γραφικών στα 60Hz θα λειτουργήσει, με όσα μειονεκτήματα έχει αυτό για το gaming.

Από εκεί και πέρα, κάθε σύγχρονη τηλεόραση έχει μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), η οποία έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται έναν αριθμό από καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η επεξεργασία αυτή αφορά τη δυνατότητα του interpolation.

Το interpolation είναι η διαδικασία που ο επεξεργαστής της τηλεόρασης συγκρίνει δύο διαδοχικά καρέ μεταξύ τους, βλέπει ποια σημεία έχουν παραμείνει ίδια και ποια έχουν αλλάξει, και παρεμβάλλει (interpolate) μεταξύ τους ένα μεταβατικό καρέ.

Ο ρόλος αυτού του ενδιάμεσου καρέ είναι να κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο καρέ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σκηνές με γρήγορες εναλλαγές, που αλλιώς θα ήταν αδύνατη η ομαλή απεικόνισή τους, λόγω περιορισμών του LCD.

Ο επεξεργαστής της τηλεόρασης

Ιδανικά, ο επεξεργαστής της τηλεόρασης θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται τρία καρέ για κάθε ένα που εμφανίζεται στην οθόνη, καθώς θα πρέπει να επεξεργάζεται δύο καρέ και να δημιουργήσει το ενδιάμεσο καρέ για το Interpolation.

Επομένως, αν μια τηλεόραση PAL έχει ρυθμό ανανέωσης πάνελ 50Hz, η CPU πρέπει να επεξεργάζεται με ρυθμό τουλάχιστον 150Hz (150 καρέ ανά δευτερόλεπτο), για να έχει όσο γίνεται ομαλή εικόνα.

Αν σε μια τηλεόραση ο επεξεργαστής μπορεί να αναλάβει μόνο 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο, υπάρχει πρόβλημα. Για μερικά καρέ η κίνηση είναι ομαλή, αλλά ξαφνικά υπάρχει αποσυγχρονισμός για 1-2 καρέ, κ.ο.κ.

Κατά συνέπεια, το να δηλώνει μια σύγχρονη τηλεόραση ότι έχει 100Hz – ασχέτως που αφορούν την ταχύτητα επεξεργασίας καρέ και όχι τον ρυθμό ανανέωσης – είναι αντικειμενικά μειονέκτημα.

Η “μαγεία” του marketing

Εδώ όμως έρχεται πάλι η “μαγεία” του marketing. Oι εταιρείες δημιουργούν μια τεχνολογία (Samsung Motion Rate, Sony MotionFlow, LG TruMotion) και ισχυρίζονται πως η τηλεόραση διαθέτει μέχρι και 18 φορές περισσότερα Hz από τα πραγματικά.

Σε αυτή τη δημοσίευση μπορείτε να δείτε πίνακες που συγκρίνουν τα πραγματικά Hz (που εξακολουθούν να αφορούν τον επεξεργαστή και όχι το Panel) σε σχέση με τα δήθεν Hz του marketing.

Καθώς πρόκειται για αμερικανική ιστοσελίδα, εστιάζεται περισσότερο στα Hz των τηλεοράσεων σε NTSC, και έχει ένα μόνο πίνακα με μοντέλα του 2014 για ευρωπαϊκά μοντέλα.

Όπως και να ‘χει, το δίδαγμα είναι πως δεν πρόκειται να βρούμε περισσότερα από 200 πραγματικά Hertz, και πως τα Hertz δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το τρεμόπαιγμα της οθόνης, αλλά αφορούν τη δυνατότητα ομαλής κίνησης.

Αυτό που χειροτερεύει περισσότερο τα πράγματα είναι όταν ο κατασκευαστής δεν αναφέρεται καν σε Hz, αλλά σε κάποια μονάδα της δικής του τεχνολογίας, όπως PMI, PQI, κ.α.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί καν να γίνει μια στοιχειώδης σύγκριση ανάμεσα σε μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών.

Είναι καλή ιδέα η αγορά τηλεόρασης για οθόνη υπολογιστή?

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι ψηφιακές, και έχουν πάντοτε είσοδο HDMI, και συνήθως και DVI, που μπορεί να δεχτεί σήμα από υπολογιστή.

Ταυτόχρονα, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις τηλεοράσεις και τις οθόνες υπολογιστή είναι τεράστια. Ένα μόνιτορ υπολογιστή στις 27 ίντσες ξεκινάει περίπου στα 260 ευρώ.

Στις τηλεοράσεις, όμως, στην ίδια τιμή μπορούμε να έχουμε 32 ίντσες, που είναι σημαντική διαφορά στο μέγεθος της οθόνης.

Συν τοις άλλοις, δεν θα βρούμε οθόνες υπολογιστών πάνω από 34-35 ίντσες, ενώ οι τηλεοράσεις φτάνουν μέχρι και τις 55 ίντσες σε σχετικά λογικό κόστος.

Γιατί λοιπόν η αγορά τηλεόρασης να μην μας καλύψει για τον υπολογιστή?

Είναι αλήθεια πως οι τηλεοράσεις και τα monitor έχουν σχεδιαστεί με την ίδια τεχνολογία, LED-Backlit LCD. Όμως, κάθε κατηγορία συσκευής είναι εξειδικευμένη για διαφορετική χρήση.

Στον υπολογιστή, η ευκρίνεια του κειμένου είναι θεμελιώδους σημασίας, από την πλοήγηση στο ίντερνετ μέχρι τις εφαρμογές του Office. Επίσης, ο χρήστης μιας οθόνης υπολογιστή κάθεται σε κοντινή απόσταση από αυτή.

Αγορά Τηλεόρασης κλλλ

Για τον λόγο αυτόν, τα μόνιτορ έχουν σχεδιαστεί με υψηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel density), που μετριέται σε pixel ανά ίντσα (Pixel Per Inch, PPI).

Σύμφωνα με αυτόν τον online calculator, ένα τυπικό μόνιτορ 24ων ιντσών Full HD έχει πυκνότητα εικονοστοιχείων 91.79 pixel ανά ίντσα.

Σε τηλεόραση 32 ιντσών, με την ίδια ανάλυση Full HD, η πυκνότητα των pixel μειώνεται στα 68.84 PPI.

Αγορά τηλεόρασης λκκ

Είναι μια μείωση της τάξης του 25%, και χειροτερεύει εμφανώς την ποιότητα του κειμένου επί της οθόνης. Πόσο μάλλον αν μας ενδιαφέρει η αγορά τηλεόρασης στις 40 ίντσες και άνω.

Το gaming

Ας πούμε όμως πως δεν μας ενδιαφέρει και τόσο το κείμενο, και θέλουμε να παίζουμε κυρίως παιχνίδια. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα gaming monitor έχουν σχεδιαστεί με χαμηλό χρόνο απόκρισης, για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται Ghosting.

Με απλά λόγια, σε γρήγορη κίνηση εντός του παιχνιδιού, τα εικονοστοιχεία σε μια οθόνη με μεγάλο χρόνο απόκρισης δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν αρκετά γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται μια αντιαισθητική σκιά πίσω από κινούμενα αντικείμενα.

Αγορά Τηλεόρασης λκ

Πολλές τηλεοράσεις στα χαρακτηριστικά τους δεν αναγράφουν καν ποιος είναι ο χρόνος απόκρισης. Όταν τον αναφέρουν, συνήθως είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που θα βρούμε ακόμα και σε ένα οικονομικό μόνιτορ.

Αγορά τηλεόρασης 14μννλλμμλ

Τηλεόραση UHD για το PC

Τέλος, αν αγοράσουμε τηλεόραση UHD για να έχει υψηλή ανάλυση και για τον υπολογιστή, υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουμε να έχουμε ανάλυση 3840×2160 στην επιφάνεια εργασίας μας, αλλά μόνο Full HD.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι αρκετά τεχνικό, και έχει να κάνει με το αν η τηλεόραση διαθέτει θύρες HDMI 2.0, και αν χρησιμοποιεί πραγματικό chroma signaling 4:4:4.

Ουσιαστικά, μόνο τηλεοράσεις με τη νεότερη θύρα DisplayPort, και υπολογιστές με αντίστοιχη θύρα στην κάρτα γραφικών, είναι εγγυημένο πως θα μπορούν να λειτουργήσουν σε ανάλυση UHD.

αγορά τηλεόρασης

Η μόνη εργασία στην οποία μια τηλεόραση μπορεί να ανταποκριθεί σωστά σε συνεργασία με έναν υπολογιστή, είναι στο να βλέπουμε ταινίες ή σειρές.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε ένα κανονικό μόνιτορ, και μια δεύτερη σύνδεση με μια μεγάλη τηλεόραση, για να βλέπουμε τις ταινίες επί της μεγαλύτερης οθόνης.

Έχετε απορίες για την αγορά τηλεόρασης?

Ανάμεσα στις τόσες τεχνολογίες και προδιαγραφές για την αγορά τηλεόρασης, ακόμα και ένας έμπειρος χρήστης είναι εύκολο να χαθεί.

Αν δυσκολεύεστε με την αγορά τηλεόρασης, ή ψάχνετε κάποιο μοντέλο με προδιαγραφές που δεν καλύπτονται στον οδηγό, γράψτε μας στα σχόλια.