Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV €89 - €1.549 Μάρτιος 2024
Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV

Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV €89 – €1.549 Μάρτιος 2024

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει τα χάλια του, και κάθε χρονιά γίνεται χειρότερο. Όμως, με μία σύγχρονη τηλεόραση μπορούμε να δούμε ταινίες και σειρές από το PC σε πολύ περισσότερες ίντσες από οποιοδήποτε monitor. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα μοντέλα σε κάθε κατηγορία τιμής, και θα εξηγήσουμε τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά τηλεόρασης και με το επερχόμενο πρωτόκολλο DVB-T2.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Θέλεις επιστροφή χρημάτων σε όποια τηλεόραση αγοράσεις?

Για επιστροφή χρημάτων σε μετρητά από τα μεγαλύτερα e-shop στην Ελλάδα, για τεχνολογικές αγορές και όχι μόνο, μπορείς να κάνεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο Pigogo. Η επιστροφή ισχύει για κάθε μέθοδο πληρωμής, ακόμα και με αντικαταβολή.

Δείτε τους οδηγούς αγοράς του PCsteps

Ένας οδηγός που ακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Ο οδηγός για την αγορά τηλεόρασης του PCsteps παραμένει πάντοτε επίκαιρος. Θα τον ανανεώνουμε κάθε μήνα, την 2η Παρασκευή, από 7 έως 14 του μηνός.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ενημερώνεστε τακτικά όσον αφορά τις αλλαγές των τιμών στην αγορά, για τυχόν μοντέλα που έχουν εξαντληθεί, αλλά και τα νέα και βελτιωμένα μοντέλα σε κάθε κατηγορία.

Η αγορά τηλεόρασης από τα καταστήματα

Στους περισσότερους οδηγούς αγοράς του PCsteps, όπως ο οδηγός αγοράς laptop και ο οδηγός αγοράς tablet, δημοσιεύουμε προτάσεις από πολλαπλές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Για τη δική σας ευκολία, αλλά και για την καλύτερη διαθεσιμότητα των προϊόντων, στον οδηγό περιλαμβάνουμε προτάσεις για την αγορά τηλεόρασης από το kotsovolos.gr, το e-shop.gr, και το public.gr.

Ο βασικός λόγος, εκτός από την εκτεταμένη ποικιλία, την αυξημένη διαθεσιμότητα, και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως σε πολλά από τα παραπάνω καταστήματα θα βρούμε στημένες δεκάδες τηλεοράσεις σε λειτουργία.

Καλώς ή κακώς, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων μπορούν να προσδιορίσουν την ποιότητα της εικόνας μόνο μέχρι έναν βαθμό. Είναι λοιπόν σημαντικό το να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε λειτουργία το μοντέλο που θα αγοράσουμε.

Αν κατοικούμε κοντά σε ένα από τα δεκάδες προαναφερθέντα καταστήματα ανά την Ελλάδα, μια επίσκεψη στην έκθεση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αγορά τηλεόρασης με την καλύτερη εικόνα για τις ανάγκες μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά τηλεόρασης

Μέχρι και τη δεκαετία του '90, τα πράγματα ήταν απλά. Η βασική επιλογή που είχαμε για την αγορά τηλεόρασης CRT ήταν οι ίντσες. Και οι επιλογές ήταν αρκετά περιορισμένες, με τα μοντέλα 32 ιντσών να είναι τα πιο δημοφιλή.

Σήμερα, εκτός από το μέγεθος, πρέπει να επιλέξουμε και τεχνολογία τηλεόρασης (LED, OLED). Ταυτόχρονα, τεχνολογίες που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν “καινούριες”, όπως οι Plasma, πλέον είναι ανύπαρκτες στην αγορά.

8K, HDR, OLED, QLED, NANO – Τι να Προσέξω στην Αγορά Τηλεόρασης

Ρίχνοντας μια ματιά στις διαθέσιμες τηλεοράσεις της αγοράς, θα δούμε διάφορες ορολογίες, που μόνο σύγχυση μπορούν να μας προκαλέσουν. Να επιλέξουμε 4Κ ή 8K; OLED, QLED, Nanocell, ή κάτι άλλο; Το HDR τι ακριβώς είναι; Σε αυτόν τον οδηγό θα εξετάσουμε αναλυτικά ποια χαρακτηριστικά αξίζει να προσέξουμε στην αγορά τηλεόρασης, και ποιο μοντέλο να επιλέξουμε, ώστε να ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.

Πέρα από την τεχνολογία, πρέπει στην αγορά τηλεόρασης να λάβουμε υπ' όψιν την ανάλυση (HD Ready, Full HD, UHD, 4K). Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε και αν μας ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά όπως το να είναι Smart TV.

Η σημασία κάποιων χαρακτηριστικών, όπως τα Hz, έχει αλλάξει άρδην από τις τηλεοράσεις CRT στην αγορά τηλεόρασης σύγχρονης γενιάς. Ισχυρισμοί για 400Hz και 800Hz, εκτός από αναληθείς και παραπλανητικοί, επηρεάζουν διαφορετικά την ποιότητα της εικόνας.

Για το λόγο αυτό, μετά την παρουσίαση των μοντέλων, θα αναλύσουμε τι ισχύει με τις τεχνολογίες για την αγορά τηλεόρασης σήμερα, τι πρέπει να προσέχουμε, και τι πρέπει να αγνοούμε, ώστε να βρούμε την τηλεόραση που πραγματικά μας ταιριάζει.

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το κομμάτι του οδηγού πριν να δείτε τα διαθέσιμα μοντέλα, για να είστε καλύτερα ενημερωμένοι, αρκεί να κάνετε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα “Οι βασικές τεχνολογίες στην αγορά τηλεόρασης”.

Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο με τις μεγάλες απάτες του marketing από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η αγορά τηλεόρασης για χρήση σαν monitor υπολογιστή, δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

To επερχόμενο πρότυπο DVB-T2 (H.265 HEVC)

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο σχέδιο κατάρτισης του οδικού χάρτη της νέας τεχνολογίας, και θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος για την ομαλή μετάβαση.

Ένα θέμα με την αλλαγή είναι πως οι παλαιότεροι ψηφιακοί τηλεοπτικοί δέκτες DVB-T πλέον δεν είναι συμβατοί με το DVB-T2. Είναι λοιπόν σημαντικό στην αγορά τηλεόρασης να υποστηρίζει το DVB-T2, εφόσον φυσικά μας ενδιαφέρει το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Αποκωδικοποίηση DVB-T2
Τι Είναι η Αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο Τηλεοπτικό Σήμα

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο σχέδιο κατάρτισης του οδικού χάρτη της νέας τεχνολογίας. Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί περίοδος δύο ετών για την ομαλή μετάβαση, δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επερχόμενο DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα.

Στη χώρα μας, οι πωλήσεις τηλεοράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2 έχουν ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά από τον Ιανουάριο του 2014.

Ωστόσο, τα καταστήματα ενώ αναφέρουν σε κάποιες τηλεοράσεις ότι διαθέτουν ψηφιακό δέκτη DVB-T2 MPEG4, δεν διευκρινίζουν αν αφορά DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC.

Ως εκ τούτου, σε κάθε TV του οδηγού που υποστηρίζει το νέο πρότυπο θα συμπεριλαμβάνουμε δίπλα την ένδειξη DVB-T2 που αναφέρει το κατάστημα.

Όμως, θα πρέπει πριν την αγορά να τους ρωτήσετε αν πρόκειται για αποκωδικοποιητή DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC, και όχι μόνο MPEG-2, MPEG-4/AVC/H.264. Για να μην βρεθείτε αργότερα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αγορά τηλεόρασης 32 ιντσών

Για πολλούς από εμάς, 32 ίντσες ήταν η διάσταση της τελευταίας τηλεόρασης CRT που είχαμε.

Από αυτό το μέγεθος και πάνω, η ανάλυση HD-Ready ίσως είναι ανεπαρκής. Με εξαίρεση τα πολύ οικονομικά μοντέλα, κάτω των 250 ευρώ, δεν αξίζει να δώσει κανείς 300 ή και 400 ευρώ για την αγορά τηλεόρασης, και να μην μπορεί καν να δει ταινίες 1080p στην πλήρη τους ποιότητα.

€89,00 Smart Tech HD READY

Smart Tech 32HN10T3 32″ Τηλεόραση LED


Η Smart Tech είναι η πιο οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 32 ίντσες. Έρχεται με ανάλυση HD, τεχνολογία ήχου Dolby Digital Plus, καθώς και θύρες USB 2.0 & HDMI.

€109,00 United LED HD READY

United UN3232LE 32″ Τηλεόραση LED

Αγορά τηλεόρασης 1κν

Η United, είναι άλλη μια οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 32 ίντσες. Έρχεται με ελληνικό Menu οθόνης OSD.

€119,00 Arielli HD

TV ARIELLI 32S214T2 32” LED HD READY

Η Arielli HD, είναι η πιο οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 32 ίντσες. Έρχεται με τρεις θύρες HDMI, και μια USB.

€129,00 United HD, Smart TV

United UN32322S 32″ Τηλεόραση Smart TV

αγορά τηλεόρασης μμκ

Η United, είναι η πιο οικονομική Smart TV στις 32 ίντσες. Έρχεται με τεχνολογία HDR, πρόσβαση στο Netflix, δύο θύρες HDMI, και ασύρματη σύνδεση μέσω Miracast.

€143,50 PHILIPS LED HD READY, Smart TV

TV PHILIPS 32PHS5507/12 32” LED HD

αγορά τηλεόρασης 5

Η τηλεόραση της PHILIPS διαθέτει δύο θύρες USB και τρεις θύρες HDMI. Σύμφωνα με το κατάστημα, είναι Smart TV και υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

€149,00 Arielli HD, Android TV 11.0

TV ARIELLI LED-32N215T2 32” LED HD READY SMART ANDROID 11

Η οικονομική Android TV στις 32 ίντσες έρχεται με δύο θύρες HDMI και δύο USB. Επίσης, η TV είναι HD Ready ανάλυσης 1366×768.

€149,00 TCL Android TV 11.0

TV TCL 32S5400A 32” LED FHD SMART

Το συγκεκριμένο μοντέλο της TCL είναι Android TV και έχει ανάλυση 1920×1080 pixels. Έρχεται με HDR10, δύο HDMI θύρες και μία USB.

€229,00 Philips FHD, Smart TV

Philips 32PFS6855 32″ Τηλεόραση Smart TV

Η Philips στις 32” είναι Smart TV ανάλυσης 1920×1080. Έρχεται με υποστήριξη HDR10 / HLG (Hybrid Log Gamma), 2xUSB 2.0 και 3xHDMI. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265.

€269,00 LG FHD Smart TV

LG 32LQ63006 32” FHD Τηλεόραση Smart TV

Η FHD τηλεόραση 32″ της LG είναι Smart TV. Υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λπ, και λειτουργία USB Media Player. Δεν αναφέρουν την υποστήριξη DVB-T2 H.265.

€299,00 ή 12 άτοκες δόσεις, Samsung FHD Smart TV

Samsung UE32T5302CK 32″ Τηλεόραση Smart TV

αγορά τηλεόρασης 21KL

Η Smart TV της Samsung στις 32″ έρχεται με ανάλυση Full HD και γρήγορο και έξυπνο λειτουργικό σύστημα για γρήγορη πλοήγηση. Υποστηρίζει HDR, δύο θύρες HDMI, και μια USB.

Αγορά τηλεόρασης 40 – 43 ιντσών

Η κατηγορία των 40 ιντσών ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σημασία στην αγορά τηλεόρασης.

Για τις τηλεοράσεις CRT ήταν το άνω όριο. Ήταν αδύνατον να δημιουργηθούν οθόνες μεγαλύτερης διάστασης από 40″. Αυτό ίσχυε επειδή η λυχνία κενού, στην οποία βασίζονται οι CRT, θα κατέρρεε από την ατμοσφαιρική πίεση σε μεγαλύτερη διάσταση.

Για ένα σύντομο διάστημα οι 40 ίντσες ήταν επίσης το όριο για τις οθόνες LCD. Παρότι ήταν τεχνικά δυνατόν να κατασκευαστούν μεγαλύτερες οθόνες, το κόστος κατασκευής αυξανόταν κατακόρυφα.

Οι 40-43 ίντσες είναι η διάσταση που είχε συνδεθεί στο παρελθόν περισσότερο με τις οθόνες Plasma, καθώς σπανίως βλέπαμε μικρότερα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας.

Πλέον είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής διάσταση για αγορά τηλεόρασης LED. Μπορούμε, μάλιστα, να βρούμε μοντέλα σε αυτή τη διάσταση με κόστος κάτω από 200 ευρώ. Το Full HD πλέον είναι στάνταρ, ενώ θα βρούμε και αρκετά μοντέλα UHD.

40” €169,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U FHD

F&U FL40111 40 Full HD TV

Αν θέλουμε να εξοπλίσουμε το φοιτητικό μας δωμάτιο, το γραφείο, ή το κατάστημα μας, τότε δεν χωρά αμφιβολία ότι η FHD Smart TV της F&U στις 40″ είναι καλή ευκαιρία στα €169 τελική τιμή.

Έρχεται με 3 θύρες HDMI και δύο USB, καθέ και με δυνατότητα PVR για να καταγράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα σε USB stick ή σκληρό δίσκο.

43” €299,00 TCL UHD, GOOGLE TV

TV TCL 43P638 43” 4K ULTRA HD GOOGLE TV SMART

Η UHD τηλεόραση 43″ της TCL είναι Google TV. Υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λπ., και Wi-Fi display (Miracast) T-Cast, Chromecast, και Play Store.

43″ €369,00 LG UHD Smart TV 2023

TV LG 43UR74003LB 43” LED 4K HDR ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

Η Smart TV LG UR781C στις 43 ίντσες διαθέτει ανάλυση UHD 3840×2160 και AI επεξεργαστή 4Κ Gen6. Έρχεται με 3 HDMI θύρες, HDR10 και Bluetooth 5.0.

43″ €399,00 UHD QLED Samsung Smart TV 2023

TV SAMSUNG QE43Q60CAUXXH 43” QLED 4K ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

Σε τιμή κάτω από 400 ευρώ, θα βρούμε μία QLED Smart Samsung UHD. Όπως είναι φυσικό, εκτός από το HDR, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

Το site της Samsung αναφέρει ότι υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

43″ €399,00 TCL UHD QLED Google TV

TV TCL 43C645 43” QLED 4K ULTRA HD SMART WIFI

Πρόκειται για μία UHD Google TV της TCL με QLED πάνελ και η οποία υποστηρίζει HDR10+/Dolby Vision, Netflix, YouTube, Amazon Prime, HbbTV, Teletext, Google Assistant, κ.α.

43″ €399,00 UHD Philips Ambilight, Smart TV

TV PHILIPS 43PUS8118/12 43” LED SMART 4K ULTRA HD AMBILIGHT

Το μοντέλο της Philips είναι UHD Smart TV 43 ιντσών. Έρχεται με το Ambilight όπου οι λυχνίες LED στα άκρα της τηλεόρασης ανάβουν και αλλάζουν χρώμα σε ανάλογα τη δράση στην οθόνη ή τη μουσικής μας.

Αγορά τηλεόρασης 48 – 50 ιντσών

Οι τηλεοράσεις σε αυτήν την κατηγορία κυμαίνονται σε παρόμοιες τιμές με τα μοντέλα των 43ων ιντσών, παρέχοντας όμως μέχρι και επτά ίντσες μεγαλύτερη διαγώνιο.

Αν έχουμε μεγάλο σαλόνι, ή απλά μας αρέσουν οι μεγάλες οθόνες, δεν θα χρειαστεί να “ξηλωθούμε” για την αγορά τηλεόρασης σε αυτές τις διαστάσεις.

50″ €269,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U UHD Android TV

Τηλεόραση F&U LED 50” 4K Android FLA5021UH

Η Android TV της F&U στις 50 ίντσες προσφέρει Ultra HD ανάλυση 3840×2160 pixels, με υποστήριξη στο DVB-T2 (H.265). Έρχεται με NETFLIX 4K, και όλα τα καλούδια, όπως DLNA, Miracast / Screen Mirroring, και άλλα.

50” €359,00 TCL UHD, Google TV

TV TCL 50P638 50” 4K ULTRA HD GOOGLE TV SMART

Η UHD τηλεόραση 50″ της TCL είναι Google TV. Έρχεται με θύρες HDMI 2.1, Bluetooth 5.0, και υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λπ, και Wifi display (Miracast) T-Cast, Chromecast, και Play Store.

50″ €379,00 LG UHD Smart TV 2023

TV LG 50UR781C 50” LED 4K HDR ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

Το νέο μοντέλο της LG είναι μία από τις πιο οικονομικές UHD TV στις 50 ίντσες. Διαθέτει τεχνολογία MEMC που εισάγει αυτόματα frames αντιστάθμισης σε περιεχόμενο χαμηλότερου frame rate για μεγαλύτερη ρευστότητα χωρίς το ενοχλητικό tearing.

50” €399,00 TCL UHD Smart TV

TV TCL 50P735 50” LED SMART 4K ULTRA HD WIFI

Η UHD τηλεόραση 50″ της TCL έρχεται με θύρες HDMI 2.1, Bluetooth 5.0, και υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κλπ, καθώς και Wifi display (Miracast) T-Cast, Chromecast.

50″ €449,00 SAMSUNG UHD 2023

TV SAMSUNG UE50CU7172UXXH 50” LED 4K ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

Η Ultra HD Smart TV 50″ της Samsung είναι μια οικονομική αγορά τηλεόρασης σε αυτή την κατηγορία. Έρχεται με τον επεξεργαστή Crystal Processor 4K, λεπτομέρεια χάρη στην υποστήριξη HDR10+ και έντονες αντιθέσεις χάρη στο Contrast Enhancer.

50″ €549,00 UHD LG NanoCell Smart TV

TV LG 50NANO763QA 50” LED 4K ULTRA HD SMART WIFI NANOCELL

Τα τελευταία κομμάτια της NanoCell της LG στις 50” είναι καλή ευκαιρία. Έρχεται εξοπλισμένη με τεχνολογία ThinQ AI και διαθέτει όλες τις Smart λειτουργίες της εταιρείας.

50″ €549,00 SAMSUNG UHD QLED

Samsung QLED QE50Q60AA 50″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Η Ultra HD Smart TV 50″ της Samsung είναι μια οικονομική αγορά τηλεόρασης σε αυτή την κατηγορία. Έρχεται με τον επεξεργαστή Crystal Processor 4K, λεπτομέρεια χάρη στην υποστήριξη HDR10+ και έντονες αντιθέσεις χάρη στο Contrast Enhancer.

50″ €999,00 SAMSUNG Frame UHD QLED

Samsung The Frame QLED QE50LS03BG 50” Τηλεόραση Smart 4K TV

Η τηλεόραση The Frame της Samsung συνδυάζει σύγχρονο σχεδιασμό πλαισίου για να μοιάζει με κομψή κορνίζα, ματ οθόνη χωρίς αντανακλάσεις, προσαρμόσιμο πλαίσιο, και λειτουργία Art Mode για προβολή έργων τέχνης

48″ €1.149 ή 24 άτοκες, LG OLED UHD

Τηλεόραση LG OLED 48″ 4K Smart 48C36LA

Η LG OLED 48″ 4K είναι μια καλή αγορά τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε με γνώμονα την απόλυτη ψυχαγωγία σε μια εντυπωσιακή οθόνη με αυτοφωτιζόμενα pixel.

Το μοντέλο του 2023 διαθέτει επεξεργαστή α9 AI Processor 4K Gen6, με τσιπ που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανάλυση και βελτιστοποίηση του περιεχομένου.

48″ €1.549 ή 24 άτοκες, Sony OLED UHD, Google TV

Sony OLED XR48A90K 48″ Τηλεόραση Smart 4K TV


Η OLED Google TV της Sony LG στις 48″ είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης, καθώς έρχεται με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση One Slate, όπου η οθόνη φαίνεται χωρίς πλαίσιο.

Διαθέτει τον ισχυρό επεξεργαστή Cognitive Processor XR της Sony, που αναλύει τα δεδομένα εικόνας για να αναδείξει την έντονη αντίθεση της OLED, με γνήσια μαύρα και υψηλή φωτεινότητα.

Αγορά τηλεόρασης 55 – 60 ιντσών

Οι 60 ίντσες είναι 152 εκατοστά, περισσότερα από το μέσο ύψος ενός 12χρονου παιδιού. Είναι δύσκολο να χωρέσει το μυαλό το μέγεθος μιας τέτοιας οθόνης, αν δεν τη δούμε από κοντά.

Και όμως, χάρη στη μείωση των τιμών στη συνολική τεχνολογία των οθονών, μπορούμε να έχουμε 55 ίντσες από 349 ευρώ, και 60 ίντσες από 529 ευρώ.

55″ €349,00 F&U UHD Android TV

Τηλεόραση F&U LED 55″ 4K Android FLA5522UH

Πρόκειται για μία VFM UHD Android TV της F&U Σύμφωνα με το κατάστημα, διαθέτει τηλεχειριστήριο Bluetooth 360° με αρκετά καλούδια, όπως το HDR, 3 θύρες HDMI και 2 θύρες USB, κ.α.

55″ €379,00 ARIELLI UHD QLED Smart TV

TV ARIELLI QLED55N23 55” QLED 4K ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

Η Smart TV της ARIELLI στις 55 ίντσες προσφέρει Ultra HD ανάλυση 3840×2160 pixels, με υποστήριξη DLNA, Miracast / Screen Mirroring, και άλλα.

55” €389,00 LG UHD, Smart TV 2023

TV LG 55UR78003LK 55” LED 4K HDR ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

H Smart TV της LG έρχεται με HDR10, HLG. Bluetooth 5.0, τρεις HDMI 2.1, και USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας που έχουμε αποθηκευμένα.

55” €399,00 TCL UHD, HDMI 2.1, Google TV

TV TCL 55P638 55” 4K ULTRA HD GOOGLE TV SMART

Η UHD τηλεόραση 50″ της TCL είναι Google TV. Έρχεται με θύρες HDMI 2.1, Bluetooth 5.0, και υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.τ.λ, και Wi-Fi display (Miracast) T-Cast, Chromecast, και Play Store.

55″ €414,00 SAMSUNG UHD 2023

TV SAMSUNG UE55CU7172 55” LED 4K ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2023

Η Ultra HD Smart TV 55″ της Samsung είναι μια οικονομική αγορά τηλεόρασης σε αυτή την κατηγορία. Έρχεται με τον επεξεργαστή Crystal Processor 4K, λεπτομέρεια χάρη στην υποστήριξη HDR10+ και έντονες αντιθέσεις χάρη στο Contrast Enhancer.

55” €439,00 Philips UHD, Smart TV

Philips 55PUS7406 55″ Τηλεόραση Smart 4K TV

H TV της Philips είναι UHD στις 55 ίντσες. Σύμφωνα με το κατάστημα υποστηρίζει HDR10+ για πιο βαθιές σκιές με πιο έντονες φωτεινές επιφάνειες και πιο ρεαλιστικά χρώματα.

55″ €589,00 UHD Samsung QLED, Smart TV 2023

TV SAMSUNG QE55Q60CAUXXH 55” QLED HDR 4K ULTRA HD MODEL 2023

Σε τιμή κάτω από 600 ευρώ, θα βρούμε μία QLED Samsung UHD. Διαθέτει ένα εξαιρετικά λεπτό προφίλ, και εκτός από το HDR, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

55” €1.009 LG OLED UHD, Smart TV 2023

Τηλεόραση LG OLED 55″ 4K Smart 55B36LA

Η LG OLED 55″ 4K κατασκευάστηκε με γνώμονα την απόλυτη ψυχαγωγία σε μια εντυπωσιακή οθόνη με αυτοφωτιζόμενα pixel. Το μοντέλο διαθέτει επεξεργαστή AI 6ης γενιάς με τσιπ που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανάλυση και βελτιστοποίηση του περιεχομένου.

55″ €1.289 ή 48 άτοκες, Samsung OLED UHD

Τηλεόραση Samsung OLED 55″ 4K Smart 55S90C

Η OLED της Samsung είναι άλλη μια καλή αγορά τηλεόρασης σε αυτή την κατηγορία, καθώς προσφέρει εντυπωσιακά βαθύ μαύρο, καθαρό λευκό και πλούσιες αποχρώσεις ζωντανού χρώματος. Με τα αυτοφωτιζόμενα LED, μπορούμε να έχουμε ευκρινή, καθαρή και φωτεινή εικόνα.

55″ €1.299 ή 48 άτοκες, Sony OLED UHD, Google TV

Τηλεόραση Sony OLED 55″ 4K Android XR55A80K

Η OLED Google TV της Sony LG στις 55″ είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης, καθώς έρχεται με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση One Slate, όπου η οθόνη φαίνεται χωρίς πλαίσιο.

Διαθέτει τον ισχυρό επεξεργαστή Cognitive Processor XR της Sony, που αναλύει τα δεδομένα εικόνας για να αναδείξει την έντονη αντίθεση της OLED, με γνήσια μαύρα και υψηλή φωτεινότητα.

Αγορά τηλεόρασης 60+ ιντσών

Αν μας ενδιαφέρει τόσο η μεγάλη εικόνα είναι πραγματικό το δίλημμα αν θα ήταν καλύτερα να πάρουμε έναν προτζέκτορα με οθόνη.

Όμως, ενώ ο προτζέκτορας θα μας περιορίσει στο σκοτάδι, οι τηλεοράσεις αυτής της κατηγορίας θα φωτίζουν άπλετα όλο μας τον χώρο, μέρα ή νύχτα, με τον κίνδυνο να ξεχάσουμε τι χρώμα έχει ο τοίχος πίσω από την τηλεόραση.

Επιπλέον, υπάρχουν προσφορές στις 65″ που ξεκινούν από μόνο 489 ευρώ.

65” €519,00 TCL UHD, HDMI 2.1, Google TV

TCL 65P635 65″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Η UHD τηλεόραση 65″ της TCL είναι Google TV. Έρχεται με θύρες HDMI 2.1, Bluetooth 5.0, και υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λ.π, και Wifi display (Miracast) T-Cast, Chromecast, και Play Store.

65″ €605,00 UHD SAMSUNG Smart TV 2023

SAMSUNG UE65CU8072UXXH 65” LED 4K ULTRA HD SMART WIFI MODEL

Το συγκεκριμένο Ultra HD μοντέλο της Samsung είναι του 2023. Έρχεται με όλα τα νέα εξελιγμένα τεχνολογικά καλούδια της κορεάτικης εταιρείας.

65″ €749,00 NanoCell 4K LG Smart TV

LG 65NANO763QA 65” NANOCELL LED SMART 4K ULTRA HD

Η τηλεόραση 4K της LG στις 65″ διαθέτει σε καλή τιμή όλες τις smart τεχνολογίες για να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

75″ €799,00 Samsung UHD, Smart TV

Τηλεόραση Samsung LED 75″ 4K Smart 75CU7172

Αν μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ψυχαγωγία μας με πολύ μεγάλη οθόνη με ωραία εικόνα και ήχο, τότε η Samsung στις 75″ έχει την πιο χαμηλή τιμή της ελληνικής αγοράς.

65″ €899,00 ή 18 άτοκες δόσεις, Sony UHD, Google TV

Τηλεόραση Sony LED 65″ 4K Android KD65X75WLPAEP

Η Google TV της Sony στις 65″ είναι άλλη μια καλή αγορά τηλεόρασης και έρχεται με λεπτή σχεδίαση. Διαθέτει TRILUMINOS PRO και τον επεξεργαστή 4K HDR Processor X1.

75” €1.249 TCL QLED 144Hz, HDMI 2.1, Google TV

TV TCL 75C745 75” QLED GOOGLE TV SMART ANDROID 4K ULTRA HD WIFI

Η εντυπωσιακή UHD τηλεόραση 75″ της TCL στα 120Hz είναι Google TV. Έρχεται με θύρες HDMI 2.1, Bluetooth 5.0, και υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κλπ, και Wifi display (Miracast) T-Cast, Chromecast, και Play Store.

65″ €1.499 LG QNED 8K

LG 65QNED966QA 65″ Τηλεόραση Smart 8K TV

Η 8Κ 65 ιντσών της LG είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης καθώς βρίσκεται σε ελκυστική τιμή. Αποδίδει ζωηρά χρώματα, άψογη αντίθεση για καθαρή εικόνα, είτε σε απόλυτο σκοτάδι, είτε σε πολύ φωτεινό χώρο.

Οι τηλεοράσεις με 8K ανάλυση αποτελούν τo μέλλον της οικιακής ψυχαγωγίας. Σε κάθε περίπτωση, δίνουν εντυπωσιακή εικόνα. Ακόμη και όταν βλέπουμε ένα βίντεο που είναι σε FHD.

Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε
Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Είναι γεγονός ότι η ανάλυση και το μέγεθος της τηλεόρασης παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικιακή ψυχαγωγία. Όταν μάλιστα η ανάλυση πήγε από FHD σε 4K, το θεωρήσαμε όλοι ως ένα μεγάλο άλμα στην ποιότητα της εικόνας. Στη χώρα μας εμφανίστηκαν αρκετές νέες 8K TV, και διάφορα μοντέλα διατίθενται ήδη στην ελληνική αγορά. Στο άρθρο θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την νέα τεχνολογία στον χώρο της τηλεόρασης.

Οι βασικές τεχνολογίες στην αγορά τηλεόρασης

Μέχρι και τη δεκαετία του '90, οι μόνες τηλεοράσεις που γνωρίζαμε ήταν της τεχνολογίας Cathode Ray Tube, οι γνωστές CRT.

Στις αρχές της νέας χιλιετίας άρχισαν να διαδίδονται οι τηλεοράσεις Plasma, και αργότερα οι LCD.

Οι Plasma είχαν αντικειμενικά καλύτερη ποιότητα εικόνας από τις LCD της αντίστοιχης κατηγορίας. Όμως κατά κανόνα οι τηλεοράσεις Plasma ήταν ακριβότερες, πιο ογκώδεις, βαριές, και παρουσίαζαν μεγαλύτερη φθορά με το χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι πρώτες LCD ήταν διαθέσιμες σε μικρότερα μεγέθη. Για μία περίοδο, λοιπόν, θα βρίσκαμε τηλεοράσεις Plasma μόνο από τις 42 ίντσες και άνω, και LCD σε μεγέθη κάτω των 40 ιντσών.

Η αγορά τηλεόρασης σήμερα

Πλέον, ακόμα και οι σχετικά νέες τεχνολογίες Plasma και LCD είναι δυσεύρετες, αν όχι ανύπαρκτες. Η αγορά τηλεόρασης περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τις οθόνες LED, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα μοντέλα OLED.

Οι οθόνες LED πρακτικά είναι οθόνες LCD – η πλήρης ονομασία της τεχνολογίας είναι LED-backlit LCD.

Η μόνη πραγματική διαφορά ανάμεσα σε LED και LCD είναι πως στις LCD, η φωτεινή πηγή της οθόνης ήταν μία λυχνία φθορισμού τύπου cold cathode fluorescent lighting (CCFL). Στις LED, για τον φωτισμό χρησιμοποιούνται λυχνίες LED.

Ενώ η χρήση LED μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση, στην πράξη οι τηλεοράσεις LED δεν είναι καμία τρομερή καινοτομία έναντι των LCD.

Αντίθετα, οι τηλεοράσεις τύπου OLED (Organic LED) υιοθετούν μια εντελώς νέα τεχνολογία απεικόνισης.

Οι LCD/LED βασίζονται στο μπλοκάρισμα του φωτός από την φωτεινή πηγή, στην κατάλληλη συχνότητα για να δημιουργηθούν όλα τα χρώματα του RGB.

Όμως στις οθόνες OLED, δεν υπάρχει φωτισμός από κάποια σταθερή πηγή. Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) διαθέτει ένα ηλεκτροφωταυγές (electroluminescent) οργανικό υλικό, που με την εφαρμογή ηλεκτρισμού παράγει το δικό του φως.

Ως αποτέλεσμα, οι οθόνες OLED μπορούν να απεικονίσουν βαθύτερο μαύρο και υψηλότερο λόγο αντίθεσης, έναντι οποιασδήποτε οθόνης LED ή LCD. Αυτή τη στιγμή, είναι αντικειμενικά η καλύτερη τεχνολογία επίπεδης οθόνης σε καταναλωτικό επίπεδο.

Σε μελλοντικό οδηγό θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες οθόνης, τόσο όσον αφορά την αγορά τηλεόρασης, όσο και την αγορά οθόνης υπολογιστή.

Η ανάλυση σαν κριτήριο στην αγορά τηλεόρασης: από HD-Ready και Full HD, σε QHD, UHD, και 4Κ

Μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τηλεοράσεις CRT και τις οθόνες Plasma / LCD / LED / OLED είναι η έννοια της ανάλυσης.

Με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους, οι οθόνες CRT δεν είχαν μόνο μία ανάλυση λειτουργίας, αλλά μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα εύρος από αναλύσεις.

Κάθε οθόνη νέας τεχνολογίας, όμως, αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό εικονοστοιχείων (picture element -> pixel).

Για παράδειγμα, αν μια οθόνη διαθέτει 1080 οριζόντιες γραμμές από pixel, και 1920 κατακόρυφες στήλες, έχει ανάλυση 1920×1080.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανάλυση ονομάζεται Full HD, και είναι η ανάλυση που θα βρούμε στις περισσότερες οθόνες υπολογιστή.

Ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε την οθόνη να απεικονίζει χαμηλότερη ανάλυση, ο συνολικός αριθμός των pixel εξακολουθεί να είναι ο ίδιος. Απλά, για τη χαμηλότερη ανάλυση, περισσότερα από ένα Pixel χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό μειώνει δραματικά την ποιότητα της εικόνας, με τα πάντα να φαίνονται τετραγωνισμένα. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας κάθε οθόνη να λειτουργεί στη φυσική της (native) ανάλυση, με βάση τα pixel με τα οποία είναι κατασκευασμένη.

Στα Windows, η native ανάλυση είναι αυτή που “Προτείνεται”.

Η βασική ανάλυση High Definition (HD) είναι η 1280×720, που θα τη συναντήσουμε και σαν 720p. Γενικά, δεν έχουν παραχθεί πολλά μοντέλα που να υποστηρίζουν αυτή την ανάλυση. Το πιο συνηθισμένο νούμερο σε οικονομικά μοντέλα είναι το 1366×768.

Την ανάλυση 1366×768 θα τη συναντήσουμε και σαν “HD Ready”, παρ' ότι δεν είναι η επίσημη ονομασία της. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάποια επίσημη ονομασία.

Το πλήρες γράφημα με τις αναλύσεις και τις ονομασίες τους, θα το βρείτε εδώ.

Η πιο διαδεδομένη ανάλυση στη μεσαία κατηγορία για την αγορά τηλεόρασης, είναι το Full HD 1920×1080.

Η ανάλυση QHD (Quad HD) είναι 2560×1440, και ονομάζεται έτσι επειδή έχει τετραπλάσιες γραμμές από την HD 720. Αυτή την ανάλυση θα τη βρούμε κυρίως σε οθόνες υπολογιστή.

UHD όχι 4K

Στις ακριβότερες τηλεοράσεις θα συναντήσουμε το UHD (Ultra HD) 3840×2160. Θα συναντήσουμε αυτή την ονομασία ως UHD 4K, που όμως είναι λάθος. Η πραγματική ανάλυση 4K είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, με 4096×2160 pixel.

Υπάρχουν και ξεχωριστές ονομασίες για ενδιάμεσες αναλύσεις, αναλόγως του λόγου πλευρών μιας οθόνης (16:9, 21:9, 5:4), αλλά σπανίως θα τις συναντήσουμε στην αγορά τηλεόρασης, και δεν θα επεκταθούμε σε αυτόν τον οδηγό.

Ποια ανάλυση στην τηλεόραση είναι η κατάλληλη για εμένα?

Σε γενικές γραμμές, αν βλέπουμε απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα, DVD, και ταινίες ή σειρές 720p, η ανάλυση HD Ready 1366×768 θα μας καλύψει πλήρως. Δεν έχουμε κανένα όφελος αγοράζοντας τηλεόραση μεγαλύτερης ανάλυσης.

Αν θέλουμε να συνδέσουμε την τηλεόραση στον υπολογιστή, και να δούμε ταινίες 1080p ή δίσκους Blu-Ray, το Full HD 1920×1080 είναι μονόδρομος.

Το τελευταίο διάστημα, έχει πέσει σημαντικά το κόστος στις τηλεοράσεις UHD και 4K, και είναι μια καλή περίοδος για να επενδύσουμε σε αυτήν την τεχνολογία.

Ομολογουμένως, το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο σε αυτές τις αναλύσεις είναι σχετικά περιορισμένο. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το UHD και 4K είναι το μέλλον, ειδικά με τις δυνατότητες που μας δίνουν οι συνδέσεις VDSL.

Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε μια τηλεόραση για να μας κρατήσει για χρόνια, επιλέγοντας τώρα το UHD ή 4K, είμαστε εξασφαλισμένοι για όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Τα αισχρά ψέματα των Hz και του λόγου αντίθεσης

Όσον αφορά την ανάλυση μιας τηλεόρασης, οι κατασκευαστές δεν έχουν περιθώριο να πουν ψέματα. Δεν μπορούν να πουλήσουν ένα panel HD Ready σαν Full HD, ούτε ένα panel Full HD σαν 4Κ. Μια δοκιμή 10 δευτερολέπτων θα αποκάλυπτε το ψέμα.

Όμως, ακόμα και σε οικονομικές τηλεοράσεις, εύκολα θα βρούμε δήθεν ρυθμό ανανέωσης 1600Hz και λόγο αντίθεσης 20.000.000:1. Αυτά τα νούμερα με κανέναν τρόπο δεν εκπροσωπούν την πραγματικότητα.

Ο πραγματικός λόγος αντίθεσης

Ο λόγος αντίθεσης είναι η διαφορά στη φωτεινότητα ανάμεσα στο πιο σκοτεινό και το πιο φωτεινό σημείο που μπορεί να δείξει η οθόνη.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα της εικόνας. Όσο υψηλότερος είναι ο λόγος αντίθεσης, τόσο πιο βαθύ μαύρο μπορεί να δείξει η τηλεόραση, και θα έχει περισσότερη λεπτομέρεια σε σκοτεινές σκηνές, και πιο ζωντανά χρώματα.

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοράσεων LED έχει πραγματικό λόγο αντίθεσης 1000:1 – θα το συναντήσουμε και σαν “αναλογία αντίθεσης”.

Σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο μια τηλεόραση που δηλώνει λόγο αντίθεσης 80.000.000:1 δεν έχει δεκαέξι φορές καλύτερο λόγο αντίθεσης από ένα μοντέλο που δηλώνει 5.000.000:1.

Το πιθανότερο είναι πως ο πραγματικός λόγος αντίθεσης είναι 1000:1 και στα δύο μοντέλα, και τα νούμερα αυτά είναι απλώς κόλπα του marketing.

Η παρανόηση και η παραπλάνηση των Hertz

Αν νομίζατε πως είναι μεγάλη η κοροϊδία του λόγου αντίθεσης, στον ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) είναι που γίνεται το πραγματικό πανηγύρι.

Στις τηλεοράσεις CRT, ο ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate) δήλωνε πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο το πυροβόλο ηλεκτρονίων σάρωνε πλήρως την οθόνη, απ' άκρη σ' άκρη. Στα 50Hz, η ανανέωση γινόταν 50 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Οι τηλεοράσεις CRT με ρυθμό ανανέωσης 50Hz είχαν μια εικόνα που τρεμόπαιζε εμφανώς σε σχέση με τηλεοράσεις με refresh rate 100Hz. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης ήταν λοιπόν μια σαφής και χειροπιαστή ένδειξη ποιότητας στην αγορά τηλεόρασης.

Στις σύγχρονες τηλεοράσεις, ο ρυθμός ανανέωσης εκφράζει κάτι διαφορετικό. Κατ' αρχάς, όλες οι τηλεοράσεις της αγοράς, όσον αφορά το panel, έχουν πραγματικό ρυθμό ανανέωσης 50Hz για το Ευρωπαϊκό PAL ή 60Hz για το Αμερικανικό NTSC.

Αυτό αποδεικνύεται εύκολα αν χρησιμοποιήσουμε μια τηλεόραση ως οθόνη σε υπολογιστή. Όσα Hz και αν δηλώνει, η κάρτα γραφικών στα 60Hz θα λειτουργήσει, με όσα μειονεκτήματα έχει αυτό για το gaming.

Από εκεί και πέρα, κάθε σύγχρονη τηλεόραση έχει μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), η οποία έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται έναν αριθμό από καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η επεξεργασία αυτή αφορά τη δυνατότητα του interpolation.

Το interpolation είναι η διαδικασία που ο επεξεργαστής της τηλεόρασης συγκρίνει δύο διαδοχικά καρέ μεταξύ τους, βλέπει ποια σημεία έχουν παραμείνει ίδια και ποια έχουν αλλάξει, και παρεμβάλλει (interpolate) μεταξύ τους ένα μεταβατικό καρέ.

Ο ρόλος αυτού του ενδιάμεσου καρέ είναι να κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο καρέ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σκηνές με γρήγορες εναλλαγές, που αλλιώς θα ήταν αδύνατη η ομαλή απεικόνισή τους, λόγω περιορισμών του LCD.

Ο επεξεργαστής της τηλεόρασης

Ιδανικά, ο επεξεργαστής της τηλεόρασης θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται τρία καρέ για κάθε ένα που εμφανίζεται στην οθόνη, καθώς θα πρέπει να επεξεργάζεται δύο καρέ και να δημιουργήσει το ενδιάμεσο καρέ για το Interpolation.

Επομένως, αν μια τηλεόραση PAL έχει ρυθμό ανανέωσης πάνελ 50Hz, η CPU πρέπει να επεξεργάζεται με ρυθμό τουλάχιστον 150Hz (150 καρέ ανά δευτερόλεπτο), για να έχει όσο γίνεται ομαλή εικόνα.

Αν σε μια τηλεόραση ο επεξεργαστής μπορεί να αναλάβει μόνο 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο, υπάρχει πρόβλημα. Για μερικά καρέ η κίνηση είναι ομαλή, αλλά ξαφνικά υπάρχει αποσυγχρονισμός για 1-2 καρέ, κ.ο.κ.

Κατά συνέπεια, το να δηλώνει μια σύγχρονη τηλεόραση ότι έχει 100Hz – ασχέτως που αφορούν την ταχύτητα επεξεργασίας καρέ και όχι τον ρυθμό ανανέωσης – είναι αντικειμενικά μειονέκτημα.

Η “μαγεία” του marketing

Εδώ όμως έρχεται πάλι η “μαγεία” του marketing. Oι εταιρείες δημιουργούν μια τεχνολογία (Samsung Motion Rate, Sony MotionFlow, LG TruMotion) και ισχυρίζονται πως η τηλεόραση διαθέτει μέχρι και 18 φορές περισσότερα Hz από τα πραγματικά.

Σε αυτή τη δημοσίευση μπορείτε να δείτε πίνακες που συγκρίνουν τα πραγματικά Hz (που εξακολουθούν να αφορούν τον επεξεργαστή και όχι το Panel) σε σχέση με τα δήθεν Hz του marketing.

Καθώς πρόκειται για αμερικανική ιστοσελίδα, εστιάζεται περισσότερο στα Hz των τηλεοράσεων σε NTSC, και έχει ένα μόνο πίνακα με μοντέλα του 2014 για ευρωπαϊκά μοντέλα.

Όπως και να ‘χει, το δίδαγμα είναι πως δεν πρόκειται να βρούμε περισσότερα από 200 πραγματικά Hertz, και πως τα Hertz δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το τρεμόπαιγμα της οθόνης, αλλά αφορούν τη δυνατότητα ομαλής κίνησης.

Αυτό που χειροτερεύει περισσότερο τα πράγματα είναι όταν ο κατασκευαστής δεν αναφέρεται καν σε Hz, αλλά σε κάποια μονάδα της δικής του τεχνολογίας, όπως PMI, PQI, κ.α.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί καν να γίνει μια στοιχειώδης σύγκριση ανάμεσα σε μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών.

Είναι καλή ιδέα η αγορά τηλεόρασης για οθόνη υπολογιστή?

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι ψηφιακές, και έχουν πάντοτε είσοδο HDMI, και συνήθως και DVI, που μπορεί να δεχτεί σήμα από υπολογιστή.

Ταυτόχρονα, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις τηλεοράσεις και τις οθόνες υπολογιστή είναι τεράστια. Ένα μόνιτορ υπολογιστή στις 27 ίντσες ξεκινάει περίπου στα 260 ευρώ.

Στις τηλεοράσεις, όμως, στην ίδια τιμή μπορούμε να έχουμε 32 ίντσες, που είναι σημαντική διαφορά στο μέγεθος της οθόνης.

Συν τοις άλλοις, δεν θα βρούμε οθόνες υπολογιστών πάνω από 34-35 ίντσες, ενώ οι τηλεοράσεις φτάνουν μέχρι και τις 55 ίντσες σε σχετικά λογικό κόστος.

Γιατί λοιπόν η αγορά τηλεόρασης να μην μας καλύψει για τον υπολογιστή?

Είναι αλήθεια πως οι τηλεοράσεις και τα monitor έχουν σχεδιαστεί με την ίδια τεχνολογία, LED-Backlit LCD. Όμως, κάθε κατηγορία συσκευής είναι εξειδικευμένη για διαφορετική χρήση.

Στον υπολογιστή, η ευκρίνεια του κειμένου είναι θεμελιώδους σημασίας, από την πλοήγηση στο ίντερνετ μέχρι τις εφαρμογές του Office. Επίσης, ο χρήστης μιας οθόνης υπολογιστή κάθεται σε κοντινή απόσταση από αυτή.

Αγορά Τηλεόρασης κλλλ

Για τον λόγο αυτόν, τα μόνιτορ έχουν σχεδιαστεί με υψηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel density), που μετριέται σε pixel ανά ίντσα (Pixel Per Inch, PPI).

Σύμφωνα με αυτόν τον online calculator, ένα τυπικό μόνιτορ 24ων ιντσών Full HD έχει πυκνότητα εικονοστοιχείων 91.79 pixel ανά ίντσα.

Σε τηλεόραση 32 ιντσών, με την ίδια ανάλυση Full HD, η πυκνότητα των pixel μειώνεται στα 68.84 PPI.

Αγορά τηλεόρασης λκκ

Είναι μια μείωση της τάξης του 25%, και χειροτερεύει εμφανώς την ποιότητα του κειμένου επί της οθόνης. Πόσο μάλλον αν μας ενδιαφέρει η αγορά τηλεόρασης στις 40 ίντσες και άνω.

Το gaming

Ας πούμε όμως πως δεν μας ενδιαφέρει και τόσο το κείμενο, και θέλουμε να παίζουμε κυρίως παιχνίδια. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα gaming monitor έχουν σχεδιαστεί με χαμηλό χρόνο απόκρισης, για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται Ghosting.

Με απλά λόγια, σε γρήγορη κίνηση εντός του παιχνιδιού, τα εικονοστοιχεία σε μια οθόνη με μεγάλο χρόνο απόκρισης δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν αρκετά γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται μια αντιαισθητική σκιά πίσω από κινούμενα αντικείμενα.

Αγορά Τηλεόρασης λκ

Πολλές τηλεοράσεις στα χαρακτηριστικά τους δεν αναγράφουν καν ποιος είναι ο χρόνος απόκρισης. Όταν τον αναφέρουν, συνήθως είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που θα βρούμε ακόμα και σε ένα οικονομικό μόνιτορ.

Αγορά τηλεόρασης 14μννλλμμλ

Τηλεόραση UHD για το PC

Τέλος, αν αγοράσουμε τηλεόραση UHD για να έχει υψηλή ανάλυση και για τον υπολογιστή, υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουμε να έχουμε ανάλυση 3840×2160 στην επιφάνεια εργασίας μας, αλλά μόνο Full HD.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι αρκετά τεχνικό, και έχει να κάνει με το αν η τηλεόραση διαθέτει θύρες HDMI 2.0, και αν χρησιμοποιεί πραγματικό chroma signaling 4:4:4.

Ουσιαστικά, μόνο τηλεοράσεις με τη νεότερη θύρα DisplayPort, και υπολογιστές με αντίστοιχη θύρα στην κάρτα γραφικών, είναι εγγυημένο πως θα μπορούν να λειτουργήσουν σε ανάλυση UHD.

αγορά τηλεόρασης

Η μόνη εργασία στην οποία μια τηλεόραση μπορεί να ανταποκριθεί σωστά σε συνεργασία με έναν υπολογιστή, είναι στο να βλέπουμε ταινίες ή σειρές.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε ένα κανονικό μόνιτορ, και μια δεύτερη σύνδεση με μια μεγάλη τηλεόραση, για να βλέπουμε τις ταινίες επί της μεγαλύτερης οθόνης.

Έχετε απορίες για την αγορά τηλεόρασης?

Ανάμεσα στις τόσες τεχνολογίες και προδιαγραφές για την αγορά τηλεόρασης, ακόμα και ένας έμπειρος χρήστης είναι εύκολο να χαθεί.

Αν δυσκολεύεστε με την αγορά τηλεόρασης, ή ψάχνετε κάποιο μοντέλο με προδιαγραφές που δεν καλύπτονται στον οδηγό, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps