Home » Software » Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11
FEATURED-Πώς-Κάνω-Τα-Windows-10-Να-Μοιάζουν-Με-Τα-Νέα-Windows-11-Β2

Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί υπολογιστές δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Microsoft για τα νέα Windows 11. Παρότι μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε σε μη συμβατό PC με την μέθοδο που είδαμε σε προηγούμενο οδηγό, αν ο Η/Υ είναι παλιός ή δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη, υπάρχει και μια άλλη διαφορετική πρόταση. Στον οδηγό θα δούμε πώς να τροποποιήσουμε τα Windows 10, ώστε να τους δώσουμε το βελτιωμένο περιβάλλον αλλά και μερικά νέα χαρακτηριστικά των Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι θα αλλάξουμε στα Windows 10

Τα νέα Windows 11, εκτός από διαφορετικές ρυθμίσεις και λειτουργίες, έχουν και μια νέα εμφάνιση. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με ένα λειτουργικό σύστημα πιο καθαρό και πιο κομψό από τα Windows 10.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε τα Windows 10 και να τα κάνουμε να φαίνονται ακριβώς όπως τα νέα Windows 11.

Νέα-Windows-51λα

Έτσι, αρχικά στον οδηγό θα φέρουμε την επιφάνεια εργασίας των Windows 10 πιο κοντά στα νέα Windows 11, χρησιμοποιώντας τα νέα wallpapers και θέματα της Microsoft με δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε διάφορες παραλλαγές.

Στη συνέχεια, θα βάλουμε τα εικονίδια και τα χρώματα φακέλων που έχουν τα νέα Windows 11…

…και θα φέρουμε το νέο μενού της Έναρξης, αλλά και όλα τα εικονίδια των εφαρμογών στο κέντρο της γραμμής εργασιών.

Νέα Windows 3ννaαη

Τέλος, θα δώσουμε στα Windows 10 μία από τις καλύτερες δυνατότητες των Windows 11. Πρόκειται για τα Snap Layouts που μας προσφέρουν εξαιρετική βοήθεια στο multitasking.

Νέα-Windows-20lααμκκααλμααα

Όπως είναι φυσικό, δεν θα έχουμε όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα νέα Windows 11. Ο υπολογιστής μας θα εξακολουθεί να εκτελεί τα Windows 10, αλλά σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, θα έχουμε πλησιάσει πολύ κοντά.

Επίσης, δεν θα έχουμε κάποια επιβάρυνση στο σύστημα από αυτή την αλλαγή εμφάνισης. Σε laptop πολύ χαμηλής ισχύος με Pentium και 2GB RAM που εφαρμόσαμε αυτές τις αλλαγές, δεν παρατηρήσαμε τέτοια ζητήματα. Φυσικά, ούτε στην εικονική μηχανή.

Υπάρχει και εναλλακτική μέθοδος?

Όσοι από εμάς δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δραστική μέθοδο που αλλάζει συνολικά το περιβάλλον των Windows 10, στο τέλος του οδηγού θα αναλύσουμε και μια άλλη επιλογή που είναι πολύ εύκολη και πιο γρήγορη.

Απλά θα χρησιμοποιήσουμε ένα Rainmeter skin και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε στις τρεις εικόνες.

Νέα-Windows-50λλααα

Φυσικά, είναι απλά ένα κέλυφος, όπερ σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάνει μόνιμη αλλαγή, καθώς θα τρέχουμε παράλληλα το περιβάλλον που έχουν τα νέα Windows 11 με το γνώριμο των Windows 10.

Στην ουσία δεν αλλάζουμε απολύτως τίποτα, και έτσι δεν χρειάζεται καν να κρατήσουμε αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος πριν εφαρμόσουμε τις  αλλαγές.

Η διαδικασία της ολικής αλλαγής βήμα προς βήμα

Έτσι λοιπόν, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα Windows 10 να μοιάζουν σε όλα με τα νέα Windows 11, πρέπει να εγκαταστήσουμε μερικά μικρά εργαλεία τρίτων. Όλα είναι ασφαλή καθώς τα περισσότερα τα κατεβάζουμε από το GitHub και το DeviantArt.

Για να αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία που αναλύουμε στον οδηγό, πρέπει να τρέχουμε τα Windows 10 από την έκδοση 1903 και άνω. Αν είμαστε σε προηγούμενες εκδόσεις, πρέπει να κάνουμε το απαραίτητο update.

Εμείς εφαρμόσαμε αυτές τις αλλαγές στις εκδόσεις 21Η1 και 21H2.

Πριν ξεκινήσουμε

Όπως είναι φυσικό, πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να να δημιουργήσουμε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του λειτουργικού μας συστήματος.

Προτείνουμε να επιλέξετε αυτή την ενέργεια, καθώς είναι η πλέον ενδεδειγμένη αν κάνουμε κάποιο κρίσιμο λάθος, ή κάτι μας πάει στραβά, ή το μετανιώσουμε.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…

Το System backup μπορούμε να το κάνουμε, είτε με τη δωρεάν έκδοση του AOMEI Backupper, είτε με την αντίστοιχη του EaseUS Todo Backup. Αμφότερα τα έχουμε αναλύσει σε προηγούμενους οδηγούς.

Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο επαναφοράς. Απλά πληκτρολογούμε επαναφορά στην αναζήτηση των Windows, και πατάμε στη “Δημιουργία σημείου επαναφοράς”.

Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11 2

Αν το κουμπί “Δημιουργία” είναι γκρι και δεν μπορούμε να κάνουμε κλικ, πατάμε στη “Ρύθμιση παραμέτρων”…

Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11 2ααα

…και στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Ενεργοποίηση προστασίας συστήματος”. Κατόπιν, ορίζουμε την επιθυμητή μέγιστη χρήση.

Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11 2ααααμν

Από εκεί και μετά, πατάμε στο “Δημιουργία”, προσθέτουμε μια περιγραφή για το νέο σημείο επαναφοράς, και κάνουμε ξανά κλικ στο “Δημιουργία”.

Πώς Κάνω Τα Windows 10 Να Μοιάζουν Με Τα Νέα Windows 11 2ααααμνα

Βήμα 1 – Λήψη και ρύθμιση των ταπετσαριών των Windows 11

Μπορούμε να κατεβάσουμε τα Wallpapers που διαθέτουν τα νέα Windows 11 σε υψηλή ανάλυση 4K, πατώντας εδώ. Οι ταπετσαρίες είναι διαθέσιμες για λήψη σε αρχείο zip στο Google Drive για να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση.

Εναλλακτικά, για περισσότερες ταπετσαρίες πατάμε εδώ, και μετά στο “Να γίνει η λήψη ούτως ή άλλως”. Για το 4Κ Holographic Win 11 Wallpaper της εισαγωγικής μας εικόνας κάνουμε κλικ εδώ.

Νέα-Windows-50λλααααα

Μετά τη λήψη, μπορούμε εύκολα με τον γνωστό τρόπο να ορίσουμε την προτιμώμενη ταπετσαρία από τις διαθέσιμες επιλογές.

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμαμαααμκ

Απλά κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και στην εξατομίκευση για να επιλέξουμε κάποιο από τα Wallpapers που κατεβάσαμε.

Νέα Windows 3ννaα

Βήμα 2 – Λήψη θεμάτων Windows 11

Το DeviantArt είναι αναμφίβολα το καλύτερο μέρος για να αποκτήσουμε τα θέματα των Windows 11.

Για να το αξιοποιήσουμε, πρέπει αρχικά να κατεβάσουμε το μικρό εργαλείο SecureUxTheme από το GitHub, πατώντας εδώ και μετά στο Latest release μέσα από το site.

Θα δούμε ότι κατέβηκε το εργαλείο με όνομα ThemeTool.exe.

Ενδέχεται κάποιο antivirus να το θεωρήσει επικίνδυνο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο σχεδιαστής συνιστά να αλλάξουμε το antivirus καθώς πρόκειται για αναξιόπιστο σκουπίδι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμαμαααμκκ

Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στο site του DeviantArt, πατώντας στο Join.

Νέα Windows 3ννaαημαα

Ο λογαριασμός είναι απαραίτητος για να πραγματοποιήσουμε τη λήψη των απαιτούμενων αρχείων.

Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το συμπιεσμένο αρχείο με το θέμα που έχουν τα νέα Windows 11 πατώντας εδώ, και μετά στο σχετικό εικονίδιο της λήψης.

Νέα Windows 3ννaαημααα

Το αρχείο ονομάζεται windows_11_for_windows_10_by_niivu_dellvsn.

Για να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση αργότερα, καλό είναι να δημιουργήσουμε έναν φάκελο με ό,τι όνομα νομίζουμε, έτσι ώστε να αποθηκεύσουμε εκεί όλα τα αρχεία που θα κατεβάσουμε.

Νέα-Windows-6μ

Βήμα 3 – Λήψη εικονιδίων των Windows 11

Καθώς βρισκόμαστε στο DeviantArt, το επόμενο μας βήμα είναι να κατεβάσουμε τα εικονίδια που έχουν τα νέα Windows 11, πατώντας εδώ.

Το συμπιεσμένο αρχείο ονομάζεται windows_11_icon_themes_by_niivu_degj2bp.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, όλες αυτές τις λήψεις αρχείων τις αποθηκεύουμε στον ίδιο φάκελο που μόλις δημιουργήσαμε.

Νέα-Windows-6μα

Έτσι, αφού ολοκληρώσαμε αυτές τις δύο ενέργειες, εξάγουμε και τα δύο αρχεία μέσα στον ίδιο φάκελο.

Νέα Windows 3ννaαημααααμ

Εφόσον βεβαιωθούμε ότι η εξαγωγή έγινε σωστά, μπορούμε να διαγράψουμε τα δύο πρωτότυπα συμπιεσμένα αρχεία για να μην μπερδευόμαστε.

Στη συνέχεια, κατεβάζουμε πάλι από το DeviantArt με τον ίδιο τρόπο το 7TSP. Πρόκειται για ένα μικρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει με τα εικονίδια. Απλά πατάμε εδώ και μετά στο σχετικό εικονίδιο της λήψης.

Νέα Windows 3ννaαημααααμα

Θα δούμε ότι το συμπιεσμένο αρχείο ονομάζεται 7tsp_gui_2019 _edition _by_ devillnside_ddb5026.

Βήμα 4 – Προετοιμασία για αλλαγή εμφάνισης

Ανοίγουμε ξανά τον φάκελο όπου έχουμε αποθηκεύσει τις λήψεις μας.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο του ThemeTool.exe που κατεβάσαμε πρώτο από όλα, και το εκτελούμε ως διαχειριστές.

Πριν μας ανοίξει το εργαλείο, πατάμε αρχικά στο Ναι ή ΟΚ που θα δούμε.

Στη συνέχεια, αφήνουμε τα πάντα όπως έχουν προς το παρόν, και πατάμε μόνο στο “Install” στα δεξιά.

Νέα-Windows-6μανα

Θα δούμε ένα μήνυμα επιτυχούς εγκατάστασης το οποίο μας ζητάει να κάνουμε επανεκκίνηση για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές. Έτσι, πατάμε στο Ναι.

Νέα-Windows-6μαναμ

Βήμα 5 – Προσθήκη θεμάτων Windows 11

Μετά από την επανεκκίνηση, επιστρέφουμε στο φάκελο όπου έχουμε εξάγει όλες τα αρχεία που είχαμε κατεβάσει.

Ανοίγουμε τον φάκελο “windows_11_for_windows_10_by_niivu_dellvsn”…

…και μετά από δύο κλικ θα δούμε αρχικά τον φάκελο OLD…

…και μετά τον Windows 10 Themes.

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμ

Μόλις τον ανοίξουμε, θα δούμε τον Regular Taskbar και τον Thick Taskbar. Ο πρώτος αφορά την κανονική γραμμή εργασιών και ο δεύτερος την πιο μεγάλη.

Πατάμε σε όποια από τις δύο θέλουμε, και όταν δούμε το περιεχόμενο του φακέλου, το επιλέγουμε όλο (CTRL + A) και το αντιγράφουμε. Μπορούμε με το ποντίκι ή με το CTRL + C.

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμα

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στον φάκελο C:\Windows\Resources\Themes. Τον εντοπίζουμε πατώντας στο κεντρικό εικονίδιο του τοπικού μας δίσκου.

Μέσα στον φάκελο Themes επικολλούμε αυτά τα αρχεία του θέματος που αντιγράψαμε. Μπορούμε είτε με δεξί κλικ στο ποντίκι, είτε με το CTRL + V.

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμαμ

Βήμα 6 – Επιλογή θέματος

Στη συνέχεια, κάνουμε πάλι δεξί κλικ στο αρχείο του ThemeTool.exe που κατεβάσαμε πρώτο από όλα, και το εκτελούμε ξανά ως διαχειριστές.

Αυτή τη φορά θα δούμε το νέο θέμα που προσθέσαμε προηγουμένως στον φάκελο θεμάτων των Windows 10. Θα μας εμφανίζεται στα αριστερά ως 11 Dark ή 11 Light.

Νέα-Windows-6μαναμκ

Επιλέγουμε την παραλλαγή που επιθυμούμε (σκούρα ή ανοιχτόχρωμη, με ή χωρίς γραμμή διευθύνσεων). Εμείς επιλέξαμε το 11 Dark. Κατόπιν, πατάμε στο “Patch and apply” για να ενεργοποιήσουμε το επιλεγμένο θέμα.

Νέα-Windows-6μαναμκλγ

Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε παρά να περιμένουμε λίγο μέχρι να δούμε την εμφάνιση με το σκούρο θέμα που επιλέξαμε.

Στη συνέχεια, κλείνουμε τον SecureUxThemeTool.

Βήμα 7 – Προετοιμασία για νέα εικονίδια

Τώρα ανοίγουμε τον φάκελο “windows_11_icon_themes_by_niivu_degj2bp” που έχουμε αποθηκευμένο μέσα στον ειδικό φάκελο μας.

Νέα-Windows-6μαναμκλλ

Στη συνέχεια, πατάμε στον φάκελο “Windows 11 Icons Theme by niivu”…

…κατόπιν κάνουμε κλικ στον φάκελο “7TSP Themes for Windows 10 1903 and higher”…

…και καταλήγουμε στο κρίσιμο περιεχόμενο. Σε αυτό το σημείο θα δούμε διάφορες παραλλαγές του θέματος των εικονιδίων. Καλό είναι να προτιμήσουμε την παραλλαγή 7TSP Windows 10 New (default).7z. Είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι με δεξί κλικ να τροποποιήσουμε την επέκτασή της…

Νέα-Windows-6μαναμκλλα

…και να διαγράψουμε εντελώς το “.remove”, συμπεριλαμβανομένης της τελείας.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αλλάξει το αρχείο σε “7TSP Windows 10 New (default).7z”, χωρίς τελεία στο τέλος.

Βήμα 8 – Αλλαγή εικονιδίων και χρωμάτων

Εντοπίζουμε τον συμπιεσμένο φάκελο “7tsp_gui_2019_edition bydevillnside _ddb5026”. Τον έχουμε αποθηκεύσει στον ειδικό φάκελο των λήψεων που δημιουργήσαμε στην αρχή. Κατόπιν, εξάγουμε το περιεχόμενο του μέσα στον φάκελο μας.

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμαμαααλ

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τον φάκελο 7TSP gui…

…και θα δούμε ότι το εκτελέσιμο αρχείο δεν έχει επέκταση αρχείου .exe αλλά σκέτο “ee”.

Επιλέγουμε με δεξί κλικ το αρχείο για να μετονομάσουμε…

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμαμαααλα

….και προσθέτουμε ένα λατινικό “x” μεταξύ του “ee” για να μετατρέψουμε την επέκτασή του σε “exe”…

Νέα Windows 3ννaαημααααμακaμαμαααλαα

…και να καταστήσουμε το αρχείο εκτελέσιμο.

Στη συνέχεια, εκτελούμε το εργαλείο ως διαχειριστές…

…και θα μας εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας. Τώρα, πατάμε στο “Add a Custom Pack”.

Νέα-Windows-6μαναμκλλαα

Εντοπίζουμε και επιλέγουμε το θέμα εικονιδίου “7TSP Windows 10 New (default).7z” που του αφαιρέσαμε το .remove προηγουμένως στο βήμα 6.

Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο Start Patching κάτω δεξιά στο παράθυρο.

Νέα-Windows-6μαναμκλγγ

Πατάμε στο Ναι…

…και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα βλέπουμε μια σχετική πράσινη μπάρα.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, θα μας ζητήσει να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Νέα-Windows-6μαναμκλγγγ

Μετά από την επανεκκίνηση, θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε πλέον τα εικονίδια, αλλά και τα χρώματα φακέλων που υπάρχουν στα νέα Windows 11. Ωστόσο, μπορούμε να φέρουμε ακόμη πιο κοντά την εμφάνιση στο νέο λειτουργικό.

Βήμα 9 – Εικονίδια και μενού Έναρξης στο κέντρο

Είναι γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχουν τα νέα Windows 11 σε σχέση με τα Windows 10, είναι το κεντραρισμένο μενού, τόσο της Έναρξης, όσο και των υπόλοιπων εικονιδίων.

Για να υλοποιήσουμε στα Windows 10 αυτή την μεγάλη αλλαγή που φέρνει το νέο λειτουργικό της Microsoft, έχουμε δύο επιλογές.

Η μία αφορά το πληρωμένο εργαλείο Start 11 που θα μας δώσει ακριβώς την ίδια εμφάνιση της γραμμής εργασιών που έχουν τα νέα Windows 11, και όχι μόνο.

Νέα-Windows-15λ

Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Start 11 δωρεάν ακόμη και μόλις λήξει η δωρεάν έκδοση για ένα μήνα, που μας την προσφέρει χωρίς κάρτα.

Όμως, εμείς θεωρούμε ότι αξίζει να επιβραβεύσουμε τους σχεδιαστές με το μικρό εφάπαξ ποσό των €6.99 όταν μας λήξει η πλήρης δοκιμαστική έκδοση. Φυσικά, μόνο αν είμαστε ικανοποιημένοι.

Νέα-Windows-51λα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Start 11 μπορεί να μας δώσει και το αντίστροφο. Εν ολίγοις, έχει σχεδιαστεί για να επαναφέρει στα Windows 11 μερικά γνώριμα χαρακτηριστικά που είχαμε στα Windows 10.

Η δεύτερη επιλογή που έχουμε είναι το TaskbarX που είναι απολύτως δωρεάν. Ωστόσο, δεν θα μας δώσει το ίδιο εξαιρετικό αποτέλεσμα που μας προσφέρει το Start 11.

Επιπλέον, χρειαζόμαστε ακόμη ένα εργαλείο για έχουμε όσο το δυνατόν πιο κοντινή εμφάνιση με τα νέα Windows 11.

Τελικό Βήμα – Ενεργοποίηση κεντραρισμένου μενού & Έναρξης

Ας δούμε λοιπόν αρχικά τι μπορούμε να κάνουμε με το Start 11. Το εργαλείο είναι μόλις 48MB και το κατεβάζουμε από εδώ. Επιλέγουμε το “Try free for 30-days” που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Μόλις εγκαταστήσουμε και τρέξουμε το Start 11…

…θα μας εμφανιστεί μια καρτέλα όπου πατάμε στο “Start 30 Day Trial”.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να δώσουμε το email μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια προσωρινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν δεν θέλουμε να εκθέσουμε το μόνιμο email μας.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μέσω του temp-email ή όποια άλλη παρόμοια υπηρεσία επιθυμούμε.

Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι και η μέθοδος για να έχουμε δωρεάν το Start 11 μόλις λήξει η trial. Όπως αναφέραμε, δεν την προτείνουμε πέραν της trial, γιατί έτσι δεν υποστηρίζουμε την εξαιρετική εργασία που έχουν κάνει οι σχεδιαστές.

Νέα-Windows-20l

Έτσι, μόλις ενεργοποιήσουμε την trial έκδοση με το emai μας, θα δούμε την παρακάτω καρτέλα. Καθώς μας ενδιαφέρει το κεντραρισμένο μενού, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο “Centre aligned”.

Νέα-Windows-20lα

Από εκεί και μετά, θα δούμε ότι τα Windows 10 είναι πλέον Windows 11 σε ό,τι αφορά την εμφάνιση.

Το μενού της Έναρξης θα ανοίγει ακριβώς όπως μας το εμφανίζουν τα Windows 11. Το ίδιο και με την διάταξη των εικονιδίων των εφαρμογών και όχι μόνο.

Νέα-Windows-20lααμκκ

Μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμη με το Start 11, αν θέλουμε να δώσουμε στα Windows 10 ακριβώς την ίδια εμφάνιση που έχουν τα νέα Windows 11. Αρκεί να πατήσουμε στο γρανάζι του σχετικού θέματος.

Από εκεί και μετά μπορούμε να τροποποιήσουμε την εμφάνιση όπως εμείς επιθυμούμε.

Νέα-Windows-20lααμ

Εναλλακτικό Βήμα

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, για την ενεργοποίηση του κεντραρισμένου μενού έχουμε και την επιλογή του TaskbarX που είναι δωρεάν. Ωστόσο, δεν την συνιστούμε καθώς στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε διάφορες αστοχίες και σφάλματα.

Επίσης, άλλο ένα ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι ότι το εργαλείο δεν μας επιτρέπει να κεντράρουμε το εικονίδιο και το μενού της Έναρξης. Θα παραμείνουν στην αριστερή άκρη όπως τα έχουμε συνηθίσει στα Windows 10.

Το εικονίδιο της Έναρξης που βλέπουμε στο κέντρο στην κάτωθι εικόνα προέρχεται από ακόμη ένα τρίτο εργαλείο, το StartIsBack.

Νέα-Windows-20lααμκκα

Ωστόσο, μόλις το πατήσουμε, το μενού δεν θα εμφανίζεται στο κέντρο. Το ότι τα εικονίδια δεν φαίνονται και πολύ κεντραρισμένα οφείλεται στα διάφορα σφάλματα που μας εμφανίστηκαν με αυτή τη μέθοδο.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε και αυτή τη μέθοδο και δεν μας απασχολούν τα σφάλματα, γράψτε μας στα σχόλια για να στείλουμε τα σχετικά απλά βήματα που απαιτούνται.

Μία από τις καλύτερες δυνατότητες των Windows 11 στα Windows 10

Η γρήγορη προσαρμογή παραθύρων των Windows 11 με το νέο Snap Layouts είναι μια ομολογουμένως εξαιρετική λειτουργία. Όμως, μπορούμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και χωρίς να αποκτήσουμε τα νέα Windows 11.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνει ένα εύχρηστο εργαλείο της Microsoft, το PowerToys. Πρόκειται για μια επίσημη συλλογή βοηθητικών προγραμμάτων με την οποία μπορούμε να κάνουμε θαύματα μέσα στα Windows.

Βήμα 1 – Λήψη PowerToys

Η εταιρεία δεν το περιλαμβάνει στο λειτουργικό σύστημα, ούτε το φιλοξενεί στην επίσημη σελίδα της. Θα το βρούμε μόνο στη σελίδα της Microsoft στο GitHub. Το κατεβάζουμε από εδώ.

Βήμα 2 – Ενεργοποίηση FancyZones

Μόλις εγκαταστήσουμε και τρέξουμε το PowerToys, θα μας ανοίξει αυτόματα και θα βλέπουμε το εικονίδιο του στη γραμμή εργασιών.

Νέα-Windows-20lααμκκααλμ

Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε πάνω αριστερά και να ελέγξουμε αν το FancyZones είναι ενεργοποιημένο.

Στη συνέχεια, λίγο πιο κάτω ελέγχουμε και αν το “Hold Shift key to activate” είναι και αυτό ενεργό.

Βήμα 3 – Χρήση των Snap Layouts

Τώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Snap Layouts ή αλλιώς Snap-to-Zone που μας προσφέρει το εργαλείο.

Πατάμε αρχικά στο “Launch layout editor”…

…και θα δούμε ένα νέο παράθυρο με αριθμημένες μικρογραφίες για τις ενεργές οθόνες μας στο επάνω μέρος. Ακριβώς από κάτω θα δούμε μια προεπισκόπηση των προεπιλεγμένων διαθέσιμων διατάξεων.

Νέα-Windows-20lααμκκααλμαααα

Εκτός από αυτές τις προεπιλεγμένες διατάξεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας χωρίς κανένα περιορισμό. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο σχετικό κουμπί “Create new layout” που παρατηρούμε παρακάτω.

Νέα-Windows-20lααμκκααλμααακκ

Για παράδειγμα, στο πάνω τμήμα της καρτέλας βλέπουμε ότι η κύρια μας οθόνη (το 3 στο παράδειγμα) είναι η προεπιλεγμένη για να ξεκινήσουμε αρχικά από αυτήν το Snap-to-Zone.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε επιλέξει την προεπιλεγμένη διάταξη Grid, ή όποια άλλη έχουμε δημιουργήσει εμείς από το “Create new layout” που είδαμε προηγουμένως.

Η συγκεκριμένη διάταξη προσαρμόζει τρία παράθυρα απόλυτα στοιχισμένα σε όλες τις ενεργές οθόνες που έχει αναγνωρίσει το εργαλείο. Τα παράθυρα μπορεί να είναι ο browser, μια εφαρμογή, ένα έγγραφο, και οτιδήποτε άλλο τρέχουμε στα Windows.

Από εκεί και μετά το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε το Shift στο πληκτρολόγιο και να σύρουμε το παράθυρο που μας ενδιαφέρει στη ζώνη που επιλέξαμε.

Αμέσως θα δούμε ότι το παράθυρο θα προσαρμοστεί αυτόματα. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα παράθυρα, είτε στην ίδια οθόνη, είτε σε όποια άλλη οθόνη θέλουμε.

Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με τις διατάξεις ζωνών που ορίσαμε, απλά κάνουμε κλικ στο Save & apply για να τις αποθηκεύσουμε στην προσαρμοσμένη λίστα του FancyZones. Αν μας κάνουν οι προεπιλεγμένες ζώνες δεν χρειάζεται να ορίσουμε τίποτα.

Νέα-Windows-20lααμκκααλμαα10

Φυσικά, δεν έχουμε μόνο αυτές τις δυνατότητες με το FancyZones και το PowerToys γενικότερα. Αν τα εξερευνήσουμε λίγο, είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε πολλές ακόμη χρήσιμες λειτουργίες.

Περιβάλλον Windows 11 με το Rainmeter

Όπως αναφέραμε στην αρχή, μπορούμε να κάνουμε τα Windows 10 να μοιάζουν ακριβώς με τα Windows 11 και με έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα εικονίδια, ούτε θα έχουμε επιτύχει τη δραστική και μόνιμη αλλαγή που μας προσφέρει η προηγούμενη μέθοδος. Όμως, θα έχουμε ακριβώς την εμφάνιση που έχουν τα νέα Windows 11 χωρίς κόπο και Backup ή επαναφορά του συστήματος.

Αυτό το επιτυγχάνουμε με τη χρήση ενός Windows 11 skin και του εξαιρετικού Rainmeter, που είναι και επίκαιρο λόγω των ωραίων χριστουγεννιάτικων skins που υποστηρίζει.

Featured Πλήρης Αλλαγή Επιφάνειας Εργασίας Με Χριστουγεννιάτικα Skins 2μμ
Πλήρης Αλλαγή Επιφάνειας Εργασίας Με Χριστουγεννιάτικα Skins & Άλλα Σύγχρονα Θέματα

Είναι γεγονός ότι η επιφάνεια εργασίας είναι το τμήμα που βλέπουμε πιο συχνά από οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή μας. Όμως, πολλές φορές τη βαριόμαστε εύκολα….

Βήμα 1 – Λήψη και εγκατάσταση Rainmeter

Έτσι, αρχικά κατεβάζουμε το Rainmeter από εδώ. Στη συνέχεια, το εγκαθιστούμε. Το μικρό αρχείο εγκατάστασης δεν θα περιέχει τρίτα ανεπιθύμητα προγράμματα.

Μόλις τρέξουμε το Rainmeter, αφαιρούμε τυχόν skin που θα μας εμφανίσει στην επιφάνεια εργασίας. Απλά κάνουμε δεξί κλικ και το κλείνουμε.

Αυτός είναι και ο τρόπος για να απενεργοποιούμε οποιοδήποτε Rainmeter skin έχουμε στην επιφάνεια εργασίας.

Νέα-Windows-20lααμκκααλμααακκaa

Βήμα 2 – Λήψη και εγκατάσταση Windows 11 skin

Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το skin των Windows 11 από το DeviantArt πατώντας εδώ, και μέσα στο site κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο της λήψης.

Κατόπιν, εγκαθιστούμε το skin πατώντας στη σχετική ένδειξη.

Μόλις ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση, θα δούμε τη σχετική καρτέλα του skin. Από εκεί και μετά, επιλέγουμε ποιο από τα τρία θέματα των Windows 11 θέλουμε (Glass, Light, Dark).

Νέα-Windows-20lααμκκααλμααακκa

Κατόπιν, ορίζουμε αν θέλουμε την κεντραρισμένη γραμμή εργασιών στο πάνω τμήμα ή στο κάτω, βάζουμε προαιρετικά το όνομα μας, αλλάζουμε τη μορφή της ώρας, και πατάμε στο “Done”.

Αυτό ήταν όλο. Θα δούμε το νέο κεντραρισμένο μενού που έχουν τα νέα Windows 11, και μπορούμε να ανοίξουμε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές απευθείας από εκεί.

Αν θέλουμε να τρέξουμε άλλες εφαρμογές, απλά πατάμε στο εικονίδιο των Windows στο πληκτρολόγιο, και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τρέχουμε παράλληλα την νέα γραμμή εργασιών με την παλιά.

Επιπλέον, από τη γωνιακή γραμμή εργασιών μπορούμε να κρύβουμε τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας και διάφορα άλλα.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το Rainmeter πρέπει να τρέχει στην γραμμή εργασιών για να είναι ενεργή η νέα γραμμή εργασιών των Windows 11.

Κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο, μπορούμε να πατήσουμε στη διαχείριση έτσι ώστε να ενεργοποιούμε όποιο άλλο skin έχουμε κατεβάσει.

Νέα-Windows-50λλ

Έτσι, αν για κάποιο λόγο δεν μας άνοιξε το skin με τα νέα Windows 11, δεν έχουμε παρά να κάνουμε αυτές τις τρεις ενέργειες που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Νέα-Windows-50λλα

Εσείς θα κάνετε τα Windows 10 ίδια με τα Νέα Windows 11?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την αλλαγή του περιβάλλοντος των Windows 10 με αυτό που έχουν τα νέα Windows 11, μπορείτε  να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps