Home » Software » Android Σε Windows 11: Νέο WSA (Android 12.1) Με Magisk Root & Play Store - Αυτόματη Μέθοδος
FEATURED Νέο WSA (Android 12.1) Σε Windows 11 Με Magisk Root & Play Store - Αυτόματη Μέθοδος 11

Android Σε Windows 11: Νέο WSA (Android 12.1) Με Magisk Root & Play Store – Αυτόματη Μέθοδος

Το Windows Subsystem για Android είναι ένα λογισμικό της Microsoft που μας επιτρέπει να εκτελούμε εφαρμογές και παιχνίδια του Android σε Windows 11. Η νέα έκδοση του WSA φέρνει πλέον ελληνικό μενού και το Android 12.1/12L στο PC, και μας δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες μέσω του Magisk ανοικτού κώδικα που παρέχει προηγμένο root αλλά και το Google Play Store. Δείτε τη νέα αυτοματοποιημένη μέθοδο που λειτουργεί και σε μη συμβατό υπολογιστή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Το νέο υποσύστημα Windows για Android (WSA)

Το νέο WSA έρχεται με επανασχεδιασμένο UX, πλήρως εξελληνισμένο μενού, και έχει ενημερωθεί σε Android 12.1 γνωστό και ως Android 12L.

Το λογισμικό διαθέτει πολλές βελτιώσεις και διορθώσεις για εφαρμογές Android πλήρους οθόνης, καθόλου τρεμόπαιγμα κατά την επαναφορά των εφαρμογών από την ελαχιστοποιημένη κατάσταση, και γενικά καλύτερη απόδοση και αξιοπιστία με όλα τα Android apps.

WSA Android Σε Windows 11 2

Δεδομένου ότι η Microsoft δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες Google Mobile Services (GMS), το WSA βασίζεται στο Android Open Source Project (AOSP).

Αυτό σημαίνει ότι το υποσύστημα Windows για Android δεν αξιοποιεί το Google Play, παρά μόνο το Appstore της Amazon που παρέχει εφαρμογές οι οποίες δεν βασίζονται στο GMS.

Όμως, λόγω του ανοιχτού κώδικα του Android έχουμε τη δυνατότητα να παρακάμψουμε αυτή την απογοητευτική ίσως για πολλούς έλλειψη, και να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το Google Play Store στο WSA.

WSA Android Σε Windows 11 2α

Πώς Να Τρέξω Το Υποσύστημα Windows για Android 30α

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κατεβάσουμε οποιοδήποτε app από το Google Play, αλλά και κάθε τυπικό πακέτο εγκατάστασης εφαρμογών Android (APK) από τρίτες πηγές.

Την πλάγια εγκατάσταση μας την κάνει το WSATools στο Microsoft Store, που είναι πολύ εύκολο και θα το δείξουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Ταυτόχρονα, μπορούμε να καταργήσουμε το Android app με ένα κλικ από την Έναρξη, όπως κάνουμε συνήθως με τις εφαρμογές των Windows.

Με το WSA, οι εφαρμογές Android εκτελούνται η μία δίπλα στην άλλη, και μπορούμε να μετακινήσουμε ή να επεκτείνουμε τα παράθυρα όπως ακριβώς κάνουμε και στα Windows. Φυσικά, μπορούμε και σε πλήρη οθόνη.

Πώς Να Τρέξω Το Υποσύστημα Windows για Android 10μaα

Τα apps μπορούν να κάνουν χρήση των εγγενών ειδοποιήσεων των Windows 11. Επιπλέον, μας επιτρέπουν να τα καρφιτσώσουμε στην Έναρξη, στη γραμμή εργασιών, και πολλά άλλα που κάνουμε καθημερινά στο PC.

Όλες αυτές οι δυνατότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς σε ό,τι αφορά το Appstore της Amazon, στην παρούσα φάση απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η εγγραφή στο πρόγραμμα Insiders και η ύπαρξη λογαριασμού Amazon στις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, με την επίσημη μέθοδο το WSA μας είναι άχρηστο, καθώς δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε καθόλου.

Έτσι, είναι προφανές ότι ακόμη και όταν επισημοποιηθεί το Amazon Appstore σε όλους τους χρήστες, το ξεκλείδωμα της υποστήριξης του Google Play Store και η εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτες πηγές στο WSA βελτιώνουν σημαντικά τη νέα εμπειρία του Android σε Windows 11.

Σε γενικές γραμμές, το νέο WSA προσφέρει ακόμη καλύτερη εμπειρία Android σε Windows 11. Καμία σχέση με τους κλασσικούς emulators, ούτε με το Lineage OS 2021. Ιδίως η ενσωμάτωση του Play Store στο οικοσύστημα των Windows 11 είναι εντυπωσιακή.

Όλες οι δοκιμές μας με το MagiskOnWSA έγιναν σε υπολογιστή που δεν πληροί τις απαιτήσεις της Microsoft για τα Windows 11. Το σύνολο των βημάτων που αναλύουμε στη συνέχεια έγιναν σε αυτό το μη συμβατό PC.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC
Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Αμέσως μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 11, εμφανίστηκαν αξιόπιστες λύσεις για την εγκατάσταση του λειτουργικού σε μη συμβατά PC. Η Microsoft επιβεβαίωσε αυτές τις…

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το σύστημα μας πρέπει να έχει τουλάχιστον 8GB μνήμης. Σε PC με 4GB RAM το WSA με το root του Magisk θα καθυστερεί πολύ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανίζεται σχετική ειδοποίηση και δεν θα εκκινεί.

Εγκατάσταση WSA με Play Store – Νέα Μέθοδος 2022

Με τη νέα μέθοδο απαιτούνται πλέον ελάχιστα βήματα καθώς έχουμε ήδη έτοιμο το σετάρισμα που θα έπρεπε να γίνει πρώτα στα Actions του GitHub για το Magisk root με το Play Store. Δεν χρειάζεται καν να εκτελέσουμε ούτε μία εντολή.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τα ομολογουμένως σύνθετα βήματα που απαιτούνται, έτσι ώστε να κάνουμε μια εύκολη και αυτοματοποιημένη εγκατάσταση του νέου WSA (έκδοση 2204.40000.19.0), αλλά και του Play Store.

Αρκεί μόνο να προετοιμάσουμε τα Windows 11 έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν το υποσύστημα Windows για Android.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι αν έχουμε ήδη το παλαιότερο WSA (Version 1.7.32815.Ο) στα Windows 11 από την προηγούμενη μέθοδο του οδηγού μας, δεν χρειάζεται να κάνουμε τα τρία βήματα που ακολουθούν για την προετοιμασία του PC. Όμως, πρέπει να καταργήσουμε οπωσδήποτε το παλιό WSA.

WSA Android Σε Windows 11 13αaαααμ

Σε κάθε περίπτωση, αν είμαστε ευχαριστημένοι με το παλαιότερο WSA που ήδη τρέχουμε, και έχουμε εγκαταστήσει πολλά apps, ίσως δεν χρειάζεται να κάνουμε αναβάθμιση, γιατί όλα όσα είχαμε κάνει θα χαθούν. Άλλωστε, όταν στο PC κάτι μας λειτουργεί καλά, δεν το πειράζουμε ποτέ.

Φυσικά, αν θέλουμε το ελληνικό μενού και τις νέες δυνατότητες του WSA μαζί με το Magisk root, τότε η κατάργηση και εκ νέου εγκατάσταση του Windows Subsystem για Android είναι απαραίτητες ενέργειες.

Και τα τέσσερα βήματα της μεθόδου τα κάνουμε μόνο μια φορά, μια και έξω. Δεν χρειάζεται δηλαδή να τα επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που θέλουμε να τρέχουμε τις εφαρμογές Android σε Windows 11.

Βήμα 1 – Ανοίγω τη Διαχείριση Εργασιών

Κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη των Windows 11 και ανοίγουμε τη Διαχείριση Εργασιών.

Από τις Επιδόσεις της CPU ελέγχουμε αν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία αναπαράστασης. Λογικά θα είναι ενεργή. Ιδίως στις μητρικές AMD, το AMD-V virtualization είναι ενεργοποιημένο σαν προεπιλογή.

Πώς Να Τρέξω Android Σε Windows 11

Ωστόσο, σε κάποιους Intel επεξεργαστές και motherboards, το VT-x ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να το ενεργοποιήσουμε στο BIOS. Μπορούμε να δούμε αυτά τα βήματα εδώ.

Μην ανησυχείτε όμως. Όλοι οι Intel Core i3/i5/i7 υποστηρίζουν virtualization (VT-x). Κάποιοι Celeron ή Core 2 επεξεργαστές το υποστηρίζουν επίσης. Θα το βρούμε ακόμα και σε κάποια φτηνιάρικα μοντέλα Intel Atom.

Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για να βρούμε αν η CPU μας υποστηρίζει virtualization είναι τρέχοντας το SecurAble.

Μόλις τρέξουμε το φορητό εργαλείο, θα μας δείξει άμεσα εάν ο επεξεργαστής μας υποστηρίζει virtualization.

Τέλος, αν δούμε μόνο ένα “No” στο Hardware Virtualization, τότε μπορούμε να τρέξουμε κανονικά το WSA, αλλά ανάλογα την μητρική μας ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουμε τα σχετικά βήματα στο BIOS/UEFI.

WSA Android Σε Windows 11 13αa

Βήμα 2 – Ενεργοποιώ την πλατφόρμα εικονικής μηχανής

Στη συνέχεια, πατάμε ταυτόχρονα Win + R στο πληκτρολόγιο για να μας ανοίξει η καρτέλα της εκτέλεσης. Κατόπιν, επικολλούμε την παρακάτω εντολή και κάνουμε κλικ στο OK.

optionalfeatures

Πώς Να Τρέξω Android Σε Windows 11 2μ

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, τσεκάρουμε το κουτάκι που αντιστοιχεί στην πλατφόρμα εικονικής μηχανής. Μετά, πατάμε στο OK για να την εγκαταστήσουμε.

Τα Windows 11 θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των αλλαγών και θα μας ζητήσουν να επανεκκινήσουμε το λειτουργικό σύστημα για να υλοποιηθεί αυτή η ενέργεια μας.

Πώς Να Τρέξω Android Σε Windows 11 2μμ

Βήμα 3 – Ενεργοποιώ τις επιλογές προγραμματιστή στα Windows 11

Στην αναζήτηση των Windows 11 επικολλούμε το ακόλουθο:

Ρυθμίσεις προγραμματιστή

Πώς Να Τρέξω Το Υποσύστημα Windows για Android 30αμ

Μόλις πατήσουμε στις Ρυθμίσεις προγραμματιστή, θα μας ανοίξει το σχετικό παράθυρο. Τις ενεργοποιούμε πατώντας διαδοχικά στα δύο κουμπιά που βλέπουμε στην κάτωθι εικόνα.

Πώς Να Τρέξω Το Υποσύστημα Windows για Android 30αμα

Τελικό βήμα – Κατεβάζω και εγκαθιστώ αυτόματα το WSA με Google Play

Έχουμε ανεβάσει το zip του τροποποιημένου MagiskOnWSA στο cloud του PCsteps. Έτσι, μπορούμε να το κατεβάσουμε σε ένα από τα ακόλουθα links.

Όπως είναι φυσικό, το αρχείο είναι απόλυτα ασφαλές, και το μέγεθος του είναι περί τα 877MB.

Έτσι, το μόνο που κάνουμε είναι πατήσουμε στη λήψη, και μετά στο “Να γίνει η λήψη ούτως ή άλλως”.

WSA Android Σε Windows 11 2αα

Κατόπιν, χρησιμοποιούμε το 7-ZIP ή το εργαλείο των Windows 11 και εξάγουμε όλα τα αρχεία του zip στην επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού θέλουμε.

Τέλος, μέσα στο νέο αποσυμπιεσμένο φάκελο, εντοπίζουμε το Install (αρχείο δέσμης ενεργειών 5KB), του κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε Run with PowerShell. Αυτό ήταν όλο.

WSA Android Σε Windows 11 2αααμμκ Αυτή η ενέργεια θα εγκαταστήσει αμέσως το WSA με το Magisk και το Play Store. Θα δούμε αρχικά μια μπλε πρόοδο μέσα στο PowerShell όπου δεν κάνουμε καμία ενέργεια…

…και όταν ολοκληρωθεί θα δούμε το Press any key to exit, όπου απλά πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο για να κλείσει.

WSA Android Σε Windows 11 2αααμμκaa

Αμέσως μετά, θα εκκινήσει το WSA και ταυτόχρονα θα δούμε δύο ειδοποιήσεις για χρήση διαγνωστικών δεδομένων, και απλά πατάμε διαδοχικά στο Συνέχεια.

Σε αυτό το σημείο δεν κάνουμε κάτι άλλο και περιμένουμε λίγο να μας εμφανιστεί το περιβάλλον του WSA, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε τη Λειτουργία προγραμματιστή. Αυτή είναι η τελευταία και πιο σημαντική ενέργεια μας.

WSA Android Σε Windows 11 2αααμμκaaa

Από εδώ και μετά, δεν πειράζουμε τίποτα και απλά περιμένουμε να γίνουν όλες οι ενημερώσεις του Play Store.

Μόλις ολοκληρωθούν και δεν βλέπουμε άλλες ενημερώσεις κάτω δεξιά, ή μέσα στο παράθυρο του Google Play, το μόνο που μένει να κάνουμε είναι η σύνδεση στον λογαριασμό μας.

WSA Android Σε Windows 11 2αααμμκaaaμααα

Προαιρετικά μπορούμε να καρφιτσώσουμε κάποια από τις τρεις κρίσιμες εφαρμογές (WSA, Magisk, Play Store) στη γραμμή εργασιών.

Τις εντοπίζουμε είτε από την Έναρξη, είτε στο “Όλες οι εφαρμογές”.

WSA Android Σε Windows 11 2αααμμκaaaμα

Καλό είναι θυμόμαστε ότι αν απενεργοποιούμε συχνά το PC και δεν το βάζουμε σε αναστολή λειτουργίας, τότε ανάλογα τις προδιαγραφές του συστήματος μας, το Play store θα χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα έως και ένα λεπτό για να ξεκινήσει.

Θα βλέπουμε για λίγο ένα παράθυρο εκκίνησης. Από εκεί και μετά, όταν το κλείνουμε θα ανοίγει αμέσως. Καλό είναι να έχουμε ανοικτό και ελαχιστοποιημένο στη γραμμή εργασιών και το Magisk.

Αν θέλουμε να μην ασχολούμαστε καθόλου με την εκκίνηση του Play Store και να εκκινεί αυτόματα όταν ενεργοποιούμε το PC, πρέπει μέσα από το Σύστημα του WSA να επιλέξουμε την ένδειξη “Συνεχής”. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να κλείνουμε το Play Store όταν απενεργοποιούμε το PC.

WSA Android Σε Windows 11 2αααμμκaaaμαααa

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να βάλουμε τη συντόμευση του Play Store στον φάκελο της εκκίνησης των Windows 11, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Η διαδρομή του φάκελου της εκκίνησης είναι η ακόλουθη:

%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

WSA Android Σε Windows 11 3αa

Με αυτόν τον τρόπο, το Play Store θα ανοίγει πάντα από μόνο του όταν εκκινεί το PC, ακόμη και αν είχαμε την εφαρμογή κλειστή.

Έτσι, δεν θα μας απασχολεί ή μικρή καθυστέρηση της πρώτης εκκίνησης του Play Store που σίγουρα θα εμφανίζεται σε χαμηλών προδιαγραφών υπολογιστή.

Σε τι άλλο χρησιμεύει το Magisk root?

Όταν εγκαθιστούμε ένα προσαρμοσμένο πακέτο WSA με σκοπό να αποκτήσουμε το Play Store, τότε στο σύστημα του Android γίνεται root. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τραπεζικές και κάποιες άλλες εφαρμογές στο WSA των Windows 11.

Εδώ είναι που έρχεται το MagiskOnWSA ανοικτού κώδικα, καθώς εκτός των άλλων, ενσωματώνει το Zydisk, ένα προηγμένο εργαλείο που μας επιτρέπει να αποκρύψουμε το root σε όποιες εφαρμογές βλέπουμε ότι αρνούνται να εκτελεστούν στο WSA εξαιτίας του root.

Έτσι, εφόσον συντρέχουν λόγοι και θέλουμε να αξιοποιήσουμε και αυτή τη λειτουργία ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα. Τα παραθέτουμε σε εικόνες.

Βεβαιωνόμαστε ότι το υποσύστημα Windows για Android εκτελείται στο παρασκήνιο, και ανοίγουμε το Magisk.

Εδώ θα κλείσει η εφαρμογή και θα δούμε μια ειδοποίηση ενημέρωσης.

Ανοίγουμε ξανά το Magisk και πατάμε στο εικονίδιο της επανεκκίνησης και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Επανεκκίνηση.

Ανοίγουμε ξανά το Magisk.

Επιλέγουμε τις εφαρμογές από τις οποίες θέλουμε να αποκρύψουμε το root.

Τέλος, επιστρέφουμε στην αρχική οθόνη του Magisk και πατάμε στο εικονίδιο της επανεκκίνησης και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Επανεκκίνηση.

Από εδώ και μετά, ανοίγουμε ξανά το Magisk, το ελαχιστοποιούμε στη γραμμή εργασιών, και οι εφαρμογές που αρνούνται να εκτελεστούν στο WSA λόγω του root, θα τρέχουν πλέον κανονικά.

Ποια είναι η άποψη σας για τη νέα εμπειρία του Android στα Windows?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#240 - Ασφάλεια Κάμερας, Ανενεργή Διευκόλυνση Πρόσβασης Και Κουμπί F1 Στα Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20220917 - Τα Πάντα Για Το Assassin's Creed Mirage, Overwatch 2 Battle Pass, Δωρεάν The Sims 4
GamingSteps