Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αντίγραφα Ασφαλείας Google Photos, Αποφυγή Spam Στο Telegram, Σύγκριση PDF
QuickSteps#192 - Αντίγραφα Ασφαλείας Google Photos, Spam Στο Telegram, Σύγκριση PDF

Αντίγραφα Ασφαλείας Google Photos, Αποφυγή Spam Στο Telegram, Σύγκριση PDF

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, περιορίζουμε τη λήψη spam στο Telegram, εμποδίζουμε την εμφάνιση προσωπικών αποτελεσμάτων αναζήτησης από τη Google, και καταργούμε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα σε κινητό Android. Επιλέγουμε την ποιότητα των αντιγράφων ασφαλείας στις φωτογραφίες Google και απενεργοποιούμε την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας στο κινητό. Συγκρίνουμε δύο αρχεία PDF με ένα δωρεάν online εργαλείο και δημιουργούμε διαγράμματα σχέσεων στο PowerPoint.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς περιορίζω τη λήψη spam στο Telegram

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν το Telegram να ξεχωρίζει έναντι των υπόλοιπων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων είναι η ασφάλεια που προσφέρει στους χρήστες και η αυξημένη προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Ωστόσο, εξαιτίας της δημοτικότητας του Telegram, οι χρήστες του έχουν γίνει στόχος πολλών ομάδων, εταιρειών, και άλλων πηγών, που στέλνουν spam μηνύματα. Ευτυχώς, η εφαρμογή παρέχει μία σειρά ρυθμίσεων οι οποίες βοηθούν στην αισθητή μείωση του πλήθους των spam μηνυμάτων.

Αρχικά, μπορούμε να επιλέξουμε ποιοι μπορούν να μας προσθέτουν σε ομαδικές συνομιλίες. Πρώτα, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και μπαίνουμε στο “Settings”.

Έπειτα, πατάμε το “Privacy and Security”, επιλέγουμε το “Groups”, διαλέγουμε το “My Contacts”, και πατάμε το “✓”.

Επιπλέον, μπορούμε να κρύψουμε τον τηλεφωνικό αριθμό μας και να ορίσουμε ποιοι μπορούν να μας εντοπίζουν μέσω του αριθμού μας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε ξανά στο μενού “Privacy and Security” και πατάμε το “Phone Number”.

Στο “Who can see my phone number?” διαλέγουμε το “Nobody”, στο “Who can find me by my number?” επιλέγουμε το “My Contacts”, και πατάμε το “✓”.

Πώς εμποδίζω την εμφάνιση προσωπικών αποτελεσμάτων αναζήτησης από τη Google

Η Google καταγράφει αρκετά από όσα κάνουμε στο διαδίκτυο, ειδικά αν χρησιμοποιούμε τη δική της μηχανή αναζήτησης ή τις δικές της εφαρμογές και υπηρεσίες.

Αυτό βοηθά την εταιρεία να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, εμφανίζοντας διαφημίσεις οι οποίες ενδέχεται να μας αφορούν, αποτελέσματα αναζήτησης τα οποία έχουν σχέση με τη συνήθη δραστηριότητα μας, και τα λοιπά.

Αν δεν επιθυμούμε η Google να εμφανίζει προσωπικά αποτελέσματα αναζήτησης, επισκεπτόμαστε αυτόν τον σύνδεσμο και κάνουμε κλικ στο “Διαχειριστείτε τα δεδομένα και το απόρρητό σας”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “Προσωπικά αποτελέσματα στην Αναζήτηση” και πατάμε το βελάκι δίπλα στο “Ενεργή”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στον διακόπτη δίπλα στην “Εμφάνιση Προσωπικών αποτελεσμάτων”.

Στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου του browser θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο το οποίο μας ενημερώνει ότι “Τα Προσωπικά αποτελέσματα είναι ανενεργά”.

Μαζική κατάργηση εφαρμογών ταυτόχρονα σε κινητό Android

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταργήσουμε μία εφαρμογή σε ένα κινητό Android. Για παράδειγμα, μπορούμε να μπούμε στις ρυθμίσεις, να πάμε στις “Εφαρμογές”, να επιλέξουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, και να πατήσουμε “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Ωστόσο, η Google έχει προσθέσει στο Play Store μία νέα ενότητα η οποία βοηθάει στην κατάργηση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο, σε περίπτωση που θέλουμε να απεγκαταστήσουμε πάνω από μία εφαρμογές.

Αρχικά, ανοίγουμε το Play Store, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στη “Διαχείριση εφαρμογών και συσκευής”.

QuickSteps#192 - Αντίγραφα Ασφαλείας Google Photos, Spam Στο Telegram, Σύγκριση PDF

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διαχείριση”. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε όλες τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες στο κινητό μας.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε όλες τις εφαρμογές που θέλουμε να καταργήσουμε, πατώντας το κουτάκι δίπλα στην καταχώρηση τους.

Μετά, πατάμε τον κάδο ανακύκλωσης πάνω δεξιά και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Απεγκατάσταση”. Το Play Store θα αναλάβει να καταργήσει όλες τις εφαρμογές που επιλέξαμε.

Επιλέγω την ποιότητα των αντιγράφων ασφαλείας στις Φωτογραφίες Google

Παλαιότερα, οι κάτοχοι λογαριασμών Google είχαν στη διάθεση τους απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο για να αποθηκεύουν υψηλής ποιότητας αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεο τους.

Την 1η Ιουνίου του 2021, η Google άλλαξε την πολιτική χρήσης και πλέον τα αντίγραφα ασφαλείας από τις Φωτογραφίες Google αποθηκεύονται στον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο των 15GB που παρέχει στους χρήστες. Στον ίδιο χώρο αποθηκεύονται και τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες στο Google Drive, τα email που λαμβάνουν, και άλλα.

Καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορεί να έχουν αυξημένο μέγεθος, είναι ιδιαίτερα εύκολο να γεμίσουμε τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο που προσφέρει η εταιρεία. Ωστόσο, ρυθμίζοντας την ποιότητα των αντιγράφων ασφαλείας, μπορούμε να περιορίσουμε τον αποθηκευτικό χώρο που καταλαμβάνουν.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή Φωτογραφίες Google, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις Φωτογραφιών”.

Στη συνέχεια, πατάμε τη “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και συγχρονισμός”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Μέγεθος μεταφόρτωσης”.

Τέλος, πατάμε το βέλος δίπλα στην “Εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου” και πατάμε το κουμπί “Επιλογή”. Μόλις ολοκληρωθεί η ρύθμιση, τη θέση του κουμπιού επιλογή θα πάρει ένα ανενεργό κουμπί το οποίο γράφει “Επιλέχθηκε”.

Πώς απενεργοποιώ την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας στο κινητό

Πλέον, τα smartphone χρησιμοποιούν ειδικούς αισθητήρες με τους οποίους ελέγχουν πόσο φως υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια, ρυθμίζουν αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης τους, ώστε να μπορούμε να διαβάζουμε πιο εύκολα το περιεχόμενο της.

Αν και πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία, ορισμένοι μπορεί να εκνευριζόμαστε από την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία, με κάθε τρόπο.

Από την περιοχή ειδοποιήσεων

Η Google έχει προσθέσει στο μενού συντομεύσεων της περιοχής ειδοποιήσεων του Android έναν διακόπτη ο οποίος επιτρέπει να απενεργοποιούμε την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης του κινητού.

Αρχικά, σύρουμε την περιοχή ειδοποιήσεων προς τα κάτω, ώστε να εμφανίσουμε το μενού συντομεύσεων.

Έπειτα, σύρουμε προς τα κάτω το μενού συντομεύσεων για να το επεκτείνουμε.

Κάτω από τις συντομεύσεις, υπάρχει μία μπάρα ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνης. Δίπλα από τη μπάρα μπορεί να υπάρχει ένας διακόπτης ή ένα βέλος.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο διακόπτης είναι κρυφός και θα πρέπει να πατήσουμε το βέλος για να τον εμφανίσουμε.

Εφόσον βλέπουμε τον διακόπτη, τον απενεργοποιούμε για να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του κινητού

Ορισμένοι κατασκευαστές κινητών αφαιρούν τον διακόπτη απενεργοποίησης / ενεργοποίησης της αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας από το μενού συντομεύσεων της περιοχής ειδοποιήσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία μέσα από τις ρυθμίσεις του κινητού.

Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και επιλέγουμε την “Οθόνη”.

Έπειτα, εντοπίζουμε τη “Φωτεινότητα” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη για την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης.

QuickSteps#192 - Αντίγραφα Ασφαλείας Google Photos, Spam Στο Telegram, Σύγκριση PDF

Πώς συγκρίνω δύο αρχεία PDF με ένα δωρεάν online εργαλείο

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να συγκρίνουμε δύο έγγραφα είναι αμέτρητοι. Για παράδειγμα, ίσως ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε κάποιο συμβόλαιο, και οι δικηγόροι πραγματοποίησαν κάποιες τελικές αλλαγές σε αυτό.

Σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε δύο επιλογές. Ο δύσκολος τρόπος είναι να βάλουμε τα έγγραφα το ένα δίπλα στο άλλο και να προσπαθούμε να βρούμε τις διαφορές γραμμή-γραμμή.

Ο εύκολος τρόπος είναι να συγκρίνουμε αυτόματα τα ψηφιακά αντίγραφά τους, χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές.

Εάν έχουμε στη διάθεση μας ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων σε μορφή PDF, μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τη βοήθεια του δωρεάν online εργαλείου TextCompare. Αρχικά, μπαίνουμε στη σελίδα του εργαλείου.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Choose File” κάτω από το αριστερό πλαίσιο, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το ένα από τα αρχεία PDF που θέλουμε να συγκρίνουμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Choose File” κάτω από το δεξί πλαίσιο, βρίσκουμε και διαλέγουμε το δεύτερο αρχείο, και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Μετά, πατάμε το μπλε κουμπί που γράφει “Find Difference”.

Μόλις πατήσουμε το κουμπί, το εργαλείο θα συγκρίνει τα δύο PDF και θα εμφανίσει τις διαφορές που έχει εντοπίσει.

Τα τμήματα κειμένου που υπήρχαν στο πρώτο αρχείο που επιλέξαμε και απουσιάζουν από το δεύτερο αρχείο, είναι σημειωμένα με κόκκινο χρώμα.

Αντίστοιχα, οποιοδήποτε κείμενο υπάρχει στο δεύτερο αρχείο και απουσιάζει από το πρώτο αρχείο, είναι σημειωμένο με πράσινο χρώμα.

Πώς δημιουργώ διαγράμματα σχέσεων στο PowerPoint

Τα διαγράμματα σχέσεων στο PowerPoint βοηθούν να παρουσιάζουμε τις σχέσεις μεταξύ πολλών δεδομένων. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα σχέσεων, μπορούμε να δείξουμε προϊόντα τα οποία δημιουργούνται με τη χρήση ξύλου.

Για να δημιουργήσουμε ένα διάγραμμα σχέσεων, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή” και από τις “Απεικονίσεις” κάνουμε κλικ στο “SmartArt”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε την κατηγορία “Σχέση”.

Έπειτα, από το πλαίσιο στα δεξιά, διαλέγουμε το διάγραμμα σχέσεων που ταιριάζει στην περίπτωση μας και πατάμε “OK”.

Για παράδειγμα, το “Χωνί” είναι μία καλή επιλογή για την παρουσίαση της συγχώνευσης πολλών στοιχείων ή δεδομένων σε ένα ενιαίο τελικό σύνολο.

Αντίστοιχα, η “Λίστα ακτίνων” αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για την αναπαράσταση της σχέσης διάφορων στοιχείων με ένα κεντρικό στοιχείο.

Εφόσον έχουμε προσθέσει το διάγραμμα σχέσεων στη διαφάνεια, μπορούμε να επεξεργαστούμε οποιοδήποτε στοιχείο του κάνοντας διπλό κλικ πάνω του και επιλέγοντας την ανάλογη καρτέλα.

Μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση των κειμένων από την “Κεντρική” καρτέλα και τη μορφή των σχημάτων μέσω της καρτέλας “Μορφή”.

Τέλος, αν θέλουμε να δούμε το δέντρο σχέσεων το οποίο χρησιμοποιεί το διάγραμμα που δημιουργήσαμε, πατάμε το κουμπί με το βέλος.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps