Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κέντρο Απορρήτου Android 12, Περιορισμένo YouTube, Ασύγχρονα Πλήκτρα, Επαφές Gmail
QuickSteps#188 - Κέντρο Απορρήτου Android 12, Περιορισμένη Πρόσβαση YouTube

Κέντρο Απορρήτου Android 12, Περιορισμένo YouTube, Ασύγχρονα Πλήκτρα, Επαφές Gmail

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στο YouTube και προσθέτουμε το Κέντρο Απορρήτου του Android 12 σε οποιοδήποτε κινητό. Ενεργοποιούμε και απενεργοποιούμε τα ασύγχρονα πλήκτρα στα Windows 10, εμποδίζουμε το Gmail να προσθέτει αυτόματα email στις επαφές μας, και διατηρούμε ενωμένες τις γραμμές των παραγράφων στα Έγγραφα Google. Επιταχύνουμε ή επιβραδύνουμε animated GIF και αλλάζουμε το BattleTag του λογαριασμού μας στο Battle.net.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ενεργοποιώ τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στο YouTube

Το YouTube διαθέτει μία ρύθμιση η οποία προσφέρει κάποια μορφή γονικού ελέγχου. Η ρύθμιση αυτή ονομάζεται “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης” και όταν είναι ενεργή εμποδίζει τον χρήστη να προβάλλει οποιοδήποτε βίντεο έχει επισημανθεί ως ακατάλληλο.

Πριν προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης, θα πρέπει να επιλέξουμε τον λογαριασμό στον οποίο θέλουμε να μπλοκάρουμε την προβολή ακατάλληλων βίντεο. Για παράδειγμα, τον λογαριασμό του παιδιού μας.

Ενεργοποίηση από την ιστοσελίδα

Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ και κάνουμε κλικ στη “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.

QuickSteps#188 - Κέντρο Απορρήτου Android 12, Περιορισμένη Πρόσβαση YouTube

Έπειτα, πατάμε τον διακόπτη δίπλα στην “ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ”.

Ενεργοποίηση μέσω της εφαρμογής για κινητά

Για να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης μέσω της εφαρμογής για κινητά, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “Γενικά” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στη “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία ενεργή, αποφασίζει το YouTube τι θα δει το παιδί μας, ή το μέλος της οικογένειας μας το οποίο επιθυμούμε να προστατεύσουμε από τη θέαση ακατάλληλου περιεχομένου.

Αν θέλουμε επιπλέον ασφάλεια στο διαδίκτυο για εμάς ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αξίζει να διαβάσουμε τον παρακάτω οδηγό.

Πώς μπορώ να έχω το Κέντρο Απορρήτου του Android 12 σε οποιοδήποτε κινητό

Στο Android 12, η Google πρόσθεσε μία νέα εφαρμογή η οποία ονομάζεται Privacy Dashboard ή Κέντρο Απορρήτου. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει να βλέπουμε ποιες άδειες έχουμε δώσει σε κάθε εφαρμογή και ποιες στιγμές της ημέρας η εκάστοτε εφαρμογή κάνει χρήση της κάθε άδειας.

Για παράδειγμα, στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε ότι έχουμε δώσει άδεια στους Χάρτες Google να παρακολουθούν την τοποθεσία μας. Το Κέντρο Απορρήτου δείχνει ότι η εφαρμογή κατέγραψε την τοποθεσία μας στις 18:23.

Το Κέντρο Απορρήτου είναι διαθέσιμο μόνο στο Android 12 και μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνο όσοι διαθέτουν κινητό το οποίο τρέχει την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Google.

Ωστόσο, ένας προγραμματιστής δημιούργησε το “Privacy Dashboard” που αντιγράφει το περιβάλλον χρήστη και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Απορρήτου. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε τηλέφωνο τρέχει Android 7 ή νεότερο.

Αρχικά, κατεβάζουμε το Privacy Dashboard, πατώντας αυτόν τον σύνδεσμο, από το κινητό, και επιλέγοντας την “Εγκατάσταση”.

Μόλις εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την ανοίγουμε και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Done”. Αν θέλουμε να κάνουμε κάποια δωρεά στον δημιουργό της εφαρμογής, πατάμε “Donate” και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα προβληθούν στην οθόνη του κινητού.

Για να λειτουργεί σωστά το Privacy Dashboard, πρέπει να του παρέχουμε κάποιες άδειες. Αρχικά, πατάμε το “Allow Access”, το οποίο βρίσκεται στο “Location access”, και μετά πατάμε την επιλογή “Κατά τη χρήση της εφαρμογής”.

Έπειτα, από το “Accessibility Settings” πατάμε το “Open Settings”, πηγαίνουμε στις “Εγκατεστημένες υπηρεσίες”, και επιλέγουμε το “Privacy Dashboard”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον πρώτο διακόπτη και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Επιτρέπεται”.

Από εδώ και στο εξής, το Privacy Dashboard θα παρακολουθεί τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες στο κινητό και θα καταγράφει πότε και ποιες άδειες χρησιμοποιούν.

Τι είναι και πώς ενεργοποιώ ή απενεργοποιώ τα ασύγχρονα πλήκτρα

Τα ασύγχρονα πλήκτρα είναι ένα από τα εργαλεία διευκόλυνσης πρόσβασης των Windows. Μεταξύ άλλων, βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, διότι επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε συντομεύσεις πληκτρολογίου πατώντας ένα προς ένα τα απαραίτητα πλήκτρα και όχι όλα μαζί.

Για παράδειγμα, με ενεργά τα ασύγχρονα πλήκτρα, μπορούμε να αντιγράψουμε κάτι πατώντας πρώτα το “Ctrl” και μετά το “C”.

Ωστόσο, εάν τα ασύγχρονα πλήκτρα είναι ανενεργά, για την αντιγραφή περιεχομένου πρέπει να πατήσουμε ταυτόχρονα και τα δύο κουμπιά, τη γνωστή συντόμευση “Ctrl+C”.

Για να ενεργοποιήσουμε τα ασύγχρονα πλήκτρα, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στη “Διευκόλυνση πρόσβασης”.

Στη συνέχεια, από τη λίστα στα αριστερά, επιλέγουμε το “Πληκτρολόγιο”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από το “Πατήστε ένα πλήκτρο κάθε φορά για συντομεύσεις πληκτρολογίου”.

Αν θελήσουμε να απενεργοποιήσουμε τα ασύγχρονα πλήκτρα, επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα και απενεργοποιούμε τον ίδιο διακόπτη.

Πώς εμποδίζω το Gmail να προσθέτει αυτόματα διευθύνσεις email στις επαφές

Κάθε φορά που στέλνουμε, απαντάμε, ή προωθούμε ένα email, το Gmail προσθέτει αυτόματα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη στις επαφές μας. Εάν δεν επιθυμούμε η δημοφιλής υπηρεσία να κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο γρανάζι πάνω δεξιά και πατάμε “Δείτε όλες τις ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Γενικά”, εντοπίζουμε τη “Δημιουργία επαφών για αυτόματη συμπλήρωση”, και επιλέγουμε το “Θα προσθέσω επαφές ο ίδιος”.

Μετά, πατάμε “Αποθήκευση αλλαγών” και κάνουμε κλικ στο λογότυπο του Gmail, για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και να επιστρέψουμε στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας.

Διαγραφή διευθύνσεων email που έχουν προστεθεί αυτόματα στις επαφές

Για να διαγράψουμε όσες επαφές έχει προσθέσει ήδη το Gmail στον λογαριασμό μας, επισκεπτόμαστε τη σελίδα “Επαφές” της Google.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά και διαλέγουμε τις “Άλλες επαφές”.

Μετά, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την εικόνα προφίλ της πρώτης επαφής και επιλέγουμε το κουτάκι που θα εμφανιστεί στη θέση της εικόνας.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στο κουτάκι με την παύλα και διαλέγουμε το “Όλα”.

Τέλος, πατάμε τις τρεις τελείες, κάνουμε κλικ στη “Διαγραφή”, και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Διαγραφή”.

Ρυθμίσεις παραγράφων στα Έγγραφα Google

Όταν συντάσσουμε ένα έγγραφο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία ενδεχομένως θέλουμε να αποφύγουμε, διότι δεν είναι τόσο καλαίσθητα. Ένα από αυτά είναι ο διαχωρισμός μιας παραγράφου όταν αλλάζουμε σελίδα.

Τα Έγγραφα Google προσφέρουν μία σειρά ρυθμίσεων οι οποίες βοηθούν να διατηρούμε την επικεφαλίδα ενός κεφαλαίου συνδεδεμένη με την αντίστοιχη παράγραφο, να κρατάμε ενωμένες τις γραμμές κειμένου των παραγράφων, και άλλα.

Αποφυγή διαχωρισμού παραγράφων όταν αλλάζει η σελίδα

Για να αποφύγουμε τον διαχωρισμό των παραγράφων όταν αλλάζει η σελίδα, επιλέγουμε ολόκληρο το κείμενο, πατώντας “Ctrl+A”, και από το μενού “Διάστιχο και απόσταση μεταξύ των παραγράφων” ενεργοποιούμε τη “Διατήρηση γραμμών μαζί”.

Στην ακόλουθη εικόνα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι με ανενεργή αυτή την επιλογή, η παράγραφος κόβεται σε δύο κομμάτια στο σημείο όπου αλλάζει η σελίδα.

Ωστόσο, μόλις ενεργοποιούμε αυτή την επιλογή, η παράγραφος μεταφέρεται ολόκληρη στην επόμενη σελίδα.

Διατήρηση επικεφαλίδας μαζί με την παράγραφο

Εάν τύχει να αλλάζει η σελίδα στην αρχή μιας νέας ενότητας, τότε ενδέχεται η επικεφαλίδα να παραμείνει στην προηγούμενη σελίδα και η παράγραφος να μεταφερθεί στην επόμενη.

Για να αποφύγουμε αυτήν τη συμπεριφορά, επιλέγουμε την επικεφαλίδα μαζί με την παράγραφο και ενεργοποιούμε τη “Διατήρηση με την επόμενη” από το μενού “Διάστιχο και απόσταση μεταξύ των παραγράφων”.

QuickSteps#188 - Κέντρο Απορρήτου Android 12, Περιορισμένη Πρόσβαση YouTube

Όπως παρατηρούμε και στην παρακάτω εικόνα, μόλις ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, η επικεφαλίδα μετακινείται στην επόμενη σελίδα, για να παραμείνει μαζί με την παράγραφο της ενότητας.

Αποφυγή δημιουργίας μεμονωμένων φράσεων

Κάτι ακόμα που μπορεί να προκύψει κατά τη σύνταξη ενός κειμένου είναι η τελευταία πρόταση μιας ενότητας να μεταφερθεί στην επόμενη σελίδα.

Για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα, επιλέγουμε την τελευταία πρόταση και την παράγραφο η οποία βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Έπειτα, από το μενού “Διάστιχο και απόσταση μεταξύ των παραγράφων” ενεργοποιούμε την “Αποτροπή μεμονωμένων γραμμών”.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ότι μετά την ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης, η παράγραφος η οποία βρίσκεται πάνω από την τελευταία πρόταση της ενότητας μετακινήθηκε, ώστε να παραμείνει ενωμένη με αυτή.

Πώς επιταχύνω ή επιβραδύνω GIF με ένα δωρεάν online εργαλείο

Όταν θέλουμε να εκτελέσουμε απλές εργασίες επεξεργασίας εικόνων, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε χρήση ειδικών προγραμμάτων. Υπάρχουν αρκετά δωρεάν online εργαλεία, τα οποία βοηθούν να κάνουμε πολλά πράγματα, εύκολα και γρήγορα.

Το ezgif.com, μεταξύ άλλων, βοηθάει στο να επιταχύνουμε ή να επιβραδύνουμε GIF. Αρχικά, μπαίνουμε στη σελίδα του ezgif.com, πηγαίνουμε στην κατηγορία “Effects”, και διαλέγουμε το “Adjust GIF speed”.

Έπειτα, πατάμε στο κουμπί “Choose File”, εντοπίζουμε το GIF στον υπολογιστή μας, και κάνουμε κλικ στο “Upload!”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε κατά πόσο θέλουμε να επιταχύνουμε ή να επιβραδύνουμε το GIF, σε ποσοστό επί τοις εκατό, και πατάμε “Change speed!”.

Περιμένουμε μέχρι το ezgif.com να ολοκληρώσει την επεξεργασία του GIF και να εμφανίσει το τελικό αποτέλεσμα. Για να αποθηκεύσουμε την τελική εικόνα στον υπολογιστή μας, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με τη δισκέτα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το ίδιο GIF με κανονική ταχύτητα, μειωμένη ταχύτητα κατά 50%, και αυξημένη ταχύτητα κατά 300%.

Πώς αλλάζω το BattleTag του λογαριασμού μου στο Battle.net

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επιθυμούμε να αλλάξουμε το όνομα μας σε κάποια υπηρεσία, πλατφόρμα, ιστοσελίδα, και τα λοιπά. Ένα πιθανό σενάριο είναι να έχουμε δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε νεότερη ηλικία και μετά από χρόνια να μην μας εκφράζει το όνομα που είχαμε επιλέξει.

Εάν παίζουμε παιχνίδια της Blizzard, τότε διαθέτουμε έναν λογαριασμό στο Battle.net. Σε αυτήν την πλατφόρμα, κάθε χρήστης διαθέτει ένα μοναδικό όνομα, το οποίο ονομάζεται BattleTag.

Κάθε χρήστης επιλέγει το BattleTag που θα χρησιμοποιεί κατά την εγγραφή του στην πλατφόρμα. Ωστόσο, η εταιρεία επιτρέπει την αλλαγή του μοναδικού ονόματος που έχει ο κάθε χρήστης. Η πρώτη αλλαγή είναι δωρεάν, ενώ κάθε επόμενη κοστίζει 10 ευρώ.

Για να αλλάξουμε το BattleTag του λογαριασμού μας, μπαίνουμε στη σελίδα του Battle.net, πατάμε το ανθρωπάκι πάνω δεξιά, κάνουμε κλικ στο “Log in”, και πραγματοποιούμε σύνδεση με τα στοιχεία του λογαριασμού μας.

Στη συνέχεια, πατάμε ξανά το ανθρωπάκι και κάνουμε κλικ στο “Account Settings”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “YOUR INFORMATION” και πατάμε τον σύνδεσμο “ACCOUNT DETAILS”.

Μετά, πηγαίνουμε στο “BATTLETAG” και κάνουμε κλικ στο “UPDATE”.

Τέλος, πληκτρολογούμε το νέο BattleTag που επιθυμούμε να έχουμε και πατάμε το κουμπί “Change Your BattleTag”, για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps