Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κλείδωμα Browser, Ποιότητα YouTube, Αλλαγή Email Στο Facebook
QuickSteps#185 - Κλείδωμα Browser, Ποιότητα YouTube, Αλλαγή Email Στο Facebook

Κλείδωμα Browser, Ποιότητα YouTube, Αλλαγή Email Στο Facebook

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, εμποδίζουμε την πρόσβαση στον browser χρησιμοποιώντας κωδικό ασφαλείας, μαθαίνουμε πότε είναι αναγκαίο και πώς αλλάζουμε το email στο Facebook, και αποθηκεύουμε σημαντικά μηνύματα στο Google Messages. Αναζητούμε αρχεία κειμένου με βάση το περιεχόμενο τους χρησιμοποιώντας το Notepad++. Επεξεργαζόμαστε PDF αρχεία με τα έγγραφα Google, ρυθμίζουμε το YouTube να αναπαράγει πάντα τα βίντεο στην ίδια ποιότητα, και απενεργοποιούμε τη συντόμευση εμφάνισης του overlay στο AMD Radeon Software.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς εμποδίζω την πρόσβαση στον browser χρησιμοποιώντας κωδικό

Αν έχουμε ένα κοινόχρηστο PC το οποίο χρησιμοποιούν πολλά άτομα στο ίδιο σπίτι ή γραφείο, ιδανικά θα έπρεπε να έχουμε ξεχωριστό λογαριασμό για τον κάθε χρήστη, ώστε ο καθένας να έχει τις δικές του προσωπικές ρυθμίσεις.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στα Windows και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικοί…

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου όλοι οι χρήστες ενός υπολογιστή χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό για οποιοδήποτε λόγο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα προγράμματα τα οποία είναι εγκατεστημένα στο PC.

Εάν θέλουμε να εμποδίσουμε την πρόσβαση των υπόλοιπων χρηστών σε έναν συγκεκριμένο browser, τότε μπορούμε να τον κλειδώσουμε με τη χρήση του ειδικού πρόσθετου Browser Lock.

Το Browser Lock είναι διαθέσιμο για Chrome, Edge, και Opera.

QuickSteps#185 - Κλείδωμα Browser, Ποιότητα YouTube, Αλλαγή Email Στο Facebook

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόσθετο στον browser, θα ανοίξει αυτόματα μία σελίδα η οποία ζητά να ορίσουμε έναν κωδικό ασφαλείας και να πληκτρολογήσουμε ένα email.

Στα δύο πρώτα γράφουμε τον κωδικό που θέλουμε να χρησιμοποιούμε για να κλειδώνουμε και να ξεκλειδώνουμε τον browser. Ακριβώς από κάτω, πληκτρολογούμε το email της αρεσκείας μας, και κάνουμε κλικ στο “SAVE”.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο πατάμε “OK”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα στο “Deep Security” και στο “Clear History” και κάνουμε κλικ στο “SAVE”.

Από εδώ και στο εξής, όποιος και αν ανοίγει τον συγκεκριμένο browser θα πρέπει να πληκτρολογεί τον κωδικό ασφαλείας τον οποίο ορίσαμε εμείς, ώστε να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει.

Πότε είναι αναγκαίο και πώς μπορώ να αλλάξω το email μου στο Facebook

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουμε το email μας στο Facebook. Για παράδειγμα, ίσως κάποιος παραβίασε αυτό το email και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό που διατηρούμε στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η χρήση μιας νέας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία ίσως δημιουργήσαμε για να τη χρησιμοποιήσουμε μόνο στο Facebook.

Σε κάθε περίπτωση, για να αλλάξουμε το email μας στο Facebook, κάνουμε κλικ στο βέλος πάνω δεξιά και πατάμε “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Μετά επιλέγουμε την κατηγορία “Γενικά”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Επεξεργασία” που βρίσκεται δίπλα στο email το οποίο είναι γραμμένο στην “Επικοινωνία”.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε τη νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία θέλουμε να χρησιμοποιούμε στο Facebook. Γι' αυτό, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη άλλης διεύθυνσης email ή αριθμού κινητού”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε το νέο email και πατάμε “Προσθήκη”.

Θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας στο Facebook και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Υποβολή”.

Η ιστοσελίδα θα μας ενημερώσει ότι έχει στείλει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στο email που προσθέσαμε. Για να κλείσουμε το πλαίσιο, πατάμε “Κλείσιμο”.

Πριν συνεχίσουμε, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε την προσθήκη του email. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο του email, ανοίγουμε το μήνυμα που έχουμε λάβει από το Facebook, και κάνουμε κλικ στην “Επιβεβαίωση”.

Θα μεταφερθούμε άμεσα στη σελίδα των ρυθμίσεων του κοινωνικού δικτύου, και ειδικότερα στην κατηγορία “Γενικά”. Πλέον, ως βασικό email θα αναφέρεται η νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ορίσαμε.

Εάν αλλάξαμε email για λόγους ασφάλειας, τότε πρέπει να διαγράψουμε την παλιά διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσαμε στο Facebook, γι' αυτό πατάμε τον σύνδεσμο “Διαγραφή” κάτω από το εν λόγω email.

Πώς αποθηκεύω και εντοπίζω σημαντικά μηνύματα στο Google Messages

Εάν χρησιμοποιούμε το Google Messages ως κύρια εφαρμογή ανταλλαγής SMS, MMS, και RCS μηνυμάτων, τότε ενδέχεται λαμβάνουμε καθημερινά πολλά μηνύματα. Αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό ενός συγκεκριμένου μηνύματος.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και μάλιστα είναι αρκετά απλή. Αρχικά, πιέζουμε παρατεταμένα στο μήνυμα που θέλουμε να διατηρήσουμε και μετά πατάμε το αστέρι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα σημαντικά μηνύματα.

Όσα μηνύματα έχουμε επισημάνει ως σημαντικά, έχουν στην κάτω δεξιά γωνία έναν κύκλο με ένα αστέρι.

Όταν θελήσουμε να βρούμε κάποιο από αυτά τα μηνύματα, πατάμε στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε το “Με αστέρι”.

Εδώ αποθηκεύονται όλες οι συνομιλίες οι οποίες περιέχουν μηνύματα τα οποία έχουμε σημειώσει ως σημαντικά.

Τέλος, αν έχουμε αποθηκεύσει αρκετά μηνύματα, μπορούμε να πατήσουμε στο πλαίσιο δίπλα στο “Με αστέρι” και να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση χρησιμοποιώντας λέξεις τις οποίες περιέχει το μήνυμα που μας ενδιαφέρει.

Αναζήτηση αρχείων κειμένου με βάση το περιεχόμενο τους

Στα Windows 10 μπορούμε να εντοπίζουμε αρχεία και φακέλους χρησιμοποιώντας την αναζήτηση δίπλα στο μενού Έναρξη ή το πλαίσιο αναζήτησης στην πάνω δεξιά γωνία της Εξερεύνησης αρχείων.

Ωστόσο, το Notepad++ παρέχει ένα εργαλείο αναζήτησης το οποίο βοηθά στον εντοπισμό αρχείων κειμένου με βάση συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις, τις οποίες μπορεί να περιέχουν.

Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ποικίλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ίσως επιθυμούμε να βρούμε ένα έγγραφο στο οποίο είχαμε γράψει κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεν θυμόμαστε πώς ακριβώς ονομάσαμε το αρχείο.

Αρχικά, κατεβάζουμε το Notepad++ από αυτόν τον ιστότοπο, κάνοντας κλικ στο “Notepad++ 8.1.2 release”.

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, το τρέχουμε, κάνουμε κλικ στο μενού “Εύρεση”, και επιλέγουμε την “Εύρεση στα αρχεία”.

Θα ανοίξει το παράθυρο της εύρεσης. Στο πεδίο “Εύρεση του” πληκτρολογούμε τη λέξη ή φράση την οποία περιέχει το αρχείο που ψάχνουμε.

Έπειτα, αν θέλουμε να περιορίσουμε την αναζήτηση σε ένα συγκεκριμένο αποθηκευτικό μέσο ή φάκελο, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στο “Κατάλογος” και επιλέγουμε το ανάλογο μέσο αποθήκευσης ή τον επιθυμητό φάκελο.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Εύρεση όλων”.

Το Notepad++ θα αναζητήσει αρχεία των οποίων το κείμενο περιέχει τη λέξη ή φράση που πληκτρολογήσαμε στο πεδίο “Εύρεση του”.

Στα αποτελέσματα που εμφανίζει το πρόγραμμα αναφέρει το όνομα του αρχείου και τον φάκελο στον οποίο είναι αποθηκευμένο. Επιπλέον, αναφέρει τη γραμμή στην οποία είναι γραμμένη η λέξη ή φράση που αναζητούμε, μέσα στο κείμενο του εγγράφου.

Πώς επεξεργάζομαι PDF αρχεία με τα Έγγραφα Google

Συνήθως, για την επεξεργασία PDF χρησιμοποιούμε ειδικά προγράμματα, όπως το Adobe Acrobat ή το Foxit PDF Editor. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να επεξεργαστούμε ένα PDF αρχείο χρησιμοποιώντας τα Έγγραφα Google.

Αρχικά, ανεβάζουμε το αρχείο PDF στο Google Drive, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτό, και διαλέγουμε “Άνοιγμα με → Έγγραφα Google”.

Τα Έγγραφα Google θα ανοίξουν το αρχείο PDF σε νέα καρτέλα. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η εφαρμογή, μπορούμε να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του αρχείου, πατάμε στο “Αρχείο”, πηγαίνουμε στο “Λήψη ως”, και διαλέγουμε το “Έγγραφο PDF (.pdf)”.

Αποθηκεύουμε το αρχείο στον υπολογιστή μας, και αν θελήσουμε να το επεξεργαστούμε ξανά, ακολουθούμε από την αρχή την ίδια διαδικασία.

Πώς ρυθμίζω το YouTube να αναπαράγει πάντα τα βίντεο στην ίδια ποιότητα

Η ποιότητα στην οποία το YouTube αναπαράγει κάθε βίντεο εξαρτάται από την ταχύτητα της σύνδεσης που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, μπορούμε να ρυθμίσουμε την πλατφόρμα ώστε να παίζει πάντα όλα τα βίντεο στην ίδια ποιότητα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του βίντεο, τόσο περισσότερα δεδομένα πρέπει να ληφθούν για την αναπαραγωγή του. Οπότε, εάν η σύνδεση μας είναι αργή, ενδέχεται το βίντεο να κολλάει. Επιπλέον, αν χρησιμοποιούμε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσουμε αυξημένη κατανάλωση.

Ρύθμιση προεπιλεγμένης ποιότητας στην εφαρμογή για κινητά

Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, πατάμε τις “Προτιμήσεις ποιότητας βίντεο”.

Από εδώ μπορούμε να επιλέξουμε την ποιότητα στην οποία το YouTube θα αναπαράγει τα βίντεο, όταν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο ασύρματο δίκτυο ή όταν χρησιμοποιούμε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

Επιλέγοντας την “Υψηλότερη ποιότητα εικόνας”, το YouTube θα παίζει τα βίντεο πάντα στην υψηλότερη διαθέσιμη ποιότητα. Από την άλλη, αν διαλέξουμε την “Εξοικονόμηση δεδομένων”, τότε η εφαρμογή θα αναπαράγει το κάθε βίντεο στη χαμηλότερη διαθέσιμη ποιότητα.

Χρήση προεπιλεγμένης ποιότητας στην ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα του YouTube δεν διαθέτει κάποια ρύθμιση επιλογής της προεπιλεγμένης ποιότητας αναπαραγωγής των βίντεο. Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετα τα οποία αναλαμβάνουν να ρυθμίζουν αυτόματα την επιθυμητή ποιότητα σε όλα τα βίντεο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να την επιλέγουμε εμείς.

Δύο από τα καλύτερα πρόσθετα του είδους είναι το “YouTube High Definition” για τον Firefox και το “Auto Quality for YouTube” για τους Chrome και Edge.

Ρύθμιση προεπιλεγμένης ποιότητας στους Chrome και Edge

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόσθετο στον browser, πατάμε το εικονίδιο του παζλ, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στο “Auto Quality for YouTube”, και μπαίνουμε στις “Επιλογές” από τον Chrome ή στις “Επιλογές επέκτασης” από τον Edge.

Έπειτα, διαλέγουμε την ποιότητα που θέλουμε να χρησιμοποιεί το YouTube και πατάμε “Save”.

Ρύθμιση προεπιλεγμένης ποιότητας στον Firefox

Εφόσον εγκαταστήσουμε το “YouTube High Definition” στον browser, στην πάνω δεξιά γωνία θα εμφανιστεί το εικονίδιο του.

Για να ρυθμίσουμε την προεπιλεγμένη ποιότητα των βίντεο, πατάμε το εικονίδιο του πρόσθετου, κάνουμε κλικ στο μενού κάτω από το “Video Quality”, και διαλέγουμε την ποιότητα της αρεσκείας μας.

Πώς απενεργοποιώ τη συντόμευση εμφάνισης του overlay στο AMD Radeon Software

Η AMD διαθέτει το Radeon Software το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει να κατεβάζουμε ενημερώσεις για τους οδηγούς και να παρακολουθούμε τις επιδόσεις της κάρτας γραφικών, να προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις γραφικών για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, και άλλα.

Χρησιμοποιώντας διάφορες συντομεύσεις πληκτρολογίου, μπορούμε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε πολλά από τα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το overlay, το οποίο προβάλλει πληθώρα πληροφοριών, όπως η VRAM που χρησιμοποιεί ένα παιχνίδι, τα FPS στα οποία τρέχει, και άλλα.

Κατά περίπτωση το overlay μπορεί να φανεί χρήσιμο, καθώς επιτρέπει να ελέγχουμε εύκολα σημαντικά στοιχεία, όπως η θερμοκρασία της GPU. Ωστόσο, εκνευρίζει αρκετούς χρήστες, διότι ενδέχεται να πατήσουν ασυναίσθητα τη συντόμευση που το εμφανίζει, σε κάποια κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού.

Για να απενεργοποιήσουμε τη συντόμευση του overlay, τρέχουμε την εφαρμογή, πατάμε το γρανάζι πάνω δεξιά, και πηγαίνουμε στα “Hotkeys”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “ALT+Z”, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο “Open Sidebar”, και πατάμε το κουμπί “Delete” στο πληκτρολόγιο μας, ώστε να διαγράψουμε τη συντόμευση.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το “ALT+R” που βρίσκεται δίπλα στο “Open Fullscreen”.

QuickSteps#185 - Κλείδωμα Browser, Ποιότητα YouTube, Αλλαγή Email Στο Facebook

Εάν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς το overlay, πηγαίνουμε στην κατηγορία “Preferences” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Desktop Sidebar Overlay”.

Εκτός από το βασικό overlay του Radeon Software, υπάρχει και ένα μικρότερο το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη με το πάτημα του συνδυασμού πλήκτρων “Ctrl+Shift+O”, άσχετα με το εάν παίζουμε κάποιο παιχνίδι ή αν χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα.

Για να απενεργοποιήσουμε την παραπάνω συντόμευση πληκτρολογίου, και κατ' επέκταση να αποφύγουμε το κατά λάθος άνοιγμα του μικρότερου overlay, πηγαίνουμε ξανά στα “Hotkeys”, κάνουμε κλικ στο “Ctrl+Shift+O”, και πατάμε το κουμπί “Delete”, από το πληκτρολόγιο.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps