Home » Hardware » Σκληρός Δίσκος » Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware (Επειγόντως!)

Samsung 840 Evo – Αναβάθμιση Firmware (Επειγόντως!)

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι Samsung 840 Evo είναι εξαιρετικά δημοφιλείς δίσκοι SSD, με τις προσιτές τους τιμές και τις υψηλές τους επιδόσεις. Όμως, ένα bug στον αλγόριθμο τους έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι επιδόσεις τους μετά από ένα διάστημα χρήσης. Στον οδηγό θα δούμε την αναβάθμιση Firmware που διορθώνει το πρόβλημα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το πρόβλημα των Samsung 840 Evo

Περίπου στα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκε ένα αρκετά σοβαρό bug στους δίσκους Samsung 840 Evo – αλλά όχι στους 840 pro.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 01

Η πραγματική ταχύτητα ανάγνωσης του δίσκου, αναλόγως με το μοντέλο, κυμαίνεται μεταξύ 430 και 520MB ανά δευτερόλεπτο. Όμως, λόγω του bug, σε δεδομένα με ηλικία παλαιότερη του ενός μηνός, η ταχύτητα πέφτει δραματικά, μέχρι και στα 60MB/s.

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια και την ακεραιότητα των δεδομένων. Μόνο με την ταχύτητα ανάγνωσης, και μόνο στα αρχεία που βρίσκονται περισσότερο από ένα μήνα στο δίσκο, χωρίς να έχουν δεχτεί αλλαγές.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται με τη χρήση ενός αρκετά παλιού προγράμματος benchmark για δίσκους, του HD Tach. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του 2004, το οποίο μάλιστα στα Windows 7 και 8 πρέπει να τρέξει σε compatibility mode Windows XP SP3.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 02

Αρχικά η Samsung υποστήριζε πως έφταιγε το συγκεκριμένο (ομολογουμένως αρχαίο) πρόγραμμα.

Όμως το θέμα άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις – το σχετικό post στο overclockers.net αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 1200 απαντήσεις – και η εταιρεία παραδέχτηκε πως υπήρχε όντως πρόβλημα στους Samsung 840 Evo.

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα

Οι SSD ρυθμίζουν τις αλλαγές στην κατάσταση των cells του δίσκου με την πάροδο του χρόνου μέσω ενός συγκεκριμένου αλγόριθμου διαχείρισης.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 03

Στους Samsung 840 Evo, αν τα δεδομένα είχαν μείνει για μεγάλο διάστημα στο cell χωρίς να έχουν τροποποιηθεί – πάνω από ένα μήνα, όπως αναφέραμε – ο προβληματικός αλγόριθμος προσπαθούσε επανειλημμένως να τα διαβάσει, οδηγώντας σε μείωση των επιδόσεων.

Αυτό είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα παλαιότερα αρχεία στο σκληρό δίσκο είναι τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος, που έχει και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την αυξημένη ταχύτητα των SSD.

Στις 15 Οκτωβρίου η Samsung κυκλοφόρησε την έκδοση Firmware που διορθώνει το bug.

Αναβάθμιση Firmware σε Samsung 840 Evo

Πλήρες backup

Κάθε firmware update σε SSD είναι μια σημαντική αναβάθμιση, και εν δυνάμει ριψοκίνδυνη.

Θεωρητικά δεν θα πειράξει τα δεδομένα μας, αλλά για παν ενδεχόμενο καλό είναι να κάνουμε ένα πλήρες backup των αρχείων που δεν θέλουμε να χάσουμε σε ένα δεύτερο δίσκο ή έναν εξωτερικό σκληρό.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 04

Για να διευκολύνετε τη διαδικασία του Backup, δείτε τον οδηγό μας:

Συγχρονισμός Αρχείων και Φακέλων στα Windows

Εγκατάσταση Samsung 840 Evo Performance Restoration

Ενώ οι κανονικές αναβαθμίσεις στους Samsung SSD γίνονται μέσα από το πρόγραμμα Samsung Magician, το συγκεκριμένο διορθωμένο Firmware, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμο από αυτό το κανάλι.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 06

Για να εγκαταστήσουμε το σωστό Firmware θα πρέπει να μπούμε στη σελίδα των downloads, και στο κάτω μέρος της θα βρούμε το ειδικό εργαλείο Samsung 840 Evo Performance Restoration

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 07

Το πρόγραμμα θα κατέβει σε μορφή συμπιεσμένου φακέλου zip, στον οποίο θα πρέπει να κάνουμε εξαγωγή, είτε μέσα από τα Windows ή με κάποιο τρίτο πρόγραμμα.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 08

Η εγκατάσταση δεν έχει τίποτα το παράξενο, απλά πατάμε “Next” μέχρι να ολοκληρωθεί.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 09

Μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα θα τρέξει αυτόματα. Στο Drive Info γράφει το μοντέλο του σκληρού μας δίσκο, το Serial Number του, καθώς και την τρέχουσα έκδοση του Firmware.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 10

Στο πρόγραμμα αναγράφεται το υπάρχουν Firmware του δίσκου, στο παράδειγμα το EXΤ0BB6Q.

Κάνοντας κλικ στο Start για να ξεκινήσει η διαδικασία, η Samsung θα μας προειδοποιήσει για το μικρό ενδεχόμενο να χαθούν τα δεδομένα του δίσκου. Εφόσον έχουμε κάνει backup, προχωράμε κανονικά.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 11

Το πρώτο κομμάτι του firmware update είναι το πιο σημαντικό σε όλη τη διαδικασία. Θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια μέσα σε 20 δευτερόλεπτα ο υπολογιστής θα τερματίσει αυτόματα τη λειτουργία του.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 12

Μόλις ανάψουμε ξανά τον υπολογιστή, θα ξεκινήσει αυτόματα η διαδικασία ρύθμισης των δεδομένων που υπήρχαν ήδη στο δίσκο και έχουν επηρεαστεί από το Bug.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 13

Παρατηρούμε πως πλέον το Firmware έχει αλλάξει σε EXT0CB6Q.

Αναλόγως με το πόσα δεδομένα έχουμε στο δίσκο, η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει περισσότερη από μία ώρα.

Στη δική μας εφαρμογή, μάλιστα, στο τελευταίο βήμα απέτυχε, για αδιευκρίνιστο λόγο, και παρ' ότι δεν χρησιμοποιούσαμε καθόλου τον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 14

Εφόσον η αποτυχία υπήρξε αφού έγινε επιτυχώς η αναβάθμιση του Firmware και ξανανοίξαμε τον υπολογιστή, αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Πατώντας ξανά το Start η διαδικασία συνέχισε από εκεί που ήταν και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Samsung 840 Evo - Αναβάθμιση Firmware Επειγόντως 15

Εφόσον ολοκληρώθηκε η διαδικασία, και με το καινούριο Firmware, δεν θα χρειαστεί να την ξανατρέξουμε, οπότε μπορούμε να απεγκαταστήσουμε εντελώς την εφαρμογή.

H αναβάθμιση Firmware για τον Samsung 840 Evo ολοκληρώθηκε

Αν δυσκολευτήκατε σε οποιοδήποτε βήμα της διαδικασίας, γράψτε μας στα σχόλια, και εμείς ή κάποιος από τους αναγνώστες μας θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps