Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αφαίρεση Flash, Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Twitter Χωρίς Account
QuickSteps#148 - Αφαίρεση Flash, Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Twitter Χωρίς Account

Αφαίρεση Flash, Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Twitter Χωρίς Account

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούμε ασφαλή διαγραφή αρχείων, αφαιρούμε οριστικά το Adobe Flash, και απενεργοποιούμε το κουμπί βοήθειας F1 στα Windows 10. Αλλάζουμε το DNS στον Microsoft Edge για μεγαλύτερη ασφάλεια και χρησιμοποιούμε το Twitter χωρίς λογαριασμό. Λύνουμε εξισώσεις με το Google Lens και προσθέτουμε το κουμπί Μενού στο πληκτρολόγιο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ασφαλής διαγραφή αρχείων από το μενού στο δεξί κλικ

Ακόμα και όταν σβήσουμε οριστικά κάποια αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, είναι πιθανό να μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε με τη χρήση προγραμμάτων ανάκτησης δεδομένων.

Ανάκτηση Δεδομένων Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 2
Ανάκτηση Δεδομένων: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Για Ανάκτηση Αρχείων

Η ανάκτηση δεδομένων σκληρού δίσκου είναι η διαδικασία με την οποία χρησιμοποιούμε εφαρμογές ή και ειδικό εξοπλισμό για την ανάκτηση αρχείων μετά από οριστική διαγραφή,…

Αν θέλουμε να διαγράψουμε οριστικά ένα αρχείο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προγράμματα. Ένα από τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία ασφαλούς διαγραφής αρχείων είναι το SDelete GUI.

Για όσους δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ασφαλής διαγραφή αρχείων και γιατί μπορεί να φθείρει έναν SSD, προτείνουμε να διαβάσετε τον ακόλουθο οδηγό.

Πλήρης και Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Χωρίς Ανάκτηση

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, ακόμα και όταν σβήσουμε οριστικά κάποια αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, συχνά είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων με δωρεάν προγράμματα. Τι γίνεται…

Αρχικά, κατεβάζουμε το πρόγραμμα από αυτήν την ιστοσελίδα, κάνοντας κλικ στο “Download now” και επιλέγοντας το “SDelete-Gui.exe”.

QuickSteps#148 - Αφαίρεση Flash, Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Twitter Χωρίς Account

Μόλις κατέβει το αρχείο στον υπολογιστή, το τρέχουμε και στο παράθυρο “Έλεγχος λογαριασμού χρήστη” που θα εμφανιστεί πατάμε “Ναι”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε πόσες φορές θέλουμε να πραγματοποιήσει διαγραφή των δεδομένων των αρχείων και φακέλων, πατώντας τα “+” και “-”.

Εφόσον ρυθμίσουμε τον επιθυμητό αριθμό, κάνουμε κλικ στο “ENABLE” για να προσθέσουμε τη συντόμευση του SDelete στο μενού στο δεξί κλικ.

Για να πραγματοποιήσουμε ασφαλή διαγραφή ενός αρχείου ή φακέλου, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε το “Secure Delete”.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη διαδικασία της ασφαλούς διαγραφής. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από το μέγεθος του αρχείου ή του φακέλου, και το πόσο ισχυρό σύστημα διαθέτουμε.

Αν θελήσουμε να αφαιρέσουμε το “Secure Delete” από το μενού στο δεξί κλικ, τρέχουμε το αρχείο “SDelete-Gui.exe” και πατάμε “DISABLE”.

Πώς αφαιρώ το Adobe Flash από τα Windows 10 και 8.1

Η Adobe ανακοίνωσε ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 θα διακόψει οριστικά την υποστήριξη του Flash. Θέλοντας να προετοιμάσει το λειτουργικό της, η Microsoft κυκλοφόρησε μία ενημέρωση η οποία τον αφαιρεί οριστικά από τα Windows 10 και 8.1.

Προς το παρόν, αυτή η ενημέρωση είναι διαθέσιμη στον Κατάλογο του Microsoft Update που είχαμε δει σε παλαιότερο QuickSteps.

Για να κατεβάσουμε την ενημέρωση, επισκεπτόμαστε αυτόν τον ιστότοπο, γράφουμε “KB4577586” στο πλαίσιο της αναζήτησης, και πατάμε “Αναζήτηση”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την έκδοση των Windows που έχουμε εγκατεστημένη στον υπολογιστή και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Λήψη”.

Να σημειωθεί πως όσοι έχουμε βάλει την έκδοση 20H2 των Windows 10, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στην ένδειξη “Επόμενη” για να πάμε στη δεύτερη σελίδα και να κατεβάσουμε το αρχείο που αναφέρει την έκδοση 2004.

Προσοχή επίσης να επιλέξουμε την έκδοση x64 για 64-bit Windows, ή x86 για 32-bit Windows. Οι ενημερώσεις για ARM και ARM64 αφορούν ειδικές συσκευές, όχι τους σταθερούς υπολογιστές ή τα laptop.

Η ιστοσελίδα θα εμφανίσει ένα νέο παράθυρο στο οποίο αναγράφεται το πλήρες όνομα της ενημέρωσης και ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας σύνδεσμος. Πατάμε σε αυτόν τον σύνδεσμο και αποθηκεύουμε το αρχείο στον υπολογιστή μας.

Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο που έχουμε κατεβάσει, και τα Windows θα καταργήσουν άμεσα το Adobe Flash από τον υπολογιστή.

Για να ελέγξουμε αν η κατάργηση του Adobe Flash ήταν επιτυχής, γράφουμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “‘Άνοιγμα”.

Αν όλα έχουν πάει καλά, από τον Πίνακα Ελέγχου θα απουσιάζει η συντόμευση “Flash Player (32-bit)”.

Μπορεί το Adobe Flash να αποτελεί παρελθόν, αλλά όσοι είμαστε λάτρεις των flash games έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παίζουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια με την εφαρμογή Flashpoint.

Απενεργοποίηση του κουμπιού βοήθειας F1 στα Windows 10

Τα πλήκτρα λειτουργιών F1 έως F12 είναι προγραμματισμένα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, το F1 ανοίγει τη σελίδα βοήθειας οποιασδήποτε εφαρμογής χρησιμοποιούμε τη στιγμή που θα το πατήσουμε.

QuickSteps#148 - Αφαίρεση Flash, Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Twitter Χωρίς Account

Αν και πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό, αρκετοί από εμάς πατάμε συχνά κατά λάθος αυτά τα κουμπιά με αποτέλεσμα να εκτελούμε διάφορες ενέργειες, τις οποίες προφανώς δεν επιθυμούμε.

Ευτυχώς, επεμβαίνοντας στο Μητρώο των Windows, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε οποιοδήποτε από αυτά τα κουμπιά θέλουμε. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς απενεργοποιούμε το F1.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Keyboard Layout”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Δυαδική τιμή”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Scancode Map”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “Scancode Map”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε τα ακόλουθα και πατάμε το “OK”.

00 00 00 00 00 00 00 00 02 00 00 00 00 00 3B 00 00 00 00 00 00

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς προσθέτω το κουμπί Μενού στο πληκτρολόγιο

Το κουμπί Μενού ανοίγει το μενού που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο, όπως τη συντόμευση ενός προγράμματος ή κάποιο αρχείο. Όμως, δεν διαθέτουν αυτό το κουμπί όλα τα πληκτρολόγια.

Εάν το πληκτρολόγιο μας δεν έχει το κουμπί Μενού, τότε μπορούμε να το προσθέσουμε εμείς χρησιμοποιώντας τα PowerToys της Microsoft.

Μόλις κατεβάσουμε το PowerToys από την επίσημη σελίδα του στο GitHub, το εγκαθιστούμε, το τρέχουμε, και κάνουμε κλικ στο “Keyboard Manager”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Remap a key”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το “+”.

Έπειτα, στο “Key” εντοπίζουμε το “Alt (Right)” και στο “Mapped To” επιλέγουμε το “Menu”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “OK” και στο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε “Continue Anyway” για να επιβεβαιώσουμε τη ρύθμιση.

Αυτό ήταν, από εδώ και στο εξής όταν πατάμε το δεξί κουμπί Alt θα ανοίγει το μενού που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ.

Αλλαγή του DNS στον Microsoft Edge για μεγαλύτερη ασφάλεια

Η χρήση εναλλακτικού DNS μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια που προσφέρει ένας browser και να αυξήσει την ανωνυμία μας στο διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχουν ορισμένα DNS, όπως το 1.1.1.1 της Cloudflare, τα οποία παρέχουν καλύτερες ταχύτητες πλοήγησης.

Περισσότερα για τα DNS μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο οδηγό μας.

Αξίζει η Αλλαγή DNS 1.1.1.1 Για Πιο Γρήγορο Ίντερνετ? Υπέρ Και Κατά

Την Άνοιξη του 2018, η Cloudflare παρουσίασε ένα νέο DNS resolver που χρησιμοποιεί τη διεύθυνση IP 1.1.1.1. Πρόκειται για μια υπηρεσία που υπόσχεται ταχύτερη πλοήγηση…

Συνήθως, για να αλλάξουμε το DNS, παρεμβαίνουμε στις ρυθμίσεις της κάρτας δικτύου του υπολογιστή. Ωστόσο, ο Microsoft Edge έχει τη δική του ρύθμιση με την οποία μπορούμε να ορίσουμε ξεχωριστό DNS που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο browser.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω αριστερά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη σελίδα των ρυθμίσεων, πηγαίνουμε στην κατηγορία “Προστασία προσωπικών δεδομένων, αναζήτηση και υπηρεσίες”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “Ασφάλεια” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Χρησιμοποιήστε ασφαλές DNS για να καθορίσετε τον τρόπο αναζήτησης της διεύθυνσης δικτύου για τοποθεσίες Web”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το “Επιλέξτε μια υπηρεσία παροχής”, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο “Εισαγάγετε προσαρμοσμένη υπηρεσία παροχής”, και επιλέγουμε το DNS που επιθυμούμε.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο DNS το οποίο δεν βρίσκεται στη λίστα των DNS του Edge, μπορούμε απλά να το πληκτρολογήσουμε στο πλαίσιο “Εισαγάγετε προσαρμοσμένη υπηρεσία παροχής”.

Πώς χρησιμοποιώ το Twitter χωρίς λογαριασμό

Όταν διαθέτουμε λογαριασμό στο Twitter, μπορούμε να πλοηγούμαστε στο περιεχόμενο της πλατφόρμας χωρίς κανέναν περιορισμό, να ακολουθούμε άλλους χρήστες ώστε να ειδοποιούμαστε για όσα δημοσιεύουν, και τα λοιπά.

Ωστόσο, μπορούμε να βλέπουμε σχεδόν τα πάντα και χωρίς λογαριασμό. Απλώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε like, να δημιουργούμε δικά μας tweet, να απαντάμε στις δημοσιεύσεις άλλων χρηστών, και να ακολουθούμε άλλους λογαριασμούς.

Από την επίσημη σελίδα του Twitter “Εξερευνήστε” μπορούμε να δούμε τα δημοφιλέστερα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι χρήστες.

Στην ίδια σελίδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αναζήτηση για να εντοπίσουμε συγκεκριμένα θέματα, tweet, λογαριασμούς, hashtag, και άλλα.

Αν θέλουμε να δούμε τα tweet ενός συγκεκριμένου χρήστη, τον αναζητούμε στη σελίδα “Εξερευνήστε” και κάνουμε κλικ στο όνομα του.

Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, έχουμε ανοίξει το προφίλ του PCSteps χωρίς να συνδεθούμε στην πλατφόρμα.

Εκτός από τη σελίδα “Εξερευνήστε”, υπάρχει και το εργαλείο “Σύνθετη αναζήτηση” του Twitter.

Αυτό το εργαλείο μπορεί να μας φανεί χρήσιμο όταν ενδιαφερόμαστε για ένα συγκεκριμένο θέμα, tweet, δημοσιεύσεις που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις, και τα λοιπά.

Για να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο, δεν απαιτείται να διαθέτουμε λογαριασμό στο Twitter. Μπορούμε απλά να επισκεφτούμε αυτή τη διεύθυνση. Έπειτα, συμπληρώνουμε αναλόγως τα πεδία αναζήτησης και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αναζήτηση”.

Εμείς αναζητήσαμε τα tweet που έχει κάνει το PCSteps με τη λέξη “QuickSteps”.

Επίλυση εξισώσεων και επαλήθευση αποτελεσμάτων με το Google Lens

Ως μαθητές και φοιτητές ενδέχεται να χρειαστεί να λύσουμε διάφορα μαθηματικά προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι αρκετά απλοϊκά, όπως απλές πράξεις αριθμητικής, ή κάποιες δευτεροβάθμιες εξισώσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγαλύτερης δυσκολίας εξισώσεις και συναρτήσεις στην επίλυση των οποίων μπορεί να μας βοηθήσει μία επιστημονική αριθμομηχανή ή ειδικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Play Store και στο App Store.

Με οποιονδήποτε τρόπο και αν λύσουμε μία εξίσωση, όσο εύκολη ή δύσκολη και αν είναι, πάντα βοηθάει το να επαληθεύσουμε τη λύση της.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αριθμομηχανές και τα αντίστοιχα app, το Google Lens μπορεί να λύσει για εμάς οποιαδήποτε μαθηματική εξίσωση και παράλληλα να προβάλλει τη λύση και τον τρόπο επίλυσης της.

Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή Google στο κινητό και πατάμε το κουμπί του Lens.

Έπειτα, διαλέγουμε την ετικέτα “Εργασία για το σπίτι”, στρέφουμε την κάμερα του κινητού προς την εξίσωση, και την επιλέγουμε πατώντας το ορθογώνιο που την περιέχει.

Η εφαρμογή της Google θα μετατρέψει τη χειρόγραφη εξίσωση σε ψηφιακό σύνολο χαρακτήρων και θα αναζητήσει στο διαδίκτυο βιβλία, σημειώσεις, ιστοσελίδες, και άλλες πηγές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν τη λύση και τον τρόπο επίλυσης της.

Όταν πρόκειται για πιο απλούς υπολογισμούς, η εφαρμογή επιστρέφει άμεσα το ακριβές αποτέλεσμα.

Επίσης, σε δευτεροβάθμιες ή άλλου είδους εξισώσεις, επιστρέφει τις ρίζες, τη γραφική τους παράσταση, και πολλές ακόμα πληροφορίες.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps