Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Προστασία Ransomware, Windows Update, Αμερικανικό Google Play
QuickSteps#94 - Ενημερώσεις Και Ransomware Στα Windows 10, Γονικός Έλεγχος Netflix

Προστασία Ransomware, Windows Update, Αμερικανικό Google Play

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούμε χειροκίνητη εγκατάσταση ενημερώσεων στα Windows και ενεργοποιούμε την προστασία από ransomware του Microsoft Defender. Μαθαίνουμε πώς τα θέματα του Excel μας γλιτώνουν χρόνο, ενεργοποιούμε τη συνδρομή Google Play Pass, και χρησιμοποιούμε τους σελιδοδείκτες του Twitter. Τέλος, ρυθμίζουμε τον γονικό έλεγχο στο Netflix και ενεργοποιούμε το κουμπί αναπαραγωγής βίντεο στη γραμμή εργαλείων του Chrome.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κάνω χειροκίνητη εγκατάσταση ενημερώσεων στα Windows 10

Τα Windows από προεπιλογή κατεβάζουν τις ενημερώσεις του λειτουργικού αυτόματα. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι χρήσιμο, διότι έτσι είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημά μας θα λειτουργεί σχεδόν πάντα απρόσκοπτα.

Ωστόσο, η χειροκίνητη εγκατάσταση των ενημερώσεων στα Windows μπορεί να φανεί χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποφύγουμε την εγκατάσταση οδηγών που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στο hardware.

Ένα άλλο σενάριο είναι η δημιουργία μιας τροποποιημένης εγκατάστασης των Windows, η οποία θα περιέχει τους οδηγούς συσκευών και όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις για το λειτουργικό που τροποποιούμε.

Ενσωμάτωση Drivers + Updates σε Windows ISO και Προσαρμοσμένη Εγκατάσταση

Πόσο πιο απλή θα ήταν η εγκατάσταση των Windows, αν μαζί με το λειτουργικό εγκαθιστούσαμε αυτόματα όλους τους απαραίτητους drivers, τις ενημερώσεις, τις ρυθμίσεις, αλλά…

Η Microsoft δημοσιεύει όλες τις ενημερώσεις στην ιστοσελίδα Κατάλογος του Microsoft Update. Μέσω αυτής της σελίδας και γνωρίζοντας το KB, μπορούμε να κατεβάσουμε χειροκίνητα όποια ενημέρωση θέλουμε.

Το KB είναι ο κωδικός της κάθε ενημέρωσης και μπορούμε να τον βρούμε είτε μέσω του επίσημου φόρουμ της Microsoft, είτε από τους αμέτρητους οδηγούς που δημοσιεύει η εταιρεία.

Για να εντοπίσουμε μία ενημέρωση, κάνουμε επικόλληση του KB της στο πλαίσιο της αναζήτησης και πατάμε το κουμπί “Αναζήτηση”.

Ακριβώς από κάτω θα εμφανιστεί μία λίστα με τις ενημερώσεις που έχουν αυτό το KB. Ο λόγος που βλέπουμε πολλαπλά αποτελέσματα είναι διότι η κάθε ενημέρωση είναι διαθέσιμη για διάφορα συστήματα.

Για παράδειγμα, η ενημέρωση με KB4505903 είναι διαθέσιμη για ARM64, x64, x86, και Windows Server. Οπότε, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο κουμπί “Λήψη” που βρίσκεται δίπλα στην έκδοση που είναι συμβατή με το σύστημά μας.

Εμείς διαθέτουμε 64-bit επεξεργαστή και το σύστημα μας τρέχει 64-bit Windows 10. Γι' αυτό, θα κατεβάσουμε το δεύτερο αποτέλεσμα που έχει μέγεθος 250,01MB.

Η ιστοσελίδα θα εμφανίσει ένα νέο παράθυρο στο οποίο αναγράφεται το πλήρες όνομα της ενημέρωσης και ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας σύνδεσμος. Εμείς πατάμε σε αυτόν τον σύνδεσμο και αποθηκεύουμε το αρχείο στον υπολογιστή μας.

Όταν η λήψη ολοκληρωθεί, μπορούμε να τρέξουμε το αρχείο και να εγκαταστήσουμε την ενημέρωση στον υπολογιστή μας. Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρχείο αυτό για τη δημιουργία μιας τροποποιημένης εγκατάστασης των Windows.

Σε περίπτωση που θέλετε να κατεβάσετε μεγάλο πλήθος ενημερώσεων, μία πιο γρήγορη λύση είναι το πρόγραμμα WHDownloader που είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο οδηγό.

Πώς να Κατεβάσω Χειροκίνητα τις Ενημερώσεις των Windows 7, 8, 10

Το να κατεβάσουμε τις ενημερώσεις στα Windows είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά αν έχουμε μέτρια ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς…

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις διαφορές των Windows 32-bit και 64-bit, διαβάστε τον ακόλουθο οδηγό.

Τι διαφορές έχουν τα 32-bit με τα 64-bit Windows

Όλα τα σύγχρονα Windows είναι διαθέσιμα σε δύο παραλλαγές, στα 32-bit και τα 64-bit. Οι εκδόσεις αυτές κοστίζουν το ίδιο, αλλά η κατάλληλη επιλογή μπορεί…

Πώς ενεργοποιώ την προστασία από ransomware στον Windows Defender

Στο παρελθόν είχαμε δει αναλυτικά τι είναι τα ransomware και γιατί είναι τόσο επικίνδυνα. Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα προστασίας από ιούς έχουν ειδικά εργαλεία τα οποία εμποδίζουν τη δράση αυτών των ιών.

Αντίστοιχα, το Microsoft Defender, πρώην Windows Defender, διαθέτει ένα εργαλείο προστασίας από τα ransomware, το οποίο όμως δεν το έχουν ενεργοποιήσει από προεπιλογή.

Για να ενεργοποιήσουμε την προστασία από τα ransomware στα Windows 10, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Ασφάλεια των Windows” και πατάμε στο “Προστασία από ιούς και απειλές”.

Στο τέλος του νέου παραθύρου που θα ανοίξει υπάρχει η κατηγορία “Προστασία από ransomware”. Κάνουμε κλικ στη “Διαχείριση προστασίας από ransomware” για να μεταφερθούμε στη σελίδα των σχετικών ρυθμίσεων.

Σε αυτήν τη σελίδα υπάρχει ένα διακόπτης κάτω από τη ρύθμιση για την “Ελεγχόμενη πρόσβαση σε φακέλους” την οποία και ενεργοποιούμε.

Αυτό ήταν, μόλις ενεργοποιήσαμε το εργαλείο προστασίας από ransomware που προσφέρει το Microsoft Defender.

Πλέον, στη σελίδα της προστασίας από ransomware υπάρχουν τρεις σύνδεσμοι. Κάνοντας κλικ στον πρώτο, βλέπουμε τις τελευταίες ενέργειες που πραγματοποίησε το πρόγραμμα.

Από τον σύνδεσμο “Προστατευμένοι φάκελοι” μπορούμε να δούμε ποιοι φάκελοι προστατεύονται, να προσθέσουμε ακόμη περισσότερους στη λίστα, ή να αφαιρέσουμε όποιον θέλουμε.

Τέλος, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο “Να επιτρέπεται μια εφαρμογή μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης σε φακέλους” μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα εφαρμογές των οποίων την δράση δεν θα παρακολουθεί το εργαλείο προστασίας από ransomware.

Αυτές οι εφαρμογές θα μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές σε φακέλους και αρχεία χωρίς να ελέγχονται για τυχόν κακόβουλη δράση. Γι' αυτό, σας συστήνουμε να προσθέσετε στη λίστα μόνο προγράμματα τα οποία εμπιστεύεστε απόλυτα.

Πώς γλιτώνω χρόνο με τα θέματα του Excel

Ένα θέμα στο Excel είναι μία συλλογή από χρώματα, γραμματοσειρές, και εφέ, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε περιοχές του εγγράφου με μερικά κλικ. Τα θέματα προσφέρουν πιο επαγγελματική εμφάνιση και μας εξοικονομούν χρόνο.

Τα θέματα στο Excel τα βρίσκουμε στην καρτέλα “Διάταξη σελίδας”, όπου έχουμε διάφορες επιλογές στη διάθεσή μας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να εφαρμόσουμε στην επιλεγμένη περιοχή ένα πλήρες θέμα.

QuickSteps#94 - Ενημερώσεις Και Ransomware Στα Windows 10, Γονικός Έλεγχος Netflix

Επιπλέον, μπορούμε να διαλέξουμε μόνο έναν συνδυασμό χρωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, οι γραμματοσειρές στα κελιά και τα εφέ των σχημάτων δεν θα αλλάξουν.

Αντίστοιχα, αν θέλουμε να τροποποιήσουμε μόνο τις γραμματοσειρές, επιλέγουμε πακέτο γραμματοσειρών.

Για να αλλάξουμε τα εφέ των σχημάτων διαλέγουμε αυτά που μας αρέσουν από τη λίστα των εφέ.

Πώς ενεργοποιώ τη συνδρομή του Google Play Pass

Η Google δημιούργησε μία συνδρομητική υπηρεσία αντίστοιχη της Apple Arcade, μόνο που η δική της δίνει πρόσβαση τόσο σε παιχνίδια, όσο και σε εφαρμογές. Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στους χρήστες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε την Google Play Pass, όπως ονομάζεται η υπηρεσία, πριν αυτή γίνει διαθέσιμη παγκοσμίως.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδεθούμε μέσω κάποιου VPN στις ΗΠΑ. Εμείς στο PCsteps χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το Cyberghost. Μπορείτε όμως να διαλέξετε οποιοδήποτε VPN θέλετε.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Αρκεί να ανοίξουμε την εφαρμογή του VPN και να επιλέξουμε να συνδεθούμε οποιονδήποτε server στις ΗΠΑ. Θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν είμαστε συνδεδεμένοι με WiFi παρά με τα δεδομένα του κινητού.

Έπειτα, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής, πηγαίνουμε στις “Εφαρμογές και ειδοποιήσεις”, πατάμε πάνω στο “Google Play Store”, και επιλέγουμε την “Αναγκαστική διακοπή”.

Έχοντας πάντα ενεργό το VPN, ανοίγουμε το Play Store, πατάμε στο εικονίδιο του μενού, και μπαίνουμε στο “Λογαριασμός”.

QuickSteps#94 - Ενημερώσεις Και Ransomware Στα Windows 10, Γονικός Έλεγχος Netflix

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις θα υπάρχει η επιλογή “Αλλαγή στο Play Store Ηνωμένες Πολιτείες”. Για να προχωρήσουμε, θα πρέπει να προσθέσουμε κάποια μέθοδο πληρωμής, είτε μέσω κάρτας, είτε μέσω PayPal.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο Google Play Store έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε τη χώρα μόνο μια φορά το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως αν αλλάξουμε αργότερα γνώμη για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει ή να περιμένουμε, ή να φτιάξουμε άλλο λογαριασμό Google.

Μετά, κλείνουμε την εφαρμογή του Play Store και την ξανά ανοίγουμε. Πατάμε στο κουμπί του μενού, επιλέγουμε το “Google Play Pass”, πατάμε στο “Έναρξη δωρεάν δοκιμής”, και επιβεβαιώνουμε την έναρξη της συνδρομής πατώντας το “ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ”

Αυτό ήταν, μπορούμε πλέον να απολαύσουμε τα προνόμια της συνδρομητικής υπηρεσίας Google Play Pass.

Πώς ρυθμίζω τον γονικό έλεγχο στο Netflix

Το Netflix προσφέρει μεγάλη ποικιλία περιεχομένου, τόσο για όλη την οικογένεια, όσο και αποκλειστικά για ενήλικους. Πλέον, η υπηρεσία είναι τόσο δημοφιλής που σχεδόν κάθε σπίτι διατηρεί ενεργή συνδρομή.

Αν έχουμε παιδιά, είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα δοκιμάσουν από μόνα τους να μπουν στο Netflix, και ίσως βάλουν να παίζει ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο.

Οπότε, θα ήταν καλό να ρυθμίσουμε τη λειτουργία γονικού ελέγχου που προσφέρει η υπηρεσία. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στην εικόνα του προφίλ μας και μπαίνουμε στο “Λογαριασμός”.

Κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία γονικού ελέγχου”, πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού, και πατάμε “Συνέχεια”.

Στην επόμενη σελίδα, κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία PIN”, πληκτρολογούμε έναν τετραψήφιο κωδικό, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Το Netflix δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε πότε θα πρέπει να εισάγουμε το PIN για να επιτρέψει την προβολή του περιεχομένου. Έτσι, μπορούμε να ρυθμίσουμε το αίτημα του PIN με βάση την ηλικία…

…ή να προσθέσουμε μεμονωμένους τίτλους εκπομπών, ταινιών, σειρών, και τα λοιπά.

Πώς ενεργοποιώ το κουμπί αναπαραγωγής βίντεο στον Chrome

Ο Chrome προσφέρει τη δυνατότητα σίγασης των καρτελών που αναπαράγουν μουσική ή οποιονδήποτε ήχο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, απλά πατάμε στο εικονίδιο του ήχου πάνω στην καρτέλα.

Ωστόσο, ο browser της Google διαθέτει έναν ενσωματωμένο player μέσω του οποίου μπορούμε να κάνουμε παύση της αναπαραγωγής ενώ βρισκόμαστε σε κάποια άλλη καρτέλα.

Αρχικά, αντιγράφουμε την παρακάτω διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome, και πατάμε Enter.

chrome://flags/#global-media-controls

Δίπλα από το “Global Media Controls”, κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού και επιλέγουμε το “Enabled”. Έπειτα, πατάμε στο “Relaunch Now” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος για να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Από εδώ και πέρα, κάθε φορά που σε κάποια καρτέλα γίνεται αναπαραγωγή μουσικής ή παίζει κάποιο βίντεο, στη γραμμή εργαλείων του Chrome θα εμφανίζεται ένα μικρό βέλος.

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο ανοίγει ο media player. Ο αριθμός των πλαισίων που περιέχει το παράθυρο εξαρτάται από το πλήθος των πολυμέσων που αναπαράγονται εκείνη τη στιγμή.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε ανοιχτές δύο καρτέλες του YouTube στις οποίες παίζουν βίντεο του PCSteps.

Πώς χρησιμοποιώ τους σελιδοδείκτες του Twitter για να αποθηκεύω tweet

Σε όλους έχει τύχει να δούμε ένα tweet που αφορά ένα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο δεν μπορούμε να διαβάσουμε εκείνη τη στιγμή. Ευτυχώς, το Twitter επιτρέπει την αποθήκευση tweet υπό τη μορφή σελιδοδεικτών.

Χρήση σελιδοδεικτών Twitter μέσω της ιστοσελίδας

Η διαδικασία αποθήκευσης και διαχείρισης των tweet διαφέρει μεταξύ της ιστοσελίδας και της εφαρμογής για κινητά. Για να αποθηκεύσουμε ένα tweet μέσω του ιστότοπου, πατάμε το σχετικό εικονίδιο και επιλέγουμε “Προσθήκη του Tweet στους σελιδοδείκτες”.

Όταν θελήσουμε να αφαιρέσουμε κάποιο tweet από τους σελιδοδείκτες, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Σελιδοδείκτες”, πατάμε το σχετικό εικονίδιο, και διαλέγουμε την “Αφαίρεση του Tweet από τους Σελιδοδείκτες”.

Χρήση σελιδοδεικτών Twitter μέσω της εφαρμογής για κινητά

Για να αποθηκεύσουμε κάποιο tweet από την εφαρμογή του κινητού, πρέπει να πατήσουμε στο κουμπί της κοινοποίησης και να επιλέξουμε “Προσθήκη του Tweet σε Σελιδοδείκτες”.

Στο app του Twitter τα περισσότερα μενού είναι κρυμμένα πίσω από την εικόνα του προφίλ, εκεί ακριβώς είναι που θα βρούμε και τους “Σελιδοδείκτες”.

Για να αφαιρέσουμε κάποιο tweet από τους σελιδοδείκτες, πατάμε το κουμπί της κοινοποίησης και διαλέγουμε “Αφαίρεση του Tweet από τους Σελιδοδείκτες”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps