Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Μήνυση για Κατέβασμα Torrent: Το Δημοφιλές Site Που "Έδωσε" Μέλη
Κατέβασμα Ταινιών Το Δημοφιλές Site Που Πρέπει Να Αποφύγω

Μήνυση για Κατέβασμα Torrent: Το Δημοφιλές Site Που “Έδωσε” Μέλη

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι αγωγές εναντίον χρηστών που κάνουν παράνομο κατέβασμα ταινιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο παραπάνω από μία δεκαετία, ενώ επίσης αυστηρή νομοθεσία έχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ιαπωνία.​ Όμως, το να συμβάλλει στον εντοπισμό του χρήση το μέσο που διαθέτει το πειρατικό περιεχόμενο, αυτό δεν είναι καθόλου σύνηθες. Δείτε ποια είναι η δημοφιλής πλατφόρμα των torrent ταινιών που ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποτέ ξανά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο δεσμός εμπιστοσύνης στο torrenting

Είναι γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένας απροσδιόριστος δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηστών που αρέσκονται στο κατέβασμα ταινιών torrent και των σχετικών πλατφορμών.

Παρότι αμφότερα τα μέρη εμπλέκονται σε δραστηριότητες που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα, η γενικότερη φιλοσοφία είναι να βοηθάει κατά κάποιο τρόπο ο ένας τον άλλον.

Για παράδειγμα, η πλατφόρμα μας βοηθά να αποκτήσουμε ως χρήστες απεριόριστη δωρεάν πρόσβαση σε κινηματογραφικό περιεχόμενο. Εμείς από τη μεριά μας δημιουργούμε επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα που δημιουργεί έσοδα από διαφημίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ταυτότητες των χρηστών, οι περισσότερες πειρατικές σελίδες δεν ζητούν κάποιου είδους συνδρομή. Έτσι, δεν διατηρούν τα πραγματικά μας ονόματα, λεπτομέρειες πληρωμών από κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς, κ.λ.π.

Κατέβασμα Ταινιών Το Δημοφιλές Site Που Πρέπει Να Αποφύγω 2

Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν τις διευθύνσεις IP των επισκεπτών. Επιπλέον, αν οι χρήστες είναι μέλη, τα torrent site έχουν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Ως εκ τούτου, το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει εν αγνοία μας και από το πουθενά, όταν δεν χρησιμοποιούμε ένα καλό VPN στο πειρατικό κατέβασμα ταινιών. Ακόμη πιο σημαντικό, όταν δεν έχουμε δώσει μία προσωρινή διεύθυνση email.

Νέο Email Χωρίς Εγγραφή – 5 Υπηρεσίες για Καθαρό Inbox

Υπάρχουν αμέτρητες σελίδες στο Internet, διατεθειμένες να μας παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους… αρκεί να δώσουμε το email μας (πχ τα καλύτερα δωρεάν παιχνίδια). Αν…

Η νέα τακτική των κινηματογραφικών εταιρειών

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, στις ΗΠΑ οι αγωγές εναντίον χρηστών που κάνουν παράνομο κατέβασμα ταινιών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Ωστόσο, με τα χρόνια, το κύριο αποδεικτικό στοιχείο, αυτό της διεύθυνσης IP,  αμφισβητείται πλέον τακτικά σε αυτές τις αγωγές. Τα δικαστήρια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μία διεύθυνση IP από μόνη της δεν είναι πλέον ικανό αποδεικτικό στοιχείο.

Έτσι, οι κινηματογραφικές εταιρείες έχουν γίνει πιο δημιουργικές. Αυτό που κυρίως κάνουν είναι να ερευνούν για αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών από πειρατικές δραστηριότητες σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Κατέβασμα Ταινιών Το Δημοφιλές Site Που Πρέπει Να Αποφύγω 4αα

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν με διαφορετικούς νομικούς τρόπους τα torrent site που έχουν τις περισσότερες επισκέψεις.

Ο σκοπός των κινηματογραφικών εταιρειών είναι να τους δώσουν, μέσω της συνεργασίας, την ευκαιρία να συμψηφίσουν προηγούμενες αγωγές παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων με κάποια μορφή εξωδικαστικής συμφωνίας.

Το site που έδωσε πληροφορίες για τους χρήστες του

Στα πλαίσια αυτών των νέων τακτικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2020, οι δημιουργοί των ταινιών “Rambo: Last Blood” και “Hellboy” κατάφεραν να λάβουν αρχεία καταγραφής από το μεγάλης επισκεψιμότητας YTS.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το δημοφιλές torrent site έδωσε πληροφορίες στις κινηματογραφικές εταιρείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των χρηστών που ασχολήθηκαν με το κατέβασμα ταινιών από την πλατφόρμα.

Κατέβασμα Ταινιών Το Δημοφιλές Site Που Πρέπει Να Αποφύγω 3

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι δύο κινηματογραφικές εταιρείες υπέβαλαν αγωγή εναντίον ενός βετεράνου του στρατού των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν ότι η διεύθυνση IP και το email του χρήστη προέρχονταν απευθείας από τη βάση δεδομένων του YTS.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της αγωγής, οι εταιρείες κατάφεραν να κάνουν συσχέτιση μεταξύ της διεύθυνσης IP του βετεράνου και της διεύθυνσης του email του, με τα κοινωνικά δίκτυα.

Με αυτόν τον τρόπο, τον βρήκαν στο Facebook, και γενικά τον έδεσαν με όλες τις παραβάσεις που αφορούσαν τις δύο παραγωγές τους.

Κατέβασμα Ταινιών Το Δημοφιλές Site Που Πρέπει Να Αποφύγω 4

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ειδικευμένο Torrent Freak, φαίνεται ότι το YTS παρέδωσε αυτές τις πληροφορίες για να μπορέσει να αποφύγει τις δικαστικές συνέπειες των αγωγών κάνοντας μία εξωδικαστική συμφωνία διακανονισμού.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ενδέχεται να έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνολικά, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ζητούν από τον εναγόμενο να πληρώσει αποζημίωση ποσού περίπου 97.700 δολαρίων. Όπως επισημαίνουν, αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 3,3% των πραγματικών υποχρεώσεων του, και το 15% της ζημίας που αντιστοιχεί στις εταιρείες.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη για τον χρήστη. Ταυτόχρονα, είναι και μία ιστορία που αναδεικνύει τον κίνδυνο που υπάρχει με το παράνομο κατέβασμα ταινιών, και όχι μόνο.

Υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα?

Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε κάποιο περιστατικό που ένας απλός χρήστης στην Ελλάδα να έχει έρθει αντιμέτωπος με νομικές ενέργειες για το κατέβασμα κάποιας ταινίας ή σειράς. Συνήθως έχουμε δει οργανωμένες κινήσεις ενάντια σε site που διαδίδουν πειρατικά περιεχόμενο.

Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι Έλληνες χρήστες είναι στο απυρόβλητο. Από νομικής άποψης, κάθε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων έχει το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή για την παραβίασή τους.

Το να σκέφτεται λοιπόν κανείς πως “αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα” είναι τουλάχιστον αφελές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε καν αν έχει ήδη συμβεί κάτι σχετικό, αλλά δεν έχει μαθευτεί ευρέως.

Αξίζει να ασχολούμαστε με τα torrent site?

Ως φαίνεται, δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το YTS, δεν θα διστάσουν να δώσουν τα στοιχεία μας και τις δραστηριότητες μας στο μέσο τους, αν έρθουν αντιμέτωποι με την νέα τακτική των κινηματογραφικών εταιρειών.

Βέβαια, στις μέρες μας, το streaming των έργων είναι πιο βολικό από τη χρονοβόρα διαδικασία της λήψης των torrent. Είναι γεγονός ότι η λήψη των torrent ταινιών είναι πλέον μία χρονοβόρα διαδικασία που ενέχει και περισσότερους κινδύνους.

Οι επίσημες στατιστικές λένε ότι είναι και μία μέθοδος που ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Οι χρήστες προτιμούν ολοένα και περισσότερο το άμεσο streaming στις ταινίες από τα ουκ ολίγα μέσα.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα torrent site και αν αξίζει να ασχολούμαστε με αυτά για να δούμε ταινίες, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps