Home » Hardware » Δίκτυα » Αγορά NAS - Πότε Χρειάζεται Και Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Επιλογές
Αγορά NAS - Πότε Χρειάζεται Και Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Επιλογές

Αγορά NAS – Πότε Χρειάζεται Και Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Επιλογές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που για να κατεβάσουμε μία απλή εικόνα από το ίντερνετ, έπρεπε να περιμένουμε ολόκληρα λεπτά. Πλέον, οι γρήγορες συνδέσεις μας επιτρέπουν όχι απλά να κατεβάζουμε τεράστια αρχεία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και να τα βλέπουμε χωρίς καν να χρειαστεί να τα κατεβάσουμε, από οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, μέσω των διαφόρων υπηρεσιών streaming. Ωστόσο, αρκετοί από εμάς θέλουμε να κρατάμε τοπικά αντίγραφα όλων αυτών των αρχείων. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι η αγορά NAS.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε τι ακριβώς είναι ένας File Server, τι πλεονεκτήματα μας προσφέρει, και πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας.

Επιπλέον, θα αναφέρουμε τις καλύτερες έτοιμες λύσεις για αγορά NAS μέσω της σελίδας του BestPrice.gr, όπου μπορούμε να βρούμε τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Τι είναι File Server / NAS και πού μας χρησιμεύει

File Server ονομάζουμε έναν υπολογιστή ή μία συσκευή που χρησιμοποιείται για να διαμοιράζει αρχεία σε όλους τους άλλους υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο.

Έχουμε δηλαδή ένα σύστημα με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, και βάζουμε μέσα όλα μας τα αρχεία. Αυτό το σύστημα είναι μονίμως συνδεδεμένο στο τοπικό μας δίκτυο, και μονίμως ανοιχτό.

Όποτε χρειαστούμε πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο, όπως πχ να δούμε μία ταινία στην τηλεόραση, ή να δούμε τις φωτογραφίες των διακοπών μας στο tablet, ή πρακτικά οτιδήποτε άλλο, αυτός ο server αναλαμβάνει να μας “σερβίρει” το αρχείο στο μέσο που επιλέγουμε.

Ένας τέτοιος υπολογιστής μπορεί να είναι κάποιο παλιό σύστημα που μας ξέμεινε στην αποθήκη και δεν έχουμε τι να το κάνουμε.

Ή μπορούμε να στήσουμε νέο υπολογιστή χαμηλού budget, αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Μπορούμε να στήσουμε file server ακόμα και με ένα Raspberry Pi.

Ωστόσο, η πιο – ας πούμε – αναίμακτη λύση είναι η αγορά NAS, ή αλλιώς Network Attached Storage.

Τα NAS είναι στην ουσία έτοιμοι υπολογιστές μικρού μεγέθους, στους οποίους προσθέτουμε μόνο δίσκους. Το βάζουμε στη πρίζα, το συνδέουμε στο ρούτερ, και είμαστε έτοιμοι.

Έρχονται συνήθως με δικό τους software, μέσα από το οποίο μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τον τοπικό μας server. Σε γενικές γραμμές δηλαδή, είναι ένα μικρό, έτοιμο PC. Είναι σχεδιασμένο να κάνει μία και μοναδική δουλειά: να διαμοιράζει αρχεία σε όλους τους χρήστες του δικτύου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό σύστημα για NAS; Δεν μπορούμε να έχουμε απλά τα αρχεία μας στον βασικό μας υπολογιστή, ή ίσως σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο; Ή στο cloud;

Φυσικά και μπορούμε. Ας δούμε όμως τι παραπάνω μπορεί να μας προσφέρει ένας ξεχωριστός file server.

Πού υπερτερεί η αγορά NAS έναντι άλλων λύσεων

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του cloud τα έχουμε αναλύσει πολλάκις σε αρκετούς οδηγούς και βίντεο.

Ναι, είναι πολύ χρήσιμο να κρατάμε backup των αρχείων μας στο cloud. Το οποίο cloud στην ουσία είναι και αυτό ένας server, που όμως τον νοικιάζουμε.

Ωστόσο, το να έχουμε στην κατοχή μας έναν δικό μας server στον χώρο μας, προσφέρει δύο βασικά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, παύουμε να είμαστε στο έλεος μια αργής ταχύτητας ίντερνετ για τα μεγάλα αρχεία.

Δεύτερον, είναι πολύ πιο φθηνό από το cloud. Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε συνδρομή κάθε μήνα για να κρατήσουμε τον χώρο που έχουμε αγοράσει. Αγοράζουμε τους δίσκους μία φορά, και ο χώρος είναι δικός μας για πάντα. Ή μέχρι να χαλάσει ο δίσκος.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο;

Πρώτον, γιατί όπως και στο cloud, έτσι και με την αγορά NAS, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Αρκεί να έχουμε μία σύνδεση στο ίντερνετ.

Για να γίνει το ίδιο με τον σκληρό δίσκο, θα πρέπει να τον κουβαλήσουμε μαζί μας. Και εκτός του ότι οι σκληροί δίσκοι είναι επιρρεπείς στις ζημιές αν τους μετακινούμε συνέχεια από εδώ και από εκεί, πόσους σκληρούς δίσκους μπορούμε να κουβαλάμε μαζί μας;

Επίσης, σε ένα NAS, όσο η συλλογή με τα αρχεία μας μεγαλώνει, μπορούμε να προσθέτουμε δίσκους, και να αυξάνουμε τον συνολικό αποθηκευτικό του χώρο.

Αντίθετα, αν μας τελειώσει ο χώρος σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, πρέπει να αγοράσουμε δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, και να έχουμε τα αρχεία μας διάσπαρτα μεταξύ πολλών ξεχωριστών δίσκων.

Το βασικότερο πλεονέκτημα ενός τοπικού File Server, όμως, είναι η ευκολία που μας προσφέρει το να συγκεντρώνουμε όλα τα αρχεία μας – και κυρίως ό,τι έχει να κάνει με multimedia – σε ένα μέρος.

Επιπλέον, όλες μας οι συσκευές μπορούν να διαβάσουν άμεσα αυτά τα αρχεία. Δεν χρειάζεται να μετακινούμε δίσκους, φλασάκια, και λοιπά μέσα αποθήκευσης.

Κριτήρια αγοράς NAS

Το νούμερο ένα κριτήριο για την αγορά NAS είναι το πόσες θέσεις για δίσκους διαθέτει. Κατά συνέπεια, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τη μέγιστη δυνατή χωρητικότητά του.

Οπότε, θα πρέπει να ζυγίσουμε καλά τις ανάγκες μας για αποθηκευτικό χώρο πριν την αγορά NAS. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τις φτηνιάρικες λύσεις.

Τα περισσότερα NAS διαθέτουν επίσης και θύρες USB, ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε πάνω άλλες συσκευές. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε κάποιον εκτυπωτή, τον οποίο θα βλέπουν και όλοι οι χρήστες του δικτύου.

Κάποια ακριβότερα NAS διαθέτουν πολλαπλές θύρες Ethernet. Αυτές όμως αφορούν μόνο χρήστες που έχουν Gigabit Switch με τη δυνατότητα bonding.

Αν σε κάποιον αυτά ακούγονται κινέζικα, δεν του χρειάζονται οι πολλαπλές θύρες.

Τέλος, δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να πάρουμε NAS με μία μόνο θέση για δίσκο. Τέτοια NAS δεν υποστηρίζουν καμία μορφή RAID, και δεν έχουν σπουδαία διαφορά από έναν απλό δικτυακό εξωτερικό δίσκο.

Τα καλύτερα NAS ανά κατηγορία

Ξεκινώντας στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, και με τουλάχιστον δύο θέσεις για δίσκους, θα βρούμε το Western Digital My Cloud EX2 Ultra, και το Synology Diskstation DS216SE.

Και οι δύο επιλογές είναι κοντά στα 140€. Τα δύο NAS έχουν παρόμοιες δυνατότητες, ενώ και οι δύο εταιρείες είναι από τις πιο αξιόπιστες στην αγορά file server. Για ένα entry level οικιακό NAS, θα μας καλύψουν πλήρως.

Αν, ωστόσο, οι απαιτήσεις μας ξεπερνάνε την κατηγορία του μέσου οικιακού χρήστη, και χρειαζόμαστε περισσότερη επεξεργαστική ισχύ για απροβλημάτιστο διαμοιρασμό των αρχείων σε πολλαπλές συσκευές, media streaming, ίσως για hosting, video recorder από κάποια security camera, και πάει λέγοντας, τότε η καλύτερη δυνατή επιλογή με 2 δίσκους είναι πιθανότατα το Synology Diskstation DS218+.

Εναλλακτικά, υπάρχει και το QNAP TS-251B, το οποίο μεταξύ άλλων διαθέτει θύρα HDMI για απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση.

Αν θέλουμε να επιλέξουμε κάποιο NAS με μεγαλύτερο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, θα πρέπει να κοιτάξουμε για τουλάχιστον 4 θέσεις για δίσκους.

Ως “φθηνή” λύση προτείνουμε το Qnap TS-431P, το Synology Diskstation SD418J, ή το Western Digital My Cloud EX4100. Και οι τρεις λύσεις είναι κοντά στα 300€.

Για μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, μπορούμε να ανέβουμε στο Synology Diskstation DS418Play στα 450€.

Οτιδήποτε με πάνω από 4 δίσκους ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της οικιακής χρήσης, τόσο σε αποθηκευτικό χώρο και δυνατότητες, όσο και τιμή.

Για παράδειγμα, το Synology Diskstation DS1819+ είναι από τις καλύτερες δυνατές επιλογές με 8 δίσκους, τετραπύρηνο Intel επεξεργαστή, 4GB RAM, και αμέτρητες δυνατότητες.

Ωστόσο, κοστίζει κάτι παραπάνω από 1000€, και δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση στον μέσο χρήστη. Ένα τέτοιο NAS προορίζεται για μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές του.

Εσείς σκέφτεστε την αγορά NAS για οικιακή χρήση;

Αυτές ήταν οι καλύτερες προτάσεις για αγορά NAS. Θα βρείτε όλες τις επιλογές που αναφέραμε στη σελίδα του BestPrice, ώστε να βρείτε άμεσα τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα.

Αν ψάχνετε για κάποια πιο συγκεκριμένη πρόταση για αγορά NAS, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps