Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Windows 10 Bloatware, Πρόσθετα Στο Incognito Mode, PiP Στον Edge
QuickSteps#134 - Windows 10 Bloatware, Πρόσθετα Στο Incognito Mode, PiP Στον Edge

Windows 10 Bloatware, Πρόσθετα Στο Incognito Mode, PiP Στον Edge

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε το Windows Key και καταργούμε τις άχρηστες εφαρμογές στα Windows 10. Χρησιμοποιούμε πρόσθετα κατά την ανώνυμη περιήγηση και ανοίγουμε πολλές ιστοσελίδες ταυτόχρονα με ένα κλικ στον Chrome. Αποσυνδέουμε τον Instagram λογαριασμό μας από όσες συσκευές τον έχουμε συνδέσει. Χρησιμοποιούμε τη λειτουργία Picture-in-Picture και επισημαίνουμε κείμενα σε αρχεία PDF με τον Microsoft Edge.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Bloatbox: Κατάργηση των άχρηστων εφαρμογών από τα Windows 10

Στα Windows 10 υπάρχουν προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές τις οποίες οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούμε. Μερικά παραδείγματα είναι το app της Microsoft για το χρηματιστήριο και το πρόγραμμα πρόγνωσης καιρού.

Παλαιότερα, για να καταργήσουμε αυτές τις εφαρμογές, έπρεπε να εκτελέσουμε τις κατάλληλες εντολές στο PowerShell. Ωστόσο, χάρις στο μικρό portable πρόγραμμα Bloatbox, μπορούμε πλέον να καταργήσουμε όλα τα app που δεν θέλουμε με μερικά κλικ.

Βέβαια, πριν κάνουμε μια τέτοια επέμβαση, καλό είναι να έχουμε κάνει ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του λειτουργικού, σε περίπτωση που μετανιώσουμε μετά την απεγκατάσταση κάποιας από τις εφαρμογές.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι πολύ απλό. Στα αριστερά βλέπουμε τη λίστα με τα προεγκατεστημένα προγράμματα των Windows 10, στο κέντρο υπάρχουν κουμπιά με τα οποία κάνουμε διάφορες εργασίες, και στα δεξιά εμφανίζονται τα προς διαγραφή app.

Για να προσθέσουμε μία εφαρμογή στη λίστα δεξιά, την επιλέγουμε από το “My apps” και πατάμε “Add selected”.

Αντίστοιχα, αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποιο app από τη λίστα “Remove apps”, το διαλέγουμε και κάνουμε κλικ στο “Remove selected”.

Εφόσον έχουμε επιλέξει όλες τις εφαρμογές που θέλουμε να καταργήσουμε, πατάμε “Uninstall”.

Όταν το Bloatbox καταργήσει όλα τα app που επιλέξαμε, θα εμφανίσει το ακόλουθο μήνυμα, όπου κάνουμε κλικ στο “OK”.

Απενεργοποίηση του Windows Key

Το Windows Key είναι το κουμπί με το σήμα του λειτουργικού της Microsoft και το χρησιμοποιούμε κυρίως για να ανοίγουμε το μενού Έναρξη.

Ωστόσο, το Windows Key δημιουργεί διάφορα προβλήματα, κυρίως διότι τυχαίνει να το πατάμε πολλές φορές κατά λάθος.

Αν για παράδειγμα έχουμε ανοιχτό ένα παιχνίδι σε λειτουργία πλήρους οθόνης, τα Windows το ελαχιστοποιούν, ώστε να προβάλλουν την Έναρξη. Αυτό μερικές φορές οδηγεί στο κρασάρισμα του παιχνιδιού, ειδικά αν δεν έχουμε αρκετά ισχυρό σύστημα.

Ευτυχώς, με τη βοήθεια του δωρεάν εργαλείου PowerToys της Microsoft, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας οποιοδήποτε πλήκτρου, ακόμα και να το απενεργοποιήσουμε εντελώς.

Μόλις κατεβάσουμε το PowerToys, από την επίσημη σελίδα του στο GitHub, το εγκαθιστούμε, το τρέχουμε, και κάνουμε κλικ στο “Keyboard Manager”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Remap a key”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το “+”.

Έπειτα, στο “Key” εντοπίζουμε το “Win” και στο “Mapped To” επιλέγουμε το “Undefined”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “OK” και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “Continue Anyway για να επιβεβαιώσουμε τη ρύθμιση.

Αυτό ήταν, από εδώ και στο εξής όταν πατάμε το Windows Key, αυτό δεν θα εκτελεί καμία απολύτως ενέργεια.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και άλλα πλήκτρα, όπως το άχρηστο caps lock, τα ανεξήγητα scroll lock και pause/break, ή όποιο άλλο πλήκτρο θέλουμε, ακόμακαιτοspacebarανδενμαςαρέσουντακενά.

Χρήση πρόσθετων κατά την ανώνυμη περιήγηση στον Chrome

Τα πρόσθετα των browser προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και αρκετές επιπλέον λειτουργίες που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα μας. Ωστόσο, από προεπιλογή δεν είναι ενεργά στην ανώνυμη περιήγηση.

Για να ρυθμίσουμε κατάλληλα οποιοδήποτε πρόσθετο του Chrome ώστε να είναι διαθέσιμο στην ανώνυμη περιήγηση, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Περισσότερα εργαλεία → Επεκτάσεις”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην επέκταση που μας ενδιαφέρει και πατάμε “Λεπτομέρειες”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το “Να επιτρέπονται στην ανώνυμη περιήγηση” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη στα δεξιά.

Από εδώ και στο εξής, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη επέκταση ακόμα και κατά την ανώνυμη περιήγηση.

Άνοιγμα πολλών ιστοσελίδων ταυτόχρονα με ένα κλικ στον Chrome

Όσοι εργαζόμαστε από το σπίτι, όπως όλοι οι συνεργάτες του PCSteps, μπαίνουμε καθημερινά σε ένα συγκεκριμένο σύνολο ιστοσελίδων. Επιπλέον, μόλις ανοίξει ο browser, επισκεπτόμαστε άμεσα μερικά από αυτά τα sites.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τους σελιδοδείκτες ή το speed dial του browser, και ανοίγουμε αυτούς τους ιστότοπους έναν προς έναν. Ωστόσο, με τη βοήθεια του πρόσθετου Bulk URL Opener μπορούμε να επιταχύνουμε κατά πολύ αυτή τη διαδικασία.

Μετά την εγκατάσταση του πρόσθετου, στην πάνω δεξιά γωνία του Chrome θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο που μοιάζει με σελίδα βιβλίου.

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο, εμφανίζεται το παράθυρο διαχείρισης του πρόσθετου.

Στο πλαίσιο “URLs” μπορούμε να πληκτρολογήσουμε τις διευθύνσεις όλων των ιστοσελίδων που θέλουμε να ανοίγουμε.

Επιπλέον, πατώντας το γρανάζι, προβάλλουμε τη σελίδα των ρυθμίσεων του Bulk URL Opener.

Τέλος, για να ανοίξουμε τις ιστοσελίδες που έχουμε προσθέσει στη λίστα, κάνουμε κλικ στο “Open Links”.

Πώς χρησιμοποιώ τη λειτουργία Picture-in-Picture στον Edge

Η λειτουργία Picture-in-Picture επιτρέπει την προβολή περιεχομένου σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο πάνω από οτιδήποτε άλλο προβάλλεται στην οθόνη.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Για παράδειγμα, επιτρέπει την παρακολούθηση ενός βίντεο εκμάθησης, ώστε να εφαρμόζουμε παράλληλα όσα βλέπουμε.

Η λειτουργία Picture-in-Picture είναι διαθέσιμη στον Edge, αλλά για να τη χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να ενεργοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο flag. Τα flags είναι μία σειρά από κρυφές ρυθμίσεις που έχουν ενσωματώσει η Microsoft και η Google στους browser τους.

Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη ρύθμιση “Global Media Controls Picture-in-Picture”. Για να την ενεργοποιήσουμε, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων του Microsoft Edge “edge://flags” και πατάμε Enter.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Global Media Controls Picture-in-Picture” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Επανεκκίνηση” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Για να χρησιμοποιήσουμε το Picture-in-Picture, κάνουμε δεξί κλικ στο πλαίσιο αναπαραγωγής του βίντεο δύο φορές και επιλέγουμε “Εικόνα μέσα σε εικόνα”.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα γίνεται αναπαραγωγή του βίντεο.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το μέγεθος του πλαισίου, μεταφέρουμε τον δείκτη του ποντικιού στις άκρες, και τροποποιούμε το μέγεθός του όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο παράθυρο.

Για να σταματήσουμε ή να επανεκκινήσουμε την αναπαραγωγή του βίντεο, κάνουμε κλικ στο ανάλογο κουμπί στο κέντρο του πλαισίου.

Τέλος, για να επιστρέψουμε στην καρτέλα της ιστοσελίδας που περιέχει το βίντεο, πατάμε το κουμπί “Επιστροφή στην καρτέλα”.

Επισήμανση τμημάτων κειμένου σε αρχεία PDF με τον Microsoft Edge

Συνήθως, για την προβολή και επεξεργασία αρχείων PDF, χρησιμοποιούμε ειδικές εφαρμογές. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι browser υποστηρίζουν την προβολή τέτοιων αρχείων.

Επιπλέον, η Microsoft έχει προσθέσει στον Edge μία σειρά από εργαλεία επεξεργασίας. Ένα από αυτά επιτρέπει την επισήμανση κειμένων και την αποθήκευση του τελικού PDF σε νέο αρχείο.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους είμαστε σπουδαστές και χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά βιβλία. Με τη βοήθεια του μπορούμε να επισημαίνουμε εύκολα και γρήγορα τα βασικά σημεία των σημειώσεων.

Άνοιγμα αρχείου και επισήμανση κειμένων

Αρχικά, σύρουμε το αρχείο PDF στο παράθυρο του browser, ώστε να το ανοίξουμε.

Έπειτα, επιλέγουμε το κείμενο που θέλουμε να επισημάνουμε, κάνουμε δεξί κλικ, και από το μενού “Επισήμανση” διαλέγουμε το χρώμα της αρεσκείας μας.

Αποθήκευση επεξεργασμένου αρχείου

Όταν επισημάνουμε όλα τα τμήματα του κειμένου που μας ενδιαφέρουν, κάνουμε κλικ στη δισκέτα πάνω δεξιά.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, γράφουμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το νέο αρχείο PDF, επιλέξουμε πού επιθυμούμε να το αποθηκεύσει ο Edge, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Αποσύνδεση του Instagram από όλες τις συσκευές

Πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια των λογαριασμών μας στα social media, διότι περιέχουν πολλά προσωπικά δεδομένα. Γι' αυτό, χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς και ενεργοποιούμε την επαλήθευση σε δύο βήματα, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Επιπλέον, κάθε υπηρεσία προσφέρει τα δικά της εργαλεία τα οποία μας βοηθούν να διατηρούμε τους λογαριασμούς μας ασφαλείς. Για παράδειγμα, το Instagram καταγράφει όλες τις συσκευές στις οποίες συνδέουμε τον λογαριασμό μας.

Προβολή συσκευών

Για να δούμε όλες τις συσκευές στις οποίες έχουμε συνδέσει τον Instagram λογαριασμό μας, πατάμε την εικόνα του προφίλ και μετά τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και επιλέγουμε την “Ασφάλεια”.

QuickSteps#134 - Windows 10 Bloatware, Πρόσθετα Στο Incognito Mode, PiP Στον Edge

Πατώντας στη “Δραστηριότητα σύνδεσης”, προβάλλουμε όλες τις συσκευές στις οποίες έχουμε συνδέσει τον λογαριασμό μας.

Δίπλα σε κάθε καταχώρηση αναγράφεται η περιοχή, η ημερομηνία σύνδεσης, και ο τύπος της συσκευής.

Αποσύνδεση συσκευών

Για αποσυνδέσουμε τον λογαριασμό μας από οποιαδήποτε συσκευή, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στην καταχώρησή της, και επιλέγουμε “Αποσύνδεση”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “ΟΚ”.

QuickSteps#134 - Windows 10 Bloatware, Πρόσθετα Στο Incognito Mode, PiP Στον Edge

Εάν δεν γνωρίζουμε κάποια από τις συσκευές, θα ήταν πιο ασφαλές να αλλάξουμε τον κωδικό του λογαριασμού μας.

Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε την “Αλλαγή κωδικού πρόσβασης”.

Πληκτρολογούμε στο πρώτο πεδίο τον παλιό κωδικό, στα επόμενα δύο γράφουμε τον καινούργιο κωδικό, και πατάμε το “✓”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps