Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Firefox Password Manager, Chrome Tab Groups, Σύνδεση Κινητού Με PC
QuickSteps#121 - Firefox Password Manager, Chrome Tab Groups, Σύνδεση Κινητού Με PC

Firefox Password Manager, Chrome Tab Groups, Σύνδεση Κινητού Με PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, συνδέουμε το κινητό στα Windows 10 και το διαχειριζόμαστε. Χρησιμοποιούμε τον password manager του Firefox, κάνουμε ομαδοποίηση καρτελών στον Chrome, και επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις της αναζήτησης των Windows 10. Ρυθμίζουμε το προεπιλεγμένο ζουμ των ιστοσελίδων στον Firefox και τον Chrome, αποθηκεύουμε tweet ως πρόχειρα, και εμφανίζουμε την αρίθμηση γραμμών στο Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Χρήση του password manager που διαθέτει ο Firefox

Κάθε σύγχρονος browser έχει ενσωματωμένο password manager, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται τα στοιχεία σύνδεσης των λογαριασμών που διαθέτει.

Ο password manager του Firefox ονομάζεται Lockwise. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς αποκτούμε πρόσβαση σε αυτόν, πώς αποθηκεύουμε νέους κωδικούς, και πώς τους διαχειριζόμαστε.

Για να τον ανοίξουμε, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού πάνω δεξιά και πατάμε στο “Συνδέσεις και κωδικοί πρόσβασης”.

QuickSteps#121 - Firefox Password Manager, Chrome Tab Groups, Σύνδεση Κινητού Με PC

Στη σελίδα που θα ανοίξει, βλέπουμε μία λίστα με όλους τους κωδικούς που έχουμε αποθηκεύσει. Για να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες και να διαχειριστούμε οποιονδήποτε κωδικό, κάνουμε κλικ στην καταχώρησή του.

Με τον password manager του Firefox μπορούμε να διαγράφουμε και να επεξεργαζόμαστε τους αποθηκευμένους κωδικούς μας, πατώντας το ανάλογο κουμπί.

Επιπλέον, αν χρειαζόμαστε τα στοιχεία ενός λογαριασμού για πραγματοποιήσουμε σύνδεση με τη χρήση ενός τρίτου προγράμματος, μπορούμε να κάνουμε κλικ στην “Αντιγραφή”, δίπλα στο όνομα χρήστη ή τον κωδικό πρόσβασης.

Για να αποθηκεύσουμε έναν νέο κωδικό, πατάμε στη “Δημιουργία νέας σύνδεσης”.

Στη συνέχεια, γράφουμε το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης, το URL του ιστότοπου, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Ομαδοποίηση καρτελών στον Chrome

Σε περίπτωση που η εργασία μας απαιτεί να έχουμε ανοιχτές πολλές καρτέλες στον browser, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νέα Tab Groups του Chrome που θα διευκολύνουν κατά πολύ τη διαχείριση των καρτελών.

Με τα Tab Groups μπορούμε να ομαδοποιούμε τις ανοιχτές καρτέλες βάσει περιεχομένου, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαχείρισή τους.

Ενεργοποίηση των Tab Groups

Σε επόμενες εκδόσεις του Chrome, αναμένεται τα Tab Groups να είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή.

Προς το παρόν, όμως, και για την έκδοση 81.0.4044.122 που χρησιμοποιήσαμε, πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα μέσα από τις flags του browser.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Η διαδικασία, πάντως, είναι ιδιαίτερα εύκολη.  Κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome το:

chrome://flags

…και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Tab Groups” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “Relaunch” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Ομαδοποίηση καρτελών και διαχείριση ομάδων

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο group, κάνουμε δεξί κλικ σε μία καρτέλα και επιλέγουμε “Προσθήκη σε νέα ομάδα”.

Επαναλαμβάνοντας τα ίδια βήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε όσες ομάδες θέλουμε, κάθε μία εκ των οποίων έχει και διαφορετικό χρώμα.

Για να προσθέσουμε μία καρτέλα σε κάποια ομάδα, κάνουμε δεξί κλικ, πηγαίνουμε “Προσθήκη σε υπάρχουσα ομάδα”, και επιλέγουμε το group στο οποίο επιθυμούμε.

Αντίστοιχα, για να αφαιρέσουμε μία καρτέλα από την ομάδα, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε “Κατάργηση από την ομάδα”.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα της κάθε ομάδας και να της δώσουμε όνομα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στον χρωματιστό κύκλο στην αρχή του group. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε το όνομα που επιθυμούμε και επιλέγουμε το χρώμα της αρεσκείας μας.

Τέλος, μπορούμε να κλείσουμε τις καρτέλες μιας ομάδας, κάνοντας απλά κλικ στο όνομα που της δώσαμε ή στον αντίστοιχο κύκλο.

Ρύθμιση προεπιλεγμένου ζουμ για όλα τα site σε Firefox και Chrome

Αν τα γράμματα μιας ιστοσελίδας μας φαίνονται μικρά, μπορούμε να πατήσουμε τη συντόμευση “Ctrl και +” και να τα μεγεθύνουμε. Αντίστοιχα, αν είναι μεγαλύτερα από ό,τι θα θέλαμε, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl και ” και τα μικραίνουμε.

Ωστόσο, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα όρασης, πολύ υψηλή ανάλυση στην οθόνη μας, ή απλά θέλουμε να βλέπουμε όλες τις ιστοσελίδες μεγεθυμένες, μπορούμε να ρυθμίσουμε τον browser ώστε να τις εμφανίζει από προεπιλογή στο επίπεδο ζουμ της αρεσκείας μας.

Ρύθμιση προεπιλεγμένου ζουμ στον Chrome

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Σύνθετες”, στο κάτω μέρος της σελίδας.

Στην κατηγορία “Εμφάνιση” υπάρχει η επιλογή “Εστίαση σελίδας”.

Για να ρυθμίσουμε το προεπιλεγμένο ζουμ, κάνουμε κλικ στο “100%” και διαλέγουμε το επίπεδο ζουμ που θέλουμε.

Ρύθμιση προεπιλεγμένου ζουμ στον Firefox

Αρχικά, πατάμε στις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και κάνουμε κλικ στις “Επιλογές”.

QuickSteps#121 - Firefox Password Manager, Chrome Tab Groups, Σύνδεση Κινητού Με PC

Έπειτα, εντοπίζουμε το “Ζουμ”, πατάμε το “100%” δίπλα στο “Προεπιλεγμένο ζουμ”, και επιλέγουμε το επίπεδο μεγέθυνσης της αρεσκείας μας.

Σύνδεση και διαχείριση του κινητού με τα Windows 10

Η Microsoft έχει δημιουργήσει την εφαρμογή “Το τηλέφωνο σας” η οποία βοηθά να συνδέσουμε το Android κινητό μας με τα Windows 10. Έτσι, βλέπουμε στον υπολογιστή όλες τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε στο κινητό.

Επίσης, μπορούμε να διαχειριζόμαστε από τον υπολογιστή τις εικόνες και τις εφαρμογές που έχουμε στο κινητό, να διαβάζουμε και να στέλνουμε μηνύματα, να απαντάμε σε κλήσεις, και να πραγματοποιούμε νέες.

Προετοιμασία κινητού

Πρώτα από όλα, κατεβάζουμε στο κινητό την εφαρμογή “Your Phone Companion – Link to Windows”, την τρέχουμε, και πατάμε “Είσοδος με λογαριασμό Microsoft”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το email του λογαριασμού Microsoft που έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή μας και πατάμε “Επόμενο”.

Έπειτα, γράφουμε τον κωδικό πρόσβασης και πατάμε “Είσοδος”.

Πατάμε “Συνέχεια” και η εφαρμογή θα ζητήσει δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία του κινητού, τα μηνύματα, τις κλήσεις, και τις επαφές μας.

Για να λειτουργήσει σωστά το app, θα πρέπει να του παρέχουμε όλα τα παραπάνω δικαιώματα. Γι’ αυτό, πατάμε σε όλα τα πλαίσια “ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ”.

Επιπλέον, για τον σωστό συγχρονισμό του κινητού με τον υπολογιστή, πρέπει η εφαρμογή να παραμένει διαρκώς ανοιχτή στο παρασκήνιο. Οπότε, πατάμε “Συνέχεια” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε “ΑΠΟΔΟΧΗ”.

Σύνδεση κινητού με τον υπολογιστή

Το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας την εφαρμογή “Το τηλέφωνό σας”. Μόλις εγκαταστήσουμε και τρέξουμε το app, θα λάβουμε στο κινητό μας την ακόλουθη ειδοποίηση, στην οποία πατάμε “ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ”.

Έπειτα, ανοίγουμε την εφαρμογή “Your Phone Companion – Link to Windows” στο κινητό μας και πατάμε το “Ο υπολογιστής μου είναι έτοιμος”.

Πλέον, το κινητό είναι συνδεδεμένο με τον υπολογιστή μας. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το περιβάλλον διαχείρισης των μηνυμάτων στην εφαρμογή.

Επαναφορά των ρυθμίσεων της αναζήτησης στα Windows 10

Υπάρχει πιθανότητα η αναζήτηση των Windows 10 να μην λειτουργεί σωστά. Για παράδειγμα, ίσως δεν επιστρέφει καθόλου αποτελέσματα, ή δεν εμφανίζει προγράμματα που έχουμε εγκαταστήσει πρόσφατα στον υπολογιστή.

Σε αυτή την περίπτωση, η μοναδική επιλογή που έχουμε είναι να επαναφέρουμε πλήρως τις ρυθμίσεις της αναζήτησης, και σε αυτό θα μας βοηθήσει το PowerShell και ένα μικρό αρχείο που παρέχει η ίδια η Microsoft.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτή την ιστοσελίδα και πατάμε “Download”.

Μόλις το αρχείο κατέβει, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Run with PowerShell”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Άνοιγμα”.

Το PowerShell θα ανοίξει άμεσα και μετά από λίγο θα εμφανίσει την ερώτηση “Do you want to change the execution policy?”. Εμείς πληκτρολογούμε το “Y” και πατάμε “Enter”.

Στο παράθυρο “Έλεγχος λογαριασμού χρήστη” που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ναι”.

Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα δούμε το μήνυμα “Press any key to continue”. Πατάμε οποιοδήποτε κουμπί του πληκτρολογίου και κλείνουμε το παράθυρο του PowerShell.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή και η αναζήτηση των Windows 10 θα λειτουργεί κανονικά.

Αδυναμία ολοκλήρωσης της επαναφοράς των ρυθμίσεων

Εάν κατά την προσπάθεια εκτέλεσης του αρχείου επαναφοράς των ρυθμίσεων της αναζήτησης το PowerShell εμφανίσει το σφάλμα “cannot be loaded because running scripts is disabled on this system”, τρέχουμε την εντολή:

Get-ExecutionPolicy

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την παρακάτω εντολή:

Set-ExecutionPolicy -Scope CurrentUser -ExecutionPolicy Unrestricted

…την κάνουμε επικόλληση στο PowerShell, και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε το γράμμα “Y” και πατάμε Enter.

Μετά, ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφουμε στην προηγούμενη ενότητα, χωρίς όμως να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Μόλις το PowerShell ολοκληρώσει την επαναφορά της αναζήτησης των Windows 10, αντιγράφουμε την ακόλουθη εντολή:

Set-ExecutionPolicy -Scope CurrentUser -ExecutionPolicy Restricted

…την κάνουμε επικόλληση στο παράθυρο, και πατάμε Enter.

Τέλος, γράφουμε “Y”, πατάμε Enter, κλείνουμε το παράθυρο του PowerShell, και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Πώς αποθηκεύω tweet ως πρόχειρα και τα δημοσιεύσω αργότερα

Έστω ότι θέλουμε να δημοσιεύσουμε κάτι στο Twitter, αλλά δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το κείμενο που έχουμε συντάξει, τι κάνουμε;

Σίγουρα το πιο πιθανό σενάριο είναι να διαγράψουμε εντελώς το tweet και να το γράψουμε πάλι αργότερα. Ωστόσο, η εφαρμογή του Twitter για κινητά προσφέρει μία καλύτερη εναλλακτική, η οποία ονομάζεται “Πρόχειρο”.

Το συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει την αποθήκευση των tweet ως πρόχειρα και την εκ νέου επεξεργασία τους σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αποθήκευση tweet στο “Πρόχειρο”

Αρχικά, πατάμε το εικονίδιο της δημιουργίας tweet, κάτω δεξιά.

Έπειτα, γράφουμε το κείμενο που θέλουμε να περιέχει το tweet, πατάμε το “Χ” πάνω αριστερά, και επιλέγουμε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ”.

Προβολή και επεξεργασία των αποθηκευμένων tweet

Για να δούμε τα tweet που έχουμε αποθηκεύσει, πατάμε το εικονίδιο δημιουργίας tweet κάτω δεξιά και επιλέγουμε το “Πρόχειρο”.

Στην οθόνη του κινητού έχουν εμφανιστεί όλα τα tweet που έχουμε αποθηκεύσει.

Πατάμε σε αυτό που θέλουμε να επεξεργαστούμε, ολοκληρώνουμε την επεξεργασία του, και πατάμε “Tweet” για να το δημοσιεύσουμε.

Σε περίπτωση που δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το κείμενο μας, απλά πατάμε το “X” και επιλέγουμε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ”.

Το Twitter θα αποθηκεύσει αυτόματα όλες τις αλλαγές που κάναμε στο συγκεκριμένο tweet.

Προβολή αρίθμησης στις γραμμές ενός εγγράφου με το Word

Όταν συνεργαζόμαστε με άλλους στη σύνταξη ενός μεγάλου εγγράφου, η προβολή της αρίθμησης στις γραμμές του κειμένου θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως σημείο αναφοράς την αρίθμηση για δώσουμε σε έναν συνεργάτη μας οδηγίες για κάποια διόρθωση σε μία συγκεκριμένη πρόταση του κειμένου.

Εμφάνιση της αρίθμησης γραμμών

Για να εμφανίσουμε την αρίθμηση γραμμών, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διάταξη” και κάνουμε κλικ στην “Εμφάνιση αριθμών γραμμών”.

Από εδώ, μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα αριθμεί τις γραμμές το Word.

Συνεχόμενη: η αρίθμηση ξεκινάει από το 1 και συνεχίζει σε όλη την έκταση του εγγράφου.

Επανέναρξη ανά σελίδα: η αρίθμηση επιστρέφει στο “1” στην πρώτη γραμμή κάθε σελίδας.

Επανέναρξη ανά ενότητα: η αρίθμηση ξεκινάει εκ νέου από το “1” κάθε φορά που αλλάζει η ενότητα του εγγράφου.

Απόκρυψη για την τρέχουσα παράγραφο: το Word αφαιρεί την αρίθμηση μόνο στη συγκεκριμένη παράγραφο του εγγράφου.

Απόκρυψη της αρίθμησης γραμμών

Εάν θέλουμε να αφαιρέσουμε την αρίθμηση από όλο το έγγραφο, ανοίγουμε την καρτέλα “Διάταξη”, κάνουμε κλικ στην “Εμφάνιση αριθμών γραμμών”, και επιλέγουμε “Κανένα”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps